Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

  • »Abdurrahman« je muško
  • »Abdurrahman« je autor ove teme

Postovi: 2

Datum registracije: 18.09.2004

Lokacija: Bosna i Hercegovina

  • Poruku poslati

1

Subota, 18. Septembar 2004

Savrsenstvo Kur'ana

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

S imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog

Otvorio sam ovu temu, kako bih nesto kazao o Kur'anskim mudzizama ( cudima ). Na ovu temu je takodje pisao i poznati sejh Muhammed Mutevelli es-Sa'ravi.

Uvod

Sta mislite, da li je Muhammed, s.a.v.s., mogao ljude obavijestiti o ishodu bitke koja ce se desiti tek za sedam ili osam godina ? Da li je mogao znati ko ce pobijediti, a ko izgubiti u toj bici ? Jeste li razmisljali o tome sta bi mu mogao biti povod za govor o tako cudnoj temi ?Sta tek mislite, kako je mogao obavijesiti nevjernike o tajnama koje kriju u svojim prsima, a o kojim oni nisu prosaptavali ni najtise rijeci ? Kako to da on neprijateljima otvoreno kaze kako ce zavrsiti i sta ce im se desiti ?!

Sav ovaj govor je govor o gajbu ( ne vidljivom ), tj. o skrivenom, covjeku nedostupnom, pa sta mislite, u kakvu poziciju je tim govorom doveo Islam ? Sta bi se desilo da samo jedan kur'anski navod nije obistinjen i potvrdjen ??

Medjutim, to se nije dogodilo jer je Uzviseni Allah ( Bog ) Onaj koji govori u Kur'anu i On je Onaj koji djeluje u svijetuoko nas.

Kur'an Casni

Kur'an je govor Uzvisenog Allaha, objavljen posljednjem Allahovom poslaniku, Muhammedu s.a.v.s.. Citanje, ucenje i izucavanje Kur'ana je ibadet ( dobro djelo ), i on je otvoreni izazov stvorenjima do Sudnjeg dana. U stvari, Kur'an je vise od cuda, mudzize. On je svojstvo Gospodara svjetova...

U njemu je Allaha dz.s. na prvom mjestu uputio izazov Arapima, zatim je uputio izazov cijelom covjecanstvu i dzinnima ( sotonima ). Melekima ( andjelima ) nije upucen izazov, jer oni nemaju sposobnost slobodne volje prema kojoj bi postupili. Meleki rade samo ono sto im Allah dz.s. naredi.

Mozemo zakljuciti da Kur'an upucuje izazov samo stvorenjima koja imaju slobodnu volju i pravo izbora, tj. stvorenjima koja je Uzviseni odlikovao pamecu, razmisljanjem i slobodnom voljom...

Prije nego sto pocnemo s govorom o mudzizi Kur'ana, potrebno je objasniti znacenje rijeci mudziza . Zamislimo situaciju da nam dodje neki covjek i pocne tvrditi da je poslan od Allaha i kako ima zadatak da ljudima dostavi Njegove upute. Sta cemo uciniti ? Hocemo li mu povjerovati tek tako, ili cemo traziti dokaz za istinitost toga sto tvrdi ? Jasno je da je svaki poslanik morao doci s dokazom, mudzizom, koja je dokazivala istinitost njegove misije. Taj dokaz je morao biti takav da ga niko osim poslanima ne moze ponovo uciniti. Drugi uvjet tog dokaza jeste da bude iz oblasti u kojoj se dati narod najvise istice. Zasto ovo ?

Da se ne desi da pojedinci primjete kako poslanik upucuje izazov svom narodu u stvarima koje oni apsolutno ne poznaju, niti u njima imaju bilo kakvog iskustva. Uvjet za ispravnost ovakvog izazova je da bude upucen u oblast u kojoj se taj narod najvise istice. Samo kao takav izazov je bio valjan.

Zbog toga mozemo primjetiti da su poslanici imali razlicite mudzize ( cuda ) i da je svaki imao mudzizu ( cudo ) u oblasti u kojoj je njegov narod postizao najvise rezultata.

Sve mudzize su imale isti cilj:

Da dokazu besmislenost obozavanja stvari koje je taj narod uzeo za bogove mimo Allaha...

( Ako Allah dadne, nastavit ce se... )

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

  • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

  • Poruku poslati

2

Subota, 18. Septembar 2004

Esselamu alejkum brate,

Ako zelis pricati o naucnim dokazima u Kur'anu, na to vec ima tema koju mozes primetiti "Dajte naucne dokaze cija je religija prava". To je prije svega za dokaze iz prirodnih nauka, pa i drustvenih. Mada ako zelis da se osvrnes na jezicku stranu posebno, ili na matematicku stranu posebno, onda mozes otvoriti novu temu. A ako zelis i ovdje o dokazima iz raznih nauka, mislim da je nepotrebno otvarati vise tema, kad ih vec ima dovoljno.
„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

  • »Abdurrahman« je muško
  • »Abdurrahman« je autor ove teme

Postovi: 2

Datum registracije: 18.09.2004

Lokacija: Bosna i Hercegovina

  • Poruku poslati

3

Subota, 18. Septembar 2004

Ve 'alejkumu selam ve rahmetullahi ve berekatuhu brate.

Neka te Allah nagradi za savjet, ali sam provjerio teme i vidio sam, da je potrebno da se otvori ova tema, na kojoj cu da napisem nesto samo o mudzizama Kur'ana, tj. o savrsenstvu Kur'ana.

Jer, ne bih volio da se ova tema, koja ce biti inshAllah bez nekih posebnih komentara, mijesa s ostalim temama i komentarima. Dopustimo da ova tema bude ta, na kojoj cemo citati i uciti, i s nje kopirati na druge forume po stranicama raznim islamskim kao i nemuslimanskim.


Social bookmarks