Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Gyerzelez

Zlatna sredina

(10)

 • »Gyerzelez« je autor ove teme

Postovi: 187

Datum registracije: 25.06.2003

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 25. Juni 2003

Suzivot na ovaj nacin?

Preneseno sa: www.vijesti.cg.yu

Šeki RADONČIĆ: IZA MASKE - TAJNI RATOVI U TAJNOJ POLICIJI

Odluka o hapšenju rukovodstva SDA donijeta je u Kraljevu na sastanku kojim je rukovodio Jovica Stanišić uz asistenciju Boška Bojovića

Poznati crnogorski publicista Šeki Radončić piše o istorijatu, ustrojstvu, unutrašnjim sukobima i lomovima, kao i raznim akcijama i kontraakcijama crnogorske tajne policije u toku devedesetih godina. Kako su se odmjeravanja različitih centara moći reflektovala na odnose i stanje u tajnoj policiji. Sve što nijeste znali ili ste zaboravili o crnogorskoj tajnoj policiji - čitajte u novom feljtonu "Vijesti"
AKCIJA "LIM": Crnogorska tajna policija, u akciji pod šifrom "Lim", krajem januara i početkom februara 1994. godine hapsi kompletno republičko i opštinska rukovodstva Stranke demokratske akcije u Crnoj Gori. Odluka o toj akciji donesena je 15. aprila u Kraljevu na sastanku najviših predstavnika SDB-a Srbije i SDB-a Crne Gore. Sastankom je rukovodio Jovica Stanišić, šef SDB-a Srbije. Asistirao mu je šef SDB Crne Gore Boško Bojović. Tu pada dogovor o svim detaljima i vremenskim terminima cijelog policijskog projekta, i Stanišićeva komanda: sa uhapšenima se što brutalnije obračunati. Tokom sinhronizovane akcije za samo nekoliko dana crnogorska policija hapsi skoro pedeset funkcionera i članova SDA. U isto vrijeme u srpskom dijelu Sandžaka SDB Srbije hapsi oko dvije stotine funkcionera i simpatizera SDA.
U crnogorskom MUP-u podijeljen je posao. Rukovodstvo i članove SDA, inače, legalne političke stranke, hapse pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Crne Gore, pod komandom Vasa Baošića. Opozicione političare muče i ispituju inspektori SDB-a, kojima komanduje načelnik Prve uprave SDB-a Radivoje-Rašo Martinović. Prilikom hapšenja i ispitivanja opozicionih političara istražitelji kombinuju srednjovjekovne metode mučenja sa elektrošokovima. Većinom se radilo o priključivanju struje na genitalije uhapšenih.
Saopštenje MUP-a Crne Gore objavljeno u ponedjeljak, 31.januara 1994. godine, bilo je jasno: "Osmorica ekstremnih pojedinaca iz redova muslimanske nacionalnosti lišena su slobode jer postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo ugrožavanja teritorijalne cjeline SRJ". U saopštenju se potom ističe da je "SDB Crne Gore u neposrednoj saradnji sa resorom Državne bezbjednosti Srbije otkrila da su ti ljudi, inače članovi Stranke demokratske akcije, organizovali vojne i paravojne oružane formacije kako bi stvorili preduslove za teritorijalno otcjepljenje, nasilnim putem i upotrebom oružane sile, dijela teritorije Crne Gore".
U specijalnoj TV emisiji Televizije Crne Gore emitovanoj istog dana, nakon dnevnika, javnosti je prikazano i oružje kojim je trebalo navodno otcijepiti dio Crne Gore, pronađeno kod uhapšenih: dva puškomitraljeza, devet "kalašnjikova", dvije "zolje", jedan "škorpion", nešto dinamita i municije. Uz to oružje prikazana je i "neprijateljska štampa", koju su optuženi čitali: nekoliko primjeraka podgoričkog nezavisnog nedjeljnika "Monitor". Prikazani su i neki od optuženih kako iskopavaju oružje. Na licu Haruna Hadžića bili su vidni tragovi batinanja. Služba državne bezbjednosti Crne Gore precizirala je "da su optuženi htjeli putem oružane sile da naprave ČNezavisnu državu SandžakŐ". Policijsko saopštenje i stručne nalaze pred TV kamerom čitao je lično Radivoje Martinović. Kako se tih dana moglo čuti među novinarima RTV Crne Gore, i tu specijalnu emisiju režirao je Martinović.
Akcija "Lim" zvanično je otpočela 25. januara 1994. godine kada su crnogorski specijalci opkolili kuću Rasima Šahmana, bivšeg poslanika u crnogorskom parlamentu, u tom trenutku sekretara SDA za Crnu Goru, koristeći pri tom predimenzioniranu ljudsku silu i šest džipova. I hapšenje potpredsjednika SDA Rifata Veskovića izgledalo je slično. Harun Hadžić, predsjednik SDA za Crnu Goru, uhapšen je kod Kolašina, dok se vraćao iz Podgorice, gdje se kod nadležnih raspitivao za sudbinu uhapšenih kolega.
O policijskom zlostavljanju uhapšenih prvi mi je javio Rasim Ljajić, sekretar SDA iz Novog Pazara. Bio je veoma uplašen i zabrinut. Plašio se da će i njega uhapsiti. Pet minuta kasnije telefonom me pozvao advokat Sefer Međedović. I on mi je potvrdio da su uhapšeni izloženi stravičnoj torturi i da se čak tretiraju elektrošokovima. To sam, ne spominjući izvor informacije, objavio u "Monitoru". Tek kasnije saznali smo prave dimenzije policijske torture kroz koju su prošli opozicioni političari. Porodice optuženih su od mene tražile da im pomognem da pronađu dobre advokate. Predložio sam im da angažuju podgoričke advokate Ranka Vukotića i Vladana Đuranovića. Njih dvojica su sa kolegama Velijom Murićem i Adilom Nasufovićem obavili 1. marta prve razgovore sa pritvorenim. O tome su advokati sačinili i službenu zabilješku, koju sam objavio u "Monitoru".
"Svi okrivljeni izjavili su da su do privođenja istražnom sudiji bili podvrgnuti fizičkoj i psihičkoj torturi, batinanju, elektrošokovima, prijetnjama smrću njima i njihovoj porodici, vrijeđanju na nacionalnoj osnovi, višednevnoj zabrani sna, uskraćivanju vode, teškom poniženju. Tokom odvoženja, a dijelom i tokom batinanja, na glavi im se nalazila kapuljača, a preko kapuljače, crni povez. Od strane ljekarske komisije pregledani su tek nakon 12 dana od dana lišavanja slobode", piše na početku tog izvještaja.
Slijede konkretni podaci. Evo najzanimljivijih:
"Rifatu Veskoviću poslije hapšenja stavljena kapuljača na glavu i crni povez preko očiju. Tučen od strane više policajaca, palicama, pesnicama i nogama. Izlagan elektošokovima. Prijećeno mu smrću. Onemogućen mu san tokom 48 sati... Avdu Ciguljinu policajci nabijali palicu u čmar, a onda u usta. Dobio oko pedeset udaraca palicom po tabanima, deset po glavi. Tretiran elektrošokovima... Erdžan Fetahović: tučen od strane više lica po glavi i čitavom tijelu. Policajci su mu kazali da su mu ženu doveli u susjednu sobu. A onda su mu rekli: ČEno ti se ređaju na njuŐ...", zapisali su advokati. Gotovo identično su prošli Rizah Burnazović, Isad Skenderović, Omer Hadžić, Esad Omerović, Hakija Muratović, Šefket Brković, Sead Gec... Teškoj torturi bio je izložen i Ibrahim Čikić, praktično slijep. Optužnica ga je teretila da je diverzant, iako ima uredan nalaz Kliničke bolnice grada Beograda, da je operisan, da je "vidna sposobnost umanjena za 100 odsto trajno i da se radi o praktično slijepoj osobi". Užasnu policijsku torturu je prošao i Harun Hadžić, čiju sam potresnu ispovijest o tome, u tri nastavka, objavio u "Monitoru".
Tokom razgovora sa njim izgovorio je i rečenice kojih ću se sjećati do kraja života: "Ne mogu ti sve ispričati. Mnoge stvari koje smo doživjeli od inspektora SDB-a tokom isljeđivanja ne možemo ispričati ni našim najrođenijim. Sramota nas je da o tome govorimo. To će s nama otići u grob..."

KAKO JE NATO POHAPSIO INSPEKTORE SDB-a: Krajem februara 1994. godine crnogorska policija izvodi još jednu kompromitantnu akciju: hapsi, maltretira i pokušava da vrbuje poslanika Republike Albanije Majkom Zeća, i pored toga što čovjek ima diplomatski imunitet. U istražnom zatvoru u Spužu on je zadržan deset dana. Nakon toga predat je albanskim vlastima. Odmah poslije deportovanja, uputio je pismo predsjedniku Albanije Sali Beriši, Evropskom parlamentu, predsjedniku SAD Bilu Klintonu i raznim međunarodnim organizacijama, u kojem ih upoznaje sa hapšenjem i "zlostavljanjem od strane crnogorske UDB-e".

Niko iz SDB-a Crne Gore nije odgovarao za užasnu torturu nad uhapšenima

Uslijedilo je i suđenje rukovodstvu i članovima SDA za Crnu Goru. Na osnovu tako prikupljenih dokaza krivično vijeće Višeg suda u Bijelom Polju, predsjedavao Radosav Konatar, izreklo je presudu: 87 godina robije za 21-og optuženog. Predsjednik SDA Harun Hadžić osuđen je na sedam, a njegov zamjenik Rifat Vesković na šest godina zatvora. Poslije dvoipogodišnjeg robijanja, nakon što su svi okrivljeni odležali ukupno 32 godine zatvora, crnogorski predsjednik Momir Bulatović ih je abolirao. Njihovi advokati će potom tužiti državu Crnu Goru da finansijski obešteti nedužno uhapšene i okrivljene ljude. Akcija "Lim" će tako dobiti svoj epilog: Sud je presudio u korist tužilaca. Crna Gora je isplatila obeštećenje oštećenima, ali samo za dane koje su nepravedno proveli u zatvoru. O nadoknadi zbog zlostavljanja nije bilo ni riječi. Takođe niko iz SDB-a Crne Gore nije odgovarao za užasnu torturu nad ljudima, niti za iznuđivanja priznanja i iskaza za koje crnogorski zakoni predviđaju kaznu u trajanju i do pet godina zatvora. Svijet je tako dobio potvrdu da je bio u pitanju "klasični montirani proces izveden uz pomoć političke policije". Gotovo deset godina kasnije Rasim Ljajić je dočekao nešto što ni u snu nije sanjao: u svojstvu ministra za ljudska i manjinska prava SCG potpisao je 5. juna 2003. godine rješenje o izručenju bivšeg načelnika Resora državne bezbjednosti MUP-a Srbije Jovice Stanišića Haškom tribunalu.

Selam
Gyerzelez

PS

Mozda je ovo cojstvo i junastvo na nacin koji Jesenjin itd. vide u Gorskom Vijencu?!


sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

2

Srijeda, 25. Juni 2003

Iako ne sporim ništa od ovog što je Đerzelez (ne zameri što koristim naša slova) napisao, moram da primetim nešto...
Naš novi član pristupa diskusiji po malo, za moje poimanje diskusje, destruktivno, pozivajući svojim postom one s kojima bi mogao da se svađa, a ne one s kojim bi da se druži. Svrha postojanja Foruma ( a naročito ovog foruma) nije pozivanje na svađu. Stoga bih uz dobrodošlicu novom članu uputio dobronameran savet da ubuduće svojim prilozima poziva na druženje.
Siguran sam da je i pokretaču teme jasno da je "čojstva i junašta" bilo i u srpskom i u crnogorskom narodu, a pogotovu u istoriji ova dva naroda -kao što je svestan da je bilo i zločina i zverstava. Uostalom, sigurno je da i jednog i drugog ima kroz istoriju bilo kog naroda. Treba ukazati na zločine, na zločince -slažem se , ali ne treba na osnovu te slike stvorene na osnovu tog ukazivanja posmatrati celokupan narod kojem su zločinci pripadali, ili pak u ime koga su zločine počinili.

Ako je pokretač temu koncipirao kao put ka dokazivanju da suživot uopšte nije moguć, (iskreno se nadam da nije u pitanju ovako koncipirana tema), mislim da neće naići na odobravanje većine članova. Ukoliko je pak tema koncipirana kao opomena, da zarad budućnosti moramo voditi računa i ne dozvoliti da se ikada ovakve mračne scene iz naše istorije ponavljaju, a upravo zbog tog suživota, pozdravljam otvaranje jedne ovakve teme, ali bez prizivanja i prozivanja onih s kojim bi se u nastavku svađali, već dozivanje onih s kojim se može i treba diskutovati.
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Babbha

Profesionalac

(10)

 • »Babbha« je muško
 • »Babbha« je zabranjen

Postovi: 1.336

Datum registracije: 23.07.2002

Lokacija: Neznash za to mesto... nisam ti prichao nikad...

 • Poruku poslati

3

Petak, 18. Juli 2003

Sanse...

Ja bi ti odma dodo 200 postova za ovaj jedan no nemam te ingerencije :)

Uvek si tu da prozresh igracha 15 poteza unaprijed :)

viva Sans :)
Dnevno: http://babbha.blogspot.com
Can't Rain All The Time

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Ponedjeljak, 18. August 2003

Selam alejkum Boshnjakinje i Boshnjaci. Moj dragi brate Dyerzelez tako stvari stoje danas. Pazi se da te ne proglase teroristom. Jer trazi se "druzenje". To znachi da prihvatish stanje onakvo kakvo jeste. Odgovaralo ti ili ne. Dakle, ne dotichi se tema koje che pokrenuti bilo shta shto je sporno. To znachi mozesh da pominjesh teme koje nisu vezane za tebe i tvoje probleme vech neke teme koje nikog ne dodiruju, a ako vech i pominjesh neke teme koje dodiruju ove prostore i tebe onda pominji rijeshene stvari a nerijeshene nemoj jer ugrozavaju "druzenje". Pa iako te boli to shto te je neko mozda nagazio nemoj sluchajno da si vrisnuo ili bilo kako reagovao, chuti i trpi, jer chesh pokvariti "druzenje". Pa i ako se o nepravdi radi onda nemoj to spominjati jer chesh "druzenje" pokvariti.

DRUGOVI I DRUGARICE OVA BAJKA KOJU SMO ZAMISLILI JEDNOG DANA CHE POSTATI STVARNOST.
I KADA SE PROBUDIMO IZ OVOG SNA VIDETI CHETE DA CHE SAN POSTATI JAVA ILI KAWASAKI.

Bash tuzno, maximalno tuzno.
Ali, nebrini se brate Dyerzelez ovo che trajati sve do dolaska Hazreti Mehdija koji che nashe redove prochistiti i ono shto je zdravo ostaviti pa chemo se tada ako Bog da osloboditi.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

5

Ponedjeljak, 18. August 2003

Sa dosta sarkazma i ironije a opet nista ne izreceno. Eto "vristi" kolko hoces kad te neko zgazi, al brate moj nije resenje ako poturas nogu da te neko zgazi pa posle da se deres na njega, vec je resenje br 1 da ucinis da dodje do toga da te niko ne gazi, a alternativa br 1 da nogu izmaknes pre nego te zgazi. Vristanje je mlacenje u prazno zmt..
mogu ja da se potpisem i bolje...

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Ponedjeljak, 18. August 2003

Selam alejkum Boshnjakinje i Boshnjaci. Fala ti dragi i voljeni brate na podrshci. Samo je pitanje, kako bi reagovali na takav odgovor Palestinci, Irachani, itd. pa i mi Boshnjacu u Sandzaku. A za ovo poturanje nogu da bi neko zgazio pa da onda vrishtim, to mi ne pada napamet i nikad nijednom normalnom muslimanu to na pamet ne pada, a da gaze, gaze brate i te kako, da ne nabrajam cifre iz svih krajeva svijeta i iz historije, kojeg hochesh dijela, sa posebnim osvrtom na Sandzak, na njegovu historiju i sadashnjost. A inache veliko hvala. A odgovornost krajnja je na Sudnjem danu kod Boga, pa i za podrshku brachi. Ali da ne pominjemo probleme i tegobe i krizna pitanja i da ne diramo u istinu i realnost nego daj brate dragi da se mi i dalje "druzimo" u snovima i na javi a realnost neka onima koji su zgazeni i to na svojoj kozi osjechaju, ko im je kriv shto poturaju nogu tamo gdje netreba, neka vrishe.

Drugovi i drugarice kako vas sve volim na Forumu vas. I kako je samo divno druzenje sa vama na ovom Forumu. Zaista je Forum besprijekoran i divan i demokratichan, i kako samo odaje sliku suzivota i mira i sloge i bratstva i jedinstva i kako se svi druze, iskreno bez zadnjih namjera, i svi su nekako otvoreni ne kriju ama bash nishta, i vidim govori se samo sushta istina i samo ona se trazi i na ovom forumu istina samo pobjedjuje, divno, ma predivno, kako se divno osjecham ovdje, ja letim, letim i misli me nose u predivne krajeve koji mirishu miomirisom i chuje se veselje i piva ima na sve strane i djevojke predivne nezna se koja je ljepsha i hornija. I uvazavaju me i ipak sam uspio u Forumu da nadjem mjesto u kojem chu JA voditi glavnu rijech i gdje chu JA cenzurisati stvari po svojoj istini. Ma predivno. Izuzev ovih nekoliko propalica koji neznaju shta hoche samo im je do mrznje i svadje i neznaju shta je "civilizacija" i koji neznaju da se druuuuzeeeee i da vole i da su romantichari i koji samo bockaju iz namjera da bi se svadjali, jednostavno zive u realnosti, ma koga josh zanima ta njihova surova realnost, koja je tako gruba i realna i totalna je kontra od nasheg divnog Foruma.

Na kraju krajeva svi se moramo probuditi jednog dana, a najkasnije kada se umre, a tad je kasno za budjenje. Fala na paznji dovidjenja. Klap klap klap klap klap klap. Fala, fala, fala, puno fala ma divni ste pusa, cmok fala volim vas divni ste. Divota kako me vole. Allahimanet
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Cogito

Zlatna sredina

(10)

 • »Cogito« je muško

Postovi: 293

Datum registracije: 23.06.2003

 • Poruku poslati

7

Ponedjeljak, 18. August 2003

Citirano

Orginalno od fingersbroken
Sa dosta sarkazma i ironije a opet nista ne izreceno.Fingersbroken, samo da nas on ne zaspe onomatopejom i personifikacijom, a ovo se jos moze i trpet!!!

Dobro si mu reko, ne stvara se tako tolerancija.
viskoznost nije isto što i gustina :(

8

Ponedjeljak, 18. August 2003

ada sta da radim kad moram.. takav sam

Aman covece, il da uozbiljimo, il ces ti po cio post da razmisljas naglas.
To sto spominjes o ugrozenima i onima koji su potlaceni i gazeni i o podrsci njima je totalno nepovezano a izneseno oped sa puno logickih zabluda. Naime podrska je jedno a misljenje o uzrocima drugo. A i nacini podrske su prica za sebe. Svakako da i samo prica o tome ima kakvoh ucinka, jer ipak alarmira javnost, al je ipak najNEefiaksnija po pitanju promena na bolje. Ono sto nikad nije kasno ciniti to je individualni pozitivan rad. Ono tipa price koju je ed ispricao o vrapcu koji je vatru gasio. Revolucija koja se bazira na pojedincu. To sto se desava onima koje si nabrojao, desava se iz zlobe onih koji im to cine, i naravno da ce pocinioci biti pitani, ali mislis li da li ce biti pitani oni zbog toga sto su dozvolili da dodju u tu situaciju? Ma pisao sam svoje misljenje o tome, ne ponavlja mi se, ali skontaj da je covek DUZAN ziviti i raditi na ovom svijetu da bi pomogao sebi i zasluzio pomoc od onog koji mu je pomoc u tom slucaju obecao. Radi, uci, voli, u ime Allaha (Boga, Sveoceg, Dobrocinitelja, Milostivog). Znas ko je ovo ponavljao Pazaru stalno. Dal je covek u vinklu ili ne, strucan nisam da kazem, ali to sto je govorio je vrlo bitna stavka resenja mnogo problema. Ako kontas sta ti hocu reci kontas, a ako ne, slobodno nastavi istim tempom pisati, ali ne znam sta pokusavas reci tim. Il jednostavno se samo salis i uzivas dok ti neko ozbiljno odgovara.. ne znam.......
mogu ja da se potpisem i bolje...

 • »DreamKiller« je muško
 • »DreamKiller« je zabranjen

Postovi: 114

Datum registracije: 03.10.2003

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

9

Četvrtak, 20. Novembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Sve bih ja to i prihvatio što ti dragi brate kažeš, to tako i jeste, ako u tome ja nebih vidio jednu dozu nedostatka dostojanstva zbog trenutne situacije u kojoj se Ummet nalazi. Pa još uz to i doza želje da se nekom dodvorimo ili dokažemo da smo mi ipak dobri i fini i tolerantni i puni ljubavi. Znaš li ti da je Poslanik a.s. imao najveća iskušenja koja je ikad iko imao? Znaš li da su i ratove vodili? Jesi li čuo za Hazreti Omera r.a. koji je uvijek kada bi se nešto djesilo od strane neprijatelja neki gest on bi odmah skakao iako je pored njega bivao Poslanik a.s. i odmah bi se hvatao za sablju i govorio: Pusti me ja Resulallah da mu ja objasnim!!! Poslanik a.s. bi se tad nasmijao i rekao bi mu čekaj da čujemo šta ima da kaže itd. Hazreti Osman r.a. je bio stidljiv veoma, Hazreti Alija r.a. je bio poznat po učenosti, Hazreti Ebu Bekir r.a. po Hrabrosti i Sidku, itd. A sve su to Halife naše. Čitaj malo o tome i poduči se kako to ide. Oni nikada nisu sjedeli na dvije stolice i tamo i ovamo. Već su bili muslimani i tačka. Nisu bili i muslimani i ovo i ono i nisu pravili bućkuriš od sebe. Mora se, žao mi je, nekada povući ta crta oštra izmedju vjernika i nevjernika, pa se onda dalje ići. To nas danas malo zavarava, ali to dolazi iz ovog teškog stanja, pa se mi malo dodvoravamo, pravdamo, dokazujemo kako smo ipak mi dobri, itd.

Egoistični stid je onaj stid kojeg čovjek ima od ljudi, kada se ljudi srami, iz straha da ne vide kakav je ustvari.

A pravi stid je kada se čovjek stidi Allaha dž.š.

Allahimanet.
Onaj koji nema Dostojanstva nema ni Imana.

Gyerzelez

Zlatna sredina

(10)

 • »Gyerzelez« je autor ove teme

Postovi: 187

Datum registracije: 25.06.2003

 • Poruku poslati

10

Četvrtak, 20. Novembar 2003

Sellam DreamKiller

Kao shto se vidi iz mog priloga, stvar je prenesena sa strane onih koje, po ovima shto administriraju (posjeduju) ovaj forum, mi ni u kom sluchaju nesmijemo kritikovati, da ih nebismo haman 'razljutili' ili tako u tome smislu. Znachi odrzhavati status quo u kojeme oni imaju nekakav vishi nivo moralne i etichke realnosti prema kojoj bi mi trebali aspirirati i chiniti sve da to postignemo.

Chlanak je iznijet kao reakcija na opakosti, izmishljotine i lazhi nekih chlanova koji koriste pseudonime nekakvih ruskih pjesnika i provociraju nas. Razumijem da admin i moderatorori imaju cilj da odrzhe nekakav nivo gdje bi se normalni ljudi mogli baviti debatom na kulturan nachin mada, kad se s' diskutira sa stokom kojoj je mozak ispran glupostima, nazhalost, nekad se mora spustiti na taj nivo. Kao sto kaze Mirko Kovac, "jezik bagre jeste jedini jezik koji bagra razumije".

Cenzura na ovom forumu ni meni ne pashe jer puno stvari koje su u inozemstvu normalne i koje bi mi zheljeli da emuliramo u nashoj vukoj@%$&# budu odbachene u 'korpu za otpatke'. Jedna je stvari prichati i zheljeti demokratiju i sve slobode koja ona donosi a druga vech, kako se to izvodi u svim aspektima socijalne, kulturne, politichke itd. biti.

Nashi intelektualci, izgleda subjektivno uvjereni u vlastitu nemogucnost da ozbiljnije uticu na politicke, privredne i društvene procese, nalaze rješenje kojim posjetiocima ovog foruma nude sve, a ne daju ništa.
Umjesto da nastoje objediniti svu pamet i iskustvo, nashi intelektualci zavaravaju sebe i ostale iluzijom u koju i sami teško mogu vjerovati.

Znachi, ne brini puno i poshtuj statut ovog foruma i nemoj dirati aspekte diskusije koji provociraju cenzore i posjetioce koji che se mozhda nachi uvrijedjenim ako prochitaju/vide da mi ne idemo nikom uz nos. Po mojeme, kao pripadnik manjine ja sam zadovoljan onoliko koliko osjecam da sam zadovoljan, a ne koliko vecina misli da mi je dovoljno.

Prema tome, moj ti je savjet nemoj alarmirati javnost, nemoj prizivati/prozivti bauke na megdan, chini onako kako je ochekivano od strane vlasti i onih koji je svojim postupcima podupiru i izdizhu navishe i 'svima che da nam bude lepo'.

Tol'ko od mene.

Gyerzelez

Social bookmarks