Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »DOM-ZDRAVLJA« je muško
 • »DOM-ZDRAVLJA« je autor ove teme

Postovi: 62

Datum registracije: 30.11.2004

Lokacija: u ono sokace

 • Poruku poslati

1

Četvrtak, 02. Mart 2006

STRPCI - ZABORAV ZLOCINA JE ZLOCIN

Postovani forumasi otvaram temu "Strpci - Zaborav zlocina je zlocin".U prilogu temu je tekst sa odrzane tribine 27.02.2006 u Prijepolje:

ŠTRPCI SJEĆANJE - PORICANJE
Trinaest godina od otmice Bošnjaka u Štrpcima.

Na 13-godišnjicu otmice 19 putnika Bošnjaka na stanici Štrpci juče je u Prijepolje održana tribina «Štrpci sjećanje i poricanje».Na tribini su učestvovali Nataša Kandić direktor Fonda za humanitarno pravo, advokat Dragoljub Todorović, Semiha Kačar predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Almir Mehonjić predsjednik Centra za razvoj demokratije u Sandžaku.

- Država se mora suočiti sa istinom, mora ispitati stepen neosporne umešanosti tadašnjeg državnog vrha u slučaju Štrpci a svi nalogodavci, pomagači i akteri moraju biti kažnjeni odgovarajućom visokom kaznom. Suočavanje sa događajima iz bliske prošlosti simbolizuje poraz logike zaborava i težnju države da stvori multietničko društvo u kome svi građani imaju jednaka prava. Zločini su bili pratioci implementiranja nacionalne politike.Ozbiljno suočavanje sa prošlošću nije ovdje moguće bez pritiska medjunarodne zajednice bili smo i ostali društvo u krizi.Sandžak i Bošnjaci imaju pravo na istinu i njeno institucionalno priznavanje.Žrtve imaju pravo na satisfakciju istakla je Semiha Kačar

Otmica u Štrpcima je isplanirana akcija čemu svjedoče dokumenta pod oznakom « Strogo povjerljivo» u kojima piše da se za otmicu znalo znatno ranije, više od mjesec dana nego što će se desiti.Tako se održavaju sastanci ŽTP-a Užice, MUP-a Užice poseban sastanak sa Službom državne bezbednosti, kao i sastanak sa užičkim korpusom VJ uz prisustvo tadašnjeg generala Dragoljuba Ojdanića.Svi sastanci održani su krajem januara i početkom februara 1993. godine.Razgovaralo se o, kako su oni to nazvali, odvoženju putnika iz voza, od strane dijelova vojske genocidne tvorevine Republike Srpske.

- O tome da će biti zarobljavanja, otmica, zatvaranja znala je i državna bezbednost Srbije, znalo se je da postoji realna opasnost od otmice i ubistva Bošnjaka.Međutim mi imamo neodgovornu državu koja nije preuzela mjere da sve građane zaštiti na isti način.Ja danas ovde ne vidim predstavnike vlasti ne vidim nikog iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava istakla je Nataša Kandić .

-Jedini greh Jusufa, Safeta, Rasima i ostalih otetih Bošnjaka je to što su pripadali islamu.
O Štrpcima ćute državne institucije, a da šutnja uznemirava sve one koje ne pripadaju većinskom stanovništvu kazao je Mehonjić.


Na tribini u Prijepolju i ako su bili pozvani nisu se pojavili predstavnici političkih partija u Sandžaku, predstavnici Mešihata i aktivnih NVO iz Novog Pazara izuzev Sandžačkog odbora koji je i jedan od organizatora tribine.

Epilogu ovog događaja prethodio je performans kroz ulice Prijepolje gdje su aktivisti NVO «Žene u crnom», građani i rodbina otetih poručili porukom da je jedina istina koja ne stari, koja ne otrcava, koja ne gubi svoju snagu istina o otetim putnicima iz voza 671 u stanici Štrpci.

DOM-ZDRAVLJA

galaksija

Profesionalac

(10)

 • »galaksija« je žensko

Postovi: 1.598

Datum registracije: 09.10.2005

Lokacija: Gradacac

 • Poruku poslati

2

Četvrtak, 02. Mart 2006

Pa o koliko osoba se tu radilo???I jesu to bile PROBRANE osobe?
Nisam do sad znala za ovo...u svakom slucaju tuzno je...
Ako kliknete OVDJE nista se nece dogoditi :D

Nisam stvarna.Ja ne postojim.Ja sam laz....varka....vidis me samo uz pomoc Lysergic Acid Diethylamide

 • »DOM-ZDRAVLJA« je muško
 • »DOM-ZDRAVLJA« je autor ove teme

Postovi: 62

Datum registracije: 30.11.2004

Lokacija: u ono sokace

 • Poruku poslati

3

Četvrtak, 02. Mart 2006

27.02.1993. godine na stanici Strpci od strane vojske genocidne tvorevine Republike Srpske oteti su:

Oteti su:

1) Esad Kapetanović, 19 godina, zaposlen u preduzeću "Rad", Beograd

2) Ilijaz Ličina, 43 godine zaposlen u preduzeću "Ratko Mitrović", Beograd

3) Fehim Bakija, 43 godine, zaposlen u preduzeću "Planum", Beograd

4) Šećo Softić, 48 godine, zaposlen ŽTP, Beograd

5) Rifet Husović, 26 godina, zaposlen u Bijelom Polju

6) Sead Đečević, 16 godina, učenik iz Bara

7) Ismet Babačić, 30 godina, zaposlen u preduzeću "Wall Street", Podgorica

8) Hail Zupčević, 49 godine, izbeglica iz Trebinja

9) Adem Alomerović, 59 godina, zaposlen u "Raketi", Prijepolje

10) Rasim Ćorić, 40 godina, zaposlen u "Limci", Prijepolje

11) Fikret Memetović, 40 godina, zaposlen u ŽTP Beograd

12) Favzija Zeković, 54 godina, vlasnik radnje u Kraljevu

13) Nijazim Kajević, 30 godina, zaposlen u pošti, Priboj

14) Muhedin Hanić, 27 godina zaposlen u preduzeću "Zmaj", Beograd

15) Safet Preljević, 22 godine, zaposlen u privatnoj radnji u Beogradu

16) Džafer Topuzović, 55 godina, zaposlen u preduzeću "Planum", Prijepolje

17) Jusuf Rastoder, 45 godine, zaposlen u Beogradu

18) Zvezdan Zuličić, 23 godine, student izbeglica iz Sarajeva

19) Tomo Buzov, vojni penzioner, Beograd

galaksija

Profesionalac

(10)

 • »galaksija« je žensko

Postovi: 1.598

Datum registracije: 09.10.2005

Lokacija: Gradacac

 • Poruku poslati

4

Četvrtak, 02. Mart 2006

Na zalost vjerovatno su zavrsili kao i vecina otetih Bosnjaka.Zao mi je,ali me istovremeno cudi zasto niko nije pokrenuo postupak da se pronadju???I sami znate koliko je do sad iskopano masovnih grobnica u biH...zasto niko nista ne pokusava tamo i zasto svi cutite???I to je takodjer tuzno :(
Ako kliknete OVDJE nista se nece dogoditi :D

Nisam stvarna.Ja ne postojim.Ja sam laz....varka....vidis me samo uz pomoc Lysergic Acid Diethylamide

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Utorak, 27. Februar 2007

Danas se navrsava 14 godina od otmice 19 putnika bosnjacke nacionalnosti drzavljana tadasnje SRJ.

Da se ne zaboravi!!!
Sit Hungry Doesn't Believe

Karakterna

Zlatna sredina

(10)

 • »Karakterna« je žensko

Postovi: 474

Datum registracije: 21.02.2006

Lokacija: Emona

 • Poruku poslati

6

Utorak, 27. Februar 2007

Otmica u Štrpcima, 14 godina poslije, pod velom farsičnih sudskih procesa

ODGOVORNOST ZA ZLOČIN - DUG DRŽAVE PREMA ŽRTVAMA

Prije tačno 14 godina, 27. februara 1993. godine, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar, u stanici Štrpci oteto je, a onda i ubijeno 19 nevinih civila, od kojih je 18 Bošnjaka. Pod komandom Milana Lukića, Vojska Republike Srpske počinila je etnički motivisan zločin.

Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda podsjećaju da bez suočavanja sa prošlošću i odgovornošću nema suštinske demokratizacije društva. Nadležne institucije i pojedinci duguju stradalima, njihovim porodicama, i svim građanima potpunu istinu o zločinu. Tokom šestogodišnjeg farsičnog procesa, osuđen je samo jedan učesnik - Nebojša Ranisavljević, na 15. godina zatvora.

Nijaz Ličina, Fehim Bakija, Softić, Rifat Husović, šesnaestogodišnji Sead Dečević, Ismet Babačić, Halil Zupčević, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memetović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Jusuf Rastoder, Zvezdan Zuličić, Tomo Buzov i devetnaest godina star Esad Kapetanović su žrtve, i to treba jasno reći. Izjavom za podgorički "Monitor", da se svi zločini ne mogu tretirati u Hagu, da se u taj proces moraju uključiti i sudovi u Beogradu i Podgorici, Karla del Ponte jasno opominje kojom putanjom cio ovdašnji sistem mora da krene. Spomen obilježje za otete u Štrpcima još nije izgrađeno.

I pored skupštinske odluke da se izgradi spomen obilježje, taj dokument i dalje stoji u opštinskim ladicama, iako je utvrđena lokacija, izgled i poruka koja će se nalaziti na njemu. Tako se protiv zakonito opstruiše njegova izgradnja.

Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor još jednom ističu da je sve ono što se tokom proteklog razdoblja dešavalo u Sandžaku, ostavilo duboke ožiljke i traume među Bošnjacima, ali i među svim drugim ljudima otvorenog srca, koji su spremni da uvijek, bez izuzetka osude zločine. Nekažnjavanje vinovnika strašnih nedjela izaziva zebnju da se oni mogu ponoviti. Historija je na žalost prepuna takvih primjera.

www.bosnjaci.net
Rodjena si sa krilima. Zasto zelis da puzis kroz zivot?

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

7

Utorak, 27. Februar 2007

Cinjenica da ni posle 14 godina gotovo niko nije odgovarao za ovo zverstvo govori koliko je drzava ozbiljna da se obracuna sa ratnim zlocincima. Svakim dan koji prodje bez kaznjavanja zlocinaca je novi zlocin protiv zrtvi, njihovih porodica, ali i svakog normalnog coveka.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Social bookmarks