Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Jaeger

Zlatna sredina

(10)

  • »Jaeger« je muško
  • »Jaeger« je autor ove teme

Postovi: 342

Datum registracije: 02.07.2003

Lokacija: NRW

  • Poruku poslati

1

Subota, 22. April 2006

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST ZAJEDNICE SANDZACKE DIJASPORE

Svjedoci smo da je u posljednje vrijeme vlast u Crnoj Gori pojačala aktivnosti na širenju ideje samostalne i nezavisne Crne Gore. Te su se aktivnosti ovih dana proširile i na dijasporu. U većim gradovima zapadne Evrope ovih dana boravi delegacija na čelu sa gospodinom Abidom Crnovršaninom, povjerenikom Vlade Republike Crne Gore. Njegov zadatak je da motiviše Bošnjake u dijaspori da izađu na referendum koji će biti održan kroz mjesec dana i glasaju za nezavisnu i suverenu Crnu Goru. Tim povodom izdajemo sljedeće


[I]SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Zajednica sandžačke dijaspore je u više navrata isticala pravo građana Crne Gore da se na referendumu izjasne u kakvoj državi žele da žive. Međutim, ono što je sporno je to što ukoliko dođe do izdvajanja Crne Gore iz državne zajednice Srbije i Crne Gore dolazi i do definitivnog cijepanja Sandžaka. Sandžak je teritorija koja kao posebnost ima historijsko pravo na postojanje a što ima svoje realne šanse u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore. Ta posebnost je trebala biti garant opstanka bošnjačkog nacionalnog korpusa kao zajednice koja je već dugi niz godina u raznim periodima izložena nerazumijevanjima i pritiscima države. Zato smatramo da je prije zakazanog referenduma trebalo poraditi na rješenju sandžačkog pitanja i rješenju bošnjačkog pitanja u SCG.Vlasti u Crnoj Gori osim retorikom, ni na kakav drugi način ne pokazuju spremnost da Bošnjacima u smislu očuvanja njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta pruže podršku i zaštitu. Naprotiv, svojim djelovanjem pomogli su Bošnjacima u južnom Sandžaku i inače u cijeloj Cnoj Gori da budu nacionalno zbunjeni i da olako zaborave kakav je odnos Crna Gora imala prema njima kroz historiju.


Predstavnici vlasti u Crnoj Gori su u nekoliko navrata isticali da bi negativan ishod referenduma značio samo privremeno odlaganje zacrtanog cilja: nezavisna i suverena Crna Gora. To znači da će se na neki način građanima pružiti šansa da izađu na popravni ispit. Međutim, u slučaju odlaska Crne Gore Sandžak se dijeli na dva dijela i popravnog ispita neće biti.Zbog ovoga smatramo da je angažman na ovom polju nekih bošnjačkih političara bliskih vlastima u Podgorici isključivo u njihovom ličnom interesu ali ne i u interesu Bošnjaka i interesu Sandžaka. Smatramo veoma bitnim da Bošnjaci u Crnoj Gori i posebno oni u južnom Sandžaku budu svjesni ove činjenice.

[/I]

Frankfurt a.M.
21.04.2006


Informativna služba ZSD


Basimi veririm, Sancakin bir tasi vermem!

Social bookmarks