Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Gyerzelez

Zlatna sredina

(10)

  • »Gyerzelez« je autor ove teme

Postovi: 187

Datum registracije: 25.06.2003

  • Poruku poslati

1

Srijeda, 30. Juli 2003

TK Raska NADE NOVOPAZARSKIH TEKSTILACA

Selam i vozdra

Dobre vijesti kol'ko vidim. Hajde nek' je s' hairom.

Preneseno s': http://www.politika.co.yu/2003/0730/indexdan.htm

Ponovo dolaze Nemci. – Nagodba radnika i preduzeća. – Privatizacija naredne godine


Novi Pazar, 29. jula

Novi Pazar: očekuje se oporavak kombinata "Raška"

Do pre petnaestak godina Novopazarci su znali da kažu da čitav grad "oseti" kad radnici Tekstilnog kombinata "Raška" prime platu: poraste promet u prodavnicama a žene iz planinskih sela su vodile računa da sir i kajmak na pijacu donesu baš oko prvog u mesecu, kad je plata u fabrici, jer tad je bolja prodaja. Govorilo se da je TK "Raška" izgradila Novi Pazar, što je i razumljivo jer je ovo preduzeće nekada zapošljavalo oko 3.800 radnika, pa skoro da nije bilo porodice iz koje neko nije radio u "Raški". Tkanine i predivo iz Novog Pazara izvozili su se u Rusiju, Italiju, Irak...

Već desetak godina, međutim, situacija se i u većini društvenih firmi u oblasti tekstila bitno promenila. Neizvesnost je reč koja je najčešće odslikavala i sudbinu "Raške" i njenih radnika, čiji se broj postepeno smanjivao.

– Sada u fabrici radi nešto oko 600 radnika. Predivo i tkaninu radimo uglavnom za domaće poznate kupce, neke prostorije smo izdali u zakup i - preživljavamo nekako - kaže direktor TK "Raške" Mersuda Čuljević.

Nade u izvoz

Na spisku ovog preduzeća je još i oko hiljadu radnika koji se već godinama nalaze na plaćenom odsustvu, a za to vreme u stvari nisu dobili ni dinar. Mnogi od njih posegnu i za tužbama pa sudski nalozi često blokiraju ionako skromne iznose na računu "Raške". Čuljević ne spori pravo radnika da i tako dolaze do svojih "zarada", ali napominje da je svaka tužba kamen o vratu koji čitavo preduzeće vuče ka dnu. Zato se pokušava sa kompromisima.

– Oko 700 radnika koji se nalaze na plaćenom odsustvu već je potpisalo izjave po kojima pristaju da povuku tužbe protiv "Raške", a zauzvrat preduzeće je dužno da im u roku od tri meseca plati novčanu nadoknadu od po dve hiljade dinara po mesecu za poslednje tri godine - kaže Čuljević nadajući se da će i preostalih još oko 200 radnika da prihvate ponuđeni kompromis. Novac za ove isplate obezbedio bi se prodajom nekih nepokretnosti "Raške".

Direktor Čuljević je optimista i smatra da se "Raška" polako vraća na stare pozicije. Loznička "Viskoza" ponovo radi i nudi "Raški" saradnju "kao nekad" u proizvodnji viskoznih vlakana. Nemačke firme "Union mateks" i "Klarijent" traže da "Raška" za njih mesečno proizvodi oko 200.000 metara tkanina za proizvodnju raznih uniformi. U ovom poslu Čuljević vidi i mogućnost delimične obnove mašinskog parka uz povoljan kredit. Veći deo razboja i ostalih mašina u "Raški" je nemačke proizvodnje. Pored toga i italijanski partneri daju pozitivne signale da bi radije opet kupovali predivo u Novom Pazaru nego negde na Dalekom istoku. "Raškina" radna jedinica Dorada je takođe postrojenje od značaja, jer u mnoštvu sličnih postrojenja u privatnim tekstilnim fabrikama u Novom Pazaru, samo "Raškina" bojačnica ima filtere i ostale prečišćivače otpadnih voda. Privatne kamenjare (uređaji za preradu i bojenje teksas platna) otpadnim sadržajem često čitavu reku Rašku oboje u plavo ili u crno.

Novi vlasnik - dogodine

Sve što se sada radi u "Raški" u stvari je doterivanje neveste pred udaju. Na prošle godine raspisani oglas za prikupljanje ponuda za eventualnu privatizaciju "Raške" Agenciji za privatizaciju nije se javio niko. Sledi dalje skraćivanje spiskova radnika utvrđivanjem ko ima uslove za penziju (neki računaju i na beneficirani staž) pa sprovođenje socijalnog programa, uz uobičajene ponude po sto evra za godinu staža i detaljan pregled broja potrebnih radnika. A za sve to, po rečima Čuljevića, treba i vremena i - novca.

Kada je o ciframa reč buduću "udavaču" preporučuju delom i podaci - prošle godine je procenjena na 5,700.000 evra. "Raška" je dužna oko tri miliona evra, a njoj duguju deset i po miliona evra, samo po osnovu prediva i tkanina izvezenih u Irak.

Slavka Bakračević

Social bookmarks