Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

sanjiva

Zlatna sredina

(10)

 • »sanjiva« je žensko
 • »sanjiva« je autor ove teme

Postovi: 230

Datum registracije: 17.03.2007

Lokacija: Sarajevo

 • Poruku poslati

1

Četvrtak, 19. Juli 2007

Toplotni udar

Opasnosti od ljetnih vrućina
Autor: TM
Sunce koje nam daje život, ponekad može biti i opasan prijatelj. Ako ste odlučili ljeto provesti u toplijim krajevima, imajte na umu da sunčanje i toplina mogu biti opasni za vaše zdravlje, a posebno zdravlje vaše djece.
Ako ste pratili vijesti početkom godine, mogli ste primjetiti bombastične naslove u kojima stručnjaci NASA-e prognoziraju da će 2005. godina biti najtoplija u povjesti čovječanstva. Na lokalnoj razini ovo ne mora biti točno, međutim nije na odmet pripremiti se za predstojeću sezonu ljetnih vrućina.

Vrelo ljeto kakvo nije zapamćeno u posljednjih 200 godina, a i ostala godišnja doba toplija od prosjeka, ovu bi godinu moglo učiniti rekordnom, najtoplijom u povijesti čovječanstva, objavili su znanstvenici NASA-e. (Večernji list, 02. 04.2005. )

NAPOMENA: Ovaj članak smo napisali prema informacijama skupljenim na internetu, te iz raznih priručnika za pomoć i samopomoć. No, mi nismo liječnici - stoga, prije bilo koje intervencije koja bi mogla utjecati na ljudsko zdravlje konzultirajte svoga liječnika.

Sunčane opekotine
S obzirom da nas kozmetičke i farmaceutske kompanije svakodnevno bombardiraju nevjerojatnom količinom reklamnih informacija - vjerojatno svi znaju sve o sunčanju i rizicima koje sunčanje donosi. Stoga se nećemo puno zadržavati na ovoj temi ... Treba upamtiti samo nekoliko zlatnih pravila:

sunčanje je opasno za zdravlje vaše kože
ne izlažite se suncu između 11:00 i 14:30 sati (a i dulje ako je moguće),
u svim prilikama koristite kremu ili losion najvećeg zaštitnog faktora,
ne izlazite na sunce bez šešira širokog oboda i sunčanih naočala
po povratku s plaže koristite ulje ili losion za poslije sunčanja
Osunčana i potamnjela koža je prekrasna - međutim opasnosti koje nosi sunčanje nisu zanemarive, a najmanja od njih je crvenilo i nadraženost kože... Pretjerano starenje kože, promjene pigmentacije ili rak kože bi vam mogli definitivno uništiti svaki budući užitak u kupanju i sunčanju - stoga budite oprezni!

Sunčano sljepilo i zasljepljenost
Zasljepljenost je smetnja koja nastaje direktnim utjecajem svjetla, bez obzira na temperaturu - pa se može desiti i zimi.

Sunčano sljepilo se javlja zbog prevelike količine direktnog ili reflektiranog svjetla - za vrijeme ili nakon dugotrajnog naprezanja vida i gledanja svijetlih ili blistavih površina, kao što su: površina mora, svijetli kamen, ili čak površina snjega. Opasnosti od ovakvog poremećaja su posebno skloni nautičari, vozači na duge staze, ribolovci i planinari - kod nas običnih turista se, na sreću, dešava rijetko.

Nakon dugog gledanja u blistavu površinu vode ili kamena, može se desiti nekoliko problema s vašim okom: mišići koji stišću zjenicu mogu se zgrčiti, pa se zjenice ili drastično stisnu ili prošire, a i očni živci lošije prenose informaciju. Simptomi su slični kratkotrajnoj zasljepljenosti - međutim traju neobično dugo i često satima ne možete normalno gledati. Vid vam je pomućen i sve vam je presvjetlo ili pretamno.

Da biste zaštitili oči, posebno kod dugotrajnog gledanja u vodu - nabavite dobre i kvalitetne sunčane naočale sa staklenim vizirom i zajamčenom UV zaštitom - jer oči i vid mogu stradati od vidljivog svjetla, ali i nevidljivih sunčevih zračenja. Ukoliko se bavite ribolovom ili jedrenjem, kvalitetne naočale su vam gotovo od životne važnosti.

Ukoliko se pojave simptomi sunčanog sljepila, odn. dugotrajne zasljepljenosti, lezite u mračnu prostoriju, izbjegavajte izlazak na svjetlo i stavljajte hladne obloge na oči. Ako simptomi potraju - obavezno kontaktirajte liječnika.

Osim zasljepljenosti, sunčeve (UV) zrake mogu uzrokovati i dugotrajne probleme kao što su otvrdnjavanje rožnice ili oštećenja vidnog živca. Budite oprezni!

Toplotna iscrpljenost
Aklimatizacija je proces kroz koji se organizam prilagođava novim klimatskim uvjetima. Prema nekim autorima iz sportske medicine, za potpunu aklimatizaciju potreban je prirodni ciklus od 60 dana postupne prilagodbe - iz čega je lako zaključiti da na ljetovanje zapravo odlazimo loše prilagođeni novim klimatskim uvjetima. Ljetovanje traje 15-20 dana i u tom periodu smo željni što više uživati u svim blagodatima mediteranske ili tropske klime - pa često preforsiramo mogućnosti našeg metabolizma.

Toplotna iscrpljenost često nastaje i kod starosjedioca, kao posljedica visokih temperatura i visoke vlage zraka. Pri visokoj vlažnosti zraka, otežano je znojenje i prirodna termoregulacija, a kao posljedica toga, tijelo se zagrijava jednako kao i okolina.

Kada je temperatura zraka viša od prirodne tjelesne temperature (dakle viša od 37 st C) tijelo moramo rashlađivati. A ukoliko duže vremena boravimo na ovako visokim temperaturama, pojavljuju se simptomi jednaki kao kod tipične (virozne) vrućice - umor, malaksalost, bolovi u mišićima i glavobolje, bezvoljnost i pospanost.

Na vaše raspoloženje i opće stanje organizma posebno utječe i disbalans uzrokovan manjkom određenih minerala i soli koji se izbacuju znojenjem. Znojenje je dobro ... znojenje je zdravo... to je prirodni način reguliranja tjelesne temperature, ali manjak minerala morate nadoknaditi kroz mineralizirane napitke ili hranu bogatiju solima i mineralima. Odraslim osobama je neophodno svaki dan uzeti 1-2 grama kuhinjeske soli.

U slučaju toplinske iscrpljenosti, možete osjetiti simptome kao što su: žeđ, apatija, nemir, zbunjenost, neprirodno preznojavanje (hladni znoj), obilno znojenje, bljedilo kože, problemi s tlakom, bockanje u prstima ili nogama - a na koncu, u težim slučajevima javit će se i i glavobolja, pomućen vid, vrtoglavica, slabost, mučnina, nesvjestica i nekontrolirano grčenje mišića.

U slučaju nesvjestice, a ukoliko je temperatura tijela normalna (nije osjetno povišena), onesvještenog treba položiti na bok u hladovini, rashladiti ga vodom i uputiti na duže mirovaje, odmor u hladu i bolju prehranu.

Na visokim temperaturama je normalna želja da se povučete u hladovinu, napravite gnijezdo od lišća i odspavate par sati dok ne prođe sparina. Poslušajte svoje tijelo! Bez obzira što godišnji odmor traje prekratko - odspavajte par sati za vrijeme podnevne žege i pijte puno osvježavajućih pića.

Toplotni grčevi
Grčevi se mogu javiti nakon fizičkih napora pri visokim temperaturama. Sportaši koji su dugotrajno izloženi naporima (maratonci, biciklisti, planinari, jedriličari ...) dobro znaju za mogućnost pojave ovakvih grčeva i za opasnosti koje mogu uzrokovati. Stoga, ako ste se odlučili baviti sportom za vrijeme godišnjeg odmora ili raditi naporne građevinske radove na vikendici - činite to u rano jutro, kada je najsvježije.

Grčevi nastaju kao posljedica iznojavanja, jer tijelo gubi znatne količine soli. Grčevi obično nastupaju naglo i to često nakon prestanka aktivnosti. Unesrećeni obično padne na tlo sa zgrčenim nogama, jer su najčešće grčevima zahvaćeni listovi nogu, ruke i trbušni mišići. Bolovi zbog ovih grčeva mogu biti tako jako da je potrebno potražiti lječničku pomoć - a mogući su čak i hematomi što zbog pada na pod, a što zbog pretjerane zgrčenosti mišića.

Pri ovakvim tegobama, koža je obično blijeda i znojna, temperatura tijela je normalna (nije osjetno povišena), a na zgrčenom mišiću se može opipati tvrdo zadebljanje.

Na prvu pojavu grčeva treba intervenirati - s obzirom da grčevi obično dolaze u napadima i mogu se ponavljati satima.

Unesrećenog treba poleći u hladovinu, raskopčati ga i primjeniti masažu na zgrčenom mišiću - a nakon toga obavezno dati zasoljenu vodu. U 1 litri vode treba rastopiti oko 2 grama soli (1 čajnu žlicu) što se treba popiti u sljedećih 30 - 60 minuta. A ukoliko se stanje ne popravi, ponovite postupak s još jednom litrom vode. Kada tijelo nadoknadi manjak soli grčevi će prestati. Ukoliko poteškoće potraju, ili je grčenje osobito jako - kontaktirajte lječnika koji će provesti terapiju za opuštanje mišića i dati infuziju protiv dehidracije.

U ljekarnama se mogu kupiti mineralne tablete koje se koriste za spriječavanje dehidracije - ove tablete bi bilo pametno nabaviti prije godišnjeg odmora, jer ih je uputno koristiti kod svih tegoba koje uzrokuju gubitak minerala: kod grčeva, malaksalosti, te u slučaju znojne vrućice, proljeva ili učestalog povraćanja.

Nezgode sa grčevima možete izbjeći ako se pridržavate općih naputaka za život u toplim krajevima: Pijte puno tekućine, jedite mineralima bogatu hranu i odmarajte se za podnevne žege.

Toplotni udar - omarica
Toplotni udar je vrlo sličan sunčanici, s tom razlikom da ne mora nastati kao posljedica direktnog izlaganja suncu. Toplotni udar se može desiti radnicima u pekari ili u industriji kraj visokih peći - kao i neopreznom vozaču koji sjedne u pregrijan auto, kamperu koji spava u loše postavljenom šatoru ili mornaru kraj pregrijanog brodskog motora.

Toplotni udar nastaje zbog (često naglog) prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Obično se javlja kada je vlaga u zraku visoka, za vrijeme ljetnih sparina i omare - jer je u takvim uvjetima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma.

Prije toplotnog udara, mogu se pojaviti svi prije opisani simptomi toplotne malaksalosti i grčeva - vrtoglavica, žeđ, slabost i malaksalost. Unesrećeni se prestane znojiti zbog dehidracije, te osjeća jaku glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima i pretjeranu vrućinu.

Toplotni udar nastupa naglo i bez najave - iznenadnim kolapsom i padom krvnog tlaka. Koža unesrećenog je topla (vidljivo povišene tjelesne temperature), suha i crvena, a bilo slabo i jako ubrzano. Mogu se javiti grčevi, a zjenice su u početku sužene, pa kasnije proširene. Ovo je težak akutni poremećaj, koji nastaje zbog prestanka termoregulacije organizma - a u najtežim slučajevima može uzrokovati komu i smrt unesrećenog - stoga je neophodna intervencija liječnika.

U slučaju toplotnog udara, kao i kod sunčanice, morate intervenirati! Unesrećenom ćete pomoći rashlađivanjem tijela.

Unesrećenog treba postaviti u hladovinu (izvući iz automobila ili iz potpalublja broda), skinuti mu odjeću i obilno rashlađivati vodom i oblozima na glavi i vratu, te ga masirati. U isto vrijeme treba pozvati hitnu pomoć. Onesvještenog postavite u bočni položaj i provjeravajte bilo i disanje - u najtežim slučajevima možre biti potrebno i reanimirati bolesnika umjetnim disanjem i masažom srca.

Za vrijeme toplotnog udara tijelo je izgubilo sposobnost regulacije tjelesne temperature, pa se može pregrijati ili u nekim slučajevima i podhladiti. Zbog toga je u težim slučajevima potrebno stalno provjeravati tjelesnu temperaturu - pa prema tome unesrećenog treba hladiti ili zagrijavati, zavisno od njegove tjelesne temperature.

Ako je unesrećeni pri svjesti i ako ne povraća, dajte mu hladne napitke - a nakon toga se obavezno posavjetujte s liječnikom.

Toplotni udar, kao i sunčanica, mogu se spriječiti odjevanjem koje je primjereno klimatskim uvjetima - glavu treba zaštititi prozračnom kapom ili šeširom, a tijelo laganom i prozračnom odjećom.

S obzirom na važnost tih pravila, ponovit ćemo ih još jednom:

izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, a posebno u vrijeme podnevne žege,
u svim prilikama koristite losion najvećeg zaštitnog faktora,
obucite primjerenu i prozračnu odjeću, šešir širokog oboda i sunčane naočale
po povratku s plaže koristite ulje ili losion za poslije sunčanja
hranite se zdravo, sa što manje masnoća i više minerala
pijte što više tekućine, ali izbjegavajte alkohol za velikih vrućina
izbjegavajte naporne aktivnosti za sparnog vremena
odmarajte se dovoljno, posebno za vrijeme velikih vrućina


Ovo je katastrofa..najteži mi je danas dan bio..nekako sam iole dobro podnijela dan ali negdje oko 17 mi je jednostavno falilo vazduha....kod nas je danas preko 40 stupnjeva..kažu sutra 43 stupnja nenormalno.
Na vijestima kažu da se u Beogradu danas u blizini asfalta izmerilo 52 stupnja..katastrofa.

Kako vi podnosite toplotski udar..i šta činite da se zaštitite od njega???
Ljepota zene mora se vidjeti u njezinim ocima, jer to je ulaz u njezino srce - mjesto gdje stanuje ljubav.

Optimus

Zlatna sredina

(10)

 • »Optimus« je muško

Postovi: 202

Datum registracije: 17.04.2007

 • Poruku poslati

2

Četvrtak, 19. Juli 2007

Ja sam danas popio, pa da ne preteram ali mislim oko 4 litra vode i fantasticno sam podneo sve ovo a bilo je 44 (barem tako kaze ovaj moj termometar).

Mislim da je resenje da se covek krece u klimatizovanom prostoru (ako ima takvih uslova), da pije puno tecnosti i sto manje fizickog naprezanja.....
Nemoj ništa silom, uzmi veći čekić!

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Četvrtak, 19. Juli 2007

Ja inace pijem puno vode, 4 litra pijem i u normalnim uslovima, zatim bitno je voce kojeg sada ima u izobilju i sto je najvaznije ovo sezonsko voce ima puno vode. Ali klimu ne volim sada, moze samo gore da ucini.
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

4

Četvrtak, 19. Juli 2007

Citirano

Orginalno od Optimus
Ja sam danas popio, pa da ne preteram ali mislim oko 4 litra vode i fantasticno sam podneo sve ovo a bilo je 44 (barem tako kaze ovaj moj termometar).
Za razliku od tebe,ja sam popio samo solju toplog caja,i problem sa vodom je resen ;)" Bilen alemlere rahmettir "

Optimus

Zlatna sredina

(10)

 • »Optimus« je muško

Postovi: 202

Datum registracije: 17.04.2007

 • Poruku poslati

5

Četvrtak, 19. Juli 2007

Blago tebi sto si ekonomican..... :D :D .......tesko da si na jednoj solji caja mogao da izdrzis 40 stepeni!!!
Nemoj ništa silom, uzmi veći čekić!

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

6

Četvrtak, 19. Juli 2007

Probaj sa Ruskim cajem :D
" Bilen alemlere rahmettir "

Manager

Profesionalac

(10)

 • »Manager« je žensko

Postovi: 790

Datum registracije: 31.07.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

7

Petak, 20. Juli 2007

Ja vala samo vodu vodu i vodu :)
Ne mijenjaj vjecno za prolazno!

Junus

Profesionalac

(10)

 • »Junus« je muško
 • »Junus« je zabranjen

Postovi: 607

Datum registracije: 10.07.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

8

Petak, 20. Juli 2007

Zaista treba probati sa turskim čajem. Odlično stabilizuje temperaturu. Unošenjem hladnih pića izazivamo šok u organizmu, što nikako nije dobro.
[SIZE=3]Ako u ogledalu vidiš ružnoću svoga lica, razbijanjem ogledala ružnoću otjerati nećeš.[/SIZE]

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

9

Petak, 20. Juli 2007

Unošenje energije treba svesti na minimum koliko je to god moguće, jer vrućina u našem tijelu dolazi iznutra a ne spolja.Citirano

Orginalno od Junus
Zaista treba probati sa turskim čajem. Odlično stabilizuje temperaturu. Unošenjem hladnih pića izazivamo šok u organizmu, što nikako nije dobro.Ovo je dobar recept, samo što čaj ne treba zaslađivati u našoj trenutnoj situaciji.

Evo, bujrum, probajte: :D

"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

zucky_85

Zlatna sredina

(10)

 • »zucky_85« je žensko

Postovi: 440

Datum registracije: 03.08.2006

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

10

Petak, 20. Juli 2007

Vallahi ja bijeli dan ne viđam,prosto ne mogu da dišem,uveče jedino izađem iz kuće,preko dana se krijem u...svojim odajama 8) :D

Lovers don't finally meet somewhere
they're in each other all along...

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

 • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

11

Petak, 20. Juli 2007

Citirano

Unošenje energije treba svesti na minimum koliko je to god moguće, jer vrućina u našem tijelu dolazi iznutra a ne spolja.


A sta je za onoga koji hoce da smrsa baveci se sportom?
„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

12

Petak, 20. Juli 2007

Citirano

originalno od annonimus
Probaj sa Ruskim cajem


Citirano

Orginalno od Junus
Zaista treba probati sa turskim čajem. Odlično stabilizuje temperaturu. Unošenjem hladnih pića izazivamo šok u organizmu, što nikako nije dobro.


Junuse, pogriješio si, ne kaže se za taj čaj turski, nego turski 8)


Meni je od svega najteže što kod mene u zgradi po cio dan nema vode ;(
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

abfang

Učenik

(10)

 • »abfang« je zabranjen

Postovi: 130

Datum registracije: 23.06.2006

 • Poruku poslati

13

Petak, 20. Juli 2007

Citirano

Orginalno od zuti cvijet


Junuse, pogriješio si, ne kaže se za taj čaj turski, nego turski 8)Ispades mi oci koliko puta sam ovo prociao ali dzaba nista ne kapiram. Nije mi istizac da znam u cemu je pojenta ali eto ako neko razume pozvan je da objasni. Hvala unapred ;)

zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

14

Petak, 20. Juli 2007

Irfane, mala šala s Junusom. Anny napisao ruski čaj, a Junus insistira da je to turski a ne ruski, a ja ga zezam da onda ne može to da piše bilo kakvim slovima nego mora zeljenim :) Razumiješ sad? Samo zezancija :)

A ovo je danas bilo i više od toplotnog udara, samo pomislim da Bog pomogne fizičkim radnicima :( Ali kod nas je i sjajno, ima gradova sa 49 stepeni ?(
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

15

Subota, 21. Juli 2007

Jeli vam toplo? :D
" Bilen alemlere rahmettir "

aka EmirAljovic

Zlatna sredina

(10)

 • »aka EmirAljovic« je muško

Postovi: 327

Datum registracije: 03.01.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

16

Subota, 21. Juli 2007

Nije nam toplo, mi mrsaviji nemamo problema sa toplotom :)
Boze, daj mi strpljenja, ali brzo. :D

siyah kalem

Zlatna sredina

(10)

 • »siyah kalem« je muško

Postovi: 260

Datum registracije: 10.04.2007

Lokacija: Sjenica

 • Poruku poslati

17

Nedjelja, 22. Juli 2007

Raja meni ove vrucine bas nesto odgovaraju...
Verovatno sam jedan od rijetkih Sjenicana koji nevoli snijeg i zimu i u to ime klicem:
ZIVELO GLOBALNO ZAGREVANJE!!!
ZZZZIIIIVVVVEEEELLLOOOOOOO...


alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

18

Utorak, 24. Juli 2007

Gdje ćete na doček zahlađenja!? :)

alBazari je dodao/la ovu sliku:
 • zahladjenje.gif


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Manager

Profesionalac

(10)

 • »Manager« je žensko

Postovi: 790

Datum registracije: 31.07.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

19

Srijeda, 25. Juli 2007

Danas objavili na TV-u 45 stepeni

A meni bas super odgovaraju ove vrucine, ja volim, bas mi se svidja
Ne mijenjaj vjecno za prolazno!

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

20

Petak, 27. Juni 2008

Prepoznajte toplotni udar i sunčanicu

M. Joksimović |||| - 27.06.2008. - 22:37
Kolapsi zbog visokih temperatura gotovo su svakodnevni. A kako „pakleni” dani tek predstoje, Nada Macura iz Hitne pomoći savetuje za „24 sata” kako prepoznati i reagovati na simptome sunčanice i toplotnog udara koji su najteži oblici pregrevanja organizma.
SAVET - Sunčanica je slom termoregulacionog sistema tela usled kog dolazi do kolapsa, gubitka svesti i visokih telesnih temperatura čak i preko 40 stepeni, a toplotni udar nastaje usled gubitka tečnosti i soli iz organizma - kaže za „24 sata” Nada Macura iz Hitne pomoći.
Glavobolja, vrtoglavica, mučnina, grčevi i poremećaj vida su simptomi sunčanice.
- Kad je koža topla, suva i crvena, puls ubrzan i neravnomeran, krvni pritisak nizak jasno je da je reč o sunčanici. Potrebno je sniziti telesnu temperaturu obolelom, preneti ga u hlad ispod drveta ili u aklimatizovanu prostoriju, prskati vodom, hladiti bukvalno svim sredstvima čak i potopiti u kadu sa hladnom vodom kako bi osoba došla k svesti, u svakom slučaju mora se obavestiti hitna pomoć - objašnjava Macura.
Macura kao jednu od preventivnih mera navodi i pokrivanje pokvašenim peškirima.
- Ako na plaži primetite da koža crveni obavezno nakvasite peškir i umotajte se. Isto tako ljudi koji se vraćaju sa posla na autobuskoj stanici ne treba da stoje u jednom mestu već da šetkaju jer mišići moraju da rade - savetuje za naš list Macura.
Simptomi toplotnog udara su drugačiji. Ako se osoba preterano znoji, a ne uzima dovoljno tečnosti pa naglo prestane da se znoji, to je alarm da sledi toplotni udar.
- Koža je bleda i hladna, pritisak snižen, a osoba ima problema sa sluhom i vidom - priča Nada Macura i dodaje da se i kod toplotnog udara javljaju malaksalost, vrtoglavica i grčevi.
- Obolelog treba preneti u hlad, podići mu noge pod uglom od 45 stepeni i masirati, obavezno je unošenje mineralne vode. U slučaju težeg udara, neophodna je infuzija - savetuje Macura.
Odmor, rashlađivanje, uzimanje više vitamina i tečnosti, manje masne i slane hrane, redovni obroci, kao i oblačenje prilagođeno temperaturi, univerzalan je savet u vrelim danima.

,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Social bookmarks