Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »brat-turcin« je muško

Postovi: 24

Datum registracije: 16.09.2003

Lokacija: turska

 • Poruku poslati

121

Nedjelja, 03. August 2008

Ako neko zna nesto vise o Grbovicima(oni iz Tuzinja) nek mi javi...hvala...

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

 • Poruku poslati

122

Ponedjeljak, 04. August 2008

Prezimena

LJUCE:

- Ljuce poticu od plemena Kuca iz Bezihova sjeveroistocno od Podgorice, iz okoline Meduna, odakle su pokrenuti 1688. g. kada je Medun pao u mletacko-crnogorske ruke. Nakon 1688. g., dio ih je otisao u Podgoricu, a drugi su presli u Kolasin i Niksic. U niksickom kraju su neki Ljuce uzivali znatan ugled. Iz Niksica su istjerani 1877. g. kada je crnogorska vojska zauzela grad, tako da danas njihovih potomaka ima svugdje u Sandzaku. Tako ih ima u Boljanicima i Mrcevu (Pljevlja), Rozajama, Boljhanini, Lozni, Zatonu i Rastokama (B. Polje), zatim Melajama, Rudnici (Tutin) itd. Ovi iz Rudnice su doseljeni iz Boljhanine na posjed kolasinskih Smailagica koji su odseljeni u Skoplje 1960. g.

Dosta je Ljuca u Sandzaku preuzelo prezime Ni(k)sic po starom kraju.

Neki poznati Ljuce:
- Ljuca Avdija, gazija i epska licnost Kolasina;
- Ljuca Hasko, epska licnost Niksica, iz 1877. g.;
- Ljuca Mujaga, jedan od prvaka Bijelog Polja iz 1912. g.;
- Ljuca Tahir, epska licnost iz Niksica ("Krnovka");
- Ljuca Belo i Nusko, pripadnici komitske grupe iz Bijelog Polja;
- LJuca Emin, funkcioner parije "Dzemijet" i pripadnik komitske grupe u okolini Bijelog Polja;
- Ljuca Dervis, rodom iz Pljevalja, zavrsio gimnaziju u Pljevljima i Visu vojnu akademiju u Beogradu. Bio oficir JNA prije rata;
- LJuca Hanefija, rodom iz Pljevalja, zavrsio gimnaziju u Pljevljima i Medicinski fakultet u Zagrebu, gdje je radio kao ljekar.


LATIFOVICI:

- Kalipolje:
Pod tim prezimenom zivjela je jedna Bosnjakinja doseljena iz unutrasnjosti Crne Gore. Kazu da su porijeklom Krce, pa su ih ovdje tako i nazvali. Odselili su u SKoplje i Sutenovac kod Novog Pazara.

- Raduhovci:
Latifovici iz Raduhovaca su ogranak Basica, a porijeklom su od plemena Hota (doseljeni u 18. vijeku iz Sjeverne Albanije kao katolici).

HABIBOVICI:

Vise ih je nevezanih familija.

- Zirce/Tutin: Porijeklom su od plemena Salja (doseljeni pocetkom 18. vijeka iz Sjeverne Albanije kao katolici).

- Gluhavica/Tutin: Porijeklom su od plemena Skrijelja, ogranak Prenci, koje je pocetkom 18. vijeka doslo u ovaj kraj kao katolici. Navodno su bila 3 brata Skrijelja: Preka (Prence), Kuka (Kukici) i Tuta (Tutici). Oni su pocetkom 18. vijeka prvo naselili Blace, pa zatim Gluhavicu, gdje su islamizirani. Prence su kasno, pred 2. svjetski rat, promijenili prezime i od njih su: Kahrovici, Semsovici, Redzovici, HAbibovici, Nurovici. Staro prezime zadrzali su samo Prence koji su prije rata odselili u Novi Pazar.

- Raduhovci i Kovaci/Tutin: Porijeklom su od plemena Hota, doseljeni pocetkom 18. vijeka kao katolici iz Sjeverne Albanije.

- Mojstir: ogranak Hajrovica. Hajrovici, Dzekovici, Nezirovici i Sinanovici iz Mojstira ranije su se prezivali Pepici, a u Mojstir su doseljeni iz Drage. Pepici su inace od plemena Kuca sjeveroistocno od Podgorice, a u 18. vijeku su iseljeni za Kolasin i Niksic, da bi potom presli u Dragu i okolna tutinska sela. U Kolasinu su zivjeli u selu Babljaku, gdje je donedavno postojala i kula Pepica. Zeko Pepic bio je posljednji bosnjacki kapetan Kolasina 1878. g., dok su 1878. g. crnogorske vlasti imenovale Isa Pepica za donjokolasinskog kapetana. Svi kolasinski Pepici su 1878.g. iselili za Sandzak. Pepica inace ima mnogo u tutinskom kraju, u Dragi, Naboju, Borostici, Boljarima, Arapovicu, Tutinu. Najvise ih je bilo u Dragi, pa su od njih i brojni stanovnici Mojstira koji se sada razlicito prezivaju. Dosta Hajrovica se iselilo za Tursku, neki jos 1925. g., a drugi 1958. g. Tamo se prezivaju Cetinkay i zive kod Demirkoya i u Kucukoyu. Po drugoj verziji, PEpici iz Drage bi mogli biti od plemena Klimenata.


- Detane/Tutin: Iz Detana su 1910. g. doseljeni u Tutin. Tada su formirali posebnu mahalu u Tutinu i tradicionalno su se bavili kovackim zanatom, pa je njihova mahala poznata kao Kovacka mahala. Taj zanat, ranije dosta unosan, bio je njihov gotovo jedini izvor sredstava za egzistenciju. Prije 2. svjetskog rata, oni su bili gotovo jedini sviraci u tutinskom kraju.


HAJRADINOVI:
- Bagacice/Sjenica. Porijeklom su iz Bosne, a 1882. g. su naselili selo Bagacice, da bi kasnije neki presli u Dubinje i Sjenici, a neki su 1964. g. presli u Novi Pazar.

- Drugi Hajradinovici bi mogli biti porijeklom iz Sjeverne Albanije.fakatbend

Početnik

(10)

 • »fakatbend« je muško

Postovi: 26

Datum registracije: 25.07.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

123

Ponedjeljak, 04. August 2008

Imal sta o BRUNCEVIC prezimenu. Hvala unapred

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

 • Poruku poslati

124

Četvrtak, 07. August 2008

Prezimena

AVDIBASIC
- Ima ih u Sjenici, ali ne znam nista o njihovom porijeklu.KAVAZOVIC
- Navodno su potomci nekon turskog oficira, a u Sandzaku su naseljeni u Bijelom Polju, Pljevljima, Prijepolju i Novoj Varosi (a od 1950. g. i u Novom Pazaru).GRBOVIC
- Imaju ih 2 nepovezane grane:

1. GRBOVICI. Porijeklom su iz Niksica, a odatle su raseljeni prema Podgorici, Bijedicima i Pobreticima (Bijelo Polje) i Tuzinju (Sjenica).


2. GRBOVICI. Drugi Grbovici iz Novog Pazara i Pobrdja su porijeklom od plemena Kuca, a rod su sa Crnovrsanima i Delicima (navodno potomci 3 brata). U Novom Pazaru se pominju pocetkom 19. vijeka. Do 1919. g., imali su svoje citluke u novopazarskim selima.BRUNCEVIC
Imaju ih 2 vjerovatno nevezane grane.

1. BRUNCEVICI - porijeklom od Kuca sjeveroistocno od Podgorice (Medun), odakle su raseljeni jos negdje iza 1688. g. Predanje kaze da su 3 brata Bruncevica dosla iz Meduna pocetkom 18. vijeka i naselili se u Sebecevu, Boboviku i Pozegi, da bi neki kasnije presli u Novi Pazar. Neki Besir Bruncevic pominje se 1835. g. kao vlasnik hambara u seli Viru kod Usca.

2. BRUNCEVICI - porijeklom su od plemena Gruda iz okoline Podgorice (Dinosa itd.), a relativno su rano presli u Niksic (u Niksicu se pominju vec u 17. vijeku, iako je prvi zabiljezen dolazak evidentiran 1842. g.). U Dinosi se pominju kao vrlo poznati poglavari.

Medju njima Marko Miljanov pominje Eleza Bruncevica, koji je 1875. g. ozenio Maru, kceru Rasa Popova od plemena Kuca (Drekalovica), nakon cega je doslo do boja na Dinosi kod kule Bruncevica ("Dobro dosa Bruncevic Eljeze, turska sabljo, vjere prorokove").

Prema Petru Sobajicu, Bruncevici su po dolasku u Niksic imali status aga, a bili su razboriti ljudi, da se jos prica kako je njihovu pamet priznavala sva Hercegovina i Bosna.

Ovi Bruncevici su nakon 1878. g. preselili u Sandzak (Pljevlja i sl.).

Medju ovim Bruncevicima, najpoznatiji su:
- Bruncevic Mula Becir, niksicki kadija;
- Bruncevic Mula Jahja, niksicki kadija;

amtz

Početnik

(10)

 • »amtz« je muško

Postovi: 2

Datum registracije: 02.08.2008

Lokacija: TZ

 • Poruku poslati

125

Četvrtak, 07. August 2008

Citirano

Orginalno od Bosniaco
AVDIBASIC
- Ima ih u Sjenici, ali ne znam nista o njihovom porijeklu.


______________________________________________

Hvala lijepa na odvojenom vremenu. Btw imate li neku preporuku za mene, kako dalje.
Hvala u svakom slučaju (o)

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

 • Poruku poslati

126

Četvrtak, 07. August 2008

Avdibasici

Nazovi neke od ovih Avdibasica iz Sjenice i pitaj ih je li znaju sta o svom porijeklu:

Pozivni za Sjeverni Sandzak: +381

AVDIBAŠIĆ, AHMET 020 742776
KRALJA PETRA I BB, SJENICA
AVDIBAŠIĆ, AIDA 020 321090
AVNOJ-A L/25, NOVI PAZAR
AVDIBAŠIĆ, ALEN 020 744272
AHMETA ABDAGIĆA 0, SJENICA
AVDIBAŠIĆ, IZUDIN 020 743365
12 DECEMBRA 7, SJENICA
AVDIBAŠIĆ, MESUD 020 744617

remos

Učenik

(10)

 • »remos« je muško

Postovi: 69

Datum registracije: 07.07.2008

Lokacija: Qatar/Doha-Germany/Frankfurt

 • Poruku poslati

127

Četvrtak, 07. August 2008

Ima li nesto vezano za prezime Karalic. Hvala veliko u napred.
Ispitaj svoj odnos prema najboljem drugu/drugarici.Dali lako odbijas njegov/njen predlog da izadjete zajedno.A kakav je tvoj odnos prema ezanu?


@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

128

Petak, 08. August 2008

@ramos, sta god da ima to ne moze promijenit istinu o tebi, a to je da si jedan tezak manijak i psihopata. Da imas dva prsta obraza ne bi se vise javljao na ovaj forum, a kamoli ponovo dolazio sa kojekakvim izmisljenim pricama. Leci se.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

remos

Učenik

(10)

 • »remos« je muško

Postovi: 69

Datum registracije: 07.07.2008

Lokacija: Qatar/Doha-Germany/Frankfurt

 • Poruku poslati

129

Petak, 08. August 2008

Citirano

Orginalno od @ef
@ramos, sta god da ima to ne moze promijenit istinu o tebi...


Ako me pitas dali je moja familija poznata po tome kao tvoja,hvala Allahu nije !Dodajem pa kazem ne daj boze. Jer mi od harama, korupcijom zaradjenog novca, ulizivanjem srbima za polozaj kao sto je to tvoj babo radio, ziveli i isli na letovanje u Egiptu nijesmo, i zbog toga sam ja na svog baba posebno ponosan. Jest da nisamo bili na more, mozda i jeli i ne kvaliteniju hranu od vas, ali nema veze nije mi zao za nista sto sam propustio u odnosu na tebe, jer ponos je nesto nasta je moja familija drzali, za razliku od tvoje. Na kraju krajeva ja mogu reci da moj otac nikad nije bio u, MILOSIVICEV- SPS iliti, jos gore komunisticki- JUL.
Prodavanje vere za polozaje, kao sto su Ljajici tome skloni, ako dozvoljavate da i konkertan primer dam, Ertana Ljaljica otac I. Ljaljic, direktorcic godina devedestetih kad su poltronisti bili na cijenu u AD PUT Novi Pazar, je dno dan,... nista gore od toga... pa ovde sad imamo situaciju, da neko ukazuje na nesto sto uopste sam nema, a to je taj obraz o kojem govori. Ali ja sam siguran da mnogi znaju i vise primera toga. No sto je meni cudu oni se opste ne stide zbog toga.

Ispitaj svoj odnos prema najboljem drugu/drugarici.Dali lako odbijas njegov/njen predlog da izadjete zajedno.A kakav je tvoj odnos prema ezanu?


@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

130

Petak, 08. August 2008

Laki je malo nervozan :) Cak i da je sve to sto si napisao tacno (nemam nameru da se opravdavam bilo kome, a posebno ne takvim tako sto si ti), to ipak ne objasnjava zbog cega si nasrtao i maltretirao devojke sa foruma. Takodje nije uredu da se na forumu lazno predstavljas i izmisljas price o sebi pokusavajuci da sebe prodas kao pametnog i uspesnog momka. Do sada si na forumu sebe predstavio kao doktora nauka, pilota komercialnih aviona, sefa gradilista u Dubajiu, ozenjen devojkom koja je doktorirala i sta jos sve ne. A sta se iza svega toga krije najbolje znaju devojke koje su ovde pretrpele traume poznanstva s tobom i najnizih oblika internet maltretiranja. Da, internet maltretiranja, jer za nesto vise ti nisi ni sposoban. I devojke se usudjujes da maltretiras samo preko intereneta. Je li to vjera o kojoj pricas? Je li to islam?

To sto si hiljada kilomera udaljen ti i daje hrabrost da lajes, ljagas i izmisljas. Ja sam ti vec ponudio da se nadjemo uzivo i da lijepo popricamo o svemu, cak i da dodjem kod tebe kuci, ali tebi je draze intertnet huliganstvo. Ali kao sto sam rekao, srescemo se ja i ti ako Bog da jednog dana. Pa makar i za 10 godina. Strpljiv sam, za mene nikad nije kasno da bilo sta uradim.

Znam da ti smetam zbog toga sto sam ti raskrinkao masku na forumu i sto sad svi znaju sa kakvom osobom imaju posla. Naravno, to nije bilo nista licno, vec sam to uradio kao musliman koji ne voli da gleda manijastvo u svojem okruzenju i da na to cuti. Kad vec administracija nije radila svoj posao onda sam morao ja. Razumem tvoju frustraciju kada me vidis, ali ne razumem zbog cega nemas hrabrosti da mi to sto pises ne kazes u oci. Uzmi sebe na lijepu ruku, opameti se, ne vodi te ovo tvoje ponasanje nikuda.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

remos

Učenik

(10)

 • »remos« je muško

Postovi: 69

Datum registracije: 07.07.2008

Lokacija: Qatar/Doha-Germany/Frankfurt

 • Poruku poslati

131

Petak, 08. August 2008

Citirano

Orginalno od @ef

Citirano

...nije uredu da se na forumu lazno predstavljas i izmisljas price o sebi pokusavajuci da sebe prodas kao pametnog i uspesnog momka.Da istina je da je tvoj babo, "bogati" od mog. Eto tebi je tvoj obezbedio sve, i u boljoj si situaciji od ene, ti mozes da ostanes u NP, sa svojim, ima se i za odmore u Egiptu tokom leta, a moj je eto babo morao da bi jednostavno preziveo da radi vani. Dodatno, tebi ce tvoj babo kad bude to zatrabalo, da potegne veze i obezbedi ti posao, eto da imas sa cim da se zabavljas da ti nije dosadno. Ja isto kao i moj babo, i dalje radim samo da bi preziveo. Nemam mercedes, nema cak nikakvo auto. Sav novac ulozio na studiranje. I naravno je da imas vise uspeha ti, kad pored studija imas mogucnosti za letovanje po egzoticnim zemljama. Bogati si. I iskreno, kad bi neka devojka koja je orijetisana na bogastvo, imala izbor izmedju mene i tebe, ja bi morao biti toliko iskren i da joj kazem, da ako zeli bogastvo bi trebala biti sa tobom.


Citirano

To sto si hiljada kilomera udaljen ti i daje hrabrost da lajes, ljagas i izmisljas. Ja sam ti vec ponudio da se nadjemo uzivo i da lijepo popricamo o svemu, cak i da dodjem kod tebe kuci, ali tebi je draze intertnet huliganstvo. Ali kao sto sam rekao, srescemo se ja i ti ako Bog da jednog dana. Pa makar i za 10 godina. Strpljiv sam, za mene nikad nije kasno da bilo sta uradim.


Znas imam ljudi sa kojim ja pijem kahvu a ima ljudi sa kojim ja ne pijem kahvu. Imam averzuju prema snobovima a posto ti spadas u te onda ja nemam vremena za tebe, ja se druzim sa obicnom rajom, obicnim ljudima .... To bi ti bio odgovor ako ovu tvoju ponudu da dodjes kod mene kuci trebam da svatim kao dobro namernu.
Za slucaj da je ovo provokacija e onda si dobro dosao. :D Sto bi rekli oni sto se ja druzim sa njima SvakaT veoma drage volje. U Decembru sam InsAllah u NP. Pa svrati.


Ispitaj svoj odnos prema najboljem drugu/drugarici.Dali lako odbijas njegov/njen predlog da izadjete zajedno.A kakav je tvoj odnos prema ezanu?


ANNA

Zlatna sredina

(10)

 • »ANNA« je žensko

Postovi: 198

Datum registracije: 14.08.2007

Lokacija: srce

 • Poruku poslati

132

Nedjelja, 10. August 2008

Remos i @ef...
Hajde se Vas dvojica lepo nadjite i popijte vec jednom tu kafu, a pustite Bosniaco da odgovara na pitanja nama,tj. onima koje zanimaju prezimena u Sandzaku.

Mene zanima prezime Halilovic.
p.s.Izvini, mozda si i odgovorio ali ja nisam uspela a nadjem!
Hvala unapred!

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

 • Poruku poslati

133

Nedjelja, 17. August 2008

Prezimena

KARALICI:

- Pominju se u selu Pripcicu, smjestenom na terasama lima u podnozju brda Obrova kod Bijelog Polja. Izgleda da su su radili na imanju begova Hajdarpasica kao cifcije. Veci dio ih je iseljen 1912. g., ali su nakon toga ostale 2 kuce.

Nemam podataka odakle su doseljeni u Pripcice.


HALILOVICI:

Vise ih je nevezanih familija:

- Halilovici iz Nedakusa (B. Polje) - nemam podataka;

- Halilovici iz Petnjice (Berane) - nemam podataka;

- Halilovici iz sela tutinske i novopazarske opstine - nemam podataka;

- Halilovici iz Hotkova (N. Pazar) - porijeklom od albanskih Krasnica koji su u 18. vijeku dosli u Hrvatsku kod LEska, a odatle su dosli u Novopazarsku Banju, pa se jedna porodica u 19. vijeku nastanila u Hotkovo.

sanelah

Učenik

(10)

 • »sanelah« je žensko

Postovi: 95

Datum registracije: 29.04.2008

Lokacija: sarajevo

 • Poruku poslati

134

Srijeda, 20. August 2008

HABIBOVIC,SALIHOVIC,HODZIC-Novi Pazar
HAJRADINOVIC,HAMIDOVIC,PAPIC,TAHIROVIC-Sjenica
Hvala unapred! (o) (o)
vozdrica ;)

enes-bg

Početnik

(10)

 • »enes-bg« je muško

Postovi: 3

Datum registracije: 21.08.2008

Lokacija: BGD-YU

 • Poruku poslati

135

Četvrtak, 21. August 2008

A o plemenu KOCA (ili KOCE)... Prezimena KURTANOVIĆ, SADIKOVIĆ,... (Dubovo, Tutin).

HVALA!

rudar

Početnik

(10)

 • »rudar« je muško

Postovi: 10

Datum registracije: 22.08.2008

Lokacija: tuzla

 • Poruku poslati

136

Petak, 22. August 2008

Prezivam se IBRAHIMOVIC zivim u Tuzli,a porijeklom sam iz okoline Novog Pazara.Volio bih malo vise informacija ako moze.Unaprijed HVALA.

Bosnjaaak

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosnjaaak« je muško

Postovi: 245

Datum registracije: 17.05.2008

Lokacija: Luksemburg

 • Poruku poslati

137

Petak, 12. Septembar 2008

Dali je mnogima uopste poznato od kada se koriste prezimena na nasim prostorima,evo ja cu vam reci sta se meni desilo prilikom istrazivanja o postojanju Bosnjaka,na jednoj teritoriji opstine Sandzaka a koja se nalazi u Srbiji, jel poznato vam je da je Sandzak podjeljen. U glavnu sluzbu opstine su mi rekli da postoje knjige od 1900 i to po izjavi svedoka a prave stare knjige hodza i popova nemaju.
Dok sam u druge mesne kancelarije dobijao odgovore da su izgorele knjige a i slucajno tu bili duplikati,e tako je to,na moje pitanje od kada se vodila prava evidencija otprilike su mi rekli od 1965 god.
A ako vas zanimaju bas porijekla to ce te trebati da pogledate u Turskom arhivu u Istambulu bar Sandzaka sto se tice jer poznato je da je on do 1912 god pripadao Osmanliskom carstvu.Ovo su sve samo nagadzanja i prepisivanja iz knjiga Srpskih historicara Lutovca i drugih.
[SIZE=3]Samo naukom mozemo doc do istine...[/SIZE]

remos

Učenik

(10)

 • »remos« je muško

Postovi: 69

Datum registracije: 07.07.2008

Lokacija: Qatar/Doha-Germany/Frankfurt

 • Poruku poslati

138

Subota, 13. Septembar 2008

Citirano

Orginalno od @ef
@ramos, sta god da ima to ne moze promijenit istinu o tebi, a to je da si jedan tezak manijak i psihopata. Da imas dva prsta obraza ne bi se vise javljao na ovaj forum, a kamoli ponovo dolazio sa kojekakvim izmisljenim pricama. Leci se.Izbrisase sve gde sam ga intelekualno dotukao a ostavise ovo ovde.
Ispitaj svoj odnos prema najboljem drugu/drugarici.Dali lako odbijas njegov/njen predlog da izadjete zajedno.A kakav je tvoj odnos prema ezanu?


PazarBoy

Početnik

(10)

 • »PazarBoy« je muško

Postovi: 49

Datum registracije: 18.09.2008

Lokacija: Sandzak Capital

 • Poruku poslati

139

Četvrtak, 18. Septembar 2008

Mozel neko da mi kaze o prezimenima Kacar i Drustinac ??? Hvala unaprijed

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

 • Poruku poslati

140

Četvrtak, 16. Oktobar 2008

Prezimena

KAČAR-

Vode se da su od plemena Kuča, mada su navodno ogranak Balevića iz Bratonožića. Oko 1740. g, njihov predak se je iselio u Brestovik kod Peći. TAmo je pao u krv i doselio se u Balotiće u Rožaje. Iz Balotića je prešao neki Bjelobrk sa sinovima i sinovcima u Kačare, kraj u Bukovici. Tu su našli u napuštenom naselju kacu i u njoj mečiće. Jedan od njih je prešao na islam, pa su od njega današnji Kačari (Ibrahimovići). Ostali su se naselili u Vrtačama (kraj u Bukovici), i odatle se razmnožavali i širili po današnjem selu.

Iz Bukovice su se počeli iseljavati dosta rano, a najviše ih je bilo u Požegi (Kačarska mahala), a mnogi su otišli za Tursku. U Novom Pazaru ih ima od 1950-ih godina.
1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Social bookmarks