Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

OKaNa

Početnik

(10)

 • »OKaNa« je žensko
 • »OKaNa« je autor ove teme

Postovi: 33

Datum registracije: 10.09.2002

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 08. Januar 2003

Sloveni!

Sloveni su oduvijek bili tlačeni od svojih susjeda.Oni sjeverni Slaveni su bili pod dominantnim utjecajem germanskog svijeta,Njemaca ili austrijanaca)pa i od strane Madžara u nešto manjem obimu) ,zanimljivo je da na njemačkom jeziku pridjev "sklawisch" znači "ropski".Već od najranijih dana srednjeg vijeka,Južni Slaveni su se po svom doseljenu na prostor Balkanskog polutoka na kojem i danas žive našli na prijelomu interesa Bizanta,tj. istoka s jedne strane i zapada na kojem su se našli novopridošli narodi koji su brzo usvajali tekovine latinske civilizacije i kulture.Međutim taj sraz interesa Istoka i Zapada nije onemogucio nacionalni razvoj novopridoslih plemena i stvaranje prvih nacionalnih država balkanskih iliti južnih Slavena,problem nastaje oko pola stoljeća nakon njihova naseljavanja Balkana dolaskom turaka čija su kultura i mentalitet dali značajan pečat ovom području. Krenit cu od Sjevera prema jugu.
1.Poljaci

Poljaci su za razliku od nas južnih Slavena također bili u srazu,ali izmedu Germana(Nijemaca) i slavenske "braće" Rusa.O tome najbolje svjedoče 4 komadanja Poljske kroz njenu povijest,uspostavljanjem komunističkog režima nakon II sv.rata u potpunosti je podlozna Rusiji,tada,u tom tmurnom periodu izrazito jača nacionalna svijest,koja rezultira izrazitom odanosti katoličanstvu(Iako su i Rusi i Poljaci bili Slaveni,katoličkom vjerom su Poljaci iskazivali svoju posebnost)

2.Bjelorusi

I dan danas za neupućene (što naravno nipošto nije točno)bjelorusi su Rusi,ali kroz stoljeća vezali su se s Rusima kao pupčanom vrpcom.Danas je vrlo aktualna bjeloruska nostalgija za državnim zajedništvom s velikim bratom-Rusijom.Zagovornik ponovnog ujedinjena Rusije i Bjelorusije je i aktualni bjeloruski predsjednik,autoritativni Lukašenko.Skeptici će reći da je želja za ponovnim ujedinjenjem način za izlazak,ili bolje rečeno način za ublaženje teške gospodarske krize koja drma Bjelorusiju još od raspada SSSR-a,osim toga glavni trgovinski partner je naravno-Rusija.Među najveće skeptike spada i Putin.Lukašaenkova prvotna,(moram priznati presmjela )ideja koju je izlozio Putina bila je da se Državna tvorevina Rusije i Bjelorusije uredi kao federacija dvaju ravnopravnih naroda-Rusa i Bjelorusa,što je smijesno jer i neke republike/autonomne pokrajine u sastavu Ruske federacije i po nekoliko puta su povrsinom vece od Bjelorusije.Nakon Lukašenkova neumjerenog navaljivanja Putin mu je cinično poručio"Da ne brka muhe i meso"

3.Česi

Neki kažu da su Češka jedna od najuspješnijih zemalja u tranziciji od komunizma/realsocijalizma baš zato što je stoljećima bila pod iznimno snažnim utjecajem Njemaca i zato što su se Česi u tom periodu uspjeli "naučiti nekim radnim navikama"od svojih zapadnih,rijetko prijateljski nastrojenih susjeda
Ja osobno ovu teoriju smatram podcjenjivačkom i netočnom,ali je integriranost u Austro-ugarsku monarhiju ostavilo nemjerljiv pečat u Poljskoj.Upravo zbog svoje prošlosti danas rijetko tko Češku naziva istočnoeuropskom zemljom vec-srednjeeuropskom.
Posebice je zanimljiv geografski položaj Češke koja je doslovno uklijestena između dvije germanske zemlje-Njemačke na sjeverozapadu i Austrije na jugozapadu.Češka je bila i jedan od prvih Hitlerovih ciljeva,naime Hitler je češku Sudetsku oblast okupirao još i prije samog početka II sv.rata.U Sudetskoj oblasti živjelo je oko 3-4 milijuna Nijemaca.
Zanimljivo je da su u nedavnim diskusijama o raspadu Čehoslovačke istaknuti češki političari rekli da je Češka trebala Slovačku samo zato da se u Češkoj uspostavi solidna premoć nad njemačkom populacijom,nakon egzodusa Nijemaca nakon IIsv. rata iz Sudetske oblasti nestala je i potreba zajedničke države,cinično su izjavili.
Danas kada su nestale sve germanske teritorijalne pretenzije za istokom Europe Nijemci (i drugi)taj prostor "pokoravaju"mnogo sofisticiranijim metodama- gospodarskom prisutnošću i ulaganjima

4.Slovaci

Prije nego išta napišem o Sovacima moram reći da se divim njima i Česima na civiliziranom i kulturnom načinu na koji su se međusobno rastali,za razliku od nas južnih Slavena gdje je taj proces bio puno bolniji,a negdje(Srbija/Crna Gora)još uvijek traje.U nekadašnjoj Čehoslovačkoj,zatim u Češko-slovačkoj Slovačka je prema svim gospodarskim pokazateljima bila "nerazvijenija polovica"države.Zbog te činjenice mnogi su opravdavali već spominjanu teoriju o Češkoj premoći koja korijene ima u geografskoj i kulturnoj bliskosti s germanskim svijetom.U Slovačkoj je nakon osamostaljenja 1993.g.sporije tekao proces demokratizacije i "vesternizacije"drustva čemu je kumovao autoritativni Mečiarov režim.Drugi veliki problem je značajna i utjecajna madžarska manjina koja živi u Slovačkoj ali to je prije svega povijesni problem,jer je danas i Slovačka i Madžarska politika prema nacionalnima manjinama(ako izuzmemo značajnu populaciju Roma u obje Republike)sasvim solidna

5.Ukrajina
Ova ogromna zemlja jedna je od rijetkih europskih zemalja s diktatorskim režimom na vlasti.Iako zbog svog istočnog zemljopisnog položaja nikad nije bila na udaru Nijemaca značajnu ulogu su imali Rusi.Nakon pada berlinskog zida EU je srednjeeuropskim slavenskim državama (Poljska,Češka i Slovačka)obećao brzu inegraciju,Rusiji su Ameri i Europljani slali milijarde $ pomoći ne bi li tako pomogli krhkoj,netom uspostavljenoj demokraciji ( ogromnim zalihama oružja za masovno uništenje)da neskrene na put totalitarizma i vojne diktature.U međuvremenu nitko nije vodio računa o Ukrajini,koja je bila previše istočno za planere europskih integracija iz Bruxellesa,a opet nije bila toliko za globalni mir i ravnotežu kao Rusija.Posljedice takvog ignoriranja sada su jasno vidljive-vladavina Leonida Kučme od koga zzire zapad,a u zadnje vrijeme čak i Rusija

???
Najizgubljeniji dan u zivotu je dan kada se nismo nasmejali ;)

onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

 • »onajKojiTrazi« je muško
 • »onajKojiTrazi« je zabranjen

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

 • Poruku poslati

2

Petak, 14. Novembar 2003

Hvala Bogu da mi nismo Slaveni.

DjordjeRd

Profesionalac

(10)

 • »DjordjeRd« je muško

Postovi: 854

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Novi Pazar, 43.1370N, 20.5120E

 • Poruku poslati

3

Petak, 14. Novembar 2003

E, jadan ja...
Ovaj član foruma želi da se, ovim putem, javno odrekne prava i obaveza čitanja i komentarisanja tema u forumima 'Politika' i 'Religija', i možete smatrati da nije kompetentan za takvu vrstu sadržaja u javnom mediju kakav je Internet. Svaka aluzija ili komentar na gornje rečenice će biti ignorisana od strane autora. Hvala na razumevanju.

P.S. 37!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

4

Petak, 14. Novembar 2003

Citirano

Orginalno od onajKojiTrazi
Hvala Bogu da mi nismo Slaveni.

8o
Sad me pravo zainteresova sta smo?

I (posto zahvaljujes Bogu sto nisi Slaven) sad bi Slaveni trebali biti ljuti na Njega sto oni jesu posto Slavenom se ne postaje izborom nego sudbinom.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

onajKojiTrazi

Zlatna sredina

(10)

 • »onajKojiTrazi« je muško
 • »onajKojiTrazi« je zabranjen

Postovi: 174

Datum registracije: 07.10.2003

 • Poruku poslati

5

Petak, 14. Novembar 2003

Ime: BOSNJAK
--------------------------------------------------------------------------------
Ime Bosnjak je staro ime, turski oblik imena Bosnjanin, koje od davnina oznacava covjeka iz Bosne. A Bosna se prostirala od Like na sjevero-zapadu pa sve do Sare na jugo-istoku. Citav taj prostor u doba Tvrtka i Kulina bana i u vrijeme Turaka naseljavali su Bosnjaci i Albanci, a u malom procentu Srbi.

Bosnjaci, Albanci i Crnogorci su potomci starih Ilira - najstariji narod na Balkanu. Naime, od Austro-ugarske monarhije ime Bosnjak je bilo ustaljeno za muslimane Bosne, a i za pripadnike ostalih vjeroispovijesti, s obzirom da se Osmansko carstvo dijelilo po vjerskom, a ne po nacionalnom principu. Ipak, svijest o posebnosti unutar islamskog univerzuma od samih pocetaka je prisutna kod Bosnjaka. Bosnjaci su cesto sebe nazivali "pravim Turcima", dok su etnicke Turke nazivali "Turkusama". Ovaj naziv se prvenstveno odnosio na odnos prema vjeri, jer je islam tada nazivan "turskom vjerom".

Ovo je samo jedan dio bosnjackog paradoksa. Naime, dok su se Bosnjaci izvan Bosne upravo ponosili svojim bosanskim porijeklom tako da su kod pisaca cesti dodaci al-Bosnaawi, Bosnjak i sl., u Bosni se uvijek naglasavala pripadnost univerzalnim vrijednostima. Tako su se Bosnjaci unutar Bosne ponosili svojom bezrezervnom odanoscu islamu koja je uzrokovala da su deseci hiljada Bosnjaka kroz stoljeca u ime odbrane islama isli braniti granice Osmanskog carstva. Apsurd je dosegao svoj vrhunac za vrijeme bune Husein-bega Gradascevica i oul-bega Sabanagica kapetana gusinjske kaze kada su se Bosnjaci digli na ustanak protiv Kaur-sultana u ime odbrane islama, iako su bili ugrozeni ne kao muslimani, vec u svojoj bosnjackoj osobenosti, jer je sultanova reforma bila bazirana na turcizaciji carstva. Ipak, svijetla strana bosnjacke posebnosti pokazana je za vrijeme ustanka protiv austro-ugarske okupacije, kada nas je "majka Turska" prodala na Berlinskom kongresu 1878. Tada su se Bosnjaci svih vjera digli na ustanak protiv okupacije, a u Sarajevu je osnovana Zemaljska vlada i proglasena autonomija Bosne i Hercegovine, sto je predstavljalo odluku bosanskog inata, da se radi Bosne suprotstave svim svjetskim silama. Odlukama Berlinskog kongresa suprostavilo se bosnjacko i albansko stanovnistvo Gusinja i Plava na celu sa Ali-pasom Sabanagicem Gusinjskim. Od 1878. do 1913. Plav i Gusinje bili su samostalni 34 godine, nisu priznavali odluke velikih sila, niti odluke turske porte. Bosanska sklonost ka univerzalnom pocela je da pokazuje u Austro-ugarskoj monarhiji. Do danas historicari nisu razjasnili zasto se odjednom dogodio prijelaz sa bosnjackog na muslimansko ime.

Treba napomenuti da u Osmanskom carstvu nije bilo potrebno isticati svoju pripadnost islamu, kada je islam bio dominantna religija. Tada je posebnost muslimana bila oznacavana zemljom iz koje dolaze, tako da su bosnjacko ime s ponosom nosili mnogi muslimani iz Bosne, Novopazarskog sandzaka, Skadarskog, Peckog i Prizrenskog sandzaka. Dolaskom Austrije, kao katolicke monarhije, najugrozenija je bila vjerska posebnost Bosnjaka, koja se po prvi put nasla u katolickom okruzenju. S obzirom na to da Austro-ugarska monarhija nije bila protiv isticanja bosnjackog imena, dolazi do toga da se Bosnjaci, u teznji da ocuvaju svoju vjersku posebnost, pocinju masovno izrazavati kao primarni muslimani. To je historijski obrt cije se posljedice osjecaju do danas. No, paralelno s tim, dolazi do hrvatskog i srpskog nacionaliziranja bosanskih katolika i pravoslavaca u hrvatsku i srpsku naciju. Ideja nacije bila je nepoznata do austrijske okupacije. Historija bosnjackog naroda je historija negiranja, osporavanja i zatiranja njegove nacionalne i kulturne posebnosti. Kada Bosnjaci nisu mogli biti fizicki unistavani onda su, politikom denacionaliziranja i asimilacije stirani kako bi se bosnjacka nacija ucinila nemocnom, iznemoglom i izgubljenom, kako bi se lisila svake historijske energije neophodne za njeno drustveno i historijsko opstajanje. Bosnjacima je neumorno nametano da budu nesto sto oni nisu, druga nacionalnost. A jedan veliki dio bosnjackog naroda vec je pretvoren u Srbe, Hrvate, Crnogorce i Makedonce.

Kada Bosnjaci nisu mogli biti natjerani da se opredijele kako drugi hoce, nije se prezalo od toga da im se ponudi da budu "neopredijeljeni". Sve su to bili i jos traju perfidne igre drzavnih vlasti. Veliki srpski geograf Jovan Cvijic boravio je u plavsko-gusinjskom kraju 1906.-1908., i izmedju ostalog pise: "Muslimani Plava i Gusinja govore srpskim jezikom, a sebe nazivaju Bosnjacima, a jezik kojim zbore zovu bosnjacki". Abdulah Kuc - bosnjacki pjesnik iz Gusinja salje poruku begu Musovicu 1877. godine, (Pljevlja): "Cuvaj Niksic, a Taslidzu pazi, a Akovu (Bijelo Polje) ko majku rodjenu, a Kolasin kao svoju glavu, Plav i Gusinje cuvace se sami". U ovakvoj proslosti Bosnjaci nisu imali nikakvog podsticaja za svoju nacionalnu emancipaciju. Podsticaj njihovoj nacionalnoj emancipaciji sastojao se u presijecanju njihove nacionalne teritorije, tj. stvaranju svojih "ostrva" kako bi se oslabila njihova privrzenost historiji i geografiji, kako bi bili pocijepani, rasuti, rastjerani. "Podsticaj" njihovoj nacionalnoj emancipaciji sastojao se u nakani da se svim sredstvima odvoje od svog nacionalnog bica, da se udalje od svog kulturnog, psiholoskog individualiteta, od svog jezika i vjere. Svako pozivanje Bosnjaka na vlastite kulturne vrijednosti i njihov skoro svaki obrazac kulturnog ponasanja proglasavani su nacionalistickim cinom.

Bosnjaci su jedini bili nacionalisti bez nacije. Oni su ozbiljno upozoravani i opominjani da nacionalno i vjerski moraju drzati odvojeno, a od njih je istodobno trazeno da se vrate prapedovskoj vjeri kako bi mogli opstati. Tako je historija Bosnjaka bila historija u kojoj se nije moglo imati pravo na nacionalno ime, pravo na jezik i knjizevnost, pravo na nacionalne institucije, pravo na tradiciju i adete. I pored svega ovoga i bez obzira sto su morali pristajati na nametnuta opredijeljenja kako ne bi postali po sve narod bez imena Bosnjaci su duboko u srcima sacuvali nacionalno ime.

Danas, kada se vracamo svom nacionalnom imenu, Bosnjak, imenu koje nam je uvijek pripadalo, zasuti smo protivljenjima, pa i uvredama. Sa nekakvim cupenjem postavlja nam se pitanje sta to cinimo. Na protivljenja, uvrede i ljutnje smo navikli. Mi danas, samo govorimo ono sto jesmo, jer nerazumnima nije bilo dovoljno sto smo do sada govorili da nismo ono sto nismo. To nije puko preimenjavanje izmisljenog velikog "M" u ime Bosnjak, nego je to susret sa samim sobom. Mi ne smijemo nicim, njegovati nacionalnu neodredjenost. Muslimani su sa svojom "nacionalnom naopredijeljenoscu" bili najveci problem prve Jugoslavije. U drugoj, Titovoj, bili su pobornici bratstva i jedinstva s jedne, a ljuti borci za islam s druge strane, sve po cijenu negiranja vlastitog imena. Danas nam, paralelno s jacanjem bosnjackog imena, prijeti opasnost da izgubimo osnovu tog imena "Bosnu". Stoga je vrijeme da se jos jace okrenemo sebi i svom zajednistvu, jer cekanja da nam drugi pomognu znaci i pristanak da nam drugi kroje sudbinu. Vakat je da svako od nas u sebi povuce jednu crtu, izbrise dileme i prihvati da je biti Bosnjak nesto sa cime smo rodjeni, sudbina koja se ne odredjuje partijskim dekretom ili voljom nekih intelektualaca. Da je to ona odrednica kojom nas svijet odredjuje i bez nase volje.

U Kur'anu casnom stoji da je Allah dz.s. stvorio ljude razlicitim da bi se bolje upoznali. Mozda bas zato treba da jasno prihvatimo svoju razlicitost od drugih. Selam svim clanovima bosnjacke zajednice!



Rizah Gruda

galaksija

Profesionalac

(10)

 • »galaksija« je žensko

Postovi: 1.598

Datum registracije: 09.10.2005

Lokacija: Gradacac

 • Poruku poslati

6

Četvrtak, 13. Oktobar 2005

Citirano

Orginalno od ed

Citirano

Orginalno od onajKojiTrazi
Hvala Bogu da mi nismo Slaveni.

8o
Sad me pravo zainteresova sta smo?

I (posto zahvaljujes Bogu sto nisi Slaven) sad bi Slaveni trebali biti ljuti na Njega sto oni jesu posto Slavenom se ne postaje izborom nego sudbinom.

Da….to pitanje,sta smo i otkuda dolazimo oduvijek su raspravljali drugi.Kad kazem drugi time mislim na nase komsije Hrvate i Srbe.Hrvati su nam oduvijek tvrdili da smo njihovo «cvjece» a Srbi da poticemo od njih…..no,kad bolje razmislim osjecam se jako zadovoljnom i sretnom.Zamislite da se jedan narod kao sto su Srbi i Hrvati mucenicki bore u dokazivanju toga CIJI SMO MI,to mi govori vec nesto drugo…To mi govori da MI kao narod vrijedimo i da se ONI po svaku cijenu bore da stvore neki dokaz da smo nastali od njih…
Cutim…necu nista reci..i ako znam historiju odakle ko potice,cutim i necu nista reci.Svoje licno porijeklo znam i znam od kuda dolazim,a da se vratim 1000 godina unazad i da tacno znam ko su mi bili preci,to ne mogu,jer je nemoguce vratiti vrijeme.
Nase komsije sa Istoka cesto nas nazivaju Turcima.Ok.Ako smo Turci,sta ima lose u njima???Jednom sam jednom Srbinu u jednom kulturnom razgovoru rekla:Mozda si TI vise Turcin nego ja,jer po vasim tvrdnjama ako su Turci palili,ubijali vase muskarce i silovali vase zene …onda je logicno da vas tamo ima mnogo vise koji su cistokrvi Turci a da to i ne znaju.
Na kraju.Bez obzira ko smo i odakle dolazimo,znam samo jedno:niti smo MI nastali od njih,niti su ONI nastali od nas.SVI smo nastali od jednog covjeka i od jedne zene,a kasnije smo se podijelili na religije,teritorije i sl.
Ako kliknete OVDJE nista se nece dogoditi :D

Nisam stvarna.Ja ne postojim.Ja sam laz....varka....vidis me samo uz pomoc Lysergic Acid Diethylamide

TenMon

Početnik

(10)

 • »TenMon« je muško

Postovi: 27

Datum registracije: 05.09.2006

Lokacija: Novi Sad

 • Poruku poslati

7

Srijeda, 06. Septembar 2006

Šta je poenta ove teme? Da se kritikuju i omalovažavaju Sloveni? ?(

toomtoom

Početnik

(10)

Postovi: 23

Datum registracije: 13.08.2007

Lokacija: Austrija

 • Poruku poslati

8

Ponedjeljak, 13. August 2007

Niko na balkani nije sloven no su svi potomci domoroca koji su prihfatili slovenski jezik. Svakoji od nas to moze vidjet kat sretne Cehe, Poljake i osale Slovane

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Ponedjeljak, 13. August 2007

Ma kakvi sloveni, malo je slovena ostalo, u sandzaku su vecina Iliri, bolje rec Albanci, a po srbiji vecinom turci... znamo i zbog cega, ma voleli su brate turci mladu raju, al sta ces, ko da im odoli, zbog toga im i carstvo propade...
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

toomtoom

Početnik

(10)

Postovi: 23

Datum registracije: 13.08.2007

Lokacija: Austrija

 • Poruku poslati

10

Ponedjeljak, 13. August 2007

slabo ti to poznajes momce, nemaju Arautu nista sa Ilirima ka sto nemas ni ti ni ja. Budi ono sto jesi a ne ono sto bi volio da budes.

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Ponedjeljak, 13. August 2007

pa dobro, po toj tvojoj teoriji, od koga su albanci potekli? znas li koliko je toponima na balkanu ilirskog porijekla?
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

toomtoom

Početnik

(10)

Postovi: 23

Datum registracije: 13.08.2007

Lokacija: Austrija

 • Poruku poslati

12

Utorak, 14. August 2007

Sto se Arnauta tice to nije utvrdjeno. Svakoji narod na Balkanu sem nas Crnogoraca se trudi da pokaze da je najstariji. Vi Bosnjaci ste tu nijesti sampioni ka sto su Srbi i Arnauti. Tesko je reci ko od ta dva naroda vise izmislja i preceruje. Licno mislim da su Arnauti sampioni. Oni su i Srbe nadmasili u precerivaju. To sto je rijeka na arnauckom Lum ili kodra brdo ne znaci nista, a ni ostali toponimi. Ima po Arbaniji mnogo slovesnkih toponimapa sto to znaci. Nista. Zivjeli su tamo neki ljudi koji su zborili drugi jezik. Danasni aranucki jezik nema nista sa ilirskim i nema dokaza za to. sto se tice nas svija na Balkanu mi smo potomci domorodaca sa manje ili vise stranog elemnata.
To sto je bilo nije bitno, danas je to jedino istorija. No napisi sto ti je prica djed o svojima oklen su predigli u Sandzak a pusti te Slovene i Ilire.

Pozdrav i svakoje dobro tebe i ostalima u Pazar.

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

13

Utorak, 14. August 2007

A ko su domoroci na balkanu, ako to nisu iliri?
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

nevidljivi

Zlatna sredina

(10)

 • »nevidljivi« je muško

Postovi: 492

Datum registracije: 10.01.2006

 • Poruku poslati

14

Utorak, 14. August 2007

kolko sam ja upoznat sa naucnim istrazivanjima,svi smo mi negde iz istog mesta iz afrike.sad imaju tu tehnologiju da po genima prate ko je odakle i sve se to suzavalo dok nije ispalo da smo svi od jednog plemena.a ko zna,mozda jednog dana dodju do zakljucka da svi poticemo od jednog oca i majke(ovo mi zvuci poznato).
prema tome
dame i gospodo
vreme je da tom vasem kenjanju dodje kraj.to jednostavno vise nema smisla.shvatite da je razlog svega toga strah od drugoga,a drugoga nikad ne bi ni bilo.samo su vam svima od detinjstva ispirali mozgove pricajuci vam pricu o poreklu,ali nikad iz samog pocetka i vama je sad tesko da prihvatite istinu,a to je da smo svi mi ljudi-ista vrsta.ko je kuda stigao gde,ne znaci nista,ako se zna da smo svi kreuli iz istog mesta,istog plemena,istih predaka.
ovo je jednostavna cinjenica i meni licno ovo nekako prirodno legne.
ili preinstalirajte te mozgove ili ih bacite da ne zagadjujete sebe i okolinu

admir pecanin - novi pazar sai baba
shirdi sai baba - sathya sai baba - novi pazar sai baba


zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

15

Utorak, 14. August 2007

Citirano

Orginalno od nevidljivi
kolko sam ja upoznat sa naucnim istrazivanjima,svi smo mi negde iz istog mesta iz afrike.sad imaju tu tehnologiju da po genima prate ko je odakle i sve se to suzavalo dok nije ispalo da smo svi od jednog plemena.a ko zna,mozda jednog dana dodju do zakljucka da svi poticemo od jednog oca i majke(ovo mi zvuci poznato).
prema tome
dame i gospodo
vreme je da tom vasem kenjanju dodje kraj.to jednostavno vise nema smisla.shvatite da je razlog svega toga strah od drugoga,a drugoga nikad ne bi ni bilo.samo su vam svima od detinjstva ispirali mozgove pricajuci vam pricu o poreklu,ali nikad iz samog pocetka i vama je sad tesko da prihvatite istinu,a to je da smo svi mi ljudi-ista vrsta.ko je kuda stigao gde,ne znaci nista,ako se zna da smo svi kreuli iz istog mesta,istog plemena,istih predaka.
ovo je jednostavna cinjenica i meni licno ovo nekako prirodno legne.
ili preinstalirajte te mozgove ili ih bacite da ne zagadjujete sebe i okolinu


(o) (o) (o) :)) :)) :))
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

16

Utorak, 14. August 2007

Citirano

Orginalno od nevidljivi
kolko sam ja upoznat sa naucnim istrazivanjima,svi smo mi negde iz istog mesta iz afrike.


Tanzanija ;)
" Bilen alemlere rahmettir "

toomtoom

Početnik

(10)

Postovi: 23

Datum registracije: 13.08.2007

Lokacija: Austrija

 • Poruku poslati

17

Utorak, 14. August 2007

Bravo. volim da vdjim da ima tolerantih ljudji.

Manager

Profesionalac

(10)

 • »Manager« je žensko

Postovi: 790

Datum registracije: 31.07.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

18

Srijeda, 15. August 2007

Vala toomtoom svidja mi se tvoje razmisljanje
Ne mijenjaj vjecno za prolazno!

Bosnjaaak

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosnjaaak« je muško

Postovi: 245

Datum registracije: 17.05.2008

Lokacija: Luksemburg

 • Poruku poslati

19

Srijeda, 21. Maj 2008

Ovaj nas lijepi Iliricki jezik sto umecu u njega i latinskog i turskog vec ko kako hoce neki ga zovu bosanski neki dalmatinski neki srpski.Napisa u svom djelu,Ispovid Krrstjanska . Stipan Margitic-Jajcanin god1702.Eto nasih korjena.
[SIZE=3]Samo naukom mozemo doc do istine...[/SIZE]

TenMon

Početnik

(10)

 • »TenMon« je muško

Postovi: 27

Datum registracije: 05.09.2006

Lokacija: Novi Sad

 • Poruku poslati

20

Srijeda, 24. Septembar 2008

Citirano

Orginalno od Bosnjaaak
Ovaj nas lijepi Iliricki jezik sto umecu u njega i latinskog i turskog vec ko kako hoce neki ga zovu bosanski neki dalmatinski neki srpski.Napisa u svom djelu,Ispovid Krrstjanska . Stipan Margitic-Jajcanin god1702.Eto nasih korjena.


Kakav ilirski jezik? Niko ne zna kako je on izgledao.

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Social bookmarks