Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko
 • »kiki« je autor ove teme

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

1

Utorak, 19. Oktobar 2004

Sta mislite o zavestanju organa?

Zakon o zavestanju organa postoji i po njemu mozemo, bez saglasnosti porodice, da uzmemo organe kada se pojavi osoba sa utvrdjenom mozdanom smrcu, pod uslovom da doticni bolesnik nije za zivota napisao izricito protivljenje, sto mora biti u medicinskoj dokumentaciji. U praksi to ipak ne funkcionise bas najbolje. Nasa je obaveza, medicinska i eticka, da porodicu bar obavestimo, a praksa je i da se porodica pita za pristanak. Po nasoj skromnoj statistici relativno mali broj, oko 25% porodica, to i prihvati. Uopste ih ne treba kriviti, njima je u tim trenucima najteze, jer u momentu kad im saopstite da je njihov bliznji preminuo, odnosno da ima mozdanu smrt, morate da trazite saglasnost za davanje organa. Zato nije slucajno sto je u razvijenom svetu ova problematika regulisana tako da se svi za zivota izjasne da li su za darivanje organa ili nisu. Na Zapadu su otisli i korak dalje, pa se kaze i koji organ ste spremni da darujete. Ima ljudi, na primer, koji nece da daruju srce, ali daruju ostale organe.


Donator moze da bude osoba koja ima zdrav organ. Ne moraju svi organi da budu zdravi. Recimo, imate ljude koji imaju slabo srce, ali zato imaju sacuvane bubrege. Opsti uslov je i da nemaju neku prenosivu, zaraznu bolest tipa AIDSA-a, virusa zutice, sepse....
Da bi se organ presadio, mora da postoji slaganje krvnih grupa (ako neko moze da primi transfuziju od doticnog davaoca, moze i organ) – to je dovoljno kad su u pitanju srce i jetra. Kad je u pitanju bubreg, ispituje se i tkivna podudarnost: sto je veca podudarnost, to je uspesnost transplantacije veća.


Naravno da se organi mogu dobiti i od zivog davalaca a ne samo od kadavera.

O transplantaciji organa cu pisati sledeci put, a do tada bih volela da cujem kakvi su vasi stavovi o ovom problemu.Da li ste za ili protiv, i zbog cega?
Interesuje me i kakav je stav Islama i pravoslavne crkve.
;)
Pazi koju igru igras.

DjordjeRd

Profesionalac

(10)

 • »DjordjeRd« je muško

Postovi: 854

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Novi Pazar, 43.1370N, 20.5120E

 • Poruku poslati

2

Utorak, 19. Oktobar 2004

Moj stav je izričito DA. Gde to mogu da potpišem? Ne želim da se to uopšte pita moja porodica. Ja se pitam i kažem DA.
Ovaj član foruma želi da se, ovim putem, javno odrekne prava i obaveza čitanja i komentarisanja tema u forumima 'Politika' i 'Religija', i možete smatrati da nije kompetentan za takvu vrstu sadržaja u javnom mediju kakav je Internet. Svaka aluzija ili komentar na gornje rečenice će biti ignorisana od strane autora. Hvala na razumevanju.

P.S. 37!

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

3

Utorak, 19. Oktobar 2004

Zavisi za sta da se daju organi?
:D

Ima jeno dve godine u Nemackoj sam bio na izlozbi koja se zvala AnatomyArt, koja je prestavljala preparirane ljutske organe, a bio je bogomi i po koji cio covek. Tu su se mogli na licu mesta potpisat documenti da se u slucaju smrti tvoji organi predaju za takve svrhe, da se neko sigra i pravi ART. Jes super bilo ono, i po nesto se nauci, lijepo je bilo videt pluca pusaca i ne pusaca al i mozak, srce, misice krvne sudove itd. al je po malo Bizzare

Ja nesto nisam bas za to, ne samo za ovo umetnisanje, vec ni za bilo kakvo drugo ostavljanje mojih delova tela. Sta cu, moj licni stav, nesto ne bi voleo da ceprkaju po meni kad budem mrtav.

Od skoro se postavlja pitanje kloniranja i tim putem kreiranja organa koji bi se mogli ugraditi u bolesniorganizam. Ovo mi se vec svidja, ono odes kod mehanicara i kupis rezervni deo, i lijepo na kanal u garazu i zamijenis osteceni klip, il cak i radilicu. :D

Cesto se pitam gde je stvarno Bog u svemu tome?
Hm, skoro vido nesto cudno, a to je transplatacija Lica. Pri teskim opekotinama gde nema drugog izlaza vec da covek zivi kao rugoba il da pozajmi lik mrtvoga coveka. Jes to cudno, sta si ti ako nisi tvoj lik. Ko si onda? Zamisli da ti neko zameni lice, kako bi se oseco.

PS. steta sto Kiki ne turi malu anketicu tako da moremo videt i stanje glasanja. Ako Adminu nije mucno ne bi bilo zgoreg je dodat.
malo za promenu

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Utorak, 19. Oktobar 2004


Pozdrav za sve prijatelje foruma...

Pitanje davalaštva ( donatorstva ) organa, prestavlja veliki etički problem, kako u nas, tako sigurno i u svetu, bez obzira na postojanje, kako reče Kiki, zakonskih regulativa, bez obzira koliko one bile obavezujuće ili ne...

U svakom slučaju, kao zdravstveni radnik, a i kao običan čovek, pozitivnog sam mišljenja u vezi sa ovim problemom, mada mislim da uvek treba dozvoliti porodici da se izjasni, mada u tom slučaju često se može ostati do tako neophodnog organa, ali ipak mislim da uzeti organ treba tek nakon što se sve kockice slože, isto kao i naučno-biološke ( tu pre svega mislim na genetsko poklapanje ), tako i te etičke ( dozvola, ili slaganje donatora, odnosno u ovom slučaju porodice )...

U zemljama niskog životnog standarda, koje su mnogoljudne, česta je pojava prodaje sopstvenih organa, najčešće su to parni organi, kada bez jednog organa život je moguč, funkcionalnom hiperaktivnošču drugog parnog organa, ili uvećanjem preostalog dela tkiva organa od kojeg je transplatat uzet ( bibrezi, doniranje koštane srši, dela jetre, i tome slično ).
U ovakvim slučajevima, etički momenat je isključen, ovakve "donacije" rade se iz materijalnih interesa, i po meni nisu baš pohvaljene, ali u situaciji kada je to jedini izlaz, po meni su opravdane...

Sigurno će u bliskoj budućnosti, genetika i genetički injženjerig, po pitanju kloniranja toliko otići daleko, da će biti moguće kloniranje samo pojedinih organa i to na osnovu ubacivanja genetičkog materijala potencijalnog primaoca u životinju donatora ili u klona humanog porekla ( koji će poslužiti samo za reprodukciju željenog organa ), tako da će se sigurno i ovakvi problemi prevazići, a u najvećem broju slučajeva potencijalne negativne reakcije odbacivanja, koje su i najveći problem kod davalaštva i presadjivanja organa, će se smanjiti...

Sve pohvale temi, a mislim da se treba posebno dotaći komplikacija koje prate ovakve tretmane i vrstu lečenja, medju kojima bih izdvojio naročito kasne reakcije odbacivanja organa, koje se Kiki složićeš se samnom, ne mogu izbeći ni kod organa koji skoro u potpunosti odgovaraju primaocu...

Pozdrav

Utopljena u Casi

Zlatna sredina

(10)

 • »Utopljena u Casi« je žensko

Postovi: 242

Datum registracije: 01.05.2004

 • Poruku poslati

5

Utorak, 19. Oktobar 2004

Ne znam za stav crkve po ovom pitanju, ali Islam gleda na to jako pozitivno.

Naime donacija organa je dozvoljena i za zivota, pod uslovom da to budu parni organi, a isto tako zivuchi moze primiti organ od mrtvog chovjeka. E sada, chini mi se da sam negdje chitala da je zabranjeno presadjivanja testisa i mozga, ako je to uopche moguchno.

Ja sam za i kanim se otichi i potpisati da me mogu, kada umrem, expolatisati kao rudnik, sve shto imam. Kakve koristi meni od mojih zelenih ochiju sa smedjim tachkicama, ako su se posljednje zrake sunca u njima ugasile.
Ili shto che mi bubrezi (koje che nasljednika tjerati u toalet nakon svake chashe vode, bash kao i mene) ako nekome mogu produziti zivot.
Srce? Ionako je bilo luckasto.

Ne mogu razumjeti ljude koji se josh za zivita opiru tome, pa majka mu stara, tebi vishe ne treba, a nekome je to josh godina i godina zivota.
Tu sam…tu sam gdje jesam. Takva kakva jesam. Moje meso. Moja krv. Moj glas. I, tudja presuda – na život. .

KZK

Početnik

(10)

 • »KZK« je muško
 • »KZK« je zabranjen

Postovi: 48

Datum registracije: 06.10.2004

Lokacija: s' one strane duge

 • Poruku poslati

6

Srijeda, 20. Oktobar 2004


EDITOVANO U KORPU ZA OTPATKE...

Hadzied.
"Svi oni koji su nas izbacili iz ustava neka dobro znaju da mi sa ove zemlje ne idemo nikuda, od istih smo minerala sachinjeni kao i ona i samo su nam njeni plodovi slatki. Mi chemo ovu drzhavu i ovaj ustav poshtovati onoliko koliko i oni nas poshtuju"

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

7

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Već duže vrijeme sam i sam namjeravao pokrenuti ovu temu. Kako je već rečeno, islam odobrava darovanje organa. Za mozak nisam siguran da se može transplatirati ali ono što je meni sticajem okolnosti u posljednje vrijeme privuklo pažnju je transplatacija srca. Centralna banka 'primjeraka' za transplataciju se nalazi u Holandiji. Inače, u Njemačkoj postoji zakon o transplataciji organa kojeg bih trebao izvući sa neke police. Čim ga nađem eto, ako Bog da, najinteresantnijih detalja za posjetioce foruma.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

björn

Profesionalac

(10)

 • »björn« je muško

Postovi: 670

Datum registracije: 29.08.2003

Lokacija: sweden

 • Poruku poslati

8

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Moze li dokaz da se islam slaze u vezi ovog? Ko i obicno ne verujem da se cijela ulema slaze zato bih volio dokaze ako moze prije prihvatanja ovog "islam odobrava".selam
14. Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i o­ni se kroz nju uspinjali,
15. opet bi o­ni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!" (Kur'an)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

9

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Evo ovdje.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Utopljena u Casi

Zlatna sredina

(10)

 • »Utopljena u Casi« je žensko

Postovi: 242

Datum registracije: 01.05.2004

 • Poruku poslati

10

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Citirano

Orginalno od björn
Moze li dokaz da se islam slaze u vezi ovog? Ko i obicno ne verujem da se cijela ulema slaze zato bih volio dokaze ako moze prije prihvatanja ovog "islam odobrava".selam

Ja bih drage volje potrazila, ali selim i sve knjige stoje u paketima spakovane. Potrajalo bi dok nadjem.
Ako neko ne postira za par dana (do tada chu raspakovati sve) onda chu to obaviti ja.
Tu sam…tu sam gdje jesam. Takva kakva jesam. Moje meso. Moja krv. Moj glas. I, tudja presuda – na život. .

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko
 • »kiki« je autor ove teme

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

11

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Svedoci smo sve cescih humanitarnih akcija, skupljanja priloga za odlazak na operaciju transplantacije organa u razne ustanove sirom evrope (nekada i dalje). Jedno trebamo znati, i na to misliti, bolest se ne desava samo drugima oko nas, vec se nazalost moze javiti i nama samima.

Podrzavam stav onih koji su za pomoc drugima, i ja sam misljenja da je dusa bitna, a telo je samo materija koja ce se vec u roku od nekoliko dana pretvoriti u prah i izgubiti formu. Zasto onda ne pomoci drugome? Ali, odmah da se ogradim od transplantacije lica sto tzv. Hadalj pomenu, a to zbog onih koji ostaju posle mene, jer celo telo ce uviti u kefin ali lice uvek ostaje otkriveno, pa ce mozda moji bliznji pozeleti da ga vide poslednji put.

Razumem i one koji se protive. Prisustvovala sam brojnim obdukcijama i nije bas prijatno, ali ipak moram priznati da je bilo apsolutno postovanje prisutnog tela i radjeno striktno ono sto je potrebno.

Kada je u pitanju bubreg, imamo oko 3.500 bolesnika na dijalizi u SCG. Smatra se da ih je 60-70% transplantabilno, znaci da imaju indikaciju za transplantaciju bubrega. Na listi cekanja za kadaverski bubreg trenutno imamo oko 1.300 bolesnika. Verovatno bi taj broj bio i veći da bolesnici nisu shvatili da je cekanje prilicno neizvesno, pa nece da se podvrgavaju pretransplantacionoj obradi (neke od tih pretraga nisu bas prijatne), koja je uslov da se stave na listu cekanja.
Kad su u pitanju zivi davaoci, svega 20-30% bolesnika ima nekog od rodbine ko je i zdrav i ima odgovarajucu tkivnu i krvnu podudarnost sa bolesnikom da bi mogao biti adekvatan davalac.

Bubrezni bolesnici jos i imaju neki izlaz, postoji dijaliza. Kad su u pitanju srce, pluca, creva i pankreas, tj. "neparni" organi, onda imate veliki problem jer za to ne postoje zivi davaoci, niti razvijen vestacki organ. Za takve bolesnike kadaverska transplantacija je pitanje zivota i smrti, a kadaverski organ jedini lek.

Transplantacija testisa je muslimanima zabranjena jer se u njima nalaze spermatozoidi koji su nosioci genetickog materijala, te bi vi tako svojim potomcima preneli sve osobine osobe od koje ste dobili testis a nijednu svoju.
Pazi koju igru igras.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

12

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Citirano

Moze li dokaz da se islam slaze u vezi ovog? Ko i obicno ne verujem da se cijela ulema slaze zato bih volio dokaze ako moze prije prihvatanja ovog "islam odobrava".selam


Kada se tiče ovakvih slučajeva ( znači, donatorstva organa ), mislim da je manje bitno, da ne kažem ne bitno mišljenje uleme bilo koje vere ( hrišćanske, islamske, i dr. ), kada postoje indikacije da se transplatacija radi kao jedino sredstvo koje vodi ka izlečenje ili uopšte opstanku bolesnika...

Nije mi cilj da kažem da bih nešto uradio uprkos preporukama uleme, mada ako je to nekakav izlaz, onda što da ne, preporučio bih pacijentu da to uradi ( isto kao i što savetujem bolesnicima da ne poste kada su primorani da više puta u toku dana uzimaju lekove, pa će im post doneti samo štete, a nikakve koristi )...
Naime hoću da kažem da je u Islamu, mada lično mislim i u svakoj drugoj vere, to regulisano na najnormalniji način, pa po meni kada su u pitanju neke pozitivne stvari, i stav uleme je uvek pozitivan po tom pitanju, pa je izlišno diskutovati da li se ili ne slaže ulema, jer se slaže u svakom slučaju, a oni pojedini ekstremi mogu i da se ne slože, al to ima svuda...
Jednostavno hoću da kažem da je u Islamu sve pozitivno i odobreno, tako da čovek kada radi ispravno i u pravom nijetu neku stvar ne može da pogreši, bez obzira da li konusltovao nekoga ili kasnije pročitao stav nekoga, uvideće da se to ne razlikuje uopšte...

Po meni, treba svi da se manemo lažne skromnosti, i da sami sebi priznamo, ako nećemo pred drugima, da bi svako pristao u krajnjem slučaju i da to ne odobrava ulema, ukoliko su u pitanju vitalne indikacije ( teško je gledati nekoga svog najbližeg da se muči )...

Prema tome mislim da je u svoj ovoj priči koja se odnosi na odobravanja ili ne ( ukoliko su ti pripadnici uleme kompetentni da o tome govore, jer bi morali biti eksperti ne samo za versko-pravna pitanja već i za medicinsko-stručne stvari ) ipak treba najviše staviti akcenat na strogo stručno medicinske idnikacije ( potrebnosti )...

Jednostavan primer je bio u ne tako davnoj prošlosti kada je na tržištu za lečenje Insulin zavisnog Dijabetes Melitusa bio jedini veštački Insulinski preparat, svinjski prećišćeni protein takozvani SPP insulin ( zamislite koliko je ljudi odbilo da prima takav insulin kao lek, a bio im je neophodan, dok nije u upotrebu uveden govedji insulin, pa tek sada dosta kasnije humani insulin i insulinski analozi kao veštački potpuno slični preparati ), po meni ovo nije opravdano, a po nekima i dan danas možete čuti da je bilo opravdano ( takvo mišljenje bilo koga ne samo uleme bilo bi u najmanju ruku neozbiljno )... A vidimo da nije tako iz sledećeg objašnjenja :

Presađivanje organa nečiste životinje u tijelo muslimana


Transplantaciji organa životinje, na koju se odnose propisi o nečistoći, kao što je svinja npr., u tijelo muslimana, u osnovi ne pribjegava se osim kada je to prijeko potrebno, a nužda ima svoje zakone, s tim da se ono što se smatra neophodnim pravilno odmjeri, i da korist od toga utvrde pouzdani liječnici muslimani.


92


Moguće da neko prigovori, da je zabranjeno jedenje mesa, kao što je Kur'an časni spomenuo u četiri ajeta. Presađivanje jednog dijela u tijelo nije jedenje. To je korištenje, a Poslanik, s.a.v.s., dozvolio je korištenje dijela lešine (konkretno kože). Lešina je zajedno (na jednom mjestu) sa svinjetinom zabranjena Kur'anu, pa ako je dozvoljeno korištenje osim za jelo, to upućuje na zaključak da je korištenje svinjetine, osim za jelo, dozvoljeno.


U Sahihu je preneseno da je Resulullah, s.a.v.s., prošao pored uginule ovce, raspitivao se o njoj pa su mu rekli: "Ta ovca je vlasništvo Mejmunine oslobođene robinje", a on reče: "Uzmite kožu, učinite i iskoristite". Oni rekoše: "To je les", a Poslanik, s.a.v.s., odgovori: "Zabranjeno ju je jesti".10)


Ostalo je još da se kaže: svinja je nečista, pa kako je dozvoljeno unošenje nečistog dijela u tijelo muslimana?


Mi kažemo: Šerijatska zabrana se odnosi na vanjsku nečistoću, spolja na tijelu. A što se tiče unutarnje nečistoće, nema dokaza za zabranu. Unutar postoje nečistoće, krv, mokraća, izmet i druge izlučevine, a čovjek klanja, uči Kur'an, tavafi oko Kabe, dok je to u njemu i ništa mu ne smeta. Tako propisi o nečistoći se ne odnose na unutrašnjost tijela.


Sada mi stvarno nije jasno ko je i kako lansirao neistine o zabrani korišćenja SPP insulina i siguran sam naneo nenadoknadivu štetu mnogim bolesnicima ranije...

Pozdrav

Time_Out|

Zlatna sredina

(10)

 • »Time_Out|« je muško
 • »Time_Out|« je zabranjen

Postovi: 195

Datum registracije: 08.01.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

13

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Esselamu alejkum!

Ipak je bitno misljenje uleme po ovom i po svakom pitanju koje nam nije jasno objasnjeno Kur'anom ili Sunnetom. Tekst sa linka http://members.lycos.co.uk/elihlasiskren…cija_organa.htm jasno i nedvosmisleno objasnjava stav islama po ovom pitanju.

Zakljucak je da nije zabranjeno zavestanje organa u vecini slucajeva. Nije dozvoljeno jedino organu koji prenosi nasljedne osobine. Takodje nije dozvoljeno pomoci nemuslimanu koji se bori protiv islama i muslimana na bilo kojem polju. Nije dozvoljeno ostaviti ni otpadniku od islama. U ostalim slucajevima je dozvoljeno i pitanje je licnog opredjeljenja isto kao i davanje nafake ili pomaganje siromasnih npr.

Meni ne smeta da se poslije preseljenja neko okoristi organima iz mojeg tijela, mada bih ipak to uslovio ucescem u odlucivanju svoje uze porodice (npr. djece), i naravno u okvirima koji su pomenuti u gore navedenom tekstu.
A oni koji vjeruju i cine dobra djela - oni su, zbilja, najbolja stvorenja (Al Beyyina - Dokaz jasni, 7)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

14

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Citirano

Orginalno od hadzied
Kada se tiče ovakvih slučajeva ( znači, donatorstva organa ), mislim da je manje bitno, da ne kažem ne bitno mišljenje uleme bilo koje vere ( hrišćanske, islamske, i dr. ), kada postoje indikacije da se transplatacija radi kao jedino sredstvo koje vodi ka izlečenje ili uopšte opstanku bolesnika...

Doktore, razumijem šta želiš reći mada muslimani ne prihvataju ovakvu formulaciju. Muslimanima je bitan stav islama (kojeg prezentira ulema) a koji se ne zasniva na našoj procjeni situacije već na temeljima vjere.

Što se tiče problema oko inzulina svinjskog porijekla radi se jednostavno o neupućenosti. Nekada su hadžije pred uplatu hadždža išle kod brice da zamijene pare, kao novčanice koje su oni imali su možda od nekakvog harama došle a bricine pare su sve halal.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

15

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Originalno od Ed

Citirano

Muslimanima je bitan stav islama (kojeg prezentira ulema) a koji se ne zasniva na našoj procjeni situacije već na temeljima vjere.


Znam, svestan sam toga bio i dok sam ovo pisao, ali opet bih podvukao, da u velikom broju slučajeva ovo važi dok se ne desi u neposrednoj blizini tog muslimana ili čak njemu, onda bašnije sve tako jasno kao što ti kažeš...

Inače slažem se sa tobom, i mislio sam dali ili ne da nastupim ovako sa mojim stavom, ali ipak mislim da treba biti realan i uzeti u obzir realnu situaciju sa terena...

No nije ovo tema i ne želim da se udaljavam od nje...

Pozdrav

Utopljena u Casi

Zlatna sredina

(10)

 • »Utopljena u Casi« je žensko

Postovi: 242

Datum registracije: 01.05.2004

 • Poruku poslati

16

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Podrzavam Ed-a, a jednim djelom i Hadzied-a. Ljudsko ne znanje je najvechi problem chovjechanstva, nikakvi ratovi, bolesti ili shto vech. Ako je Allah dz.sh. dozvolio da se u sluchaju gladi, ako nema bash nishta drugo jede i svinjsko meso, ali samo onoliko koliko da ostane na zivotu, ne vidim shto bi , tom analogijom, inzulin bio zabranjen koji je napravljen od nechega shto je prije milion filtera bilo svinja.
Tu sam…tu sam gdje jesam. Takva kakva jesam. Moje meso. Moja krv. Moj glas. I, tudja presuda – na život. .

björn

Profesionalac

(10)

 • »björn« je muško

Postovi: 670

Datum registracije: 29.08.2003

Lokacija: sweden

 • Poruku poslati

17

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Razumjem u potpunosti to o cemu ti Hadzi pricas ali bas u tome je razlika izmedju mumina i muslimana.Onaj prvi prati propise islama 100% a onaj drugi kako vetar puhne tj kako mu je lakse.Svako za sebe najbolje zna u kojoj je grupi....
14. Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i o­ni se kroz nju uspinjali,
15. opet bi o­ni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!" (Kur'an)

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

18

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Citirano

Orginalno od björn
Razumjem u potpunosti to o cemu ti Hadzi pricas ali bas u tome je razlika izmedju mumina i muslimana.Onaj prvi prati propise islama 100% a onaj drugi kako vetar puhne tj kako mu je lakse.Svako za sebe najbolje zna u kojoj je grupi....


Bjorn, još večeras kada sam odgoarao na Ed-ov post, ako si čitao napomenuo sam da je škakljivo gledište sa strane jednog profesionalca u oblasti medicinskih nauka...
Ali ja sam izabrao taj put, šta da se radi...
Meni je svakako na prvom mestu da pomognem bolesniku i da ga posavetujem kako da optimalno iskoristi sva svetska znanja iz neke oblasti...

P.S.
Što se tiče konstatacije o tome ko je i ko nije vernik ili pravi vernik, to da ostavimo drugome da prosudjuje...

Veliki pozdrav

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko
 • »kiki« je autor ove teme

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

19

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Vratimo se temi, a ko hoce nek uvazi ulemu, ko nece, njegov izbor, ja licno cenim odgovor islamskih ucenjaka i da je kojim slucajem bio negativan nikad ne bih pristala da raspravljam o ovome. Jos zelim reci da po zakonu svi koji se nisu izjasnili o ovom pitanju, smatraju se kao pristalice, tj, znaci da odobravaju da se njihovi organi mogu iskoristiti posle njihove smrti.

Negde procitah da su, u nekom proslom vremenu, knjizice imale listice na kojim se moglo potpisati da li ste za davanje organa, a na drugom mestu nadjoh da je to kod Svedjana lepo regulisano, jednostavno mozete u apoteci kupiti neki formular u kom su upisani organi i vi mozete stiklirati koji organ pristajete da darujete, to onda prosledite do neke sluzbe i oni vas imaju u vidu za slucaj potrebe. O ovome bi nam se mogao raspitati neki clan foruma koji zivi u Svetskoj. ;)

Kod nas je prva transplantacija bubrega izvrsena 1974. godine. Do danas je, u SCG, uradjeno preko 500 transplantacija. Postoje tri centra za transplantaciju bubrega: Klinicki centar Srbije, VMA i Klinicki centar u Novom Sadu. Transplantacije jetre i srca su radjene u KBC "dr Dragisa Misovic", a transplantacije drugih organa prakticno nisu ni radjene. U svetu se uspesno rade cak i kombinovane transplantacije: u bloku se urade transplantacije srca i pluca, ili bubrega i gusterace. I te kombinovane transplantacije polako ulaze u rutinu.

Istovremeno, iz godine u godinu se usavrsavaju imunosupresivni lekovi, koji sprecavaju odbacivanje presadjenog organa. Jedan od glavnih problema u transplantaciji je problem odbacivanja presadjenog organa. Da se to ne bi desilo, prisiljeni smo da dajemo imunosupresivne lekove, koji smanjuju odbrambene snage bolesnika, sto uzrokuje druge nezeljene komplikacije kao sto su infekcije, maligna oboljenja ili razni metabolički poremecaji.

P.S. Nesto se slabo izjasnjavate. :D
Pazi koju igru igras.

Giovanni

Profesionalac

(10)

 • »Giovanni« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 13.09.2002

Lokacija: Canada

 • Poruku poslati

20

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Sjajna tema.

Kao humanista nacelno se slazem da zavjestanje organa ima svoju svrhu i smisao, i glasam za "ZA".
Svidja mi se i ideja koja, kao sto neko rece, je zazivjela u Svedskoj da mozes popuniti listic sta hoces da doniras (nesto slicno postoji u Kanadi ali za testament) i da izjavis da to radis ciste savijesti tako da u slucaju da nekome je zaista potreban neki tvoj organ i to hitno kad se radi o minutima, rodbina ili ostali koji hipoteticki "polazu" pravo na tvoje tijelo ne moraju biti pitani vec samo obavijesteni (ako vec nisu od tvoje strane unaprijed) o tome da je tvoje tijelo (organi) zavjestano u medicniske svrhe.

Medjutim, meni u cijelom tom procesu doniranja organa smetaju neke stvari koje su postale i predmet nekih filmskih scenarija a to je trgovina ovim organima i cudni kriterijumi prioriteta dobijanja istih.

Iako vjerujem da u velikoj vecini slucajeva liste cekanja postoje i nacelno se postuju kao takve, ne mogu se oteti utisku da oni koji imaju vise suskavih zelenih novcanica u padze nece pronaci neki bilo legalan ili ilegalan nacin da prije dodju do zeljenog organa naustrb liste. Razni novinski spisi i "kuloarske" price cine potporu ovom zapazanju a u nekim zemljama (citaj siromasnim zemljama) ovo postaje i unosan posao?

Kao meni cudan primjer cu navesti gospodina Earvin "Magic" Johnson-a (bivseg kosarkasa LA Lakers-a i legendu NBA-a) koji je virus HIV-a zaradio cini mi se 90-te ili 91 godine i "nekim cudom" 97 godine uspio broj pozitivnih tijela svede na nulu (ili na mjeru koja se nije mogla detektovati) dok svi znamo sta se desava u Africi i koji je procenat ljudi koji moze da sebi priusti neko ovakvo "cudo"...

Razmislite malo i o ovom aspektu.
Ujedno se nadam da mi pokretac teme nece zamjeriti na njenom prosirivanju da ne budem vulgaran razgranjavanju.

Zivili
Giovanni
[SIZE=1]Sarajlija rozdenijem, Pazarac podrijetlom, Kanadjanin dekretom!

Homo homini lupus iliti Covjek je covjeku Vucko![/SIZE]

Social bookmarks