Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

41

Petak, 04. Juni 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

No problem Grofe. :) Nego si me sada zainteresiro sa ovim postom tvojim, da se sad ja pitam o kome se zapravo radi. :)

Moram ti jos reci, odnosno uopste dodati, da Ed nije bio mnogo upoznat sa ovom tematikom i da sam uvidio da je posljednjih dana se pokrenuo da vise o tome sazna, tako da dok on trazi i traga, vjerovatno ce pisati postove onako kako u tom traganju trenutno zakljucuje. To je sasvim normalan i prirodan tok.

On od mene ima podrsku u tome. Samo neka nastavi da traga i da cita o ovome.

Grofe, jelde sam bio uvijek najjaca faca u carsiji. :))
Kolko je meni poznato rijec Nirvana znaci na nekom tamo jeziku, cini mi se indijskom, pojma nemam, duhovni mir, savrsenstvo. Eto vidis i tadasnja majica je isharetila da u tom smjeru idem. :):):)

Cudni su putevi gospodnji. :))

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško
 • »ed« je autor ove teme

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

42

Petak, 04. Juni 2004

Citirano

grof:
ed-ov zadnji post na ovu temu me podseti na Freud-ovu teoriju religije u kojoj "otac psihologije" naglaba da je religija potrebna samo bolesnima i intelektualno nezrelim osobama, iliti religija je po njemu kao "staka" koju koristimo dok ne ozdravimo ili sazremo.
Tesavvuf nije samo za one koji su oboleli, niti je to poruka Imama El-Gazalija, naprotiv, jasan stav El-Gazalija u Munkidhu je da tesavvuf nudi metod i put prema cvrstoj spoznaji (ilmul-jeqin) Gospodara.

Cinjenica da serijat moze bez sufizma a da sufizam ne moze bez serijata mnogo govori. Moj utisak da je sufizam pribjeziste pojedinaca kojima iz odredjenih razloga takvo pribjeziste treba nije do sada nicim pokvaren. Uostalom, ovoj temi cini mi se fali jedna podrobnija definicija tesavvufa kako bi se imalo bolji uvid u sufizam pojedinaca. Mozda sam i ja sufija a da to ne znam :) .

Citirano

Gerilac:
Moram ti jos reci, odnosno uopste dodati, da Ed nije bio mnogo upoznat sa ovom tematikom i da sam uvidio da je posljednjih dana se pokrenuo da vise o tome sazna, tako da dok on trazi i traga, vjerovatno ce pisati postove onako kako u tom traganju trenutno zakljucuje. To je sasvim normalan i prirodan tok

On od mene ima podrsku u tome. Samo neka nastavi da traga i da cita o ovome..

Gerilac, ja sam na moju tvoju i zalost svih ostalih na forumu skromnog znanja uopste, ne samo kada je sufizam u pitanju. Doduse, pocetkom devedesetih moja porodica je ugostila par ucenih ljudi iz Bosne (cija imena ne bih pominjao) za koje sam tek kasnije saznao da su sufije. Ono sto mi je ostalo u sjecanju iz tih vremena je da oni nisu uspjeli probuditi simpatije kod mene sto im i ne mora biti neki veliki minus obzirom da moje poimanje stvari nije nepogrjesivo ali sam siguran da ne grijesim sto im i dan danas zamjeram sto su mi kucu tako napunili dimom od cigara.

Nego, moze li neko da odgovori na one primjedbe sufijama iz Time_Out-ovog posta kojeg sam ja prenio u uvodnom javljanju. Jesu li ono karakteristike sufizma ili nisu?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Belma

Početnik

(10)

 • »Belma« je žensko

Postovi: 2

Datum registracije: 27.01.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

43

Petak, 04. Juni 2004

Grofe

o| Pametnom je i isaret dovoljan

grof

Početnik

(10)

 • »grof« je zabranjen

Postovi: 44

Datum registracije: 02.12.2002

 • Poruku poslati

44

Ponedjeljak, 07. Juni 2004

Pozdrav,

Ed uporan si u postavljanju nekih pitanja koja su, po mom misljenju, manje bitna ili visesmislena. Mislim da bi ovoj raspravi puno doprinelo kad bi ti bio malo precizniji u izjavama tipa "serijat moze bez sufizma a sufizam ne moze bez serijata". Sta su, po tebi, Serijat i Sufizam i sta zapravo hoces da kazes/dokazes sa ovakvim izjavama? I ono "mu'min moze biti mu'min i bez sufizma"--na koju kategoriju mu'mina mislis (posto islamski izvori prenose da ima vise kategorija mu'mina od Bozijih Poslanika, ashaba, znanstvenika, evlija, mu'mina koji su manje upuceni u islamsko ucenje ali revnosno obavljaju farzove..., i da oni nece biti isto tretirani na ahiretu), drugim recima, i medju mu'minima ima onih koji su vise priznatiji kod Allaha dz. s. od drugih. Onda hoces da se odgovori na post izvesnog Time out-a koji se nijednom ne pojavi na ovu temu da pojasni "svoj" post, koji je napisao neki "brat" bez da se cestito potpise, vec se krije iza nekog arapskog imena itd. Taj se "brat" drznuo da potvara na Sejha Dzunejda el-Bagdadija a da zato i ne navede referencu, sejha koji nije pisao knjige al za koga islamska tradicija (npr. Keshf el-Mahdzub od Hudzvirija) prenosi da je kao preduslov da se neko "bavi' sufizmom neophodno biti dobro upucen u Kur'an i HADIS.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

45

Ponedjeljak, 07. Juni 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

Ja ne bih volio da ovo preraste opet u neki vid rasprave, pa eto dobro bi bilo da se spusti lopta, zar ne. :)

Grofe brate ne pokusava Ed da napada Sufizam iz nekih namjera ovakvih ili onakvih, vec iz razloga sto to ne poznaje i prilazi sa oprezom, pa zato i postavlja pitanja. Dakle, on u ovim postovima nam iznosi svoje razmisljanje i ono sto on, jeli, vidi i sto ga dojmi. Ed je na masu mjesta pokazao da nije covjek od hira i da voli da temeljno stvari radi.

Sto se tice cigara to jeste, gdje su dervisi tu je dim na sve strane. :) Ko ne podnosi dim onda tesko ce mu bit medju dervisima. :)

Ed-e ako zelis neku definiciju od Sufizmu nemozes je dobit, jer se to nemoze definisati ili tesko je to definisati. Zasigruno mogu reci da je Sufizam Sustina Islama. U to sam se uvjerio i u to sam ubjedjen. A o Sustini Islama mozes citati na temu Sustina Islama i kroz to ces i upoznavati Sufizam kao nauku.
Tarikat je vec prakticni dio Sufizma, tj. njegova primjena. Ona se uci u tekijama, a primjenjuje u zivotu.

Kada je sustina ispravna onda je i sve ispravno, a kada je sustina neispravna onda je kod covjeka i forma neispravna.

O tome govori Hadis Muhammeda a.s. kada kaze da ima jedan organ kod covjeka, pa kada je on zdrav onda je cijelo tije zdravo, a kada je ono bolesno onda je cijelo tijelo bolesno. Taj organ je Srce.
Srce Islama je Sufizam (Tesavvuf). Islamski Ummet je bolestan jer mu je srce bolesno, jer se je izmakao od Pravih Duhovnih Autoriteta, tj. od Sufizma. Pa sada Ummet trazi lijek na sve strane, a pozivaju se svi na Kur'an i Sunnet, ali opet nema zdravlja. Zasto? Zato sto se ne shvata (ne spoznaje) Tevhid.
Zato sto se u tekijama uci (spoznaje) Tevhid. U Serijatu se Tevhid izgovara jezikom, a u Tarikatu se srcem potvrdjuje. Dakle, ko god kaze La ilahe illallah on je musliman, a ko god svoje srce ocisti on je Mu'min. Taj put unutarnji do Mu'minstva je Sufizam.

Dakle, bez sufizma (Sustine) se nemoze biti Mu'min. Opet, nemora da znaci da je to vezano za Formu sufizma, dakle neko moze biti i Mu'min a da nije vezan za neki tarikat ili za nekog Sejha, nego svojim iskrenim trudom i zalaganjem. U tekiji je to lakse, jer je u tekiji Sejh koji je prociscen i on djeluje svojom cistinom na dervise i na taj nacin ih nadahnjuje i bodri da ustraju u borbi sa samim sobom. A posto je on prociscen on naravno "vidi" svaku mrlju na srcu dervisa, tako da to nemoze ostati sakriveno.

Ima raznih Tekija i raznih Sejhova i svaka je vezana za Kur'an i Sunnet (izvoriste).

Ovo sto Time_Out navodi su samo navodi onih koji ne vole Sufizam, ovo uvjereno kazem. Jednostavno ne vole Sufizam i dervise. I jednostavno ne zele i nece da sagledaju realno. A smetaju im zato sto osjecaju da Sejhovi sufijski svojim djelima, ponasanjem, vjerom, itd. udaraju na autoritativnost autoriteta koje on slijedi.

On navodi stvari koje je on cuo, a nikad nije vidio. Dakle, samo je to negdje iscitao ili mu je neko rekao i on to prica i navodi. I pored toga sto citaju knjige sufijske (ispod sanka) opet ih drzi taj neki hir (polozaj, Alimluk, itd.). Jer tesko je veoma kada se covjek sam za sebe "proglasi" ispravnim i kada zakljuci da je sa sobom zavrsio da ga ti opet sad vracas na njega samog i da sad on ukapira ili prihvati da treba jos dooooosta na sebi da radi. A onda naravno se odmah hvataju za djela svoja: pa ja napravio, pa ja se borio protiv bluda, pa ja ovo, pa ja ono, gdje ces ti meni to reci, a ti nisi nista uradio. :) Znaci da nije ukapirao sta mu se zeli reci.

Itd. hairli bilo. Ed-e ako te zanima Sufizam naci ces prave knjige, a ima ih sada Elhamdulillah kolko hoces i na bosanskom, a iz dana u dan ih je sve vise. A zasigurno bi na tebe najvise utiska ostavio kontakt sa nekim Sejhom (pravim). Jer kada se vidi i upozna pravi Sejh onda sve predrasude odjednom padaju u vodu. :)

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško
 • »ed« je autor ove teme

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

46

Ponedjeljak, 07. Juni 2004

Citirano

Grof:
Ed uporan si u postavljanju nekih pitanja koja su, po mom misljenju, manje bitna ili visesmislena. Mislim da bi ovoj raspravi puno doprinelo kad bi ti bio malo precizniji u izjavama tipa "serijat moze bez sufizma a sufizam ne moze bez serijata". Sta su, po tebi, Serijat i Sufizam i sta zapravo hoces da kazes/dokazes sa ovakvim izjavama?

Grofe ja sam odavno usvojio metod po kojem ne vjeruem na rijec bez da mi se donese dokaz. Nebitno je ko je napisao onaj Time_Out-ov citat i to sto Time_Out-a nema da se javi. One optuzbe na racun sufija su manje vise poznate. No, to je jedna strana. Ja bih volio da cujem i drugu stranu. Da li oni navodi odgovaraju istini ili ne? Sta je od onoga istina, sta poluistina a sta neistina?
Sto se tice toga da serijat moze bez sufizma a sufizam ne moze bez serijata ja sam dao link na prethodnoj strani pa se tamo mozes informisati.


Citirano

Gerilac:
Sto se tice cigara to jeste, gdje su dervisi tu je dim na sve strane :) . Ko ne podnosi dim onda tesko ce mu bit medju dervisima :) .

Sad si me zbunio. Je li ovo znaci da cigare imaju neki poseban znacaj kod dervisa? Koliko je meni poznato cigare su haram. Doduse, jedan dio uleme pokusava ih svrstati u mekruh ali su dokazi ovih prvih jaci. No, nebitno da li je haram ili mekruh po onome sto citam od tebe o sufizmu ni haram ni mekruh nisu spojivi sa istim. O cemu se radi?

Citirano

Gerilac:
Ed-e ako zelis neku definiciju od Sufizmu nemozes je dobit, jer se to nemoze definisati ili tesko je to definisati.

Kako onda da znamo ko je sufija a ko nije? Ja rekoh, mozda sam i ja sufija a da to ne znam.

Citirano

Gerilac:
Ima raznih Tekija i raznih Sejhova i svaka je vezana za Kur'an i Sunnet (izvoriste).

Je li sejh obavezna institucija u sufizmu? Citajuci Gazalija ne sticem taj utisak.

Citirano

Gerilac:
A zasigurno bi na tebe najvise utiska ostavio kontakt sa nekim Sejhom (pravim).

Kad dodjem u Pazar da se nadjemo pa da me upoznas sa nekim, insallah. Samo da ne bude pusac, stvarno ne podnosim dim od cigare.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

47

Ponedjeljak, 07. Juni 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

HEhehe, Ed, Ed, nemoj se dati zbuniti. :) E jesi zbunjive prirode. :) Cigare nisu haram, vec mekruh, jer moj stav. Ali helenejse, nemojmo sad o tome, jer cemo se zamrsit.

Moze bit i da jesi Sufija, a da neznas. Moze i to. Ja nisam rekao da nemoze. Da dosta kvaliteta imas, to je jasno. Ovo stvarno kazem.
A kako da znas ko je pravi sufija, a ko nije, to je prije svega stvar Uput Allaha Uzvisenog. Koga Allah uputi na pravog, upucen je, a koga ne onda nije.

A osnovna mjerila su Serijat. I naravno mozes uporediti teorijsko sufijsko znanje sa onim sto kod nekog Sejha vidis. Dakle, poniznost, skromnost, itd. sve ono o cemu govori Sustina Islama (Sufizam).

Sejh je obavezna institucija Sufizma!!! Bez vodica tu se nema sta trazit. U tome je i cijela tajna Poslanstva i Imameta i Jedinstva, itd. Pronadji negdje ako budes mogao i ako ima prevedeno na bosanski nesto od Gazalije gdje on govori o Sejhovima.

Kada dodjes u Pazar, insallah, prvo cemo da se upoznamo, pa da pricamo, pa da se druzimo, pa ako ti bude nasib onda ces i nekog Sejha upoznat, insallah. Cini dovu. A od mene Amin imas.

Allahimanet.

HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

grof

Početnik

(10)

 • »grof« je zabranjen

Postovi: 44

Datum registracije: 02.12.2002

 • Poruku poslati

48

Ponedjeljak, 07. Juni 2004

Pozdrav,
Ed kakav ti hoces dokaz/definiciju o sufizmu i sta je po tebi uopste dokaz? Pitam te ova pitanja jer vidim da na drugim mestima vodis rasprave o filozofiji a ovamo prosipas izjave i zakljucke koje odaju tvoje slabo poznavanje logike koja je preduslov za citanje filozofske literature. Mozda te neko postavio za neku vrstu sejha na ovom forumu al ako ne poznajes stvari onda nija sramota to priznati jer to su u Istoriji Islama radili ljudi koji su mnogo vise znali i od tebe i mene i svih sa ovog foruma. Kazes da onaj notorni post predstavlja "jednu stranu" i da treba cuti drugu stranu. Nije ono strana dostojna odgovora, ono je bezobrazno bulaznjenje i svi oni koji nisu sposobni da to uvide trebaju ponovo citati ilmihal, ilmudin il neku vrstu te literature. Sam si citiranjem Dr. Karadavija pobio neke izjave iz onog posta kao npr. kad Karadavi kaze da je Sejh Dzunejd govorio da je studiranje Kur'ana i Hadisa obaveza svakom Sufiji sto takodje prenose i neki veci autoriteti od Karadavija i jasno je da se u onom postu radi o potvori te da sve ostalo treba uzeti sa velikom rezervom. Mi ovde ne mozemo da odgovaramo na sva pitanja al takodje nije fino ni da ignorisemo, recimo, tvoje izjave jer si ti ipak moderator. Da bi covek postavio pitanje il okvir raspravi treba imati predznanje u suprotnom rasprava ce se voditi kako to nas narod kaze "dje uzmi, dje ostavi" i nece voditi nicemu.

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

49

Ponedjeljak, 07. Juni 2004

ja bi stao na stranu Ed-a, ne iz razloga sto ima pravo il ne, vec nalazim da su pitanja koja postavlja opravdana i korisna. Licno ne znam puno o sufizmu, zato sam i ovde, citam i trudim se da nesto naucim, isreno bi rekao da imam male predrasude, no posle ovih silnih postova stvari su mi jasnije, sto i ne znaci potpuno jasne. Podrzavam vas u vasoj diskusiji, jer i ako ne ucestvujem (malo toga bi mogo rec) sa paznjom je pratim, a jedna diskusija ne moze biti od koristi ukoliko nema i suprotnih stavova.

PS. ovde bi javno pohvalio brata Gery-a za njegove poslednje postove koje procita u dve tri teme. Vidim da sa puno mira i ljubavi pise, pa mi se cini da ce uskoro morati i nik da menja.
poruka: Gery ostani nam mudar ko sto sad jesi
malo za promenu

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

 • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

50

Ponedjeljak, 07. Juni 2004

Allahov poslanik nas uci da nam je dozvoljeno sve sto nam je korisno i lijepo , a zabranjuje sve ruzno i stetno.

Da je duhan nesto sto je ruzno i stetno samo lud covek moze da porekne. Pitaj bilo kojeg lekara, videces sta ce ti rec. Cigare su haram . Haram je sve sto skodi zdravlju, a znamo da je ogroman broj bolesit koje izaziva duhan.
„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

51

Utorak, 08. Juni 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

Ne bih da skrecem sa teme, ali cu eto samo kratko reci da ima mnoooogo, mnooogo stvari koje covjek u zivotu radi, a stetne su pa se niko za njih ne kaci i ostro ih ne osudjuje kao sto je to slucaj kod cigara.

Kako se prenosi, Hazreti Aisa r.a. je jednom prilikom kazala, da je prva novotarija koja se je pojavila PUN STOMAK. A znamo i medicina sta kaze o tome. Ovo samo navodim kao jedan primjer. A nista dobrog nema u prejedanju. Ali se opet nemoze izreci stroga serijatska fetva o zabrani prejedanja. Dakle, jedno je kada se kaze da je stetno, a drugo je nesto proglasiti haramom.

Ovo je pitanje oko kojeg se i ulema razilazi i ja nebih da mi ovdje raspravljamo o tom pitanju, jer je to pitanje Mudztehida, a mi nismo to. Mi mozemo samo eto da izlivamo svoje stavove i hirove po tom pitanju.

Ja sam fino rekao da sam ja stava da je cigara Mekruh i na tome cu stati. Oni koji misle da je Haram neka to misle. Ja licno ne bih smio to reci za cigaru. I ovo je moj stav. Eto tako. Dakle, ovdje se po pitanju cigare moze iznijeti licni stav, a nemozemo mi sada ko neki Mudztehidi o tom pitanju raspravljati, jer nismo to.

Drugo, jos jednom bih zamolio bracu i SESTRE da spuste loptu i da izbjegavaju direktne ostre izraze (kritike) upucene jedni drugima. Ponovno bih pozvao brata Grofa da lagano prilazi temi.

Nadam se da ce se, insallah, nastaviti mirno o temi razmjenjivati misljenje.

E moj Hadalju, kad ja prije neki dan vidjeh na slikama ko si ti, heheheh, jos draze mi sada da citam tvoje postove. :) Pa, dje se obrete cak u Paris(z). :)

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško
 • »ed« je autor ove teme

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

52

Utorak, 08. Juni 2004

Citirano

Orginalno od Gerilac

HEhehe, Ed, Ed, nemoj se dati zbuniti. :) E jesi zbunjive prirode. :) Cigare nisu haram, vec mekruh, jer moj stav. Ali helenejse, nemojmo sad o tome, jer cemo se zamrsit.

Haram ili mekruh, neka to bude predmet neke druge teme. Ono sto je meni privuklo paznju je da se u Pazaru dervisi jako zauzimaju za cigare. Zato sam i pitao o cemu se radi. Evo ti dva primjera. Obojicu aktera sigurno poznajes no imena nisu bitna.
Onima koji obavljaju hadzdz u organizaciji mesihata je zabranjeno dok su u ihramima da puse. Ovo bi povod jednom razgovoru u Meki u kojem nam jedan dervis iz nase carsije rece: "Zar na vrhu moje cigare simbolizuje moje izgaranje za din." Jednom drugom prilikom nam jedan drugi nas sugradjanin rece: "Ja cigarom ubijam sejtana." Jedan od prisutnih mu rece: "Onda si ti sejtan jer ta cigara ubija tebe."

Gerilac, sta znace cigare dervisima, cejf ili nesto mnogo vise?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

53

Utorak, 08. Juni 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

I ja sam cuo takve price, ali pravo da ti kazem to ne razumijem. Ima nesto u tome, ali ja jos uvijek neznam sta. Ja pusim, zato se nisam mnogo ni raspitivo oko toga. Cuo sam jednom prilikom da je jedan od Dobrih (samo bih zamolio da se neko od ucesnika ne zalece, da se ne ogrijesi) iz Bosne, napisao jednu kao kasidu o Tutunu (duhanu) i u njoj kaze ko za tutun kaze da je haram ne garantujem mu za Iman.

Eto tako.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

54

Utorak, 08. Juni 2004

Esselamu alejkum

Pitanje da li su cigare haram ili mekruh za nekoga ko je šejh je suvišno. Onaj koji uči druge ne smije svojim primjerom podsticati ni na kakvo ponašanje koje šteti zdravlju. Možda se može postavljati pitanje da li su cigare haram običnim ljudima ili ne, ali islamskim autoritetima to ne bi trebalo biti dilema. Jer jedan insan koji želi da puši može to pravdati na jedan od dva načina: "Kada može šejh mogu i ja." ili "Pa nemam ja snage kao šejh pa da ih ostavim."
Ali što se tiče sufizma treba dati odgovor na pitanje: kako onaj koji je čist može pušiti, kada cigare u najmanju ruku smrde, što je poznato čak i pušačima. Da li onaj ko je čiste unutrašnjosti može voljno i namjerno prljati svoju vanjštinu.
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

55

Utorak, 08. Juni 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

Ovo pitanje oko cigare i cistoce unutarnje i utjecaja cigare na spoznaju i Iman, itd. je visoko pitanje. Ako Sandzacki sine zelis saznati kako na to gleda prociscen covjek, a ono ti se procisti, dodji na te deredze i bit ce ti 100% jasno.

Vjerujte mi da je cigara visoka tema i ja ne bih olahko oko toga. Moje stanoviste je da je mekruh, a kako ko hoce nek vjeruje. Ne bih dalje.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

56

Utorak, 08. Juni 2004

Esselamu alejkum

Nemoj da se ljutiš Gerilac. Ti si se ovdje postavio kao onaj koji nama odgovara na pitanja o sufizmu, te stoga ne trebaš biti onaj koji odlučuje kada je vrijeme da se pređe na drugu temu, već oni kojima objašnjavaš sufizam treba da diktiraju tempo.
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

57

Utorak, 08. Juni 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

Naravno da se nisam naljutio, zasto bih. Samo kazem da ja neznam mnogo o toj temi i da to treba pitat nekog ko bolje i vise o tome zna.

Samo jos da kazem da nije cigara vezana za Sufizam, jer ima i onih koji ne puse, a ima i onih koji puse. Tako da sam siguran da nije Farz. :)

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

 • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

58

Utorak, 08. Juni 2004

Esselamu alejkum,

Jusuf el Karadawi je za cigare reko da su haram. Kad je dolazio u bosnu , pitali su ga za cigare on je reko haram, pa su ga ponovo upitali. On se na to ljutio , kaze da ga pitaju isto ko da zele da im ohalali to.


Citirano

[SIZE=3]Jednom drugom prilikom nam jedan drugi nas sugradjanin rece: "Ja cigarom ubijam sejtana." Jedan od prisutnih mu rece: "Onda si ti sejtan jer ta cigara ubija tebe." [/SIZE]


Ova ti bese jaka.
„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

 • »Chechenac« je muško

Postovi: 140

Datum registracije: 30.10.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

59

Srijeda, 09. Juni 2004

upoznaj sufizam "da bi ga više volio"

Abdullah ibn Abdullah


UVOD

Hvala Sveznajućem, koji Svojim robovima samo ono što će ih usrećiti, ako po tome rade! I neka je salavat na Njegovog Poslanika s.a.v.s. koga Allah posla da izvede ljude iz tmine na svjetlo!

Musliman je stoljećima vladao svijetom, ne zato što je posjedovao oružje koje nisu imali drugi, nego zato što je u srcu nosio ispravnu vjeru koja mu je omogućila da jasno sagleda svoju ulogu i misiju na ovom svijetu.

Najbitniji uzrok nazatka poznih sinova tog slavnog djeda je njihovo udaljavanje od Allahove upute. Milioni muslimana prodaju ahiret za dunjaluk, oslanjajući se na truhle kosti evlija umjesto na Allaha, kružeči oko mezara umjesto oko Kabe, uzimajući kršćane, židove i mušrike za zaštitnike umjesto Allaha, Poslanika i muslimana!

Postoje razni stepeni širka, tmine nad tminama i ponori nad ponorima. Islamska ulema taj posvemašnji mrak mora odagnavati iz srca, i korov širka posvuda mora sasijecati.

Cilj ovog pisanja nije kritika, nego bratski savjet braći sufijama, skidanje koprena sa očiju, i vraćanje onome s čime je došao Allahov Poslanik s.a.v.s. Molim Allaha da ovaj trud stavi na vagu mojih dobrih djela!

NASTANAK I RAZVOJ SUFIJSKIH POKRETA

Riječ "sufizam" je preuzeta iz grčkog jezika od riječi "SOPH", što u prijevodu znači mudrost. Neki pak tvrde da joj je porijeklo od nekih drugih riječi, međutim sva druga mišljenja su manje osnovana.

Sufizam i tesavuf nisu postojali u vrijeme Allahovog Poslanika s.a.v.s.niti u vrijeme ashaba. To je uljez koji se među muslimane uvukao iz neislamskih civilizacija koje su došle u dodir s njim.

"Ako dobro proučimo sufijsko učenje, u prvo vrijeme njegove pojave kao i u novije vrijeme, i izjave njihovih prvih čelnika, kao i naših savremenika, koje su zabilježene u starim i novijim sufijskim djelima, vidjećemo da između njega i učenja Kur'ana i sunneta postoji ogromna razlika. Ništa od sufizma ne nalazimo u životu Allahovog Poslanika s.a.v.s. niti u životu njegovih ashaba…

Naprotiv, primjetićemo da je sufijski nauk preuzet od kršćanskih sveštenika, hinduskih brahmana, jehudskih monaha i budističkih isposnika." [1]

Tako npr. u Šrilanki i u nekim drugim azijskim zemljama, postoje mezari kojima dolaze i "muslimanski" derviši i budisti i hindusi, i svi oni se dovom obraćaju mrtvim kostima u tim grobovima, što jasno ukazuje da je sufizam mješavina asketizma raznih vjera, filozofija i kultura. Kulturni islamski centar Šrilanke je štampao spisak s 45 islamskih praznika i imena mjesta koja njihove sufije hodočaste i kod njih obavljaju hadždž. [2]

Prvi ko se prozvao sufijom je Abduke Abulkerim 210. god. po hidžri. Istoričari prenose da je on pripadao jednoj ši'itsko-iranskoj sekti, a drugi kažu da je upravo on bio glavni čelnik kufanskih otpadnika od islama. Kufa se nalazi u blizini Perzije te je vatropoklonstvo koje je prije islama vladalo Perzijom znatno doprinijelo pojavi sufizma, kao i grčka filozofija čija su djela uveliko prevođena na arapski jezik upravo u Kufi.

U trećem i četvrtom hidžretskom stoljeću sufizam prolazi kroz tri sljedeće etape:

1. Prvi muslimani u kojima se mogu pronaći neki simptomi sufizma su bili poznati po iskrenosti u isposništvu do te mjere da je to prerastalo u vesvese. Oni su bježali od dunjaluka i pretjerano se odavali ibadetu što je bilo oprečno onome čemu je poučavao Allahov Poslanik s.a.v.s., zato je on tako nešto osporio grupici ljudi koji su pitali za njegov ibadet. Rekao im je: "Ja postim, ali i mrsim, klanjam noćne nafile, ali i spavam, oženjen sam, jedem meso, i onaj ko postupa suprotno mom sunnetu nije od mene."

Tako su postupali i ashabi i tabeini. Nisu zapostavljali ni znanje ni činjenje dobrih djela, ni ibadet, ni rad za dunjaluk. Žestoko su osuđivali novotarije. Tako se Ibn Mes'ud žestoko suprostavio grupnom obavljanju zikra.

U tom periodu se pojavljuju neki stručni sufijski izrazi koji do tada nisu bili poznati, javlja se uvjerenje da je osnovni izvor spoznaje "kešf" (otkrovenje), kao i tvrdnja da sufijski šejhovi mogu činiti razna natprirodna djela.

2. U drugoj etapi dolazi do zastranjivanja u idejnom pogledu. Tekstovi Kur'ana i sunneta se počinju komentarisati onako kako to odgovara idejnom usmjerenju sljedbenika određene sekte.

U sufijskim kružoocima se pojavljuju, do tada nepoznati pojmovi, kao što su: vahdetul vudžud (ubjeđenje da postoji samo jedno postojanje), fena'a (utapanje čovjeka u Boga), itihad (spajanje čovjeka s Bogom), hulul (tvrdnja da se Bog oličio u Svom stvorenju), sahv (opijenost ibadetom), murid (učenik), 'arif (onaj ko je spoznao), mekamat (stepeni), i dr. Njihovi najpoznatiji učenjaci u tom periodu su: Ebul Jezid El-Bistami (umro 263. g. po hidžri) i Zun-Nun El-Misri (245. g.h.) i dr.

Prenosi se da je Bistami rekao: "O Ti koji si ja, već sam se sjedinio s tobom. Neka sam ja slavljen, neka sam slavljen! Kako sam ja samo uzvišen!"

3. U trećoj fazi, sufizam se uveliko miješa s grčkom filozofijom i poprima veoma opasne konotacije. Do izražaja dolazi učenje o hululu, itihadu i vahdetul vudžudu. Zagovara se filozofska ideja o tome da postoji samo Allah, a sve drugo je samo privid.

Krajem trećeg stoljeća tesavuf je već formiran kao cjelovito učenje. Ebu Mugis El-Husejn ibn Mensur El-Haladž, čiji je djed bio zoroastrista, počinje širiti nevjerničke ideje o hululu i itihadu i obznanjuje sufijsku akidu (vjerovanje) zbog koje ga šerijatski sud osuđuje na smrt. Smrtna kazna je izvršena (309. g. po hidžri).

Međutim, njegove ideje ostaju. Šejtan u svojim redovima iznalazi one koji će njegov nauk širiti. I sufizam se, poput korova, nastavlja širiti Iranom, Irakom i drugim krajevima islamskog svijeta.

U četvrtom stoljeću po hidžri, sufizam stiže u Egipat i Alžir, gdje se počinju graditi i prve tekije. Iranski sufija Ebu Seid Muhammed Ahmed El-Mejhemij (307-430. h.g.) udara temelje na kojima će se formirati razni derviški redovi.

Dakle, sufizam je 300 godina nakon objave Kur'ana, počeo pokazivati svoje pravo lice, koje je ranije prekrivao strahujući od islamskog mača, koji je dok su ga nosile ruke ashaba sasijecao sve novotarije u korijenu. Ideje prvih sufija počinju davati plodove, i šeri'atski sudovi imaju puno posla sa jereticima.

Od svoje pojave pa sve do prvih javnih istupa u četvrtom hidžretskom stoljeću, nijedan arap nije prihvatio sufizam. Svi su oni porijeklom iz Perzije.

U šestom hidžretskom stoljeću mnogi sufijski šejhovi tvrde da vode porijeklo od Muhammeda s.a.v.s. i svaki od njih zasniva zaseban tarikat. Tako se u Iraku javlja Er-Rufa'i, u Egiptu El-Bedevi (čije je porijeklo tadašnjim Egipćanima bilo potpuno nepoznato).

U sedmom i osmom hidžretskom stoljeću sufijska fitna doživljava kulminaciju. Osnivaju se posebni kružooci derviša i na sve strane se nad grobovima grade turbeta i kubbeta i to pod blagoslovom Fatimija koji su vladali Egiptom i još nekim pokrajinama islamskog svijeta.

Sufizam dobija svoj današnji oblik između petog i šestog stoljeća, u vrijeme Ebu Hamida El-Gazalija (450.-505. h. G.) rođenog u perzijskom gradu Horasanu. Gazalija je bio veliki borac protiv filozofskih učenja, ilmul kelama i uveliko je sufijsko učenje približio islamskom, da bi se na kraju u potpunosti odrekao sufizma. Peto hidžretsko stoljeće za sufizam predstavlja pravi procvat koji se iz Irana počinje širiti prema ostalim dijelovima islamskog svijeta.

U to doba se javljaju Kaderije i Rufaije, kao i poznati učitelj sufizma Es-Suhraverdi Šihabu Ed-Din Ebu el-Futuh Muhjuddin ibn Hasen (549.-587. h.g.) kojeg je pravedni halifa Salahuddin El-Ejjubi zbog nevjerstva pogubio.

Isto tako pojavljuje se Ibn Arebi (560.-638. h.g.) samozvani "zadnji evlija", koji obnavlja učenje o vahdetul vudžudu, tj. samo jednom postojanju i o tome da se sva Božija svojstva mogu oličiti samo u čovjeku kada se on utopi u Bogu.

A što se tiče Bosne, sufizam se u njoj javlja dolaskom Osmanlija. "Osmanlijska država je derviškim redovima davala podršku čak i službenim aktima, što je doprinijelo širenju sufizma, praznovjerja i izopačenih ideja kod neukog svijeta. Međutim, Allah s.v.t. je na Sebe preuzeo obavezu da će čuvati ovu vjeru sve do Sudnjeg dana. I kada god nastupi period nazadovanja i zastranjivanja u vjeri, učini da se nađe ulema koja će ummet vratiti ka pravom putu." [3]

Kaže Allahov Poslanik a.s.:"Gotovo da je došlo vrijeme u kojem će na vas navaliti razni narodi, kao što divljač navali na svoju žrtvu (cinjiu)." A ashabi upitaše: "Hoće li nas u to vrijeme biti malo, o Allahov Poslaniče?" Poslanik a.s. odgovori: "Ne, u to vrijeme će vas biti puno, ali ćete biti kao pjena na vodi. Allah će isčupati strah iz srca vaših neprijatelja, a u vaša srca će ubaciti vehen". Rekose: " A šta je to vehen, o Allahov poslaniče? Reče: "Ljubav prema dunjaluku i strah od smrti!".


Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

 • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

60

Srijeda, 09. Juni 2004

Sufizam
Dr. Jusuf el-Karadāvi

U posljednje vrijeme učestalo se govori i piše o sufijama i tesavvufu. Stavovi autora gotovu su dijametralno suprotni: na jednoj strani su oni koji ih hvale, a na drugoj oni koji ih žestoko kritikuju. U vezi s tim pitanjima interesantno je saznati mišljenje dr. Jusufa el-Kardavija, jednog od najeminentnijih poznavalaca islama danas. Kardavi je, inače, poznat kao predstavnik i zagovornik srednjeg ili umjerenog pravca, pravca koji ne dozvoljava opuštenost u vjeri, ali ne toleriše ekstremizam.


1. Suština sufzma
Pitanje: Šta je suština tesavvufa? Kakav je stav islama prema njemu? čujemo da među sufijama ima onih koji su služili islamu svojim znanjem i djelima, kao da ima i onih koji su rušili islam svojim novotarijama i zabludama? Na osnovu čega ćemo razlikovati jedne od drugih?

Odgovor: Tesavvuf, kao pravac koji naginje i pridaje veći značaj duhovnosti, prisutan je u skoro svim religijama.
U nekim religijama je prisutan više nego u drugim. Tako, npr. u Indiji postoje fakiri koji su u potpunosti okrenuti duhovnoj strani i skloni mučenju tijela, s ciljem uzdizanja duha i njegova pročišćavanja - kako to oni smatraju.
Postoji i u kršćanstvu, pogotovu u redovima monaha.
U Perziji ga je bilo u maniheizmu.
Kod starih Grka se pojavio stoicizam.
I u brojnim drugim sredinama pojavili su se ekstremni duhovni pravci na račun tjelesnog ili materijalnog.
Islam je uspostavio ravnotežu između duhovnog, tjelesnog i intelektualnog aspekta ljudske egzistencije. Po islamskom učenju, čovjek je tijelo, (raz)um i duh. Musliman mora svakoj od tih strana dati njeno pravo.
Poslanik, s.a.v.s., bi, kada bi primijetio da neko od ashaba daje prednost samo jednoj strani, on bi ga ukorio. Kao primjer može poslužiti 'Abdullah b. 'Amr b. el-'As koji je danju neprestano postio a noću klanjao. On je bio zapostavio i svoju ženu i bračne obaveze. Poslanik, s.a.v.s., mu je rekao: «Abdullahu, tvoje oko ima svoje pravo, tvoja porodica ima svoje pravo, tvoja supruga ima svoje pravo, tvoje tijelo ima svoje pravo, pa svakome daj njegovo pravo!»
Kada su neki ashabi pitali Poslanikove, s.a.v.s., supruge o njegovom ibadetu, nekako im se to učinilo premalim, pa su kazali: «A gdje smo mi u odnosu na Allahova Poslanika, s.a.v.s.? Njemu je Allah sve oprostio! Jedan je rekao: - Ja ću neprekidno postiti!» Drugi je rekao: - Ja ću cijelu noć ibadetiti!» Treći je rekao - Ja se neću ženiti!» Poslanik, s.a.v.s., čuo je za to, pa ih je sabrao i kazao im: «Ja sam bolje spoznao Allaha od vas i ja Ga se, sigurno, bojim više nego vi! Ja noću ustajem radi ibadeta, ali i spavam! Ja (nafilu) postim, ali i mrsim! Ja sam oženjen! Ko odstupi od moje prakse (moga sunneta) - taj nije moj!»
Islam, dakle, uspostavlja ravnotežu u životu, dajući svakom životnom segmentu ono što mu pripada. Međutim, sufije se pojavljuju u vremenu kada je kod muslimana prevladavalo materijalno i intelektualno.
Okretanje materijalnom proisteklo je iz raskoši i izobilja u kojima su živjele neke generacije. To se desilo nakon briljantnih pobjeda i perioda velikog širenja islama koji je muslimanima donio velika materijalna dobra i ogroman ekonomski prosperitet. To je uzrokovalo pretjeranu odanost materiji, što je opet vodilo ka pretjerivanju na intelektualnom planu tako da je pojam īmān (vjerovanje) postao termin za filozofiju, teologiju i dijalektiku, koje čovjeku nisu osiguravale duhovnu sitost. čak se i fikh bavio samo vanjskim aspektima vjere a ne i unutrašnjim; tj. tjelesnim radnjama a ne i srčanim, posvećujući se samo predmetu raznih ibadeta a ne i njihovoj suštini.
U takvoj atmosferi dolazi do pojave sufija koje su nastojali ispuniti prazninu koju nisu pokrili teolozi (el-muteklimūn), niti pravnici (el-fukahā'). Duhovnu glad mogle su zadovoljiti jedino sufije koje su se zauzimale za čišćenje unutarnjeg prije vanjskog, za izliječenje bolesti duše i davanja prednosti srčanim radnjama. Sufije su se bavile duhovnim i moralnim odgojem, usmjeravajući na njega sva svoja razmišljanja, zanimanja i aktivnosti. Jedan sufija je rekao: «Tesavvuf je lijepo ponašanje (ahlak), pa onaj ko je prefinjeniji od tebe u ahlaku, izrasliji je u tesavvufu.»
Prve sufije bile su privržene Kur'anu i sunnetu i strogo su vodile računa o granicama koje je postavio šerijat [U]boreći se protiv novotarija (bid'ata[/U] ) i izmišljotina (inhirāfāt) kako na misaonom planu (el-fikr) tako i na putu duhovnog razvoja (es-sulūk).
Zahvaljujući sufijama koje su slijedile prve generacije, mnogi ljudi ušli su u islam, a mnogo grješnika pokajalo se u druženju sa njima. Sufije su iza sebe ostavile more spoznaja i duhovnih iskustava koje može osporavati samo neko ko je uobražen ili ima predrasude prema njima.
Naravno, treba imati u vidu i to da su brojne sufije otišle u krajnost i zastranile od umjerenog puta. Kod nekih su poznate neislamske ideje, kao učenje o suštinskom (hakīkat) i vanjskom (šerijat). Po tom učenju, onaj ko posmatra stvorenja kroz aspekt vanjskog zakona (šerijata) osjetiće odbojnost prema njihovim griješnim postupcima, a onaj ko ih posmatra s aspekta suštine (hakikata) naći će opravdanje za te postupke(!).
Dalje, pojedine sufije govorile su da se duhovno iskustvo i osjećaji smatraju relevantnim izvorom u procesu logičkog zaključivanja, tj. da se čovjek u svojim zaključcima vraća na svoje duhovno iskustvo, spoznaju i srce. Tako su neke sufije napadale muhaddise, jer oni govore: «Kazivao nam je taj i taj koji prenosi od tog i tog…», a sufija govori: «Kazivalo mi je srce moje od Gospodara moga.»
Neki od njih, pak, govore: «Vi vaše znanje uzimate mrtvi od mrtvog, a mi naše znanje uzimamo od Živog koji ne umire(!)», tj. da su oni, po njihovom shvatanju, direktno vezani za Nebo.
Takvi postupci su, ustvari, vrsta ekstemizma. Slično tome je i pretjerivanje prilikom odgajanja pristalica kada se oslabljuje ličnost derviša (murīda). U tom pogledu su njihove izjave: «Murīd je pred svojim šejhom kao mrtvac u rukama onoga koji ga kupa», ili: «Onaj koji kaže svome šejhu: - Zašto?, neće uspjeti», ili: «Onaj koji se usprotivi biće odstranjen».
Takva usmjerenja ubila su psihu mnogih muslimana, te se kod njih pojavila negativno određena duhovnost, tako da npr. kažu: «On je postavio i rasporedio robove onako kako je On htio», ili: «Prepusti vlast vladaru, a stvorenja Stvoritelju», itd.
To je značilo pasivan odnos prema društvenim poremećajima i porocima, pred nasiljem i despotizmom. I to, također, treba smatrati negativnim pojavama koje su javile kod nekih sufija.
Brojni učenjaci ehlu-s-sunneta preispitali su nauk sufija na osnovama Kur'ana i sunneta. Tu nalazimo čovjeka kao što je Ibnu-l-Kajjim koji je na osnovu ta dva nepogrješiva mjerila uspostavio kriterij u vezi sa sufijama i njihovim učenjem. On je o tesavvufu napisao izuzetno vrijednu djelo koje se zove Medāridžu-s-sālikīn ilā menāzili-s-sāirīn (Etape putovanja prema stupnjevima onih koji idu Allahu). To djelo, ustvari, predstavlja komentar manjeg sufijskog djela čiji je autor šejhu-l-islam Isma'il el-Herevi el-Hanbeli a koje se zove Menāzilu-s-sāirīn ilā mekāmāti ijjāke na'budu ve ijjāke neste'īn (Položaji putnika do stupnjeva: 'Samo Tebi ibadet činimo i samo od Tebe pomoć tražimo').
To je djelo u tri obimna toma i u potpunosti se vraća na Kur'an i sunnet, možemo ga čitati s ležernošću i crpiti veliko bogatstvo koje ono sadrži.
Bitno je istaći sljedeće: Iz svačijeg govora se uzima i ostavlja, a sudija koji donosi konačan sud je sveti tekst iz Kur'ana ili sunneta Allahovog poslanika, s.a.v.s.
Od sufija tako možemo uzeti svijetlu stranu, npr. insistiranje na pokornosti Allahu, međusobnu ljubav, spoznaju duševnih mahana, šejtanskih prilaza i njihova zacjeljivanja, zatim pažnju spram onoga što prefinjuje srce i podsjeća na ahiret.
O tome možemo više saznati zahvaljujući djelima nekih (poznatih) sufijskih učenjaka kao što je npr. imam El-Gazāli, ali uz oprez kada su u pitanju neke njihove izreke nastale u stanju duhovnog zanosa, odnosno neka sufijska zastranjivanja i pretjerivanja. Mjerilo u svemu su Kur'an i sunnet, ali to mogu činiti jedino učeni i stručni.
Stoga, savjetujem i preporučujem običnom čovjeku da se u vjerskoj edukaciji obraća na dosljedne i umjerene muslimanske učenjake koji se u svim svojim stavovima vraćaju Allahovoj Knjizi i sunnetu Njegovog Poslanika, s.a.v.s. Allah je usmjeritelj!
„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Social bookmarks