Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

21

Utorak, 05. August 2003

Citirano

Originalno od Giovanni
Samo da napomenem dragoj pink da na NP forumu postoji covjek (vrlo skroman doduse) koji moze da odgovori na vecinu tvojih pitanja o Javi



Pitanja imam puno, a uvazenog poznvaoca JAVE jos uvek ne znam ;(
Otkrices mi tajnu ?

P.S.Ispit je sve blize i blize...

Pozdrav za tebe Giovanni :)
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

@ngi3

Zlatna sredina

(10)

  • »@ngi3« je žensko

Postovi: 453

Datum registracije: 29.07.2003

  • Poruku poslati

22

Utorak, 05. August 2003

cao Pinki
i ja imam isti problem k'o i ti... (hocu reci problema!)
java je vrlo zanimljiv jezik ali je i tezak.. pa ako ti giovani sapne tog co'eka, javices mi ok? a mozemo se i nas dve dopunjavati onolko kolko budemo znale. ja se ovih dana zabavljam SQL-om tako da trenutno nemam pitanja, a za tebe "bujrum" ako sta budem mogla pomoc.
vozdra
Naucila sam...
Najlaksi nacin da kao osoba rastem jest da se
okruzim ljudima koji su pametniji od mene

23

Utorak, 05. August 2003

Cao i tebi @ngi3 :)
Slazem se da je JAVA zanimljiv programski jezik, ali me nekad zna pomalo i zezati :)

Sa zadovoljstvom cu ti "dojaviti" sve informacije o "JAVA-inkognito_man-u " ;) ( naravno pod uslovom da ih dobijem :O )

Trenutno si u NP?

Pozdrav

"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

Dado

Profesionalac

(10)

  • »Dado« je muško

Postovi: 754

Datum registracije: 09.08.2002

Lokacija: NewMarketCity

  • Poruku poslati

24

Utorak, 05. August 2003

cool link za ljubitelje Delphi-ja
http://www.delphi-expert.com/products/castalia/
....da li si toliko dobar
da mozes mirno spavati.....

Giovanni

Profesionalac

(10)

  • »Giovanni« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 13.09.2002

Lokacija: Canada

  • Poruku poslati

25

Utorak, 05. August 2003

Citirano

Orginalno od pink

Pitanja imam puno, a uvazenog poznvaoca JAVE jos uvek ne znam ;(
Otkrices mi tajnu ?

P.S.Ispit je sve blize i blize...

Pozdrav za tebe Giovanni :)


Vozdra svima!

Covjek o kome sam govorio je ujedno i pokretac ove teme ali iz opravdanih razloga se rijetko javlja na forum, no probajte ga PM-ovati (nadam se da se uvazeni kolega nece naljutiti zbog otkrivanja informacije) pa Vam mozda i odgovori. Ja bih Vam vrlo rado pomogao no mene je voda odnijela na drugu stranu...

Pozdrav
Giovanni
[SIZE=1]Sarajlija rozdenijem, Pazarac podrijetlom, Kanadjanin dekretom!

Homo homini lupus iliti Covjek je covjeku Vucko![/SIZE]

Administrator

Urednik foruma

(121)

  • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

  • Poruku poslati

26

Utorak, 05. August 2003

Tok ove teme mi lici na ono: "Kruzi ko kisa oko Kragujevca".

Niko ne postavlja konkretna pitanja vec sve ono u fazonu "...dobro je to, komplikovano, korisno, tesko, lako..."

Da bi vratili temu u pravi tok molim diskutante da se uzdrze od suvisnih komentara i da ako imaju konkretna pitanja ista i postave. Neko ce se vec naci da ih odgovori.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

27

Utorak, 05. August 2003

NE mogu da izdrzim a da ne primetim da nam ovo admin nudi odgovore na pitanja :D.
Imate priliku pa samo udarite sa pitanjima.

Ja evo bas sad o| oko zadatka iz prologa, al necu namerno da pitam :D

Al ako ne uspem :rolleyes:

Pitanje za nase forumasice: imam slajdove i iz jave kao one za database :) Ne radim javu, ali ima na nasem site-u Course Repository svih predmeta a tu profesori uploaduju sve sto studeentima treba. Nazalost je to sve na intrAnetu ti se ne moze tome pristupiti van univerziteta. Ali ako bi vama znacilo, i moglo pomoci meni ne bi bilo tesko da nesto ucinim povodom toga, kao sto sam vec i krenuo za baze podataka.

Samo mi recite i padose linkovi sa lekcijama na sred foruma (a jok oko Kragujevca) ;)

P.S. To je za ucenje (i sa predavanja je, a kao takvo najprimerenije ucenju), a za konkretne zadatke koje ne znamo resiti nam ostaje da postavimo pitanja ovde i da se nadamo da ce nam nasi dragi koji znaju dati resenja ;)
mogu ja da se potpisem i bolje...

@ngi3

Zlatna sredina

(10)

  • »@ngi3« je žensko

Postovi: 453

Datum registracije: 29.07.2003

  • Poruku poslati

28

Petak, 15. August 2003

http://most-art.de/ctutorial/
evo dobrog linka za pocetnike C jezika
Naucila sam...
Najlaksi nacin da kao osoba rastem jest da se
okruzim ljudima koji su pametniji od mene

@ngi3

Zlatna sredina

(10)

  • »@ngi3« je žensko

Postovi: 453

Datum registracije: 29.07.2003

  • Poruku poslati

29

Srijeda, 27. August 2003

Link: predavanja u okviru jednosemestralnog kolegija za Java programiranje

http://www.hrvatska.dk/Java.htm
Naucila sam...
Najlaksi nacin da kao osoba rastem jest da se
okruzim ljudima koji su pametniji od mene

30

Srijeda, 27. August 2003

@ @ngie3 : Hvala ti za link, meni izgleda moze koristiti :]
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

MasterMind

Početnik

(10)

  • »MasterMind« je muško

Postovi: 29

Datum registracije: 04.05.2003

Lokacija: Novi Sad

  • Poruku poslati

31

Subota, 24. Januar 2004

Ljudi učite Pascal. Svako ko želi da nauči programiranje i želi se istim baviti u životu, neminovno je da bar neko vreme provede(bar početak), programirajući u Pascalu. Mnogo je lakše preći na C,C++, Delphi ili neki drugi OOP jezik kada imate predstavu kako sve to funcioniše unutar kutije. Ma koliko nekom olako i smešno izgledao, PASCAL vam pruža priliku da naučite mnogo o TIPOVIMA podataka, kako onim osnovnim tako i Izvedenim tj. onim koji vi sami pravite.

Na Fakultetu Tehničkih Nauka u Novom Sadu, odsek Rašunarstvo i automatika ceo I semestar se zasniva na učenju Turbo Pascala. Naravno, kasnije se uče i neki drugi jezici, ali se pokazalo da malo ljudi koji ne savladaju Pascal, postanu dobri programeri.

Što se tiče nekog konkretnog problema :
Da li bi neko znao da mi pojasni šta tačno znače adrese u ovoj proceduri:
{inače procedura služi za ubijanje kursora miša u nekom Pascal programu.}

Procedure CursorOFF;Assembler;
asm
?( mov ah, 01h
?( mov cl, 00h
?( mov ch, 20h
?( int 10h
end;

32

Srijeda, 04. Februar 2004

E haj sad vi programeri sto trazite konkretne probleme da vas vidim na delu :). Imam zadatak a nemam puno vremena, pa pre nego se odlucim da razbijam glavu da pokusam da ga 'uradim' ovako :). Ustedece mi vreme ako ga uradi neko od vas (pomogne mi) pa cu moci radit druge stvari.

Treba mi program (napisan SAMO u C jeziku) koji ce sadrzati QUICK SORT ALGORITHM i koji ce biti u stanju da sortira do 1.000.000 celih brojeva u NE-opadajucem redosledu za manje od tri secunde.

Treba napisati tri programa (ista) sa tri razlicite pivot point strategije (u primeni algoritma):
1. Izabrati A[r], gde je r prvi index.
2. Izabrati A[rand], gde je r rand index izmedju p i r.
3. dosta je i ovo dosad sto sam ispisao :)

Running time je vrlo bitna stavka ovde kao sto je na pocetku i receno....

Radili ne radili ja vam zahvaljujem :)
mogu ja da se potpisem i bolje...

Tulumba4All

Profesionalac

(10)

  • »Tulumba4All« je muško
  • »Tulumba4All« je autor ove teme

Postovi: 700

Datum registracije: 04.09.2002

Lokacija: UK

  • Poruku poslati

33

Srijeda, 04. Februar 2004

Citirano

Orginalno od MasterMind
Pascal, postanu dobri programeri.

Što se tiče nekog konkretnog problema :
Da li bi neko znao da mi pojasni šta tačno znače adrese u ovoj proceduri:
{inače procedura služi za ubijanje kursora miša u nekom Pascal programu.}

Procedure CursorOFF;Assembler;
asm
?( mov ah, 01h
?( mov cl, 00h
?( mov ch, 20h
?( int 10h
end;


U ovom programcetu nema adresa. AH, CL, CH su imena registara u x86 procesoru. "int 10h" je poziv bios rutine (ne secam se tacno koje ali je ili za ekran ili za misa).

Prve tri linije su stavljanje parametara u registre.
1. mov ah, 01h : stavi 1 u ah registar
2. mov cl, 00h : stavi 0 u cl registar
3. mov, ch, 20h : stavi 32 u ch registar

Probaj da nadjes dokumenaciju za bios rutine. Ako jos imas problema javi se, mada ce mi trebati vremena da se prisetim asemblera.

Za fingersbroken-a:

ovde mozes naci primer za quicksort. Ako nisi zadovoljan performansama, probaj da izbegnes rekurziju.
... And Tulumba for all
[SIZE=1]If you can't convince them, confuse them.

A fanatic is one who can't change his mind and won't change the subject

[/SIZE]

34

Srijeda, 04. Februar 2004

Tnx tulumba... imam i ja algoritme za svaki sort al mi je trebalo na one nacine konkretno kako je dato u zadatku da se uvrsti u program, al mozda posluzi. Prostudiracu detaljnije pa mozda nesto se napravi. Hvala jos jednom, a ako ko skonta sta mi konkretno treba u onom zadatko slobodno neka pise :). Ja jos uvijek nisam poceo da lupam glavom, a to uvijek (skoro) radim zadnjeg dana pred istek roka.... ne spavam i zavrsim (kako tako) ono sto trebam da zavrsim. Sad sam na vreme zato trazio pomoc :).
Hvala jos jednom.
mogu ja da se potpisem i bolje...

@ngi3

Zlatna sredina

(10)

  • »@ngi3« je žensko

Postovi: 453

Datum registracije: 29.07.2003

  • Poruku poslati

35

Ponedjeljak, 08. Mart 2004

Java

Treba da napisem Polindrom (recenica koja se isto cita i naopacke).
A metod: Imam dva argumenta. Argument1 ce kontrolisati recenicu do pola Argument2 ce kontrolisati redenicu odpozada do pola(dokle je vec Argument1 kontrolisao). i argument1 ce morati da se napise odpozada anaci od pola recenice pa napred.

B metod: ako je recenica napisana "na Voli Milovana" u ovoj metodi ce se napisati naopacke "navoliM iloV anA"

Nije ovo tezak zadatak ali ja sad imam neki projekat i nemam vremena da poradim ovo zato ako neko ima spremnu aplikaciju nek mi posalje.
unapred hvala
Naucila sam...
Najlaksi nacin da kao osoba rastem jest da se
okruzim ljudima koji su pametniji od mene

Administrator

Urednik foruma

(121)

  • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

  • Poruku poslati

36

Ponedjeljak, 08. Mart 2004

Pa znas kako, zadatak si dosta lose opisala tako da mi stvarno nije jasno sta ti treba. Napisi zadatak onako kako je tebi zadat.

Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

@ngi3

Zlatna sredina

(10)

  • »@ngi3« je žensko

Postovi: 453

Datum registracije: 29.07.2003

  • Poruku poslati

37

Ponedjeljak, 08. Mart 2004

Eh Admine problem je sto ovaj nas asistent ni sam ne zna Javu a postavili ga da nam odrzava labaratoriju. A jos kako lose koristi turski jezik onda je stvarno tesko razumeti sta konkretno trazi u zadatku, boze pomozi nam.

kaze:

Uzmite dva argumenta i prema dole navedenim potraznjama class nek se zove Zadatak1 i metode napravite prema a,b,c potraznjama.

a)Vec uzeti Argument1 na ekranu ce morati da ispise pozicije na kojima se trenutno nalazi Argument2.
(tako ovde pise, ni ja nisam bas dobro razumela, al evo mi papira pored mene)

b) Stvorite metodu koja ce Argument1 pisati naopacke.

c) Cercenica koja je stvorena pisanjem naopacke Argumenta1, ako je jednaka svom normalno-citanom znacenju bice TRUE a ako nije Onda FELSE.Napravite metodu koja ce da vrsi ovo pretvaranje.

Evo i dole je naveo primer:
Arguman1="Ey Edip Adanada Pide Ye"
Arguman2="da"

a)10,14
b)eY ediP adanadA pidE yE
c) Da li Argument1 jednak svom naopackom znacenju?

:O hvala
Naucila sam...
Najlaksi nacin da kao osoba rastem jest da se
okruzim ljudima koji su pametniji od mene

38

Ponedjeljak, 08. Mart 2004

Angi, nisam ucio JAVU pa ti ne mogu konkretno pomoci, ali pretpostavljam da i u JAVI postoje algoritmi slicni onima u C programskom jeziku pa ti stoga preporucujem da nadjes algoritme za STACKove i LINKED LISTS preko kojih mozes da printas recenice, nizove, ili bilo kakav input u obrnutom redosledu.. Ako ce ti biti od pomoci ja ti to mogu napisati (imam gotovo od mojih zadaca) u C-u.. U svakom slucaju ovi algoritmi ti mogu biti od koristi (ako ih nadjes).. posle ti ne trebaju velike modifikacije za ceo program. Ako C pomaze samo reci i stize :)
mogu ja da se potpisem i bolje...

Administrator

Urednik foruma

(121)

  • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

  • Poruku poslati

39

Ponedjeljak, 08. Mart 2004

Evo nesto onako na brzinu, pitaj ako je nesto nejasno.

PHP Source kod

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
[FONT=arial]public class Zadatak1
{
  public static String reverse(String source) {  
      int ilen source.length();  
      StringBuffer dest = new StringBuffer(len);  
      for (= (len 1); >= 0i--) {  
         dest.append(source.charAt(i));  
      }  
      return dest.toString();  
  } 
  
  
  public static boolean isPalindrom(String recenica)
  {
      int laenge recenica.length();
      String recenica_mala recenica.toLowerCase();
      boolean pal_ok true;
      for (int i 0laenge 2i++)
         if (recenica_mala.charAt(i) != recenica_mala.charAt(laenge 1))
           pal_ok false;
       return pal_ok;
  }


  public static void main(String[] args)
  {
      String recenicarecenica1reverse;
    
          recenica args[0];
          recenica1args[1];
          boolean pal_ok isPalindrom(recenica);
    
          if (pal_ok){      
            for (int pos 0pos<recenica.length(); pos++){
               pos=(recenica.toLowerCase()).indexOf(recenica1,pos);
               System.out.print(" " + (pos+1) + ",");
            }
            System.out.println("");
            reverse reverse(recenica);
            System.out.println("Naopacke: " reverse);   
            System.out.println("" recenica " je Palindrom");
          
          }
          else {
            for (int pos 0pos<recenica.length(); pos++) {
              pos=(recenica.toLowerCase()).indexOf(recenica1,pos);
              System.out.print(" " + (pos+1) + ",");
            }
            System.out.println("");
            reverse reverse(recenica);
            System.out.println("Naopacke: " reverse); 
            System.out.println("" recenica " nije Palindrom");
          }
  }
}[/FONT
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Tulumba4All

Profesionalac

(10)

  • »Tulumba4All« je muško
  • »Tulumba4All« je autor ove teme

Postovi: 700

Datum registracije: 04.09.2002

Lokacija: UK

  • Poruku poslati

40

Utorak, 09. Mart 2004

moze i ovako za isPalindrom(String recenica) :

public static boolean isPalindrom(String recenica)

{

if (recenica==null) return false;
return recenica.equalsIgnoreCase(reverse(recenica));

}

pod uslovom da vec postoji metoda reverse iz tacke b)
... And Tulumba for all
[SIZE=1]If you can't convince them, confuse them.

A fanatic is one who can't change his mind and won't change the subject

[/SIZE]

Social bookmarks