Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Ahmed

Učenik

(10)

  • »Ahmed« je autor ove teme

Postovi: 100

Datum registracije: 26.07.2006

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 13. August 2009

Svinjetina u "HALAL" Argeti

Droga-Kolinska u paštetu za muslimane stavila svinjetinuJedan njemački institut za hranu ustvrdio je da pašteta "Argeta halal" slovenskog proizvođača Droga-Kolinska iako se reklamira kao hrana priređena po odredbama šerijatskog prava i kao takva primjerena za konzumaciju od vjernih muslimana sadrži svinjsko meso, prenijeli su u srijedu slovenski mediji.


Njemački institut za prehranu ustvrdio je da pašteta Argeta sadrži i svinjsko meso i kosti, što je skandaliziralo muslimane u Njemačkoj, osobito tursku zajednicu, javila je u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

U međuvremenu, Droga-Kolinska zanijekala je spomenute navode, tvrdnjom da u pašteti nema svinjskog mesa niti kostiju i da je riječ o običnom "dodatku" spomenutom namazu.Slovenska tvrtka sagradila je 2006. u Hadžićima kod Sarajeva veliku tvornicu pašteta i namaza, a u svojem asortimanu ima i paštetu "Argeta halal" od koje se trećina plasira na BiH tržište.

Tvrtka za spomenuti namaz navodi da je napravljen iz kokošjeg mesa i prirodnih začina, te da ne sadrži nikakve animalne masnoće i konzervanse. Za spomenuti je produkt Droga Kolinska dobila 2006. i halal-certifikat Agencije za certificiranje halal kvalitete u Tuzli.

SmokyP

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 236

Datum registracije: 16.02.2007

  • Poruku poslati

2

Petak, 14. August 2009

http://www.rtv.rs/sr/vesti/region/2009_08_13/vest_145896.jsp

Jednom su poceli da pricaju da u Coca Coli ima svinjske krvi.
Sad je Coca Cola je propala u arapske zemlje. :D

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

  • Poruku poslati

3

Petak, 14. August 2009

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: AGENCIJA

Poštovani,

Povodom objavljenog teksta u turskom listu „Sabah“ u kom su citirani navodi Nezavisnog instituta za provjeru kvaliteta Odjela za ishranu u Njemačkoj da je slučajnom kontrolom utvrđeno postojanje svinjskog mesa u kokošijoj pašteti „Argeta“ Agencija za certificiranje halal kvalitete želi informisati javnost o sljedećem:

- Agencija za certificiranje halal kvalitete je izvršila certificiranje „Argeta“ doo Sarajevo prema Proceduri certificiranja po kojoj se vrši certificiranje svih zainteresiranih preduzeća.

- Da bi jedno preduzeće dobilo Halal certifikat neophodno je da svoju proizvodnju uskladi sa zahtjevima
Halal standarda BAS 1049:2007 (menadžment preduzeća mora biti opredijeljen za proizvodnju halal proizvoda, sektor nabave mora obezbijediti halal sirovine, prilikom prijema sirovina vrši se njihova kontrola i propisno skladištenje, tokom proizvodnje moraju se poduzeti sve neophodne mjere sigurnosti za proizvodnju halal proizvoda, mora se izvršiti propisno skladištenje gotovih proizvoda, transport i distribucija proizvoda vrše se na način da se obezbijedi sigurnost halal proizvoda).

- Nakon implementacije zahtjeva Halal standarda u „Argeta“ doo Sarajevo izvršen je certifikacijski audit od strane audit tima Agencije prilikom čega je utvrđeno da je „Argeta“ doo Sarajevo uskladila svoju proizvodnju sa zahtjevima halal standarda i da se za navedeno preduzeće može izdati Halal certifikat. Stručna komisija za verifikaciju audita je pregledala kompletnu dokumentaciju i izvještaj sa provedenog certifikacijskog audita i ocijenila da se za navedeno preduzeće može izdati halal certifikat.

- Upravni odbor Agencije je 18.09.2007. godine donio odluku broj 116/07 kojom se firmi ''Argeta'' d.o.o., Srajevo, odobrav upotreba i isticanje Zaštitnog znaka halal kvalitete i isticanje riječi „HALAL“ ili „HALAL PROIZVOD“ na sljedećim proizvodima:
1. Kokošija pašteta 95 gr.
2. Kokošija jetrena pašteta 95 gr.
3. Kokošija junior pašteta 95 gr.
4. Kokošija light pašteta 95 gr.
5. Pureća pašteta 95 gr.

- Nakon dodjele Halal certifikata Agencija za certificiranje halal kvalitete vrši provjere (najavljeni i nenajavljeni auditi) usklađenosti proizvodnje halal proizvoda u „Argeta“ doo Sarajevo. Također, agencija vrši uzorkovanje navedenih proizvoda sa tržišta te vrši analize proizvoda na prisustvo haram sastojaka. Analize se vrše u relevantnim i referentnim laboratorijama. Na osnovu izvršenih najavljenih i nenajavljenih kontrola i uzorkovanja proizvoda sa tržišta u periodu septembar 2007. – avgust 2009. utvrđeno je da se „Argeta“ doo Sarajevo pridržava zahtjeva halal kvalitete.

- Također, želimo istaknuti da je fabrika „Argeta“ doo Sarajevo jedna od najsavremenijih fabrika za proizvodnju hrane u Evropi i da ispunjava najviše standarde vezane za proizvodnju hrane.

Na osnovu svega gore navedenog želimo informisati javnost da halal certificirani proizvodi preduzeća „Argeta“ doo Sarajevo ne sadrže u sebi haram (zabranjene) ili mešbuh (sumnjive) sastojke.

U Halal standardu BAS 1049:2007 kao haram sastojci navode se:

4.1.1 Hrana životinjskog porijekla
Zabranjuje se hrana životinjskog porijekla od sljedećih životinja:
• svinjetina i meso divlje svinje,
• meso psa, zmije i majmuna,
• mesožderi sa kandžama i očnjacima, kao što su lavovi, tigrovi, medvjedi i ostale slične životinje,
• ptice grabljivice sa kandžama, kao što su orlovi, lešinari i sl.,
• štetočine, kao što su pacovi, stonoge, škorpioni i sl.,
• životinje koje je prema islamskim propisima zabranjeno ubijati, kao što su mravi, pčele i djetlići,
• životinje koje se smatraju odvratnim, kao što su uši, crvi, muhe i sl.
• životinje koje žive i na kopnu i u vodi, kao što su žabe, krokodili i sl.
• mazge i domaća magarad,
• otrovne i opasne morske životinje,
• meso bilo koje od dozvoljenih životinja ukoliko nije zaklano po islamskim propisima,
• krv.

4.1.2 Hrana biljnog porijekla
Zabranjuje se hrana biljnog porijekla od otrovnih i opojnih biljaka, osim onih kod kojih se štetne materije eliminišu tokom procesa proizvodnje.

4.1.3 Napici (pića)
Zabranjuje se alkohol i drugi opojni i po zdravlje štetni napici (pića).

4.1.4 Aditivi
Zabranjuje se upotreba aditiva u prehrani od bilo koje sirovine navedene u tačkama od 4.1.1. do 4.1.3.
Mešbuh (sumnjivi) sastojci su oni za koje se ne može sa sigurnošću utvrditi da li su halal ili haram i kao takvi nisu dopušteni za konzumiranje sve dok se ne utvrdi da su halal (dozvoljeni). Generalno, svi sastojci dobiveni od GMO su mešbuh jer se još uvijek ne može sa sigurnošću utvrditi kakav uticaj na zdravlje ljudi imaju GMO proizvodi. Ovdje se koristi tzv. princip predostrožnosti – zabranjuje se upotreba GMO proizvoda sve dok se sa sigurnošću ne utvrdi njen uticaj na zdravlje ljudi.

Na kraju želimo upozoriti javnost da se u navedenom tekstu u listu „Sabah“, a koji su citirali mediji iz regiona, navode informacije koje izazivaju sumnju u istinitost i dobronamjernost autora teksta („a proizvođači su im saopćili da je to samo neki dodatak“ – iako niko nije kontaktirao proizvođača a kamoli da je navedeno ime osobe ili da je dobijen pismeni odgovor). Također, neki od medija iz regiona su objavili (i potencirali) da se radi o proizvodima iz fabrike „Argeta“ doo Sarajevo iako je gotovo svima poznato da se mesni proizvodi iz BiH ne mogu izvoziti na tržište EU (samo je dozvoljen izvoz ribe). Nadamo se da će EU uskoro dozvoliti izvoz mesnih proizvoda iz BiH za kojima postoji velika tražnja na tržištu EU. Bitno je naglasiti da je tražnja za BiH halal certificiranim mesnim proizvodima iz BiH upravo najizraženija.

Također, želimo istaknuti da firme koje prolaze proces certificiranja od strane Agencije moraju ispuniti najstrožije kriterije (dokazivanje halal statusa od farme/njive do stola). Agencija za certificiranje halal kvalitete je na posljednjem rangiranju 180 halal agencija u svijetu rangirana u „TOP 5“ na svijetu i prvi smo u Evropi. Naš sistem certificiranja je ocijenjen najvišim ocjenama i naša iskustva su ugrađena u novi Svjetski Halal standard OIC, surađujemo sa svim relevantnim domaćim i međunarodnim vladinim, nevladinim i biznis organizacijama. Novi Svjetski halal standard će precizirati koje uvjete moraju ispuniti akreditaciona, certifikaciona tijela i laboratorije da bi mogli provjeravati i potvrđivati da je neki proizvod halal što će ubuduće doprinijeti sigurnosti halal proizvoda i onemogućiti proizvoljno i nerelevantno iznošenje informacija o halalu u javnosti.

Zahvaljujemo se našoj javnosti na strpljenu i povjerenju koje su konzumenti halal proizvoda proizvoda iskazali prema Agenciji za certificiranje halal kvalitete i omogućili nam ispunjavanje naše misije – obezbijediti sigurne halal proizvode za konzumente halal proizvoda.

Agencija za certificiranje halal kvalitete

http://www.halal.ba/index.php?tekst=218

Saopstenje za javnost: ARGETA
Poštovani,

Vezano za članke objavljene u turskim novinama “Sabah“, šaljemo Vam demanti podataka navedenih u istom.

Niti u jednom Argeta okusu NEMA svinjskog mesa, niti dodataka svinjskog porijekla.

Meso koje se koristi u procesu proizvodnje Argeta mesnih okusa je ISKLJUČIVO meso peradi (kokošije i pureće), jetrica je kokošijeg porijekla, a riblji okusi se proizvode ISKLJUČIVO od ribljeg mesa tune i lososa.

Razvijen stepen proizvodnje omogućava nam da koristimo biljno ulje, koje nam pomaže da ostvarimo prepoznatljivu mazljivost. NE koristimo tešku biljnu mast, niti svinjsku mast, koju koriste neki od konkurentskih kompanija.
Kao aditive, koristimo emulgatore koji, također, nisu svinjskog porijekla. Nikada nismo u našoj proizvodnji, koristili meso ili ostale sastojke svinjskog porijekla.

Ostali sastojci u paštetama su mlijeko i sojini proteini, prirodni začini i njihovi ekstrakti, kao i sol.

U skladu s visokim standardima proizvodnje, Argeta proizvodi daju se na analizu, između ostalih, i nezavisnom akreditovanom laboratoriju u Hanoveru, čije rezultate analize dostavljamo u prilogu. Dakle Gissel institut uradio je analizu iste serije proizvoda , kao i institut na cije se nalaze poziva Sabah, kao i analizu serija proizvedenih prije i poslije. Niti u jednoj seriji, kako možete vidjeti u rezultatima analiza nisu pronađeni svinjetina niti dodaci svinjskog porijekla. Rezultati analize kokošije paštete Argeta, koji su navedeni u citiranom članku, dobijeni su u laboratoriji čije metode utvrđivanja, kao i sama laboratorija, nama kao kompaniji koja već godinama proizvodi Argetu po najvišim standardima proizvodnje, nije poznata i ne vjerujemo u ispravnost navedenih analiza.

Pozvamo Vas da posjetite proizvodne pogone Droge Kolinske na obje lokacije, kako u Izoli, tako i u Hadžićima, te se upoznate s kompletnim procesom proizvodnje, i uvjerite se da ne koristimo svinjsko meso, niti aditive svinjskog porijekla

S poštovanjem,

Tomaž Arh, direktor sektora marketing Delikatesni namazi Droga Kolinska

http://www.halal.ba/index.php?tekst=217

  • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

4

Petak, 14. August 2009

Pa na kraju je li ova Argeta na nasem trzistu halal, ili samo ova proizvedena u Bosni? I ko je na kraju u pravu?
Sit Hungry Doesn't Believe

  • »Mandelbrot« je muško

Postovi: 166

Datum registracije: 04.05.2009

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

5

Subota, 15. August 2009

Ma lazu bre, verovatno propaganda njihove konkurencije. Stalno to rade, jer znaju da i kad se posle dokaze suprotno, kupci su i dalje oprezni i prodaja opada.

Ko sto reci Smoky za Colu u arapskim zemljama... ni dan danas je ne kupuju. :))
A ovaj jabandzija, ocigledno, ne boji se ni dana, ni noci, ni sela, ni muhtara, ni vlasti, ni zvijeri. Mora da je ili krupan junak ili sitna pamet.

  • »Dr.Albieri« je muško

Postovi: 67

Datum registracije: 04.05.2009

Lokacija: negde tamo...

  • Poruku poslati

6

Nedjelja, 16. August 2009

Jednom i da glasina posluzi nekoj dobroj svrsi,coca-cola je pogana i nezdrava tekucina koja sa sobom nosi razaranje kostane srzi i dijabetis.
"Ozeni me majko stara
lepom Fatom iz Pazara"

Social bookmarks