Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Vazija

Učenik

(10)

 • »Vazija« je muško
 • »Vazija« je zabranjen
 • »Vazija« je autor ove teme

Postovi: 52

Datum registracije: 30.06.2004

Lokacija: Nemacka

 • Poruku poslati

1

Subota, 01. Januar 2005

Spaljivanje Albanaca u Surdulici - srpski Auschwitz

Citirano

Na jugu Srbije u uništavanju tragova o zločinima na Kosovu učestvovala Državna bezbednost

Asanacija "duševnog mira"


Pise: Nataša Kandić

Prikrivanje ratnih zločina, počinjenih na Kosovu u vreme 1998. i NATO bombardovanja, bila je pre svega policijska delatnost, koju su obavljali najpoverljiviji ljudi pokojnog ministra policije Vlajka Stojiljkovića, bivšeg predsednika Vlade Srbije Nikole Šainovića, nekadašnjeg načelnika Javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimira Đorđevića i bišeg načelnika Državne bezbednosti MUP Srbije Radeta Markovića. Na jugu Srbije poverljiva osoba je bio Dragomir Tomić, visoki funkcioner Vlade i parlamenta Srbije u Miloševićevo vreme, danas vlasnik kompanije Simpo, uz čije je razumevanje i podršku organizovan transport leševa sa Kosova u područje Vranja i Surdulice.
U sprovođenju tog "patriotskog zadataka", sa Kosova preko Bujanovca, bili su angažovani pripadnici Jedinice za specijalne operacije, lokalni načelnici i šefovi Državne bezbednosti i direktor fabrike Mačkatica, danas njen vlasnik. U Surdulici svi znaju da su u toj fabrici, za vreme NATO bombardovanja, spaljivani leševi sa Kosova, međutim, niko se ne usuđuje da o tome kaže javno jer su na vlasti svi oni koji su u tome učestvovali. Da bi sprečili očevice da progovore, lokalni šefovi Državne bezebdnosti primorali su ih da potpišu izjave o "duševnom miru" u kojima oni navodno saopštavaju da "ne osećaju psihološki pritisak da ispričaju" šta se događalo u Mačkatici u maju 1999.
Dok očevici strepe nad životom svoje dece, i svojim, dotle savez naredbodavaca i učesnika u prikrivanju zločina neometano obavlja svoju osnovnu delatnost - pljačku Srbije i njenih građana, čime su se bavili i pre akcije spaljivanja leševa. U svakoj drugoj državi oni bi bili predmet istražnih organa i sudova, osim u Srbiji gde se kriminalno delovanje grupa i pojedinaca u institicijama naziva patriotizmom i borbom za srpski narod. I pored toga što se Srbija nije distancirala od politike i prakse zločina bivšeg režima, ona nema drugog puta do povinovanja osnovnim principima odgovornosti države koji nalažu otvaranje parlamentarne debate o masovnim grobnicama u Srbiji, pokretanje istrage povodom navoda o spaljivanju tela kosovskih Albanaca i kažnjavanje pripadnika policije i svih drugih koji su u tome učestvovali.
Prema podacima koje je primio Fond za humanitarno pravo iz više nezavisnih izvora, spaljivanje tela u fabrici Mačkatica odigralo se u dva navrata, 16. i 24. maja 1999. godine, posle ponoći, uz obezbeđenje Crvenih beretki, koje su tada imale bazu u selu Bele vode pored Vranja. Milorad Luković Legija, tadašnji komandant Crvenih beretki je, prema tim podacima, lično dopratio jednu turu leševa i bio prisutan tokom spaljivanja. Tela su spaljena u "poljskim pećima" broj 4 i 5. Sudeći prema komentarima u Državnoj bezbednosti u Surdulici, neposredno nakon spaljivanja prve ture, među žrtvama su bila i deca.
Prihvat i organizovanje spaljivanja leševa obavili su Zoran Stošić, u to vreme načelnik Državne bezbednosti za Pčinjski okrug, danas generalni inspektor MUP Srbije za Vranje, Leskovac, Niš i Prokuplje, Bratislav Milenković, šef BIA za Vladičin Han, Surdulicu i Bosiljgrad, Dragan Stanković, načelnik OUP u Surdulici od 1993. godine; Miroslav Antić, načelnik BIA u Vranju, Dragan Lakićević, direktor Mačkatice, danas vlasnik te fabrike i nejgov zamenik, Aca Đorđević.
U vreme dolaska vojnih vozila TAM 110 sa leševima, Bratislav Milenković i Dragan Stanković su uklonili redovno obezbeđenje fabrike i postavili policijsko, pod kontrolom Dragana N. Stankovića, Dragoslava Đikića, radnika Državne bezbednosti u Surdulici i Tomislava Veličkovića, komandira OUP u Surdulici.
U vezi sa događajima u Mačkatici nekoliko očevidaca, primoranih da potpišu izjavu o "duševnom miru" i pojedinaca koji su saznali šta se događalo, kontaktirali su pripadnike policije u koje su imali poverenje, verujući da će nakon toga uslediti energična akcija na rasvetljavanju događaja. Međutim, nakon toga su na lokalnom nivou ozbiljno opomenuti da to više ne rade.
Prema informacijama koje je primio FHP, odluka o korišćenju Mačkatice za spaljivanje tela doneta je u vezi sa otkrivanjem hladnjače sa leševima kod Kladova, u aprilu 1999. Tada su organizatori "asanacije terena" povukli naredbu o zakopavanju tela prenetih sa Kosova preko Bujanovca, na nepristupačne lokacije i uveli novu tehniku uništavanja tragova - spaljivanja tela.
U vezi sa kriminalnim radnjama šefova policije i Državne bezbednosti u Surdulici i Vranju nepotpisani građani su u septembru 2004. uputili predstavku Generalnom inspektoru MUP Srbije Vladimiru Božoviću, direktoru BIA Srbije Radetu Bulatoviću, ministru policije Srbije Draganu Jočiću i predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici sa dokazima o zloupotrebama službenog položaja. Do danas niko nije reagovao na te dokaze, koji podacima o reketiranju, falsifikovanju računa, fiktivnim naplatama računa, nelegalno stečenoj imovini i drugim kriminalnim radnjama, uključujući i spaljivanje dokumentacije Državne bezbednosti, rasvetljavaju ulogu "patriota" i boraca za srpski narod u vreme NATO bombardovanja i nakon smene vlasti Slobodana Miloševića. Autor je i zvršni direktor Fonda za humanitarno pravoCitiranoKlikni na tekst.

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

2

Subota, 01. Januar 2005

Sve dok se Srbija ne suoci sa svojom prosloscu, ma kakva ona bila, za nju nema i sigurno nece biti bolje buducnosti.

Najbolji primer ovakvog suocavanja moze se u praksi sresti na primeru Nemacke ciji narod i dan-danas govori o svojoj mracnoj proslosti za koju niko ne zeli da se ponovi.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

 • »PublicEnemy« je muško

Postovi: 18

Datum registracije: 28.12.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Subota, 01. Januar 2005

Sigurno je da ce neko morati da odgovara za taj "Genocid" nad Albanskim civilima.Morace kad tad da se rasvijetle svi zlocini koji su ucinjeni nad Albanskim stanovnistvom na Kosovu, kojih ima dosta!

Shady

Učenik

(10)

 • »Shady« je muško
 • »Shady« je zabranjen

Postovi: 83

Datum registracije: 03.01.2005

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

4

Nedjelja, 16. Januar 2005

Za odgovornost i odgovaranje ne znam... to je sve upitno. :(

Naravno, bilo bi dobro, zbog same pravde, da se demistifikuje i totalno ogoli taj sistem srpskih zločina. Kako zbog pravde, tako i da se ne bi opet desili u budućnosti. No, kažem, to je dosta upitno... jer - ima li toliko volje u svijetu?! Prije bih rekao da možda nema baš toliko, jer Srbija ima veoma jak geostrateški položaj, pa će zapad vjerovatno ići linijom "manjeg otpora"- sve dok "mirnim putem" NATO i ovdje ne smjesti svoje baze.

No, svakako, ovo je godina u kojoj se odlučuje o statusu Kosova, po svoj prilici biće to veoma povoljno za Albance koji su nedavno bili suočeni sa strahotnim genocidom- tako da će, nakon što eventualno uspostave svoju samostalnost, albanci Kosova onda moći da sami brinu o svojoj povijesti - te da će moći da daju i svoj puni doprinos u rasvjetljavanju srpskih zločina.

Isti put predstavlja neminivnost i za bosansku stranu... jer totalno (naravno, objektivno!) rasvjetljavanje zločina koje su Bosni priredile Srbija, Crna Gora i Hrvatska - će na najbolji način preduprijediti mogućnost da se tako nešto užasno opet ne bi dogodilo u budućnosti.

muhadzer

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 457

Datum registracije: 08.11.2004

 • Poruku poslati

5

Nedjelja, 16. Januar 2005

Ja ne vjerujem u suocavanje sa prosloscu. Kao sto Srbi koji su dosad 10 puta okrvavili ruke bosnjackom krvlju dosad nisu nikad hesap pravili nece ni odsad, ako im se prilika ukaze ponovo ce. To vazi i za ostale; Njemce, Amerikance, Engleze, Japance, Jevreje i ostale. Ako koga od ovih pitas o zlocinu osudice ga, adet je, a svako je licno od njih rob istorije svojih predaka i iskreno misle da je to moralo da se dogodi. Baci Njemce na jednu stranu, ono sto je Hitler uradio zadivljuje cak danas recimo jednog Engleza, princa Harryja ili Francuza JM Petena. Bio zrtva ili egzekutor onaj koji zaboravi ili se odrekne svoje proslosti sigurno ce imat probleme.
Svijet pociva na cetiri stuba: znanju ucenih, pravdi mocnih, hrabrosti odvaznih i molitvi pravednih.

Handzarac

Početnik

(10)

 • »Handzarac« je muško

Postovi: 43

Datum registracije: 11.01.2005

Lokacija: NP

 • Poruku poslati

6

Ponedjeljak, 17. Januar 2005

Nece placati sve dok se glupi Bosnjaci ne urazume i ne shvate da ne postoji to "Bratstvo i Jedinstvo",ne mogu se praviti koalicije sa neprijateljima svog naroda(radikalima i arkanom),nema udvoravanja samo radi polozaja itd.Sve dok ne shvatimo ove stvari nema nama svijetle buducnosti..

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

7

Ponedjeljak, 17. Januar 2005

Pomirenje, sudar sa realnoscu...

Pa mozda je i doslo vreme da se snime dva tri SF filma vezane za ove teme. U kojima ce detaljno biti prikazano suocavanje srba sa pokoljima u Srebrnici i sirom BiH, Kosova itd. itd.

Pa mozda tamo negde u buducnosti, kad razvoj maste zadivi svetsku javnost, mozda se i desi. To be reality..
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

Social bookmarks