Citirano
"SRBI NAPUSTAJU SANDZAK" | 01.avgust 2002 13:30 | Izvor: B92
London -- Srbi pocinju da napustaju pretezno muslimanski sandzacki region u jugozapadnoj Srbiji jer gube posao u javnom sektoru, tvrde predstavnici lokalnih Srba, objavljuje se u najnovijem "Izvestaju o balkanskoj krizi" Instituta za izvestavanje o ratu i miru.
"Neki procenjuju da je Novi Pazar, najveci grad u tom regionu, tokom proteklih nekoliko godina napustilo oko 1.000 Srba. Skoro svakodnevno se na srpskim kucama i imanjima sirom regiona mogu uociti nove table s natpisom "na prodaju".
Sve brojniji odlasci Srba mogli bi imati ozbiljne posledice na stabilnost zemlje, a neki cak predvidjaju i mogucu snaznu srpsku nacionalisticku reakciju. Veruje se da je uzrok iseljavanja Srba Stranka demokratske akcije koja je nakon dolaska na vlast pre 2 godine otpustila direktore i opstinske zvanicnike srpske nacionalnosti u drzavnim preduzecima i lokalnim organima vlasti.
Savezni ministar za nacionalne i etnicke manjine, Rasim Ljajic, koji predvodi umerenu bosnjacku Koaliciju za Sandzak, izjavio je za IWPR da su "razlozi za odlazak Srba ekonomski, ali da svakako ne bi trebalo prevideti i druge razloge koji su povezani sa aktivnoscu SDA".
I lider Liberalne bosnjacke organizacije Kasim Zoranic kaze da je glavni motiv Srba za odlazak ekonomski: "Cena nekretnina u Novom Pazaru je i trostruko veca nego u drugim delovima Srbije". Stan u Novom Pazaru kosta priblizno 750 evra po kvadratnom metru, sto je znatno vise u poredjenju s 400 evra po kvadratu, koliko kostaju stanovi u Kraljevu i Kragujevcu, u centralnoj Srbiji.
Pomocnik predsednika novopazarskog opstinskog Izvrsnog veca Kimeta Ramovic nedavno je izjavila da nemaju nikakve informacije ili komentare o iseljavanju Srba. Cinjenicu da su lokalni Srbi izgubili podrsku koju su uzivali za vreme Miloseviceve vladavine potvrdjuje i to sto sadasnje srpsko rukovodstvo nije odrzalo nijedan sastanak s njima od dolaska na vlast.
"Takvo samozadovoljstvo jeste zaprepascujuce, posto postoji opasnost da, ukoliko jos vise Srba napusti Sandzak, bosnjacki nacionalisti mogu zahtevati autonomiju, sto bi isprovociralo novu balkansku krizu", navodi se, izmedju ostalog, u izvestaju.
Citirano
Orginalno od Administrator
Lutajuci internetom naisao sam na ovu vest koju je objavio Radio B92. Vest me je iskreno receno iznenadila, buduci da mi ova informacija nije bila poznata (mozda zato sto zivim u inostranstvu). Zeleo bih cuti od gradjana Novog Pazara sta oni misle o ovome.
Citirano
London -- Srbi pocinju da napustaju pretezno muslimanski sandzacki region u jugozapadnoj Srbiji jer gube posao u javnom sektoru, tvrde predstavnici lokalnih Srba, objavljuje se u najnovijem "Izvestaju o balkanskoj krizi" Instituta za izvestavanje o ratu i miru.
Citirano
"Neki procenjuju da je Novi Pazar, najveci grad u tom regionu, tokom proteklih nekoliko godina napustilo oko 1.000 Srba. Skoro svakodnevno se na srpskim kucama i imanjima sirom regiona mogu uociti nove table s natpisom "na prodaju".
Citirano
Savezni ministar za nacionalne i etnicke manjine, Rasim Ljajic, koji predvodi umerenu bosnjacku Koaliciju za Sandzak, izjavio je za IWPR da su "razlozi za odlazak Srba ekonomski, ali da svakako ne bi trebalo prevideti i druge razloge koji su povezani sa aktivnoscu SDA".
Citirano
I lider Liberalne bosnjacke organizacije Kasim Zoranic kaze da je glavni motiv Srba za odlazak ekonomski: "Cena nekretnina u Novom Pazaru je i trostruko veca nego u drugim delovima Srbije". Stan u Novom Pazaru kosta priblizno 750 evra po kvadratnom metru, sto je znatno vise u poredjenju s 400 evra po kvadratu, koliko kostaju stanovi u Kraljevu i Kragujevcu, u centralnoj Srbiji.
Citirano
Cinjenicu da su lokalni Srbi izgubili podrsku koju su uzivali za vreme Miloseviceve vladavine potvrdjuje i to sto sadasnje srpsko rukovodstvo nije odrzalo nijedan sastanak s njima od dolaska na vlast.
Citirano
Orginalno od juskos
POZDRAV ZA SVE LJUDE DOBRE VOLJE
Ovo je dosta skakljiva tema i dosta ste je dobro razradili ali ima tu jedna mala opaska gde ndraguhgtr ( daj molim te mijenjaj ovaj nick) kaze da je prisutna homogenizacija.
Citirano
Orginalno od juskos
Po meni ovo nije nikakva homogenizacija gde stanuje 80% muslimanskog zivlja i logicno je da su u svim sferama oni zastupljeni i nema tu nista cudnog.
Citirano
Orginalno od juskos
Ja nikad nisam cuo da je jedan musliman u prokuplju ili cacku ili kragujevcu primljen za stalni radni odnos da radi kao cistac a da ne govorim o nekim funkcijama gde nema niko ziv sanse da dobije posao osim srbina.
Citirano
Orginalno od juskos
U onom starom Milosevicevom rezimu slika je bila iskrivljena gde su na svim kljucnim mestima u gradu bili srbi po meni je nelogicno takvo jedno stanje u nasuj sredini jer znamo procentualni odnos izmedju srba i muslimana.
Citirano
Orginalno od juskos
Ovom prilikom bih zamolio ndraguhgtra da kad se izjasnjava da definise recenicu kratko i jasno i da ne sastavlja dvosmislene recenice u kojima je dosta klopki.
Citirano
Orginalno od sans
P.S. Izvinjavam sve svim strpljivim "čitačima" zbog dužine priloga, ali tema je takva da bih , sa manje reči, bojim se, ostao neshvaćen...
Citirano
Orginalno od ndreadnought
Ne znam da je neko ostao bez posla ali je sugurno da je teže sad dobiti posao u javnim službama ako nisi Bošnjak. Lako je proveriti ko je priman u poslednje vreme u javnim preduzećima i opštini u radni odnos.
(Sad ce svi reći da ali ranije su primani uglavnom Srbi ali ja govorim o sadašnjoj situaciji.)
Citirano
Orginalno od ndreadnought
Ne znam da je neko ostao bez posla ali je sugurno da je teže sad dobiti posao u javnim službama ako nisi Bošnjak. Lako je proveriti ko je priman u poslednje vreme u javnim preduzećima i opštini u radni odnos.
(Sad ce svi reći da ali ranije su primani uglavnom Srbi ali ja govorim o sadašnjoj situaciji.)
Citirano
E pa ja ti sa sigurnošću tvrdim gospodine N........., da grešiš i kažwm ti da je pre par meseci u stalni radni odnos primljen radnik Srpske nacionalnosti, i to u vreme kada svi čekaju na posao, i kada se veliki broj radnika Bošnjaka vodi na određeno vreme, u jednoj firmi u N.P.
Citirano
Orginalno od hadzied
sa jednog drugog aspekta mogu ti reći da se veliki broj mojih kolega, koji su dobili stručno usavršavanje iz neke oblasti, od strane Novopazarskih ustanova za potrebe ovog grada, nikada nije ni vratilo u Novi Pazar, veoma nekulturno i nezahvalno sa njihove strane, a njihovi razlozi nisu ti koje Ti navodiš, već želja da budu u centrima Srbije, želja za poslom u gradovima gde se mogu dokazati jer im je Pazar provincija, a nije im kada dobijaju besplatne specijalizacije, usavršavanja, posao...
Citirano
Orginalno od hadzied
Prema tome ne stoji ova tvoja priča o iseljavanju iz Sandžaka.
Citirano
Orginalno od sans
....
Bošnjak neće da proda (osim višak stambenog prostora) jer nema , kao što rekoh alternativu... nema gde da ode a da se ne pokaje...
Citirano
Orginalno od hadzied
Sem tebe gospodine N..........,svi ukazijemo na to da razlozi nisu nikakva netrpeljivost, niti nemogućnost suživota na ovim prostorima.
Citirano
Dalje, ako Bosnjak otvori neku fabriku, radnju ili kompaniju, logicno je da ce on zaposliti Bosnjake, isto to ce uciniti i Srbin sa Srbima.
Citirano
Podatak da su direktori srpske nacionalnosti smenjeni posle promene vlasti, mislim da ne treba da zacudi bilo koga. Svuda u Srbiji su smenjivani direktori posle oktobarskih promena. Samo sto u Sandzaku do tada skoro da nije bilo direktora Bosnjaka. Zasto? Zato sto je to prakticno bilo zabranjeno od strane drzave, iako Bosnjaci u Sandzaku cine vise od 80% populacije.
Citirano
I jos jednom da se vratim na iseljavanje. Da li se neko zapitao koliko se Bosnjaka iselilo za vreme vladavine Milosevica? Cifra, prema podacima do kojih sam ja mogao doci, prelazi 60 000! Citajuci komentare ucesnika foruma, vrlo je jasno i zbog cega.
Urednik i tehnicka obrada: Nihad Emrovic
©1999-2016 www.novipazar.org - Sva prava zadržana
Forum software: Burning Board®, napravljen od strane WoltLab® GmbH