Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

buco

Učenik

(10)

 • »buco« je muško

Postovi: 94

Datum registracije: 06.07.2008

Lokacija: sarajevo

 • Poruku poslati

241

Četvrtak, 06. Januar 2011

@Troll
Svaka ti čast za ovako lijepo pisanje, pročitao sam svaki tvoj tekst i veoma mi se sviđa. Da je sreće da u svakom plemenu imamo ovakve Porodične zapise. Nažalost, danas većina Sandžačkih loza se može pratiti do 100-150 godina, ranije ništa.

мисл&#

Početnik

(10)

 • »мисл&#« je muško

Postovi: 1

Datum registracije: 28.01.2011

 • Poruku poslati

242

Petak, 28. Januar 2011

пештер

треба ми информација а колико видим бараташ историјом наиме занима ме презиме или презимена родови места на прштерској висоравни Бороштице и Градац и то пре 1804. године за Градац имам неке информације да је збирно презиме или род Осаћани али за Бороштисе?

Nermin

Početnik

(10)

Postovi: 1

Datum registracije: 27.07.2011

 • Poruku poslati

243

Srijeda, 27. Juli 2011

Bosniaco, kako vidim da ste upoznati sa Hronikom geneze Hajdarpašića da li mi možete pomoći savjetom kako da dođem do knjige.
Poz Nermin Hajdarpašić, Podgorica

 • »Sandzak Beg« je muško

Postovi: 135

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Afganistan

 • Poruku poslati

244

Petak, 29. Juli 2011

Poštovani forumaši, dali neko može nešto da mi kaže o prezimenu Selek, čini mi se da hi ima i u Novom Pazaru.

S poštovanjem Sandžak Beg.
"...Allah ändert ja nicht, was mit einem Volk ist, bis sie ändern, was mit ihnen selbst ist..." (Koran: Sure 13, Vers 11)"

 • »_Sandzaklija_« je muško

Postovi: 1

Datum registracije: 10.08.2011

 • Poruku poslati

245

Srijeda, 10. August 2011

Esselamu alejkum svim mojim Sandzosima.

Zelio bi da mi neko od vas da odgovor na moje pitanje, i to je:

Dal neko zna nesto o prijeklu prezimena Mešić iz Raždaginje (kod Sjenice, kad se ide ka Giljevi)? Znam da su nam Memići iz istog sela svoje i da poticemo od dvoje brace.

Jako bi bio zahvalan ako neko nesto vise o tome zna..

Selam. :D

TROLL

Početnik

(10)

 • »TROLL« je muško

Postovi: 11

Datum registracije: 21.08.2009

Lokacija: Norge

 • Poruku poslati

246

Subota, 12. Novembar 2011

Citirano

Orginalno od TROLL
SULEJMAN PEŠKOVIĆSulejman je rođen 1900 g,kao treci Ujkanov sin po redu.Likom i visinom je dosta ličeo na svog oca.Detinjstvo i mladost je proveo u Fijulj .Oženio se mlad,u 25-toj godini života sa Atifom Kurtović.
Atifina majka je bila od Ibrovića sa Ponorca i zvala se Fatima.Ona je imala još dvije sestre, koje su bile udate u Fijulj.Jedna sestra Hamida je bila udata za Ganiju Pešković,a druga Dževa za Azema Poturaka.Sulejman,Ganija i Azem su bili pašanozi.Atifa je imala tri brata:Ibro,Sućro i Smajo.

Atifa je rođena 1903 g u Sugubine. Bila dobra domaćica i kutnjica i mnogi je pamte, da je držala pčele,imala je puno košnica i puno meda.Veoma je volela svoju unuke i često bi im servirala med,ljeti na podne ,kad bi se svi okupili.Ja sam njen unuk i taj med što nam je bijača servirala ,dobro pamtim. Bio je ukusan!
Kad je Atifa umrla,pričali su stari sve su se pčele pustile za njom i prestala je tradicija držanja pčela,posle njene smrti.Stari bi rekli da su pčele bile pametne i da su osećale probleme u kući.Kad bi ispali problemi u kući,pčele bi se uznemirile.Jednostavno rečeno,pčele su se suosećale sa problemima domaćina koji ih je uzgajo.Sa Atifinom smrcu nestale su i pčele iz njene avlije.

Kad je počeo drugi svetski rat,vlasti su mu odveli (mobilisali) sina Salka u SSOVCE,a kasnije ga šalju na front oko četiri- pet godina.Salko je mlad sa 17-g odveden zajedno sa Ibrahimom i niko nije vjerovao da će on preživjeti rat.Sulejman i Atifa su bili veoma tužni kad su čuli vijest da je Ibrahim poginuo,a sami su imali sina na frontu.

Za vrijeme paljenja Fijulja,Sulejman i Atifa prolaze kroz težak period života sa ostalom braćom u dvije kuće Lovića na vrh Sugubina.Sva sreća te su im djeca bila zdrava,sva su preživjela.
Na proleće 1944.g.vraćaju se u Fijulj na svoje spaljene kuće i počinju novi život,sve iz početka.
Sulejman je ispleo jednu kolibu,za familiju kao privremeno rešenje,dok ne napravi kuću. Puno je radio jer su mu druga djeca bila mala a Salko se vraća iz rata tek 1945 g.Kad mu se Salko vratio živ i zdrav njihovoj sreći nije imalo kraja .Salko mu puno pomaže u svim poslovima na selu.Počinju da prave novu kuću.

Prvo je bio plan da Sulejman napravi novu kuću kod krša blizu vrtače, i tamo su bili počeli da kopaju temelje.Te je godine došla bila jedna žena u Fijulj,koja je navodno proricala sudbinu i jedne je prilike rekla Sulejmanu,to mjesto gde je počeo kuću nije mu dobro.Sulejman je odmah odustao i počeo kuću na drugo mjesto,gde i dandanas stoji,kao Salkova stara kuća.Kuću su Sulejman i Salko napravili relativno brzo.Pomagali su mu braća puno.

Kada su se uselili u novu kuću,počinje jedan bolji period u Sulejmanovom životu.Sinovi su bili poodrasli i puno su mu pomagali.

Jednog je četvrtka kupio Sulejman jednu kobilu u Sjenicu na stočnoj pijaci.Kobila je bila sive boje,veoma krupna i lijepa na oko.Pokazalo se u Fijulj,da kobila nije htela u nikakvu zapregu.Probali su najveći stručnjaci da je nauče u zapregu,ali bezuspješno.Nije dala ni sedlo da joj se stavi.Braća su ga zezali,da je napravio loš pazar.

Godine 1953i1954,pojavila se bila velika epidemija trbušnog tifusa u Sandžak,Sjenici kao i u Fijulj.Te godine je nekoliko djece u Ugljansku mahalu umrlo od tifusa.Bilo je slučejeva da su i odrasli umirali od tifusa,ali više su umirala djeca.
Te se je godine Sulejman iznenada razboleo.Dobio je bio visoku unutrašnju temperaturu,koja mu je trajala nekoliko dana.Imao je groznicu i poneko bi od djece ležalo uz njega da bi ga probali ugrijati.Neki su sumnjali da Sulejman nije možda zaražen od tifusa.Te su se godine pojavile prve vakcine protiv tifusa.Došli su troje bolničara iz Sjenice i davali su vakcine svakom djetetu u Fijulj.Atifa je zamolila te bolničare da Sulejmanu dadnu jednu vakcinu protiv tifusa i oni su pristali.Sulejman nije hteo vakcinu i baš taj dan je bio okrenuo na bolje.Temperatura ga je bila popustila.Na nagovor Atife i sinova,Sulejman pristaje da mu dadnu tu vakcinu.Jedan visoki bolničar je pokušao da mu dadne vakcinu u kuk od noge.Iz prvog pokušaja nije uspeo da probije kožu sa iglom i pokušava po drugi put.Ni drugi put nije uspio,ali kad je treći put pokušao,udario je jako sa iglom i igla je probila meso i zalomila se u kost Sulejmanove noge.Tada nastaje panika kod bolničara iz Sjenice.Taj isti visoki bolničar je pokušavao da izvadi taj zalomljeni komad igle sa pincetom ali bezuspješno.Koristio je i kliješta i svaki pokušaj je bio neuspesan.On ostaje u Fijulj sa zalomljenom iglom.Noga mu je natekla ubrzo i podgnojila.Ta upala mu je stvarala izuzetno jake bolove.Bilo je noći da nije mogao oka sklopit od bolova.Pričalo se jednom da će nogu da mu odsjeku.Ta upala i infekcija se proširila sa noge prema kičmenom stubu i dalje u unutrašnje organe.Tako je Sulejman pao postelje.U trakvom stanju je živeo nekih godinu dana i umro je na sam Petrovdan 1955 g.

Atifu je puno pogodila muževa smrt,a sinove jos više.Sulejman je imao samo 55 g.kada je umro.Ukopali su ga pokraj oca Ujkana,odnosno izmedju oca i majke.

Kad je podijelila Sinove,Atifa je živela sa Hilmom i Ragipom,na imanju Hamza Deljevića,kojeg su oni kupili,kad je Hamzo odlučio da odseli iz Fijulja .Atifa je umrla 1974 g u 71-voj godini života.Mezare Sulejmanu i Atifi su opremili sinovi i unuci.
ZEJNA PEŠKOVIĆ-VIŠNJIĆ


Zejna je najmlađa Ujkanova ćerka.Rođena je u Fijulj,gde je provela svoje detinjstvo i mladost. Izgledom je puno ličela na svoju majku.Bila je jedna od najlepših djevojaka u Fijulj u to doba.U to doba bi se djevojke isprosile prije udadbe,i obično su roditelji davali djevojku u poznate i imućne familije.
Azem Višnjić iz Kladnice je bio mnogo godina sluga kod Ujkana.Ujkan je bio jako zadovoljan sa poslovima koje je Azem obavljao na njegovom imanju.Međutim pokazalo se kasnije da je on,Azem, počeo da gaji simpatije prema Zejni.To se naravno dešava,kada su Ujkanova djeca dijelila poslove zajedno sa svojim slugom.U takvim zajedničkim poslovima na imanju Ujkana Peškovića Azem i Zejna su našli zajednički ton.To se dešavalo u punoj tajnosti od Ujkana i njegovih sinova u početku

Medjutim kasnije počinje da se javno priča o simpatijama koje su Azem i Zejna gajili jedno prema drugom..Azem Višnjić iz Kladnice je bio zaljubljen u Ujkanovu ćerku Zejnu.Ona je isto bila zaljubljena u Azema.To su planirali bili da krunišu brakom,ali to nije išlo baš jednostavno.Ujkan nije bio za tim da se ona uda za Azema,a dobio je potporu od svojih sinova isto u početku.Uprkos svemu,Zejna je odlučila da se uda za Azema Višnjića,jer ga je voljela.Nije ni pitala oca udala se za Azema.Svi su na početku bili nezadovoljni zato što se udala preko očeve volje.Izgleda da Azem nije bio nešto baš imućan u Kladnicu.To je Ujkanu najviše smetalo,a i do juče je bio njihov najamnik.
Zejna i Azem su živjeli u Kladnicu,ali je Zejna odlučila da uzme miraz od oca koji je sledovao.U Kladnicu su živjeli dosta siromašno i nisu imali dovoljno zemlje.Azem je za vrijeme svog boravka kao sluga u Fijulj mogao da otkrije da je Ujkan bio dobar i imućan domaćin.On je sigorno jako uticao da Zejna traži zakonski miraz od svog oca koji će im dobro doći.

Dobila je Provalije u Lješnicu od svog oca,koje će ona kasnije da proda svojoj braći.Provalije su najudaljeniji komad zemlje od Ujkanovog imanja i imale najmanju vrijednost.Ujkan joj daje taj najgori komad zemlje,najverovatnije po kazni.Tada je zemlja u Fijulj imala dobru cijenu.Peškovići nisu mogli da kupe svu Zemlju od Zejne,jer nisu imali novaca tada.Kupili su jedan dio od te zemlje.Ostali deo zemlje i šume kupuju Badini bratanići iz Papića: Osman,Fiduz i Hajdin Papić.Zato su Papićani mnogo puta dolazili pred samu jesen i pokosili bi svoju livadu u Provaliju,čekali bi par dana da se trava osuši i odvozili je na volujska ili konjska kola za Papiće.Bilo je slučajeva da bi nekad natovarili sirovo sijeno i odvozili ga u Papiće i tamo bi ga sušili.

Za vrijeme agrarne reforme Ujkan je ostao bio bez 30% svoje zemlje,jer su vlasti Kraljevine Srbije oduzeli mu tu zemlju.Kasnije Ujkan ostaje bez jednog dijela zemlje kojeg on
gubi kao miraz od svoje sinovice u Dunišiće i od svoje ćerke u Kladnicu.
Mnogi tvrde da Ujkan nije baš volio sto se njegov imatak tojest njegovo imanje smanjivalo iz godine u godinu,to mu je puno smetalo.

Ujkan dugo nije hteo da se pomiri svojoj ćerki koja je bila udata za Azema Višnjića.Imao je dosta tvrd stav po tom pitanju,ali mu niko nije mogao promijeniti mišljenje.Dolazili su mnogi ugledni ljudi da ga mole da se pomiri sa prijateljima u Kladnicu,ali on nije hteo da pristane.Zejna je vršila sve viši i viši pritisak da bi se to sredilo ali bezuspješno.Ona je pričala sa svojom braćom i svim rođacima iz Fijulja,viđala ih s vremena na vrijeme ali joj je najteže padalo što joj otac nije htio da se pomiri.
Sva moja istraživanja ukazuju da Ujkan nikad nije htio da se pomiri sa svojom ćerkom što se udala za njegovog slugu.
Zadnji pokušaj koji je Zejna imala da se pomiri sa svojim ocem bio je jesen 1943,kada je Fijulj izgoreo.Te je godine Ujkan bio u 96-toj godini života,dosta star,i veoma tužan zbog paljenja Fijulja.Zadnjih dana svog života pao je bio postelje.Dobio je jednog dana to isto pitanje od jednog sina(izgleda Rama),“da li bi se pomirio sa ćerkom Zejnom?“,jer je ona imala jake potrebe da vidi svog tada starog i bolesnog oca.On je tada pristao izgleda.Reko je” bio neka dođe“.Ramo šalje haber Zejni u Kladnicu da je Ujkan pristao da se pomiri s njom.Ona je istog momenta pošla za Sugubine,gde su joj braća i otac privremeno živjeli.Kad je stizala prema kući Lovića,njenoj radosti nije bilo kraja.Pred kuću su je dočekali braća i javili joj jako tužnu vijest da je Ujkan umro prije nekolko sati.Uspjela je samo mrotvog da ga vidi.Sa tim bolom Zejna je živela do kraja svog života.

Zejna je imala sa Azemom četvoro djece:jednog sina što se zvao Fehim i tri ćerke: Safu,Suljku i Fehimu.

Fehim je ziveo u Beograd ,solidno se bio snašao i imao je dosta sređen život,imao je tri sina.

miralem_k

Početnik

(10)

Postovi: 1

Datum registracije: 16.07.2008

Lokacija: podgorica

 • Poruku poslati

247

Utorak, 27. Decembar 2011

pozdrav

moje postovanje.. Bosniaco... zamolio bih vas da ukoliko znate nesto o mom prezimenu koća-koćić.. naime moje i svih nas brastvenika saznanje je da smo zadnjih bar 150 god nastanjeni u podgoricu i tuzi- crnoj gori..zadnje dvije generacije se prezivamo koćić. moj otac je rodjen kao koća ali je tada svako dobivao dodatak prezimenu ić. nase porijeklo je iz kuča - selo koći albanskog se smatramo porijekla ogranak ulića - ulaj. nemamo saznanja o vezi sa nekim iz sandzaka. zacudilo me je da su porijeklom iz istog mjesta i danas u sandzaku nekoliko prezimena Osmanovici, Bajrovici i Smajilovici poticu od od Hus-Koce.......
Nadam se da ces naci vremena i obavjestiti me ukoliko imas saznanja o nasem porijeklu ili eventualnoj vezi sa nekim drugim brastvom... moje ime je miralem od oca asima djeda omera... osmanov....aljo ... bajram koća .. to je redoslijed moji pra djedova zadnji je po nama bajram koća mada se na jednom mjestu pominje i kao bajram koć - tako je prevedeno iz jednog zapisa osmanskog pisma.... dalje nemam saznanja kada imam vremena rado citam o istoriji i porijeklu ali ne uspijevam da dodjem do preciznijeg saznanja.
unaprijed se zahvaljujem.....
miralem koćić

juditax

Početnik

(10)

Postovi: 1

Datum registracije: 13.08.2012

 • Poruku poslati

248

Ponedjeljak, 13. August 2012

Baždar

Zna li netko odakle je prezime Baždar?

 • »CLIRIMTORE« je muško

Postovi: 25

Datum registracije: 23.08.2012

Lokacija: Haxhet

 • Poruku poslati

249

Četvrtak, 23. August 2012

JAŠAREVIĆ
Hvala

 • »Alomerović« je žensko

Postovi: 2

Datum registracije: 11.12.2012

Lokacija: Sarajevo

 • Poruku poslati

250

Utorak, 11. Decembar 2012

Selam,

Evo malo sam pregledao neku historijsku gradju i evo sacinio sam mape Gornjeg i Donjeg Kolasina s mjestima i prezimenima koja su zivjela u njima.

Da se podsjetimo:
- 1858. g. je doslo do prve razure Kolasina;
- 1878. g. Kolasin sa lijevom stranom Tare pada pod crnogorske ruke;
- 1886. g. Polja kod Mojkovca padaju u crnogorske ruke;
- 1912. g. Crnogorci u Balkanskim ratovima osvajaju Juzni Sandzak;
- 1924. g. Pogrom Bosnjaka Vraneske doline (Sahovici, Pavino Polje, itd. od strane Crnogoraca).

Nadam se da ce se neko prepoznati u nekima od ovih.

BosniacoSelam. Recite mi što više o prezimenu Alomerović. Što sam saznala da su stigli iz Crne Gore u selo Bare Brodarevo, i u Novi Pazar nakon toga. Linkovi ili knige su dobrodošli također :)

Sok

Početnik

(10)

 • »Sok« je muško

Postovi: 1

Datum registracije: 12.12.2012

 • Poruku poslati

251

Srijeda, 12. Decembar 2012

Gusinjac / Gusinac

Znali neko nesto o ovom prezimenu: Gusinjac? Mesto: Dolovo,Tutin.
Naravno znam da dolazimo iz Gusinja ali me zanima odakle smo dosli u Gusinje?
Imam malo informacija otome da smo dosli u Gusinje iz Bijeline,Bosne zbog krvova i da smo se ranije prezivali Deljanin.
U Gusinje smo opet napravili krvove i pobegli u Dolovo,Tutin.
Neznam koliko je ovo tacno?

Ja mislim da je moguce da smo dosli u Gusinje iz Albanije. I nasao sam na jednu stranicu da pise da su Gusinjci u Velje polje,Tutin porijeklom albanci. Ali mi smo ipak iz Dolova pa mozda vazu neke druge informacije za Gusinjce iz Dolova kod Tutina?Selam

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

252

Četvrtak, 13. Decembar 2012

Cudna stvar?!

Nosite prezimena a neznate odakle poticete? Razgovarate li vi sa vasim starijim da vam pojasne odakle dolaze, iz kojeg plemena su?

Kuci....( Kuc ).......Albanci
Hoti......( Hot )......Albanci
Daca.....( Dacici ).....Albanci.........( iz ovih Albanskih Plemena izlazi preko 20-30 sandzackih prezimena, mozda se neko pronasao )
Plav,Gusinje.......................Interesantno za Ljude iz ovih krajava, je to sto pre svega se zene i udaju za Albance i Makedonce t.j pravoslavne ( bilo sve samo SANDZO ne ) nego za Sandzaklije.....Zbog cega?!!!
" Bilen alemlere rahmettir "

 • »Alomerović« je žensko

Postovi: 2

Datum registracije: 11.12.2012

Lokacija: Sarajevo

 • Poruku poslati

253

Petak, 14. Decembar 2012

Zna li neko o Alomerovićima iz Kolašina?

 • »Iron Maiden« je muško

Postovi: 5

Datum registracije: 22.12.2012

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

254

Subota, 22. Decembar 2012

Prezivam se Bacevac , zelim da saznam informacije o svom poreklu. Znam po nesto , nisam bas siguran. Bacevaca ima u celom Balkanu , zbog toga ne znam odakle su tacno moji preci . Znam da postoji mesto Bacevac u Slavoniji (Hr) , u Crnoj Gori i u Srbiji. Povrh svega toga , nasao sam lika koji je Ceh a preziva se Bacevac . Molim vas ako mozete da mi napisete nesto o mom prezimenu. Unapred hvala!

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

255

Utorak, 25. Decembar 2012

Cudna stvar?!

Nosite prezimena a neznate odakle poticete? Razgovarate li vi sa vasim starijim da vam pojasne odakle dolaze, iz kojeg plemena su?

Kuci....( Kuc ).......Albanci
Hoti......( Hot )......Albanci
Daca.....( Dacici ).....Albanci.........( iz ovih Albanskih Plemena izlazi preko 20-30 sandzackih prezimena, mozda se neko pronasao)

Preciznije je reci ilirska plemena. Albanci nisu jedini Iliri/starosjedioci na Balkanu. Vecina Bosnjaka iz Sandzaka,Hercegovine i Bosanske Krajine, vecina Crnogoraca i Hrvata iz Dalmacije imaju ilirsko porijeklo bez obzira na to sto su slavenizirani. Albanci koji tvrde da su jedini predstavnici Ilira su isti ko Srbi koji tvrde da su svi Juzni Slaveni Srbi. Ilirska plemena su bila heterogena, njihov jezik je imao vise dijalekata.


Citirano

Interesantno za Ljude iz ovih krajava, je to sto pre svega se zene i udaju za Albance i Makedonce t.j pravoslavne ( bilo sve samo SANDZO ne ) nego za Sandzaklije.....Zbog cega?!!!

Za koje ljude? Iz kojih krajeva? Mislis na Albanke?

To me ne cudi... vidim nisu gadljive ni na srpske domacine iz starih cetnicikih sela u "Raskom okrugu".

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

256

Srijeda, 26. Decembar 2012

@ Iron Maiden

Imas knjigu od Meha Bacevca iz ( Mitrove ) Tutin, on je sve tamo lepo napisao od koga i odakle poticete.

@Asko

Ne Nego ovi drugi !!!
" Bilen alemlere rahmettir "

 • »Iron Maiden« je muško

Postovi: 5

Datum registracije: 22.12.2012

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

257

Srijeda, 26. Decembar 2012

Za to nisam znao. Rano sam ostao bez oca i bez amidze , deda nisam nikad ni doziveo jer je preselio pre mog rodjenja , tako da nikog nisam imao da mi prica o tome.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

258

Srijeda, 26. Decembar 2012

Ne Nego ovi drugi !!!

Koji drugi?

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

259

Srijeda, 26. Decembar 2012

@Iron

Znaci knjiga se zove Pleme Bacevci i Mitrova od Meha Bacevca, nadam se da ces je naci.A sto si tice tvog gubitka potpuno te shvatam, jer i mene je to zadesilo nedavno, tako da je rana sveza i jako bolna
" Bilen alemlere rahmettir "

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

260

Srijeda, 26. Decembar 2012

@Iron

Znaci knjiga se zove Pleme Bacevci i Mitrova od Meha Bacevca, nadam se da ces je naci.A sto si tice tvog gubitka potpuno te shvatam, jer i mene je to zadesilo nedavno, tako da je rana sveza i jako bolna

Slobodno kazi ako imas neki problem sa Bosnjacima Sandzaka, nemoj izbegavat pitanje.

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Social bookmarks