Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Chonbey

Zlatna sredina

(10)

 • »Chonbey« je muško
 • »Chonbey« je autor ove teme

Postovi: 286

Datum registracije: 10.03.2004

Lokacija: US

 • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 26. April 2004

Stem cells

Nisam bas siguran da li ovo spada u nauku ili u zdravlje, pa ako administrator misli da sam promasio forum, neka reaguje

Pre neki dan sam gledao emisiju o tzv. 'stem celijama' (engl. stem cells). U pitanju su celije koje mogu da poprime osobine drugih celija (cast-ovanje, sto bi rekli programeri :) ). Vrlo interesantna pojava. Malo sam google-ovao i nadjoh interesantan link o njima:

http://stemcells.nih.gov/infoCenter/stemCellBasics.asp

Bilo bi fino ako bi neki od doktora sa ovog foruma mogao da napise vise informacija.

Pozdrav
Solve it. Solve it quickly, right or wrong. If you solve it wrong, it will come back and slap you in the face, and then you can solve it right

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Petak, 30. April 2004


PLURIPOTENTNE MATIČNE ĆELIJE HEMATOPOEZE ( STEM ČELIJE )

Pitanje porekla krvnih ćelija ćoveka, još nije do kraja razjašnjeno. Smatra se da sve ćelije koje cirkulišu u krvnom prostoru, vode poreklo od PLURIPOTENTNE MATIČNE, ili STEM ćelije hematopoeze. Mada se u koštanoj srži nalaze i takozvane UNIPOTENTNE matične ćelie.

Stem ćelije, su u stanju da svojim usmerenim razvojem, daju ćelije svih krvnih loza.

Nalaze se u koštanoj srži i čine svega 0,01% ukupnog ćelijskog potencijala.

U takvom stanju su neaktivne, i pobude se i prelaze u generativni ciklus samo onda kada pos5toji ozbiljno oštećenje koštane srži.

Poseduju sposobnost samoobnavljanja i sposobnost razvoja i diferencijacije u sve krvne loze po potrebi.

Nakon stimulacije jedna takva stem ćelija posle dvadeset deoba stvoriće 10,000,000 novih ćelija loze koja je oštećena.

Faktori koji dovode do pobuđenja ovih ćelija su tzv. faktori hematopoeznog rasta...

Pozdrav...

P.S.

Hematologija, nauka koja se bavi izučavanjem ovih problema o kojima si govorio, je jedna veoma složena i kompaktna nauka, koja je prepuna složenim i dosta komplikovanim terminima, tako da sam se ja trudio da ne iznosim stručne termine i što jasnije u kratjkim crtama objasnim ovo, čini mi se da bi sve više bilo dosta komplikovano za laički auditorijum...

Pozdrav

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

3

Četvrtak, 06. Maj 2004

Kao sto Hadzi rece, u kostnoj srzi se nalaze pluripotenten hematopoezne maticne celije (PHMC) od kojih poticu sve krvne celije.
Hematopeza je slozen proces tokom koga se iz maticnih celija kostne srzi postupno razvijaju razlicite zrele celije krvi.

Razliciti eksperimenti i podaci o bolesnicima doveli su do zakljucka da maticne celije predstavljaju populaciju koja se sastoji iz celija sa razlicitim stepenima samoobnavljanja i diferencijacije, kao i da postoji jedna zajdnicka pluripotentna celija CFU-S od koje nastaju celije svih krvnih loza.

Kada se pluripotentne celije dele, sto traje tokom citavog covekovog zivota, neke od novih celija bivaju potpuno identicne izvornim pluripotentnim celijama i ostaju u kostnoj srzi da bi se odrzavala zaliha tih celija, mada se njihov broj vremenom smanjuje. Medjutim, veci deo repodukovanih maticnih celija se diferencira pa nastaju druge celije. Rani potomci se ipak ne mogu identifikovati kao razliciti tipovi krvnih celija, iako su oni vec postali opredeljeni za posebnu liniju celija i nazivaju se opredeljene maticne celije.


Ovo je osnovna uloga maticnih celija poznata vec duze vreme, medjutim, poslednjih godina su otkrivene jos brojne uloge ovih celija koje naucnici pokusavju dokazati. Naučnici se nadaju da bi kloniranjem ljudskih embriona mogli da dođu do matičnih ćelija, koje bi zatim poslužile za stvaranje zdravih, genetički identičnih ćelija - zamena za oštećene ili obolele ćelije u ljudskom telu. Drugim rečima, dobio bi se 'obećani' lek za teške bolesti kao što su Parkinsonova i šećerna bolest ili čak rak. Oni smatraju da su maticne celije, dobijene iz ovih embriona, sposobne da zamene bilo koju drugu celiju u ljudskom telu bez straha od odbacivanja koje je karakteristicno za operacije presadjivanja tkiva i organa koja su trenutno aktuelna u svetu medicine.
"Zbog toga sto ove celije nose gene svake individue, posle deljenja je moguce ocekivati da se one transplantiraju a da ih imunoloski sistem ne odbaci", rekao je profesor Hvang.

Na Vojnomedicinskoj akademiji, u saradnji sa Klinikom za urgentnu internu medicinu i institutima za radiologiju i transfuziologiju, 19. februara uradjena je transplantacija maticnih celija poreklom iz kostne srzi, u cilju lecenja akutnog infarkta srca, prva takve vrste u jugoistocnoj Evropi. Intervenciju su obavili strucnjaci VMA kardiolog ass.dr sc med. Slobodan Obradovic sa Klinike za urgentnu internu medicinu, interventni radiolog dr Sinisa Rusovic i transfuziolog docent dr. sc med. Bela Balint sa Instituta za radiologiju i profesor dr. sc med. Branko Gligic iz Uprave VMA.
Kod pacijenta starog 61 godinu, sa akutnim infarktom srca, treceg dana od primarne angioplastike i ugradnje intrakoronarnog stenta, uzeta je kostana srz, izdvojene su maticne celije i izvrsena njihova aplikacija u koronarnu arteriju. Cilj procedure je rana i ubrzana regeneracija ostecenog dela srca. Pacijent je bez komplikacija podneo intervenciju i odlicno se oseca.
Takva intervencija trenutno se radi samo u najvecim svetskim centrima u Nemackoj, SAD, Italiji i Japanu.

Smatra se da se ove celije mogu koristiti i u borbi protiv celavosti tako sto bi se one usadjivale u kozu i od njih nastale celije dlake. (o)

Za one koji bi vise da znaju o ovome, mogu reci da je super ovaj link sto nam preporuci Chonbey.
Tema je veoma inetersantna, nadam se da sam bar malo pomogla, mada mislim da trebam jos puno o tome uciti. :D


Pazi koju igru igras.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Nedjelja, 09. Maj 2004

\\\"Stem ćelije, su u stanju da svojim usmerenim razvojem, daju ćelije svih krvnih loza.\\\"- originalno iz mog predhodnog posta, Hadzied...

U daljem delu posta, šema koja nam slikovito govori o diferencijaciji STEM ćelije u sve ostale ćelijske grupe krvi...

hadzied je dodao/la ovu sliku:
 • img011.gif

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

5

Nedjelja, 09. Maj 2004

Pa ja ne vido da doktori rekose da se ove njihove celije mogu naci i u pupcanoj vrpci novo rodjenceta, ova tehnika se siroko koristi u francuskoj jel je mnogo jednostavnija i jeftinija od one da se uzima kostana srz. Teoretski od svakog novorodjenceta bi se uzimala pupcena vrpca koja posle porodjaja i onako nicemu ne sluzi. Postoje samo problemi oko njene konzervacije.
Eto kolko ja cuh o tome, a ako neko zna vise o ovome nek pise.
malo za promenu

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

6

Ponedjeljak, 10. Maj 2004

U south park-u rekose da ih vade iz abortiranih fetusa.
Nemam pojma jel to tacno.

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

7

Ponedjeljak, 10. Maj 2004

Ma sve je moguce. :rolleyes:
Ja sam negde citala da se ove celije nalaze i u plodovoj vodi.
Pazi koju igru igras.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Ponedjeljak, 10. Maj 2004


"Pa ja ne vido da doktori rekose da se ove njihove celije mogu naci i u pupcanoj vrpci novo rodjenceta, ova tehnika se siroko koristi u francuskoj jel je mnogo jednostavnija i jeftinija od one da se uzima kostana srz."- originalno od Hadalj...

Druže, nisam siguran, dali ih ili nema u pupčanoj vrpci, verovatno da ih ima, jer se ove ćelije nalaze u koštanoj srži odrasle jedinke, to je sigurno, dok kod fetusa, ili neonatusa moguće je da ih ima i u pupčanoj vrpci, u to nisam siguraan, te ne tvrdim, a sigurno je lakše i praktičnije uzimati te ćelije iz pupčane vrpce, mada tu ostaje još način njihovog konzerviranja i čuvanja do momenta kada će zatrebat, pa mislim da je i metoda punkcije koštane srži, koja je relativno jednostavna, nije ni puno bolna, a dosta efikasna, opet praktičnija, jer možemo uzeti materijal onda kada nam zatreba, a nemamo potrebu da čuvamo ranije uzete uzorke...

P.S.
Ali kako reče moja uvažena koleginica Kiki, nije moja interesna svera hematologija, mada se u mnogome poklapa u vezi sa onim što proučavam, ali sa jednog drugog aspekta ( klasični gubitak hematološkog materijala, jednostavnim gubitkom ukupne krvne mase ), pa se zbog toga ne mogu jasno izjašnjavati o ovim problemima, a cilj mi je bio da pokretaču teme približim problem, za čije će se odgovore morati sam snaći...

Pozdrav

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

9

Utorak, 11. Maj 2004

Orginalno od hadzied
Druže, nisam siguran, dali ih ili nema u pupčanoj vrpci, verovatno da ih ima, jer se ove ćelije nalaze u koštanoj srži odrasle jedinke, to je sigurno, dok kod fetusa, ili neonatusa moguće je da ih ima i u pupčanoj vrpci, u to nisam siguraan, te ne tvrdim, a sigurno je lakše i praktičnije uzimati te ćelije iz pupčane vrpce, mada tu ostaje još način njihovog konzerviranja i čuvanja do momenta kada će zatrebat, pa mislim da je i metoda punkcije koštane srži, koja je relativno jednostavna, nije ni puno bolna, a dosta efikasna, opet praktičnija, jer možemo uzeti materijal onda kada nam zatreba, a nemamo potrebu da čuvamo ranije uzete uzorke...


Delom se slazem sa kolegom, a jednim delom ne.

Slazem se da je punkcija kostane srzi mnogo jednostavnija od ekstarkcije stem celija iz pupcane vrpce (ako je dokazano da je to moguce).
ALI, znamo da je broj maticnih celija u kostanoj srzi ogranicen i da s` godinama stalno opada, dok s` druge strane, znajuci da je zivotni vek eritrocita 120 dana, a ostalih celija krvne loze jos manje, znaci da su njihove prekursorske celije potrebne tokom citavog zivota, iz toga sledi (po mom misljenju) da je broj stem celija koje se mogu dobiti punkcijom kostane srzi veoma mali jer bi u slucaju punkcije vece kolicine imali znatne poremecaje u strukturi krvne loze i pojavu brojnih drugih oboljenja, to bi tada bilo nesto kao ono operacija uspela, pacijent umro.
Verovatno iz ovog razloga istrazivaci pokusavaju da otkriju odakle je najbezazlenije izdvajati ove celije.
Opet naglasavam, ovo je samo moje misljenje, no mozda nisam upravu. ;)


Pazi koju igru igras.

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

10

Utorak, 11. Maj 2004

Ja bih sam da kazem nasim dragim kolegama da ode nismo u kahfu, moze ne moze, hocu necu, brate to je nauka i ako je dokazano da jeste onda nema sta ti da mislis i da ti se cini.
Na netu bog do danas ima lom stvari o svemu i svacemu, te zalegnite jednu noc i trazite i najcete sve sto vam treba.
Ovo je savet za sve one koji pretenduju da se bave naukom, trazite, ne zaustavljajte se na onome sto je u vasoj knjizi, nauka napreduje neverovatnom brzinom i danas putem neta imamo sansu da budemo u toku sa svim najnovijim saznanjima. Takodje ne treba se ogranicavati, sto vise znamo i sto je nase znanje sire moze nam samo koristiti i mozemo ga primeniti u onome sta je nasa specijalnost.
Svet je mali, ono u najmanje mora se znati bar jedan svetski jezik a posle mozemo preko ovih programa za prevodjenje slediti sve sto moze postojati. Evo bas sam sinoc trazio nesto po nemackoj i nasao lom stvari koje nigde nisu publikovane, fino to pokupio i preveo preko onog AltaVista - Babel Fish Traduction sto mi Niky do, tako da mogu tacno znat ko sta i dje u svetu radi na temu koja me interesuje i onda ti necu sigurno rec cini mi se.
no heljenejse
malo za promenu

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Utorak, 11. Maj 2004


Hadalje, joj... opet ovaj nick, kojim ja ne volim da te oslovljavam... :)

Ovde se radi o akademskim razmatranjima, ne mora sve da je citirano iz nekih novina, časopisa, naučnih radova...

Ima tu i iskustva, doduše skromnog... ;)

Veliki pozdrav za tebe brate, no potrudiću se da ti argumentujem ove tvoje nedoumice...

Pozdrav

Chonbey

Zlatna sredina

(10)

 • »Chonbey« je muško
 • »Chonbey« je autor ove teme

Postovi: 286

Datum registracije: 10.03.2004

Lokacija: US

 • Poruku poslati

12

Utorak, 15. Juni 2004

Evo jos jednog interesantnog linka na ovu temu - istrazivanje na MIT-u, vodecem svetskom tehnloskom centru

http://web.mit.edu/newsoffice/2004/celltest.html
Solve it. Solve it quickly, right or wrong. If you solve it wrong, it will come back and slap you in the face, and then you can solve it right

janazizu

Početnik

(10)

 • »janazizu« je žensko

Postovi: 1

Datum registracije: 04.11.2008

 • Poruku poslati

13

Utorak, 04. Novembar 2008

Stem celije postoje u pupcanoj vrpci, nucno dokazano, sta vise, ovaj metod "cuvanja" stem celija se uveliko koristi, samo nije zastupljen u nasoj zemlji, obzirom na troskove, iako je moguc vise od godinu dana...


Fakti:

- Maticne celije se nalaze u pupcanoj vrpci

- Klinicka istraživanja su potvrdila da maticne celije u organizmu zamenjuju istrošene ili uništene celije organa

- Ubrizgavanje maticnih celija je alternativa transplantaciji koštane srži i mnogo je delotvornije

- Maticne celije cuvaju se u tecnom azotu na temperaturi od -196 stepeni Celzijusa

- Stem celijama do sada su lecene sledece bolesti: maligna oboljenja, leukemija, aplasticna anemija, urodjeni poremecaji metabolizma, imunodeficijencije

- Maticne celije u buducnosti ce se koristiti za lecenje Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, multiple skleroze, dijabetesa, moždanog udara, poremecaja u mišicima, genskih oboljenja

- Cuvanje stem celija posebno se preporucuje kod postojanja porodicne istorije bolesti, parovima razlicitih rasa ili etnickog porekla i u slucajevima veštacke oplodnje


Cudotvorne celije nalaze se u krvi pupcane vrpce i moguce ih je cuvati neizmenjene i nekoliko decenija. Širom sveta postoje laboratorije koje su specijalizovane za skupljanje i cuvanje ovih celija. Lekari entuzijasti u Srbiji bore sa da takve "banke krvi" uskoro budu otvorene i kod nas.

Praksa duga dve decenije
Maticne celije prvi put uspešno su iskorišcene za lecenje leukemije pre dve decenije u Francuskoj. Petogodišnji decak je na klinici u Parizu izlecen od leukemije zahvaljujuci krvi iz pupcane vrpce. Od tada ne prestaju naucna istraživanja kojima se ispituju svojstva stem celija. Ove "magicne celije" poseduju dve vrlo važne karakteristike koje ih cine specificnim u odnosu na druge: one nisu specijalizovane za odredjene funkcije, odnosno univerzalne su, a mogu da se dele, i drugo, pod odredjenim okolnostima, pravilnim usmeravanjem njihove deobe može se dobiti bilo koja specificna celija živog organizma.

Social bookmarks