Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

boljanici

Zlatna sredina

(10)

 • »boljanici« je muško
 • »boljanici« je autor ove teme

Postovi: 181

Datum registracije: 30.03.2007

 • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 21. Juli 2008

Prosto da covek ne poveruje ....

...sta se desava u glavama ljudi. Citajte.
----------------------------------------------------------------------


Na seoskom vašaru u Devreču kod Tutina Amel Pepić i Elvir Kurtanović ubili Sabahudina Bakića (23) zbog rivalstva


NOVI PAZAR - Amel Pepić (21) i Elvir Kurtanović (24) iz sela Arapoviće u opštini Tutin uhapšeni su u subotu uveče posle opsežne akcije novopazarske i tutinske policije zbog ubistva Sabahudina Bakića (23) iz sela Devreč na Pešterskoj visoravni. Iz policijske uprave u Novom Pazaru saopšteno je da je u Devreču u subotu po podne izbila svađa između Sabahudina Bakića sa jedne strane i Amela Pepića i Elvira Kurtanovića sa druge. U žučnoj raspravi Amel Pepić je u jednom trenutku potegao pištolj, za koji nije imao dozvolu, i pucao u Sabahudina, koga je ubio na licu mesta, a zatim je sa Elvirom Kurtanovićem seo u automobil i pobegao u nepoznatom pravcu.

Usledila je opsežna i brza akcija policije na Pešteru, organizovana je potraga, pa su njih dvojica ubrzo pronađeni i uhapšeni.

Prema nezvaničnim podacima do kojih smo juče došli, ubistvo se desilo prekjuče oko 16.30 časova na seoskom vašaru u Devreču, na kom je u tom momentu bilo više od 400 ljudi. Amel i Elvir posvađali su se sa Sabahudinom Bakićem najverovatnije zbog devojke, a žučna rasprava nasred vašara i pred mnogo svedoka okončana je tragedijom, kada je Pepić potegao pištolj i na licu mesta ubio Sabahudina.

Na mesto zločina brzo su stigle policijske patrole, ali su istražitelji u ovom tradicionalno zatvorenom i patrijarhalnom kraju imali dosta posla na rasvetljavanju detalja zločina, motiva, otkrivanja imena počinilaca... Međutim, samo nekoliko sati kasnije najpre je u svojoj kući uhapšen Elvir Kurtanović, a nedugo zatim i Amel Pepić, koga je policija pronašla u njegovoj kući u selu Arapoviće, na desetak kilometara od Devreča.

Osumnjičenom za ubistvo i njegovom saučesniku u bekstvu sa lica mesta juče je određen 48-časovni policijski pritvor, a oni će, najverovatnije danas, uz krivične prijave biti privedeni istražnom sudiji novopazarskog okružnog suda.
Autor:
Zoran Šaponjić
novipazar.wordpres.com

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 21. Juli 2008

Ja ne vidim šta tu "prosto da čovek ne poveruje"...
al kad si već otvorio temu, daj da učestvujemo...Citirano

Glas islama

Gazi Sinan–begova mahala i džamija u njoj spominju se još daleke 1528. godine. Dr. Ejup Mušović navodi mogućnost da je Sinan–beg, zajedno sa svojim bratom Abdullahom, bio vlasnik ili zakupac rudnika na Rogozni ili Gluhavici. Oni su bili vrlo bogati. To bogatstvo su uvakufili i poznati su kao graditelji džamija sa pratećim objektima.
Ova džamija je bila locirana u središtu Sinan–begove mahale, koja je 1528. godine brojala 17 domaćinstava, 1540. godine 10 domaćinstava, a 1767. godine pominje se Sinan–begov džemat.
Kao i druge novopazarske džamije, i ona je mnogo puta rušena i paljena. U ratu, koji se vodio između Austrije i njenih saveznika sa jedne strane i Turske sa druge od 1683. do 1699. godine, Novi Pazar je stradao i bio sravnjen sa zemljom. U tom pustošenju spaljena je i Sinan–begova džamija. Godine 1728. džamiju je obnovio niški paša Osman Topal, pa je u narodu bila poznata kao Osman–pašina ili Nova džamija. Njen sadašnji izgled je dobila u toj velikoj obnovi 1728. godine. Već 1809. godine ona je znatno oštećena, te je obnovljena u drugoj polovini 19. vijeka.
Nakon završetka Drugog svjetskog rata, komunističke vlasti su ovu džamiju koristile kao skladište za žito i ostale namirnice. U nju su i konje sa tovarom uvodili i po džamiji ostavljali nečist i prljavštinu. Iz ovog teškog perioda džamija je opstala kao veoma ruinirana građevina, koja se usljed pojave velike vlage i buđi, a nakon skladištenja žita, dobro oštetila. Njeni zidovi su vidno propali usljed djelovanja vlage i glodara koji su se hranili uskladištenim žitom u njoj.
Prije dvadesetak godina džematski odbor je restaurirao džamiju, ali bez stručne pomoći, te je njeno stanje ostalo veoma teško i urušavajuće.

Citirano

Za one koji vole crvena slova:

Zbog takvih okolnosti Mešihat IZ–e Sandžaka 04.07.2005. godine angažuje stručnu komisiju koja je izvršila pregled džamije sa aspekta njene dalje upotrebljivosti i mogućnosti sanacije, o čemu je, između ostalog, komisija dala sljedeći zaključak: „U ovakvom stanju konstrukcije, džamija nije bezbjedna za dalju upotrebu jer postoji objektivna opasnost od zarušavanja zidova i krova, pa se preporučuje hitna sanacija i totalna rekonstrukcija.“
Zbog nedostatka sredstava i opšteg stanja u kome se nalazio naš grad, pa i cijela država, džamija još nije obnovljena. Ostaje nam da radimo na tome da ovu ljepoticu obnovimo i učinimo je dostupnom vjernicima koji sa čežnjom očekuju dan njenog ponovnog otvaranja.
Ova džamija nije okružena modernim zgradama zahvaljujući zelenim površinama oko nje koje su sačuvane u vidu Gradskog parka i Rekreacionog centra, pa je njena monumentalnost vidno sačuvana. Posebno se to ogleda u njenoj munari koja je jedna od najljepših na ovim prostorima. Nekada je džamija imala ulaz od strane jaza, tj. iz pravca današnjeg Gradskog bazena, ali je tok vremena promijenio situaciju na terenu pa su na tom mjestu izgrađene stambene kuće. Pored tog ulaza se nalazilo drveno korito sa izvorskom vodom na kome su ljudi pili i uzimali abdest.
Džamiju krasi veoma lijep plafon od drveta, koji je izrezbaren, koji je ukrašen i spušten na ćoškovima tavana. Na plafonu su, u raznim bojama, koje su jedva vidljive, iscrtani motivi cvijeća. Ovaj plafon je jedinstven i ne posjeduje ga nijedna džamija u Novom Pazaru.
Nadamo se da će i država i grad Novi Pazar imati sluha za očuvanje ove džamije i da će podržati njenu prijeko potrebnu rekonstrukciju, te da će pomoći Islamskoj zajednici da džamiju temeljito i adekvatno obnovi kako bi je sačuvali od propadanja i urušavanja. Obaveza svih nas zajedno jeste da džamiju sačuvamo za pokoljenja koja dolaze i da nastavimo tradiciju gradnje i obnove Božijih kuća kako bi osigurali opstanak i sačuvali dokaze o postojanju našeg naroda i našeg vjersko-kulturnog nasljeđa.


E sad se "možda pitate šta tu čovek prosto da ne poveruje "....Svjedoci smo mase kamena temeljaca, cokli, otvaranja novih gradilišta, novih rušilišta...novih razloga da se izađe na binu, s jedne strane- a s druge strane svjedoci smo i da od 04.07.2005 nismo u stanju da dovedemo ovu historijsku i duhovnu ljepoticu u funkcionalno stanje. Pa hajd sad ti: il vjeruj da se nema para -a u međuvremenu su započeti projekti grandiozne ljepotice u Delimeđu sa dvije najviše munare u Evropi, kad smo imali kamen temeljac za džamiju sa musalom, kad smo pored ove ljepotice dočekali da se zbog "renoviranja" zatvori i druga pazarska ljepotica iz turskog vakta Altun Alem, pa kamen temeljac u Tutinu pa cokla ne znam ti gdje...

il ako ti je lakše, hajd -vjeruj da nema para za Gazi Sinan begovu džamiju, al čik da te vidim pa povjeruj da za sve ovo nabrojano i nenabrojano ima???


[SIZE=1]Pre nego neko izbriše ovaj prilog , nek dobro razmisli o svojoj odgovornosti pred Onim od koga se ni izbrisano ne može sakriti....[/SIZE]
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

boljanici

Zlatna sredina

(10)

 • »boljanici« je muško
 • »boljanici« je autor ove teme

Postovi: 181

Datum registracije: 30.03.2007

 • Poruku poslati

3

Ponedjeljak, 21. Juli 2008

.........

To jeste problem... Ali mene je malo zaprepastilo ovo javno ubistvo zbog trivijalnosti.
Mislio sam da to moze da se desi samo tamo nekome, ali izgleda i ovde ljudski zivot ne vredi puno.
A stalno na TV i dzamijama imami uce omladinu sta je ubistvo i samoubistvo, i o grijehovima...
Kolika je odgovornost nasih imama? Stalno su tu oko nas a ucute se i zavuku ko zna gde kad nam se desi nesto ovako...
Steta za mladi zivot, koji je otisao bez veze
novipazar.wordpres.com

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

4

Ponedjeljak, 21. Juli 2008

Svakako, zaprepašćenju ima mjesta, al ipak može da se povjeruje, a ovaj primjer kojim sam se ja nadovezao nije ni politika, ni religija, već prosto da čovjek ne povjeruje....

Zapanjen, zaprepašćen, šokiran, ..... ma bjaži... zabezeknut sam... ( to ti je ono kad široko razrogačiš oči koje si zalud trljo, a vilice ti se ukoče široko otvorene, a rukama pritiskaš obe sljepoočnice)
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Phikret

Profesionalac

(10)

 • »Phikret« je muško

Postovi: 1.033

Datum registracije: 27.07.2002

Lokacija: http://www.ph-code.com, Treći kamen od Sunca

 • Poruku poslati

5

Ponedjeljak, 21. Juli 2008

Citirano

Orginalno od boljanici
...sta se desava u glavama ljudi. Citajte.

Usledila je opsežna i brza akcija policije na Pešteru, organizovana je potraga, pa su njih dvojica ubrzo pronađeni i uhapšeni.

Međutim, samo nekoliko sati kasnije najpre je u svojoj kući uhapšen Elvir Kurtanović, a nedugo zatim i Amel Pepić, koga je policija pronašla u njegovoj kući u selu Arapoviće, na desetak kilometara od Devreča.


Off topic
Sudeći po tome da je 'samo nekoliko sati kasnije' došlo do privođenja, veoma sam zadovoljan da su ih uopšte uspeli da nađu... Pazi đe ih nađoše - u njihovim kućama. Ma šta kažete... Opsežna i brza akcija... Cccc

Evo vidite da se jedan obrazac ponašanja nažalost uvrežio. Prije samo mesec dana se desilo isto i nakon toga su se ljudi malo čudili, komentarisali, neki čak i naglašavali kako je tako trebalo da se desi jer je taj što je pucao pokazao kako je faca jer ima pištolj i smije da ga upotrebi. Eto nakon mesec dana desi se isto! Naši mediji su OČAJNI bez izuzetka (samo što imamo neke malo očajnije od drugih). Kad se nešto desi, pročitaju saopštenje iz policijske uprave i to je sve!

Ako ih se baš tiče, neka se pozabave malo time, neka podsećaju javnost, neka javno osude, neka izvrše pritisak na policiju....

...boljanici

Zlatna sredina

(10)

 • »boljanici« je muško
 • »boljanici« je autor ove teme

Postovi: 181

Datum registracije: 30.03.2007

 • Poruku poslati

6

Ponedjeljak, 21. Juli 2008

Citirano

Orginalno od Phikret

Citirano

Orginalno od boljanici
...sta se desava u glavama ljudi. Citajte.

Usledila je opsežna i brza akcija policije na Pešteru, organizovana je potraga, pa su njih dvojica ubrzo pronađeni i uhapšeni.

Međutim, samo nekoliko sati kasnije najpre je u svojoj kući uhapšen Elvir Kurtanović, a nedugo zatim i Amel Pepić, koga je policija pronašla u njegovoj kući u selu Arapoviće, na desetak kilometara od Devreča.


Off topic
Sudeći po tome da je 'samo nekoliko sati kasnije' došlo do privođenja, veoma sam zadovoljan da su ih uopšte uspeli da nađu... Pazi đe ih nađoše - u njihovim kućama. Ma šta kažete... Opsežna i brza akcija... Cccc

Evo vidite da se jedan obrazac ponašanja nažalost uvrežio. Prije samo mesec dana se desilo isto i nakon toga su se ljudi malo čudili, komentarisali, neki čak i naglašavali kako je tako trebalo da se desi jer je taj što je pucao pokazao kako je faca jer ima pištolj i smije da ga upotrebi. Eto nakon mesec dana desi se isto! Naši mediji su OČAJNI bez izuzetka (samo što imamo neke malo očajnije od drugih). Kad se nešto desi, pročitaju saopštenje iz policijske uprave i to je sve!

Ako ih se baš tiče, neka se pozabave malo time, neka podsećaju javnost, neka javno osude, neka izvrše pritisak na policiju....

...

Tako je... ponasanje odgovornih je kao da se ne radi uopste o ljudskim zivotima :(
novipazar.wordpres.com

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

7

Utorak, 22. Juli 2008

Citirano

Orginalno od sans

Zapanjen, zaprepašćen, šokiran, ..... ma bjaži... zabezeknut sam... ( to ti je ono kad široko razrogačiš oči koje si zalud trljo, a vilice ti se ukoče široko otvorene, a rukama pritiskaš obe sljepoočnice)


Zapanjeni,zaprepasceni,sokirani,zbezeknuti,k'o ovo ti, smo bili Pihkret i ja kada smo pre nekoliko dana otvorili Vecernje Novosti,u njima jedan covek dao intervju,a naslov tog intervju-a je recenica koju je izgovorio taj covek,a ta recenica,tj naslov glasi :

PAZAR CE OPET BITI MOJ!

A kazu nema vise diktatora u Evropi... mozda Balkan ne racunaju...

Lijepo pise u Admin-ovom potpisu,dokoni umovi-sejtanska igralista...
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Utorak, 22. Juli 2008

e ovako TASHKE
da ne bude da ja pricam proizvoljno
prenesi inetrvju iz vecernjih novosti
ako gde u tekstu nadjes da je to izjavio ja prekidam pisanje na ovom forumu odmah
a to sto je novinar tako naslovio tekst je druga stvar,malo je bombastije za citaoce
eto valja pogodba?
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Srijeda, 23. Juli 2008

znaci tasHke,nista od tebe
izmislio si,ili nemas intervju
:) a ja taman pomislih da ces me penzionisati na forumu
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

10

Srijeda, 23. Juli 2008

Citirano

Orginalno od Tashke

Zapanjeni,zaprepasceni,sokirani,zbezeknuti,k'o ovo ti, smo bili Pihkret i ja kada smo pre nekoliko dana otvorili Vecernje Novosti...

Vidi pominjes samo mene,ja sam pisao u mnozini.Pitaj cimera.posto meni ne verujes,a ne bi mi verovao ni da sam ti nasao i pokazao,kad covek ko ti hoce da cepidlaci,verovatno bi rekao da font slova ukazuje na to da nije tako mislio.
Vecernje novosti smo citali dok smo cekali hamburgere kod Rileta u BG,naslov intervju-a u potpunosti odgovara samom intervju-u.

ma sve ti to znas,zbog toga se i nisam potrudio da ti to nadjem i pokazem,a i zao mi da te penzionisem odavde.

Hvala sto mislis da sam izmislio,tj slobodno reci slagao.

P.S.Uostalom da mu naslov intervju-a nije odgovarao,mogao je da reaguje.

Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

rime

Zlatna sredina

(10)

 • »rime« je muško

Postovi: 485

Datum registracije: 22.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Srijeda, 23. Juli 2008

Ugljanin: I Pazar će biti moj


Sulejman Ugljanin, predsednik SDA i nosilac “Bošnjačke liste za evropski Sandžak”, izgubio je vlast u Novom Pazaru posle više od decenije vladavine, ali je istovremeno prvi put postao ministar bez portfelja u Vladi Srbije.
Ugljanin, za “Novosti”, procenjuje da će evropska vlada opstati ceo mandat, ali i da će se neprirodno sklopljena vladajuća koalicija u Novom Pazaru - ubrzo raspasti.
* Koji osećaj preovladava, zadovoljstvo zbog Vlade ili tuga što ste ostali bez Novog Pazara?
- Naše učešće u Vladi potpuno je prirodno i očekivano. Ali, nema nikakve političke logike da stranke Mlađana Dinkića, Borisa Tadića i Rasima Ljajića uđu u savez “na lokalu” sa SRS i DSS, da bi istisnuli nas, koji smo presudno pomogli da se formira parlamentarna većina u Srbiji. To ne može opstati.
* Vladajuća većina u Novom Pazaru je sklopljena...
- Dinkić mi je rekao da će povući odbornike iz te većine, a očekujem i da Tadić to učini da ne bi učestvovao u produbljivanju unutarbošnjačkih podela.
* I šta onda - novi kolaps vlasti?
- Jedino logično je da dve bošnjačke liste formiraju vlast i podele funkcije na ravne časti. Ujedno, da srpskoj listi i mi i Ljajićeva stranka odvojimo po 15 odsto mandata. To je recept za približavanje i politike i građana.
* Kakve rezultate ovako sklopljene Vlade Srbije očekujete?
- Očekujem harmonizaciju političkih odnosa u Srbiji i jačanje nacionalnog i političkog pomirenja. To će omogućiti bolji ambijent za stvaranje evropskih institucija i evropskih standarda. Moramo brzo da grabimo ka Evropi. Sada više očekujem od međunarodne zajednice nego od naših vlasti. Ako EU i SAD u pravoj meri ne pomognu Srbiji da ostvari svoje ciljeve, ako ne ulože investicije u razvoj nerazvijenih područja, to može da skrati mandat Vladi.
* Mnogo je različitih opcija u Vladi, zar je to neće kočiti?
- Raznorodna i ideološki i politički šarolika Vlada je u ovom trenutku najbolje rešenje. To je sinergija različitosti. Upravo tako postavljen cilj Vlade je garant njenog dugog veka.
* Hoćete li uspeti da prevaziđete sukobe sa vašim najžešćim političkim protivnikom Rasimom Ljajićem?
- Sukob je pogrešna reč. Nikada nisam bio u sukobu sa Ljajićem. Mi samo nismo politički sarađivali. Ali, funkcije na kojima smo danas ne dozvoljavaju naše dalje neslaganje i nesaradnju. Ne možemo da budemo suprotstavljeni. Radićemo kao tim i to je nužno. Idemo ka istom cilju i logično je da budemo u istom autobusu u kome svako ima svoje mesto.
* Druga strana, čini se, ne misli tako. Ministar Ljajić je iskazivao otvoreno nezadovoljstvo zato što ste i vi u Vladi?
- Normalno bi bilo da i druga strana, sada kada smo na zajedničkom poslu u Vladi, zaboravi na isključivost. Saradnja je preduslov blagostanja i uspeha na svim nivoima, pa i u Novom Pazaru.
* Hoće li vam biti neprijatno da razgovarate sa Ljajićem za istim stolom u Vladi?
- To za mene ne postoji kao problem. Prvom prilikom kada se postavi neko pitanje za koje smo usko zainteresovani Ljajić i ja, spreman sam da sednem s njim i u četiri oka da bismo našli najbolje rešenje.
* Ljajić je sugerisao da ste vi ucenama dobili pozicije unutar Vlade...
- Naše ime je “Bošnjačka lista za evropski Sandžak” i već smo tako odredili našu putanju, jasan cilj i buduću političku strategiju. Nikog nismo ucenjivali da bismo bili u Vladi. To se nametnulo potpuno prirodno. Podržali smo Tadića i na predsedničkim izborima i, zahvaljući i glasovima naših pristalica, pobedio je. Birači su nam dali ovlašćenje da pravimo koaliciju sa ZES i bili smo jezičak na vagi.
* Da li je trasa autoputa okrenuta ka Pešteru, ustupak vama?
- O varijanti preko Peštera odlučila je na kraju struka, a ne politika. Ovo je najkraća, najjeftinija i samim tim najracionalnija opcija.
* Bili ste pridruženi član narodnjačke koalicije, sada vam neki prebacuju da ste izdali Koštunicu?
- Naziv naše liste, naš program i ciljevi, obavezuju nas da podržimo proevropski put Srbije. Koštunica se blago pomerio udesno, a mi smo nastavili svoj put. Građani su glasali za evropski put, i to nas je obavezivalo.
* Tumači se i da su vam se “narodnjaci” osvetili jer ste im okrenuli leđa u republici?
- Ne verujem u to. Ilić i Koštunica su dobronamerni ljudi i ne vode ih osvetničke pobude. Mi smo sa njima pokazali izvanredne rezultate, na koje smo ponosni.
* Ako ostanete u opoziciji u Novom Pazaru, očekujete li revanšizam od vlasti? Najavljuje se “preispitivanje” svega...
- Pravo vlasti je da sve preispitaju do najsitnijih detalja. Svako neka radi svoj posao. U opštinskoj upravi su do sada bili ljudi iz svih opcija i niko nije oteran. Posle nas, biće teško svakoj vlasti. Postavili smo izuzetno visoke standarde u Novom Pazaru.

SREĆAN ZBOG SOCIJALISTA
* SVOJEVREMENO niste smeli da se vratite u zemlju zbog socijalista. Smetaju li vam u Vladi?
- Povratak SPS je jedna izvanredno pozitivna činjenica u političkoj stvarnosti Srbije. Podržavamo to, i mi i celokupna međunarodna javnost. Kada je bilo biti ili ne biti za put u Evropu, SPS je presekao. U toj stranci su ljudi demokratski orijentisani, spremni na kompromise, željni uspeha, tolerantni. Srećni smo zbog njihove odluke da podrže ovu vladu.

TURSKA NIJE PRESUDILA
* SPEKULISALO se da je vaš odlazak u Tursku presudno uticao da priđete listi “Za evropsku Srbiju”...
- Put u Evropu trasirali smo pre izbora i turski zvaničnici su nas u tome samo podržali. Nisu imali potrebe da nas ubeđuju ništa. Možda bismo mi imali potrebe da njih ubeđujemo da brže idu ka Evropi, jer smo mi u mnogim stvarima dalje otišli na tom putu.
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?…atum=2008-07-12

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

12

Ponedjeljak, 29. Septembar 2008

-do kojeg nivoa moze da se spusti tekstopisac (naruceni tekst) u necemu sto se kupuje u dzamijama a nisu novine (tzv glas islama)
-tekst u kojem provejava malo zaljenje(po njemu-cudjenje) sto i ramovic nije ubijen
-pojasnjava,naravno nestrucno pojam svedoka
-blati advokata rajka danilovica,koji je profesionalac,i jedan od retkih advokata koji je smeo da se prihvati odbrane u procesu povodom islamske deklaracije alije izetbegovica
-pominje i trgovinu belim robljem pomenutog ramovica,koja sad smeta,a dok je bio telohranitelj muamera zukorlica,nije smetala
-i na kraju,poentira,kuranskim ajetom ,dok u zatvoru came "poznanici" tj pardon,oni koje gl muftija nije nikad ni video a kamoli upoznao

bujrum:

Svjedočenje
PETAK, 19 RUJAN 2008
Prvi put u istoriji države Srbije da sud pozove jednog poglavara vjerske zajednice na svjedočenje, insistirajući na tome čak i pod prijetnjom prisilnog privođenja. Glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić pozvan je da svjedoči grupi ljudi optuženoj za organizovanje i naoružavanje radi atentata na samog Muftiju i napada na policijsku stanicu u Novom Pazaru.
Suđenje je počelo uobičajenim generalijama, a tenzija se podigla kada je svjedok zatražio izuzeće javnosti, tvrdeći da ima informacije da cilj insistiranja na njegovom svjedočenju nije doprinos pravdi već pokušaj njegove lične i profesionalne diskreditacije. Sud nije prihvatio zahtjev svjedoka, iako je jako interesantno zašto toliko interesovenje za svjedočenjem Muftije od strane Okružnog suda, Posebnog odjeljenja u Beogradu, a posebno advokata odbrane optuženih. Sama riječ svjedok znači očevidac ili neko ko se desio na mjestu gdje se dogodilo nešto što se tiče optužbe. Zašto onda baš Muftija, ako se zna da niko nikada nije niti jedan događaj iz optužnice doveo u vezu sa njegovim prisustvom?
Pozadinu ove sudske predstave treba tražiti u događajima koji su prethodili ili pratili pokušaj rušenja Islamske zajednice i otimanja njenih legalnih organa i ustanova.
U junu mjesecu 2006. godine Agencija za privatizaciju, u saradnji sa novopazarskom opštinskom upravom, pokušala je prodati zgradu Islamske ustanove, današnje prostorije Fakulteta za islamske studije. To što su vjernici i imami spriječili otimanje ovog vakufskog objekta očito je predstavljalo kap koja je prelila čašu, pa je političko-tajkunska osovina odlučila da se definitivno obračuna sa rukovodstvom Islamske zajednice. Početkom septembra dešava se prvo demoliranje ove zgrade od strane aktivista vladajuće klase u Opštini, a samo nekoliko dana kasnije, sad već famozna, izjava tadašnjeg predsjednika te opštine da Mešihat više ne postoji, a da će vjerska pitanja Bošnjaka biti u nadležnosti njegovog BNV.
Samo nešto više od mjesec dana od te političke presude, dešava se napad na Arap džamiju od strane grupe iz optužnice. Očito, cilj napada bio je ovladati centralnom džamijom u Novom Pazaru i tako stvoriti efekat nesposobnosti postojeće strukture Islamske zajednice da kontroliše jedan od najznačajnijih vjerskih objekata. Time je Islamska zajednica stavljena pred izborom: ili da prepusti džamiju grupi poznatoj po ekstremnom shvatanju islama i ponašanju, što bi značilo da podržava ekstremizam, zašta je treba kazniti, ili da se suprotstavi toj grupi uz rizik da bude meta napada ove grupe sa mogućnošću teških posljedica. Ipak, desilo se ovo drugo sa poznatim epilogom.
Vrlo bitno pitanje je da li su svi iz ove grupe bili svjesni sa kakvim ciljem su instrumentalizovani od strane političko-kriminalnog obavještajnog trokuta. Odgovor na ovo pitanje dali su sami optuženi prilikom postavljanja pitanja svjedoku. Posebnu pažnju trebalo je obratiti na prvooptuženog Ramovića, koji je prilikom hapšenja, za razliku od rahmetli Prentića, „nekim čudom“ ostao živ. On se ponašao poput zaštićenog svjedoka koji svo vrijeme tereti sebe da bi naudio svjedoku. A pošto on nije zvanično imao status zaštićenog svjedoka od strane suda, očito od nekoga jeste. Nije teško zaključiti da je bio zaštićen upravo od onih po čijem nalogu je, navodno, napustio organizovani kriminal (trgovinu bijelim robljem) i ušao u džamiju. Logično je da optuženi napada bilo koga da bi olakšao sebi, ali je nelogično da govori i ono što će ga još više opteretiti.
Advokat prvooptuženog je priča za sebe. Dobro upućeni znaju da je Rajko Danilović branilac Ugljanina i njegovih aktivista još od devedesetih. Sigurno ne iz ljubavi i ubjeđenja, već zbog stalno odriješene kese svog klijenta. Jako je interesantno da je taj isti advokat prihvatio da zastupa paravjersku tvorevinu Ugljanin-Zilkić, i to u parničnim predmetima po Prijepolju i drugim mjestima, znajući da je on krivičar i da mu je parnica slabija strana. A evo ga danas brani prvooptuženog „vehabiju“. Kada bi samo bilo moguće istražiti ovo pitanje, sa velikim stepenom vjerovatnoće bi se došlo do zaključka da se, kao i klijenti, i ovaj branilac finansira iz istog džepa.
Vrhunac trijumfa svjedoka desio se prilikom odgovora na pitanje sudije da li se pridružuje optužnici i ima li materijalnih potraživanja od optuženih, kada izjavljuje: „Mjesec ramazan je mjesec milosrđa. Ako su htjeli da me ubiju, ja im opraštam i nemam prema njima nikakva materijalna potraživanja.“ Sudnicom je zavladao dubok muk. I članovi Sudskog vijeća, i odbrana i optuženi držali su pognute glave.
I ovog puta, kao i mnogo puta ranije, obistinila se kur’anska maksima: „I reci, došla je istina, a propala je laž i, doista, uvijek laž propada.“ :]
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

13

Srijeda, 03. Mart 2010

SIDNEJ 02. 03. 2010

FoNet

Dva dana sa neba padale ribe

U gradu Lajamanu u Australiji dva dana zaredom s neba su padale ribe, iako nije bilo tornada, a i grad je nalazi daleko od mora
"Žive ribe su padale po celom gradu i ljudi su ih
sakupljali u kante", rekla je jedna meštanka. Gradić Lajamn
nalazi se na obodu pustinje Tanami, daleko od morske obale
i jezera. Za vreme tornada, nije neuobičajeno da ribe
padaju s neba, jer snažan vetar usisa vodu, a s njom i
ribe, ali ta dva dana nigde u okolini nije bilo nevremena.
"Ovo je zaita neobjašnjivo, jer već danima nigde nije bilo
ne samo tornada, već ni snažnijih vetrova", rekao je Ešli
Paterson iz lokalnog meteorološkog instituta.
,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

14

Ponedjeljak, 24. Maj 2010

evo vec pola sata trazim adekvatnu temu za tekst i naslov koji sam procitao ali mi ne uspeva da je smestim u odgovarajucu,mozda je ipak najbolje za korpu za smece,ali eto,ipak da stavim ovde:


Smotra folklora ili nešto drugo?
"Biće Brčko srce Srbije"

U okviru Dana evropskog naslijeđa u Brčkom je održana 15. evropska smotra srpskog folklora. Učesnike je prilikom ceremonije zatvaranja ponio "duh naslijeđa" pa su svi uglas skandirali "Biće Brčko srce Srbije".

Cela vest na
http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/100524097

Ovo i nije u duhu ove teme da prosto covek da ne poverruje,jer je opste poznato kako vecinski "narod" srbije gleda na teritoriju sverno,juzno,istocno i zapadno od iste.
Nije za dzabe ispisan grafit srbija od Tokija do Milvokija.Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Social bookmarks