Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško
 • »hobbes« je autor ove teme

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

1

Četvrtak, 05. Septembar 2002

STRIP

Pozdrav svima,

Da li volite stripove?

Moji omiljeni stripovi su:

Korto Malteze
Ken Parker
Dylan Dog
Calvin&Hobbes

A vaši?
Da li su kompjuteri ubili interesovanje za strip kod današnje dece i omladine?

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško
 • »hobbes« je autor ove teme

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

2

Četvrtak, 05. Septembar 2002

o Calvin&Hobbes

STRIP
Urnebesne slike
“Kalvin i Hobs” Bila Votersona (izdavač “Mika Miš“) svojom popularnošću dokazuje vitalnost kako “porodičnog” tako i
novinskog strip rukavca

Ilija Bakić

Novinski strip je prvi oblik u kome se publika upoznala sa novim medijem, koji će kasnije biti nazvan deveta umetnost. U potonjim decenijama, mada se težište strip dešavanja pomerilo na posebna izdanja i albume, novine su opstajale kao stalni “izvor” ovakvih sadražaja razvijajući i usavršavajući specifični način pripovedanja i crtanja prilagođen dnevnim i nedeljnim izdanjima, tako da se danas u mnoštvu svetskih listova redovno nalaze kaiševi i table stripa a mnogi od ovih serijala doživeli su globalnu popularnost. U sferi humorističnog stripa takav “slučaj” je sa “Denisom”, “Snupijem” ili “Garfildom”. “Kalvin i Hobs” Bila Votersona ( 1958 ) hit je novinskog stripa od trenutka svoje pojave pre petnaestak godina i dokazuje vitalnost kako tzv. “porodičnog stripa” tako i novinskog strip- rukavca.
Elem, Kalvin je šestogodišnji vragolan a Hobs njegov plišani tigar koji je živ samo kada su oni sami. U prvoj okolini su Kalvinovi roditelji, mama često na ivici nervnog sloma zbog jedinca (i tada optužuje supruga da su za sve krivi njegovi geni zbog kojih nisu dobili slatku devojčicu) i tata koji je predlagao da umesto deteta nabave jazavičara, koji ume da priča neverovatne priče i kome Kalvin preti da mu je popularnost opala te mu sledi pobuna i progonstvo. Kalvin inače ide u školu (ako mu bekstvo ne uspe), tamo se druži sa Suzi tako što je gađa ledenicama a ona unapred uživa u tome što će je, kad napune 17 godina, on morati da moli za sastanak; u blizini je uvek i mrgodni klinja koji se već brije i nudi Kalvinu da proveri da li ima života posle smrti, dok nad svima lebdi učiteljica Crvodrvić i budi Kalvina iz maštanja.
U slobodno vreme, dakle kad se ne grudvaju, spuštaju niz strme padine, šetaju po šumi ili beže u svet jer su slupali porodični auto, odnosno osnivaju tajni klub “Otarasi se kilavih devojčica”, Kalvin i Hobs razmišljaju o krucijalnim pitanjima kakva su da je detinjstvo kratko (te ga treba potpuno iskoristiti) a zrelost večna, odnosno da je nužno ozbiljno se zabavljati jer vreme raspusta bespovratno ističe. Kalvinove omiljene životinje su krvožedni dinosaurusi, od hrane voli toksični radioaktivni otpad, želi da gleda TV dok mu mozak ne iscuri, zamišlja sebe kao tiranosaurusa koji tamani ljude, godzilu dok ruši Tokio, pilota koji bombarduje njegovu školu, a njegova stalna inkarnacija je neustrašivi svemirac Spif, uvek u ratu sa zlim vanzemaljcima. Mašta i stvarnost (šta god ona bila) prepliću se u neverovatnim i razgaljujućim akrobacijama sa efektnim poentama, koje nisu uvek samo jednokratnog geg efekta.

Dečak i tigar

Votersonov crtež besprekoran je u svojoj izražajnosti što je zapazio i Čarls Šuls, tvorac Snupija, tvrdnjom da “Kalvin i Hobs” sadrži “urnebesne slike”. Uspeh nije opčinio Votersona, on dalje odbija da se njegovi junaci nađu na majicama, šoljama, posterima, posteljini i sličnim proizvodima, kao što je vrlo restriktivan i prema načinima preštampavanja stripa zahtevajući da se poštuje novinski format dnevnih kaiševa i nedeljnih tabli. “Kalvin i Hobs” se posle novinske premijere pojavljuju, sakupljeni u kontinuirane avanture, u albumima kakav je i “Kalvinova osveta” (originalno objavljena 1994.). Na stotinak stanica ove knjige svet dečaka i tigra (uprkos mestimično vrlo lošoj štampi) blista u punom sjaju svoje neponovljivosti.

Autor je pre par godina prestao da radi ovaj strip.hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško
 • »hobbes« je autor ove teme

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

3

Četvrtak, 05. Septembar 2002

Korto Malteze

Hugo Pratt i Corto Maltese - Avantura nošena vjetrom nostalgije text by Marin Radišić

Ponosan sam svaki put kada mogu nešto reći ili napisati o jednom od najvećih pripovjedača u stripu, "građaninu svijeta", posljednjem velikom predstavniku venecijanskog slikarstva, kozmopolitu koji nam je na beskrajno šarmantan način prikazao svu raznolikost i ljepotu naroda i kultura iz gotovo svih krajeva svijeta, a njegovi glavni likovi, svojevrsni antiheroji, nastupiti će u tim krajevima uglavnom kao pridošlice koji svojim razumijevanjem i ljubavi jasno ukazuju na mogućnost suživota, poštivanje tuđih religija, zakona i običaja, gradeći tako trajne mostove prijateljstva bez obzira na nacionalnost, vjersku pripadnost ili boju kože.

Proputovavši svijet uzduž i poprijeko, ovaj veliki humanist znao je otkriti ljepotu u svakom njegovom kutku, beskompromisan u stavu kako je svaka jednako vrijedna! Majstor dijaloga, svojim je likovima uspio udahnuti život poput malo kojeg autora na području devete umjetnosti. Ljudski karakteri od krvi su mu i mesa sa svim manama i slabostima, što će u vremenima kao što je npr. I. svjetski rat posebno doći do izražaja.

Corto Maltese, melankolični, cinični mornar u potrazi za nečim što mozda i ne postoji (!), njegov je alter-ego i autoportret (iako je u početku crtan inspiriran fizionomijom Burta Lancastera). U ovom najuspješnijem Prattovom serijalu ploviti ćemo Karipskim i Južnim morima, prikradati se uz ljude-leoparde u kolonijalnoj Africi, sakriti u blatnom rovu ratom zahvaćene Europe, spustiti Amazonom u srce juznoameričke džungle, plesati tango u Buenos Airesu,... Uh! Nije li vam ovo vec dovoljno? ...jer ako nije (u što iskreno sumnjam!) znajte da se radi samo o dijelu avantura sina britanskog mornara s Cornwalla i gibraltarske ciganke, koji na svojim putovanjima susreće likove od kojih su neki stvarne povijesne ličnosti smještene u vremenski stvarne povijesne kontekste, poput Jack Londona ili Manfreda von Richthofena - legendarnog Crvenog Barona.

Isto tako susresti će se (svjesno ili nesvjesno toga) s bićima iz mitova i legendi, koji će bas preko njega, koji sanja otvorenih očiju, uspostaviti vezu sa našim svijetom. Tako će se u jednoj od kultnih epizoda glavom i bradom pojaviti mag s dvora Kralja Arthura, kao i vjestičja polusestra vladara Camelota - nitko drugi do druid Merlin i Morgana Le Fey, a sve će započeti tako što će naš mornar zaspati oslonjen o mitsko kamenje Stonehengea. U čitavu Prattovu opusu magija inače zauzima vrlo bitno mjesto, bilo da se radi o keltskim legendama ("Les Celtiques"), religiji s Karipskog mora ("Voodoo for the president"), ritualima mongolskih šamana ("En Siberie"), ili pak venecijanskoj tajnoj masonskoj loži ("Favola di Venezia"), čiji je član, navodno, bio i sam autor.

Smješten na početak 20. stoljeća u period od 1905. pa do početka španjolskog građanskog rata u kojem mu se gubi trag, Corto Maltese svjedok je jednog prošlog vremena, isto kao što je njegov tvorac na kraju tog istog stoljeća svjedok vremena koje zauvijek prolazi i nestaje, ali kao što kazu vilenjaci iz epizode San zimskog jutra: "...Sve dok netko u ovoj zemlji bude sanjao - mi cemo postojati!" ... A Hugo Pratt uvijek će biti s nama koji sanjamo otvorenih očiju! Hvala mu što nas je naučio tome. -
hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško
 • »hobbes« je autor ove teme

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

4

Četvrtak, 05. Septembar 2002

Ken Parker

Ken Parker text by Marko Šunjić

Kad su 1974. crtač Ivo Milazzo i scenarist Giancarlo Berardi donijeli Sergio Bonelliju na stol prvu epizodu Ken Parkera nisu ni sanjali koliki će trag njihov junak ostaviti u povijesti talijanskog i svjetskog stripa. Ali, nije sve išlo tako lako. Berardi i Milazzo su bili nerazdvojni prijatelji i kolege sa fakulteta gdje ih je spojila ljubav prema stripu i kako Ivo jednostavno kaže: "...vidio sam da Giancarlo obožava pisati, ja sam obožavao crtati i tako smo odlučili pokušati napraviti nešto zajedno ..." Poslije par godina odvojenog rada za razne francuske, engleske i američke izdavačke kuće na raznoraznim likovima, autori su odlučili okušati sreću na domaćem tlu zajedničkim snagama. U to vrijeme autori nisu mislili raditi Western seriju smatrajući da je u klasičnom westernu već sve rečeno, ali na narudžbu magazina Giornalino napravili su skicu jedne western priče, koju su nesretnici odbili ( i vjerojatno godinama poslije čupali kosu zbog toga), a da bi je Bonelli objeručke prihvatio. Prvobitno je bilo zamišljeno da to bude "standalone" priča koja bi izašla u sklopu edicije "Collana Rodeo". Međutim, upravo u to vrijeme se pojavio slavni western film redatelja Sidneya Pollacka - "Jeremiah Johnson" ili kako je preveden u Italiji "Corvo Rosso non avrai il mio scalpo" ("Crveni Gavran neće uzeti moj skalp") koji ih je obojicu oduševio tako da su prepravili originalni scenarij ponuđen Bonelliju i kreirali lik koji neodoljivo podsjeća na slavnog Roberta Redforda iz filma, lik western heroja koji neće biti klasičan revolveraš nego lovac i vodič koji se oružjem služi samo u samoodbrani. Nakon što je vidio tri četvrtine prvog broja Bonelli je oduševljeno zatražio nove nastavke prepoznajući potencijal u onome što je vidio i imajući na umu otvaranje nove serije. Međutim zahtijevao je da redizajniraju lik tako da bude bez brade (Milazzo je u jednom intervjuu duhovito primjetio : "...Zašto? Zato što u Italiji nijedan bradati junak nije postigao nikakv uspjeh!...") i da promijene ime Jebediah Baker koje je Berardi bio odabrao. Rečeno - učinjeno. U drugoj epizodi Ken je, kao što znamo otišao kod brijača (i postao Robert Redford:-) ), a ime je promijenjeno tako da se Milazzu svidjelo ime Ken, a Berardi je odabrao Parker po svojoj omiljenoj kemijskoj olovci:-). I tako je 3 godine nakon nastanka prvog broja, 1977. objavljen prvi broj Ken Parkera nazvan "Lungo Fucile" (Duga puška), a sve poslije toga je povijest...

I tako, iz broja u broj, oduševljenje i odobravanje je raslo kako kod publike tako i kod kritike koja je otvoreno prihvatila našeg junaka. To ne bi bilo toliko čudno da Ken nije toliko odskakao od ostalih strip junaka svog vremena. Naime, temeljno pravilo svih popularnih serija je bezvremenost glavnog junaka koji nikad nije stario i čije ste pustolovine mogli čitati bilo koji redom da ne zapazite neku razliku, glavni junak je prolazio kroz tisuće pustolovina neokrznut, uvijek postojan i nepromijenjen, dok se kod Kena osjećalo da junak kroz priče stari, da stiče iskustvo, da se mijenja, da prolazi kroz unutarnje borbe i sukobe sa samim sobom. Ken je osvojio čitatelje svojom nesposobnošću da bude junak i profesionalni avanturist, sličnošću sa "normalnim čovjekom", sposobnošću da pogriješi i mudrošću da svoju grešku i prizna, ironijom i samokritikom, unutarnjim borbama, refleksijama i sumnjama i ostalim ljudskim vrlinama kao što su velikodušnost, dobrota, prijateljstvo, odanost, altruizam, hrabrost,idealizam, optimizam i samostalnost. Ken je unio pravu revoluciju u talijanski strip bogatstvom brojnih obrata, genijalnim načinima kreiranja komičnog, ali i suspensa, posebim narativnim stilom, "jezikom slika" bi ga gotovo mogli nazvati, gdje prestaje potreba za didaskalijama i balončičima sa tekstom, ingenioznim Milazzovim kadriranjem, filmskim raskursima, lepršavim, slobodnim stilom crtanja punim mašte i gotovo dječačke igre svjetla i sjene u kojoj se malo toga jasno vidi ali je ipak intuitivno čitatelju sve jasno, te prekrasnim naslovnicama rađenim u akvarelu koje su se protezale i na zadnju naslovnicu što je bila velika novost u ono vrijeme.
Stoga nije ni čudo što je spomenuti dvojac osvojio srca ljubitelja stripa širom svijeta i osvojio nebrojene strip nagrade za svoj rad na Ken Parkeru.

Kroz Kenove avanutra upoznajemo čitavu lepezu likova među kojima ćemo istaknuti trapera Dashiella, sipatičnu djevojčicu Pat O'Shane, eskima Nanuka, kuju Lily, Tecumseh, pripadnicom indijanskog plemena Hunkpapa i udovicom koja je prilikom napada američke vojske ubijena, a koju je Ken oženio i usput dobio nadimak Chemako ili "Onaj koji se ne sjeća". Theba(njegovo novo ime je Teddy), Tecumsehin sin rođen u njezinom prijašnjem braku koji sada živi u Bostonu, Lady Barbara Huntington Scott koja mu je otkrila radost čitanja i posudila prve knjige i još mnogi mnogi drugi lovci, indijanci, traperi i ostali koje ovdje nismo nabrojili. U sagi o Kenu se pojavljuju i neki stvarni likovi poput generala Custera, Buffalo Billa, te novinara i pisaca Ambrosea Biercea i Neda Buntlinea koji su odigrali veliku ulogu u razvoju Kena kao lika potaknuvši ga da krene pričati i pisati priče...
Također, za razliku od ostalih strip junaka, Ken nema arhetipskog neprijatelja koji se kontinuirano pojavljuje kroz cijelu sagu...Neprijatelj koji se najdrže zadržao bio je Donald "Lucky" Welsh, plaćeni ubojica i revolveraš kojeg je Ken gonio kroz prvih par brojeva, a nakon toga Ken se bori protiv nasilja ljudi nad ljudima, pohlepe, neznanja, iskorištavanja, rasizma i netrpeljivosti i ostalih zala modernog društva.

Kenove avanture počinju 29.12.1868 i idu strogim kronološkim redom, i u njima pratimo Kena u njegovim lutanjima po Sjevernoj Americi. Upravo kruta pravila kronologije su stvarala ogromne probleme autorima jer je mjesečni ritam izlaženja morao biti poštovan ali ako neka epizoda nije bila gotovo nije se moglo objaviti neku drugu umjesto nje jer tada ne bi bila ispoštovana kronologija. Tako je nakon nekog vremena Ken počeo kasniti, prvo sa brojem 12. "Balada o Pet O'Šejn", pa poslije i sa ostalim, tako da je od 59 brojeva 20 izašlo sa zakašnjenjem a vrhunac je bio kad je broj 58. "Štrajk" kasnio 6 mjeseci! Konačno, s 59. brojem , 1984. završava originalna serija i Ken napušta izdavačku kuću Sergio Bonelli editore i u skladu sa svojim lutalačkim karakterom kreće na dug put po raznoraznim kućama (Orient Express, Comic Art, Isola Trovata, Ken Parker Editore) da bi se na kraju opet vratio u SBE. Ukupno je objavljeno još 3 epizode koje se pribrajaju regularnoj seriji, dakle brojevi 60. Un principe per Norma, 61. Un alito di ghiaccio / Dove muoiono i titani i 62. Il respiro e il sogno (koji se smatra najboljom Kenovom epizodom), 13 epizoda objavljnih u Ken Parker Magazineu i 4 specijalna broja, od kojih zadnji, "Faccia di rame"(Bakreno lice) predstavlja još jedan kraj Kenovih pustolovina nakon kojeg su se Berardi i Milazzo razišli i nastavili sa odvojenim projektima (Berardi je kreirao kriminalističku seriju Julia koja izlazi za SBE, a Milazzo je uradio par epizoda za Magico Vento, Nick Raidera i Texone #13 "Sangue sul Colorado") za sada se ne zna da li će biti novih nastavaka Kenovih pustolovina. Međutim, pošto je Ken na kraju sage završio u zatvoru na Floridi nepravedno optužen za ubojstvo, za pretpostaviti je da će autori uslišiti želje još uvijek mnogobrojnih Kenovih fanova i prijatelja (Ken Parker je junak sa najvećim brojem Fan Clubova u Italiji!) i da neće ostaviti svog junaka u zatvoru nego da će mu pokloniti kraj kakav zaslužuje.
Do tada, so long Ken!
hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško
 • »hobbes« je autor ove teme

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

5

Četvrtak, 05. Septembar 2002

DYLAN DOG

Dylan Dog text by Darkwod Devil & Marko Šunjić

Nakon što je godinama Sergio Bonelli Editore preferirao western tematiku u svojim stripovima, u prvoj polovici 80-tih godina prošlog stoljeća došlo je do naglog zaokreta u odabiru tematike novog vala stripova. Godine 1982. pojavio se Martin Mystere koji se bavio tematikom velikih zagonetki i misterija. Taj se odabir pokazao kao pun pogodak te je strip doživio veliki uspjeh. Motivirani uspjehom stripa koji se bavio nečim potpuno novim trebalo je odabrati temu koja će biti nova i dovoljno dobra da zainteresira čitatelje. Tada na scenu stupa mladi scenarist koji je do tada radio scenarije za druge junake u Sergio Bonelli Editore (Zagor, Mister No) i koji je, kako se poslije pokazalo, kreirao jednog od najvećih likova talijanskog stripa i postigao ogroman uspjeh u Italiji i u cijelom svijetu. Taj mladi scenarist zvao se Tiziano Sclavi, tema koju je odabrao je bio horror , a glavnog junaka je nazvao Dylan Dog. Potpuno neočekivano, prve epizode postižu ogroman uspjeh u Italiji, jer je publika očito bila gladna novih i zanimljivih tema, te se horror tematika pokazalapuno zanimljivijom nego što se očekivalo. Dylan Dog već nakon nekoliko brojeve zauzima visoko drugo mjesto po prodavanosti Bonellijevih izdanja odmah iza Texa Willera. U zlatnim vremenima Dylan se prodavao u preko milion primjeraka worldwide, dok danasnja tiraža ovog junaka iznosi jos uvijek nevjerojatnih 300 000 primjeraka mjesečno!!! Veliki doprinos ovakvoj prodaji možemo potražiti u činjenici da je Dylan Dog jedan od rijetkih stripova koji je naišao na dobar prijem u ženskom dijelu populacije, koje čine dobar dio Dylanovih čitatelja!

Dylan je detektiv, istražitelj, ali ne bilo kakav detektiv; on je, kako je sam sebe prozvao, istražitelj noćnih mora. Iako prilično mlad, iza sebe već ima karijeru policajca Skotland Yarda, liječeni je alkoholičar, iza njega su i desetine slomljenih srca, no tko je zapravo Dylan Dog niti sam on ne zna jer njegova je prošlost još poprilično prekrivena velom tajne. Za razliku od svog kolege Sherlocka Holmesa koji je inspiraciju nalazio svirajući violinu on svira klarinet, te u slobodno vrijeme slaže modela galije koju vjerovatno neće nikada dovršiti. Lice Dylana Doga je lice britanskog glumca Ruperta Evereta, što je samo još jedan u nizu Bonelijevih junaka čije lice je uzeto od poznatih glumaca (Ken Parker, Nick Raider, Magico Vento, Tex Willer...). Ako ste zainteresirane za njegove usluge možete ga naći u Craven Roadu broj 7 u Londonu, njegove usluge koštaju 50 funti dnevno plus troškovi, ali nerijetko će preuzeti neki slučaj i bez naknade, tek da zadovolji svoju znatiželju. Najslabija Dylanova točka su lijepe žene sa kojima gotovo u svakoj epizodi završi u krevetu. Nije to tipično »macho« zavođenje koje susrečemo kod nekih drugih junaka, Dylanov pristup ženama je poseban pomalo sjetan, iskren i nabijen emocijama, ali te veze gotovo uvijek traju samo jednu epizodu.

Svijet Dylana Doga je svijet koji mi poznajemo, znači sadašnjost. To je na neki način jedan od problema jer su autori ovom liku točno odredili starost tako da je neminovno da će morat ostariti iako se danas još odlično drži. Glavno mjesto radnje je London u kojem se na samom početku ovog serijala odvijalo najviše epizoda. Kasnije se radnja širila po svim djelovima Velike Britanije i svijeta. Budući da se Dylan Dog bavi jedinstvenim zanimanjem u njegovom svijetu susrećemo sve vrste čudovišta (vampiri, vukodlaci, vještice, čarobnjaci, gnomi...) i ljudi bolesnog uma. Iako se u mnogim epizodama nalazi velika količina krvi, odsječenih glava i strašnih prizora morbidnih ubistava Dylanov svijet odiše velikom dozom poezije i melankolije.

Groucho Marx je Dylanov pomoćnik i najbolji prijatelj. Njegov lik je preuzet od poznatog američkog glumca i komičara Groucho Marxa, jednog od urnebesne braće Marx. On se pojavljuje od prvog broja i omiljena zabava mu je pričanje glupih šala svakome tko ih je u prilici čuti, a to su najčešće Dylan i njegovi klijenti,.na njihovo veliko zgražanje. Nekada sa svojim šalama zna pretjerati no u većini slučajeva samom Dylanu je od velike pomoći, pogotovo kad u ključnom trenutku treba dobaciti Dylanu pištolj kojim ovaj treba ubiti čudovište! Inspektor Bloch je Dylanov bivši šef iz policijskih dana i njegov veliki prijatelj. Budući da je važna osoba u Scotland Yardu nebrojeno puta je pomogao Dylanu sa korisnim informacijama, a i nekoliko puta mu je spasio život. Njihov odnos je više očinski nego li prijateljski iako Bloch često zna prigovarati kako zbog Dylana nikad neće dočekati zasluženu penziju. Jedna od karaktiristika mu je da ne podnosi krv i da redovito povraća na mjestu zločina.

Doktor Xabaras je najveći Dylanov neprijatelj koji se pojavio već u prvom broju. Opsjednut serumom besmrtnosti ovaj čovjek bolesnog uma nekoliko puta je stao na put Dylanu. Nažalost, sudbina se ružno poigrala sa Dylanom jer upravo Doktor Xabaras je njegov otac. Smrt je česti Dylanov neprijatelj. Naravno, ona je prisutna kod svih Bonellijevih junaka, ali kod Dylana je ona prikazana kao fizička osoba u dugoj crnoj halji sa kapuljačom koja u ruci drži kosu. Iz epizode u epizodu nastavlja se nadmudrivanje ova dva protivnika.

Glavni pisac i scenarist je i dalje Tiziano Sclavi, iako je u zadnje vrijeem puno pažnje i vremena posvetio drugim projektima i obavezama, tako da su priliku dobili i ostali scenaristi kao Claudio Chiaverotti, Pasquale Ruju, Medda/Sera/Vigna (tvorci Nathana Nevera), Luigi Mignacco i još mnogi drugi...Grafički kreator Dylana Doga je Claudio Villa koji je do 42. broja crtao i naslovnice , a nakon toga ga zamjenjuje Angelo Stano čije radove možemo vidjeti i danas. Osim njih dvojice, veliki doprinos Dylanovom uspjehu dali su i ostali odlični crtači među kojima ćemo istaknuti najbolje i najpoznatije kao što su Carlo Ambrosini, Bruno Brindisi, Gianpiero Casertano, Giovanni Freghieri, Nicola Mari, Montanari&Grassani i Corrado Roi.

Dylan Dog je trenutno u laganom padu i očito je da autori ne mogu držati isti nivo kvalitete kroz ogroman broj izdanja. U zadnje vrijeme se često pojavljuju već viđene priče i čitatelji sa negodovanjem promatraju što se događa s njihovim omiljenim junakom. Za nadati je se da će se stari lisac Sclavi probuditi iz zimskog sna i vratiti u formu, a intrigantno je i pojavljivanje stranih scenarista poput Robina Wooda, autora jedne od najboljih Dylanovih priča u zadnjih par godina - DD Gigante #9 "L'esercito del'male" i koji pokazuje da ima snagu i maštu da vrati Dylana na vrh talijanske strip produkcije.
Bez obzira na tamne oblake koji su se nadvili nad našim junakom, uvjereni smo da će Dylan uspjeti pobijediti i ovog protivnika!
Phikret

Profesionalac

(10)

 • »Phikret« je muško

Postovi: 1.033

Datum registracije: 27.07.2002

Lokacija: http://www.ph-code.com, Treći kamen od Sunca

 • Poruku poslati

6

Subota, 07. Septembar 2002

Ehehe brate kad bih samo imao vremena....Eh kad bih samo ja imao strpljenja, interesovanjai vremena da citam te tvoje STRIPOVSKE elaborate.

Sledeci put napisi neshto kratko a mogu pocet da citam jer ja ne hajem da zapocinjem neshto shto ne mogu da dovrshim.
A tekstovi su zanimljivi ( bar u nekoliko redova koje sam imao vremena procitat)

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško
 • »hobbes« je autor ove teme

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

7

Subota, 07. Septembar 2002

Citirano

Orginalno od Phikret
Sledeci put napisi neshto kratko a mogu pocet da citam jer ja ne hajem da zapocinjem neshto shto ne mogu da dovrshim.

Jedan moj profesor kad bi mu se studenti žalili da ne mogu nešto da stignu,odgovarao je sledećom narodnom: "Ko voli ne spava" Dakle koga nešto zanima uložiće napor ili se odreći nečeg drugog.

Slažem se da su tekstovi dugi ali stvarno daju lep osvrt na svako od ovih strip ostvarenja i bilo mi je žao da ih skraćujem.

Sta da ti kažem kad o Kenu Parkeru i o Kortu imam i knjižice - zbirke eseja.(obećavam da ih neću prekucavati ovde :)

Koji strip ti voliš?

8

Subota, 07. Septembar 2002

strip danas?

Baš sam malo razgledao izloge trafika da vidim sta ima od stripova da se kupi.
Izbor je nikakav.
Ima Stripoteka a i to dolazi svaki drugi broj.
Ima zaostalih ovih malih stripova Marti Misterija, Tex Viler, Zagor i sl. Ali su prestali da dobijaju nove brojeve.
Ima Akira, strip radjen po poznatom japanskom animiranom filmu iz Manga produkcije. Mali format i očajan papir.
U NP-u skoro da je strip umro :(
U Beogradu je malo drugačija situacija. Ima domaćih strip albuma recimo Pahek-ovi, a uvoze i hrvatska izdanja.
Dosta dobar izbor je i u Kraljevu na par mesta.
dugačak nick - dugačak ......... nos

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško
 • »hobbes« je autor ove teme

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

9

Utorak, 10. Septembar 2002

Akira

Citirano

Orginalno od ndreadnought
Ima Akira, strip radjen po poznatom japanskom animiranom filmu iz Manga produkcije. Mali format i očajan papir.

Hvala na pregledu tržišta Ndr.
Samo mala ispravka. Akira je prvo postojao kao strip pa tek onda je urađena animirana verzija koja je proslavila Manga produkciju.
Animirana adaptacija nastala 1988. koštala je $7 miliona dolara, a rezultat je zapanjujući, očaravajući film. Priča počinje 1988. atomskom eksplozijom koja razara Tokio. Radnja se zatim prebacuje u 2019. Preporucujem za gledanje, videti kako Japanci crtanim filmom anticipiraju kretanja u igranom filmu.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško
 • »hobbes« je autor ove teme

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

10

Utorak, 10. Septembar 2002

Dubravko Mataković

Strip autor iz Vinkovca.
Tvorac najuvrnutijih stripova na prostorima bivše Yu.
Ko voli crni humor, viceve bezveze i sl. obavezno treba da pročita njegove stripove.
Preporučujem sve stripove o Perici, Tetak Trinaesti, i strip album Sabrana nedjela.

Na http://www.webart.hr/matakovic/HOME.htm može se naći još puno čega.
Ko je gadljiv ili osetljiv nek pripazi jer je jedna od autorovih karakteristika da šokira publiku.Elvinov babo

Profesionalac

(10)

 • »Elvinov babo« je muško

Postovi: 686

Datum registracije: 15.05.2003

Lokacija: Stockholm

 • Poruku poslati

11

Nedjelja, 01. Juni 2003

Stripadzija

Dok sam bio mladji i dokon nema kojeg junaka iz stripova nisam pratio.Imao sam oko 800 stripova i dan danas ih imam kuci u Jugi ali sad se nema vremena!!!!
Elvinov babo je dodao/la ovu sliku:
 • Strip.jpg
Zaboravi na probleme,sutra dolaze novi.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško
 • »hobbes« je autor ove teme

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

12

Subota, 19. Juli 2003

Pa kad bude ovo okupljanje mogli bi popričat malo i o tim stripovima koji su kod tebe. ;)

galaksija

Profesionalac

(10)

 • »galaksija« je žensko

Postovi: 1.598

Datum registracije: 09.10.2005

Lokacija: Gradacac

 • Poruku poslati

13

Petak, 11. Novembar 2005

Bili su mi omiljeni:Alan Ford,Zagor,Mister No,Komadant Mark i Blek Stena :) ....i naravno Miki Maus :)
Ako kliknete OVDJE nista se nece dogoditi :D

Nisam stvarna.Ja ne postojim.Ja sam laz....varka....vidis me samo uz pomoc Lysergic Acid Diethylamide

galaksija

Profesionalac

(10)

 • »galaksija« je žensko

Postovi: 1.598

Datum registracije: 09.10.2005

Lokacija: Gradacac

 • Poruku poslati

14

Srijeda, 07. Decembar 2005

Juce procitah Zagora kupljenog na buvljaku za 0,50 KM.
galaksija je dodao/la ovu sliku:
 • zagor.gif
Ako kliknete OVDJE nista se nece dogoditi :D

Nisam stvarna.Ja ne postojim.Ja sam laz....varka....vidis me samo uz pomoc Lysergic Acid Diethylamide

sanjiva

Zlatna sredina

(10)

 • »sanjiva« je žensko

Postovi: 230

Datum registracije: 17.03.2007

Lokacija: Sarajevo

 • Poruku poslati

15

Subota, 17. Mart 2007

Prije rata kao dijete jako sam voljela da citam stripove i citam ih i dan danas cim mi dodju pod ruku hehehe

Inace to mi je prije bio i jedan od hobija..imala sam preko 1000 Alan Fordova , 1500 Zagora , Marti Misterija , Mister No , Kapetan Mark i Zalosna Sova , dok sam bila mala redovno sam citala Miki Maus

Medjutim rat ko rat , a babi rahmetli zafalilo za potpalu i on se sjetio mozes zamisliti spalio mi sve te romane ;(

Najzalije mi je sto mi je spalio i romane/knjige koje sada uporno trazim ali ni najmenjeg traga nemam a to su Tajne nindzi o| ;(


I da smatram da su kompjuteri i napredna tehnologija ubili danasnjoj djeci interesovanje za stripove nazalost. :rolleyes:
Ljepota zene mora se vidjeti u njezinim ocima, jer to je ulaz u njezino srce - mjesto gdje stanuje ljubav.

Karakterna

Zlatna sredina

(10)

 • »Karakterna« je žensko

Postovi: 474

Datum registracije: 21.02.2006

Lokacija: Emona

 • Poruku poslati

16

Srijeda, 25. April 2007

Zna li neko ili poznaje li neko od vas nekog ko bi prodavao sledece stripove: DILAN DOG, MARTI MISTERIJA, MISTER NO, ZAGOR, ALAN FORD, KAPETAN MARK, BLEK STENA.... ?
Rodjena si sa krilima. Zasto zelis da puzis kroz zivot?

zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

17

Četvrtak, 26. April 2007

Pročitala sam možda sve epizode Alana Forda, a dosta sam čitala i Dilana Doga, Modesti Blejz, Iznoguda, Fantoma, Vajata Erpa... Bilo je perioda i kada sam čitala one dječije stripove: Miki Maus, Hogar Strašni, Asteriks i Obeliks...
zuti cvijet je dodao/la ovu sliku:
 • 131.png
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

siyah kalem

Zlatna sredina

(10)

 • »siyah kalem« je muško

Postovi: 260

Datum registracije: 10.04.2007

Lokacija: Sjenica

 • Poruku poslati

18

Četvrtak, 26. April 2007

Ahhh stripovi,moja prva literalna ljubav.
Ma kakva lektira kakvi bakraci ja sam citanje zavoleo upravo zahvaljujuci stripu.Kasnije su dosli romani, knjizevnost i ostalo.ALI STRIP.Ma prva ljubav zaborava nema.Moj omiljeni strip-junak je bio Mister No pa onda Zagor a u zadnje vrijeme sam citao AVANTURE BLAKE-a i MORTIMER-a.


SPAWN

Zlatna sredina

(10)

 • »SPAWN« je muško

Postovi: 259

Datum registracije: 26.04.2005

Lokacija: SCG\NP\LAPONIJA

 • Poruku poslati

19

Četvrtak, 26. April 2007

Zagor,duh sa sekirom,najveci smeker!!! (o) 8) ;)
Halo Bing? Kako brat?

Manager

Profesionalac

(10)

 • »Manager« je žensko

Postovi: 790

Datum registracije: 31.07.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

20

Srijeda, 15. August 2007

Manager je dodao/la ovu sliku:
 • welcome.jpg
Ne mijenjaj vjecno za prolazno!

Social bookmarks