Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

  • »Muhamed-Mujo« je muško
  • »Muhamed-Mujo« je autor ove teme

Postovi: 63

Datum registracije: 13.03.2008

Lokacija: NemaCka

  • Poruku poslati

1

Nedjelja, 18. Juli 2010

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru

sa jednog od prethodnih takmičenja (foto: RTM.ba, Mirsad Behram) Mostar (RTM) - Posljednja nedjelja mjeseca jula već godinama je rezervirana za skokove sa Starog mosta. Prvi skakači u Neretvu su se otiskivali još 1566. godine, dakle nakon što je sagrađen Stari most.

Ove godine će biti upriličeni 444. tradicionalni visinski skokovi s UNESCO-vog spomenika, podsjeća Dnevni list.

Iako će sami skokovi biti upriličeni 25. jula, s početkom u 16 sati, manifestacija počinje već u noći s petka na subotu. Program otvara tradicionalna bakljada i skokovi s mosta tačno u ponoć, te party na platou ispod Staroga mosta.

Već 75 takmičara

Organizatori Klub skakača u vodu “Mostari” i ove godine očekuju veliki broj takmičara, iako su prošlogodišnji skokovi bili rekordni po broju učesnika.

''Prijave za učešće na skokovima još su u toku. Tačan broj učesnika na skokovima bit će poznat tek u nedjelju, iako se već prijavilo 75 skakača. Očekuje se dolazak takmičara iz zemalja cijeloga svijeta, kako je bio slučaj i svih ovih godina, a već su najavljeni skakači iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, kao i cijele BiH'', priča za Dnevni list glasnogovornik Kluba skakača u vodu “Mostari” Saša Oručević.Dodao je kako će se i ove godine takmičiti većina prošlogodišnjih takmičara, posebno u kategoriji skokova na glavu, odnosno “mostarske laste”.

Brojni sadržaji

Također su najavljeni i brojni sadržaji koji će pratiti glavnu manifestaciju, poput ispijanja kafe pripremljene u najvećoj džezvi na svijetu, potom šlaufijade, bodovanja najbržeg spusta i najorginalnijeg šlaufa, turnira u tavli, odbojci i malom nogometu na pijesku, kao i muzički program. Žiri na skokovima je svake godine u sve zanimljivijem sastavu, upravo zbog legendi vrijednih spomena, poput Emira Balića, Gorana Finka i Mirsada Pašića Dede.

I ove godine će, kako je rekao Oručević, u žiriju zasigurno biti neka od spomenutih imena, te će i ovaj put, kao i svih dosadašnjih godina, biti poseban žiri za skokove na noge, a poseban za “mostarsku lastu”, najprivlačniji i najcjenjeniji stil.

Takmičenje će obavezno prenositi državna televizija ili neka od najjačih televizijskih kuća u zemlji, a ovi skokovi važe za jedan od najvažnijih sportskih događaja godine. (RTM.ba/Dnevni list)

Social bookmarks