Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

  • »alBazari« je muško
  • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

  • Poruku poslati

1

Subota, 14. Februar 2004

Put mi kaži

Postoji Istina a postoji i laž. I postoje sljedbenici njihovi. Često se događa da laž zavlada i često je da Istina ostaje u manjini. Međutim, ima Onaj koji zna skritosti i ćutnje unutarnje.

Čovjek koji misli na Džennet i Džehennem nema druge brige.

Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen, dok i tražitelj koji je spor može gajiti samo nadu.

I znaj da onaj koji djela uskraćuje imaće propast u Džehennemu.

Desno i lijevo su puti koji zavode... Put srednji je Knjiga vječna i predanje Vjerovjesnika. Sa njeg' se proširio sunnet i njemu je povratak konačni. Onaj koji se protivi propao je.

Savjetujem ti svjesnost o Bogu... da ustraješ na Odredbama Njegovim... da ispuniš srce sjećanjem na Njega... i da se držiš za uže Njegovo.

Okrijepi srce savjetom lijepim, pojačaj ga vjerovanjem čvrstim i navedi ga da vjeruje u prolaznost. Omogući da sagleda nesreće svijeta ovog, upozori ga na moć vremena. Predoči mu događaje naroda minulih, te prohodaj između staništa i tragova njihovih. Pogledaj ono što su činili i gdje su dospjeli. Otputovali si i nastanili kuće samoće.

Allah zna skritosti i ćutnje unutarnje. Izvagaj sam sebe prije nego što budeš izvagan, i procijeni sam sebe prije nego što budeš procijenjen. Uredi mjesto boravka svoga i ne prodaj budući svijet za svijet ovaj.

Znaj da Allah stapa oblike različite, približava udaljene i razdvaja spojene. Ne budi rob drugog, jer On te je stvorio slobodnim. I znaj, nema dobra u dobru koje se postiže preko zla, nit' ima dobra ikakva u ugodnosti koje se postiže preko tegobe. Jake napade briga odbij čvrstinom trpljenja i čistotom vjere.

Znaj da onaj koji zanemari umjerenost zastranjuje. Izdigni dušu svoju iznad niskosti svake, makar te naizgled vodila željenim ciljevima. Savjetujem ti svjesnost o Bogu i da ustraješ na Odredbama Njegovim, ispuni srce sjećanjem na Njega, jer On pobježuje onoga koji ratuje protiv Njega i nagrađuje ko Mu zahvaljuje.

Nastoj dobro shvatiti savjet, sinak moj. Znaj da je Gospodar smrti također Gospodar života, da Onaj koji stvara također umrtvljuje, da je Onaj koji uništava također Obnovitelj života, i da je Onaj koji daje bolijest također i Izlječitelj.

Mnogo je onog o čemu si neznalica i o čemu se koleba misao tvoja i luta pogled tvoj, ali ga poslije spoznaš. Drži se, zato, Onoga koji te je stvorio, opskrbu ti dao i potpunim te učinio. Neka služenje tvoje bude Njemu, čežnja tvoja prema Njemu, a stijepnja tvoja od Njega.

Znaj, sinak moj, da niko nije izvijestio o Bogu Uzvišenom kao što je izvijestio Poslanik, blagoslovi Božiji neka su sa njim i njegovim. Zato budi zadovoljan s njim kao vodičem i predvodnikom prema izbavljenju.

Znaj da je ushićenje sobom suprotno ispravnosti i nesreća za razum. Kad si vođen na putu pravom budi skrušen pred Gospodarom svojim koliko god više možeš. On je Bog, Jedan i Jedini, kako je On opisao Sebe Sama. Niko Mu nemože biti oprečan u vlasti Njegovoj. On je oduvijek i zauvijek. Znaj da ti je Onaj u čijoj su vlasti riznice nebesa i zemlje dopustio da Ga moliš i da ti je obećao primanje molitve. On ti je naredio da iščeš od Njega, da bi ti On udijelio. I da tražiš milost Njegovu, da bi ti se On smilovao. Ako pogriješiš, On te ne priječi u pokajanju. On ne žuri sa kaznom. Otvorio ti je kapiju kajanja i kapiju traženja zadovoljstva. Položi pred Njega potrebe svoje, razotkrij se pred Njim. Stavio je ključe riznica Svojih u ruke tvoje time što ti je dopustio da od Njega tražiš. Budi ponizan u iskanju i stječi na način najljepši. Jer, znaj, mnogo je iskanja koja vode gubljenju.

Ponašaj se prema bratu svome tako da ti čuvaš srodstvo ako ga on i zanemari. Kad se on odmetne, budi ljubazan prema njemu i primakni mu se. Kad je on strog, budi blag. Kad se on udaljava, približuj mu se.

Položi vjeru svoju i svijet svoj Bogu na čuvanje i išči od Njega da odredi najbolje za te spram bliskog i dalekog, i svijeta ovog i budućeg.

Nama valja susresti ono od čega bježimo, jer smrt je mjesto u koje život putuje. Cilj je pred nama, a iza nas je čas koji nas goni. Ko se nalazi na putu pravome nek lahkoću sačuva - stignuće. Svaki od nas nosi svoje breme, i nek te ne žaloste neznalice. Juče živjesmo jedni s drugima, danas smo pouka jedni drugima, a sutra... sutra ćemo se rastati.

Savjet je samo jedan. Allah - ne pripisujte Mu druga, jer sve je podčinjeno Njemu i sve postoji po Njemu. On je imetak siromaha svakog, dostojanstvo svakog poniženog, snaga svakog slabog, i zaklon svakog tlačenog. On sluša govor svakog koji govori i zna tajnu svakog koji šuti. Od Njega je opskrba za svakog ko živi i Njemu se vraća ko god umre. Onaj koji Mu se ne pokorava nemože umanjiti vlast Njegovu, a onaj koji mu se pokorava nemože ne uvećava moć Njegovu. Allah je Milostiv, Vjera je potpuna, a imam je znalac. Doista imami su namjesnici Božiji nad stvorovima Njegovim i znalci Njegovi robovima Njegovim. Dva svjedočenja uzdižu govor i visoko uznose djelo. Svjedočenje da nema Boga osim Boga Jednog i da je Muhammed rob Njegov i poslanik Njegov.

Allah upita Poslanika: "O Ahmede, znadeš li koji je životni put sretniji i koji život trajniji". Poslanik odgovori: "Neznam, o Bože". I tad Bog reče: "Sa svojstvom zaljubljenika, o Ahmede, učini svoju brigu jednom brigom, i učini svoj govor jednim govorom, i učini svoje tijelo živim koje nikada ne obuzima zaborav, jer ko god Me zaboravlja - NE MARIM ZA NJEGA U KOJOJ DOLINI STRADA".


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Altuna

Majstor

(10)

  • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

  • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 23. Februar 2004

put mi kazi

- osloni se na Allaha, to ti je dovoljno.
- ima neko ko ne zna i ne zna da ne zna. njegovo neznanje je potpuno, bjezite od njega. ima neko ko ne zna al zna da ne zna. on je voljan, zainteresovan. njega uputite. ima neko ko zna, i zna da zna. on je alim, njega slijedite. ima neko ko zna, al ne zna da zna. on je u snu, njega probudite.
-lijek srca je ucenje kur'ana.
-uzalud je sav napor covjeka koji drugog do Allaha zeli!
-pametan neprijetalj je bolji od prijatelja neznalice.


-nema cjenjenije dobrote od takvaluka
niti vece casti od islama
niti uspjesnijeg sefadzije od tewbe
niti ljepse odjece od takvaluka
niti vece patnje od neznanja
niti skrtije bolesti od gluposti.

-sirotan nije onaj koji nema oca, vec onaj koji nema pameti. nikakvog hajra nema u namazu koji je bez poniznosti, u postu u kojem se ne uzdrzava od prazne price, u ucenju bez razmisljanja, u imetku bez velikodusnosti, u nezasicenom bratstvu, u nimetu koji nije trajan, u dovi bez ihlasa!

-neka vam svaki posao bude u ime Allaha! kada ispunjavate Allahove odredbe ne slusajte niti jednu rijec onih kojima to ne odgovara.

(hazreti alija r.a.)


-cudim se onom ko zna za smrt a smije se.
cudim se onom koji zna da je dunjaluk prolazan, a ipak mu se priklanja. cudim se onom koji zna da se sve desava sudbinom a ipak se zalosti kad mu nesto ode iz ruke. cudim se onom koji zna da ce polagati racun a ipak sakuplja mal. cudim se onom koji zna za dzehennemsku vatru a ipak cini grijehe. cudim se onom koji zna za Allaha a ipak spominje drugog. cudim se onom koji zna za dzennet a ipak trazi blagostanje na dunjaluku. cudim se onom koji zna za sejtana a ipak se povodi za njim.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Social bookmarks