Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

kaleks

Učenik

(10)

 • »kaleks« je muško
 • »kaleks« je autor ove teme

Postovi: 71

Datum registracije: 18.02.2006

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

1

Nedjelja, 20. August 2006

SERVERI

Verovatno vam se desilo, a Bogami i jeste da je u vasoj firmi narastao broj racunara, a korisnici bi hteli da koriste jednu ili vise zajednickih aplikacija u realnom vermenu. Vi to pokusate da resite sa nekim serverom, i sta se desava?

Zeleo bi da cujem vasa misljenja u vezi servera, sugestije, probleme, nove ideje...

Babbha

Profesionalac

(10)

 • »Babbha« je muško
 • »Babbha« je zabranjen

Postovi: 1.336

Datum registracije: 23.07.2002

Lokacija: Neznash za to mesto... nisam ti prichao nikad...

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 21. August 2006

>?

Jesil Ti to upravo pito kako da to uradish?

ILI

imash dvojbe po tom pitanju ?
Dnevno: http://babbha.blogspot.com
Can't Rain All The Time

kaleks

Učenik

(10)

 • »kaleks« je muško
 • »kaleks« je autor ove teme

Postovi: 71

Datum registracije: 18.02.2006

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

3

Četvrtak, 24. August 2006

Pa imao sam navednih problem sa administriranjem jer se naglo uvecao broj racunara. Skoro sam trazio ponude za neki server i izabrao sam konfiguraciju:

XEON dual CORE 3GhZ - 2 kom
MB intel 5000
1GB/s LAN x 2
RAM 2 GB
HDD SCSI 15k rpm - strip
tower with redudant power

i sve to sve za 3500E - stiglo danas
Jos je nije nakacen na mrezu

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

4

Subota, 26. August 2006

Kaleks, hteo ti to ili ne ovde si pokrenuo jedno veoma kompleksno pitanje, koje ne moze biti odgovoreno u jednom prilogu ili jednoj temi.

Uprkos tome dat cu ti samo nekoliko smernica za u praksi provereno pravilno koncipiranje serverske infrastrukture.

Pre svega potrebno je odabrati odgovarajucu lokaciju za placiranje samih servera. To svakako mora biti prostorija fizicki dostupna samo administratorima mreze i servera.
Posle odabira prostorije potrebno je razmisliti o klimatizaciji. Ukoliko se u jednoj prostoriji hostuje vise servera, ugradnja klima uredjaja je neophodna kako bi se radna temperatura servera mogla odrzavati u predvidjenim granicama.
Prilikom odabira serverskog hardware-a ne sme se gledati samo aspekat kostanja vec svakako i kvaliteta kao i garancije, servisa i brze zamene neispravnih komponenti od strane liferanta.
Odabir operativnog sistema je takodje vazan, buduci da je potrebno imati iskusne i verzirane administratore za taj sistem.
Buduci da broj servera u jednoj mrezi vrlo brzo moze porasti, potrebno je napraviti dobar koncept od strane kompetentnog inzinjera koji ima iskustva sa vecim mrezama servera.
Backup servera je takodje neophodna rutina koja mora biti zastupljena na dnevnoj bazi. Koncept backup-a je prica za sebe a zavisi pre svega od broja servera i kolicine podataka koji se arhiviraju.
Redundantnost servera je takodje bitan aspekt ukoliko se se na serveru hostuju aplikacije kriticne za dnevni biznis firme. Redundantnost podrazumeva dvostruku povezanost na mrezu i izvor elektricne energije, nezavisnost aplikacije od hardwerskih problema u sistemu itd.
Instalaciju servera takodje treba vrsiti na tacno definisan nacin identican sa sve servere slicne namene, sto ce se kasnije svakako isplatiti prilikom administracije sistema sa vise servera.

To bi bile dakle neke moje, najosnovnije smernice za koncipiranje serverske infrastrukture, koje su se pokazale kao ispravne u svim mrezama koje sam administrirao.
U firmi gde radim poslednje 2 godine, zajedno sa kolegama administriram izmedju ostalog ca. 180 servera koji opsluzuju dnevni biznis firme na ca. 1150 racunara.

Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Social bookmarks