Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

21

Četvrtak, 16. August 2007

@Manager, eto ako hoce moze da kontaktira advokata od ove devojke ili nekoga u SUP-u, tuzilastvu da bude svedok na sudjenju Bajramu. Siguran sam da kada bi sve devojke, koje je on na ovaj ili onaj nacin spopadao, svedocile sudjenje potrajalo godinama.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

global

Zlatna sredina

(10)

 • »global« je žensko

Postovi: 385

Datum registracije: 15.11.2005

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

22

Četvrtak, 16. August 2007

...

Puna podrska devojcici i njenim roditeljima. Nadam se da ce istrajati u tome.
Kada sam cula vest, toliko me je obradovala, da sam se pitala da li je to ljudski, da se toliko radujem zbog necije nesrece. Ipak kada bolje razmislim, konacno je neko smogao snage i progovorio protiv loseg coveka.

Doticni profesor (radije bih ga drugacije nazvala, ali to na nekom drugom mestu) je i meni predavao. Oduvek je on imao komplekse, dvosmislene reci, djake koje gotivi i koje , da kazem , mrzi, ali nisam znala da je poceo i fizicki da nasrce na decu.
Nema to nista sa tim da li ste vi ucili, da li ste znali predmet, da li ste slusali predavanja, mogu vam reci da to nema ama bas nikakve veze sa tim. On je imao dogovor sa jos jednim profesorom, da obaraju djake i tako ce ih spremati i uzimati novac. Za sve to je znao tadasnji direktor Gimnazije, Vladeta i nista nije hteo da preduzme po tom pitanju.
Sigurno je znao i sadasnji direktor kao i profesori i niko prstom ne mice.

Zamislite samo, mozda je imalo devojcica koje su i gore prosle, ali znaju da nece imati podrsku od roditelja i cutale su o tome. Pa se onda pitamo zasto nam je omladina nezdrava...
Bilo koja kazna je mala za tog monstruma.
misli globalno-deluj lokalno

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

23

Četvrtak, 16. August 2007

B92:

Novi Pazar -- Opštinsko tužilaštvo u Novom Pazaru otvoriće istragu protiv Bajrama M. zbog nedozvoljenih bludnih radnji nad maloletnom učenicom.

Sve se dogodilo u privatnom stanu Bajrama M., kada je maloletna F. D. stigla na zakazani čas. Naime, ovoj petnaestogodišnjakinji Bajram M. je predavao fiziku u gimnaziji, a pošto je morala da polaže popravni ispit, trebalo je da kod njega ide na privatne časove.

Na dva časa je otišla a još jednim učenikom, a na treći sama. Kako je kazala za B92 sve je počelo pitanjem dokle je spremna da ide za dvojku:

"Odmah što sam sela on je počeo sa dodirivanjem, hvatao me za butine, za grudi, ljubio me oko vrata. Uzeo je moju ruku stavio je na njegov polni organ, ja sam je izmakla i ustala da idem i ustala da idem. Posle toga uhvatio me je oko struka i držao me nije hteo da me pusti. On je krenuo da me obori, ja sam mu se otela i krenula ka vratima. On me je zadržao za ruku ja sam je otela i izašla", kaže F. D.

Kada je uspela da izađe iz stana, nasilnom profesoru poslala je poruku mobilnim telefonom:

"Ja sam mu posle toga poslala poruku: profesore ja neću da dolazim kod vas strah me je, a on mi je odgovorio, isto porukom: ja sam samo hteo da te oslobodim da te nije strah, ipak mora samo da se uči a ako hoćeš razume se".

O seksualnom zlostavljanju obavestila je oca a on policiju. Podneta je i krivična prijava, ali je profesor samo salušan, mobilni telefon mu je oduzet a on je pušten kući.

Inače, nezvanično je potvrđeno za B92 da su protiv Bajrama M. već postojale krivične prijave za isto delo, ali one nikada nisu procesuirane.

Ovoga puta novopazarsko opštinsko tužilaštvo pokrenulo je istragu.

Inače, javna je tajna da se ovaj profesor nedolično ponašao sa učenicama, a na njegovo dvosmisleno i vulgarno obraćanje tokom nastave žalili su se mnogi učenici.

Međutim, nadležni u gimnaziji do sada nisu reagovali. Direktor novopazarskre gimnazije nije bio dostupan za komentar.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

24

Četvrtak, 16. August 2007

Sticajem okolnosti poznato mi je da ovakvi slucajevi mnogo tesko prolaze na sudu. Konkretno, sudeci na osnovu ovih prvih informacija, znam za slucaj sredinom devedesetih u kojem su bili jaci dokazi protiv optuzenog pa ipak se izvukao bez ikakve kazne. Zato ne vjerujem da ce i B.M. snositi bilo kakve posljedice pred sudskim organima a vjerovatno ce i u skoli proci nekaznjeno jer ce se i skolske vlasti moci pozvati jedino na sudske odluke. Zbog svega ovoga meni ponekada rijec legalista bude odvratna. Jer, tako rado bih potegao i za nekim alternativnim rjesenjima ...

Inace, pojava niti je rijetka niti je nova. U moje vrijeme, prije nekih 25 godina kada mnogi sa foruma nisu bili ni rodjeni imali smo nastavnika fizickog, koji je bio poznat po tome sto je curicama rado pomagao u vjezbanju. Uvijek bi se nasao pri ruci (da ne kazem pri butini, pri zadnjici ili pri grudima) kada je trebalo pomoci prilikom koluta naprijed, koluta nazad, razboja, kozlica, konja ... Mi smo gledali sa strane, malo hrabriji bi dobacivali komentare koji su imali za cilj da cijelu situaciju dignu na cirkus, neke od djevojaka bi pocrvenele, neke bi se cak smijale i tako su nam prolazili casovi fizickog. Njegovi postupci nikada nisu bili prijavljeni.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

25

Četvrtak, 16. August 2007

Mene zanima da li skola moze da optuzenog profesora odmah suspenduje dok se sudjenje ne zavrsi, pa u zavisnosti od presude donese resenje o njegovom otkazu ili ce optuzeni svo vreme sudjenja da i dalje obavlja svoj "posao" u skoli?
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

ANNA

Zlatna sredina

(10)

 • »ANNA« je žensko

Postovi: 198

Datum registracije: 14.08.2007

Lokacija: srce

 • Poruku poslati

26

Četvrtak, 16. August 2007

Seksualno zlostavljanje

Moje mišljenje je da je ta devojka ili devojčica bila jako hrabra i divno je to što su je roditelji podržali.
Pogotovo za sredinu kao što je NP.


zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko
 • »zuti cvijet« je autor ove teme

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

27

Četvrtak, 16. August 2007

Irfane, hvala na želji da pomogneš, nije me strah, ali ne vidim potrebu da kažem nečije ime. Kao što možeš vidjeti iz citirane vijesti, čak ni ime profesora koji je zvanično optužen nije javno navedeno.

@ef, što se konkretno ovog slučaja tiče, mislim da profesor gubi licencu predavača samim tim što je davao privatne časove učeniku kojem je predavao i dao mu jedinicu. Što se zlostavljanja tiče, poznat je primjer jednog nastavnika iz osnovne škole koji je nakad bio optužen za pokušaj silovanja učenice i koji i dan danas radi i često zlostavlja na sličan način kao i ovaj profesor kog je opisao ed. Ovdje bi mogli da priskoče u pomoć pravnici, da nam kažu kakav je zakon po ovom pitanju.
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

Optimus

Zlatna sredina

(10)

 • »Optimus« je muško

Postovi: 202

Datum registracije: 17.04.2007

 • Poruku poslati

28

Četvrtak, 16. August 2007

Citirano

Orginalno od zuti cvijet
..... kakav je zakon po ovom pitanju.


Ne zelim da sudimo ovde coveku ali sam ja malko cackao po zakonu pa evo neke moje pretpostavke:

S` obzirom da je devojcica u ovom slucaju starija od 14 godina (barem ja tako pretpostavljam, posto je prva godina gimnazije) Zakon je svrstava u kategoriju maloletnika a ne dece.

Clan 16, stavovi 8 i 9
Detetom se smatra lice koje nije navršilo četrnaest godina.
Maloletnikom se smatra lice koje je navršilo četrnaest godina, a nije navršilo osamnaest godina


Ako se uzme u obzir ono sto se desilo tj. nije bilo obljube (silovanje) nego "dodirivanja"(sto spada u Nedozvoljene polne radnje) onda ce se, po svemu sudeci, primeniti clan 182 "Nedozvoljene polne radnje"koji, izmedju ostalog kaze:
(1)Ko pod uslovima iz čl. 178. st. 1. i 2, 179. stav 1, 180. stav 1. i 181. st. 1. do 3. ovog zakonika izvrši neku drugu polnu radnju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Obratite paznju da se ovde predvidjaju uslovi pod kojima delo treba da bude ucinjeno, i u ovom slucaju je najrelevantniji uslov koji je iznesen u clanu 181, stav 2 koji kaze: Nastavnik, vaspitač, staralac, usvojilac, roditelj, očuh, maćeha ili drugo lice koje zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa maloletnikom koji mu je poveren radi učenja, vaspitavanja, staranja ili nege.......

Jedan kratki rezime: krivicno delo i zaprecena kazna su opisani u clanu 182 a uslov izvrsenja (otezavajuca okolnost) je opisana u clanu 181 stav 2!!!

Da napomenem da kada su u pitanju "Nedozvoljene polne radnje" raspon kazne je isti bilo da se radi o detetu ili maloletniku.


A sto se tice suspenzije sa posla mislim da zakon tu ne kaze nista (nisam 100% siguran) tj. postoji jedan pravni princip koji se mora postovati a to je "Pretpostavka nevinosti" sto znaci da se neko lice smatra nevinim dok sud ne utvrdi suprotno. Shodno ovome tokom postupka profesor teoretski moze da bude suspendovan odlukom direktora (suspenzija mora da bude placena) a ukoliko se proglasi krivim onda sud moze da izrekne meru zabrane pristupa skolama i slicnim ustanovama s` obzirom da je delo izvrseno pod otezavajucim okolnostima (izvrsilac je profesor - polozaj autoriteta).
Pitanje otpustanja sa posla je dosta osetljivo zato sto u ovom slucaju sud je jedina instanca koja odlucuje o krivici tako da skola nema pravnog osnova da pre ustanovljavanja krivice raskine ugovor sa profesorom - u suprotnom bi profesor mogao da tuzi skolu za nezakonito raskidanje ugovora o radnom odnosu.

Sto se tice davanja privatnih casova mislim da, ako uopste i bude kaznjen, verovatno da ce to biti neka disciplinska mera.

Ovo bi mu bila neka moja analiza pa ako ima neko da nesto doda ili promeni, bujrum!


Nemoj ništa silom, uzmi veći čekić!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

29

Četvrtak, 16. August 2007

Citirano

Orginalno od Optimus
Ovo bi mu bila neka moja analiza pa ako ima neko da nesto doda ili promeni, bujrum!

Imam ja. Clan 182. se moze primjeniti samo ako se djelo dokaze. Ovo je glavni problem - dokazati ono za sta se covjek optuzuje.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

30

Petak, 17. August 2007

NOVI PAZAR - Mešihat IZ u Srbiji izrazio je danas ogorčenje i zaprepašćenje zbog nedavnog zlostavljanja učcenice novopazarske Gimnazije. Kako je saopštila Informativna služba Mešihata, “posebno zabrinjava” činjenica da je takva pojava prisutna i u drugim školama u gradu i okruženju. “Islamskoj zajednici je javilo nekoliko učenika i roditelja koji potvrđuju da su ove gnusne pojave sve učestalije”, saopštio je Mešihat. Ova verska zajednica je izrazila spremnost da pruži punu podršku deci i roditeljima i pozvala ih da se, ukoliko imaju slična neprijatna iskustva, obrate Verško-prosvetnoj službi Mešihata u Novom Pazaru, ili na telefon 020/315-722.
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

Sem

Učenik

(10)

 • »Sem« je žensko

Postovi: 66

Datum registracije: 15.06.2007

Lokacija: Negde tamo...

 • Poruku poslati

31

Petak, 17. August 2007

Prochitah sve vashe komentare...zanimljivo...cela stvar je zapetljana, istina... Ali taj "profesor" mi je predavao 4 godine mog gimnazijskog obrazovanja, i stvarno su mi se smuchili njegovi neumesni i dvosmisleni komentari! Bilo je pricha o njemu kolko hochete, i svi koji smo tek doshli u gim vech smo bili upozoreni na njega i njegovo ponashanje! Chula sam da je one godine nakon izlaska moje generacije, postao josh gori...Chak postoji pricha, (ne znam kolko je tachna) da je dotichni preko zakljuchene dvojke zakljuchio keca!!! Apsolutno je nedopustivo ama makar i raspravljati o tome shta i kako! Prvo je on profesor pobogu o| o| o| zar smo otishli tolko da se ovo deshava! Znate li shta bi se desilo u inostranstvu!? To je jedan sluchaj pedofilije ! ! ! o| o| Verovatno vam je poznato koliko je ta pojava rasprostranjena a i kako se suzbija (ako je ikako to moguche)...Prema tome, nadam se da ako se za 3 godine (inshAllah) vratim kao profesor, iskreno se nadam da u gimnaziji nechu videti lice tog magarca!!!
P.S. "Jako mi je zhao devojke i smatram da joj se treba pruzhiti bezuslovna podrshka..."
..samo zivimo iz dana u dan..i svaki san, davno nestao je, izbrisan! Koga da pitam, ko ce mi dati odgovore? Reci bilo sta, osim da je moglo biti gore!

zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko
 • »zuti cvijet« je autor ove teme

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

32

Subota, 18. August 2007

Citirano

Orginalno od Jastreb
Ova verska zajednica je izrazila spremnost da pruži punu podršku deci i roditeljima i pozvala ih da se, ukoliko imaju slična neprijatna iskustva, obrate Verško-prosvetnoj službi Mešihata u Novom Pazaru, ili na telefon 020/315-722.


Odličan potez, svaka čast.
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

33

Subota, 18. August 2007

Citirano

Orginalno od Jastreb
Ova verska zajednica je izrazila spremnost da pruži punu podršku deci i roditeljima i pozvala ih da se, ukoliko imaju slična neprijatna iskustva, obrate Verško-prosvetnoj službi Mešihata u Novom Pazaru, ili na telefon 020/315-722.


Hvala Bogu te ima razumnih koji se nude za pomoc kad vec nemamo instituciju koja bi se bavila ne samo ovim vec svim problemima mladih pa i problemima u skolstvu.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

hesen

Početnik

(10)

 • »hesen« je muško

Postovi: 49

Datum registracije: 20.05.2004

Lokacija: Hessen

 • Poruku poslati

34

Subota, 18. August 2007

Ova verska zajednica je izrazila spremnost da pruži punu podršku deci i roditeljima i pozvala ih da se, ukoliko imaju slična neprijatna iskustva, obrate Verško-prosvetnoj službi Mešihata u Novom Pazaru, ili na telefon 020
------------------------------------------------------------

Da li je ovime Mesihat presao preko afere koja se dogodila drugom polovinom devedesetih sa polaznicima zenske medrese u Novom Pazaru, koju Mup vodi pod sifrom "Zensko Mahnitilo"

Ocekujem da kontak telefon dostavi i bivsi profesor ekonomske skole i doskorasnji direktor Regionalne telivizije(nesecam se njegovog imena) da se njemu jave za pomoc.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

35

Subota, 18. August 2007

Citirano

Orginalno od hesen
Da li je ovime Mesihat presao preko afere koja se dogodila drugom polovinom devedesetih sa polaznicima zenske medrese u Novom Pazaru, koju Mup vodi pod sifrom "Zensko Mahnitilo"


O onome o cemu nemas pojma ne bi trebao ni da pricas naprazno. To, kako ga ti nazva, mahnitilo nema nikakve veze sa temom o kojoj govorimo tj.o seksualnom zlostavljanju.

Saberi se... :rolleyes:
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

zucky_85

Zlatna sredina

(10)

 • »zucky_85« je žensko

Postovi: 440

Datum registracije: 03.08.2006

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

36

Subota, 18. August 2007

Pitam se da l' se konačno oglasio direktor škole?

Lovers don't finally meet somewhere
they're in each other all along...

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

37

Subota, 18. August 2007

ne smao direktor skole, vec i skolska uprava, ministarstvo prosvjete... svi su trebali do sada da se oglase. ovo je sramota, niko nista ne pominje sto znaci da stite monstruma...
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

zucky_85

Zlatna sredina

(10)

 • »zucky_85« je žensko

Postovi: 440

Datum registracije: 03.08.2006

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

38

Nedjelja, 19. August 2007

Ova tema je jako jako ozbiljna ljudi ...aman!

Bajram suspendovan-privremeno 8o 8o 8o !!!

Lovers don't finally meet somewhere
they're in each other all along...

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

39

Nedjelja, 19. August 2007

Citirano

Orginalno od zucky_85
Bajram suspendovan-privremeno 8o 8o 8o !!!


Ovo je bio logican potez, pre svega zbog toga sto skola ne sme da trpi zbog postupaka pojedinih profesora. Mada, da ova "stvar" nije dospela do medija sasvim je moguce da Bajram ne bi bio suspendovan, a cela stvar (jos jednom) zataskana.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

zucky_85

Zlatna sredina

(10)

 • »zucky_85« je žensko

Postovi: 440

Datum registracije: 03.08.2006

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

40

Nedjelja, 19. August 2007

naravno da je logičan potez,samo me čudi ovo privremeno-ja bih ga sa posla isterala,ma ne samo sa posla,iz grada da se seli bi trebao X( Al' naravno...niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno ?(

Lovers don't finally meet somewhere
they're in each other all along...

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Social bookmarks