Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško
 • »Administrator« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

1

Nedjelja, 29. Januar 2006

Test za po­dob­ne mu­sli­ma­ne

Test za po­dob­ne mu­sli­ma­ne

Je­su li Je­vre­ji kri­vi za sve ne­vo­lje sve­ta i da li oni sto­je iza na­pa­da na Nju­jork 11. sep­tem­bra 2001? Ka­ko bi­ste re­a­go­va­li kad bi vam sin re­kao da je ho­mo­sek­su­a­lac i da že­li da ži­vi s dru­gim mu­škar­cem? Šta mi­sli­te o ho­mo­sek­su­al­ci­ma na po­li­tič­kim funk­ci­ja­ma? Mo­ra li že­na da slu­ša mu­ža i ima li on pra­vo da je bi­je ako ne­će?

Ta­kva i slič­na pi­ta­nja uzrok su naj­no­vi­jeg di­plo­mat­skog za­o­štra­va­nja iz­me­đu Ber­li­na i An­ka­re. Tur­ski am­ba­sa­dor Meh­me­ta­li Ir­tem­če­lik iz­ja­vio je agen­ci­ji "Ana­do­li­ja" da je ta­kav sa­dr­žaj upit­ni­ka ko­ji u po­kra­ji­ni Ba­den Vir­ten­berg mo­ra­ju da po­pu­ne svi do­šlja­ci mu­sli­man­ske ve­ro­i­spo­ve­sti ako že­le ne­mač­ko dr­ža­vljan­stvo - "bli­zu ra­si­stič­kog na­či­na raz­mi­šlja­nja".

Po­što i po­kra­ji­na He­sen na­me­ra­va usko­ro da uve­de upit­nik za mu­sli­ma­ne, u Ne­mač­koj to po­la­ko po­sta­je po­li­tič­ki pro­blem. Toj prak­si naj­vi­še se pro­ti­ve Ze­le­ni. Nji­hov pred­stav­nik za pi­ta­nja mi­gra­ci­je u Bun­de­sta­gu, Jo­zef Vin­kler, iz­ja­vio je da se Tur­ci i dru­gi mu­sli­ma­ni s pra­vom ose­ća­ju dis­kri­mi­ni­sa­ni­ma, da će to do­ne­ti i eko­nom­sku šte­tu Ne­mač­koj.

Po­kra­jin­ske vla­sti, me­đu­tim, ne obra­ća­ju pa­žnju. Test za mu­sli­ma­ne mno­gi sma­tra­ju neo­p­hod­nim, zbog ja­sno uoče­ne po­ja­ve od­bi­ja­nja Tu­ra­ka i dru­gih mu­sli­ma­na da se in­te­gri­šu u dru­štvo no­ve do­mo­vi­ne. Oni če­sto još upa­dlji­vi­je na­gla­ša­va­ju tra­di­ci­ju, od fe­re­dže do krv­ne osve­te, pa Nem­ci u ču­du kon­sta­tu­ju da Noj­keln, ber­lin­ski kva­rt s naj­vi­še Tu­ra­ka, vi­še li­či na kla­sič­ni Ori­jent ne­go Is­tan­bul.

Večernje novosti
24. jan 2006


Da li ste misljenja da se ovde radi o verskoj diskriminaciji ili pokusaju zastite od toboznjih "terorista"?
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

2

Nedjelja, 29. Januar 2006

Jasno je ko dan da se radi o verskoj diskriminaciji. Iz kojih razloga? Pa i to je jasno kao dan! Iznova se pitam ZASTO, iako znam odgovor.

Smijesna su ova pitanja, a ujedno i zalosna jer na njih moraju odgovarati Turci, dakle muslimani, dakle potencijalni "teroristi"! I u pravu je J. Vinkler, to je toliko blizu rasizmu da se uskoro nece ni razlikovat od istog. Ljuti me kad cujem ovakvo nesto, a jos vise me ljuti cinjenica da jadni narod nije u poziciji da se bori kako treba za svoje stavove i svoja prava, nego samo dobije etiketu koju mu prisiju ljudi od moci!

Admin, hast du etwa vergessen deine eigene Meinung dazu zu schreiben, oder wolltest du erstmal abwarten?

"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

Sting Lady

Profesionalac

(10)

 • »Sting Lady« je žensko

Postovi: 752

Datum registracije: 07.08.2005

Lokacija: Kitchener, ON

 • Poruku poslati

3

Nedjelja, 29. Januar 2006

Chista diskriminacija...

Neverovatno...!
Nikad me nisu vaspitavali da razmishljam nacistichki (ne daj Boze - fashistichki), tako da mi ova stvar deluje toliko ogavno... Strashno!

Mislim, nije toliko strashno popuniti upitnik, ali postavljati TAKVA pitanja??? To je ponizenje!!!

Admin, popunjavate li i vi te upitnike, i je li duzan svaki Turchin koji zivi u Nemachkoj da ih popuni? Kakav status imaju Turci tamo? Imam bliskih kucnih prijatelja iz Turske u Nemachkoj, pa me interesuje, iako imaju nemachko drzavljanstvo, kako su tretirani (u globalu).Ima u meni tmine,
no ima u meni i vedrine,
i moja divna sloga.

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško
 • »Administrator« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

4

Nedjelja, 29. Januar 2006

Sting Lady, upitnik se popunjava prilikom predavanja zahteva za nemacko drzavljanstvo (zasad samo u jednoj nemackoj republici), tako da se meni svakako nikad nece desiti da odgovaram na ta pitanja, jer ne zelim aplicirati za njihovo drzavljanstvo.


A test je kao test fantasticno glup i nema svrhu po meni, osim ako mu je svrha da se na jos jedan, ovog puta sa samog vrha upucen, nacin izrazi antipatija prema pripadnicima islama.

Inace buduci da su Vecernje novosti nista drugo nego vecernje novosti onda evo jos jednog iscrpnijeg priloga:Citirano

Šta mislite o kamikazama koje su napale Njujork i Vašington 11. septembra? Kakvo je vaše mišljenje o prisilnim brakovima? Kakva bi bila vaša reakcija kada bi vam sin saopštio da je homoseksualac? Ovo su neka od pitanja sa kojima se od početka godine susreću "sumnjive" osobe koje traže državljanstvo u jednoj od njemačkih pokrajina.

Ideja, koja je naišla na zgražavanje nevladinih organizacija, došla je iz regionalnog ministarstva unutrašnjih poslova Baden-Virtemberga. U tom ministarstvu smatraju da oni koji žele da postanu njemački državljani moraju da dokažu da su i u najličnijem smislu prihvatili "vrijednosti" Njemačke i njen ustav.

Ministarstvo je, kako navodi Frans pres, u decembru najavilo upitnik od 30 pitanja namenjen građanima koji dolaze iz 57 islamskih zemalja, ali i za sve one kod kojih postoji "izvjesna sumnja" kada su u pitanju njihova lična ubeđenja. U Njemačkoj inače ima tri i po miliona muslimana.

Iz ministarstva, međutim, uvjeravaju da upitnik nije isključivo namjenjen muslimanima i da bi neki među njima mogli biti izuzeti.

"Naši stručnjaci (u administrativnoj službi) već imaju određeno iskustvo i mogu donekle da procijene koliko su neki kandidati uverljivi kada tvrde da se slažu sa odredbama ustava", izjavio je portparol ministarstva Ginter Los.

"Na njima je da odluče da li će nekom kandidatu da ponude takav upitnik, bez obzira na to da li je reč o hrišćaninu, hindusu ili muslimanu", dodao je on.

Braneći se od skandala koji je izazvao njihov upitnik, predstavnici ministarstva upozoravaju da je još rano govoriti o broju već obavljenih razgovora, kao i o reakcijama kandidata.

Sporni upitnik se inače primenjuje samo u toj pokrajini. U drugim pokrajinama, bilo da je na vlasti desnica ili ljevica, upitnik je odbačen uz ocjenu da je diskriminatorski. Istovremeno, liberali već govore o "žigosanju".

Turska zajednica, koja se oseća najviše pogođenom, ali i predstavnici pravosuđa, pa čak i zdravstva, oštro su osudili sporni dio upitnika koji se nameće kandidatima za njemačko državljanstvo.

"Postavljanje takvih pitanja je sramota za Njemačku", ocenjuje Kenan Kolat, predsjednik Turske zajednice u Njemačkoj.

Za bivšeg sudiju njemačkog Ustavnog suda Ernsta Gotfrida Mahrenholca upitnik krši evropsku povelju protiv diskriminacije.

Ceo taj projekat je "nestručan" i potpuno "neadekvatan" za potrebe potrage za eventualnim neprijateljima ustava, tvrde u Federaciji njemačkih psihologa.

Psiholozi smatraju da takva vrsta upitnika upravo olakšava stvar onima koji žele da daju "najpodobnije" odgovore.

"Huškamo pse, a to ne bismo smeli da radimo u Njemačkoj. Nažalost, imamo dugo iskustvo sa sistemima koji su trpali svuda svoje noseve, jer smo imali dve diktature", jednu nacističku, drugu komunističku, upozorio je pisac Peter Šnajder.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

PaZaRaC

Profesionalac

(26)

 • »PaZaRaC« je muško

Postovi: 1.291

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

5

Nedjelja, 29. Januar 2006

meni ovaj test nekako nenormalno smijesan, mogu da zamislim sta bi neki nas pazarac odgovorio na pitanje
"sta bi radio kad bi saznao da mu je sin homoseksualac" :))

posto sad CDU vlada morat cemo da se spremimo na puno drugih provokacija ove vrste ...

posto nameravam da uzmem nemacko drzavljanstvo morat cu i ja da ispunim taj test ... pa cu javit kako je bilo :]


ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

6

Ponedjeljak, 30. Januar 2006

Citirano

Orginalno od PaZaRaC
... posto nameravam da uzmem nemacko drzavljanstvo morat cu i ja da ispunim taj test ... pa cu javit kako je bilo :]

U Hessenu ne postoji ovakav test mada se razmislja o necemu slicnom samo u blazoj formi i ne ekskluzivno za muslimane vec za sve strance.

Test je naisao na zestoke kritike ne samo od strane muslimana u Njemackoj vec i od Njemaca pa cak se cuju zestoke kritike i medju clanovima CDU-a. Ostaje medjutim da vidimo koliko ce dugo ovo ostati na snazi, tj. koliko dugo nekome tamo nece smetati da svoj primitivizam i svoju glupost ovako javno ocituje.

Jedan od politickih komentatora je odmah po izlasku u javnost ovog testa ironicno ustvrdio kako imaju srecu da Papa Bendikt vec ima njemacko drzavljanstvo jer je ocigledno da jedan ovakav test ni on ne bi mogao poloziti.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

7

Petak, 10. Februar 2006

Sinoc je Roland Koch, predsjednik vlade Hessena gostovao kod Sandre Maischberger i govorio o uvodjenju testa za strance (ne samo za muslimane) prilikom podnosenja zahtjeva za drzavljanstvo u republici Hessen. Rece da nece biti pitanja oko homoseksualaca :D Kaze, nije to bitno za drzavljanstvo.

Na njegovoj internet prezentaciji ima opsirnije o ovom pitanju.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

joku

Učenik

(10)

 • »joku« je muško

Postovi: 94

Datum registracije: 04.06.2005

Lokacija: berlin

 • Poruku poslati

8

Subota, 11. Februar 2006

Razumeo bih (ili bih pokusao da razumem) da se ovaj test odnosi na sve strance koji zele da dobiju nemacko drzavljanstvo.Posto se ovo odnosi samo na jednu versku grupaciju(nisam siguran da li je izraz adekvatan zato se izvinjavam)ocito da je rec o provokaciji i nacinu na kojim, nas, oni vide.
Ovo je samo nastavak onoga sto se u poslednje vrijeme desava.

Social bookmarks