Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

ANNA

Zlatna sredina

(10)

 • »ANNA« je žensko

Postovi: 198

Datum registracije: 14.08.2007

Lokacija: srce

 • Poruku poslati

81

Ponedjeljak, 14. Januar 2008

Hvala...
Da li slučajno znaš za neke korene iz Turske?

nb-campari

Početnik

(10)

 • »nb-campari« je muško

Postovi: 3

Datum registracije: 16.01.2008

Lokacija: novi sad

 • Poruku poslati

82

Četvrtak, 17. Januar 2008

molim one koji znaju da kazu.
zanima me prezime ganic. naime, ja sam campar, porijeklo od kuča, no niko od mojih ne zna nesto vise. kazu mi da su campari, djalovici i ganici(rozaje) od istih predaka. mozda neko od ganica zna vise puno puno hvala

Akica_

Početnik

(10)

 • »Akica_« je žensko

Postovi: 16

Datum registracije: 03.02.2008

 • Poruku poslati

83

Ponedjeljak, 04. Februar 2008

Selam

Ovo je jedna od najboljih tema na ovome forumu.Pazljivo sam citala i povezivala neke podatke iz knjige "SANDZAK POROBLJENA ZEMLJA" H.Crnovrsanin i N.Sadikovic

Zanimalo bih me da li je uopste ostalo u Sandzaku nekoliko pravih Turskih plemena? A i ova nasa prezimena imaju dosta znacenja na turskom jeziku. Od 1912 g. se vodilo toliko borbi i ratova u nasem ljijepom Sandzaku da se to sada sve izmijesalo,ali mi je drago sto nisamo dozvolili da se asimiliramo.Kao u pojedinim dijelovima Sandzaka(Prijepolje,Priboj,Pljevlja) tamo vise vecina njih pojma nema o nicemu.Ali to nisu oni krivi,kriv je cio ovaj politicki sistim,

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

 • Poruku poslati

84

Ponedjeljak, 04. Februar 2008

Ganici

GANICI:

Porijeklom su iz plemena Kuca (Iliri) sjeveroistocno od Podgorice, a doselili su se u rozajski kraj u prvoj polovini 18. vijeka. Kuci u Rozaju se dijele na Fetahovice, Beciragice, Ganice, Kardovice, Colakovice i Hadzice.

Iz Kuca se najprije doselio Ilija, sa dva brata, koji su poslije prelaska na islam dobili imena: Alija, Huso i Ramo. Alija, ciji grob i danas postoji na kucanskom groblju imao je tri sina: Fetaha, GAniju i Becira od kojih su rozajski Fetahovici, Ganici i Beciragici.

Od druga dva brata Alijina, Husa i Rama, poticu Husovici u Koljenu i Bacevcu i Ramovici u Lucici. Kazu da je RAmo za zasluge dobio agaluk i prodao ga svome bratu Aliji. DRugo bratstvo Kamberagici (Kardovici i Hadzijici) potice od sinovca ili bliznjeg rodjaka Alijina koji je dosao iz Brda.

Rozajski Kuci brzo su se osnazili i potisli sa vlasti Nokice i Kurtagice u Rozaju. Iz njihove sredine su ugledne licnosti u turskoj upravnoj sluzbi, Ganici: Murat-aga, Hamid-beg (kajmakami) i HAmed-efendija (poslanik u turskom parlamentu 1910. g.).

Neki Ganici su se iz Rozaja iselili prema Tutinu, Sebecevu i Novom Pazaru.

PORIJEKLO KUCA:

Negi Grca, sin Nenada, unuk Gojka, Ilir porijeklom, naselio se je odnekud kod rijeke Cijevne u mjestu Bardanji (blizina Podgorice). "Tu je velika uvala, nadnesene stijene, gora i pecine, velika saprtina i skriveno mjesto, samo sto se vidi nebo vise sebe".

Grca je ima sina Pantu, a Panta medju ostalim sina Djura(dja), i silom se preoteli mjesto Orahovo od Ilira (Albanaca) Hota. Neki Djurdjevi potomci su presli na islam: Djurdjevici u Podgorici (i kasnije u Kolasinu i Sandzaku), RAdoncici u Gusinju, Sabovici u Plavu, Ganici u Rozajama, Mekici u Kolasinu (i kasnije Sandzaku), Mustafagici u Niksicu, Durovici u Spuzu, Alunovici u Zeti, Mujovici u Podgorici, Ledinjani u Fundini, Ljuce u Podgorici (zatim Niksicu, Kolasinu i kasnije Sandzaku) itd.


DJALOVICI/PETROVICI:

Zive u naselju Djalovici u oblasti Korita, opstina Bijelo Polje, slava im je Sveti Nikoljdan (Srbi/Crnogorci). Kazu da su porijeklom od Kuca odakle su doseljeni negdje oko 1740. g.


CAMPARI:

Zive u naselju Campari u oblasti Korita, opstina Bijelo Polje. Kazu da su rod sa Djalovicima (od dva brata). Prezime objasnjavaju na dva nacina. Jedni govore da im je predak nosio Camprak, a drugi da su to prezime dobili po selu koje su naselili. Inace su se prezivali Dragicevici. Iseljenih Campraka ima u Boljarima i Bistrici (Bihor/Pester) i u SUmadiji.


ZAKLJUCAK:

Campari/Djalovici i GAnici su iz plemena Kuca, i to im je najvjerovanije jedino sto imaju zajednicko. Za sada nemamo vise podataka koji bi mogli indicirati da su u blizim rodbinskim vezama, iako su se doselili u OTPRILIKE isto vrijeme iz oblasti Kuca.

Akica_

Početnik

(10)

 • »Akica_« je žensko

Postovi: 16

Datum registracije: 03.02.2008

 • Poruku poslati

85

Ponedjeljak, 04. Februar 2008

Selam

Bosinaco,

odakle poticu ovi podaci koje si ti naveo?

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

86

Utorak, 05. Februar 2008

Za ove sto je Bosniaco naveo, nemam pojma, ali za Misirlice znam da su starosjedioci u Novom Pazaru i da poticu od nekog egipcanina, turskog vojnika, koji je ostao ovdje, naselio se i obrodio.

Inace Misirlica je vrlo malo u Novom Pazaru, svega 4 porodice.

Sto se Karisika tice....nemam pojma. Znam samo, iz djedove price, da poticu iz Trijebina kod Sjenice...Ona klasicna prica: Bila 3-4 brata, pa jedni uzeli to prezime, drugi po djedu, trte-vrte...
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

 • Poruku poslati

87

Utorak, 05. Februar 2008

Kuci i Karisici

Kuci nisu turskog porijekla, radi se o ILIRSKOM porijeklu.

Karisici su porijeklom Vasojevici, starinom iz Lijeve Rijeke sjeverno od Podgorice (takodjer ILIRI). U 19. vijeku su zivjeli u okolini BIjelog Polja kao dvovjerska porodica, jedan brat pravoslavac, a drugi musliman, pa ih je narod nazvao "karma karisik" ili vjerska mjesavina. Nakon toga su se muslimani Karisici preselili u Trijbine kod Sjenice.

Akica_

Početnik

(10)

 • »Akica_« je žensko

Postovi: 16

Datum registracije: 03.02.2008

 • Poruku poslati

88

Četvrtak, 07. Februar 2008

Selam

Bosniaco pa ti si neki agent :D

Gdje si nasao ovako dobre vijesti?To bi trebali svi da znamo.A ne ovako nekako se otudjis od svog kraja pa vremenom i zaboravis sve.A pogotovu ko ima slabe kontakte sa Sandzakom kao ja. Bas bi voljela da saznam jos puno stavri o nasem kraju.

interesantno

Profesionalac

(10)

 • »interesantno« je žensko

Postovi: 602

Datum registracije: 17.11.2006

Lokacija: tu sam negde

 • Poruku poslati

89

Petak, 08. Februar 2008

Mene zanima vise prezimena (po narudzbini :D ): Nokic, Crnisanin, Tahirovic?
"Dragulj ostaje na cijeni i ako padne u blato; prašina ostaje prašina makar se digla do neba."

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

 • Poruku poslati

90

Subota, 09. Februar 2008

Prezimena

NOKICI-

Porijeklom su iz plemena Klimente iz Sjeverne Albanije (a mogli bi biti iz plemena Pipera prije toga), a negdje pocetkom 18. vijeka su otisli uz Ibar prema Rozaju. Poznato je da su sredinom 18. vijeka iz Rozaja potisli Dazdarevice, upravitelje tog podrucja. Takodjer je poznato da se nisu nakon toga puno namnozili u Rozaju. U Rozaje su dosli kao katolici, a ubrzo su svi islamizovani. Moguce je da su ogranak MURICA.

Ocito da su se neke familije u kasnijem periodu iselile prema Novom Pazaru.CRNISANI-

Porijeklom su iz plemena Hoti iz Sjeverne Albanije, a pocetkom 18. vijeka su naselili Crnis na Donjoj Pesteri kao katolici. 1721. godine, kada je Rimska kurija popisivala doseljene Albance na Pesteri, zabiljezene su 2 porodice sa 12 clanova u Crnisu. Po predanju, bila su tri brata: Meta, Alicko i Bulo i od njih su nastala bratstva: Metici, Alickovici i Bulici. I oni su vremenom svi islamizovani.

Iseljavanje za Novi Pazar pocinje 1908. g., i vecia njih je preuzela prezime Crnisanin, dok su neki promijenili prezime (npr. Mujovici).TAHIROVICI-

Ima ih vise nevezanih familija:

Tahirovici iz DJEREKARA (TUTIN): porijeklom su iz plemena Kuca sjeveroistono od Podgorice, a u tutinski kraj su dosli u 18. vijeku. Inace, Djerekare je u osnovi gotovo cijelo od plemena Kuca.


Tahirovici iz RIBARICA i VRAPCA (TUTIN): porijeklom su iz mjesta Voksa kod Djakovice u Metohiji, a u Ribarice su dosli krajem 19. vijeka.


Tahirovici iz BACICE (TUTIN): Porijeklom su iz plemena Klimenata koji su pocetkom 18. vijeka naselili Pestersku visoravan kao katolici.


Tahirovici iz GUCEVICA (TUTIN): ogranak su MASOVICA. Potomci su Klimenata koji su pocetkom 18. vijeka dosli na Pester kao katolici. Po popisu koji je Rimska Kurija obavila 1721. g. na Pesteri, u Gucevicu su zivjele 2 katolicke porodice sa 17 clanova. Masovici sami vjeruju da su u Gucevice dosli iz Tuzinja (nakon dolaska iz Sjeverne Albanije) i da su blizak rod sa Gicicima iz Zabrena, Numanovicima iz Gurdijelja i Lekovicima iz Carovine (potomci 4 brata). Od Masovica je Kara Jusuf, carski barjaktar, koji je imao 9 sinova. Po njemu je mjesto KARAJUKICA BUNARI dobilo ime.


Tahirovici iz CRNOKRPA/COSOVICE (ROZAJE): porijeklom su iz mjesta Djerdjek sjeveroistocno od Podgorice iz plemena Kuca.

----------------------
Tahirovici u KLANCU (ROZAJE): ogranak su MURICA. Murici su porijeklom iz Murinja kod Skadra iz plemena Klimente i prvo su se doselili u Murino kod Plava, a potom su presli rozajski kraj krajem 18. vijeka. Bili su katolici, pa su presli na islam. Njihovi rodjaci su Topuzovici u Plavu. U ove Murice se ubrajaju Tahirovici, FEtahovici, Selimovici i Ahmetovici.

Kod Murica iz Baca, navodno je dosao neki HAsan Topuz iz Murina, a imao je 5 sinova: od njih su Murici u Bacu, Besniku, Grahovu, Jablanci i Klancu. Imaju rodjake u Uglu na Pesteri. Od njega su navodno i Nokici i Catovici u Novom Pazaru. Mu

Kod Murica iz Lovnice, navodno se prvi doselio neki Leca. Od Lece su bili potomci, braca Fetah, Elez i Islam Hodza. FEtah i Elez su otisli u Klanac jer su se posvadjali sa svojim bratucedima Ikicima oko psa. Treci brat Islam hodza je ostao u Lovnici.
---------------------------

Tahirovici iz NOVE VAROSI: o njima nemam podataka.

harunh

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 567

Datum registracije: 14.09.2005

Lokacija: paris

 • Poruku poslati

91

Subota, 09. Februar 2008

Selam

Bosniaco kad si tako vrijedan de sve sto znas o Pljakicima.
Hvala Allahu dz. s. Koji je dao da se nadjem na pravom mjestu kad je bilo najpotrebnije! :klanja:

Zulfikar

Zlatna sredina

(10)

 • »Zulfikar« je muško

Postovi: 258

Datum registracije: 06.02.2008

Lokacija: Nije navedeno :)

 • Poruku poslati

92

Subota, 09. Februar 2008

Mene bi zaimalo nesto vise o Kurtanovicima ako neko zna,trebalo bi da imaju veze sa Pljakicima :)?
La fata illa Ali, la saif illa Zülfiqâr

"...Za ljubav ne treba pitati..."

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

 • Poruku poslati

93

Subota, 09. Februar 2008

Prezimena

PLJAKICI-

Porijeklom iz plemena Klimente (ogranak Voklje) koji su dosli na Pester kao katolici pocetkom 18. vijeka. Nastanili su se u Uglu i kasnije Tuzinju. Poznato je da su medju zadnjim presli na islam.

Mnogi Pljakici, a narocito oni iz Tuzinja, su nakon Balkanskih ratova 1912-1913. g. promijenili prezimena (Osmanuglici, KURTANOVICI). NEki iz Tuzinja su doseljeni su u Novi Pazar 1919. g. i uzeli su prezime Tuzinjac. Dosta Pljakica se poslije 1912. g. iselilo na Kosovo. Pljakici (ili Kurtanovici) koji su dosli u Novi Pazar 1936. g. ocuvali su svoje staro prezime.


KURTANOVICI-

Ima ih vise relativno nevezanih familija.


Kurtanovici iz TUZINJA- porijeklom su od plemena Klimente (ogranak Voklje) i povezani su sa PLJAKICIMA (vidi PLJAKICI).


Kurtanovici iz ARAPOVICA/BRNJICE- po usmenoj porodicnoj predaji, poticu iz mjesta Vuklje kod Skadra (Klimente - Voklje), a pocetkom 18. vijeka su naselili oblast uz rijeku Ibar i Pestersku visoravan kao katolici. Navodno su ih bila 3 brata i 1 amidzic.
a. Nico/Nik - otisao u Jasenovik kod Novog Pazara;
b. Balo - otisao je u Balotice kod Rozaja (reis Crne Gore, ef. Rifat Fejzic je njihov potomak);
c. Brnjo - naselio se u naselju Vrapci kod Brnjice, a od njega poticu Turkovici, Brnicani, Kurtanovici, (H)Ajdinovici (iselili se nakon 1935. g. prema Arapovicima, Melaju itd.);
d. Njihov rodjak Leko je doselio u Glogovik. Radilo se navodno o covjeku koji je u svadji ubio rodjaka.


Kurtanovici iz GLUHAVICE (TUTIN)- ogranak Babica. Porijeklom su najvjerovatnije iz plemena Kuca sjeveroistocno od Podgorice, a prvo su presli u Niksic. Niksic su napustili 1878. g. poslije njegovog zauzimanja od strane Crnogroaca i dosli su u Sandzak, prvo u Crnokrpe, potom u Raduhovce, da bi se na kraju ustalili u Gluhavici (1900. g.). Tu su promijenili prezime u Kurtanovic, Avdulovic i Dzemovic.

Od Kurtanovica iz Gluhavice su njihovi rodjaci u Nadumcu i Cukotama.

Zulfikar

Zlatna sredina

(10)

 • »Zulfikar« je muško

Postovi: 258

Datum registracije: 06.02.2008

Lokacija: Nije navedeno :)

 • Poruku poslati

94

Nedjelja, 10. Februar 2008

E Bosniaco ti si forum legenda,bas sam zadovoljan odgovorom,osnovne i mislim tacne informacije si dao(a neke sam znao od ranije).Jel ti sve ovo sto ispisa znas ili nam prenosis iz neke literature?
Jos jednom hvala ti,ziv nam bio :) (o)

p.s.Prezime je Tuzinac, bez nj , iako su iz Tuzinja porijeklom ;),znam da se tako prezivaju danas...
La fata illa Ali, la saif illa Zülfiqâr

"...Za ljubav ne treba pitati..."

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

 • Poruku poslati

95

Nedjelja, 10. Februar 2008

Prezimena

Pa naravno sve iz glave ;) . Heh, zezam se.

Koristim vise izvora:
- Prezimena u Crnoj Gori, Akim i Vukota Miljanic;
- Etnicki procesi i etnicka struktura stanovnistva Novog Pazara, Ejup Musovic;
- Stanovnistvo sjenickog i tutinskog kraja, Ejup Musovic;
- Bihor i Korita, Milisav Lutovac;
- Rozaje i Stavica, Milisav Lutovac;
- Kanje i okolina, Bajram Suljevic;

Jos nekih 40-ak ostalih knjizica koje se bave porijeklom stanovnistva uze Crne Gore i Novopazarskog Sandzaka.

interesantno

Profesionalac

(10)

 • »interesantno« je žensko

Postovi: 602

Datum registracije: 17.11.2006

Lokacija: tu sam negde

 • Poruku poslati

96

Nedjelja, 10. Februar 2008

@Bosniaco: Bas ti hvala na detaljnim informacijama!
Javicu se ja opet. :)
"Dragulj ostaje na cijeni i ako padne u blato; prašina ostaje prašina makar se digla do neba."

Zulfikar

Zlatna sredina

(10)

 • »Zulfikar« je muško

Postovi: 258

Datum registracije: 06.02.2008

Lokacija: Nije navedeno :)

 • Poruku poslati

97

Ponedjeljak, 18. Februar 2008

@Bosniaco ako nadjes vakta ispisi nesto o prezimenima Culavdzic,Ujkanovic,Corovic

p.s.Ako je puno , onda odaberi jedno prezime pa napise onako kako umijes :)...
La fata illa Ali, la saif illa Zülfiqâr

"...Za ljubav ne treba pitati..."

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

98

Ponedjeljak, 18. Februar 2008

@Bosniaco ako ti nebude mrsko pogledaj u te knjizice imali kakvih informacija u vezi plemena Cilerdzic iz Novog Pazara jedan dio zivio i u Skrijelje.

Selam
Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

 • Poruku poslati

99

Utorak, 19. Februar 2008

CULAVDZICI-

Nemam podataka o njima. Da li se radi o tacnom prezimenu? Da nije slucajno Culjkovic ili Culjevic?

------------------------------------------------------------

UJKANOVICI-

Ima ih vise nepovezanih familiija.

Ujkanovici iz DRAGOJLOVICA/Sjenica prije 1924. g. - doselili se u Novi Pazar 1924. g. na putu prema Turskoj. Porijeklom iz Sjeverne Albanije, a mogli bi biti iz plemena Klimente.

Ujkanovici iz DRAZEVICA/Sjenica - oni koji su dosli u Novi Pazar se prezivaju Drazevicani. Porijeklom su iz Sjeverne Albanije i takodjer bi mogli biti od plemena Klimente.

Ujkanovici iz LUKARA/N. Pazar - ranije su se prezivali DUPLJACI a od COROVICA su (vidi DUPLJACI),

Ujkanovici iz KOVACA-RADUHOVACA/Tutin - porijeklom su iz Sjeverne Albanije iz plemena Hoti. Donedavno su se prezivali TARICI, a potomci su Ram de Rasa Hota.

Ujkanovici iz PISKOPOVACA/Tutin i LAGATORA/Berane- donedavno su se prezivali NOVALICI. Prema predanju, mogli bi biti ili od plemena Ozrinica ili od Sekularaca (uza Crna Gora), a Sandzak su naselili negdje u 18. vijeku. Direktni su potomci su Nova Vukajlovica koji je u 18. vijeku dosao iz Azana u Petnjicu (Bihor) i tu presao na islam kod dzamije u Petnjici i dobio je ime Alija. Novalici su nakon 1912. g. presli u tutinski i novopazarski kraj (Sebecevo i Novi Pazar). Navodno, dva brata, posto nisu mogli da plate porez, prebjegli su u Novi Pazar. Njihovi rodjaci su Bosnjaci LUKOVICI iz Lozne (B. Polje).

Ujkanovici iz BACICE/Tutin - porijeklom su od plemena Klimente iz Sjeverne Albanije koji su pocetkom 18. vijeka dosli na Pester.

------------------------------------------------------------

COROVICI-

Stara su seoska begovska familija koja se je poslije austrijsko-turskog rata 1683-1699. g. doselila iz Slavonije u Loznu (B. Polje). Doselio se je Mehmed cor-pasa koji je, kao turski spahija, izgubio spahiluke u Slavoniji u okolini Osijeka, i kao naknadu za taj gubitak dobio je spahiluke u Bihoru i na Pesteri. Navodno su ti spahiluci ranije pripadali porodicama Hajdarpasic i Mahmudbegovic (iz Peci). Po dolasku u Loznu, Corovici su podigli cetvorospratnu kamenu kulu koja se zavrsavala drvenim cardakom. Oko kule su bile druge begovske kuce koje su podizane po ugledu na grad. Po nekim navodima, Mehmed cor-pasa bi mogao biti sin Cor Ali-pase, islamizovanog Jermenca koji se 1667. g. pominje kao bosanski vezir.

Kao begovi, Corovici su do 1920. g. uzivali veliki ugled, mada su izmedju dva svjetska rata osiromasili.

Corovici su poceli nastanjivati Novi Pazar vec iza 1890. g., a taj se priliv pojacao nakon 1912., 1918. i 1945. g. Od Corovica su i njihovi rodjaci u Ivanju (B. Polje) i Suhodolu (Tutin).

------------------------------------------------------------

DUPLJACI-

Predanje kaze da je beg Corovic iz Lozne (B. Polje) imao vanbracno dijete sa cobanicom koje je, po dogovoru, rodjeno u sumi i skriveno u duplji bukve. Dijete je iz duplje uze beg, odnio kuci i odnjegovao. Kada je dijete odraslo i zasnovalo porodicu, dali su mu prezime Dupljak.

Dupljaci su prvobitno zivjeli u Deraci kod Lozne kao cifcije Corovica, ali su se jednom prilikom suprotstavili Corovicima pa su ih ovi rastjerali i ovi su naselili zaseok Leposavljici u Koritima (B. Polje) koje se od tada naziva Dupljaci.

Dupljaci su vrlo brojna porodica. Ima ih nekoliko stotina porodica u Sandzaku, na Kosovu i u Turskoj.

Dupljaci su bili vrlo borbeni i nosili su lokalni barjak. Za vrijeme pokreta protiv Sultana Mahmuda II (oko 1830. g.), masovno su ucestvovali zajedno sa Ganicima iz Rozaja i Hadrovicima iz Petnjice.

Vrlo su brojni potomci Dupljaka u selima oko N. Pazara i u samom gradu, narocito od 1912. g., a i poslije 1945. g. Neki su promijenili prezime: SELMANOVICI u Paralovu, SACIROVICI u Kominju, MEHMEDOVICI u N. Pazaru.


------------------------------------------------------------

CILERDZICI-

Porijeklom su od plemena Skrijelja iz Sjeverne Albanije iz koje su dosli na Pestersku visoravan pocetkom 18. vijeka. Vrlo brzo su postali zemljoposjednici i imali su citluke u pesterskim selima i oko Novog Pazara. Tako se 1921. g. kako gospodar Vrsjenice pominje Adem-aga Cilerdzic iz Novog Pazara. Inace dosta rano su presli u Novi Pazar, buduci da se u njemu pominju vec sredinom 19. vijeka.

------------------------------------------------------------

Zulfikar

Zlatna sredina

(10)

 • »Zulfikar« je muško

Postovi: 258

Datum registracije: 06.02.2008

Lokacija: Nije navedeno :)

 • Poruku poslati

100

Utorak, 19. Februar 2008

Hvala @Bosniaco na odgovoru :)

Nego sto se tice Culavdzica mislim da oni vode porijeklo od Abdagica.Pa ako imas sta od Abdagica kad nadjes vakta ispisi...Selam
La fata illa Ali, la saif illa Zülfiqâr

"...Za ljubav ne treba pitati..."

Social bookmarks