Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Mono

Zlatna sredina

(10)

  • »Mono« je autor ove teme

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

  • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 26. Oktobar 2009

Tadic predlozio Gulu izgradnju islamskog centra u Beogradu

Tadic predlozio Gulu izgradnju islamskog centra u Beogradu

Beograd, 26. oktobar 2009.
Tadić i Gul: Najviši nivo odnosa Srbije i Turske

Predsednici Srbije i Turske Boris Tadić i Abdulah Gul saglasili su se danas da su dve države dostigle najviši nivo bilateralnih odnosa, i da se pred njima otvaraju nove perspektive za produbljivanje političke i ekonomske saradnje.

"U prošlosti smo imali mnogo nesuglasica, ali želimo da vidimo našu budućnost u razumevanju i prijateljstvu", rekao je Tadić, i konstatovao da su Turska i Srbija nezaobilazni činioci u rešavanju svih pitanja koja su od interesa za region.

U razgovoru sa predsednikom Gulom, čija je država priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati unilateralni čin Prištine, i da će se pravnim i diplomatskim sredstvima boriti za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Neslaganje oko Kosova i Metohije ne sme da poremeti naše odnose i da doprinese njihovom urušavanju", rekao je Tadić, ističući da se dve države međusobno podržavaju u procesu evropskih integricija.

Dvojica predsednika ocenila su da je dovršetak Koridora 10 od velikog značaja, ne samo za Srbiju, već za razvoj čitavog regiona, a Gul je istakao da Turska podržava takve projekte budući da se Beograd i Srbija nalaze na ključnoj geografskoj poziciji na Balkanu.

Gul je, takođe, izrazio očekivanje da će njegova dvodnevna zvanična poseta Srbiji imati sasvim konkretne rezultate u domenu ekonomske saradnje.

Tadić je ukazao i na značaj izgradnje autoputa koji bi povezivao Beograd i Podgoricu, jer bi on, između ostalog, bio i garancija ekonomskog razvoja Sandžaka i prosperiteta bošnjačkog stanovništva u toj oblasti, što bi podrazumevalo i izgradnju industrijske zone u Tutinu.

Osim na ekonomiju, predsednici dveju država su se usredredili i na pitanje interreligijske saradnje, a u tom kontekstu Tadić je predložio izgradnju kulturno-obrazovnog islamskog centra u blizini Beograda.

Gul se saglasio da je podsticanje dijaloga kultura i religija ključno za razvitak regiona.

Predsednik Srbije je i ovom prilikom naglasio konstruktivnu ulogu Srbije u procesu ustavnih reformi u BiH, objašnjavajući da, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, Srbija podržava integritet te susedne države.

"Sve što se dogovore predstavnici sva tri naroda, odnosno dva entiteta, prihvatljivo je i za Srbiju", rekao je Tadić, i poručio da bi svako nametanje rešenja za BiH bilo kontraproduktivno i da ne bi dovelo do održivog rešenja.

Resorni ministri Srbije i Turske potpisali su danas u Beogradu pet bilateralnih međudržavnih sporazuma: Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, Sporazum o ekonomskoj saradnji, Sporazum o tehničkoj i finansijskoj saradnji i dva sporazuma iz oblasti socijalne sigurnosti.


(Preuzeto od Nacionalne novinske agencije „Tanjug“)

http://www.predsednik.rs/mwc/default.asp…8&lng=lat&hs1=0

http://www.emportal.rs/vesti/srbija/102488.html

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?…ja%20-%20turska

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/…u+Beogradu.html

emir-RA

Zlatna sredina

(26)

  • »emir-RA« je muško

Postovi: 455

Datum registracije: 03.07.2008

Lokacija: BIH okolina Tuzle

  • Poruku poslati

2

Utorak, 27. Oktobar 2009

sačuvaj nas Bože tadićeve tolerancije
Na vatru odgovori vatrom !

Bosniaco

Zlatna sredina

(10)

  • »Bosniaco« je muško

Postovi: 184

Datum registracije: 30.12.2003

Lokacija: USA

  • Poruku poslati

3

Srijeda, 28. Oktobar 2009

Srpska posla

Pretpostavljam da je sajt www.muslimserbia.com glas etnickih Srba islamske vjere (malo cudna definicija).

Inace, glas sandzackih Bosnjaka je www.islamskazajednica.org.

Mono

Zlatna sredina

(10)

  • »Mono« je autor ove teme

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

  • Poruku poslati

4

Srijeda, 28. Oktobar 2009

Nemoj da pretpostavljas nego vidi,procitaj,pregledaj,..Sajt www.muslimserbia.com je sajt tj. forum muslimana Beograda i Srbije...

A sajt www.islamskazajednica.org je sajt Islamske zajednice u Srbiji,koja obuhvata i Suboticu,Vojvodinu,Novi Sad,Beograd,Presevo,Sandzak,...

Svako dobro i sve najbolje!

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

  • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

5

Četvrtak, 29. Oktobar 2009

Citirano

Orginalno od emir-RA
sačuvaj nas Bože tadićeve tolerancije


Jes, prepuče mu srce za Islam pa rešio da sagradi Islamski centar :D
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

Social bookmarks