Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

  • »Muhammed_Alim« je muško
  • »Muhammed_Alim« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 08. April 2004

Sta znaci biti Allahov rob?

[SIZE=3]
Šta znači biti Allahov rob?
[/SIZE]


Riječ «rob» ima veoma negativne konotacije u današnjem društvu. Iako se taj pojam shvata isključivo u doslovnom značenju, dakle kao pojam koji označava osobu čija je sloboda ograničena i koji je bezvrijedno biće u očima svog gospodara, ovaj pojam u islamskom učenju ima sasvim drugačije značenje. U arapskom jeziku, na kojem je došla Objava, jezički se jasno razlikuje pojam Allahov rob od pojma koji označava roba koji robuje čovjeku. Zbog nepostojanja adekvatne riječi u našem jeziku kojom bi se mogla prevesti riječ abd, kojom Allah naziva one koji poštuju njegove zakone, prevodioci Kur´ana su uglavnom koristili riječ rob. Nažlost, to je izazvalo dosta negativnih konotacija, iako za to nema osnova, jer biti abd nije ni približno slično robovanju, ili degradiranju nečije ličnosti. Naprotiv, za muslimana je žudnja da bude najodaniji rob Allahov jedini način da postane zaista slobodan, i na ovom i na budućem svijetu. Zbog toga, kad je u pitanju robovanje Allahu, taj nesretno odabrani termin treba uzimati uslovno i nastojati da nam on ne priziva sliku obespravljenog čovjeka u okovima, već da ga gledamo kao zaštitnički odnos Stvoritelja prema svojim stvorenjima.
Pojam ropstvo pokreće jake emocije, noseći sa sobom duh barbarizma i nepravde, pa je reakcija većine ljudi: «Rob? Nisam ja ničiji rob. Ja sam slobodan čovjek/žena, sa vlastitom voljom.»
Ono što većina ne shvata je da su, nasuprot svom ubjeđenju, robovi droge, alkohola, novca, karijere, strasti i čega sve ne. Ovakvo ropstvo je nepravda prema ljudskoj duši i ne donosi nikakav napredak čovjeku ni na ovom ni na budućem svijetu.
Allah kaže: «Mesihu neće biti zazorno da prizna da je Allahov rob, pa ni melekima, Njemu najbližim.A onima kojima bude zazorno da se Njemu klanjaju i koji se budu oholili, Allah će ih sve pred Sebe sakupiti...»(En-Nisa,172.)
Naša djeca govore da žele postati doktori, advokati ili inžinjeri, ali odrasti i uz to biti dobri Allahov rob je cilj kojem svi trebamo težiti. Allah kaže o onima koji Njemu robuju: «A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju i kad ih neznalice oslove odgovaraju: «Mir vama!» (El-Furkan, 63.)
Među onima koji se ubrajaju u Allahove robove su svi poslanici i vjerovjesnici, među kojima je i naš Poslanik, s.a.v.s. Allah je njemu uputio ove riječi: «Ako se oni budu prepirali s tobom, reci:Ja se samo Allahu pokoravam, a i oni koji me slijede.» (Ali Imran, 20.)
Samo zato što su ovi ljudi poslanici i vjerovjesnici ne znači da je njihova potpuna predanost gotova stvar. Oni su ljudska bića, baš poput nas i isto tako su često molili Allaha da ih učini Svojim dobrim robovima. Poslanik Sulejman, a.s., ne samo da je bio jako moćan poslanik, nego je bio jedan od najvećih vladara koje svijet pamti. Allah o njemu kaže: «I on se (Sulejman) nasmija glasno riječima njegovim i reče: Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati Tvojoj, koju si ukazao meni i roditeljima mojim i da činim dobra djela na zadovoljstvo Tvoje i uvedi me milošću Tvojom među dobre robove Svoje!»
(En-Neml, 19.)
Robovanje Allahu daje nam nadu da đe naši grijesi biti oprošteni: «Reci: O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će sigurno sve grijehe oprostiti. On doista mnogo prašta i On je milostiv.» (Ez-Zumer, 53.)
Kada pokidamo lance naših strasti i postanemo istinski Allahovi robovi steći ćemo Njegovu zaštitu od zla i razvrata, kao što je stekao Jusuf, a.s.: «I ona je bila poželjela njega, a i on bi bio nju poželio da od Gospodara svoga nije opomenu ugledao- tako bi, da odvratimo od njega izdajstvo i blud, jer je on uistinu bio Naš iskreni rob.» (Jusuf, 24.)
Trudeći se da dostignemo iskrenost, sa Allahovim dopuštenjem, ući ćemo u džennet i biti zastićeni od vatre. «Dat ćemo da takav džennet naslijedi onaj od robova naših koji se bude grijeha klonio...» (Merjem, 63.)
Najvažnija osobina odanog roba jeste odanost. Kada mu njegov Gospodar nešto naredi, on posluša. Gdje mu kaže da ide, on ide. Čega mu kaže da se kloni, on je daleko od toga. Jedina njegova želja je da radi ono čime je zadovoljan njegov Gospodar. Težeći ovom uzvišenom nazivu «Allahovog roba» osiguravamo se od strahota Velikog Dana. Allah Uzvišeni kaže: «O robovi Moji, za vas danas straha neće biti, niti ćete i za čim tugovati...» (Ez-Zuhruf, 68.)
Molim Allaha da nas počasti iskrenim robovanjem samo Njemu, Uzvišenom i Milostivom! Amin!„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

Altuna

Majstor

(10)

  • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

  • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 31. Maj 2004

Biti Allahov rob, po meni, znaci bojati se Allaha i stideti se Allaha na bilo kom mjestu. Biti svjestan da je Allah jedini Gospodar koji je svugdje i uvijek prisutan.
Biti Allahov rob je zadovoljstvo jer On svojim robovima daje slobodu, ali je covjek sam sebi oduzima postajuci rob nekome i necemu drugom mimo Njemu. A zar iko zasluzuje da mu ti pognes glavu mimo Onoga ko te je stvorio i dao ti SVE sto imas? Mi smo Allahovi svakako, priznali to ili ne, a vjerniku je najveci ponos i najveca sreca kada prizna da je rob Allahu Savrsenom i Svemogucem jer takvog Gospodara imaju samo vjernici i takav Gospodar im je dovoljan. :klanja:
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Social bookmarks