Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

bihorac

Početnik

(10)

 • »bihorac« je muško

Postovi: 14

Datum registracije: 10.12.2003

Lokacija: Cirih-Svicarska

 • Poruku poslati

81

Srijeda, 10. Decembar 2003

Cestitka Sandzackom Muftiji na jos 5 godina insaAllah na celo Bosnjack

Bismillahirrahmanirrahim
Postovani Muftija Muamer ef. es selamu alejkum

Sandzacka Dijaspora u Svicarskoj okupljena u jedinom Sandzackom IKC "Faruk ef. Demic" iz Wattwila a u povodu vaseg ponovnog izbora za 5-to godisnju funkcuju Muftije Sandzackog "Vam od sveg srca zeli svako dobro i potpuni uspjeh na dobrobit svih iskrenih vjernika, pripadnika Islama i cjelokupnog Bosnjackog naroda na teritoriji cijelog SAN-DZAKA od prijestolnice N.Pazara , preko Tutina, Sjenice, Nove Varosi, Prijepolja, Priboja, Pljevalja,Bijelog Polja, Berana, Plava, Gusinja, Petnice i Rozaja" s dovom upucenom Gospodaru svih svjetova Allahu dz.s. da Vas potpomogne, ucvrsti noge Vase na pravome putu da istraju, da Vas naoruza, znanjem, mudroscu, snagom i zdravljem i istrajnoscu da sve zacrtane ciljeve i da i ostvarite. (amin)
Islamski Kulturni Centar "Faruk ef. Demic" CH-Wattwil
www.******.com
Mutevelija
Hadzi Izet Osmanovic
bihorac je dodao/la ovu sliku:
 • logo.jpg

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

82

Srijeda, 10. Decembar 2003

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

Pa ovdje se radi o glavnom sukobu izmedju Sulejmana Ugljanina i Muamera Zukorlica.

Meni slika ovako izgleda. Sulejman Ugljanin, kao Mumin, kao vjernik, kao insan, kao karakter je izvanredan, a oko njega ima problema sto se tice materijalnih stvari koji su sasvim normalni. I te greske su manje-vise.
A Muftija je na oci, ove dunjalucke, materijalne, vise napravio i uradio, ali kao insan, kao musliman, kao Mumin, kao karakter, je nikakav.

E sad zavisno od mjerila koja covjek ima prijanja za onu stranu koja mu odgovara.

I pored ove dvije grupe ima i jos jedna treca koja ne pijanja ni za jednu od ove dvije strane, ali zbog okruzenja i mase silom prilika moraju stati na neku od te dvije strane. Takvih ima dosta.

E sad nek svako razmislja za sebe sta je i kako je.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

83

Srijeda, 10. Decembar 2003

Citirano

Orginalno od Gerilac
Ed hajde mi ti fino navedi kakvu sam ja to potvoru učinio.

Rado.

Br.1

Citirano

Može li mi neko objasniti zašto jedan Imam kao što je Hasib Efendija (Altun-alem džamija) biva evo već 10 godina šikaniran, a svi ga znaju kao dobrog i finog muslimana a i školovanog.

Hasib ef.-u niko ne sikanira vec je on izlozen kritici zbog svog odnosa prema 'firmi' u kojoj hljeb zaradjuje. Pocascen je bio da bude predavac u medresi sto je i prihvatio ali mihrab nije htio da preda sto mu je bila duznost (sto je uradio Harun ef. Rebronja na primjer). Spor je zavsio tako sto je on ostavio profesorsko mjesto u medresi a zadrzao dzamiju. No to nije kraj. Stavio se na stranu ucenika medrese koji su bili u strajku (zbog cega su bili izbaceni iz skole), i poveo ih kod doktora koji im je obecao da ce ih vratiti u klupe. Doktor se ovdje malo preracunao al nejse. O neistinama koje je Hasib ef. ( i ne samo on) iznosio u Sandzackim novinama te godine strajka odgovarace takodje. Hasib ef. je aktivista doktorove stranke sto je suprotno normativnim aktima firme u kojoj radi jer jedan imam mora politicki biti neutralan kako bi ga i ostale dzematlije (a ne samo SDA-ovci) prihvatile kao svoga. Sad ti vidi ko je ovdje sikaniran.

Br. 2

Citirano

Zašto biva Jusuf Efendija (druga džamija iznad parka) istjeran iz Džamije a poznat je kao čovjek koji je kao Melek po naravi, a kuća mu je cijela u knjigama, i sve što ima para daje za knjige i veoma je učen, čak neki smatraju da je od dobrih.

Prvo, nije tacno da je istjeran iz dzamije vec je (zajedno sa jos jednim drugim imamom a njih dvojica su najstariji medju imamima) dobio novo zaduzenje u Islamskoj zajednici a na njegovo mjesto je dosao mladji i skolovaniji covjek. Mozda ovo smatras nenormalnim. Da li je Jusuf ef. Mekic jedan od dobrih ne znam ali koliko je dobar vidio sam kada je na svoje dzematlije koje su se drznule da ga upitaju za mjesto na koje je uplatio sredstva od zekata i sadekatul-fitra drugo vece prakticno nahuskao svoju rodbinu i prijatelje koji su prepunili dzamiju (neki su dosli cak iz Pozege) i koji se nisu libili da potegnu pistolje. Ake te interesuje ime revolverasa samo pitaj.

Citirano

Zašto smeta Imam iz Mura.

Zato sto je bio vodja pomenutog strajka iako su ga direktor medrese i sam muftija pocastili time sto su mu dozvolili da zbog izvanrednih rezultata preskoci jedan razred i iz drugog (uz vanredno polaganje ispita iz treceg) direktno udje u certvrti razred. Malom je udarila slava u glavu i poveo je ucenike u strajk u kojem je doduse bilo i opravdanih zahtjeva ali strajk sam po sebi je bio nedopustiv. Nije mi poznato da li je i gdje nastavio skolovanje.
Zato sto je na mjesto imama dosao potpuno nelegalno.
Zato sto bez razloga otvoreno poziva na neposlusnost muftiji za sta se u serijatu ima zestoko kazniti.

Citirano

Jesi li Medreslija procitao u mojim postovima gdje sam naveo onaj Hadis: "Poslat sam da usavrsim Ahlak ljudi.

Gerilac, dolazak muftije je mnoge preporodio, vratio i ucvrstio na put islama i ovi ga zbog toga vole. Da ti je dozvolio Kerbelu u Novom Pazaru i da je svaki dan proglasio Asurom i ti bi ga volio ali, elhamdulillah, Allah nas je postedio takvih vodja koje bi da za racun svog malodusnog poimanja islama unistili citav ummet.

Citirano

Meni slika ovako izgleda. Sulejman Ugljanin, kao Mumin, kao vjernik, kao insan, kao karakter je izvanredan, a oko njega ima problema sto se tice materijalnih stvari koji su sasvim normalni. I te greske su manje-vise.
A Muftija je na oci, ove dunjalucke, materijalne, vise napravio i uradio, ali kao insan, kao musliman, kao Mumin, kao karakter, je nikakav.

Nisi u pravu. Od ovodunjaluckih, materijalnih stvari Muftija nije vise napravio vec mnogo vise a doktor skoro nista, ako ne racunamo onu kucetinu kod bazena.
A ako otvoris i drugo oko vidjet ces da muftija ne samo da je napravio objekte vec ih je i napunio, pa je umnogostrucio broj hadzija, pa je struktura dzemata sa intelektualnog aspekta jako poboljsana, pa uspijeva da se nametne drzavi kao ravnopravan partner u razgovorima (sto ti sa tim jednim okom vidis kao grljenje) pa je omogucio da nasi studenti vise ne moraju masovno napustati svoj kraj pa …

De nam Gerilac reci, sta bi ono Furkan …
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

84

Srijeda, 10. Decembar 2003

Citirano

Orginalno od ed

De nam Gerilac reci, sta bi ono Furkan …



Al svakako ne ovde već u temi koja se bavi time.


P.S. Ova opaska važi naravno o nekoj uopštenoj priči, a svakako ne i za Furkan o konkretnim stvarima i priči vezanoj za temu koju smo načeli.
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

85

Srijeda, 10. Decembar 2003

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

Pa meni sad nije jasno gdje sam ja tu nacinio potvoru. Meni sve izgleda da si ti naseo na Mesihatske verzije prica o kojima je rijec. Ko zna Hasiba jasno mu je, ko zna Jusufa jasno mu je, ko zna Seada jasno mu je, itd.

Hajde mi reci Ed sta je vaznije Ka'ba ili Mu'min???
Sta je prece Dzamija ili Mu'min???
Jel svijet zbog Ka'be stvoren ili zbog Insana???
Jel svijet stvoren zbog Duamije ili zbog Insana (Mu'mina)???

Mjerila su ti malo obrnuta zao mi je.

A tek ko poznaje Sulejmana Ugljanina, jasno mu je.

Hajde mi navedi osobine Mu'mina jednog pa naspram toga stavi Muftiju. Ne bih reko da se tamo navodi Mumin je onaj koji sto vise dzamija napravi.

Hajde navedi sta je to Mumin i posmatrajmo Muftiju.

A sto se tice Suljove Kuce opet ne govori o njegovim osobinama, ja kad pitam za Sulja ja pitam za Sulja a ne za njegovu kucu, i kad pitam za Muftiju pitam za Muftiju. Dakle osobine me intresuju.

Nabroj Muminske osobine.

Znas li ti da onaj koji bude imao i trun (Zerr) oholosti nece ni miris Dzenneta osjetiti. Postavi Muftiju naspram toga i Sulja napram toga. Hajde.

Nije isti pravi Mesdzid i Medzidi Dirar. Ti to dobro znas. Hajde mi reci po cemu se razlikuju Pravi Mesdzid i Mesdzidi Dirar (Mesdzid Razdora)???
Navedi mi razlike.

Zar se nesjecas ko je postavio Muftiju i vodeo ga tu. Zasto je u sukobu sa Suljom??? Ako se Muftija ne mijesa u politiku kao sto to treba jeli, da nije politicki aktivan, zasto onda nepodnosi Sulejmana, zasto mu smeta.

Zasto taj Muftija kada prica o Sulju (Muminu) muslimanu prica sa tolikom mrznjom, a kada prica u Univerzitetu o Djindjicu (kjafiru) nevjerniku prica sa tolikim zarom (ljubavnim) i ushicenjem. I velica ga ko da je neki velikan Islamski. O cemu se to radi tu???
Pa onda ukazivanje casti. Kada je on nekom muslimanskom lideru ukazao takvu cast???

Cijeli svijet da neko izgradi sa namjerom da sebe istakne a time Mumina obori, unizi i osramoti ide pravo u Dzehennem. A ako neko i cijeli svijet porusi sa ciljem da spasi i pomogne jednog Mumina ide u Dzennet.

([SIZE=1]editovano jer nema veze sa temom i propagandnog je karaktera[/SIZE] )

Molim te Ed detaljno procitaj ovaj post i ne zaboravi da mi odgovoris na pitanja postavljena, jer su ona jedna od kljucnih za shvatanje ove situacije.

Svaki onaj koji sebe zeli istaknuti Islamom, Muftijom, Kur'anom, Dzamijom, Sunnetom, Hadisom, ovim ili onim nije borac za Istinu, vec je borac protiv Istine.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

björn

Profesionalac

(10)

 • »björn« je muško

Postovi: 670

Datum registracije: 29.08.2003

Lokacija: sweden

 • Poruku poslati

86

Srijeda, 10. Decembar 2003

gerilac jel bese to onaj Sulejman Ugljanin ta 'inzvanredna' licnost koja pobeze u tursku kad je bilo najteze.pa se posle toga vrati iako je bila raspisana poternica za njim(znaci dogovor sa Milosevicom)inace kako bi usao u zemlju.jel to bese on?
14. Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i o­ni se kroz nju uspinjali,
15. opet bi o­ni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!" (Kur'an)

Postovi: 7

Datum registracije: 05.12.2003

Lokacija: muski

 • Poruku poslati

87

Srijeda, 10. Decembar 2003

ELHAMDULILLAH,PONOSIM SE STO SAM ZAVRSIO ISA-BEG MEDRESU,PONOSIM SE STO SAM IMAO CAST DA MI MUFTIJA TAD PREDAJE FIKH (Serijatsko Pravo) KAO PREDMET U MEDRESI,DRAGO MI JE DA SAM IMAO CAST DA UPOZNAM MUFTIJU I KAO COVJEKA I KAO INTELEKTUALCA I KAO PROFESORA I "KAO JEDNOG VELIKOG BORCA NA ALLAHOVOM PUTU"!!! IMAO SAM CAST DA BUDEM UCENIK ISA-BEGOVE MEDRESE BAS U TO VRIJEME KAD JE I OSNOVAN MESIHAT ISLAMSKE ZAJEDNICE SANDZAKA I KAD JE MUAMER EF.ZUKORLIC IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA MESIHATA.
GERILAC,TAKVIH KAO STO SI TI,IMALO JE VJERUJ MI,I U SAMOM OSNIVANJU MESIHATA,PA SU CAK IZ SVOG "MUNAFIKLUKA" BILI SPREMNI POJEDINI MUNAFICI DA SNIMAJU MUAMEROVA PREDAVANJA U DZAMIJAMA(SubhanAllah)I NOSE U SUP DA BI TAMO LJUDI U SUP-u SLUSALI STA TO MUAMER PRICA PO DZAMIJAMA!!!ALI MUAMER NIJE NISTA PRICAO PROTIV DRZAVE,PROTIV ZAKONA,PRICAO JE SAMO O ONOME ZASTA GA JE ALLAH POCASTIO SANDZAKU"VJERI"!TAKO DA TIH MUNAFIKA JE IMALO TAD,IMALO IH JE U ZADNJIH 10.god. IMA IH DANAS I IMACE IH I UBUDUCE!!!
TAKO DA OSJECAM DA SA TOBOM GERILAC UOPSTE NETREBA TOLIKO RASPRAVLJAT I O MUFTIJI I O MESIHATU,ALI OPET NEMOGU A DA TI NEKAZEM ONAKO BRATSKI,MADA OSJECAM DA ZNAS I ZA TO: CUVAJ SE "MUNAFIKLUKA",JER ALLAH JE DNO DZEHENNEMA OBECAO MUNAFICIMA!!!
"Pesimista je onaj koji izmedju dva zla izabere oba!!!"

bux_ludvig_np

Zlatna sredina

(10)

 • »bux_ludvig_np« je muško
 • »bux_ludvig_np« je zabranjen

Postovi: 532

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Prolazni Dunjaluk

 • Poruku poslati

88

Srijeda, 10. Decembar 2003

Citirano

Orginalno od björn
gerilac jel bese to onaj Sulejman Ugljanin ta 'inzvanredna' licnost koja pobeze u tursku kad je bilo najteze.pa se posle toga vrati iako je bila raspisana poternica za njim(znaci dogovor sa Milosevicom)inace kako bi usao u zemlju.jel to bese on?


Eselamu alejklum wr wb .

bjorn-e ti koliko vidim dezirni si xxxxxx i samo ogovaras bracu ..daj brate razmisljaj jeli imao taj DR.Sulejman Ugljanin razloga da ide za Turski znas li kolike su torture bile nat tim ljudima iz SDA .
Ti si otiso u SWE i sredio si papire i sad mozes da hicajetis lijepo iz tople sobe,,,,
Dosta vise sa tim kontrama ti si kako mi se cini dezurni kontras....

([SIZE=1]Rijec [/SIZE] [SIZE=1]munafik [/SIZE] [SIZE=1]izbrisana jer nije dozvoljeno vrijedjati sagovornika. Obzirom da je ovo prvi slucaj ove vrste vrijedjanja samo usmena opomena. [/SIZE] )
Rekao je Allahov Poslanik Muhammed,a.s.,: " Iskoristi petero prije peteroga; mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromastva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i zivot prije smrti. "

Erbakan

Učenik

(0)

Postovi: 172

Datum registracije: 20.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

89

Srijeda, 10. Decembar 2003

Selam,

Gerilac ne bi bilo lose da koristis argumente u tvojim diskusijama.

Meni sve izgleda da si ti naseo na Mesihatske verzije prica o kojima je rijec. Ko zna Hasiba jasno mu je, ko zna Jusufa jasno mu je, ko zna Seada jasno mu je, itd.

Recimo da ne znam Hasiba, Jusufa. De ako mozes pobij argumentima ono sto ti je ed o njima napisao.

Hajde mi reci Ed sta je vaznije Ka'ba ili Mu'min???
Sta je prece Dzamija ili Mu'min???
Jel svijet zbog Ka'be stvoren ili zbog Insana???
Jel svijet stvoren zbog Duamije ili zbog Insana (Mu'mina)??


Kakve veze ovo ima sa diskusijom.
Ubi se da nam pokazes kako nas Muftija vodi u propast a u stvari ne vidis da svojim postovima samo sebi stetis.

A tek ko poznaje Sulejmana Ugljanina, jasno mu je.

I te kako mi je jasno ko je Sulejman.

A sto se tice Suljove Kuce opet ne govori o njegovim osobinama, ja kad pitam za Sulja ja pitam za Sulja a ne za njegovu kucu, i kad pitam za Muftiju pitam za Muftiju. Dakle osobine me intresuju.

I te kako govori o njegovim osobinama. Muftiji se zamjera sto vozi mercedesa koji je doniran a Sulejmanu se ne zamjera sto pravi vilu u centru grada.

Zar se nesjecas ko je postavio Muftiju i vodeo ga tu. Zasto je u sukobu sa Suljom??? Ako se Muftija ne mijesa u politiku kao sto to treba jeli, da nije politicki aktivan, zasto onda nepodnosi Sulejmana, zasto mu smeta.

Ed ti je vec odgovorio ko ga je postavio. A zasto je u sukobu sa Suljom najbolje Sulja da pitas.

Zasto taj Muftija kada prica o Sulju (Muminu) muslimanu prica sa tolikom mrznjom, a kada prica u Univerzitetu o Djindjicu (kjafiru) nevjerniku prica sa tolikim zarom (ljubavnim) i ushicenjem. I velica ga ko da je neki velikan Islamski. O cemu se to radi tu???
Pa onda ukazivanje casti. Kada je on nekom muslimanskom lideru ukazao takvu cast???


Zavisi koga ti smatras muslimanskim liderom. Ako mislis na Sulejmana, mozda je u jednom vremenu i bio lider. Danas to vise sigurno nije. Muslimanski lider je Muftija. Lidera Bosnjackog korpusa ne vidim trenutno.


Vezano za ovo navodim jedan izvod iz ekspozea Muftije Sandzackog.

Govoreci o odnosima Islamske zajednice Sandzaka sa politickim subjektima na ovom prostoru Muftija Kaze:

„ Nas odnos prema politici je vrlo jasan. On je cak sada i normativno kod nas definisan.

Pod br1. - bavit cemo se politikom samo onoliko koliko cemo morati da se zastitimo od politicara, i
pod br.2 - zadrzavamo pravo da se izjasnjavamo o onim politickim pitanjima koja su od sudbinskog znacaja za narod. Inace, dnevnom politiko, partijskom politikom se apsolutno necemo baviti.

Mi prihvatamo i ruke politickih partija, isto kao sto smo prihvatili ruku Vlade koja je pruzena i kada su nas uvjerili da je prijateljska. Naravno, uz postivanje ovih principa, a prije svega principa nemijesanja u unutrasnje poslove jedni drugima. Medjutim, sigurno necemo prihvatiti ruke onih koji zele da nam postavljaju predsjednike dzematskih odbora po dzamijama, imame po dzamijama i da se mijesaju u druge aspekte naseg vjerskog zivota, kao onih rezimskih medija koji zele da prave vjerske programe po svom cejfu, po svom kantaru. To apsolutno necemo prihvatiti i u tome cemo biti dosljedni, a stvari vec idu svojim tokom, hvala Bogu, iskljucivo u nasu korist.

Mi apsolutno necemo biti sebicni. Pruzena je ruka. Od islama imaju koristi ne samo njegovi pripadnici, vec i oni koji to nisu. Onaj ko je pravi musliman uvijek je pozeljan za svaki kolektiv, za svako drustvo, za svaki komsiluk. Jer on nesmije uciniti nikakav zulum, zato sto nas Resulullah uci da je najbolji onaj koji koristi ljudima, a najlosiji covjek je onaj koji steti ljudima.”



Sve je ovo samo igra! Nema tog muftije koji je vrijedan Vasih zivaca

bihorac

Početnik

(10)

 • »bihorac« je muško

Postovi: 14

Datum registracije: 10.12.2003

Lokacija: Cirih-Svicarska

 • Poruku poslati

90

Četvrtak, 11. Decembar 2003

Sandzacki Muftija Muamer ef. Zukorlic-sjetlost Sandzackih Bosnjaka

Bismillahirrahmanirrahim
Es selamu alejkum vr. vb.
O covjece, o Bosnjace, kada se odlucis laz o bratu svome govoriti javno, znaj da kazna ce te i srdzba Allahova stic. Zato Bosnjo kada se odlucis o Sandzackome Muftiji laz prenositi ne zaboravi da si blizu provali iz koje se izvuce neces moci. Jer govoriti laz je samo za sebe samoubistvo a govoriti laz o najvecoj svjetiljki Sandzackog Bosnjackog naroda je zlocin nad samim sobom , djecom svojom, narodom svojim, kani se tog takvog zlocina Bosnjo jer on(zlocin) nije tebi karakteristican, tebi je samo istina i pravda putanja i vodilja bila.
We selamu alejkum vr. vb.
Hadzi Izet Osmanovic
www.******.com
bihorac je dodao/la ovu sliku:
 • hadzi izet.jpg

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

91

Četvrtak, 11. Decembar 2003

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

Ed nije mi jasno opet po kojem si mjerilu pobrisao jedan dio mojeg posta, jer ja smatram da je taj dio posta vrlo vrlo vazan. Nije problem pokrenut cu ja temu novu pod nazivom Kerbela i sve detaljno tamo napisati.

Kada govorim o licnostima onda nazalost moram reci da se te licnosti moraju uzivo poznavati da bi se o njihovom Ahlaku i Islamu moglo govoriti. Jer ovdje se radi o licnostima a ne o institucijama. Tako da fakti i cinjenice ovdje ne pale osim licnog poznavanja tih ljudi i normalno posjedovanje pravilnih mjerila kod sebe da bi se prave vrijednosti prepoznale.

Ovaj tekst Muftijin oko politike je "divan" dovoljno govori onima koji imaju ostar vid. I onima koji znaju zivo stanje Dzemaata u Pazaru. Oni i dalje u svojim govorima ubacuju tu potvoru da je SDA i Sulejman umijesan u djesavanja Dzamijska i da se mijesa u Mesihatske poslove, sto nije tacno, pogotovu u posljenjih par godina. Jasno je ko dan da Muftija vise vuce ka Beogradu nego ka Sarajevu, mada mu je centrala u Sarajevu. Umjesto da ga cesto vidjamo sa ljudima iz Bosne mi ga vidjamo sa ljudima iz Beograda.

Medreslija bas mi je drago da si ucio skolu u Gasi Isa Begovoj Medresi, mnogo bih volio da te uzivo upoznam i da ti vidim narav uzivo, da li ti stojis onako medresantski u stavu dersa, ono sa visine, ono kao najucevniji covjek na svijetu. Hajde nam u nekoj temi malo reci o tome ko je bio Gazi Isa Beg jer ti se medresa tako zove, zar ne??

Neko bas fino rece "onu u FIRMI" ili "prema FIRMI". E to je pravo sve pokazalo, Islamska Zajednica je postala kao jedna Firma u pravom smislu, ima svoje radnike, koji rade za platu. To je da covjek ne povjeruje da neko moze to tako olahko da kaze. Zamislite Islamska Zajednica kao Firma. Odlicno to je sve jasno. A vlasnik Firme je Muamer Zukorlic i normalno Firmas vozi uvijek dobra kola. One se tako i ponasa kao da je vlasnik IZ-e. O tome ja i govorim, fala ti sto si to priznao. Allah da te nagradi. To je ono sto sam ja pominjao kao Biznis Islam. To se Dzematlijama ne svidja, jer oni nece Biznis Islam, vec pravi Islam. Onda Muamer pribjegava stalnoj smjeni Imama odnosno njihovom premjestanju, da se nebi mnogo povezali i upoznali i zahajali za Dzemaatom, pa da Dzemaat onda nekad nesto zatrazi a Imam vidi da su u pravu, itd. A znamo dobro da onaj koji predvodi Dzemaat, Imam mora vrlo dobar da je sa Dzemaatom i da je blizak sa njima.

Ali kako ja vidim danasnji Imami bas onako Firmaski, Poslovno obavljaju svoj posao sa Dzemaatlijama.

To sto sam naveo ona pitanja, na koja mi nije niko odgovorio, ima svoje mjesto. Kada bi neko nasao odgovore na njih i naveo ih malo bi stvari bile jasnije.

Hajde nek mi neko kaze sta je to Ka'ba??? Sta ona znaci??? Hajde MEdreslija prvi ti, jer si ti ponosni Medreslija. A i ti Ed mozes to odgovoriti jer si "strucan".

Hajde malo da izadjemo iz tog formalnog Islama pa da zadjemo u sustinu i pokazat ce nam se slika pravilnom, pa cemo jasno vidjeti Muftiju ko na rentgenu.

A ja sam spreman na svaku vrstu razgovora, rasprave, muhabbeta, itd. A pogotovu volim "ucevne" i medreslije.

Ed pokusaj da ako mozes ne brises moje postove i dijelove mojih postova bez razloga.
Nemoj zlopotrebljavati zakon Foruma. To nije Islamski.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

92

Četvrtak, 11. Decembar 2003

Citirano

Orginalno od Gerilac
A ja sam spreman na svaku vrstu razgovora, rasprave, muhabbeta, itd. A pogotovu volim "ucevne" i medreslije.


a ja pored ucenih medreslija, volim jos i ucene gerilce. :D
ma ista sorta.


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

93

Ponedjeljak, 15. Decembar 2003

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

Volim i ja tebe. :)

Izmedju ostalog, prije neki dan je opstina ponudila olaksice Mesihatu po pitanju vodovoda i kanalizacije u dyamijama, tj. da te dadzbine ne placaju i Mesihat odnosno Firma "Islamska zajednica", odnosno njeg Gazda Muamer Zukorlic je to odbio i izdao obavjestenje za javnost kojeg je postpisao Predsjednik Medzlisa Islamske zajednice u kojem se odbija ta ponuda. Eto opet jos jedan pokusaj od strane vladajuce stranke da se priblizi i pomiri sa vjerskim "predstavnicima" ali opet bez uspjeha, ovo je po kozna koji pokusaj do sada da to urade, ali oni ne cuju. Zasto, nije mi jasno? Neka mi neko odgovori na ovo pitanje, zasto nece da se ujedine? Zasto ne prihvataju? O cemu se radi? Sta je problem? Bujrum.

A sto se mene tice meni je to jasno odavno, ali eto.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

94

Ponedjeljak, 15. Decembar 2003

Neko jedanput rece, a ja samo da ponovim: kako to da se ti 'pokusaji' javljaju bas pred izbore???
Svidja mi se sto muftija ne naseda na te niske poteze, i ne dozvoljava da se igra sa njim. A Bogu hvala jaka 'firma' ima da plati za vodu, nisu morali da se naprezu toliko ovi iz opstine ;).

Gerilac, s obzirom da mesihat nije pod ingerencijom (direktnom u smislu budztiranja) nijednog ministarstva, on mora da bude ono sto jeste, nazivao ti to kako nazivao. Da znas malo kako stoje stvari po svijetu, kako se organizacije vode, ne bi pricao i presipao iz supljeg u prazno..
mogu ja da se potpisem i bolje...

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

95

Ponedjeljak, 15. Decembar 2003

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

Ja vjerujem da je nebo plavo i to i tvrdim, a ko hoce da vjeruje uporno da je zeleno neka ga nek vjeruje, mozda pobjedim ja mozda pobjedis ti, ali je nebo plavo. Imas li kakve koristi ako uporno pranis tezu ili si na stanovistu da je nebo zeleno. Nikakvi izbori ne zavise od Muftije. To je saka ljudi koje on moze da ubjedi da ne glasaju za "nasu" opciju. Sem toga on je dobar sa Djindjiicevcima pa nije valjda da nece podrzati tu opciju. A da je ovo jos jedan od mnogih dobronamjernih pokusaja za mirenjem znam sigurno, jer je najveci broj mirenja bio tajan, a ne javan bas zbog toga da se ne bi ovako shvatilo, medjutim posto Muftija nece vise ni tajno da se sastaje za "nasima" onda eto mora javni poneki blag pokusaj, da ne predje u umiljavanje. A kada kazem tajni to znaci nemedijski propracen kada je Sulejman Ugljanin upucivao lijepe poruke Muftiji i oni koji znaju kako mu je to porucivao znaju da je to bio pravi pokusaj mirenja, ali nema sanse, ne ide Muftiji to nesto na ruku, neznam zasto (znam ustvari, ali hajd).

Izasao je u zadnjem broju Sandzackih novina jedan skroman clanak o tome da je Muftija izabran ponovno za Muftiju. I u tom clanku niti je hvaljeno to niti kudjeno jer su shvatili da sta god pokusali shvatit ce se pogresno. Sve u svemu shvatice se onako kako kome Allah dz.s. dadne da shvati, a na Sudnjem danu ce sve jasno biti (ovo ne prijetim ja, nego Sudnjim danom prijeti Allah dz.s. svima nama).

([SIZE=1]editovano i prebaceno u [/SIZE] [SIZE=1]Ring[/SIZE] )

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Jaeger

Zlatna sredina

(10)

 • »Jaeger« je muško

Postovi: 342

Datum registracije: 02.07.2003

Lokacija: NRW

 • Poruku poslati

96

Ponedjeljak, 15. Decembar 2003

Vala koliko vidim ova ce tema da potraje duze i od one legendarne "trenutno...."
Moram pitati muftiju, da on slucajno nije platio za "reklamiranje"...
mala sala :D
Basimi veririm, Sancakin bir tasi vermem!

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

97

Utorak, 23. Decembar 2003

Şelam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Nešto sad gledam po Forumu i sjetih se teme Sandžački muftija i kontam gdje ono bijaše ona, i prvo gdje mi ruka kliknu bijaše Politika. Tamo vidjeh da je nema i sjetih se da je to u odjeljku Religija, pa mi tu sinu misao da ova tema po profilu više odgovara odjeljku Politika nego Religija. Pa eto ptredlažem da se ova tema tamo i prebaci.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

98

Ponedjeljak, 12. Januar 2004

Muftija posjetio zatvore u Srbiji

Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

 • »pustinjar« je muško

Postovi: 120

Datum registracije: 11.01.2003

Lokacija: Beirut, Middle East

 • Poruku poslati

99

Utorak, 17. Februar 2004

Muftija u Prishtini

Citirano

SASTANAK ZUKORLIC - TRNAVA
NOVI PAZAR ( Sanapress )

- Predsjednik Messihata Islamske zajednice Sandzzaka muftija sandzaccki Muamer ef. Zukolich je sa delegacijom posjetio Islamsku zajednicu Kosova, saopssteno je iz Messihata Islamske zajednice.

Zukorlicha i delegaciju IZ Sandzaka primio je predsednik IZ Kosova Naim Trnava.

U saposstenju se navodi da su tokom posjete vodjeni intezivni razgovori o nepohodnoj saradnji ove dvije islamske zajednice.

Obe strane su se saglasile da politiccke i druge razlike ne treba da uticcu na verske odnose i saradnju.

björn

Profesionalac

(10)

 • »björn« je muško

Postovi: 670

Datum registracije: 29.08.2003

Lokacija: sweden

 • Poruku poslati

100

Utorak, 17. Februar 2004

Björn, moja usmena opomena bux-u je sasvim dovoljna. Ukoliko imas potrebu da nastavis sa njim molim te koristi PM.
14. Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i o­ni se kroz nju uspinjali,
15. opet bi o­ni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!" (Kur'an)

Social bookmarks