Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 08. Decembar 2003

Suština Islama

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Jedan od temeljnih elemenata Islama jeste vjerovanje u nevidljivo (gajb). U stvari može se reći da upravo gajb čini vjeru vjerom, jer kada bi Allah dž.š. bio vidljiv ljudima, onda vjerovanje ne bi imalo smisla. Tada bi svi očevidno znali za Allaha dž.š. i Njemu bi robovali, a da nebi imali drugog izbora. Međutim pošto smo se mi, Ademovi a.s. potomci htjeli prihvatiti emaneta vjere, kojega se drugi nisu htjeli prihvatiti, sami sebi smo učinili nepravdu i dovedeni smo u situaciju da se Allah dž.š. sakrio od nas, a mi Ga moramo vjerovati (iako Ga ne možemo uočiti niti jednim našim čulom) i šta više mi moramo našim životima i našim djelima potvrditi iskrenost našeg vjerovanja.


33:72 Mi smo nebesima, Zemlji i planinama ponudili emanet (vjere), pa su se ustegli i pobojali da ga ponesu, ali ga je preuzeo čovjek, a on je, zaista, prema sebi nepravedan i lahkomislen

Ovaj svijet je jako lijep i zamaman. Njegove ljepote i čari svuda su oko nas i stalno raspaljuju naše strasti i uvećavaju naše želje za posjedovanjem i konzumiranjem tih ljepota. Osim toga tu su naše ambicije i raznorazni problemi i brige na koje u životu nailazimo. Tu je i naravno i prokleti iblis sa svim svojim vojskama (i ljudskim i džinnskim), riješen da učini sve što je u njegovoj moći da nas za sobom povuče u propast.

U ovakvim okolnostima vrlo brzo se iskaže jedno svojstvo, koje je duboko uronjeno u našu prirodu, a to je zaboravnost. Mi smo bića koja zaboravljaju i ako želimo da kod sebe zadržimo bilo kakvo znanje koje smo naučili moramo ga stalno ponavljati. Svaki čovjek koji nešto zna, ukoliko to svoje znanje stalno i kontinuirano ne obnavlja i osvežava putem ponavljanja, te praćenja i studiranja literature, on ga polahko ali sigurno gubi. Ovo je svojstvo duboko usađeno u svakom čovjeku i od njega se ne može pobjeći.

Ne treba ni govoriti koliko je opasno kada čovjek zaboravi na svoga Gospodara i Stvoritelja. Allah dž.š. je postavio jedno pravilo koje kaže da ako mi budemo na ovom svijetu zaboravili na Njega i Njegove opomene, On će zaboraviti na nas upravo onda kada će nam Njegova pomoć biti najpotrebnija (na Sudnjem Danu), i obratno, ako se mi budemo sjećali Njega sada na dunjaluku, sjetiće se i On nas na ahiretu i dati nam Svoju Milost onda kada za njom budemo najviše vapili. Dokaz ovome su Allahove dž.š. riječi navedene u sljedećim Kur'anskim ajetima:

2:152 Sjećajte se vi Mene i Ja ću se vas sjetiti i zahvaljujte Mi...

32:13-16 ...Ja sam već istinu rekao:”Napuniću zaista džehennem džinnovima i ljudima zajedno!”-pa trpite zato što ste zaboravljali da ćete ovaj Dan doživjeti i Mi ćemo vas zaboraviti i vječnu patnju trpite zbog onoga što ste radili...

25:18 ...Ti si ovima i precima njihovim dao da uživaju, pa su zaboravili da Te se sjećaju, oni su propast zaslužili.

Ove Ajete je suvišno komentarisati, oni sami sve najbolje kazuju. Na ovaj način dolazimo do prvog i najvažnijeg elementa na kome se temelji islam i njegova suština, a to je “spominjanje Allaha dž.š.” ili “sjećanje na Allaha dž.š.”, što se na arapskom jeziku kaže “dhikrullah” (kod nas je uobičajen termin “zikrullah”, pa ćemo ga mi dalje i koristiti).

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

 • »DreamKiller« je muško
 • »DreamKiller« je zabranjen

Postovi: 114

Datum registracije: 03.10.2003

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 08. Decembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Poštovani i dragi brate Gerilac, pa ti si genije, tema ti je odlišna, evo i ja ću dodati baš nešto na temu Zikrullah.

Zikrullah

Spominjanje Allaha dž.š. (sjećanje na Allaha dž.š.) odnosno zikrullah je, možemo to slobodno reći, najvažniji element Islama kao prirodne vjere čovjekove. Opravdanost ove tvrdnje dokazuje sljedeći ajet:
29:45 ...spominjanje Allaha je najveće...

Ovdje moramo napraviti malu digresiju. Naime Allahove dž.š. Riječi u gornjem Ajetu različito se prevode. Tako Besim Korkut u svom prevodu Kur’ana Časnog ovo prevodi: “...obavljanje molitve (namaza) najveća je poslušnost...”. Međutim kada se pogleda u originalni tekst Kur’ana na arapskom jeziku vidi se da stoji “dhikrullah ekber”, a to doslovno prevedeno znači: “Spominjanje Allaha (dhikrullah) je najveće i najvrijednije (ekber)”.

Šta za čovjeka znači i kakve mu posljedice donosi odsustvo zikrullaha jasno kazuju naprijed navedeni, Ajeti Kur’ana Časnog. Isto tako može se reći da Salat (Namaz), kao stub vjere i qiraet (učenje Kur’ana Časnog) u svojoj biti predstavljaju najviše i najrazvijenije oblike spominjanja, slavljenja i veličanja Allaha dž.š. (zikrullaha). Mislimo da su ovi navedeni argumenti više nego dovoljni da potvrde tvrdnju o zikrullahu kao najvažnijem elementu u islamu.

Pojam “zikrullah” možemo shvatati dvojako i to kao zikrullah u širem smislu riječi i zikrullah u užem smislu riječi. Zikrullah u širem smislu riječi podrazumijeva stalno podsjećanje na Allahovu dž.š. prisutnost na svakom mjestu na kojem boravimo i u svako vrijeme u kojem se nalazimo i razmišljanje o Njemu, Njegovim Ajetima i Njegovim Propisima. Nema situacije koja nas može zadesiti, a da nema neki Ajet Kura'na ili Sunnet Resulullahov s.a.v.s. koji se na nju odnosi i zato mi treba da nastojimo da se uvijek sjećamo Allaha dž.š., da osjetimo i svjedočimo Njegovo prisustvo ''ovdje i sada'' i da razmišljamo kako treba da mislimo, govorimo i radimo u konkretnoj situaciji, a da naš postupak bude u skladu sa Kur'anom i Sunnetom (odnosno da tim našim postupkom steknemo Allahovo dž.š. Zadovoljstvo i nagradu) i tako treba i da postupamo.

Sa druge strane pod zikrullahom u užem smislu riječi mi smatramo konkretno izgovaranje Allahovih dž.š. imena u sufijskim (derviškim) halkama koje se sprovodi na poseban način i posebnom tehnikom.

Mi ćemo, ako Allah da, u ovom poglavlju govoriti samo o zikrullahu shvaćenom u širem smislu riječi. Zikrullah, kao što rekosmo predstavlja jedan stalni i kontinuirani proces, koji nas prati kroz čitav život (jasno riječ je samo o vjernicima). Svojstvo iskrenog muslimana (mu’mina) jeste da uvijek, u svim situacijama, na svakom mjestu i u svako vrijeme nastoji da svim svojim mislima, riječima i djelima izražava iskrenu i potpunu (u skladu sa svojim mogućnostima) predanost i pokornost Allahu dž.š. i da Ga slavi, hvali i veliča što više može. Da bi smo se u ovo uvjerili dovoljno je da samo malo pogledamo u zbirke Resulullahovih s.a.v.s. hadisa. Tamo ćemo naći da je Resulullah u svim situacijama spominjao Allaha dž.š. i upućivao Mu dove. To je činio i kad bi oblačio ili skidao odjeću ili obuću i prije i poslije jela i kad bi polazio na put ili se vraćao kući i kad bi se penjao na neko brdo ili silazio u neku dolinu i kad bi legao da spava ili kad bi se probudio i kad bi htio prići svojoj ženi i kad bi pristupao nekom sijelu ili ga napuštao, pa čak i kad bi htio ući u nužnik ili kad bi iz njega izašao...Jednostavno u životu Resulullaha, a time i u životu svakog mu’mina nema niti jedne jedine situacije, a da nema neke dove ili zikrullaha vezane za to. Jedini izuzetak je boravak u nužniku, smetljištu ili drugim nečistim mjestima.

Da zikrullah predstavlja jedan neprekidni proces u životu mu’mina dokazuje i poznati hadis o Džibrilovoj posjeti Resulullahu s.a.v.s. kojoj su svjedoci bili Omer r.a. i njegov sin. Kao što je poznato iz tog hadisa kroz razgovor Resulullaha s.a.v.s. i Džibrili-emina otkriveni su nam prvo imanski i islamski šarti kao temelj i minimum vjere i drugo otkriven nam je “ihsan” (robovanje Allahu dž.š. kao da ga vidiš) kao savršenstvo u vjeri. Ovaj hadis prenosi Muslim, a mi ga ovom prilikom citiramo iz knjige “Rijadus-salihin (Vrtovi pobožnih)” koju je napisao Muhjiddin Jahja b. Šeref en-Nenevi, a koja je prevedena u BiH i objavljena u Travniku 1994 godine:

Omer ibn Hattab, r.a. pripovijeda: “Jednog dana smo sjedili kod Allahovog Poslanika s.a.v.s., te se iznenada pojavi jedan čovjek izuzetno bijele odjeće, jako crne kose, bez ikakvih znakova putovanja na sebi, a niko od nas ga nije poznavao. Približi se Allahovom Poslaniku s.a.v.s. i sjede pored njega tako što je prislonio svoja koljena uz njegova i svoje ruke stavio na njegove noge i potom reče: “O Muhammede, obavijesti me o Islamu!” Allahov Poslanik s.a.v.s. mu reče:”Islam je da posvjedočiš da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik, da obavljaš namaz, da daješ zekat, da postiš ramazan i da hodočastiš Bejtullah, ako si u mogućnosti.” On tada reče:“Istinu si kazao.”

Mi smo mu se čudili (veli Omer), pita a zatim potvrđuje.

Zatim ponovo reče:”Obavijesti me o Imanu!” Alejhisselam reče:”Iman je da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove Knjige, Njegove Poslanike, Sudnji Dan i da vjeruješ da je sve određeno, bilo dobro bilo zlo.” Čovjek opet reče:“Istinu si kazao.” Zatim reče:”Obavijesti me o Ihsanu (savršenstvu u vjeri)! Alejhisselam mu reče:”Ihsan je da robuješ Allahu kao da Ga vidiš jer ako ti Njega ne vidiš On tebe zaista vidi.”

Zatim reče:”Obavijesti me o posljednjem času (kada će doći)?” Alejhisselam reče:”Upitani o tome ne zna ništa više od onoga koji ga je upitao.”

“Obavijesti me o njegovim predznacima”, reče on. Alejhisselam reče:” Da robinja rodi sebi gospodaricu, da vidiš gole i bose čobane, čuvare stada kako se nadmeću u visini palača.”

Poslije toga je onaj čovjek otišao, a nakon izvjesnog vremena Allahov Poslanik s.a.v.s. mi reče:”O Omere, znaš li ko je bio onaj čovjek?” Ja mu odgovorih:”Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.” On mi tada reče:”To je bio Džebrail, došao je da vas poduči vašoj vjeri.”

Iz najprijed navedenog hadisa možemo da zaključimo sljedeće dvije stvari:

1. Da bi neko bio musliman nužno je da posjeduje imansko-islamske šarte i da istraje u njihovom iskrenom provođenju

2. Ako neko želi da razvija i usavršava svoju vjeru, put je težnja ka “ihsanu”, težnja ka tome da se iskreno robuje Allahu dž.š. baš kao da Ga vidi jer kako kaže Resulullah s.a.v.s. “Ako ti ne vidiš Allaha, On tebe sigurno vidi.”

Kako se može doći do “ihsana”? Pa samo podsjećanjem da je Allah dž.š. prisutan uz nas ovdje i sada i da nam upravo ovdje i upravo sada valja misliti, raditi i govoriti onako kako će On biti zadovoljan (odnosno u skladu sa Kur’anom i Sunnetom), a to nije ništa drugo do stalni zikrullah.

Zaključujemo da je trud da se stalno sjeća Allaha dž.š. osnovno i temeljno svojstvo svakog mu'mina. Međutim sjećanje na Allaha dž.š. nije jedini element suštine Islama. To je, istina najvažniji, ali i samo početni element na koji valja nadograđivati ostale. Sjećanje samo po sebi nije dovoljno, jer je ono efikasno samo onda kada djeluje na čovjeka i vrši korekciju njegova ponašanja. Ako se mi sjetimo Allaha dž.š., ali bez obzira na to nastavimo činiti grijehe kao da se ništa nije desilo, mi zapadamo u nemar (gaflet), koji je čak i opasniji od zaborava, jer griješiti u neznanju i zaboravu nije isto kao i griješiti svjesno i namjerno. Znači zikrullah treba da djeluje na čovjeka, da ga potakne da se mijenja i usavršava u robovanju. Tako dolazimo do narednog elementa suštine islama: iskrenosti (ihlasa) i srčanosti (kalba).

Allahimanet.
Onaj koji nema Dostojanstva nema ni Imana.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Ponedjeljak, 08. Decembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Dragi i poštovani brate fala ti na podršci. Samo nastavi da pomažeš. :)
Evo i ja ću još nešto dodati.

Iskrenost i srčanost

Pojmovi “iskrenost” (ihlas) i “srčanost” (kalb) su nerazdvojivo povezani i zato ih ovdje spominjemo i obrađujemo zajedno. Nema iskrenosti bez srčanosti. Kada neka osoba nešto voli i želi i to osjeća svojim srcem, onda kažemo da ta osoba iskreno voli to što voli i iskreno želi to što želi. Ako pak neka osoba nešto želi ili voli samo svojim riječima, a da tu želju ili ljubav ne osjeća u svom srcu, onda kažemo da ona nije iskrena u toj svojoj želji ili ljubavi.
Iskrenost se sastoji iz sljedeća tri elementa: srca (misli i osjećaji), riječi i djela. Iskren je onaj ko, nešto što misli svojim mislima i osjeća svojim srcem, to isto govori svojim riječima i to isto potvrđuje svojim djelima. Da bi se postigla iskrenost sva tri elementa moraju biti prisutni, odnosno i misli i riječi i djela moraju biti usklađeni. Naprotiv ako neko jedno govori a drugo misli i radi, takva osoba je neiskrena, odnosno licemjerna i dvolična.

Srce je mjesto gdje se formira namjera (nijjet), a znamo da se upravo prema nijjetu mjeri vrijednost svih ljudskih djela. Prema tome iskrenost se formira u srcu, a potvrđuje djelima. U ovom odnosu srce ima prioritetni značaj, ono je centar iskrenosti. To dokazuje Allahovo dž.š. dopuštenje da ga vjernici u ekstremno teškim situacijama mogu čak i negirati svojim riječima i “djelima”, ali im srce mora ostati čvrsto u vjeri:

16:106 Onoga ko zaniječe Allaha, nakon što je u Njega vjerovao, osim ako na to bude primoran a srce mu ostane čvrsto u vjeri, čeka Allahova kazna. One kojima se nevjerstvo bude mililo stići će srdžba Allahova i njih čeka patnja velika.

Vidi se dakle da je vjernik onaj ko iz prisile riječima i djelima negira Allaha dž.š., ali Ga svojim srcem čvrsto i nepokolebljivo vjeruje, a da je nevjernik onaj ko je u svom srcu zadovoljan svojim nevjerovanjem. Ovdje isto tako imamo primjer munafika, oni jezikom izražavaju svoju “vjeru” i djelima je formalno sprovode (klanjaju salat, poste i ostalo), ali su u svojim srcima neprijatelji. Takvi govore riječi i čine djela koja pripadaju Islamu samo iz pretvaranja i to u želji da tim putem ostvare neku ovozemaljsku korist.

Prema tome iskren je i jak u vjeri samo onaj ko vjeruje svojim srcem i tu vjeru potvrđuje svojim riječima i svojim djelima. Slabiji od ovoga je onaj ko vjeruje srcem, ali iz straha od neke opasnosti to ne potvrđuje svojim riječima i djelima (ovakav nije ni kafir ni munafik, već se Šerijatski smatra vjernikom zato što koristi olakšicu koju je Allah dž.š. gore navedenim Ajetom, iz Milosti Svoje, dao vjernicima). A onaj ko ne vjeruje niti svojim srcem, niti riječima, niti djelima, takav se smatra kafirom, dok onaj koji srcem ne vjeruje, a svojim riječima i nekim formalnim djelima “izražava” vjeru, kako bi se time okoristio, jeste munafik (dvoličnjak).

Znači onaj ko želi da bude iskren u svojoj vjeri, on mora nastojati da stalno čisti svoje srce, tako što će nastojati da se “punim srcem” obraća Allahu dž.š. spominjući Ga (Zikrullah) i upućujući Mu dove; da “punim srcem” obavlja propisane ibadete (Salat, Zekat, Post i dr.); da nastoji ono što pročita u Kur’anu “srcem osjetiti i proživjeti” i da nastoji da to odmah i sprovede u djelo; da “iz srca” voli i čini sve ono što je lijepo i dobro i što Allah dž.š. voli, odnosno da “iz srca” mrzi i ne čini sve ono što je ružno i zlo, i što Allah dž.š. mrzi, i prema mogućnostima se protiv toga bori. Samo ovim i ovakvim putem se ostvaruje iskrenost, čisti i razvija srce i usavršava vjera. Dokaz za ovu tvrdnju su, između ostalih, sljedeći Ajeti:

39:22 Zar je isti onaj čija je prsa Allah raširio, pa on slijedi svjetlo Gospodara svoga? Teško onima čija su srca neosjetljiva kada se spomene Allah, oni su u pravoj zabludi!

39:23 Allah objavljuje najljepši govor, Knjigu, sličnu po smislu, čije se pouke ponavljaju, zbog kojih podilazi jeza one koji se Gospodara svoga boje, a kada se spomene ime Allahovo, kože njihove i srca njihova se smiruju. Ona je Allahov pravi put na koji On ukazuje onome kome On hoće; a onoga koga Allah dž.š. ostavi u zabludi niko na pravi put neće moći uputiti.

19:58,59 To su ti vjerovjesnici koje je Allah Milošću Svojom obasuo, potomci Ademovi i onih koje Smo sa Nuhom nosili i potomci Ibrahimovi i Israilovi i onih koje Smo uputili i odabrali. Kad bi im se Ajeti Milostivog čitali, oni bi licem na tle padali i plakali. A njih smjeniše zli potomci, koji molitvu (salat) ostaviše i za požudama pođoše; oni će sigurno zlo proći.

84:16-21 I kunem se rumenilom večernjim i noći i onim što ona tamom obavije i mjesecom punim – vi ćete sigurno na sve teže i teže prilike nailaziti! Pa šta im je, zašto neće da vjeruju i zašto, kad im se Kur’an čita, na tle licem ne padaju?!

Iz ovih Ajeta jasno se vidi da su srce, sedžda i suze iz očiju znakovi pravih mu’mina, odnosno drugačije rečeno mu’mini ne mogu biti neosjetljivi na Kur’an. Iz toga se izvlači pouka da je - Kur’an posmatrati kao običnu knjigu čiji tekst ne dojmi više nego li tekst bilo koje druge “zemaljske” knjige – jedno svojstvo munafika. Ovdje se izvlači još jedna pouka, naime Ajeti 19:58-59 i 84:16-21 spadaju u grupu od 14 Ajeta u Kur’anu kod kojih se čini sedžda i to zato što je Resulullah uvijek činio seždu neposredno pošto bi ih proučio. Kada se pogledaju ti Ajeti da se primijetiti da se u mnogima od njih spominje sedžda. Resulullah bi dakle, kad bi u tim Ajetima proučio riječ “sedžda”, odmah ustajao i sedždu i činio. Odavde se jasno vidi da su Resulullah i ashabi nastojali da odmah i ne odgađajući, neposredno i konkretno sprovode kur’anske ajete u djelo. Ovo potvrđuju i vjerodostojne predaje od ashaba u kojima se kaže da oni nisu nikada išli na učenje narednog dijela Kur’ana dok prethodni ne bi shvatili i potpuno primijenili. Islam je način života a Kur’an je udžbenik života.

Na ovom putu mora se istrajati čitav život, a to sigurno znači da ćemo se susretati na tom putu sa prokletim iblisom i njegovim vojskama koji nastoje da nas skrenu sa tog puta ili na njemu zaustave. Znači moramo se protiv njih boriti i istrajati u toj borbi sve do smrti (edžela). Tako dolazimo do trećeg elementa suštine islama, a to je borba protiv samog sebe.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

 • »DreamKiller« je muško
 • »DreamKiller« je zabranjen

Postovi: 114

Datum registracije: 03.10.2003

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

4

Ponedjeljak, 08. Decembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Borba protiv svoga nefsa (borba sa samim sbom)

Postoji jedna predaja da je Resulullah s.a.v.s. rekao pri povratku iz jedne bitke da se iz malog džihada vraćaju u veliki džihad. Kada je upitan šta je to veliki džihad, odgovorio je da je to borba sa samim sobom. Ovaj hadis je sporan i mnogi ga ne prihvataju kao vjerodostojnog (sahih) i (onoliko koliko ovaj pisac trenutno zna) ne nalazi se u zbirkama hadisa Buharije i Muslima. Međutim, zaista, formalno-pravna vjerodostojnost ovog hadisa nije ni bitna, jer je istinost ove izreke da je borba sa samim sobom veliki džihad evidentna i neosporna. Dovoljno se sjetiti brojnih Ajeta Kur’ana koji upućuju na razum i razmišljanje i na tom osnovu uključiti zdrav razum i onda se lahko shvata da veliki džihad i mali džihad čine jednu nerazdvojivu cjelinu, jednu simbiozu u kojoj ovise jedan o drugom. Naime veliki džihad prethodi malom, jer, da bi vjernik napustio dom i porodicu i priključio se vojsci koja ide u mali džihad, on prvo mora da pobjedi šejtana u sebi koji ga plaši na razne načine (smrću, ranjavanjem i invaliditetom, brigom za porodicom i sl.) ili ga odvraća od borbe pozivajući ga da ostane kod kuće gdje mu je boravak tako prijatan i gdje je okružen dragim licima njegovih najbližih ili mu govori da je ta borba bespotrebna i besmislena. Na ove i razne druge načine šejtan nastoji da odvrati vjernike, pogotovo one kolebljivije i plašljivije od borbe i samo oni vjernici koji mu se odlučno suprostave i u velikom džihadu ga pobijede, idu u mali džihad. Međutim stvar se ne završava samo sa odlaskom u borbu, jer šejtan obično ne odustaje i zna napadati i mudžahida koji ide na pohod uljevajući mu osjećaj straha i neodlučnosti i umanjujući mu borbeni moral.
Vidimo dakle da onaj vjernik koji ne odnese pobjedu u velikom džihadu neće ni otići u mali džihad ili će u samoj borbi biti plašljiv i malodušan.

Ako čovjek uspije odnijeti pobjedu u velikom džihadu u prvoj fazi borbe, a potom i u malom džihadu u drugoj fazi borbe, nakon toga opet slijedi veliki džihad i od ishoda bitke u toj, trećoj fazi borbe zavisi karakter netom završene borbe (u drugoj fazi), u smislu da li je ona zaista bila borba na Allahovom putu ili ne. Poznato je da je Resulullah s.a.v.s. nazvao i definisao džihadom svaku onu borbu kojom se želi postići da “Allahova riječ bude gornja”, odnosno drugačije rečeno džihad je svaka ona borba kojom se želi uspostaviti vladavina Allahovih dž.š. pravednih i savršenih Zakona na zemlji. Prema tome džihad je svaka ona borbe nakon koje pobjednici upravljaju novoosvojenim prostorom pravedno, milostivo i dosljedno po Šerijatu, pri čemu, naravno, niti oni sami nisu izuzeti od Zakona. Ako, ne dao Allah, šejtan uspije prevariti pobjednike i navede ih da se iskvare, pa počnu griješiti kao što su griješili i oni prije njih, tada ona njihova prethodna borba gubi karakter džihada i dešava se po onoj narodnoj “sjaši Kurta da uzjaše Murta”. Ovo, naravno, ne važi za one među pobjednicima koji zadrže iskrenost na Allahovom putu i za pale šehide.

Zaključujemo da je mali džihad ovisan o velikom koji mu i prethodi i slijedi nakon njega i ako nema pobjede u te dvije etape velikog džihada ili nikako neće doći do malog džihada ili će on pak izgubiti svoj uzvišeni karakter i pretvoriti se u običnu borbu za vlast, plijen i teritoriju.

Međutim isto je tako i veliki džihad ovisan o malom, jer o malom džihadu ovisi iskrenost velikog džihada. Mali džihad je potvrda iskrenosti velikog džihada. Što se ovoga tiče samo je dovoljno spomenuti hadis gdje se kaže da je džihad (misli se na borbu protiv neprijatelja) mizan (vaga) na kojoj se razdvaja iskreni vjernik (mu’min) od licemjera (munafika).

Za one koji ne vole da se stvari zaključuju putem razmišljanja i povezivanja (kijas) već zahtijevaju vjerodostojan dokaz (crno na bijelo) da borba sa samim sobom u Islamu ima karakter džihada (borbe na Allahovom dž.š. putu) i to velikog, možemo spomenuti hadis (koji se smatra potpuno vjerodostojnim) da je Resulullah s.a.v.s. rekao da je čovjekov najveći neprijatelj njegov nefs (njegova strast). Lahko je zaključiti da borba protiv najvećeg i najopasnijeg neprijatelja i sama nosi atribut najveće i najznačajnije borbe. Zatim navodimo i sljedeće Ajete:

9:44 Oni koji vjeruju u Allaha i u onaj svijet neće od tebe tražiti dozvolu da se ne bore zalažući imetke svoje i živote svoje. A Allah dobro zna one koji su pobožni.

9:45 Od tebe će tražiti dozvolu samo oni koji ne vjeruju u Allaha i u onaj svijet i čija se srca kolebaju, pa sumnjaju i neodlučni su.

Iz ovih Ajeta jasno je to da svaki onaj musliman koji nije dovoljno jak i iskren u vjeri, odnosno koji u velikom džihadu ne pobjeđuje svog šejtana dolazi u situaciju da se koleba, da sumnja u Allahovu pomoć i uspjeh u borbi pa je neodlučan i traži razlog i opravdanje da izostane iz borbe. Takav ne želi da ide u borbu i samo traži način da se izvuče. Allah dž.š. jasno kaže i to da takvi nisu oni koji su jaki u vjeri (lahko je zaključiti da su to oni koji odlučno pobjeđuju svog šejtana) i koje On dobro poznaje kao pobožne.

Prema tome na bazi svega prethodno rečenog zaključujemo da borba protiv samog sebe ima najveći značaj u islamu i da predstavlja nerazdvojivu cjelinu sa borbom protiv neprijatelja i zajedno sa njom ima karakter borbe na allahovom putu (džihada). Veliki džihad protiv samog sebe je borba koja počinje sa ulaskom u Islam i prestaje tek sa smrću. Poprište ove borbe je čovjekovo srce i njome se ono čisti od prljavštine zlih misli (vesvesa) i grijeha očiju, ušiju, jezika i ruku. Njome čovjek stalno nastoji da iz sebe izbaci ružna svojstva kafira (nevjernika) i munafika (licemjera), a da u sebi razvije plemenita svojstva iskrenog muslimana (mu’mina). Njome čovjek nastoji da bude bolji, odnosno da što u većoj mjeri postigne savršenstvo i potpunost svoje vjere i svoje duše. Njome se čovjek približava svome Gospodaru i Stvoritelju pri čemu raste Allahovo dž.š. Zadovoljstvo njime i on dobiva veći stepen (deredžu) i veću nagradu kod svoga Gospodara.

Allahimanet.
Onaj koji nema Dostojanstva nema ni Imana.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Ponedjeljak, 08. Decembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Odnos suštine i forme u islamu

Prema tome suštinu Islama možemo rezimirati kao jedan aktivan proces, koji prati čovjeka kroz čitav njegov dunjalučki život, kao proces u kojem se stalno i kontinuirano odvijaju sve naprijed navedene etape zato što čovjek mora stalno nastojati da se umili Allahu dž.š. i da ostvari Njegovo zadovoljstvo i blizinu i to prvo putem zikrullaha, salata (namaza), studiranja Kur’ana (udžbenika života) i posmatranja kako Allahovih Ajeta (znakova) u njemu samom tako i u prirodi i svemiru koji nas okružuju, te razmišljanja o tim Ajetima; a potom aktivnim trudom da bude iskren u svojim mislima, riječima i djelima odnosno da vodi veliki džihad protiv samog sebe stalno nastojeći da iz sebe eliminiše neiskrenost u vjeri i sva ostala svojstva munafika, odnosno da stalno u sebi njeguje i razvija iskrenost u vjeri i sva ostala svojstva mu’mina.
Na kraju se želimo nakratko osvrnuti na odnos suštine i forme u Islamu i istaći da je iz prethodno navedenog sasvim jasno da suština u Islamu ima prednost nad formom. Međutim ovo naravno nikako ne znači da se forma može ili bolje rečeno smije izostaviti ili bitno izmijeniti. Ovo je zaista sasvim jasno iz prostog razloga što naprimjer, ma koliko god mi (kroz razvijene elemente suštine Islama) kvalitetno doživimo salat i on ostvari potrebni efekat na naše srce i našu cjelokupnu ličnost; taj salat nam po Šerijatu ne vrijedi ako smo, bez opravdanog razloga (naprimjer zbog bolesti i slično), izostavili sedždu, koja je u biti svojoj formalni element. To je zbog toga što nam je naređeno da padamo licem na tle pred Uzvišenim Rabbom i ako to formalno ne učinimo, mi prosto nismo izvršili naredbu. Prema tome nema cjeline Islama ako nije prisutno oboje - i suština i forma. Mi, međutim, zaista smatramo da je iz prethodnih izlaganja sasvim jasno da je jedini valjan odnos između ovoga dvojega taj u kome je suština na prvom a forma na drugom mjestu. Ovo zasnivamo na činjenici da je vrlo slabog imana onaj ko samo formalno obavlja propisane ibadete, a da oni ne ostavljaju trag na njegovom srcu i njegovoj ličnosti u smislu da se on u cjelokupnom životu ponaša u skladu sa Kur’anom i Sunnetom. Takav lahko (sačuvao nas dragi Allah dž.š. toga) može ispasti iz vjere, a da to i ne primijeti. Dokaz za ovo je sljedeći ajet:

22:11 Ima ljudi koji se Allahu klanjaju, ali bez pravog uvjerenja; ako ga prati sreća, on je smiren, a ako zapadne i u najmanje iskušenje, vraća se nevjerstvu, pa tako izgubi i ovaj i onaj svijet. To je, uistinu, očiti gubitak.

Dakle nije dovoljno samo formalno se klanjati Allahu dž.š. Čovjek mora nastojati da u sebi izgradi pravo uvjerenje i iskrenost u vjeri kako bi mogao podnijeti iskušenja i da se tada ne bi pokolebao i od vjere odustao; a iskrenost je, kako smo vidjeli, jedan od osnovnih elemenata suštine Islama.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

6

Ponedjeljak, 08. Decembar 2003

Uvijek me dirne ljubav i druzenje u ime Gospodara. Ono sto me fascinira kada ste vas 'dvojica' u pitanju nije samo vasa iskrena ljubav i slican (rekao bih isti) pogled na svaki problem koji okruzje covjeka vec i identican i istancan instikt odakle se sta moze iskopirati i na forum prenijeti. Da nema nista slucajno mi je kao vjerniku jasno ali da vas 'dvojica' u isto vrijeme posjetite istu stranicu (ili razlicite stranice ali isti tekst) i sa nje nam unakrsno prenesete dijelove teksta koji skupa cine jednu cjelinu i sve to bez ikakvog dogovora je fenomen ciji akteri zasluzuju opomene. U znak dobre volje samo cu zatvoriti temu.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

7

Ponedjeljak, 15. Decembar 2003

Poslije sedam dana mirovanja ova tema je opet otvorena. Razlozi zatvaranja su objasnjeni u prethodnom postu te se nadam da se isto nece ponoviti a ovom prilikom samo da dodam: kopiranje cijelih tekstova sa drugih stranica treba izbjegavati dok je kopiranje dijelova teksta s ciljem citiranja kojim se pojasnjava svoj stav sasvim u redu jer forum i jeste mjesto gdje se razmjenjuju informacije, misljenja i stavovi a nije poligon za umnozavanje vec postojeceg. Za to je dovoljno dati link.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Srijeda, 17. Decembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Ja se zahvaljujem onima koji su zasluzni za to da se ova tema ponovno otvori.

A sto se tice mojeg pisanja na ovu temu reci cu samo to da ovo gore sto sam naveo je isto sto i ja mislim i vjerujem samo sto sam ja na nekom mjestu to nasao lijepo sroceno. Ja inace ne volim da koristim te linkove jer im nevodim racuna bas najbolje, tj. ja "tuham" ponetu i kada nadjem nesto sto mi se svidi onda to i postiram, a postiranje teksta sa sajtova je nesto sto ja rijetko radim jer se trudim da budem sto prirodniji. Ovo sto sam gore postirao je eto, kako se meni ucinilio, lijep pocetak ovakve jedne teme. Kada sam vidio da teksta ima dosta i da je sastavljen iz vise dijelova, a znajuci da jedan korisnik nemoze da pise jedan post za drugim, posluzio sam se sa dva nicka koja naravno jasno je svima vec duze vrijeme koristim na Forumu.

Moje koriscenje vise nickova nije nastao iz toga da sam htio nekog da zavaram, vec su mi nickovi bivali banovani i kako bi mi neki od nickova bio banovan ja bih se pojavljivao sa novim, kasnije mi istice rok za ban ovog nicka Gerilac, tako da sam dosao u situaciju da imam pristup Forumu sa dva svoja nick, za sta nisam ja kriv. I ja sam tu pogodnost naravno koristio, dok sam mogao, ali sada posto mi je ukinut drugi nick pojavljujem se samo u vidu Gerilca.

U tome i jeste fora zasto sam kod svih nickova koje sam koristio koristio moj dobro poznati Selam i dobro poznato Allahimanet.

Ja se najiskrenije nadam da ce ova tema biti interesantna za clanove Foruma.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

9

Četvrtak, 18. Decembar 2003

E meni nešto nije jasno...Tema je otvorena, pa zatvorena, pa onda Gerilac traži da bude otvorena i postavlja neka suštinska pitanja u drugim temama... i taman kad je tema ponovo otvorena, kad očekujem da "navali" i napiše nešto o suštini i o formi u ovoj temi...
da počne da daje suštinske odgovore na suštinska pitanja, što sam u najmanju ruku očekivao... u temi suština Gerilac ne priča ništa o suštini, ali zato na mnogim drugim mestima govori upravo o suštini:

Citirano

Orginalno od Gerilac -Otvoreni Forum - Novi Pazar » Drustvo » Religija » Vehabizam

Ako se Islam propagira, odnosno objasnjava nesuštinski onda dolazi to toga da je Islam težak i naporan. A kada se objašnjava suštinski onda je Islam lijep u punoj svojoj ljepoti. Dakle, Forma i Suština moraju biti prisutni da bi Vjera bila potpuna.

Citirano

Orginalno od Gerilac Otvoreni Forum - Novi Pazar » Drustvo » Religija » Vehabizam

... samo bih još nešto dodao, tj. dopunio. Dakle, shvatili smo, ko je shvatio, da imaju i Forma i Suština. Shvatili smo da je Forma jasna i racionalna i da do nje nije tesko doći, samo treba čovjek da je postavi na svoje mjesto. Uzme lijepo Ilmihal ili Neku drugu knjigu koja se bavi Formom i nauči napamet šta sve treba i eto mu Forme. Sada dolazimo do suštine koja je glavna i neshvatanje suštine i nedolaženje do nje ili dolaženje do nečega što se smatra suštinom, a ona to nije, je problem najveći i glavni u Islamskom svijetu. Pošto je suština unutarnja stvar i "nevidljiva" - gajb, tj sakrivena onda vidite nije racionalna, dakle forma je racionalna, i bez Forme se nemože, dakle bez racija se nemože, ali je racio tu da bismo došli do suštine. I svaki pokušaj racionalisanja suštine Islama je direktan odlazak u zabludu i devijacija. Sada se postavlja pitanje pa kako majka mu stara ići kroz Formu i doći do suštine??? E to je ključno pitanje. Tu dolazimo do Vodiča bez kojih nema šanse da se taj put može preći. Tu ne pomažu ni knjige i čitanje ni ovo ni ono, već samo Vodič koji put poznaje i koji ga je prešao. To se zove Autoritativnost u Islamu i to je upotpunjenje onog drugog dijela Šehadeta Muhammedur-resulullah. To je to Vodjstvo. A ko je taj koji može voditi, koja su mjerila i ko je ovlastio te koji tuda vode jer jedna druga tema.

Citirano

Orginalno od Gerilac -Otvoreni Forum - Novi Pazar » Sandzak » Novi Pazar » Hamam

Sada je pitanje samo ko je ovdje od nas dvojice na poziciji Realnosti. E kada zaključimo to pitanje ko je na poziciji Realnosti, onda tek možemo govoriti o tome ko je konstruktivan a ko ne i ko je bio konstruktivan a ko ne, a ako u ovom životu ne dodjemo do Realnosti onda ćemo smrću sigurno u Realnost stupit i tu će nam biti jasno sve ono oko čega smo se razilazili. Dakle, sve se ovo opet svodi i sliva na jednu jedinu temu a to je shvatanje vjere, svijeta, ljudi, politike, Ahireta, itd. Dakle, shvatanje svega. Dolazimo dakle, do shvatanja ili neshvatanja suštine svega. Treba tražiti.

Citirano

Orginalno od Gerilac-Otvoreni Forum - Novi Pazar » Sandzak » Novi Pazar » Hamam

Najveći problem kod tebe je što ti ideš racionalno i crno na bijelo samo, tako se ne dolazi do suštine niti je ona tako crno-bijela.


Aha, sad mi je jasno, suštinu ne treba tražiti tamo gde očekuješ da je nađeš... suština je svuda oko nas, samo je treba dokučit. Dakle ne unutar forme (teme), već svuda okolo*(po ostalim temama).

P.S.(I) Sve je to OK, ali čemu onda otvaranje ove teme...
Ili bilo koje druge? Da napravimo samo jednu temu, pa onda šta ti padne na pamet pišeš, samo je bitno da se ne udaljiš od suštine (pretenciozno) ili pak da joj se bar malo približiš (skromno).

P.S.(II) Ukoliko bi ovo svi ovako shvatili, onda prestaje potreba i za moderiranjem.. jer se moderatori, koliko toliko trude da održe i formu foruma, a i da približe svaku temu njenoj suštini (a ja se nadam da ovaj moj (jedan u nizu) pokušaj neće ostati bez rezultata i da će se konačno povesti razgovor o suštini Islama u ovoj temi koja je predviđena za taj razgovor).
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

10

Petak, 19. Decembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.
Selam alejkum Sanse.

Pa upravo tako, sasvim si u pravu i slažem se sa tobom. Suština je svuda, bila bi samo jedna tema Suštinska univerzalna koja bi se bavila savršeno svim aspektima života, a Moderatori bi u takvom Forumu bili ljudi od spoznaje, Arifi, koji su Suštinu spoznali i koji su Majstori i oni bi nas samo nadgledali i ispravljali, a mi bismo im bili pokorni jer znamo da su oni Majstori i poznaju put odlično. A Statut odnosno zakon bi bio Šerijatski.

Fala ti što si prebacio ove tekstove ovdje, ja sam i očekivao da ćeš tako učiniti. A o Suštini Islama, tj. na ovu temu ću pisati, samo hvatam zalet, što bi reko naš narod, jer tema je veoma veoma osjetljiva i precizna.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Utorak, 23. Decembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

KRIZA MORALA

Govor o moralu zahtijeva spoznaju stanja i ponašanja ljudi u određenim društveno-ekonomskim uvjetima, kako bi se moglo ukazati ne istinske vrijednosti moralnih normi koje su korisne sadašnjim i budućim generacijama. S obzirom na neodvojivost morala i moralnosti od društveno-ekonomskih uvjeta, moral se smatra. zajedno s politikom i ekonomijom, dio prektične filozofije.

Po islamskom učenju moral je nadređen društveno-ekonomskim odnosima, jer je Vjesnik, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, rekao:

"Poslan sam da upotpunim moral."

Svoju Vjesničku misiju - upotpunjenje morala . Vjesnik Muhammed, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, ispunjava uređenjem društveno-ekonomskih odnosa. Za razliku od sistema vrijednosti postavljenog na ovim načelima, racionalno ili zapadnjačko filozofsko promišljanje morala podređuje ekonomsko-društvenim (kapitalističkim) i društveno-ekonomskim (komunističkim) interesima, jer negira izvanovosvjetske ciljeve, nadrazumsko znanje, neromjenljive vrijednosti i duhovne autoritete.

Racionalizam je neodvojiv od individualizma, jer se oslanja na vanjska čula čiji su dometi ograničeni individualnim stanjem, sposobnostima i mogućnostima, potčinjenim ovosvjetskim interesima. Individualizam predstavlja središnje načelo svih sistema zapadnjačkog razmišljanja. U tom kontekstu individualizam predstavlja filozofski sistem koji odbacuje sve izvan i iznadrazumsko, kao i uzore čija autoritativnost prelazi razumske granice i ovosvjetske interese. Kao dio političke filozofije, poistovjećuju se sa grčkim stoicizmom, kršćanskim viđenjem čovjeka i tradicijom prirodnog prava, ušao je među glavna načela zapadnjačkih sistema vlasti. S obzirom na sveukupni utjecaj, sredstva kojima raspolažu i ciljeve koje postavljaju, sistemi vlasti utemeljeni na racionalističko-materijalističkom individualizmu odražavaju se na svim drugim poljima ljudskog djelovanja.

Prihvaćanje individualizma kao filozofije življenja, kako kaže Max Weber, bio je preduvjet pronalasku pogodnog zla za napredak kapitalizma, prema kojem davanje prednosti rezultatima takmičenja i utrke u ekonomiji među pojedincima dovodi do napretka i razvoja društva. Ovakav stav temelj je promišljanja većine zapadnih teologa, naučnika, filozofa, ekonomista i politologa. Takav pristup čovjeku i svijetu za posljedicu ima zapostavljanje unutarnjih područja, uništenje duhovnih mogućnosti, razaranje kroz Tradiciju i iskustvo potvrđenog sistema vrijednosti i odvraćanje od puta ispunjenja i zadovoljenja svih čovjekovih potreba. Naše doba nudi junake koji svojim primjerom nude prividni uspjeh i lažnu nadu, a razvoj osobe na ovim temeljima proizvodi umišljenost, pohlepu i oholost, te uz "savršenu i nepogrješivu" tehniku - savremene robove - usmjerava "razvoju" čiji je cilj dosezanje potpunosti i savršenosti u okvirima potpune materijalizacije, što u stvarnosti uzrokuje cijepanje o odvajanje jedinke na samo od cjeline, nego i od sebe same, potpuno razarajući njezine lične sposobnosti i mogućnosti. Šta se može očekivati od jedne osobe uronjene u materijalističku urbanu sredinu u kojoj kontrolisani mediji iz svjetskih centara moće oplođuju, zalijevaju i određuju sadržaj njezine unutarnjosti?

Kako u filozofiji tako i u svim drugim oblastima života na Zapadu vlada opća konfuzija kada je u pitanju spoznaja čovjekove vanjštine i unutarnjosti. Zapadnjaci već odavno ne razlikuju dušu (nefs) od duha (ruh), jer u jednoj te istoj stvari brkaju sve ono što nije tijelo. Oni miješaju, pa čak i poistovjećuju psihička i duhovna područja, dok više razine postojanja i ne spominju, jer ih ne znaju niti ih mogu naslutiti. Ta konfuzija manifestira se i u jeziku: naziv "duhovni" dat je duševnim ili psihičkim jastvima koji u sebi nemaju ništa duhovnog. Duševna jastva i prohtjevi nazvani su duhovnim, a ono što je, ustvari, samo mentalno biće naziva se duhom. Izljevi otpada iz bolesnih i pokvarenih duša smatraju se umjetnošću i kulturom.

Korijene konfuzije na Zapadu, izražene i potvrđene u racionalizmu najniže razine, treba tražiti u klasičnoj antici. Zapad se nadovezuje na grčko-latinsku civilizaciju i njezin je produkt. Pretjeran značaj koji su Grci pridavali racionalnom promišljanju i nagađanju do punog izražaja dolazi na Zapadu, koji ne samo da potpuno ignoriše, već i negira sve što čini nadracionalni poredak. Grci, čiji su primjer slijedili, nikada nisu otišli toliko daleko u tom pravcu, pa ni u vremenu njihove krajnje dekadence. Profano razmišljanje najnižih stremljenja osvojilo je Zapad, na što jasno ukazuje pad intelektulanosti, uništenje moralnosti i razaranje duhovnosti. Racionalno ustrojstvo, koje uzurpira mjesto istinskom i nadracionalnom, tačnije kazano od Allaha Uzvišenog objavljenom i darovanom znanju, mudrosti i upućenosti, potpunim negiranjem "unutarnjeg" i "svetog" uobzirava samo formu. Jedna riječ sažima i otkriva čitav program zapadne civilizacije, a to je "humanizam". Zapravo, u pitanju je program svođenja svega na samo i jedino ljudske proporcije, program prenabregavanja svakog principa superiornog poretka i odvajanja čovjeka od onog što je uistinu vrijedno, duhovno, nebesko i sveto.

Širenjem ove konfuzije, te potpunim zanemarivanjem i negiranjem unutarnjih područja i potreba izvorne čovjekove naravi, a koji ga po mogućnostima čine najsavršenijim stvorenjem na Zemlji, uzdižu se ogromni talasi zakona slobodnog tržišta, koji, potapajući sve interesima ličnog profita, razaraju što vjetrovima ideoloških "izama" nije uništeno.

Nastojanje da se "ovlada prirodom" proizvelo je zakrčenost životnog prostora, iscrpljenost prirodnih resursa, uništenje prirodne ljepote, iscrpljivanje sredine, povećanje broja mentalnih i tjelesnih bolesti, i niz drugih poteškoća, od kojih su mnoge nesavladive. Odnos prema svijetu utemeljen na stavu "ovladavanja prirodom" daje slobodu samo životinjskim nagonima, jer je, uz materijalistički koncept, spojen s požudom i osjećanjem gramzivosti iz kojih nastaje sve veća potreba za razaranje prirodne okoline onakve kakva ona jest, s ciljem njezinog "civiliziranja". Sva područja koja nisu po evropskim standardima uređena nazivaju se "divljinom".

Podstaknut neshvatljivim snom o ekonomskom progresu, uzetom kao cilju samom po sebi, osjećaj neograničene moći čovjeka i njegovih mogućnosti razvijen je zajedno sa vjerovanjem o neograničenim mogućnostima unutar stvari, kao da svijet nije konačan i ograničen samim oblicima.

Savremeni čovjek želi da gospodari prirodom ne samo iz ekonomskih motiva, nego i iz podsticaja šejtanskih koji koristi naslijeđeni duhovni odnos prema svijetu. Ljudi se više ne penju "duhovnim planinama i visovima" nego, savladavajući ih - radije putem najteže linije uspona - žele ih lišiti dostojanstva njihovog. Umjesto da čovjek procjenjuje vrijednosti moderne nauke i tehnologije, njegova se vrijednost mjeri i određuje prema njima. Nije više izvorna ljudska narav mjerilo inteligentnosti, čovječnosti i vrijednosti, nego su to mašine i sredstva pomoću kojih se razumijeva, interpretira i primjenjuje moderna nauka, čime se potvrđuje čovjekova "superiornost" nad prirodom.

Uništavanje prirode poprimilo je zabrinjavajuće razmjere. Čovjek svojom tehnologijom i industrijom ide potpunom uništenju života na Zemlji. Naučnici kažu da je propuštena posljednja prilika zaštite temeljnih uvjeta za život na Zemlji. Na svim skupovima iskazuju svoju zabrinutost naglašavajući da nema nikakve koristi bilo koga više upozoravati, budući da oni koji odlučuju i kad bi htjeli ne mogu proces uništenja zaustaviti. Bez obzira na sve to, njihova upozorenja ne slušaju niti se na njih obaziru oni koji usmjeravaju svijet u pravcu zadovoljenja egoističkih potreba, koje se određuju po mjerilima nezasite duše. Pogrešan i za život na Zemlji uništavajući smjer nije mogao biti izbjegnut ni da se vapaji naučnika slušaju, jer su upozorenja od njih uvijek dolazila sa zakašnjenjem, s obzirom da su baš oni svojim "otkrićima" dali poticaj za usmjerenje kojim se došlo u ovakvo stanje. Polazište njihovog "naučnog" rada je antiljudsko i anticivilizacijsko, jer neuobzirava potrebe cjelokupnog bića čovjeka, nego samo onog njegovog dijela koji se tiče ovosvjetske razine života. Upute Objave i Tradicije u početku su potcijenjene i odbačene, a sada se u njih beznadežno gleda i pokušava pronaći izbavljenje, ali samo u okvirima ovovremene civilizacije. U vrijeme pojave ovakve civilizacije svi unutarnji i vanjski resursi bezbožnika bili su usmjereni na njezinom utemeljenju i širenju. Sada je došlo vrijeme ubiranja plodova i preživljavanja posljedica takvog usmjerenja.

Spoznaja svijeta i odnos prema njemu u sadašnjosti obuhvata spoznaju stanja, pojava i iskušenja s kojima se ljudi susreću. Sama spoznaja zahtijeva procjenu istih, što je u ovisnosti o određenju životnih ciljeva. Radi toga se u Objavi i Tradiciji podstiče na svjesnost smrti, Sudnjeg dana i života na Ahiretu prema kojima se određuju ciljevi u sadašnjosti. Potpuna svjesnost smrti, Sudnjeg dana i života na Ahiretu sprječava pojavu fatamorganskih vizija i utopističkih obmana koje nastaju iz njih, što je neophodno za ispravnu procjenu stanja, svjetskih pojava i životnih iskušenja iz koje nastaju odabiri i odluke, čija realizacija zavisi od čovjekovih sposobnosti i mogućnosti.

Razarajući procesi, uzrokovani prodorom zapadnog utjecaja i dominacije, samo je jedna epizoda drame zemaljskog života u kojoj sile zla neprekidno napadaju i progone Objavu i njezine nosioce. Objavljeno učenje čovjeku o njemu i svijetu upućuje na Izvor ljubavi visokih sfera Vječnosti, Potpunosti i Svaršenosti - temelje vjerskog, moralnog, kreativnog i razvojnog puta života, koje su iznad ovosvjetskih - ispodrazumskih okvira, interesa i ciljeva. Poslanici nosu izmišljeni niti vještačkim ukrasima nakićeni autoriteti. Njihova spoznaja i autoritativnost dolaze od svetog Duha i apsolutne Istine, za kojima u svakom čovjeku postoji neugasiva težnja. Potpuna Objava u Kur'anu i Poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, kao savršenom Čovjeku obuhvata sve ranije objave i specifičnosti njihovog prenositelja.

Okrene li se Objavi i Tradiciji, čovjek se susreće sa ne tako malim problemom odabira jednog među više različitih pristupa i tumačenja Riječi Allahove i Puta Njegovog. Historija otkriva opasnosti koje krije pogrešan izbor. Spomenimo ubistvo hazreti Osmana, hazreti Alije, trovanje hazreti Hasana, masakr na Kerbeli, pokolj u Medini i napad na Mekku što su se desili, iz naše perspektive gledano, u prvim danima islama, a sve je činjeno s uvjerenjem ispravnog slijeđenja načela Objave i Puta ispravnog. Borba za priznanje izražena u svim vremenima i na svim prostorima u vidu netrpeljivosti, zavisti, mržnje i neprijateljstva naspram drugih i drukčijih, predstavlja realnu opasnost na putu spoznaje objavljenih principa, metoda i ciljeva.

Protagonisti renesanse i reforme, koji su odveli zapadnu civilizaciju na put potpunog negiranja vrijednog, duhovnog i izvanovosvjetskog, izvršili su utjecaj i na narode u islamu. Poneseni tim idejama, koristeći pojam "zdravog razuma", mnogi su pristupili modernizaciji islama, trudeći se da ga prilagode racionalističkim pogledima i interesima materijaliziranog čovjeka. Oni ne nude rješenja iz Objave i Tradicije, nego nude rješenja iz "savremenim dostignućima" očaranog poimanja s kojim pristupaju Objavi i Tradiciji, zanemarujući pojavu Dedždžala, Je'džudža, Me'džudža, Dabbetul-erda i druga od Vjesnika, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, najavljena iskušenja i pojave.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

12

Četvrtak, 25. Decembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

RAZLIČITI PRISTUPI OBJAVI I TRADICIJI (1)

"Allah objavljuje najljepši govor, Knjigu sličnu po smislu, čije se puke ponavljaju, od kojih podilazi jeza one koji se Gospodara svoga boje a kada se spomene ime Allahovo, kože njihove i srca njihova se smiruju. Ona je Allahov Put ispravni na koji On ukazuje po Svojoj volji; a onoga koga Allah ostavi u zabludi niko na Put ispravni neće moći uputiti." (ez-zumer: 23.)

"I kad god vam je koji poslanik donio ono što nije godilo dušama vašim, vi ste se oholili, pa ste jedne u laž utjerali, a druge ubili." (el-Bekare: 87.)

Kur'an časni posjeduje kvalitet vječne i apsolutne Istine, jer nije sa izvora promjenljivosti, relativnosti i ograničenosti historijskim trenutkom u kojem čovjek živi, niti okolnosti koje ga okružuju, iz čega nastaju različita mišljenja i vremenskoprostorna učenja i ideologije. Objava nije misao, te kao takva nije podložna razvoju - promjenama stila, smisla i sadržaja - jer ne nastaje kao posljedica promjena relativne stvarnosti, niti tretira potrebe samo nekih stvorenja, vremena i prostora. S obzirom da je posljednji Poslanik, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, milost svim svjetovima, Objavom koju dostavlja ljudima on obznanjuje uzrok, način i cilj njihovog stvaranja, donosi propise za uređenje života odgovarajućeg položaju koji im pripada u odnosu na druga stvorenja na ovom svijetu i otkriva krajnje posljedice pokornosti i nepokornosti htijenju Allaha Uzvišenog. Iz tih razloga nužno je da oni kojima je dostavljena posljednja Objava razviju, čuvaju i usavršavaju sposobnosti pomoću kojih bez sumnje, kolebanja i prigovora mogu čuti, shvatiti i prihvatiti objašnjenja, upute i opomene.

U čovjeku su skupljene mogućnosti za razvoj sposobnosti svih stvorenja i upotpunjenje Imenima Božijim. Kao životinje ili još gori su oni koji imaju srca a ne shvataju, oči a ne vide i uši a ne čuju, a to su oni koji ne idu putem upotpunjenja, svestranog razvoja i usavršavanja u životu na ovom svijetu. Allah Uzvišeni kaže:

"Mi smo za džehennem mnoge džinne i ljude stvorili. Imaju oni srca, ali ne shvataju njima; imaju oni oči, ali ne vide njima; imaju oni uši, ali ne čuju njima. Takvi su kao stoka, štaviše, oni su više zalutali. Ti, takvi su nemarni." (el-A'raf: 179.)

Oni su djelimično ljudi i bit će im oduzet položaj ljudski, a na Ahiretu će biti poniženi i kažnjeni. Oni su u odnosu na savršenog Čovjeka kao mrtvaci u odnosu na žive. Po vanjskom obliku su ljudi a ne i po svojoj sadržini, jer tijela mrtvaca ne posjeduju osobine i sposobnosti živih osoba. Svestrani razvoj, potpunost i savršenost Čovjeka je sa hilafetom - namjesništvom na Zemlji. Halifa može biti samo onaj koji je svoje srce okitio Allahovim imenima do čijih manifestacija dolazi ispravnim slijeđenjem Objave objašnjene kroz praksu Poslanikovu, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, njegov način života i odnos prema drugima.

Mnogi citiraju ajete iz časnog Kur'ana i hadise posljednjeg Poslanika, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, o vrijednosti i obaveznosti sticanja znanja, krijeposnog života i jedinstva, ali su u tminama neznanja izgubljeni, razvratnim življenjem okovani i ovosvjetskim ambicijama i interesima razapeti. Navode hiljadu i jedan razlog kako bi opravdali svoju pomirljivost prema svakoj vlasti, ideološkom konceptu i sistemu kojim ih neprijatelji njihovi omalovažavaju, tlače, progone i ubijaju. Kur'an časni sveden je na knjigu za ceremonije vjenčanja, dženaza i mnoštvo nerazumljivih recitacija. Gaze njegove propise, a vode računa o njegovima slovima. Prenosi se da je Vjesnik, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, rekao:

"Doći će vrijeme kada će biti malo onih koji razumiju Kur'an, a mnogo onih koji ga čitaju. Tada će se kršiti njegovi propisi, a voditi će se računa o njegovim slovima." (Imam Malik u Muvettau)

Prema Poslaniku, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, postavljaju se s licemjernim poštovanjem kojim izbjegavaju da ga principijelno slijede. Njegov život svode na anegdote, poslovice i vojne pohode, dok Objavu, izraženu u vidu Kur'ana i Poslanika kao savršenog Čovjeka, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, kroz zasebna, prema ličnim ambicijama, interesima i veoma ograničenim sposobnostima predstavljanja i komentarisanja toliko izobličuju, da je gotovo nemoguće primjeniti njezine principe u svakodnevnom životu. Proučavanje islama ograničava se samo na kabinetske studije, povremena predavanja i tribine u kojima se međusobno nadmeću i najčešće učestvuju iz neprijateljskih pobuda školovani orijentalisti, ili za političke mahinacije islamskim omotom pogodni. Islamsko obrazovanje i odgoj umnogome su osakaćeni i učinjeni anemičnim.

Ovovremeni uvjeti života su posljednjevremenski (ahiri-zeman), radi čega je potrebno upoznati upute Objave i Tradicije koje se odnose na njih. Čuvanje vjere je, prema hadisu Vjesnikovom, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, kao držanje žiške na dlanu: ako je držiš - prži, a ako je odbaciš - osta bez nje. Vjernik je manje cijenjen od bolesne ovce, a toliko je tegobama opterećen da, prolazeći pored mezaristana, govori: "Kamo sreće da sam ja na vašem, a vi na mom mjestu". Dio Tradicije koji govori o ovovremenom životu u islamu zanemaruju dvije skupine "pozivatelja" vjeri: modernisti i konzervativci. Prvi baštine mu'tezilijski pristup islamu, a drugi haridžijski, premda su i jedni i drugi mnogo gori i opasniji od prvih mu'tezilija (racionalista) i haridžija (konzervativaca). Za tražitelje Istine oni su najveća prepreka i opasnost, a iskrenim vjernicima od njih dolaze najveće teškoće i problemi.

Put Objave i Tradicije modernisti gledaju kroz dioptriju ideologiziranog i materijaliziranog - za Sveto onesposobljenog i od njega udaljenog - savremenog čovjeka. Njihovo prihvatanje Objave i Tradicije ograničeno je dokazivanjem ispravnosti unaprijed određenih ličnih stavova, interesa i ciljeva. Radi toga kod njih susrećemo mnogo više govora o "savremenom" nego o "Savršenom" čovjeku. Oni, uglavnom, nastoje deideologizirati čovjeka vjerskom ideologizacijom i dematerijalizirati ga vjerskom materijalizacijom

Promjena dioptrije zahtijeva unutarnje čišćenje od predrasuda i deformisanog odgojnog oblika koje proizvodi savremeni način obrazovanja. To znači promjenu osobnosti, a promjena osobnosti nije ništa drugo nego smrt na koju dobrovoljno pristaju samo oni koji pripadaju jednoj od dvije skupine ljudi: skupini svjesnih ili skupini ludih. Kako se većina uvijek nalazi negdje između ove dvije krajnosti - prvoj kao najvišoj i drugoj kao najnižoj razini svijesti - njihova procjena "svjesnih" i "ludih" zavisi od toga kojoj su skupini bliže: ukoliko su bliže ludima, svjesne proglašavaju ludim, a sebe i sebi slične svjesnim.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

13

Ponedjeljak, 12. Januar 2004

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

RAZLIČITI PRISTUPI OBJAVI I TRADICIJI (2)

S druge strane, konzervativci ovovremeni život posmatraju kroz dioptriju ličnog poznavanja i procjenu stanja, vremena i sistema vrijednosti iz doba Poslanika, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, i njegovih ashaba, radijallahu anhum, zanemarujući da je to sretno doba (asri seade) koje se ne može ponoviti, i da je generacija ashaba, radijallahu anhum, najodabranija generacija ljudi od Adema, alejhisselam, do Kijametskog dana. I oni, kao i modernisti, zanemaruju spoznaju stanja, svjetskih pojava i životnih poteškoća i iskušenja na temelju Vjesniku, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, objavljenih mjerila.

Iz pogleda na ponašanje, djela i govor moderniziranih i konzervatiziranih vjernika bit će nam jasno koliko su izgubili osjećaj za sadašnjost, istinsku vrijednost i duhovnost. Takav odnos prema čovjeku i svijetu u islamskoj Tradiciji poznat je kao slijeđenje Dedždžala i Dabbetul-erda. S tim pojavama nisu se susretali naši preci u obliku u kojem se mi susrećemo, osim što su nam prenijeli Predaje koje sadrže njihov detaljan opis i upute kako se prema njima odnositi. Prema tome, na nama je obaveza prepoznavanja ovih pojava i zauzimanje ispravnog stava naspram njih.

Dedždžalovom kovrđavom i raščupanom kosom ukazano je na neodređenost i izmiješanost informacija i znanja; sljepilom u desno oko na naklonost materijalnom - ljevičarskom opredjeljenju, zanemarivanje pozivanja na Dobro i odvraćanje od zla; raspolaganjem ovosvjetskim dobrima na egocentričnost, samoljublje, oholost i brigu samo za sebe. Nadalje, u Tradiciji stoji da će Dedždžal zanemarivati Ahiret i pozivati samo na ovosvjetsko uživanje, a strah će izazvati prijeteći ovosvjetskim kaznama i mučenjima; pratit će ga zabavljači i svirači. U njegovo vrijeme prostitucija će se javno činiti, sredstva za opijanje masovno koristiti, nasilje činiti i nedužnim krv prolijevati. Nije li, stoga, neproduhovljenost modernista išta drugo do podržavanje i slijeđenje dedždžalizma, kad je očigledna sličnost rezultata njihovog načina života i djelovanja sa opisanim Dedždžalovim djelovanjem?!

S druge strane, nije li uporno insistiranje na nekim principima (kao što je pušenje duhana, vrsta i oblik odjeće, način obavljanja nekih propisa i sl. u vrijeme nasilja, nepravde, masovne upotrebe opojnih sredstava, mita, korupcije, psovke, prostitucije, itd.; u vrijeme zapostavljanja Allahovih zapovijedi; izmjena od Allaha Uzvišenog objavljenog Dina; zanemarivanja Njegovih znakova; omalovažavanja dinskih propisa i prenabregavanja nekih problema, čime je otkrivena pojava i djelovanje dabbetul-erda) znak nesvjesnosti i pružanje pomoći Dabbetul-erdu koji svojim štapom usmjerava "savremenog čovjeka" na put "ovladavanja" Zemljom i nebesima, a pečatom učvršćuje sistem životinjske razine življenja?!

Dedždžala će ubiti Isa, alejhisselam, a Dabbetul-erda imami Mehdija. Na taj način će Zemlju ispuniti mirom i pravdom. Modernističkim pristupom islamu ćini se nasilje nad ljudima, a pristupom konzervativaca nepravda. U posljednjevremenskom (ahiri zeman) periodu samo isevijskim kvalitetom duhovnosti čovjek se može spasiti od raspeća na križu materijalizma, do čega dolazi slijeđenjem modernista, a mehdijskim kvalitetom svijesti od nepravde konzervativaca, odnosno, od dabbetul-erdskog načina života. Na taj način će biti uspostavljen mir i pravda u duši njegovoj.

Ovo saznanje daje odgovor na pitanje slabih rezultata uleme i institucija s islamskim predznakom koje postižu na vjerskom i moralnom planu u borbi protiv pojava koje razaraju zajednicu muslimana, jer dedždžalsko-dabbetul-erdske pojave moguće je savladati samo isevijskim kvalitetom duhovnosti i mehdijskim kvalitetom svijesti, a većina je onih koji taj stupanj nisu dostigli. U traženju odgovora na ovo pitanje mnogi zagovaraju moderniziranje islama, njegovo prilagođavanje vremenu, prostoru i dominirajućim političkim uvjetima, temeljeći svoje stavove na tvrdnji da su muslimani zaostali. Na taj način zanemaruju duhovno i sveto. Konzervativci, pak, pokušavaju od sadašnjosti pobjeći u zamišljeni svijet njihovog viđenja prošlosti, pri čemu negiraju vrijednost i duhovnost pojavnog u sadašnjosti.

Spoznaju, spoj i pravilan razvoj razumskog i srčanog, vanjskog i unutarnjeg, tjelesnog i duhovnog nije jednostavno postići, pogotovu što smo izloženi stalnom pritisku ekstremnih i krutih stavova i sistema modernista i konzervativaca. S tim u vezi možemo navesti primjer namaza i zekata. Namaz je u vezi sa srcem, unutarnjim i duhovnim znanjem, potrebama i sposobnostima čovjeka, dok je zekat u vezi s njegovom razumskom, vanjskom i tjelesnom prirodom, jer, da bi se udovoljilo ovom propisu, nužno je osigurati uvjete, a oni su vezani za razum, vanjsko i tjelesno, odnosno, rad, zaradu i štednju. Kako god se obavljanje namaza ne može odvojiti od razumskog, vanjskog i tjelesnog, tako se ni davanje zekata ne može odvojiti od srčanog, unutarnjeg i duhovnog. Radi toga nije dopušteno razdvajati ova dva propisa, niti je ispravno s ciljem izvršavanja i upotpunjenja jednog zanemariti drugi.

Put do položaja Savršenosti i Potpunosti je dug i težak i traži veliko strpljenje i ustrajnost od onoga ko mu teži. Izložen stalnim opasnostima obmana, pretpostavki, lažnih obećanja i zastrašivanja, čovjek se mora čvrsto uhavtiti za uže koje će ga sačuvati od skretanja na stranputicu. Božiji Zakoni povezani su s dušom i oduhovljenje unutarnjih područja zavisi od pokornosti koja se samo njima iskazuje. Ako se vjerovanje i djela usklade sa Božijim Zakonom, neće doći do spoticanja i zastranjenja. Samo varalice ne mogu prihvatiti principe Zakona.

Šeriat je objavljeni Zakon i zaštićen je od miješanja ljudskih faktora. Iz tog razloga svaki pokušaj zlonamjernog korišćenja njegovih principa i propisa valja prepoznati i u granicama vlastitih mogućnosti spriječiti. Vjerski Zakon ima tri aspekta: spoznaju, djela i pouzdanost. Da bi zadobili ove aspekte Zakona, valja zadobiti zadovoljstvo Zakonodavca, a ono nadmašuje sve druge blagoslove. Put ispravni je Put Poslanikov, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, čije je vodstvo najispravnije i najbolje. unutarnje pročišćenje upotpunjuje izvanjsko i nije mu oprečno. Potčinjenost Tradiciji Vjesnikovoj, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, stvarna je milost, dok je suprotstavljanje njoj uzrok svih nevolja.

Neki ljudi su brižni u izvršavanju forme Zakona, ali ignorišu njegovu unutarnju stranu i vrijednost. Oni misle samo o vanjskom aspektu Zakona, a ne i o njegovu duhu. Kategorija licemjera i njihova "privrženost" objavljenom Zakonu dovoljan su dokaz kojim se negira dovoljnost privrženosti vanjskom aspektu Šeriata.

"Kad ti dolaze licemjeri, govore: 'Svjedočimo da si ti, zaista, Poslanik Allahov!' - Allah zna da si ti, zaista, Poslanik Njegov, a Allah svjedoči da su licemjeri lašci." (el-Munafikun: 1.)

Onima koji nemarno obavljaju namaz Allah Uzvišeni prijeti, bez obzira na njihovo vanjsko upotpunjenje namaske forme:

"Teško onima koji klanjaju, a koji su prema namazu svom nemarni." (el-Maun: 4., 5.)

Poslanik, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, upozorava da mnogi od svoga posta nemaju ništa osim gladi i žeđi:

"Koliko i koliko ima postača a da od svog posta nemaju ništa osim gladi i žeđi." (Ibn Madždže, Nesai)

Sve to ukazuje na čovjekovu obavezu da vodi računa o duhovnom aspektu Zakona i vlastitim unutarnjim područjima i stanjima.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

14

Utorak, 20. Januar 2004

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

TESAVVUF, SUFIJSTVO, TARIK (1)

Razlicitost i razilazenje ljudi u vjerovanju, koncepcijama, metodama i ciljevima duboko je more u kojem su se mnogi utopili, malo ih se spasilo, a svaka frakcija tvrdi da je ona ta koja je spasena. Na tu pojavu upozorio je Poslanik, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, rijecima:

"Moji sljedbenici ce se pocijepati na sedamdeset i tri grupe, sve su u zabludi osim jedne koja je spasena." (ebu Mensur El-Bagdadi)

Ovaj hadis svojim sadrzajem i porukom podstice na samopreispitivanje, jer je covjek izlozen stalnoj opasnosti skretanja s Puta ispravnog. Na tu opasnost upozorava i najcesce ponavljana dova:

"Uputi nas Putem ispravnim." (el-Fatiha: 5.)

Staze kojima idu ljudi su mnogobrojne, a Put Istine je jedan. Ipak, iako je Put Istine jedan, pojave na tom putu su razlicite, sto zavisi od stajalista samih tragaca, njihove uravnotezenosti ili neuravnotezenosti, postojanjem ili nedostatkom motiva, snage ili slabosti njihove duhovne prirode, ispravnosti ili devijacije, zdravlja ili bolesti i njihovog odnosa i relacija prema tacno odredjenom cilju. Neki putnici posjeduju odgovarajuce osobine, dok drugi imaju samo neke od njih. Nepromjenjiva mjerila po kojima se utvrdjuje sposobnost i odredjuje vrijednost putnika otkrivena su preko najbolje generacije koja je zivjela na Zemlji. To je generacija koja je izmedju svih odabrana da prva cuje, shvati, prihvati i prenese drugima posljednju Objavu dostavljenu preko Muhammeda, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem.

Nesposobnost shvacanja sustine uvijek proizvodi razilazenja u misljenju, definicijama i stavovima, koja se povecavaju zavisno od udaljenosti od samog sredista. Tesavvuf, sufijstvo i tarik, kao pojmovi i pojave koje oznacavaju, vrlo cesto su predmet interesovanja ljudi razlicitih namjera i razlicitog profila obrazovanja i odgoja. O njima postoji veliki broj misljenja i definicija iz kojih nastaju razliciti stavovi, sto samo po sebi govori o posebnosti ovih pojmova i pojava koje oznacavaju, kao i o ne tako lahko spoznatljivoj njihovoj sustini. To, takodjer, opominje sve one koji svoju unutarnjost nisu upropastili tudjim zabludama i pogresnim stavovima na veliki oprez kada su u pitanju ne samo ovi pojmovi, nego i pojave koje se njima imenuju. Jer, kako se mogu susresti kriva razmisljanja i osporavajuci stavovi s jedne strane, tako se, s druge strane, mogu susresti pogresna i neispravna predstavljanja tesavvufskim, sufijskim i tarikatskim.

Unutarnjost, shvacena kao istovremenost seriata, tarikata i hakikata - sredstva, metoda i cilja, oznacava se izrazom tesavvuf, koji, u slikovitom prikazu, predstavlja otjecuci val koji dolazi iz dubina Okeana Allahove Beskonacne Jednosti. Voda koju otjecuci val ostavlja iza sebe je vanjski oblik puta koji se odnosi na covjekovu ljudsku pojedinacnost kao takvu. Jedna je Voda, ali ni dvije Objave spolja nisu jednake. Svaki val ima svoja svojstva u skladu sa svojim odredistem, to jest, posebnim potrebama vremena, stanja i mjesta kojima je i na odziv kojih je, htijenjem Odreditelja Sudbine, upucen da potece. Te potrebe, koje ukljucuju sve vrste sklonosti kakve se mijenjaju od naroda do naroda, od osobe do osobe, mogu biti usporedjene sa supljinama i rupama koje se nalaze na putu toga vala. Opce prilike kroz koje prolazi svaka osoba i narod kao cjelina plod su unutarnjeg stanja ciji sastav cini njihova narav i talog iz njihove proslosti, a kakvoca i djelotvornost dolaze od Odredbe Allaha Uzvisenog koja dolazi iz Okeana Jednosti. Prema tome, tesavvuf je izlazak na put koji vodi Beskonacnosti i Jednosti i, kao takav, moze se prevesti u znacenju "uvodjenja".

Sufijstvo u cjelini daje odgovor na pitanje uzvisenosti Puta, i ni radi cega drugog nije se izdvojilo nazivom i metodama od drugih pravaca nastalih medju muslimanima. To je spoznaja najizravnijeg pristupa Bogu. Istinska spoznaja povecava svome nosiocu skrusenost, strah i nadu, i to stalno kruzi izmedju njega i grijeha. Ona ga cuva od ustrajavanja u grijesenju, sto ne iskljucuje mogucnost kratkih posrtaja, koji se ne mogu odvojiti od covjeka u izvjesnim stanjima. To ne dokazuje slabost njegovog vjerovanja, jer je vjernik stalna meta smutljivaca, ali je daleko od ustrajnosti i predanosti u grijesenju. Ukupnost sufijstva - njegove teznje, praksa, a takodjer, u izvjesnom smislu i njegovo ucenje - sazeta je u Svetom Predanju (hadisi kudsijji) koje sufije veoma cesto navode:

"Nista Mi nije ugodnije, kao sredstvo za Moga roba da Mi se primakne, od sluzenja koje sam mu ucinio obaveznim. I rob Moj ne prestaje Mi se primicati s dodatnom odanoscu sve dok ga Ja ne zavolim. A kada ga Ja zavolim, Ja sam Sluh kojim on slusa i Vid kojim on gleda, i Ruka kojom on hvata i Noga kojom on hodi." (Buhari)

Ovo Sveto Predanje je objasnjenje Puta ka stupnju na koji je ukazano ajetom:

"I vi njih niste ubijali, nego ih je Allah ubijao; i nisi ti bacio kad si bacio, nego je Allah bacio." (el-Enfal: 17.)

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

15

Srijeda, 21. Januar 2004

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

TESAVVUF, SUFIJSTVO, TARIK (2)

El-Gazali, nakon dugog i temeljnog istrazivanja, dolazi do spoznaje da sufije imaju najuzviseniji pristup Objavi i zivot. Kad je proucio sve znanosti i pravce, skoncentrisao je svoju paznju na proucavanje sufijskih metoda i pravaca koje su slijedili. Saznao je da se njihovi putevi upotpunjuju znanjem i djelima, a krajnji cilj njihove borbe da je ogranicavanje prohtjeva duse, ociscenje od pokudjenih osobina i ruznih svojstava, da bi srce moglo odbaciti svaku potcinjenost osim potcinjenosti Allahu Uzvisenom i da bi se ukrasilo trajnim spominjanjem Njega.

Sufijstvo jest poziv, uredjenost i znanost uranjanja u povlacenje jednog od valova koji dolaze iz dubina Okeana Allahove Beskonacne Jednosti i uvlacenje njime u njegov Vjecni i Beskonacni Izvor. To je, istovremeno, oslobadjanje od zaborava i podsjecanje na ljudski izvor i svrhu. To je znanje visih istina o svim pojavama, ali prije svega istine o covjeku kao znaku medju znacima. Zastita vanjstine (zahir) i upotpunjenje unutarnjosti (batin), sto se postize potcinjenjem tijela islamiziranom razumu (akl); smirenjem duse (nefs) pokornoscu propisima; jacanjem srca (kalb) cvrstim vjerovanjem; posvecenjem duha (ruh) vrlinama; oplemenjenjem tajne (sirr) cistim namjerama; poniznoscu skrivenog (hafija) oslobadjanjem njega od vezanosti za prolazno i nestajanjem ili utrnucem najskrivenijeg (ahfa) u moru Beskonacne Jednosti - sto cini srz puta sufija - uvjet su za uspinjanje palog covjeka iz niskih, obmanama strasti okicenih i otrovom interesa ispunjenih razina, u visoke, po mogucnostima njemu odgovarajuce, nebeske sfere. Za to je neophodno vodstvo Allahovo (tevfik) iz kojeg nastaje privrzenost Zakonu. Kada privrzenost Zakonu nastaje iz vodstva Allahovog, pravi cilj njihovog propisivanja ce se postici, a zamke licemjerstva izbjeci.

Sto se tice predmeta interesovanja sufija, to su sustine unutarnjeg znanja koje se primaju iz Nasljedstva Vjesnikovog, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, a te sustine nije moguce samostalno i razumom dokuciti, niti njegovim jezikom izraziti. Ovi razlozi objasnjavaju poteskoce s kojima se susrece svaki onaj koji krene Putem istinske spoznaje.

Razliciti postupci uvodjenja i odrzavanja na Putu nazivaju se tarikatima. Cilj tarika je postizanje najviseg ljudskog stanja Potpunosti, radi cega je stvoren covjek. Kao pojam koristi se uz djelimicnu istoznacnicu "sirat" (put) i mogao bi se prevesti kao "put i sredstvo za dosezanje stupnja jedinstva i blizine Gospodara svoga", a ima i dopunsko znacenje sufijskog reda ili bratstva. Temeljna svrha tarika je vezivanje covjeka za vjecnu mudrost, po kojoj njegov "veliki rat" u njemu samome moze donijeti "veliki mir". U njemu, kao takvom, postoji sve sto je potrebno za dosezanje tog cilja. Zato je u svim tarikatima prva zadaca okretanje sebi i tu, u samome sebi, uspostaviti stanje koje cini covjeka sposobnim da ispuni naloge Gospodara nebesa i Zemlje po kojima je on zaduzen za uspostavljanje reda na Zemlji i sprecavanje pokvarenosti.

Mnogo je onih koji su malaksali na putu istrazivanja ucenja sufija, pa nisu shvatili pravo znacenje kazanog: ili su im pripisali pravac kojem ne pripadaju, ili su njihove rijeci koje se ne odnose na vanjsko shvatili prema vanjskom izrazu.

S obzirom da je upotreba jezika aluzije (remz) i ukazivanja (isara), kad se radi o prenosenju unutarnjih znacenja jezikom vanjstine uobicajen, njihovo "zakljucivanje" znacenja postalo je poslovicno po svojoj tajnovitosti. To su cinjenice koje priznaju svi istrazivaci ovog ucenja. Medjutim, ovo ucenje nije tesko ako mu se pristupi slijedeci njegov pravac, koji je najlaksi put za razumijevanje i shvatanje. Oslonac na ovom Putu je siroko vjerovanje koje istice vanjske aspekte samo radi posebnih ciljeva. Takav nacin govora u sebi sadrzi najmanje dva znacenja: vanjski izraz, a to je ono cime se ukazuje na vanjski aspekt Zakona; dok je drugo znacenje unutarnje, a to je ono kojim se ukazuje na pravac. Ukoliko neko pokusa uroniti u znacenja i obuhvatiti namjere, ne bi to uspio bez spoznaje da je to drugo, unutarnje, cilj kojem se ide i prema kojem se usmjerava.

Mnoge je zavelo to sto su uzimali vanjski izraz kazanog kao cinjenicu, jer rijeci logike nisu u mogucnosti prihvatiti iskazana znacenja dozivljenog u stanjima zanosne ljubavi (vedzd). Onaj koji prenosi znacenje dozivljenog iz zanosne ljubavi u oblik misli i rijeci na raspolaganju ima samo jezik aluzije i ukazivanja da bi svoje iskustvo prenio. I ne samo da se koristi jedna aluzija, nego, vrlo cesto, s vise njih se ukazuje na jedno.

Univerzum je Carstvo ljubavi, a Razum nije u suprotnosti sa Univerzalnom ljubavi, kao sto je to slucaj sa partikularnim razumom koji sebe pretjerano naziva i "naucnim", sposobnim da rastumaci Zbilju i razrijesi zagonetku Univerzuma, a koji je potpuno beskoristan kada se suoci sa Izvorom zivota i ljubavi i, umjesto zahvalne pokornosti, pocinje pogresno odbijati Odredbu Zbilje koju ne moze shvatiti. Duh i Srce su izvori i mjesto svih unutarnjih i trajnih vrijednosti, a ne dusa i razum. Zivot tece kroz niz negacija i potvrdjivanja. Na tome putu valja razviti, sacuvati i potvrditi sposobnost pravilne procjene, odabira i odluke.

Allah Uzviseni kaze:

"Pitaju te o Duhu. Reci: "Duh je od zapovijedi Gospodara moga; a vama je dato sasvim malo znanja." (el-Isra': 85.)

"Pa kada ga upotpunim i u njega udahnem Svoga Duha." (el-Hidzr: 29.)

Duhovno je neraskidivim vezama povezano sa Zakonom, iz kojeg istjece i na cijim temeljima se razvija i jaca. Upotpunjenje znaci izjednacavanje unutarnjeg sadrzaja s vanjskim oblikom koji je upotpunjen i savrsen, a sastoji se u odumiranju animalne naravi (en-nefsul-hajvanijja) i ociscenju mjesta njezinog razvoja - robovanja dogmatskom bogu - kako bi doslo do udahnuca Allahovog Duha, nakon cega duhovna supstanca - sveti Duh (Ruhul-Kudus) - postaje neotudjivim dijelom njegova sopstva. Svaki oblik pokvarenosti nastaje iz ljubavi za ovim svijetom, kako je to i rekao Muhammed, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem:

"Ljubav za ovim svijetom izvor je svih grijeha."

Mjesto ovosvjetske ljubavi je u dusi, a pojavljuje se preko strasti i srdzbe, pa je ciscenje duse preduvjet duhovnom uzdizanju.

"Naci ce spas ko dusu ocisti, a bit ce izgubljen ko je na stranputicu odvede." (es-Sems: 9., 10.)

Allahovo vodstvo preduvjet je pravilnom odnosu prema sebi i svijetu. Darovan Allahovim vodstvom, polahko i nepokolebljivo, vodeci uzoran zivot, covjek ce dovesti dusu svoju do Savrsenosti, pa ce moci postici spoznaju Allaha Uzvisenog i Njegovu ljubav. Allahovo vodstvo se manifestira u razlicitim oblicima:

- uputa Allahova (el-hidaja), osnovni je uvjet svih duhovnih vrlina. Ona ukazuje na razliku moralnog od nemoralnog, dobrog od loseg, pravilnog od pogresnog, korisnog od stetnog. Da ove razlike nisu jasno vidljive, ne bismo mogli pretpostaviti izvrsenje bilo kojeg dobrog djela ili izbjeci zlo;

- usmjerenje (el-irsad) je usmjerenje dobrim djelima nakon njihove spoznaje;

- ispravnost (et-tesdid) je moc od Allaha Uzvisenog koja cini da se tijelo pokorava htijenju, kako bi se postigao cilj.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

16

Četvrtak, 05. Februar 2004

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

[SIZE=3]Dusa (Nefs)[/SIZE]

U zivotu na ovom svijetu covjek se susrece sa raznim pojavama: zdravlje-bolest; imanje-neimanje; uzdizanje-ponizenje za koje se vezuju razlicita stanja i reakcije: radost-zalost; bezbriznost-brige; zadovoljstvo-nezadovoljstvo. Prema zapadnoj psihologiji navedene pojave su uzroci dusevnih poremecaja i emotivnih reagovanja. Prema islamskoj psihologiji ove pojave otkrivaju pravo stanje duse (nefs), jacinu srca (kalb), vrijednost duha (ruh), cistotu tajne (sirr), povezanost skrivenim (hafi) i nestajanje najskrivenijim (ahfa), na osnovu cega se moze uspostaviti pravilna dijagnoza i odrediti odgovarajuca terapija. Sizofrenija, depresija, opsesija i prisilna neuroza; alkoholizam, ovisnost o kocki i drogama; pljacka, teror i ubijanje samo su manifestacije unutarnjih bolesti i poremecaja ciji su uzroci razliciti. Tako, bolesti i poremecaji koji su posljedica utjecaja nasljednih faktora, razlikuje se od bolesti i poremecaja do kojih dolazi usljed neispravnog nacina zivota i djelovanja loseg drustva.

Stanje duse tijesno je povezano sa stanjem tijela. Jake emocije (reakcija srca do kojih dolazi prema sastavu duse) stetno djeluje na organizam, jer pospjesuju oslobadjanje adrenalina, hormona koji dospjevsi u krvotok pojacava disanje, ubrzava puls, stvara osjecaj mucnine u zelucu, izaziva napetost u misicima i povecava krvni pritisak. Ljudsko tijelo je poput basce zavisi od klimatskih uvjeta, sjemena koje sijac sije i bascovana kako je odrzava i njeguje. Basca je na vise parcela izdijeljena: u jednu parcelu se sije sjeme navika, a plodovi su zelje; u drugu parcelu se sije sjeme poslovanja a plodovi su sposobnosti; u trecu parcelu se sije sjeme vjerovanja, a plodovi su borba; u cetvrtu parcelu se sije sjeme mogucnosti, a plodovi su prijateljstvo i u petu parcelu se sije sjeme robovanja, a plodovi su spoznaje. Klimatski uvjeti (drustveni sistem), sjeme i odrzavanje basce moze odgovarati zivotinjskoj ili ljudskoj prirodi. Sjeme ljudske prirode odgovara sposobnostima ljudskog tijela, dok sjeme zivotinjske prirode im odgovara samo djelimicno.

Vjesnistvo je sjeme ljudskosti, kao sto je covjekova celija sjeme ljudskog tijela. Sedam rijeci Iskaza svjedocenja odgovara broju alifatskih aminokiselina, od kojih su cetiri esencijalne ili nezamjenjive. U unutarnjim podrucjima covjeka cetiri su elementa iz Iskaza svjedocenja, takodjer, nezamjenljiva: negacija, negirano, afirmacija i afirmirano. Preostalih sest esencijalnih aminokiselina odgovara broju uvjeta vjerovanja (imanski sarti). Ovih sest esencijalnih aminokiselina pripadaju grupi ostalih, kojih ukupno ima cetrnaest. Isto tako, unutarnja strana covjeka, pored sest uvjeta vjerovanja (imanski sarti) ima osam nosaca osobnosti: razum (akl); masta (vehm); razmisljanje (fikr); pamcenje (hafiza); predocavanje (hijal); osmisljavanje (musavvira); izvlacenje pouka (mudrika) i dosjecanje (zakira).

Psihoanaliza i psihoterapija na Zapadu razlikuje se od islamske. Zapadna psihologija, pored naprijed navedenog, ne zna za sihr, dzinske napade, sejtanska potiranja, planetarne utjecaje... Sveukupni rezultati njihovog metoda u lijecenju oboljelih beznacajni su u odnosu na rezultate koji se postizu lijecenjem bolesnih islamskim metodama.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

17

Utorak, 10. Februar 2004

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

[SIZE=3]Priroda duse (1)[/SIZE]

Pojam duse obradjivao se mnogo u filozofiji, a on je srediste pitanja svih religija. Rijeci Vjesnika, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem "ko spozna dusu, pa spoznao je Gospodara svoga", ukazuju na vaznost i tezinu spoznaje duse. Vaznost i tezinu spoznaje duse potvrdjuje i interesovanje filozofa i teologa koji o ovom pitanju imaju razlicita misljenja i nude razlicita objasnjenja.

Allah Uzviseni kaze:

"Ljudi! Bojte se Gospodara svoga, koji vas je od jedne duse stvorio, a od nje njezinog para stvorio, i od njih dvoje mnoge muskarce i zene rasijao." (en-Nisa': 1.)

"Niste stvoreni, niti cete biti prozivljeni, osim kao jedna dusa." (Lukman: 28.)

Dusa "muskaraca i zena" stvorena je od cetiri skupine naravnih elemenata prirode duse, a njihova osobna narav razlikuje se prema tome koji elementi prirode kod njih dominiraju i koji su do njih najjaci. To znaci da se naravi jedinki dijele na dvanaest rodova, a broj dvanaest je sifra za spoznaju tajne u svijetu.

Spajanjem elemenata toplote sa elementima suhoce nastaje vatrena priroda duse.

Elif, ha, ta, mim, fa, sin i zal su elementi vatrene prirode, a od nje su: tvrdoglavost, nedokazivost, veselost, aktivnost, pokretljivost, ceznja za dominacijom nad drugima, vlast, moc, ugled, brzopletost, osjetljivost, nepopustljivost, uobrazenost, pohlepa.

Spajanjem elemenata hladnoce sa elementima vlage nastaje vodena priroda duse.

Dal, ha, lam, ajn, ra, hi i gajn su elementi vodene prirode, a od nje su: zivot ispunjen popularnoscu, kolebljivost, nepostojanost, povrsno prilazenje problemima, politicnost, sposobnost povezivanja s drugima, ozbiljnost, mirnoca, izbjegavanje poteskoca, izbjegavanje samozrtvovanja.

Spajanjem elemenata toplote sa elementima vlage nastaje zracna priroda duse.

Dzim, zal, kef, sin, kaf, sa i zal su elementi zracne prirode, a od nje su: polet, zanos, elan, ludost, odvaznost, smjelost, riskantnost, samoizlaganje opasnostima, lahkomislenost, nepokornost, pokretljivost, promjenljivost, nestabilnost, sklonost dzinskom djelovanju, brzopletost u donosenju odluka.

Spajanjem elemenata suhoce sa elementima hladnoce nastaje prasinasta priroda duse.

Ba, vav, ja, nun, sad, ta i dal su elementi prasinaste prirode, a od nje su: ustrajnost, budnost, postojanost, strastvenost, podloznost visim interesima, promjenljivost na planu sticanja imetka, razboritost, stabilnost.

Kod nekih osoba narav je upotpunjena, kod nekih nije, dok ima i onih kod kojih jedna priroda izrazito dominira u odnosu na ostale. Cilj odgoja je postici potpunost naravi sa svim odgovarajucim prirodama i vrijednostima, pri cemu uvijek ostaje izrazenija jedna od osnovne cetiri.

Medjusobno se povezuju zracni i vatreni, te prasinasti i vodeni elementi prirode. Ukoliko je uz dominirajucu prirodu po snazi druga ona koja se slaze s prvom, narav osobe je sistematicna i uravnomjerena u prilog dominirajuce, jer se one medjusobno uklapaju i potpomazu. No, ukoliko su po snazi jedna iza druge razlicite prirode, one nece odrazavati snagu dviju priroda, nego daju jednu pomijesanu i u isto vrijeme uzajamno odbojnu i prihvatljivu narav, zavisno o snazi samih elemenata i njihovom stupnju prisutnosti. Ako su, dakle, po snazi jedna uz drugu prirode koje se medjusobno ne slazu, narav osobe ce biti rastrgana u mjeri kako se u pojavnom svijetu medjusobno odnose nepodnosljivi elementi i prirode.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

18

Petak, 13. Februar 2004

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

[SIZE=3]Priroda duse (2)[/SIZE]

Prema sastavu duse, od kojeg nastaju naravne razlike i specificnosti, odredjuju se odgovarajuce odgojne metode, kako ne bi doslo do poremecaja na planu razvoja osobe. Dusevni poremecaji nastaju kad neke od priroda ima u manjoj, odnosno, u vecoj mjeri u odnosu na ostale. Dusevni prirodni sastav procentualno odgovara tjelesnom sastavu, i osobe kod kojih je normalna procentualna zastupljenost svih elemenata dusevne naravi, po naravi su zadovoljne, sposobne, snalazljive i komunikativne.

Osim odredjene prirode elemenata, nosilac dusevnih sklonosti, preovladjujuca njihova pripadnost muskom ili zenskom rodu djeluje, takodjer, na narav osobe. Muskog roda su vatreni i zracni, dok su prasinasti i vodeni zenskog. Muskarci kod kojih su u naravi dominirajuci muski prirodni elementi su stabilni, odvazni, odlucni, nadmocni, nepopustljivi, ustrajni; dok kod muskaraca kod kojih je jaca priroda zenskih elemenata slabi, popustljivi, ravnodusni, zaloviti, bojazljivi, povodljivi. Takvi muskarci izbjegavaju zenidbu i nerijetko pokazuju odbojnost prema zenama, a posebno pokazuju odbojnost prema zenama kod kojih su dominirajuci elementi muske prirode.

Zene kod kojih su u naravi dominirajuci zenski prirodni elementi su blage, ponizne, radine, plemenite, njezne, gostoljubive; dok su zene kod kojih su jaci muski prirodni elementi samoljubive, tvrdoglave, grube, nastoje da dominiraju, sklone su uznemiravanju i uzburkavanju porodicne atmosfere.

Trece sto utice na narav osobe je rasporedjenost elemenata u pripadajucem slijedu prema mjestu na kome se nalaze u imenu, poredani spolja prema unutarnjosti. Njihovo mjerenje zavisi od njihovog polozaja (deredze), te su u tom smislu podijeljeni - svaka priroda na sedam polozaja. Na sedmom polozaju - najacem po dejstvu - su elementi koje oznacavaju:

elif, ba, dzim i dal, pa je njihova mjera, kad su na prvom mjestu, sedam sedmina;
na sestom su: ha, vav, zal i ha, pa je njihova mjera sest sedmina;
na petom su: ta, ja, kef i lam, pa je njihova mjera pet sedmina;
na cetvrtom su: mim, nun, sin i ajn, pa je njihova mjera cetiri sedmine;
na trecem su: fa, sad, kaf i ra, pa je njihova mjera tri sedmine;
na drugom su: sin, ta, sa i hi, pa je njihova mjera dvije sedmine i
na prvom su: zal, dad, za i gajn, pa je njihova mjera jedna sedmina.

Snaga jednog elementa nije jednaka ako se nalazi na prvom, drugom, trecem... mjestu u naravnoj cjelini koju cini ime osobe i ime majke njezine. Ako je, primjera radi, elif na prvom mjestu, njegova mjera je sedam sedmina, a ako je na drugom, mjera mu je cetrnaest sedmina itd. Spoznajom mjere dolazi se do spoznaje snage i preovladjujuce prirode.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

19

Ponedjeljak, 23. Februar 2004

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

[SIZE=3]Priroda duse (3)[/SIZE]

Danas je poznato i naucno utvrdjeno da je osnovni zadatak materijalnih jedinica nasljedjivanja - nazvanih geni - odredjivanje i koordiniranje strukture stotina hiljada razlicitih proteina koji kontroliraju osnovne funkcije u organizmu. Covjekov genetski tekst - pismo sastavljeno od vise od tri milijarde nukleotida - iscitan je uz pomoc tehnoloskih metoda koje cine svojevrsnu molekularnu hirurgiju. Cjelovit skup uputa za stvaranje ljudskog tijela nazvan je "genom", a genom je sastavljen od dvadesettri para hromozoma i u sebi sadrzi tridesetak hiljada gena. Genomske upute ispisane su posebnim jezikom DNA. Nacin na koji su ispisane lici uvijenim listovima. DNA je sastavljen od cetiri hemijske baze: adenin (A), timin (T), guanin (G) i citozin (C). Ako je s jedne strane precke adenin, sigurno je s druge strane timin, a ako je s jedne strane citozin, s druge strane je obavezno gvanin. Svaki od cetiri nukleotida (A, T, C i G) cini slovo genetskog koda: troslovne "rijeci" predstavljaju uputstvo celiji, a svaka kompletna "recenica" DNA predstavlja gen odgovoran za stvaranje specificnih proteina.

Najnovija naucna otkrica unose zabunu radi toga sto njihovo imenovanje i definiranje nisu utemeljeni na tradicionalnom ucenju, koje, kako se moze vidjeti iz naprijed opisanog sastava duse, nije sklop filozofskih tlapnji i pretpostavki. Cetiri "nukleotida" i njihov medjusobni odnos, sto je otkriveno u novije doba, nisu nespojivi sa znanjem o cetiri elementa, medju kojima, takodjer, postoji naravna povezanost (vatra-zrak, voda-zemlja) i korijenom rijeci od tri konsonanta u jeziku posljednje Objave. Takodjer, dvadeset tri para hromozoma povezivi su sa dvadeset tri dijela Vjesnistva. No, ovim nemam namjeru "potkrijepiti" tradicionalna znanja sa naucnim saznanjima, nego zelim ukazati na nedostatak savremenih naucnika, koji su svoju nesposobnost, uskogrudost i sljepilo pokazali vlastitom nemogucnoscu povezivanja tih saznanja sa tradicionalnim znanjem. Ali, prihvatanje tradicionalnog znanja obavezuje na prihvatanje islama, jer je islamsko tradicionalno znanje utemeljeno na otkrovenju, koje se danas naziva "eksperimentalnom" metodom. Eksperimentalna metoda, koju promovise i namece Zapad, u velikoj mjeri je osakacena, jer u svojoj osnovi negira duhovno i puteve duhovnih saznanja. Uostalom, takav pristup spoznaji svijeta i odnosa prema njemu nije pristup na koji Objava ne ukazuje. Allah Uzviseni kaze:

"Oni se mimo Allaha zenskim kumirima klanjaju, a ne klanjaju se drugom do sejtanu-prkosniku, prokleo ga Allah! A on je rekao: "Ja cu se sigurno potruditi da preotmem za sebe odredjen broj robova Tvojih, i navodit cu ih, sigurno, na stranputicu, i primamljivat cu ih, sigurno, laznim nadama, i sigurno cu im zapovijedati pa ce stoci usi rezati, i sigurno cu im narediti pa ce stvorenja Allahova mijenjati!" A onaj ko za zastitnika sejtana prihvati, a ne Allaha, doista ce stradati!" (en-Nisa': 117.-119.)

Jos od prvih otkrica u genetici, naucnici posebno isticu "promjenu stvorenja". Vec je na tom planu mnogo ucinjeno. Ukrstanje vrsta postala je "uobicajena" praksa naucnika, a promjena spola, kao i zamjena organa rutinske su operacije. Otkrica u genetici ce pomoci da se na tom planu intenzivnije i uspjesnije radi. Citirani ajeti jasno govore o tim pojavama i nagovjestavaju te mogucnosti, ali, takodjer, jasno otkrivaju ciji je ti put i gdje on vodi. No, to nikako ne znaci negiranje i odbacivanje naucnih otkrica iz fizike, biologije, hemije, medicine..., jer naucna otkrica o kojima govorimo nastaju citanjem jedne strane teksta Knjige. Allah Uzviseni kaze:

"Mi cemo im pokazivati znakove Nase u obzorjima i u dusama njihovim, dok im ne bude sasvim jasno da je On Istina. A zar nije dovoljno to sto je Gospodar tvoj svemu Svjedok?" (Fussilet: 53.)

S obzirom na pristup savremenih "citalaca" obzorja, a ljudsko tijelo, takodjer, pripada "obzorjima", teze je napraviti spoj sa tradicionalnim znanjima i pojmovima kojima se iskazuje spoznanje unutarnjosti stvorenja. Ovdje valja naglasiti da su poslanici, alejhimusselam, slijedeci Uputu Objavitelja Istine potpuno jasno ukazali na prednost znanja o unutarnjem nad znanjem o vanjskom. Ispravnost ovakvog nacina vrednovanja potvrdjena je u Kur'anu i mnogim hadisima Vjesnikovim, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen
 • »Gerilac« je autor ove teme

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

20

Ponedjeljak, 15. Mart 2004

Selam alejkum Bosnjakinje i Bosnjaci.

[SIZE=3]Osobna specificnost[/SIZE]

Osobna specificnost, ili snaga i preovladjujuca priroda osobe, spoznaje se kroz brojcanu vrijednost elemenata koja se odredjuje prema pripadnosti njihovog mjesta:

brojcanu vrijednost jedan imaju elif, ja, kaf i gajn;
brojcanu vrijednost dva imaju ba, kef i ra;
brojcanu vrijednost tri imaju dzim, lam i sin;
brojcanu vrijednost cetiri imaju dal, mim i ta;
brojcanu vrijednost pet imaju ha, nun i sa;
brojcanu vrijednost sest imaju vav, sin i hi;
brojcanu vrijednost sedam imaju zal, ajn i zal;
brojcanu vrijednost osam imaju ha, fa i dal;
brojcanu vrijednost devet imaju ta, sad i za.

Brojcana vrijednost imena je ostatak od zbira brojeva elemenata imena podijeljenog sa devet. Taj broj je sifra osobne specificnosti:

- ako je ostatak jedan, osoba je u rukovodjenju i vladanju sposobna pokazati velicinu i snagu. Sklona je prihvatanju, mudrosti, ljubavi i sposobna je brzo donositi uspjesne i dobre zakljucke;

- ako je ostatak dva, osoba se nalazi u sredini izmedju odbijanja i prihvatanja, bilo da se radi o poznatom ili nepoznatom, bilo da je muskarac ili zena, sklona je pohlepi, svadljivosti, neprijateljstvu, problematicna je, krije snage koje udruzuje sa svadljivoscu. Ne moze se oteti svojoj osjecajnosti, kolebljiva je i razdraziva;

- ako je ostatak tri, osoba vodi racuna o proslosti, sadasnjosti i buducnosti. Uspjesno odrzava porodicnu uskladjenost, druge razumije, podnosljiva je, sretna, uputna, pouzdana i uspjesna;

- ako je ostatak cetiri, osoba je kruta - otvorena i direktna, tezi popularnosti, iskrenosti, osvjedocenju, studiranju, istrazivanju, sistematicnosti, ostroumna je, cedna, ustrajna, uporna, oprezna i ima jako vjerovanje;

- ako je ostatak pet, osoba je zaljubljiva, logicna, sposobna iskoristiti pruzene prilike, dovitljiva, brza u reagovanju, egoisticna, predana na planu gomilanja imetka, stalozena, sklona dobru, druzeljubiva, pravedna, preokupirana igrom i zabavom i nije uspjesna u trgovini;

- ako je ostatak sest, osoba je sklona dogovaranju, konsultacijama, komunikativna je, zadovoljna postojecim, miroljubiva, sretna, odlucna, simpaticna je, naklonjena spoznaji, pronalazastvu, lijepoj umjetnosti, ukrasavanju. Prate je problemi;

- ako je ostatak sedam, osoba je sklona prenosenju rijeci, dugim objasnjenjima, samoisticanju, preuzimanju obaveza na sebe a malo sta zavrsava, naklonjena je mudrosti, uziva u savrseno uradjenim poslovima, pravilno rasudjuje, pomaze drugima, dolazi do uspjeha nakon teske popularnosti, ima uspjeha u prilagodjavanju;

- ako je ostatak osam, osoba je uporna, neuredna, sklona budalastinama, zabludi, gubljenju slobode, drskosti, rusilastvu, napadima, rastavljanju, odlucna je, smirena, poduzetna, inspirativna, dovitljiva u losim poslovima, iznimna, cest gubitnik;

- ako je ostatak devet, osoba ima duhovnu snagu, sposobna za reformatorstvo, odlucna je u promjeni polozaja, trezvena je, ostroumna, sposobna opisivati, ima iskren pogled, pomirljiva je, dalekovida, pravilno procjenjuje skriveno i nepoznato, probleme rjesava po kratkom postupku, ostroumna je i zadovoljna.

Spoznajom osobne snage, preovladjujuce prirode i specificnosti upoznaju se nedostaci, slabosti i sklonosti koji nastaju iz sadrzaja duse, radi kojih dolazi do onesposobljavanja duse za slijedjenje puta koji je vodi stupnju njezine potpunosti i savrsenosti.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Social bookmarks