Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

sadat84

Početnik

(10)

  • »sadat84« je muško
  • »sadat84« je autor ove teme

Postovi: 14

Datum registracije: 09.09.2008

Lokacija: prizren

  • Poruku poslati

1

Srijeda, 25. Novembar 2009

Programiranje pomoc

zdravo
imam jedan problem
uradio sam zadatak koji na osnovu unosa broja od 1 do beskonacno
radi samo da pokaze koji je dan

kod je sledeci

program K_ti_Dan_u_Godini;
uses crt;
var k:integer;
begin
clrscr;
writeln('Unesi redni broj dana');
readln(k);
case k mod 7 of
1:writeln('Ponedeljak');
2:writeln('Utorak');
3:writeln('Sreda');
4:writeln('Cetvrtak');
5:writeln('Petak');
6:writeln('Subota');
0:writeln('Nedelja')
else writeln('ne postoji dan');
end;
readln;
end.

Trebam pomoc da ogranicim unos da bude od 1 do 366
da neradi za unos veci od 366 i manji od 1

hvalaaa


@ef

Majstor

(22)

  • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

  • Poruku poslati

2

Srijeda, 25. Novembar 2009

Ubaci uslov: if k<1 or k >366 writeln('Uneli ste broj van opsega');
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

MATRIX

Zlatna sredina

(10)

  • »MATRIX« je muško

Postovi: 538

Datum registracije: 22.04.2007

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

3

Srijeda, 25. Novembar 2009

hehe! Uradi ti to preko onih "zloglasnih" labela: goto... 1,2... itd :D
我还记得

Phikret

Profesionalac

(10)

  • »Phikret« je muško

Postovi: 1.033

Datum registracije: 27.07.2002

Lokacija: http://www.ph-code.com, Tre&amp;#263;i kamen od Sunca

  • Poruku poslati

4

Četvrtak, 26. Novembar 2009

Ma šta će mu labele, to neka odmah izbaci iz glave pogotovo ako je na početku. Sadate, baš si me podsetio Pascal sintakse :), nisam sto godina to koristio. Jesi li rešio problem?

Kao što ti je rekao @ef, odmah nakon prihvatanja unosa u k promenljivu, proveri da li je izvan opsega i vrati korisniku neku poruku i lupi return (ili kako ide u Pascalu?). A još bolje je da staviš while true petlju i da vrtiš meni dok korisnik ne unese validan broj.





MATRIX

Zlatna sredina

(10)

  • »MATRIX« je muško

Postovi: 538

Datum registracije: 22.04.2007

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

5

Četvrtak, 26. Novembar 2009

hehe! Mislim da je Sadat to rešio. Meni su labele uvek palile kad bi ovako zapelo. Ah, taj pascal... :) :rolleyes:
我还记得

sadat84

Početnik

(10)

  • »sadat84« je muško
  • »sadat84« je autor ove teme

Postovi: 14

Datum registracije: 09.09.2008

Lokacija: prizren

  • Poruku poslati

6

Petak, 27. Novembar 2009

Hvala na savetima

Nvala na savetima

jos nisam resio ovo

sad praznik pa moram se malo odmoriti heee

pozdrav raja

hajrliji Bajram


Social bookmarks