Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »ALIJA-KLADNICA« je muško
 • »ALIJA-KLADNICA« je autor ove teme

Postovi: 68

Datum registracije: 17.09.2004

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

1

Petak, 20. Oktobar 2006

Sjeverin - 14.godine posle

Sjeverin – 14. godina posle


Kad naiđu mutna vremena, onda šljam ispliva na površinu..." Ovu SU reči bivšeg poslanika SPO Zorana Ćirkovića,

U nedelju se navršava 14. godišnjica od otmice Muslimana u Sjeverinu. Ovo je prvi masovni ratni zločin nad gradjanima SRJ, koji su počinili pripadnici takozvane paravojne formacije pod komandom Milana Lukica iz Visegrada. Otmica Bošnjaka u Sjevernu je mogla biti sprecena, ali niko izgleda nije mario za to. Danas se pitamo ko je odgovoran za Sjeverin. Izgleda da odgovorni ne postoje.

Dobrica Ćosić je, kao predsednik SRJ 1992. godine, neposredno nakon otmice sjeverinskih Muslimana, formirao državnu komisiju koja je trebalo da ispita ovaj zločin. Ćosić je na skupu "Velika Srbija - istine, zablude i zloupotrebe" koji se održava u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Na naše pitanje kako komentariše završetak istrage o otmici 16 građana SRJ iz Sjeverina, Dobrica Ćosić je odgovorio: B92: G. Ćosiću, ako može, samo jedno pitanje? Ćosić: "Nijedno." B92: Okončan je slučaj Sjeverin. Vi ste formirali komisiju koja je trebalo to da ispita. Kakav je Vaš komentar? Ćosić: "Šta je to?" B92: Okončan je slučaj Sjeverin, otmica… Ćosić: "Nemam pojma. Ma, nemam nikakav komen… nemam pojma ni o čemu. Prvi put čujem".


Sva sreća da gosn. bivši predsednik ima pojma o albanskom, hrvatskom, slovenackom, itd. nacionalizmu i šovinizmu... i o tobožnjoj srpskoj reakciji na sve to... Naravno on nema pojma ni o memorandumu ni o rezultatu istog. Tužno je da takve (selektivno senilne) osobe doživotno sede u instituciji kao sto je SANU.

 • »ERTAN-72-NP« je muško

Postovi: 36

Datum registracije: 25.02.2006

Lokacija: state of sandzak

 • Poruku poslati

2

Petak, 20. Oktobar 2006

PA TO JE JOS JEDAN DOKAZ U KAKVOJ DRZAVI ZIVIMO I ZA KOJI USTAV TREBA DA GLASAMO A STA BI SA SUDJENJEM DA LI JE NEKO OSUDJEN

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

3

Petak, 20. Oktobar 2006

@ALIJA-KLADNICA Gledaj gde otvaras temu jer ovoj temi svakako nije mesto u "Sport"-u.
Tema premestena u "Kutak za caskanje".
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Petak, 20. Oktobar 2006

Ovo je jedna od strahota koje su pogodile bosnjacki narod u Sandzaku za vrijeme ere sovinizma i ratno-huskacke propagande. Pre nekoliko godina je izasao film koji je obradjivao ovu time i u njemu se jasno videlo da je paravojna formacija koja je izvrsila otmicu, egzekutor, ali ne i organizator zlocina. Cinjenica da su kidnaperi prosli 3-4 policijska i vojna punkta sa punim kamionom kidnapovanih civila bez ikakvih problema govori da je ovu otmicu organizovala drzava Srbija radi zastrasivanja bosnjackog stanovnistva.

Ovde mozete pogledati autenticne slike mucenja Bosnjaka koji su oteti u Sjeverinu (upozorenje da su slike veoma uznemirujuce):

http://www.b92.net/specijal/sjeverin/fotografije.php

A ovde mozete skinuti film:

http://www.b92.net/specijal/sjeverin/video.php
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Srijeda, 22. Oktobar 2008

Radio 100+

Citirano

Godišnjica otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz sela Sjeverina navršava se danas, a njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni ni 16 godina posle otmice.

Meštani Sjeverina, među kojima je bilo 15 muškaraca i jedna žena, krenuli su pre 16 godina autobusom u Priboj, kada ih je u selu Mioče, u blizini Ruda, zaustavila grupa vojnika Vojske Republike Srpske, sa Milanom Lukićem na čelu.

Posle legitimisanja, vojnici su iz autobusa izveli samo Bošnjake iuveli ih kamion kojim su ih prevezli u Višegrad, u jedan hotel.Bošnjaci su tamo brutalno zlostavljani, a zatim su odvedeni na obalu reke Drine gde su streljani.


Povodom ove godišnjice u Srbiji su se danas oglasile jedino Nevladine organizacije.

Fond za humanitarno pravo tražio je danas od Vlade Srbije da istraži i saopšti tačnu lokaciju, gde su skriveni posmrtni ostaci ovih 16 Bošnjaka.

"Država Srbija ne učestvuje u obeležavanju dana stradanja sjeverinskih Bošnjaka, niti je spremna da porodicama žrtava dodeli novčano obeštećenje za patnje", saopštio je Fond.
Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Sandžački intelektuelni krug smatra da u Srbiji danas ne postoji spremnost i volja kod političke elite i državnih struktura da se suoče sa zločinima koji su se vršili u ime srpskog naroda.

„Ne postoji spremnost Srbije da se svi odgovorni akteri ovog zlodela privedu pravdi i da se time distancira od politike i prakse Slobodana Miloševića", saopštile su ove dve NVO.

Okružni sud u Beogradu osudio je Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao im višegodišnje kazne zatvora.
Optuženi Krsmanović je i dalje u bekstvu, dok se Lukiću pred Haškim tribunalom sudi za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.
Žrtve tog zločina su Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Ramahudin Ćatović, Idriz Gibović i Mevlida Koldžić.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Bosnjaaak

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosnjaaak« je muško

Postovi: 245

Datum registracije: 17.05.2008

Lokacija: Luksemburg

 • Poruku poslati

6

Subota, 25. Oktobar 2008

Zar nije vrijeme da se oglase ministri iz Sandzaka povopdom ovog zloglasnog djela i da se napokon zna sve oko ovih svirepih ubistava Bosnjaka.Ili je za njih mnogo vaznije mjesto u foteljama?
[SIZE=3]Samo naukom mozemo doc do istine...[/SIZE]

emir-RA

Zlatna sredina

(26)

 • »emir-RA« je muško

Postovi: 455

Datum registracije: 03.07.2008

Lokacija: BIH okolina Tuzle

 • Poruku poslati

7

Subota, 25. Oktobar 2008

Da tako je - ovo je pravo pitanje koje bi netko ovim ministrima mislim morao direktno postaviti. Što se tiče položaja u Srbiji sa kojeg bi Bošnjaci Srbije mogli nešto mogli uraditi na ovom slučaju mislim da situaciaj niakda nije bila bolja. Ščepajte ih narode odmah čim dođu na Sandžak - ako dolaze više uopšte od kako su postali ministri.
Na vatru odgovori vatrom !

Social bookmarks