Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

41

Utorak, 24. Juli 2007

Obrezivanjem protiv side
Autor: Tanjug | 24.07.2007. - 12:58

Međunarodne zdravstvene agencije trebalo bi da učine više na promociji obrezivanja muškaraca u cilju usporavanja širenja side, jer su istraživanja pokazala da su neobrezani muškarci izloženi većem riziku od obrezanih da dobiju sidu od ženskog partnera, istaknuto je na skupu Međunarodnog društva za sidu (IAS), koji je u Sidneju okupio na hiljade stručnjaka i aktivista iz celog sveta.
Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije (SZO), muška obrezanost smanjuje rizik prenošenja side sa žene na muškartca za oko 60 odsto, izvestio je AP.
U svetu je, međutim, samo 30 odsto muške populacije obrezano, uglavnom u zemljama u kojima to nameću verski ili higijenski razlozi. Amerikanac Robert Bejli, profesor epidemiololgije na Univerzitetu Ilinoisa, tvrdi da su istraživanja u regionima Afrike, najviše pogođenim sidom, pokazala da su neobrezani muškarci izloženi 2,5 puta većem riziku da se inficiraju ovom bolešću kroz seksualni kontakt sa ženama nego obrezani.
"Čovek ne može a da ne pomisli kako bi se, da se radi o nekom jedinjenju, leku ili injekciji s etiketom, međunarodne agencije i donatori još pre mnogo meseci, pa čak i godina, borili da budu prvi koji će ih učiniti dostupnim. Međutim, na obrezivanju niko ne profitira - niko osim 4.000 Afrikanaca koji će sutra biti inficirani", kaže Bejli, koji je istraživanja o odnosu obrezanosti i side obavljao u Ugandi, Keniji, Malaviju, Zambiji i SAD.
Već se dugo podozreva da se obrezivanjem znatno smanjuje podložnost muškaraca zarazi sidom, budući da je utvrđeno kako je kožica na penisu, koja se obrezivanjem odstranjuje, naročito ranjiva kada je u pitanju HIV virus.
Neka istraživanja ukazuju da bi akcija masovnog obrezivanja muškog stanovnoištva zemalja Podsaharske Afrike mogla u naredne dve decenije da spreči 5,7 miliona novih slučajeva side i tri miliona smrtnih slučajve izazvanih tom bolešću. Ako bi bilo obrezano samo 50 odsto muškaraca u nekim delovima Južne Afrike ( koja ima jedan od najviših procenata obolelih od side u svetu), učestalost ove bolesti među muškom heteroseksulanom populacijom te zemlje bi se u roku od deset godina smanjila do devet odsto, tvrdi profesor Bejli.
"Drugim rečima, obrezivanje bi dovelo epidemiju na silaznu putanju, u pravcu njenog iskorenjivanja. Moramo odmah učiniti dostupnim bezbedno, fininsijski pristupačno i dobrovljno obrezivanje", apeluje Bejli.
SZO, međutim, upozorava da obrezivanje ne predstavlja kompletnu zašititu od side i ističe da ostaje da važi preporuka o korišćenju kondoma prilikom seksualnog odnosa, kao i pridržavanja još nekih mera zašite - pre svega smanjenja broja seksualnih partnera.
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

42

Srijeda, 01. August 2007

Protiv treme vocni sokovi

Sokovi od breskve i kajsije sadrže veliku količinu glukoze, pa tako obezbeđuju smirenost. S druge strane, sok od kruške sadrži više fruktoze, pa tako daje organizmu energiju (bolje nego bilo koji energetski napitak). Negde između po dejstvu nalaze se sokovi od pomorandže i grejpfruta.

Mleko i mlečni proizvodi takođe podstiču lučenje serotonina. Međutim, nije toliko praktično uzeti ih u umirujuće svrhe umesto voćnih sokova, jer se znatno duže vare - morali biste da ih uzmete dva do tri sata ranije.

Dakle, kada vam je potrebno nešto za smirenje, zaboravite na tablete. Bilo da se radi o tome da ste zabrinuti, nespokojni, uzbuđeni zbog nečega u svakodnevnom životu ili je neka posebna prilika - sportsko takmičenje, polaganje ispita, razgovor za posao - voćni sokovi će vam na zdrav način pomoći da se smirite i da pokažete svoju najbolju stranu.

Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

43

Utorak, 04. Septembar 2007

Osobe sa mnogo mladeža sporije stare

Broj mladeža na telu može biti jasan pokazatelj brzine starenja tela, navodi se u najnovijoj studiji britanskih naučnika. Istraživanje je obuhvatilo 1.800 osoba čiji je DNK upoređivan sa brojem mladeža. DNK osoba koja imaju više mladeža bolje odupire starenju od DNK osoba koja imaju manje mladeža. Mladeži se pojavljuju u detinjstvu, a nestaju u srednjim godinama. Što ih više, veći je rizik od melanoma [raka kože]. Na koži belaca prosečno se može naći 30 mladeža iako ih pojedinci imaju i više od 400. Naučnici su istraživali i vezu između nestajanja mladeža i starenja organa poput srca, mišića, krvnih žila i arterija, pri čemu se pokazalo da oni koji imaju 100 i više mladeža stare do sedam godina sporije od onih koji imaju manje od 25 mladeža.

RTS
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Karakterna

Zlatna sredina

(10)

 • »Karakterna« je žensko

Postovi: 474

Datum registracije: 21.02.2006

Lokacija: Emona

 • Poruku poslati

44

Četvrtak, 06. Septembar 2007

PIJTE VODU NA PRAZAN ŽELUDAC


U Japanu je navika piti vodu odmah nakon buđenja. I znanstveni testovi su također uvidjeli prednosti te tehnike. Lijećenje vodom daje rezultate za "stare" i ozbiljne bolesti kao i za "nova " moderna oboljenja - priznato je kao 100%-tno efikasno za lijeèenje slijedečih bolesti:

glavobolja, bolovi u tijelu, srcani sustav, artritis, brzi otkucaju srca, epilepsija, masnoca u krvi, bronhitis, astma, TB, meningitis, bolesti bubrega i mokracnih organa, povracanje, gastritis, dijareja, hemoroidi, dijabetes, zatvor, sve bolesti ociju, bolesti maternice, rak i menstrualani poremecaji, bolesti uha, grla i nosa.METODA LIJECENJA1. cim se probudite ujutro, prije nego operete zube, popijte 4 x 160 ml (640ml) caša vode

2. operite zube i usnu šupljinu i nemojte jesti ni piti ništa narednih 45 minuta

3. nakon 45 min. možete mormalno jesti i piti

4. nakon 15 min. (koliko je trajao vaš dorucak/rucak/vecera) nemojte jesti ili piti ništa narednih 2 sata.

5. oni koji su stari ili bolesni i ne mogu popiti 4 caše vode odmah na pocetku (dok se ne priviknu) mogu poceti tako da popiju odjednom koliko mogu a onda svakim danom povecavati kolicinu vode dok ne dosegnu te 4 caše vode.

6. ova metoda izlijecit ce bolesne i a zdravi ce uživati još vece zdravljeKOLIKO JE DANA POTREBNO DA SE IZLIJECE SLIJEDECE BOLESTI:1. visoki krvni tlak - 30 dana

2. gastritis - 10 dana

3. dijabetes - 30 dana

4. zatvor - 10 dana

5. rak - 180 dana

6. TB - 90 dana

7. oni koji imaju artritis, ovu metodu lijecenja mogu provoditi samo 3 dana u prvom tjednu, a od drugog tjedna nadalje, dnevno.Ovo lijecenje nema popratnih efekata, osim što cete cešce ici mokriti.

Dobro bi bilo da ovo uzmemo za dnevnu praksu tokom cijelog života, a ne samo dok lijecimo bolest. Pijete vodu i ostanite aktivni.

Ima smisla. Kinezi i Japanci piju vruc caj tijekom jela ... ne hladnu vodu. Možda je vrijeme da usvojimo njihove navike pijenja (u malim gutljajima) tijekom jela.

Ovaj clanak je koristan za one koji piju hladnu vodu.

Lijepo je popiti neko hladno pice nakon obroka, ali hladna voda ce zbiti masnoæe koje ste upravo konzumirali - usporit ce probavu. Kada takve tvorevine reagiraju s kiselinom, slome se i crijeva ih apsorbiraju brže nego krutu hranu. To ce izbrazdati crijeva (oštetiti crijevne resice) i uskoro ce uzrokovati debljinu i voditi do raka. Zato je bolje piti toplu juhu ili toplu vodu nakon jela.Važna napomena o srcanom udaru: morate znati da nisu uvijek isti simptomi prije srcanog udara bol u lijevoj ruci. Budite svjesni intenzivne boli u celjusti (vilici). Mucnina i intenzivno znojenje također su uobicajeni simptomi. 60% ljudi koji su imali srcani udar tijekom sna, nisu se više probudili. Bol u celjusti može vas probuditi iz cvrstog sna. Budite pažljivi i svjesni toga. Što više znamo, imamo više šansi za preživljavanje...

Rodjena si sa krilima. Zasto zelis da puzis kroz zivot?

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

45

Četvrtak, 11. Oktobar 2007

Često telefoniranje mobitelom smanjuje moždanu aktivnost

Nizozemski su znanstvenici otkrili da česta upotreba mobitela usporava moždanu aktivnost, ali povećava sposobnost mozga da se usredotoči na specifičnu temu.

Studija o dugoročnom utjecaju mobitela objavljena je u rujanskome izdanju časopisa International Journal of Neuroscience.

Istraživanje su proveli sveučilište u Nijmegenu i Brainclinics Diagnostics, skupina nezavisnih nizozemskih znanstvenika koji se bave istraživanjem mozga.

Znanstvenici su usporedili 100 osoba koje se često služe mobitelom, 100 osoba koje se ne služe te još 100 onih koji se neredovito službe mobilnim telefonom.

Čestim korisnicima smatraju se oni koji veoma često razgovaraju na mobitel i to čine već nekoliko godina.

Fenomen smanjene moždane aktivnosti među korisnicima nalik je procesu koji se odvija u mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti, kažu stručnjaci.

No glavni istraživač Martijn Ans kaže da je moždana aktivnost bolesnika s Alzheimerom izrazito niska, a među čestim korisnicima mobitela najniža moždana ativnost i dalje je u granicama normale.

[ www.plivazdravlje.hr ]
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

46

Srijeda, 31. Oktobar 2007

Čokoladom protiv hroničnog umora

Svakodnevno konzumiranje crne čokolade bogate kakaom može ublažiti simptome koji prate sindrom hroničnog umora, tvrde britanski naučnici. Istraživači Medicinskog fakulteta u Jorku kažu da je važno čokoladu konzumirati u umerenim količinama, oko 50 grama dnevno. Sindrom hroničnog umora karakteriše niz simptoma, a ističe jak osećaj umora u mišićima posle fizičkih napora. Poznato je da crna čokolada sadrži visok nivo polifenola, koji utiče na nivo serotonina, neurotransmitera čiji se povišen nivo vezuje za euforiju, a niži za depresiju.

[ www.blic.co.yu ]
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

interesantno

Profesionalac

(10)

 • »interesantno« je žensko

Postovi: 602

Datum registracije: 17.11.2006

Lokacija: tu sam negde

 • Poruku poslati

47

Subota, 22. Decembar 2007

Saznala sam...

PARADAJZ I CVEKLA CUVAJU SRCE

Osim što su veoma ukusne, neke namirnice mogu i da zamene lekove. Ne morate baš za svaku sitnicu da trčite u apoteku, ponekad je dovoljno da svratite na pijacu

UBLAZAVAJU BOL

-Maslinovo ulje

„Zeleno zlato“ sadrži supstancu koja ima slično dejstvo kao protivupalni lek „ibuprofen“. Dovoljno je da pojedete samo četiri kašike ovog ulja dnevno da biste postigli isti efekat koji ima lek. Savet: Kupujte najkvalitetnije maslinovo ulje, jer ono sadrži najviše blokatora bola.

-Soja

Soja je bogata linolenskom kiselinom. Ova nezasićena masna kiselina ublažava bolove tako što sprečava proizvodnju prostaglandina E2, hormona koji uzrokuje bol. Savet: Ako patite od menstrualnih tegoba, preporučljivo je da, kao preventivu, što više koristite soja sos u pripremi hrane, a ukus salate oplemenjujete sojinim izdancima i sirom od ove mahunarke (tofu).

-Đumbir

Đumbir sadrži eterično ulje gingerol, čija je hemijska struktura slična strukturi aspirina. Tradicionalna kineska medicina preporučuje tri šolje čaja od đumbira protiv migrene. Prelijte nekoliko kolutova vrućom vodom i ostavite da odstoji deset minuta. Savet: Grickajte štapiće od đumbira da biste sprečili mamurluk!

PODIZE KRVNI PRITISAK

-Ruzmarin

Eterična ulja ruzmarina poboljšavaju cirkulaciju i podižu pritisak. Popijte dve do tri šolje čaja od ruzmarina dnevno. Kako da ga pripremite? Prelijte jednu kašičicu ruzmarina šoljom ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Savet: Ovaj čaj nemojte da pijete uveče, jer povećava budnost!

-Jodirana so

Jod stimuliše cirkulaciju i podstiče proizvodnju hormona štitaste žlezde koji deluju stimulativno. Koristite jodiranu so za kuvanje. Savet: Pošto se prilikom kuvanja jod uništava, začinite jelo tek neposredno pre serviranja.

-Koštunjavo voće i semenke

Napunite špajz koštunjavim voćem i semenkama! Ove ukusne grickalice podstiču rad žlezda, sužavaju krvne sudove i poboljšavaju cirkulaciju. Idealno bi bilo da pojedete šaku koštunjavih plodova i semenki dnevno (bademe, lešnike, semenke bundeve). Savet: Sami krckajte orahe, jer na starima može da se uhvati plesan koja izaziva rak.

STITE OD INFARKTA

-Riba

Neka se na vašem jelovniku dva puta nedeljno nađe sveža morska riba. Masne vrste, kao što su skuša, haringa, losos i tuna, snižavaju nivo holesterola - omega-3-masne kiseline štite srce i krvne sudove. Savet: I riba iz konzerve sadrži zdrave masti. Kupujte onu u maslinovom ulju ili sopstvenom soku!

-Cvekla

Koristi se kao lek već 2.000 godina, a danas znamo zašto je toliko korisna. Bogata je folnom kiselinom, a ona deluje protiv otrovnog gradivnog elementa belančevina homocisteina, koji oštećuje krvne sudove i trostruko uvećava rizik od infarkta. Popijte svako jutro jednu čašu soka od cvekle.

-Paradajz

„Jabuka ljubavi“ sadrži sekundarnu biljnu supstancu likopen, koja štiti ćelije, sprečava arteriosklerozu i smanjuje rizik od infarkta. Savet: Konzumirajte kuvani paradajz, jer se tako lekovito dejstvo likopena udesetostručuje. Svaki dan jedite kečap, paradajz iz konzerve i paradajz-pire.

OTKLANJAJU CREVNE TEGOBE

-Sočivo

Mahunarke su poznate i pod nazivom „čistači creva“. One vezuju supstance koje izazivaju rak, a stvaraju se u toku varenja masti. U debelom crevu vlaknaste materije nabubre, čime se podstiče varenje: kontrakcijama mišića ostaci hrane, a time i otrovne supstance, izbacuju se iz organizma. Pojedite jednom nedeljno supu od sočiva ili napravite pire i jedite ga kao prilog. Savet: Sušeno sočivo stavite u hladnu vodu i sačekajte da proključa.

-Integralni hleb

Integralne žitarice sadrže vlaknaste materije, koje stvaraju osećaj sitosti, stimulišu rad želuca i održavaju nivo šećera na konstantnom nivou. Savet: Pojedite svaki dan tri do četiri parčeta dvopeka od integralnog brašna. S obzirom na to da se kratko peče, hranljive materije se zadržavaju u njemu.
(www.blic.co.yu)
"Dragulj ostaje na cijeni i ako padne u blato; prašina ostaje prašina makar se digla do neba."

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

48

Ponedjeljak, 24. Decembar 2007

Žene teže podnose hladnoćuMedicinski je dokazano da žene hladnoću osećaju brže i više nego muškarci. Razlog predstavlja njihova drugačija telesna građa.

Uz pomoć infracrvenih snimaka površine tela medicinari su ustanovili da žensko telo proizvodi manje toplote i brže gubi toplotu nego muško. Žene se u proseku smrzavaju pet stepeni Celzijusovih pre muškaraca. Razlog predstavljaju njihovi mišići, koža, masno tkivo, telesna masa, krvni pritisak i hormoni.
Ko se brzo i lako smrzava trebalo bi češće da se kreće (npr. da ide stepenicama umesto liftom): više kretanja jača mišiće, a oni zatim proizvode više toplote. Najbolje je kretanje na svežem vazduhu (na primer odlazak u kupovinu pešice, vožnja bicikom oko 30 minuta dnevno).
Važno je, naime, i navikavanje na niske temperature, a kiseonik podstiče razmenu materija i proizvodnju energije. Da bi crvena krvna zrnca mogla da vežu i da do ćelija transportuju puno kiseonika, neophodno je gvožđe: dva puta nedeljno treba jesti ribu, jednom do dva puta nedeljno meso, a svakodnevno mahunarke.
Dodatnu pomoć predstavlja trening krvnih sudova. Što je bolja prokrvljenost, to više hladnoće čovek može da podnese.
Intenzivnija razmena toplote čini arterije fleksibilnijim - tu se, recimo, preporučuje boravak u sauni i polivanje hladnom vodom nakon nje. Ako hoćete brzo da ugrejete šake, mašite rukama, to tera krv u šake.
Ako su vam uvek hladna stopala, kupite zimske cipele jedan do dva broja veće od uobičajenih, da bi bilo mesta za tople vunene čarape, koje ne smeju da vas stežu, jer svaki pritisak jako smanjuje prokrvljenost.

www.pregled.com

Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

interesantno

Profesionalac

(10)

 • »interesantno« je žensko

Postovi: 602

Datum registracije: 17.11.2006

Lokacija: tu sam negde

 • Poruku poslati

49

Petak, 28. Decembar 2007

Odrasla osoba se godišnje prehladi dva-tri puta, a dete oko devet. Ako je odbrambena funkcija organizma smanjena, virusi lakše dospevaju u organizam i izazivaju upalu, praćenu kijavicom, cure­njem iz nosa, otežanim disa­njem i temperaturom. Ukoliko ne uzimamo le­kove, telo će samo pobediti prehladu za nedelju dana. U tome mogu da pomognu neki prirodni lekovi koji podstiču odbranu od virusa.
Iz knjige "Zelena apoteka", autora dr Džejmsa A. Djuka, botaničara i specijaliste za lekovito bilje, a koju izdaje "Narodna knjiga", izdvojili smo nekoliko biljaka koje će vas ove zime čuvati od nazeba. Neke od njih se koriste u ishrani i sigurno ih imate u svom domaćinstvu.

Smiruje kašalj

Slično antivirusno dejstvo ima i crni luk, koji podstiče izlučivanje sekreta i smiruje noćni kašalj. Zato, kad ste prehlađeni, jedite crni luk. Možete sami da pripremite delotvoran narodni sirup. Potopite režnjeve svežeg crnog luka u med i ostavite ih da odstoje jednu noć.

Ukusan i lekovit

U slučaju nazeba mnogo će vam pomoći vruć čaj od đumbira. Šolju kipuće vode prelijte preko nekoliko kašika svežeg, iseckanog korena đumbira. Đumbir sadrži desetak antivirusnih jedinjenja, a naučnici su iz njega izolovali nekoliko supstanci koje deluju na rinoviruse, najčešće izazivače prehlade. U njemu se nalaze i supstance koje imaju blago umirujuće dejstvo, pa mogu da ublaže simptome nazeba.

www.bliczena.com
"Dragulj ostaje na cijeni i ako padne u blato; prašina ostaje prašina makar se digla do neba."

interesantno

Profesionalac

(10)

 • »interesantno« je žensko

Postovi: 602

Datum registracije: 17.11.2006

Lokacija: tu sam negde

 • Poruku poslati

50

Petak, 04. Januar 2008

VREME JE DA OCISTITE TELO

U zimskim danima naša ishrana treba da bude što laganija, a idealno bi bilo da nakon svih novogodišnjih i božićnih praznika sprovedete pročišćavajuću kuru kako bi se organizam oslobodio svih toksina nakupljenih od teške hrane i premalo kretanja. Detoksikacija ili čišćenje organizma podrazumeva da se ćelije tela oslobode viška belančevina, vode, kiselina i otrova.

IZBACITE ZAMRZNUTU HRANU

Tokom najmanje tri nedelje treba da izbacite iz jelovnika smrznutu ili konzervisanu hranu, masne namirnice, prženu hranu, fermentisane masne sireve, suhomesnate proizvode i kobasice. U tom periodu izbegavajte hranu koja sadrži aditive, veštačke boje, so i beli šećer.
Detoksikacijom ćete poboljšati zdravlje i opšte stanje organizma i bićete puni energije, a o lepoti, naročito kože, da i ne govorimo. Na ovaj način uspešno ćete se boriti i protiv stresa, glavobolje i gripa.

PIJTE SOKOVE OD SVEZEG VOCA

Pijte sveže sokove od voća i povrća, koji osvežavaju organizam, ali su i odlični energetski napici za pročišćavanje. U procesu detoksikacije ili eliminacije otrova učestvuje više organa, debelo crevo, jetra, bubrezi, pluća, limfne žlezde i koža.
Postoje namirnice koje stimulišu metabolizam, razmenu materija, ali i one koje mogu brzo u organizmu da stvore osećaj sitosti. I jednu i drugu grupu treba da uvrstite u ishranu ako želite da očistite organizam. Proces čišćenja od štetnih materija zasniva se na sezonskim namirnicama, odnosno voću i povrću.

"Dragulj ostaje na cijeni i ako padne u blato; prašina ostaje prašina makar se digla do neba."

interesantno

Profesionalac

(10)

 • »interesantno« je žensko

Postovi: 602

Datum registracije: 17.11.2006

Lokacija: tu sam negde

 • Poruku poslati

51

Petak, 11. Januar 2008

CUVAJTE SE PREHLADE

I zdrave osobe često loše podnose niske temperature, dok za hronične bolesnike mraz predstavlja veliki šok za organizam. Kad temperatura padne ispod nule, najizraženije tegobe imaju reumatičari, astmatičari i srčani bolesnici, pa bi trebalo da se pridržavaju propisane lekarske terapije i da izbegavaju veće napore. Kod ovih osoba do pogoršanja bolesti može da dođe i usled naglih promena atmosferskog pritiska, procenta vlage u vazduhu, kada se spusti magla ili dune jaci vetar.

KOSTI BOLE OD HLADNOCE

Osobe koje pate od reumatoidnog artritisa ili osteoartritisa tokom zime, naročito kad temperatura padne ispod nule, osećaju jake bolove, a često dolazi i do ukočenosti zglobova i ograničenja pokreta. Brojna istraživanja su potvrdila da ovi hronični bolesnici reaguju i na povišen vazdušni pritisak i povećanu vlažnost vazduha. Kako bi umanjili tegobe, ovim pacijentima se savetuje da redovno uzimaju preporučenu terapiju, utopljavaju zglobove, da se toplo oblače i da obolele zglobove obmotavaju vunenim zavojima. Njima prija i blaga masaža okolnih mišića i lagano razgibavanje zgloba. Lekari preporučuju i kupke u mlakoj vodi i trljanje kože oko obolelog mesta."Dragulj ostaje na cijeni i ako padne u blato; prašina ostaje prašina makar se digla do neba."

interesantno

Profesionalac

(10)

 • »interesantno« je žensko

Postovi: 602

Datum registracije: 17.11.2006

Lokacija: tu sam negde

 • Poruku poslati

52

Četvrtak, 17. Januar 2008

Streptokokne upale grla


Ukoliko vaše dete dobije naglu upalu grla, sa gušoboljom, a uz to se javi i povišena temperatura preko 39 stepeni Celzijusa, koju prate abdominalni bolovi i glavobolja, moguće je da je reč o streptokoknoj upali grla. Najpodložnija ovoj upali su deca uzrasta od četiri do deset godina.

- Sluzokoža grla nije sterilna. Nju naseljavaju bakterije „normalne flore ždrela“, među kojima su i streptokoke - objašnjava dr Velibor Milanović, pedijatar.
Njih ima više vrsta i podvrsta, ali opasan je samo betahemolitički streptokok iz grupe A (BHSA), jer je to jedini bakterijski uzročnik upale grla koji treba prepoznati, izolovati i adekvatno lečiti. Od ove infekcije najčešće obolevaju deca uzrasta od četiri do deset godina, mada poslednja istraživanja pokazuju da se ta granica pomerila ka ranijem uzrastu.

Kako se prenosi
Kako je njegovo stanište upravo sluzokoža gornjih disajnih puteva, prenosi se kapljično i tako održava u prirodi. A kako streptokok nije razorna bakterija koja oštećuje tkiva, moguća su i spontana izlečenja bez lekova. Ipak, ova bakterijska infekcija je opasna jer može da izazove buran imuni odgovor organizma. Ponekad dete proizvodi prekomernu količinu antitela (ASTO), koja se ustreme ne samo na uzročnika već i na sopstvena tkiva (bubrege, zglobove, srčani mišić), što izaziva akutnu reumatsku groznicu.

Simptomi
Simptomi ove bakterijske infekcije su nagla upala grla sa gušoboljom, visoka telesna temperatura preko 39 stepeni Celzijusa koju prate abdominalni bolovi i glavobolja. Na to da je BHSA prouzrokovač upale grla ukazuje i odsustvo nazalne sekrecije, jarkocrvena boja usana, karakterističan sladunjav miris, beli, obloženi jezik (kasnije postaje „malinast“) u ranoj fazi bolesti, kao i otečeni krajnici sa beličastim naslagama uz uvećane limfne žlezde u poodmakloj fazi oboljenja.

Dijagnoza
Suverena metoda za postavljanje dijagnoze je izolacija BHSA u brisu ždrela, klinička slika i laboratorijski parametri (krvna slika - leukociti, sedimentacija, CRP...). Sada su takođe dostupni i testovi za brzu dijagnostiku BHSA.

Lečenje
Ako se dokaže da je akutnu infekciju grla bolesnog deteta izazvao BHSA, mora se sprovesti energično lečenje desetodnevnom terapijom preparatima prirodnih penicilina.
Najefikasniji u lečenju streptokoke su prirodni penicilini (Bimepen, Cliacil...) koji ponekad mogu da pokažu „lažnu otpornost“ na penicilin. Takođe treba imati na umu da je BHSA postao neosetljiv (ili slabije osetljiv) na veliki broj polusintetskih i sintetskih penicilina (Pentrexil, Ampicilin...) i drugih antibiotika. Naime, ostale bakterije koje čine normalnu floru ždrela su se vremenom osposobile da luče enzim penicilinazu koji razara penicilin. Time se može objasniti usporen oporavak, pojava recidiva kod istog deteta, kao i produženo kliconoštvo. Lekovi se primenjuju deset dana, a u slučaju alergije na penicilin koriste se preparati iz grupe makrolida (eritromicin, azitromicin, klaritromicin...).
Ako ima potrebe za kraćim terapijskim režimom, cefalosporini treće generacije (cefiksim, ceftibuten...) su podjednako efikasni u petodnevnoj upotrebi. Potrebno je napomenuti da je velika zabluda da su antibiotici primenjeni u vidu injekcija efikasniji u lečenju BHSA.

www.blic.co.yu
"Dragulj ostaje na cijeni i ako padne u blato; prašina ostaje prašina makar se digla do neba."

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

53

Četvrtak, 17. Januar 2008

LOŠE LJUBAVNE VEZE KOBNE ZA ZDRAVLJE

Britanska studija je pokazala da loši brakovi ili veze mogu znatno da povećaju rizik od oboljenja srca, prenosi BBC.

Naučnici su otkrili da osobe koje su u vezi ili braku koji su obeleženi čestim svađama imaju 34 odsto veću verovatnoću stradanja od srčanih bolesti nego osobe čija je veza harmonična.
Veruje se da naprezanje prilikom konflikata može oštetiti srce i to na nekoliko načina ? poremetiti kucanje srca i krvotok, ali i uništiti imunološki sistem i dovesti do zgrušavanja krvi.
Do takvih zaključaka došli su naučnici s londonskog Univerziteta, nakon što su 12 godina pratili zdravlje 9.000 državnih službenika.
U istraživanju su učestvovale žene starosti od 35 do 55 godina. One su na početku istraživanja morale da pričaju o tome koliko se često svađaju sa osobom koja im je najbliža. Do završetka istraživanja čak 600 od 8,500 žena imalo je srčani udar ili je patilo od angine.
Iako se verovalo da su žene osetljivije na uspone i padove u vezi, pokazalo se da su posledice uzburkanih odnosa jednako pogađale i srca muškaraca.
Studija je odmah na početku uzela u obzir i dodatne faktore koji ugrožavaju zdravlje srca, poput pušenja ili prekomerne telesne težine.
Postoji cela paleta ranijih istraživanja koja naglašavaju dobre strane bračnog života. Tako se pokazalo da oni koji žive u braku imaju veće šanse da dožive duboku starost nego osobe koje žive bez partnera.
Ženama koje su pretrpele razvod mogućnost od oboljevanja od srčanih bolesti povećava se za čak 50 odsto, navodi se na kraju istraživanja.

:O
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

54

Subota, 19. Januar 2008

Ulepšajte osmeh


Kalcijum iz bundeve jača sve kosti u organizmu, a od neprocenjivog je značaja i za zube. Bundeva jača i zaštitne naslage zuba i na taj način vam pomaže u borbi protiv karijesa.

Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

El_Dahia

Početnik

(10)

 • »El_Dahia« je muško

Postovi: 8

Datum registracije: 20.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

55

Nedjelja, 20. Januar 2008

Kostatacija

Toliko sam stvari sada saznao citajuci sve vase postove da bi sada najradije zaboravio sve ?( 8o ...

Mislim da previse brige o svemu i svacemu skodi nasem zdravlju i umu. Tako da oni koji imaju manje problema zive sretnije i duze.
:) Zato don't worry be happy!!! :D

 • »Sapient_sat« je žensko

Postovi: 2

Datum registracije: 20.01.2008

Lokacija: U svijetu radoznalosti...

 • Poruku poslati

56

Nedjelja, 20. Januar 2008

Saznala sam da su naucnici sa americkog univerziteta Minesota, uspjeli stvoriti srce koje kuca koristeci se vanjskom strukturom mrtvog srca stakora..

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

57

Srijeda, 06. Februar 2008

Šta se dešava u vašem tijelu kada popijete Coca-Colu?


Jeste li se ikada zapitali zašto kola dolazi sa osmijehom? To je zato što kola čini da se osjećate high. Odstranili su kokain iz kole prije skoro više od 100 godina. Znate li zašto? Jer je bio suvišan. U istraživanju za ženski medicinski bilten otkriveno je šta se dešava u vašem tijelu sat vremena nakon što popijete limenku kole.
U prvih 10 minuta: Deset kašika šećera napada vaš sistem, što je 100% preporučenog dnevnog unosa šećera. Nećete povratiti zbog prisustva fosforne kiseline koja prikriva okus i omogućava vam da sve to zadržite u želucu.

20. minuta: Vaš šećer u krvi raste uzrokujući eksploziju inzulina. Jetra odgovara na ovo pretvaranjem svog šećera do kojeg može da dođe u mast.

40. minuta: Apsorpcija kofeina je završena. Vaše zjenice se šire, krvni pritisak raste a kao odgovor vaša jetra ispušta više šećera u krvotok. Receptori adenozina u vašem mozgu su sada blokirani da spriječe umor.

45. minuta: Vaše tijelo povećava nivo proizvodnje dopamina, stimulišući centre za užitak u mozgu. Na isti način djeluje heroin.

60. minuta: Fosforna kiselina veže kalcijum, magnezijum i cink u crijevima, omogućavajući daljnje ubrzanje metabolizma. Proces je praćen visokim dozama šećera i umjetnih zaslađivača koji također povećavaju izbacivanje kalcijuma putem mokraće.

60. minuta: Diuretska svojstva kafeina nastupaju sileći vas da često mokrite. Na ovaj način izbacujete sav vezani kalcijum, magnezijum i cink koji su krenuli prema vašim kostima zajedno sa natrijem, elektrolitima i vodom.

60 minuta: Dok se rave party u vašem organizmu smiruje, lagano počinjete da osjećate pad šećera. Možete postati iritirani ili intertni. Do sada ste, bukvalno, izmokrili svu vodu koja se nalazila u koli, vodi koja je naravno upila sve vrijedne sastojke koje je vaše tijelo moglo iskoristiti za korisne stvari poput sposobnosti da hidratizira vaš organizam ili gradi snažne kosti i zube.

Nakon svega ovoga, u idućih sat vremena nastupa kafeinska kriza. Ili dva, ako ste pušač. Ali onda, čemu panika? Popijte još jednu limenku kole da se osjećate bolje.Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

58

Subota, 22. Mart 2008

Carski rez samo ako se mora

Istraživanja nemačkih stručnjaka pokazuju da svako deseto dete koje na svet dođe carskim rezom tokom prvih nekoliko meseci života ima mnogo češće respiratorne probleme nego deca rođena prirodnim putem.
Zato se za rez odlučite samo ako je neophodno.
Ozbiljni respiratorni problemi koji zahtevaju priključenje na respirator su pet puta češći među decom rođenom carskim rezom, utvrdili su stručnjaci Udruženja za pneumologiju i respiratorne probleme iz nemačkog Vernea.
Njihova istraživanja su pokazala da svako deseto dete koje na svet dođe carskim rezom u 37. nedelji trudnoće ima probleme s respiratornim sistemom.
„Problem verovatno nastaje zbog nedovoljnog povećanja katekolamina (hormona nadbubrežne žlezde)“, smatra profesor Diter Keler, predsednik ovog udruženja.
Ovaj hormon stresa majčin organizam otpušta tokom uobičajenog porođaja, zbog bolova koji nastaju za vreme trudova.
Oni garantuju da će do pluća fetusa dopreti manje tečnosti i istovremeno proizvodi materiju koja proširuje i plućne alveole.
„Istraživanje pokazuje da bi carski rez kod trudnica trebalo da se primenjuje isključivo kad je to medicinski opravdano“, ističe prof. Kehler.

blic
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko
 • »Altuna« je autor ove teme

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

59

Subota, 05. April 2008

Uticaj braka na krvni pritisak

Najnovija klinička studija pokazala je da je srećan brak blagotvoran na visinu krvnog pritiska. Osobe koje su zadovoljne u braku imale su niži krvni pritisak nego osobe koje nisu u bračnoj zajednici, iako su vodile bogat društveni život i delovale vrlo zadovoljno. Takođe, osobe koje nisu u braku imaju niži krvni pritisak nego osobe koje su nezadovoljne i nesrećne u braku - objavljeno je 20. marta u časopisu "Anali medicine ponašanja" (The Annals of Behavioral Medicine).

Vodeći naučnik ove studije dr Džulijan Holt-Lanstand (Dr.Julianne Holt-Lunstad), profesor psihologije Brigham Young univerziteta, konstatovala je da na visinu krvnog pritiska utiče prevashodno kvalitet braka, a ne brak sam po sebi. Ispitivane su 204 osobe koje su u braku i 99 osoba koje nisu u braku. Ispitanici su nosili aparate za merenje krvnog pritiska danju i noću i ovi aparati su povremeno merili krvni pritisak nezavisno od situacije u kojoj su ispitanici bili.

Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

interesantno

Profesionalac

(10)

 • »interesantno« je žensko

Postovi: 602

Datum registracije: 17.11.2006

Lokacija: tu sam negde

 • Poruku poslati

60

Nedjelja, 06. April 2008Sprečite anemiju

Gvožđe je jedan od osnovnih ele­menata za dobro funkcionisanje organizma. Kada se javi nedostatak ovog važnog minerala, dolazi do anemije. Malokrvnost u početku ne prate izraženi simptomi. Odbrambeni sistem organizma postepeno slabi, dolazi do pada koncentracije, malaksalosti, gubitka snage...
- Nedostatak ovog minerala može da bude uro?en, ali se ipak najeešae javlja kao posledica loše ishrane - kaže dr Petar Borovia, specijalista opšte medicine iz Instituta za zaštitu zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut".

Bledilo je prvi simptom

On napominje da na krvnu sliku u velikoj meri mogu da se odraze brze, drastične dijete i nepravilna ishrana tokom posta.
- Glavni izvori gvožđa u hrani su crveno meso, džigerica i jaja, namirnice koje se tokom posta ne uzimaju, pa se rezerve ovog minerala u organizmu troše - objašnjava. - Da bi se deficit nadoknadio, trebalo bi da jedete lisnato povrće, mahunarke, sveže voće i plavu ribu, posebno sardinu i tunu koje su veoma bogate gvožđem.
Anemija, koja se javlja kao posledica nepravilne ishrane, nije bolest, već je fiziološki problem. Kada se javi malokrvnost, ne menja se količina krvi u organizmu, već njen kvalitet.
- Gvožđe je važno za proizvodnju hemoglobina, glavnog sastojka eritrocita ili crvenih krvnih zrnaca, koji prenosi kiseonik do svih ćelija organizma - objašnjava dr Borović. - Međutim, kada dođe do deficita gvožđa, nivo hemoglobina pada, eritrociti slabije vezuju kiseonik i tkiva poeinju da oseaaju taj nedostatak.
Na poremećaj krvne slike mogu da ukažu bledilo, umor, slab apetit, ubrzan rad srca, česte glavobolje i povremene vrtoglavice. Osobe koje osećaju ove tegobe, savetuje lekar, trebalo bi da urade analizu krvi.
"Dragulj ostaje na cijeni i ako padne u blato; prašina ostaje prašina makar se digla do neba."

Social bookmarks