Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Asko

Zlatna sredina

(26)

  • »Asko« je muško
  • »Asko« je autor ove teme

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

1

Nedjelja, 15. April 2012

Stvoren mikroskopski precizan 3D printer

Beč, Austrija - Stigla je nova era 3D print tehnologije. Istraživači sa Bečkog Tehnološkog Sveučilišta (TU Vienna), stvorili su visoko-precizan printer koji je u mogućnosti stvoriti mikroskopski male objekte precizne u nanometre - jednako brzo kao i ostali obični printeri. 3D printer koristi tekuću smolu, koja je usmjeravana preciznim laserskim zrakama.Zraka prolazi kroz smolu, a usmjeravana je sistemom pokretnih ogledala i ostavlja liniju čvrstog polimera, samo nekoliko nanometara široku.http://www.balkan-express.org/template-f…3d-printer#1242

ed

Veteran

(61)

  • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

  • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 16. April 2012

Zanimljiva vijest. Ova inovacija bi konstruktorima u fazi razvoja i realizaciji novih ideja mogao jako puno pomoci. Kod dosadasnjih 3d printera poseban problem je bila preciznost. Ja sam imao prilike da se u to uvjerim. Kod elemenata koje sam porucivao detalji velicine 0,2mm uopste nisu bili vidljivi. Ovi printeri ce znanto smanjiti i cijenu proizvodnje ovakvih elemenata. Posebno je interesantno sto ce se ovakva masina moci kupiti za relativno male pare te ce svaki konstrukcioni biro moci sam da izradjuje komade na njima. Naci ce primjenu i u privatnoj upotrebi. I pored toga sto mehanicke karakteristike ovako izradjenih dijelova nisu poput onih koji izlaze iz alata u serijskoj proizvodnji opet ce se u mnogim slucajevima kucni aparati i elektronski uredjaji moci za male pare spasiti. Zamislite slomi vam se neki mali plasticni dio u kafe-masini ili prekidac na nekom elektronskom uredjaju a nista od toga nemate da kupite kao rezervni dio. Ili neki sitni detalj sa nekog skupog automobilskog dijela koji se ne moze posebno poruciti. Onaj ko posjeduje ovaj printer moze vam za kratko vrijeme i mali novac obezbijediti zamjenu.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Asko

Zlatna sredina

(26)

  • »Asko« je muško
  • »Asko« je autor ove teme

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

3

Nedjelja, 22. April 2012

Pocetak trece industrijske revolucije?


Slične teme

Social bookmarks