Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

 • »onajKojiTrazi« je muško
 • »onajKojiTrazi« je zabranjen
 • »onajKojiTrazi« je autor ove teme

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

 • Poruku poslati

1

Utorak, 04. Novembar 2003

SAVJETI ZA SVAKOGA

OSAM SAVJETAPrimi od mene osam savjeta, ako ne želiš da na Sudnji dan tvoje znanje bude tvoj tužitelj. Cetiri prema cemu od njih ceš se upravljati, a cetiri govore o onome što treba napustiti. Ova zadnja cetiri su:


1) Gledaj da što je moguce manje raspravljaš i vodiš diskusiju o bilo kakvom pitanju. U raspravi ima više štete nego koristi. Ono je izvor svih negativnih i hrdavih svojstava, kao što su licemjerstvo, zavidnost, oholost, mržnja, neprijateljstvo, hvalisavosti i sl. A ako se u tvom prisustvu povede diskusija po jednom pitanju i ti vidiš da bez tebe nece izaci istina na vidjelo u tom slucaju dozvoljeno je da se i ti umješaš u raspravu sa jedinom namjerom da doprineseš pobjedi istine. A za takvu namjeru postoje dva znaka: a) da ti je stalo samo do toga da dode do istine, pa svejedno da li ona došla od tebe ili tvog protivnika, b) da ti je draže vidjeti raspravu u samoci nego pred svijetom.


Reci cu ti još nešto. Pitati znaci odvesti bolesnika lijecniku da ustanovi bolest, a odgovaranje je prepoznavanje bolesti i nastojanje da se bolesnik izlijeci. Neznalice su bolesnici, a alimi su lijecnici. Slab alim ne zna valjano lijeciti. Pravi alim, pak, lijeci onoga koji traži lijecenje i za koga drži da se može izlijeciti. Ako je bolest hronicna i neizljeciva svo umjece koje je potrebno lijecniku je u tome da uvidi uzaludnost lijecenja, pa da badava ne troši vrijeme.


Neznenje je vrlo opasna bolest i djeli se na cetiri vrste. Jedna je samo izljeciva, a druge tri je uzaludno lijeciti. To su bolesti od kojih boluje:


Jedan) Ko pita iz zavidnosti i ko okrece leda od nauke iz mržnje. Tomu ne treba odgovarati, jer makar mu najjasnije i najbolje objasnio time ceš samo povecati njegovu mržnju, neprijateljstvo i zavidnost. Za takve je receno:


Svako neprijateljstvo je prolazno, neprijateljstvo iz zavidnosti ne prolazi.

Takve je najbolje ostaviti da i dalje boluju od ove bolesti, kao što kaže Allah dž.š.:”Ostavi i ne vodi racuna o onome koji je zaboravio Nas i koji traži samo ovaj svijet.” Sa svim što radi i govori zavidnik raspaljuje samo vatru koja uništava plod njegovog rada. Muhammed a.s. je rekao: “Zavidnost uništava dobra djela kao što vatra sagorjeva drva.”


Dva) Ko boluje od gluposti. I ova vrsta neznanja je neizljeciva. Isa a.s. je rekao: “ Mogao sam oživjeti mrtve ali mi je bilo nemoguce izlijeciti glupa covjeka.” Ovdje se pod glupim misli na covjeka koji se naukom bavi vrlo kratko vrijeme i naucio nešto malo iz vjerskih i svjetskih znanosti pa umislio da nema niko uceniji od njega. Zato se takav upušta u rasprave sa najvecim alimima, koji su cijeli svoj život potrošili u istraživanju vjerskih i svjetskih znanosti. On misli da su sva pitanja koja on ne poznaje nepoznata i drugima. I ovoj vrsti ljudi je glupo odgovarati.


Tri) Ko želi da sazna i jedino sa tom namjerom pita, ali je toliko ogranicen da nije u stanju i pored najboljih tumacenja i odgovora razumjeti stvar. Bolje je da se ovima takode ne odgovara. Muhammed a.s. je rekao: ”Nama, Božjim poslanicima, je naredeno da ljudima govorimo onoliko koliko mogu primiti.”


Cetiri) Neznanje kao izljeciva bolest jeste neznanje bolesnika koji želi bez ikakve srdžbe, zavidnosti i strasti da dode do spoznaje, pa pita ne iz zavidnosti i inata, vec iz ljubavi prema saznanju. Takvog bolesnika je potrebno lijeciti i odgovarati mu na njegova pitanja.


2) Potrebno je da što više izbjegavaš ili da se uopšte ne primiš službe vaiza. Misija vaiza je vrlo delikatna, puna je nezgoda i covjek je može jedino preuzeti pod uvjetom da radi ono što govori. U tom smislu je receno Isau a.s.: ”Najprije kaži sebi, pa ako budeš da primiš svoj savjet, onda možeš da govoriš drugima. Inace stidi se svoga Stvoritelja.” Ako se, ipak, primaš vaza i uloge upozoritelja, potrebno je da se tada cuvaš dvaju svojstava:


Jedan) Da se cuvaš ukocenosti u govoru, nejasnog i dvosmislenog govora i stihova, jer ovakav nacin izražavanja znaci istruhlost duše i slabost srca.

Upozoravati covjeka znaci podsjecati ga na užas džehennemske vatre i njegovu nedovoljnu zahvalnost Allahu dž.š., te ga tako podstaci na razmišljanje o životu koji je uzaludno potrošio i o preprekama koje mu stoje na putu, kao što su to bojazan od slabog završetka ovozemnog življenja i pomanjkanja imana pri predaji duše.
Covjeka treba poduciti da razmišlja da li ce biti u stanju preci preko Sirat cuprije, ili ce se strovaliti u džehennem, kao i da razmišlja o svom položaju na Sudnjem danu.
Sve ove stvari covjek mora imati na umu i o njima razmišljati tako da mu se , kada misli, srce potrese i duša naseli uznemirenošcu i nespokojstvom. Izazvati ovakvo stanje u covjeku znaci opomenuti ga.
A vaziti, pak, znaci upoznati covjeka sa svim ovim kako bi upoznao svoje nedostatke u izvršavanju dužnosti i kako bi se odjedanput opametio i pokušao povratiti i nadoknaditi ono što ga je prošlo.
Naravno, vaiz ce u svome vazu nastojati da bude što razumljiviji, slicno covjeku koji, ugledavši kako jednoj kuci prijeti opasnost od poplave, požuri da upozori ukucane na opasnost.
I kao što se ne može ni zamisliti da bi se on u tom upozorenju služio nerazumljivim i nejasnim izrazima, ni vaiz se ne smije služiti kojekakvim dvosmislenim rijecima i recenicama.


Dva) Nije dobro da ti jedina želja bude da okupiš oko sebe što više slušaca i da oni, deruci svoja odjela, pokazuju strah, a da ti hoceš sa ovim da postigneš da se prica kako je tvoj glas dobar i kako si ti dobar vaiz.
Takav postupak odaje težnju ovozemnom dobitku. Naprotiv, ljude treba odvracati od dunjaluka, a upucivati ih da se spremaju za onaj svijet, da budu pokorni Bogu, a ne pohlepni za ovozemnim uživanjima, da budu darežljivi i pobožni, nadalje, treba ih poduciti ibadetu, jer su oni po svojoj prirodi skloni ciniti ono što je u oprecnosti sa Šeriatom i cudorednim nacelima.
Zato ih zastraši i upozori na loše posljedice tog njihovog postupka, kako bi se odazvali, popravili i ustegli od grijeha. Ovakav nacin upucivanja jedini se može nazvati pravim vazom. Sve drugo bice daleko i više štetno nego korisno, pa je potrebno take vazove zabraniti i odvratiti svijet da ih sluša.


3) Ne druži se sa vladarima niti sa visokim dostojanstvenicima, jer je takvo druženje veoma opasno. Ako ipak budeš prisiljen da se sa njima družiš, ne hvali ih i ne moli Boga za njihov dug život, jer se time izaziva Božja srdžba i cini grijeh.


4) Ne primaj nikakvih poklona od upravljaca: vladara, ministara i njihovih službenika. Jednako je, znao ti da li je poklon od halala ili ne znao, jer su ovakvi pokloni i hedije vrlo opasni. Cine te ovisnim i stavljaju u nezgodan položaj.
Ma koliko bio hrabar, neceš se moci otarasiti želja da pribaviš ili ne izgubiš naklonost svoga dobrocinitelja i da mu se nipošto ne zamjeriš. A to sve skupa predstavlja opasnost po vjeru.

Najbolja šteta od toga bila bi u tome da onaj koji prima hediju odmah zavoli onoga koji mu je daje. A kako voljeti nekoga znaci željeti opstanak mu i dug život, to u našem slucaju znaci željeti opstanak i dug život nasilniku.
To željeti isto je što i htjeti nasilje i propast svijeta. Pa pitam ta sada, ima li što štatnije po vjeru od ove želje?


Cuvaj se i nemoj da te šejtan zavede i prevari. Ne vjeruj onima koji ti vele da je bolje uzeti od vladara hediju pa podjeliti nemocnima i siromašnima, sa objašnjenjem da ceš je ti potrošiti u dobro, a da je ostala kod njih, oni bi je potrošili u zlo. Ovakvom varkom prokletnik je mnogima odsjekao glavu. O ovome sam opširnije govorio u Ihjau ulumid-dinu.


To su eto cetiri savjeta o onome cega se moraš cuvati. Mi smo ti naznacili još cetiri savjeta po kojima bi se trebao da upravljaš, i to su:


1) Postupaj prema Allahu dž.š. onako kako bi želio da prema tebi postupa tvoj sluga. Što nisi zadovoljan da tebi sluga cini, nemoj ni ti ciniti prema Bogu, svome pravom Gospodaru.


2) Kad budeš nešto radio drugom, misli kao da on to tebi cini, jer covjek nece imati potpuno vjerovanje sve dok ne bude želio drugome ono što sam sebi želi.


3) Potrebno je da ti bude glavna namjera u proucavanju raznih znanosti da time ocistiš srce i dušu. Kad bi znao da neceš živjeti duže od jedne sedmice, sigurno je da se za to vrijeme ne bi bavio proucavajem fikha, ahlaka, izvora šerijatskog prava, filozofije i slicnoga, jer ti ove znanosti nece koristiti.

Zato bi se ti bavio upoznavanjem svojstava svoje duše i kontroliranjem svoga srca. Na prvom mjestu bi prekinuo veze s ovim svijetom, ocistio dušu od pokudenih svojstava i okitivši se dobrim vrlinama navikao je tako na ljubav prema Bogu. Covjek može svakog casa umrijeti pa je potrebno da se uvjek sprema za smrt.


Mladicu, sad cuj nešto drugo i promisli o njemu! Kad bi ti rekli da ce te vladar za nekoliko dana postaviti ministrom, šta bi ti do tada radio? Razumljivo je da bi citavo vrijeme uljepšavao i dotjerivao ono na šta bi mogao pasti vladarev pogled.
Na prvom redu bi, svakako, ocistio svoje odjelo, obukao novo i najbolje odjelo, popravio i uredio kucu itd. Ti znaš šta ovim hocu da kažem. Promisli o tome! Nije li Muhammed a.s. rekao: ”Allah ne gleda u vaš vanjski izgled, niti u vaša odjela, nego gleda u vaša srca i vaše namjere.”

Ako želiš upoznati srce i njegova stanja onda citaj “Ihjau-ulumid-din” i druga moja djela. Upoznati srce prvorazredna je dužnost svakog muslimana (fardi ajn), dok su znanosti koje se bave svim ostalim, osim onih koji poucavaju kako se obavljaju druge vjerske obaveze, skupna dužnost (fardi kifaje).


4) Ne smiješ imati imetka više nego ti je potrebno za jednu godinu. Tako je postupao i Muhammed a.s. On je cesto govorio: “Bože podaj mome Ummetu samo onoliko koliko mu je potrebno da bi mogao podmiriti nužne potrebe.
Neka ne bude ni manje ni više od toga!” Muhammed a.s. je osiguravao opskrbom za jednu godinu samo one clanove svoje zajednice za koje je znao da nisu baš tako cvrsti i da imaju u srcima neku slabost, dok je one koji su bili cvrsti u svom vjerovanju osiguravao samo za dan ili pola dana.

Mladicu, ovim sam, eto, uglavnom odgovorio na tvoja pitanja. Potrebno je da po odgovorima postupiš i da me ne zaboraviš. Sjeti me se dovom. Što se tice dove preporucio bih ti ovu, s tim da je cesto uciš, a narocito poslije namaza:


“Bože, molim od tebe potpunu blagost, stalnu ocuvanost od grijeha, sveobuhvatnu milost, zdravlje, udobnost i srecu u životu, pravo dobrocinstvo, opcu blagost, dobrotu i uljudnost.

Bože, budi uz nas, a nemoj biti protiv nas. Sretno završi naše živote, ispuni naše ciste želje, podari nam zdravlje kad odlazimo i kad dolazimo, kad osvicemo i kad omrknemo, uputi nas svome rahmetu, prospi svoj oprost na naše grijehe, daj nam da se popravimo, da nam pobožnost bude glavna opskrba, da se za vjeru trudimo i razvijamo i da se na Tebe oslanjamo!

Bože, ucvrsti nas na pravom putu i u ispravnosti, odvrati nas od onih poslova za koje bi se kajali na Sudnjem danu ako bismo ih pocinili, opskrbi nas opskrbom Tvojih odabranika, odbij od nas zlo Tvojih neprijatelja, sacuvaj nas od vatre kao i naše oceve, majke, bracu i sestre!
Ucini nam tako Ti Tvoje milosti, o Ti koji si Najmilostiviji, koji opraštaš, koji si milostiv. Ti sve znaš i silan si, prvi i zadnji si, mocan si i milostiv prema siromasima! Nema drugog osim Tebe! Obožavamo samo Tebe! Neka je spas Muhammmedu a.s., njegovoj Porodici i Drugovima njegovim!”


AMIN !


onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

 • »onajKojiTrazi« je muško
 • »onajKojiTrazi« je zabranjen
 • »onajKojiTrazi« je autor ove teme

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 10. Novembar 2003

ISLAMSKI DOM NEKOLIKO SAVJETA
Šejh Muhamed Salih Al-Munajjid


Uvod


U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog


Neka je hvala Allahu, Njega slavimo i od Njega tražimo pomoć i oprost. I od Njega tražimo zaštitu od zla naših duša i zla naših djela. Koga Allah uputi na pravi put, niko ga nemože skrenuti, a koga Allah ostavi u zabludi niko ga nemože uputiti. I svjedočim da nema boga osim Allaha, koji nema druga niti sličnog, i svjedočim da je Muhamed njegov rob i poslanik.


Kuća je blagoslov.Allah kaže (prevod značenja): Allah vam daje da u kućama svojim stanujete..(Pčele:80)

Ibn Kesir (Allah mu se smilovao) kaže: Ovdje Allah, Uzvišeni i Slavljeni, misli na Svoj kompletni blagoslov svojim robovima. On im daje kuće koje su smirenje za njih, u koji se oni povlače kao što nebo ih prekriva i daje im sve vrste blagodati.

Šta znači dom za svakog od nas? Zar to nije mjesto gdje jedemo, uživamo sa svojim ženama, spavamo i odmaramo se? Zar to nije mjesto gdje čovjek može biti sam sa svojom porodicom?

Zar to nije mjesto koje pruža zaštitu i sigurnost za žene? Allah nam kaže (prevod značenja): U kućama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba

ne pokazujte...(Al Ahzab:33).

Ako pomislimo na one koji su beskućnici, koji žive pod šatorima, ili na cesti, ili kao izbjeglice skupljeni pod privremenim šatorima, onda uviđamo blagodat posjedovanja doma.

Kad je Allah subhanehu we te ala ,kaznio židove iz plemena Benu nadir, On im je uzeo ovu blagodat i protjerao ih iz njihovih kuća: On je prilikom prvog progonstva iz domova njihovih protjerao one sljedbenike knjige koji nisu vjerovali, pa zatim Allah kaže u istom ajetu: ..vlastitim rukama i rukama vjernika svoje domove su rušili. (AlHašer;2)

Postoji mnogo razloga da svaki vjernik sredi stanje u svojoj kući. Kao prvo, radi se o zaštiti sebe i svoje familije od džehenemske vatre : O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre, čije će gorivo ljudi i kamenje biti i o kojoj če se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što Allah zapovjedi neće opirati i koji će ono što im naredi izvršiti.(Tahrim:6)

Druga stvar je da će vjernik biti stvoren kao onaj što je odgovoran za svoju familiju na Dan Odgovornosti. Kaže Resul savs: Allah će pitati svakog pastira (odgovornog) za njegovo stado(one nad kojima je imao odgovornost), da li se brinuo o njima ili ne , sve dok se ne upita čovjek o svojoj familiji.

Treća stvar: Kuća je mjesto, gdje se čovjek sklanja od zla i čuva svoje zlo od drugih ljudi. To je mjesto zaklona, propisano islamom u vrijeme fitneta. Kaže resul savs:Blagoslovljen je onaj ko kontroliše svoj jezik, čija kuća mu je dovoljna, i koji plače nad svojim grijesima.

Kaže resul savs: Postoji pet stvari, ko god uradi jednu od njih, Allah će biti sa njim: posjeta bolesniku, borba u džihadu, dolazak vladaru i upućivanje istog na pravi put, i poštovanje istog i sjedenje kod kuće tako da su ljudi mirni od njega i on je miran od ljudi.Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

3

Subota, 06. Mart 2004

poslanikovi savjeti

"Cuvaj svoj jezik, neka ti tvoja kuca bude dovoljna, i placi nad svojim grijesima."

"Kada covjek osvane cijelo tijelo se pokori jeziku, i govori mu:"Boj se Allaha zbog mene, jer moja sudbina zavisi od tebe, pa ako budes na Allahovom putu, i ja sam na ispravnom putu, a ako se okrenes, i ja sam skrenuo sa pravoga puta."

"Ko zastiti cast svog brata muslimana, Allah ce mu na Sudnjem danu zastititi lice od vatre."

"Nece uci u dzennet onaj ko prenosi tudje rijeci!"

"Cuvajte se zavidnosti jer zavidnost unistava dobra djela kao sto vatra unistava drva!"

"Ne raduj se nesreci drugog, jer mozda se Allah njemu smiluje a tebe iskusa!"

Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Sarah

Učenik

(10)

 • »Sarah« je žensko

Postovi: 167

Datum registracije: 18.10.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

4

Nedjelja, 28. Mart 2004

PUTEVI SRECE


Hazreti Halid b. Velid (r.a) prenosi da je Poslaniku dosao neki covjek I rekao:”Pitat cu te za ono sto ce me usreciti na oba svijeta”, Muhammed a.s. je odgovorio:”Pitaj”.

-Ja Resulallah, zelim da postanem najuceniji covjek.
-Boj se Allaha, cini ono sto ti on naredjuje, cuvaj se od onog sto on zabranjuje biti ces najuceniji.
-Zelim postati najbogatiji covjek.
-Budi zadovoljan onim sto imas bit ces najbogatiji.
-Zelim biti najbolji covjek.
-Najbolji covjek je onaj koji koristi drugim ljudima, pa i ti budi takav.
-Zelim biti najpravedniji covjek.
-Sto zelis sebi to trazi u prisustvu ljudi tada ces biti najpravedniji.
-Zelim postati Allahu najblizi covjek.
-Allaha spominji mnogo, biti ces mu najblizi.
-Zeleo bih da postignem deredzu dobrocinstva.
-Cini ibadet kao da vidis Allaha, iako ti njega ne vidis on tebe vidi.
-Zelio bih upotpuniti svoj iman.
-Uljepsaj svoj ahlak tada ce i tvoj iman biti potpun.
-Zelio bih postati od onih koji su odani Allahu.
-Cini ono sto ti je on naredio bit ces od onih koji su mu odani.
-Zelio bih izaci pred Allaha cist od grijeha.
-Izaci ces cist pred Allaha ako se budes cuvao dzunupluka i cistio duhovno i tjelesno od grijeha.
-Na Sudnjem danu bih zelio biti obasjan Allahovim nurom.
-Ne cini zulum nikome tvoj ce nur biti povecan.
-Zelio bih da mi moj Gospodar podari milost.
-Budi milostiv prema svojoj dusi, prema svim stvorenjima i tada ce ti tvoj Gospodar podariti milost.
-Zelio bih da mi se smanje grijesi.
-Trazi oprost Allaha tvoji ce grijesi biti umanjeni.
-Zelio bih postati najplemenitiji covjek.
-Nemoj ponizavati druga Allahova stvorenja bit ces najplemenitiji.
-Zelio bih biti najjaci covjek.
-Oslanjaj se na Allaha bit ces najjaci.
-Zelio bih biti od onih koje Allah i Njegov Poslanik vole.
-Voli one koje Allah i Poslanik vole, a nemoj voljeti one koje oni ne vole.
-Zelio bih biti siguran od Allahove srdzbe.
-Ne ljuti se ni na koga bit ces siguran od Allahove srdzbe.
-Zelio bih da mi moja dova bude primljena.
-Nemoj se priblizavati haramu tvoja ce dova biti primljena.
-Zelio bih da me Allah sacuva pred ljudima.
-Pazi na svoja stidna mjesta da te Allah sacuva sramote.
-Zelio bih da mi Allah pokrije moje mahane.
-Pokrij ti mane svoje brace pa ce i Allah pokriti tvoje.
-Sta je to sto moze da ponisti moje grijehe?
-Suze, bolest i pokornost i predanost Allahu.
-Koje je najvece dobro kod Allaha?
-Lijepa cud, skromnost, strpljivost u nevolji i prihvatanje Allahove odredbe sa zadovoljstvom.
-Sta je kod Allaha najveci grijeh i najvece zlo?
-Sirk, losa cud i sklonost ka skrtosti.
-Sta je to sto gasi dzehennemsku vatru?
-Strpljivost.
Gospodaru moj, ne dozvoli da me zavara uspjeh, niti me poraz baci u ocaj i stalno me podsjecaj da je neuspjeh iskusenje koje prethodi uspjehu.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

5

Četvrtak, 15. Juli 2004

Savjeti mudrog Lukmana...


O sinko moj, ne smatraj druge Allahu ravnim, mnogobostvo je, zaista, velika nepravda.

O sinko moj, dobro ili zlo, tesko koliko zrno gorusice, bilo u stijeni ili na nebesima ili u zemlji, Allah ce na vidjelo iznijeti, jer Allah zna najskrivenije stvari, On je sveznajuci.


O sinko moj, obavljaj molitvu i trazi da se cine dobra djela, a odvracaj od hrdjavih i strpljivo podnosi ono sto te zadesi-duznost je tako postupiti.

U hodu budi odmjeren, a u govoru ne budi grlat; ta najneprijatniji je glas revanje magarca!


( Sura Lukman)
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Social bookmarks