Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Mono

Zlatna sredina

(10)

 • »Mono« je autor ove teme

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

1

Subota, 09. August 2008

Svecano otvaranje dzamije u Subotici 17-og avgusta

Svecano otvaranje dzamije u Subotici 17-og avgusta

Kontakt AdreseIslamska zajednica u Srbiji, odbor Medzlisa u Subotici

Ul : Đorđe Doža 1/a

24000 Subotica

br. tel. 024/ 528-077

Fax : 024/ 528-077

Web adresa : www.muhadzir-dzamija.com

Email : isz.subotica@muhadzir-dzamija.com

sugestije : sugestije@muhadzir-dzamija.com

pitanja i predlozi: pitanja.predlozi@muhadzir-dzamija.comhttp://www.muhadzir-dzamija.com/news.php

emir-RA

Zlatna sredina

(26)

 • »emir-RA« je muško

Postovi: 455

Datum registracije: 03.07.2008

Lokacija: BIH okolina Tuzle

 • Poruku poslati

2

Subota, 09. August 2008

Selam Alejkum svima! - nerazumijem se baš nešto pretjerano u kartu srbije, znam nazive svih sandžačkih gradova što u srbiji što u crnoj gori ali sve ostalo slabo poznajem.
tako eto malo sam se iznenadio za ovu džamiju u subotici pa volio bih da mi neko pojasni, ja sam uvijek zamišljao sebi u glavi da bi subotica bila negdje u vojvodini i nisam znao da tamo ima muslimana.
ali eto ako se hvala Allahu otvara Džamija onda ih sigurno ima više - pa ako neko zna neki brojčani podatak unaprijed se zahvaljujem.
Na vatru odgovori vatrom !

remos

Učenik

(10)

 • »remos« je muško

Postovi: 69

Datum registracije: 07.07.2008

Lokacija: Qatar/Doha-Germany/Frankfurt

 • Poruku poslati

3

Subota, 09. August 2008

Citirano

Orginalno od emirRA
Selam Alejkum svima! - nerazumijem se baš nešto pretjerano u kartu srbije, znam nazive svih sandžačkih gradova što u srbiji što u crnoj gori ali sve ostalo slabo poznajem.
tako eto malo sam se iznenadio za ovu džamiju u subotici pa volio bih da mi neko pojasni, ja sam uvijek zamišljao sebi u glavi da bi subotica bila negdje u vojvodini i nisam znao da tamo ima muslimana.
ali eto ako se hvala Allahu otvara Džamija onda ih sigurno ima više - pa ako neko zna neki brojčani podatak unaprijed se zahvaljujem.


Za otvaranje dzamije bitna je samo crvsta resenost jer secam se inicijative otvaranja dzamije u Offenbach-u, i iskustvo mi govori da nije potrebno puno. Ta dzamija koja i sad uspesno funcionise pokrenulo je 6 ljudi. A moras imati u vidu da su uslovi za otvaranje dzamije u nemackoj daleko tezi u poredjenu sa srbijom. Ako nista, a ono u nemackoj je iznajmljivanje prostora je skuplje nego u subotici. Dakle to sto se otvara dzamija u subotici ne svedoci direktno da tamo ima puno muslimana. Znas i sam da imam puno muslimana na koje mozes samo da brojis da su muslimani ali na koje ne smijes da racunas. Ali ja bi voleo da nisam u pravu i da u subotici ima puno dobrih muslimana.

Ispitaj svoj odnos prema najboljem drugu/drugarici.Dali lako odbijas njegov/njen predlog da izadjete zajedno.A kakav je tvoj odnos prema ezanu?


@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Nedjelja, 10. August 2008

Neka je hairli nova dzamija svim muslimanskim vjernicima, kako onim koji zive u Subotici, tako i ostalima.

@emirRA, cuo sam da u Vojvodini ima jedno selo u kome su vecinsko zivlje muslimani. I sam sam se iznenadio, ali eto. Elhamdulilah, pa je Islamska Zajednica pocela da funkcionise i van granica Sandzaka, jer sirom Srbije ima muslimana kojima kojima treba pomoci.

Evo nekoliko tekstova sa sajta IZ www.islamskazajednica.org od ranije u vezi ove dzamije:

Citirano

29. Avgust 2007.
Izgleda da su muslimani u Subotici dobro shvatili poruku koju nosi kur'anski ajet: „Allahove džamije grade i održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji molitvu obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu.“ (Tewba, 18 )

To je zato što je Odbor Medžlisa shvatio da je izgradnja džamije jedan od najvažnijih projekata koji stoje pred Islamskom zajednicom Subotice.

Sadašnji prostor u kojima djeluje džemat Subotice je veoma skučen i ne zadovoljava adekvatno potrebe muslimana. U ovom trenutku susrećemo se sa velikim teškoćama obavljanja džume namaza, a posebno kada nastupe ramazanski dani doći će do dodatnih poteškoća prilikom obavljanja teravih namaza, a posebno bajram namaza. Na džumi namazu dođe toliki broj vjernika da prostorije koje trenutno posjedujemo nisu potpuno adekvatne za obavljanje ovog vida ibadeta.

Čitaocima Glasa islama već je poznata akcija izgradnje džamije El-Muhadžir u Subotici jer smo u nekoliko navrata pisali o ovom projektu.

Dobrim organiziranjem i podrškom džemata, a sve to uz Allahov blagoslov, džamija u Subotici svaki dan je bogatija za novi detalj, zid, balkon i sl.

Obzirom da su ovdašnji muslimani uglavnom doseljenici iz raznih krajeva bivše Jugoslavije, a većina njih je naselila ovaj grad u teškim ratnim danima, shvatamo da je materijalno stanje muslimana u Subotici veoma teško, te je stoga veoma nerealno očekivati da ovaj hajrli posao bude okončan ukoliko se ovom džematu ne pruži potrebna pomoć.

Trenutno stanje izgradnje El-Muhadžir džamije je izlivanje centralnog kubeta većih dimenzija, oko kojeg će se nanizati osam manjih kubadi, što će džamiji dati, ako Bog da, prelijep orijentalni izgled.

Dosadašnja gradnja je vidno oblikovana minaretom koji će za nekoliko dana dostići svoju konačnu visinu od šesnaest metara.

U isto vrijeme će se graditi i tri manja objekta u dvorištu džamije (abdesthana, wc i gusulhana) što će, ako se pomenuti objekti dovrše prije Ramazanskog bajrama, omogućiti džematu da pomenuti Bajram dočekaju u džamiji, inšallah.

Ovaj projekt bi zadovoljio vjerske, društvene i kulturne potrebe muslimana u Subotici. On bi uključivao sve karakteristike modernog centra kakvi se uglavnom grade u dijaspori. To znači, u svom sastavu bi uključivao pored musalle (prostor za obavljanje namaza), prateće elemente kao što su: biblioteka sa čitaonom, učionice, knjižara, garsonjere za prenoćišta (musafirhane) potencijalnih putnika i sl.

Odbor za izgradnju El-Muhadžir džamije je krenuo u akciju prikupljanja donacija iz raznih krajeva, kako bi ovaj objekt, uz Allahovu pomoć, dobio finalni oblik do sljedećeg Kurban bajrama.

Odbor je isto tako naišao na dobro razumijevanje opštinskih upravitelja iz prostog razloga što ovdašnji muslimani ulažu maksimalan napor da na civilizovan i dostojanstven način uklone sve prepreke na putu izgradnje džamije.

Molimo dragog Allaha da nam pomogne u ovom hairli poslu i da nas motiviše veličinom i značajem ovog projekta.

Amin.
Citirano

28. Oktobar 2007.
Muslimanska bogomolja se podiže zahvaljujući finansijskoj pomoći iz Novog Pazara, donacijama iz inostranstva, ali i samih subotičkih muslimana
Subotica – Na Karađorđevom putu decembra prošle godine počela je da se gradi džamija, a kako objašnjava hadžija Fetiš Kurdali, predsednik Odbora Islamske zajednice u Subotici, u poslednjih 200 godina na relaciji Budimpešta–Istanbul to je prva džamija koja se podiže.
Muslimanska bogomolja se podiže zahvaljujući finansijskoj pomoći iz Novog Pazara, donacijama iz inostranstva, ali i samih subotičkih muslimana

Do sada je izgrađena gotovo polovina od 16 metara visokog minareta i postavljena konstrukcija centralne i osam malih kupola nad džamijom za 250 vernika. Imaće i balkon za žene, dok se pored džamije grade i pomoćne prostorije bitne za održavanje verske službe, kao što su prostorija za opremanje umrlih, za pripremu vernika pre molitve, biblioteka, učinioca, dve sobe za prihvat putnika i stan za imama. Trenutno je to mladi Bajazit Nicević, iz Novog Pazara, koji je završio verske škole u Siriji, a koji će između ostalog voditi i versku nastavu za decu. Džamija se podiže zahvaljujući finansijskoj pomoći iz Novog Pazara, donacijama iz inostranstva, ali i samih subotičkih muslimana. Zvaće se Al muhadžira, što znači džamija raseljenih.

Podizanje džamije jedan je od najvećih poduhvata koji je preduzela obnovljena Islamska zajednica u Subotici. Fetiš Kurdali insistira na tome da su oni imali svoju organizaciju još dvadesetih godina 20. veka, ali da je nakon Drugog svetskog rata posle nacionalizacije imovine 1948. godine i rušenjem muslimanskog groblja, u narodu poznatog kao tursko groblje, njihov rad potpuno zamro. Obnovljen je 1998. godine i to ponovo zbog potrebe da se ljudi okupe da bi formirali svoje groblje. Kurdali kaže da su imali veliko razumevanje i podršku opštinskih vlasti koja je je imala sluha za probleme sa kojima se tada ova mala zajednica suočavala, te im je dodeljena posebna parcela na Senćanskom groblju. Muslimani Subotice, ali i okoline, sada se tu sahranjuju, a Kurdali smatra da će među muslimanima obuhvaćenim programom readmisije biti i onih koji će odabrati Suboticu upravo zbog toga što ovde imaju svoje groblje.

– U Subotici danas ima oko 7.000 muslimana, a u Severnobačkom okrugu 9.000 – tvrdi Kurdali. Po popisu iz 1991. bilo ih je svega 317, ali Kurdali ne smatra da je to bilo stvarno stanje, te da ih je i tada u Subotici bilo bar 2.500, ali da nisu smeli ili nisu želeli da se izjašnjavaju kao muslimani. Broj muslimana u Subotici naglo je porastao nakon 1999. godine kada se procenjuje da je oko 4.000 izbeglih sa Kosova došlo u Suboticu, od kojih su 80 odsto Romi.

– Za njihovu decu smo organizovali versku i jezičku nastavu, jer uglavnom nisu znali srpski, unutar naše zajednice i verujem da smo ih tako spasili od lošeg uticaja ulice i da smo vaspitali buduće dobre građane – kaže Kurdali.

Izbegli sa Kosova mahom su se naselili u krajevima gde su kuće jeftine, a to je upravo u kraju oko fabrike „Zorka”, odnosno u blizini mesta buduće džamije, ali i oko buvljaka. Međutim, Kurdali kaže da to nije bilo odlučujuće za lokaciju džamije već upravo činjenica da je nalazi na putu međunarodnog značaja, na putu između Istoka i Zapada.

Na podsticaj iz Islamske zajednice u Subotici je pre četiri godine formiran i Muslimanski kulturni centar. Ibrahim Huduti, predsednik centra, i Teufik Isaković, predsednik Izvršnog odbora, najavljuju da će verovatno centar menjati ime u Bošnjački, jer „muslimanski” određuje versku pripadnost, a „bošnjački” nacionalnu, te da oni žele da budu priznati kao nacionalna manjina. Smatraju da u Subotici prijavljen boravak ima samo oko 3.000 muslimana, ali da ih po raznim osnovama boravi više.

„Mi želimo kroz naše manifestacije da negujemo nacionalni identitet i da pokrećemo pitanja bitna za naše nacionalno određenje”, kažu lideri MKC-a svesno negujući jednu „elitističku” instituciju. Ističu činjenicu da su jedini muslimanski kulturni centar u čitavoj Srbiji, ali i dodaju: „ Mi ovde nemamo nikakvih problema zbog naše nacionalne ili verske pripadnosti, ali nismo u dovoljnoj meri integrisani”.

Smatraju da nema njihovih pripadnika u državnim službama, ali ni u upravnim odborima opštinskih preduzeća niti u službama lokalne samouprave.

Velečasni Kopilović: Poštovaćemo muslimane,
očekujemo da i oni poštuju naše

Fetiš Kurdali kaže da je sedišta rimokatoličke i pravoslavne crkve u gradu posetio još 2005. godine, kada su dobili sve dozvole za gradnju džamije.

- Otišao sam da ih obavestim da nameravamo da gradimo džamiju i svugde sam naišao na razumevanje i podršku - kaže Kurdali i nastavlja - uostalom, mi želimo da ova džamija i našim sugrađanima pokazuje osnovno značenje islama, a to je svetlost, milost i dobro.

Velečasni Andrija Kopilović, župnik Crkve Marije majke kaže da će biti „malo čudno navići se na simbol objekta koji je za ovaj kraj neuobičajen”.

- Ali Subotica je uvek bila tolerantna i ona sada očekuje da je sa tom tolerantnošću i drugi prihvate - kaže Kopilović.

- Imajući u vidu prirodna prava čoveka u koje spada i verska sloboda, ni kao hrišćani, ni kao ljudi, ne možemo imati ništa protiv da svaka verska zajednica ima i svoj adekvatni molitveni prostor. S druge strane, okupljanje vernika i sve ono što hram, bogomolja ili džamija daje su verske vrednosti koje mi poštujemo, ali očekujemo da se i naše poštuju. Nova džamija će biti za vernike islamske zajednice s kojima ćemo voditi interreligijski dijalog, a od njih očekujemo da budu dobri vernici i dobri Subotičani - navodi Kopilović.

U Crkvi svetog vaznesenja Gospodnjeg u Subotici sveštenik Miodrag Šipka, arhijerejski namesnik, na ovu temu nije mogao da razgovara bez saglasnosti eparhije Bačke u Novom Sadu, a episkop bački Irinej trenutno je na putu u inostranstvu.

Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine u Subotici, kaže da je dobro što svaka verska zajednica u Subotici može da iskaže svoju religijsku pripadnost i što ima mogućnosti da svoje obrede i tradiciju upražnjava na primeren način.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

emir-RA

Zlatna sredina

(26)

 • »emir-RA« je muško

Postovi: 455

Datum registracije: 03.07.2008

Lokacija: BIH okolina Tuzle

 • Poruku poslati

5

Nedjelja, 10. August 2008

Citirano

Orginalno od remosZa otvaranje dzamije bitna je samo crvsta resenost jer secam se inicijative otvaranja dzamije u Offenbach-u, i iskustvo mi govori da nije potrebno puno. Ta dzamija koja i sad uspesno funcionise pokrenulo je 6 ljudi. A moras imati u vidu da su uslovi za otvaranje dzamije u nemackoj daleko tezi u poredjenu sa srbijom. Ako nista, a ono u nemackoj je iznajmljivanje prostora je skuplje nego u subotici. Dakle to sto se otvara dzamija u subotici ne svedoci direktno da tamo ima puno muslimana. Znas i sam da imam puno muslimana na koje mozes samo da brojis da su muslimani ali na koje ne smijes da racunas. Ali ja bi voleo da nisam u pravu i da u subotici ima puno dobrih muslimana.Da upravu si za sve ovo što si rekao, ali svoj post sam napisao uglavnom vodeći se historiskom činjenicama a te činjenice nažalost svi znamo da su genocid i sistematska etnička čišćenja muslimana naročito nakon berlinskog kongresa po srbiji i crnoj gori - svi znamo da je po nišu bilo puno muslimana ali da nezalizim sada u tu temu jer ona na ovom forumu već ima otvorena .. ja se u svemu ovome slažem sa tobom što si gore napisao,
znamo vrlo dobro kako je na jedvite jade došlo do toga da se dobiju uslovi za gradnju džamije u Ljubljani pa da većina gradova u hrvatskoj nedozvoljava izgradnju munare uz medžlise - u medžlisu u puli lično sam bio.
ali kamo sreće da je to samo po hrvatskoj problem.


[/QUOTE]
Na vatru odgovori vatrom !

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Nedjelja, 10. August 2008

Dzemat u Subotici je ojacao Sanjin Musa dok je tamo bio Imam. I sada se vide plodovi toga rada. Da ga Allah dz.s. nagradi i ljud koji to rade. Govorili su da je u potpunosti preporodio taj dzemat dok je tamo radio.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

Istrazivac

Početnik

(10)

Postovi: 2

Datum registracije: 10.08.2008

 • Poruku poslati

7

Nedjelja, 10. August 2008

Prije 7-8 godina Bajazit ef. Nicevic je poslat od strane Iz-e Sandzaka u navedeni dzemat i za kratko vrijeme je postigao velike rezuletate. Takodjer, imao je uticaja i na bracu u dzematu Beocin koji ga i danas po dobru spominju. Bajazit ef. Nicevic je zavrsio islamske nauke u Libanu gde je kasnije i magistrirao. U ovom dzematu poslije Bajazit ef. Nicevica kao imami radili su: Hanefija ef.(ne sjecam se prezimena) koji je okoncao islamske nauke na FIN-u u Sarajevu zatim, poslije njega Asmir ef. Musovic koji je zavrsio islamske nauke u Libanu a poslije njega poznati daija Musa Sanin. Svi su naravno dali veliki doprinos za gore navedeni dzemat iako posebno od svih izdvajam magistra Bajazit ef. Nicevica koji je trenutno imam u dzematu Subotica. Nek im je mubarek otvaranje dzamije koju su brzo sagradili i svaka pohvala muftiji Resad ef. Plojovicu, imamu Bajazit ef. kao i svim vrijednim dzematlijama i plemenitim donatorima.

RoyDin

Učenik

(10)

 • »RoyDin« je muško

Postovi: 123

Datum registracije: 22.04.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Ponedjeljak, 11. August 2008

ooo

Hvala dragom Alahu dz.s. sto im je omogucio i uputio ih na pravi put.
Svaka moć u svijetu počinje kao moralna čvrstina.
Svaki poraz počinje kao moralno zakazivanje.

Mono

Zlatna sredina

(10)

 • »Mono« je autor ove teme

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

9

Subota, 23. August 2008

Nova džamija u Subotici

22. avgust 2008. Izvor: Subotičke novine

U nedelju u 13 sati, na Karađorđevom putu biće svečano otvorena „Muhadžir”džamija. Islamska zajednica Subotice će tim povodom organizovati svečanost u džamiji, a zatim i svečanu akademiju u Gradskoj kući. Džamija će pored mesta za molitvu biti i centar okupljanja i kulturnog delovanja Muslimana u Subotici kaže za Subotičke novine, Fetiš Kurdali, predsednik Odbora Islamske zajednice u Subotici.


„Muhadžir” džamija u Subotici, Krađorđev put 62, otvaranje 24. 08. 2008. u 13 sati

— Odbor je imao viziju i hrabrost da se uhvai u koštac sa svim nedaćama kako bi okupio Muslimane ovoga grada—kaže Kurdali i dodaje— podrška je dolazila i otuda što su nas podupirali svii dosadašnji predsednici Opštine odnosno čelni ljudi kao što nas i sada podržava aktuelni gradonačelnik Saša vučinić.Imali su finasijsku podršku od lokalne samouprave ali i iz porajinskih izvoira.

Predsednik Odbora Islamske zajednice Subotice, Fetiš Kurdali maglašava da je na veliku radost Muslimana na Senćanskom groblju pre desetak godina dobijena parcela za groblje.— tako se ovaj događaj slavi i kao obnavljanje Islamske zajednice u Subotici.

Prema pisanim dokumentima Islamska zajednica je postojala još 1932.godine kada je nekoliko stotina vojnika bilo na službi u Subotici—dolazili su svakog petka na đumu namaz, na molitvu. Ti podaci govore da je Islamska zajednica aktivno radila do 1948 kada je iz poznatih razloga zatvorena—navodi gospodin Kurdali. Kada govori o potrebi izgradnje džamije Kurdali kaže da je ovaj grad multietnička sredina u kojoj značajno mesto ima i muslimanska zajednica — U Severnobačkom okrugu ima oko 9.000 Muslimana, a oko 617 domaćinstava je neposredno vezano za molitvene rituale u džamiji.a to je približno jedna trećina muslimanskog življa. Preostale dve trećine su povezane na drugi način kroz kontakte sa Muslimanskim kulturnim centrom, bibliotekom itd.Trenutno imamo organizovanu nastavu veronauke u 12 odeljenja u tri osnovne škole. Ima interesovanja i kod dece u drugim školama ali nismo u mogućnosti da obezbedimo sada veroučitelja jer efendija Bajazit Nicević ne može da postigne nastavu i u drugim odeljenjima. To su sve činjenice koje pokazuju brojnost Muslimana u Subotici pa je zato izgradnja i otvaranje džamije veliki praznik za sve nas ali i za putnike prolaznike odnosno namernike jer je i njima namenjena.

Što se finansiranja gradnje tiče gospodin Kurdali ističe da je rađeno u konsultaciji sa mešihatom u Novom Pazaru i muftijom Zukorlićem.— od njega smo dobili deo sredstava i uputstva pa su nas pomogli Saudijska Arabija, Rijaset u Sarajevu, Islamska zajednica u Beogradu. Bilo je i pojedinačne pomoći jer su vernici iz Beograda obezbedili novac za minaret, pa su stigli pokloni za građevinski materijal, iz Turske su došli najbolji slikari da oslikaju džamiju.

Fetiš Kurdali, predsednik Odbora Islamske zajednice Subotuice, podseća da je sve počelo kupovinom privatne kuće na čijem placu je počela gradnja odbnosno osnivanje Muslimanskog omladinskog kluba. — osnovan je.zatim mešoviti hor radi izučavanja duhovne pesme, ilahine i koside, a mislim da je moj največi uspeh i zadovoljstvo , osnivanje Muslimanskog kulturnog centra koji okuplja inteligenciju kao jedan segment objedinjavanja svih Muslimana.Zajednica ima članove različizog profila: zanatlije, radnike,profesore, sudije. Novi ljudi nam prilaze

Ćelni čovek muslimanske zajednice u Subotici posebno naglašava da Kuran obavezuje Muslimane da poštuju sve druge vere — sada imamo sve osnove da budemo ponosni na svoju džamiju iz koje će Muslimani izlaziti kao časni ljudi i građani ovoga grada.Time ćemo pokazati da smo čestiti građani ovoga grada , a svojim ponašanjem i radom trudićemo se da nas naši sugrađani prihvate.

To će biti prvi važan zadatak ove džamije , a verujemo da ćemo u saradnji sa svim verskim zajednicama i lokalnom zajednicom u tome uspeti — zaključuje porukom svojim sugrađanima Fetiš Kurdali, predsednik Odbora Islamske zajednice u Subotici koji će biti domaćin mnogim visokim zvanicama i gostima na svečanosti povodom otvaranja džamije u Subotici.

Lj. Stepanović

http://www.subotickenovine.rs/index.php?…int&news_id=155

http://www.gradjanski.co.yu/navigacija.p…7917&naslovna=1

Tutinac

Zlatna sredina

(10)

 • »Tutinac« je muško

Postovi: 457

Datum registracije: 05.09.2004

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

10

Nedjelja, 24. August 2008

[U][SIZE=2]Јусуфспахић и Зукорлић на заједничкој молитви [/SIZE] [/U]Отварању Мухаџир џамије у Суботици присуствовали највиши представници муслиманске заједнице и других конфесија, представници амбасада, града Суботице, посланици и неколико хиљада верника из Суботице, Новог Пазара, Београда, Новог Сада и других местаСуботица – Уручењем часног Курана (свете књиге ) и подневном молитвом у Суботици је јуче свечано отворен први исламски верски објекат у Војводини – Мухаџир џамија. Часни Куран је председнику Исламске заједнице у Суботици Фетишу Курдалију уручио представник донатора из Турске Мехмед Илмаз.

Новоизграђена Мухаџир џамија у Суботици прва је после више од два века. Врпцу је пресекао ефендија Муамер Зукорлић, председник Исламске заједнице у Србији, а затим су верници уз молитве клањали подневни обред у огромној сали која је била претесна да прими све оне који су желели да буду први који ће то учинити у новоизграђеној молитвеној сали. Мушкарци верници били су у доњем делу џамије а жене на простору посебно уређеном за њих.

Овога пута, после многих сукоба између муслиманске заједнице из Новог Пазара и оне београдске, муфтија Мухамед Јусуфспахић, председник Исламске заједнице Србије, и Муамер Зукорлић, председник Исламске заједнице у Србији, нашли су се после дужег времена у истом реду у молитвеној сали и на заједничкој верској служби на отварању, и први пут се поздравили на заједничкој молитви.

Први је на отварање суботичке џамије са верским званичницима из Београда дошао Јусуфспахић, али није могао да уђе пре Зукорлића, јер Јусуфспахићу и његовим сарадницима из Бајракли џамије то није дозвољавало обезбеђење, пристигло углавном из Новог Пазара, пре него што стигне верски поглавар из Новог Пазара.

Неколико минута пре почетка главне церемоније стигао је Зукорлић, дочекан овацијама и аплаузима, а када је церемонија отварања била готово завршена Јусуфспахићу је дозвољено да уђе у унутрашњост џамије. Неколико стотина верника тискало се да би заузели место у верској сали, као и грађани који су желели да присуствују церемонији отварања.

– Ово је веома значајан тренутак за муслимане у Србији, а посебно за Суботицу, јер сада имају своју кућу за молитву, и зато је халал (срећа ) живети у Суботици – рекао је за „Политику” Мухамед Јусуфспахић. Ово је, како је рекао, један од најзначајнијих тренутака за муслимане, не само овде већ и у Србији, којим се показује толерантност и равноправност за све грађане Србије, и један од најзначајнијих догађаја за муслимане новијег доба.

Кад је реч о односима муслимана у Србији, сматрам да ће ова џамија имати велики значај за јединство. Сада је тренутак да се сви погледамо у очи и да се истински повежу сви они који су истински верници и муслимани, јер ислам као вера даје и носи оно што је најбоље и најчовечније. Ово ће бити место сусрета, а можда и помирења – рекао је за „Политику” Јусуфспахић.

На питање да ли ће се сусрести са Зукорлићем, рекао је:

– Ја знам шта ћу урадити, а можда је и Бог одредио да ово буде место помирења муслимана. Муслимани су муслимани, било где да су – рекао је.

На ову велику свечаност, одложену због неслагања око тога да ли треба да присуствује и Јусуфспахић или само Зукорлић, дошло је неколико аутобуса с верницима из Новог Пазара. Није било очекиваног доласка вехабија, иако су то најављивали, а што је најважније није било ни очекиваног сукоба кога су се многи плашили. Деловало је обезбеђење, али је и једва приметна суботичка полиција била на високом нивоу.

Одмах по завршетку свечаности Јусуфспахић је изашао из суботичке џамије после Зукорлића, и новинарима окупљеним испред џамије је рекао да је отварање џамије у Суботици веома велики догађај, чак и историјски. Будући да смо на прагу Рамазана, празника муслимана, то значи да мора бити мира и разумевања и јединства међу муслиманима.

– Поздравио сам се са свима, укључујући и нашу браћу из Београда, па и са Јусуфспахићем – рекао је Зукорлић.Зејнел Зејнели
[објављено: 25/08/2008]

www.politika.co.yu
[SIZE=3][SIZE=4]"VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO"[/SIZE] [/SIZE]

Mehdi

Učenik

(16)

 • »Mehdi« je muško

Postovi: 126

Datum registracije: 18.03.2004

 • Poruku poslati

12

Ponedjeljak, 25. August 2008

Selam

"...Први је на отварање суботичке џамије са верским званичницима из Београда дошао Јусуфспахић, али није могао да уђе пре Зукорлића, јер Јусуфспахићу и његовим сарадницима из Бајракли џамије то није дозвољавало обезбеђење, пристигло углавном из Новог Пазара, пре него што стигне верски поглавар из Новог Пазара.

Неколико минута пре почетка главне церемоније стигао је Зукорлић, дочекан овацијама и аплаузима, а када је церемонија отварања била готово завршена Јусуфспахићу је дозвољено да уђе у унутрашњост џамије...."

[SIZE=2]Tako se to radi. Aferim.[/SIZE]

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

13

Utorak, 26. August 2008

Lijepe slike, Mono. Bas lijepo sto si nas uputio na ovaj sajt. Prelijepa dzamija. Elhamdulillah sto nije bilo nekih incidenata.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

14

Utorak, 26. August 2008

Vidim da mi je jedan text uklonjen..
Naravno, ne ljutim se, mada mi ljutnja i ne bi ništa pomogla.. Nisam ni jednu neistinu napisao, ali to nekome nije bilo dovoljno, pa neka je njemu i forumu na čast... Nisam se čak ni orijentisao prema jednoj ili drugoj strani!

NADAM SE DA ĆE OVAJ TEXT OSTATI KAO DOBRONAMJERNA PORUKA! A JA ĆU SE TRUDITI DA SE VIŠE NE MIJEŠAM U TAKVE RAZGOVORE, JER JASNO JE DA NEMAM SUGOVORNIKA...

Dobro bi bilo kada bi se muslimani više osvrtali na Islam nego li na jednu od opcija...
Pripadnost nekoj opciji neće pomoći čovjeku kada umre ma koliko je on gorljivo podržavao, i ma koliko se ta opcija islamskom predstavljala, ali će od velike pomoći biti osvrtanje na Islam kao Allahov Din

A nakon toga: ko kako hoće!

Mono

Zlatna sredina

(10)

 • »Mono« je autor ove teme

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

15

Utorak, 09. Septembar 2008

Uvećanje - 26.8.2008.

Tema emisije je gradnja i otvaranje prve džamije posle dva veka koja je izgradjena na relaciji od Sofije do Budimpešte.Otvaranju su osim predstavnika pravoslavne i katoličke crkve i jevrejske zajed...

Tema emisije je gradnja i otvaranje prve džamije posle dva veka koja je izgradjena na relaciji od Sofije do Budimpešte.Otvaranju su osim predstavnika pravoslavne i katoličke crkve i jevrejske zajednice prisustvovali zvaničnici obe opcije islamske zajednice unutar Srbije.Na ovu temu odgovaraće nam večerašnji gosti,a to su potpredsednik išihata islamske zajednice u Srbiji i Novosadsko Beogradski muftija Rešad Plojović, prof. dokt. Zorica Kubilić, direktor centra za regionalizam Aleksandar Kobaj.

www.youtube.com/watch?v=4YM1yPw2Bjk

Aovo je snimak otvaranja dzamije

http://www.islamskazajednica.org/index.p…1708&Itemid=755


Social bookmarks