Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

@ef

Majstor

(22)

  • »@ef« je muško
  • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

  • Poruku poslati

1

Nedjelja, 06. Januar 2008

"Retrovizor" Ljubomira Zivkova na B92

Ljubomir Zivkov svake nedelje na vestima na B92 daje satiricne komentare na aktuelna desavanja u zemlji. Iako satiricni, njegovi komentari obradjuju vazne teme u drustvu i realnost, koja mozda i nije toliko svetla, predstavljaju na zanimljiv, duhovit nacin.

Sledeci tekst je njegov komentar za 6.januar 2008 (Nedelja).

Citirano

Životinjsko carstvo
Neravnopravnost je u Srbiji urođena: bebe rođene u prvim satima nove godine država je nagradila dovevši u neravnopravan položaj novorođenčad koja će na svet svet doći tokom običnih radnih dana od kakvih se dana leto Gospodnje mahom i sastoji, i Sin Gospodnji rođen je na sredokraći katoličke i srpske nove godine te nije ušao u krug laureata, Rasim Ljajić je po navici rekao kako nema čvrstih naučnih dokaza da je general Mladić u Srbiji, ono što znanost može jeste da podstakne rađanje čeljadi koju nadajmo se neće tražiti nijedan sud, za priraštaj, bilo prirodan bilo podstican od same vlade zadužen je ko drugi nego Rasim: istovremeno vodi računa o najnedužnjijim, još nerođenim bićima (kojih nam fali nekih trideset posto da ne krenemo stopamama izumrle džinovske paprati), ali i o najoptuženijim primercima naše dične faune.

Koštunica je Evropskoj uniji poručio da će morati da bira, ili će odustati od slanja misije na Kosovo ili će ostati izvan Srbije! Kad sam bio dete bila je nagradna igra sa nekim deterdžentom, radionom, albusom ili tako nečim, u svakoj kutiji bila je plastična životinjica, kompletirano životinjsko carstvo trebalo je poslati u fabriku i dobiti nagradu, veš-mašinu, peglu, hoklice... Stanovništvo je pralo i pralo, sakupljali smo i razmenjivali figurice, ali je jedna, mislim krokodilčić, svima falila i niko iz meni tada poznatog sveta nije konkurisao za premiju, e, mi ćemo biti evropski krokodil mali koji sreću kvati, Koštunica je još đakom zamrzeo unijaćenje, kad je našu pravoslavnu braću pritiskalo da priznaju papu, e, unijaćenju je rekao istorijsko ne, Evropska unija moraće da bira, kako to gordo zvuči, i Koštunica je gordo morao da bira koga će podržati na izborima, izabrao je Velju koji se odmah pohvalio - ja sam prvi Srbin koji je posle petog oktobra video Buša, ma i da nije imao tu pinkijevsku sreću, g. Ilić je prvi je državni činovnik koga smo gledali kako u vlastitom bazenu čeliči mišiće trbušne duplje doklen novinarka poput Male sirene sa ivice bazena blaženo pilji u princa srpske tranzicije.

Ako Milanka Karić postane predsednica Srbija će umesto sadašnjih 168 opština imati 2000 opština, pola miliona građana biće opštinski odbornici, odmah po inauguraciji ova trenutno samohrana kandidatkinja pozvaće odbeglog supruga da se vrati i krene ispočetka, kao predsednik neke nerazvijene opštine, iz Rusije, tog utočišta ostrakizovane srpske elite, dobrotom „Večernjih novosti“ pozdravila nas je u plavo ofarbana Mira Marković.

Dobra vest za vlasnike automobila: ako ne možete da si priuštite novo vozilo imaćete nove tablice, ca crvenim štitom koji će vas čuvati od uroka i od sudara, te belim krstom kao simbolom besmrtnosti i četirma ocilima kao znamenju da je Srbija nanovo svoja, sve ćete to platiti iz vlastitog džepa, kao što ste i pre deset-petnaest godina kupili nove tablice jer su naši rukovodioci petokrakom bili sablažnjeni kao Nosferatu kad vidi raspeće ili kad mu ka licu sevne mrski zrak Sunca.

Seme koje je zasejao Čavoški urodilo je medijskim plodom - građanku koja je odjednom rodila petoro dece Vuk Bojović nazivao je Arnautkinjom ispravljajući diskretno njenog ginekologa koji ju je nazivao Albankom, Arnautima su Albance pogrdno nazivali Turci i Čavoški, reč je navodno arapska i znači „oni koji se nisu vratili“, Arnauti su dakle na Balkan svratili, ama se na rodni Kavkaz nisu vratili, i naše je da ih na to u svakoj prilici podsetimo, mada se ni mi nismo vratili na rodne nam Karpate gde smo kao narod najstariji dospeli direktno iz spiralne magline. Ali našto cepidlačiti u pretprazničko veče: možda je g. Bojoviću dosta i televizije i zoološkog vrta, možda bi za promenu i on da bude malo akademik.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Tashke

Veteran

(12)

  • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

  • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 14. Januar 2008

Istu ovu temu sam hteo da otvorim pre 4 godine,kada sam i poceo pratit Retrovizor(svake nedelje oko 18h55 min),ali nisam jer mislim da sam ovaj tekst Zivkova nije isti kada ga sami citamo i kada ga on kazuje.

Tesko mi je sad objanjavati ali mislim da oni koji prate Retrovizor znaju o cemu govorim.On cesto ima obicaj da imitira glasovno one koje spominje u tekstu pa kada mi citamo taj tekst,on znacajno gubi na toj dozi satiricnosti.
Jedino oni koji ga prate redovno mogu sada citajuci tekst da otprilike zamisle kako bi on taj tekst procitao,kojim tonom i sl.
Ko ima priliku,neka odgleda nedeljom poslednjih 10 min Vest na b92.
Na site-u b92 imate arhivu njegovih tekstova.
Evo jucerasnjeg teksta,obratite paznju na poslednji deo:

Citirano


Republička izborna komisija poručila je Amerikancima i Britancima da se drže podalje od naših izbornih mesta. Zbog toga što su tako grubo i samo oni odstranjeni sa ovako uglednog turnira u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu proglašena je dvodnevna žalost; kod nas će biti žalost zbog ovog kočoperaja biti malko dugoročnija, ali Komisija kao i predsednik Vlade drži da su nastupili istorijski trenuci u kojima razboritost nema šta da traži: Evropu je otpisao Koštunica, Angliju i Ameriku besmrtni RIK: što propusti Deli Radivoje sačekuje dijete Grujica!

Šteta što odluka RIK-a nije jednoglasna, dušmani sad znaju da u našoj brani ima pukotina, ali znaju i da je DSS jedinstveniji no ikad! Komunistički aparatčici naizust su znali mudrolije vođa i započinjali svaki ubogi sastanak u zemljoradničkoj zadruzi skrupulozno navodeći izvor, bio to Lenin, Staljin, Mao, Tito, e, članovi Vlade i premijerove partije toliko su prožeti mislima svog gurua da nam ih serviraju kao svoje vlastite, oni svi kao da su umreženi, ne zna se gde prestaje Veliki Učitelj a gde počinje ministar Lončar, dokle se prostire ministar prosvete i gde niče ministar energetike! Kad je Božja promisao o Evropi prisiljenoj da bira prošla kroz Koštuničinu glavu istovremeno je, kao da svi imaju blue tooth, prostrujala kroz glavu Popovića: „Evropska unija će ako želi da postanemo partneri sporazum morati da potpiše sa celom a ne sa osakaćenom Srbijom. Vreme će pokazati da je Srbija večna, dok su marionetske tvorevine samo sezonska pojava...“

Koštunica je poslednji veliki zagovornik organicizma, u nauci odavno prevaziđenog koncepta koji svakom fenomenu prilazi kao da je reč o ljudskom telu, dušmani te kidaju naše tkivo, te razvlače petnaest procenata naše duše, njegova najnovija antinomija, cela i osakaćena Srbija, obuzela je eto i mladog naučnika Sashen’ku koji liči na Hju Granta, ali ga njegova zapravo američka lepota ne obavezuje da im drži stranu, ne znam samo da li Koštunica, kad ima vizije osakaćenosti, vidi Srbiju kao unesrećenu pripadnicu lepšeg pola ili ga opseda i mori slika brkatog ratnog vojnog invalida. Uglavnom, reč nedelje je osakaćenost. Svako kome se dopada neka ju upotrebi kao svoju, niko neće biti optužen za plagijat, naoborot!

Bođidar Đelić ima neabdejtovano ovlašćenje da sa Evropom potpiše Dvojni pakt. Iako do potpisivanja ima još dve nedelje ne odvaja se od penkala, rezervisao je, kaže, i avionsku kartu, ali čak ni on nije zabrazdio dotle da kartu kupi i pokaže je novinarima, pa da ako propadne potpisivanje propadnu i deset odsto, koliko avio-kompanija odbija prilikom vraćke. Boji se da bi u "Politici" osvanuo Koštunicin oglas: "Odričem se svog zakonitog potpredsednika i ne priznajem dugove koje čini na moj račun!"

Ministarstvo vera nije rado da u registar upiše Crnogorsku pravoslavnu crkvu, naumovci ne bi da se upliću u kanonske odnose crkava, jesu registrovali dve muslimanske crkve i to pod istim nazivom, a ovu crnogorsku, baš zbog te prve reči ne bi da priznaju. Đetići bi pak da u Srbiju uđu neosakaćeni, hteli bi da u Beogradu ozvaniče i svoje pravoslavlje i svoje crnogorstvo. Možeš kao Crnogorac da budeš građanin Srbije, ama kao pravoslavac već imaš hvala bogu gde da pripradneš i tu nikakva novogradnja ne dolazi u obzir! Ministarstvu vera ne bi na pamet palo da štiti primat SPC, kad bi mu ova kojim slučajem i težila, niti bi joj u kakvome raskolu držalo tranu, Sveta matera jedna je u mnoštvu ravnopravnih crkava, ali je i Ministarstvo vera jedna od njenih ravnopravnih eparhija!

Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Jahja

Profesionalac

(10)

  • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

3

Srijeda, 16. Januar 2008

Mnogo je jak. POdseca na Abdulaha Sidrana. BRzo prica jasno, sarkasticno. Stalno ga slusam, kad stignem, kad se setim. I prilicno je objektivan.

Stavite jos njegovih "prica".
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

Social bookmarks