Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Prizrenac

Početnik

(5)

 • »Prizrenac« je autor ove teme

Postovi: 23

Datum registracije: 23.03.2009

 • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 30. Mart 2009

Torcida Sandžak 20 GODINA PONOSNA!(o) 8)[SIZE=3]9.Marta ove godine je navršeno dvadeset godina od osnivanja Torcide Sandžak. Za ovih dvadeset godina ova navijačka grupa je prerasla u najveću navijačku skupinu u Sandžaku, ali i mnogo šire, i postala respektabilno ime u svijetu tifoza na Balkanu!

Dok FK NP nikako da uđe u prvu ligu i pored nekih stotinjak obećanja najavljivanja, i pored toga što je više puta bio itekako blizu tome, ali je ili bio oštećen sudijskom pristrasnošću ili jednostavno nije imao sreće, sposobnosti.. TS je svakako već uvelike 'prvoligaš'!!

TS-89, je postala jedan od simbola Novog Pazara i prepoznatljivost grada, ali to isto važi i cijeli Sandžak uopšteno! [/SIZE]
:]


[SIZE=3]Članovi TS imaju dobre odnose sa svim navijačkim skupinama u Sandžaku, pa čak i preko granice do Rožaja i navijača FK Ibar poznatih kao Gazije! Nažalost sve te skupine, i gazije i dr. bodre timove koji su još u nižim takmičenjima od FK NP, RK NP...
Pored toga, nerijetki su kontakti sa navijačkim skupinama prije svega u BiH, na Kosovu i u Tuskoj.., ali su bez daljnjeg u najboljim odnosima sa BHF - navijačima BH reprezentacija! Čak, i BHF ni među bosanskim navijačkim skupinama nema nikog sa kojim ima tako dobre odnose kao što je naša TS! [/SIZE]Pa posvećujem ovaj topic ovoj važnoj godišnjici, nadajući se da će imati mnogo toga još da se kaže.
Selam!

na-braniku-grada

Zlatna sredina

(-24)

 • »na-braniku-grada« je muško

Postovi: 226

Datum registracije: 25.08.2008

Lokacija: 7 Bosanski Sandzak

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 30. Mart 2009

Godine prolaze ljubav ostaje !


Nezaboravna Marakana

Koliko brace u prvi red :D,bilo ponovilo se..Pazar je dio zivota mog on ce biti sampion!

Prizrenac

Početnik

(5)

 • »Prizrenac« je autor ove teme

Postovi: 23

Datum registracije: 23.03.2009

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 01. April 2009

Obilježavanje 20-godišnjice TS će započeti na početku jesenje sezone!
Naime, TS trenutno bojkotuje aktivno navijanje, zbog sve učestalijih progona članova od strane države u kojoj živimo!
Istovremeno, i uprava kluba FK NP, je nedavnim uklanjanjem naziva Sandžak sa stadiona, prelila čašu...

na-braniku-grada

Zlatna sredina

(-24)

 • »na-braniku-grada« je muško

Postovi: 226

Datum registracije: 25.08.2008

Lokacija: 7 Bosanski Sandzak

 • Poruku poslati

4

Četvrtak, 02. April 2009Grad Novi Pazar je uvijek smatran za grad boksa i širom SFRJ je bio poznat samo po ovom sportu, sve do ’80-ih godina prošlog vijeka. 1980-te, FK Novi Pazar je postao učesnik Druge Jugoslovnske lige i sve se promijenilo. Gradski stadion je postao teška prepreka za gostujuće igrače. I dan danas je jedan od nekolicine stadiona na cijeloj teritoriji bivše nam Juge koji ima sjajnu posjećenost. Iako je druga liga najviši rang u kojem je FK Novi Pazar igrao i nakon raspada Jugoslavije utakmice fudbalskog kluba su bile dobro praćene i naš stadion je uvijek bio među prvih 5 po posjćenosti. Fanatična atmosfera i organizovana podrška postoji od početka ’80 godina prošlog vijeka. Tih dana, novinari su ove mečeve karakterisali kao čudo neviđeno za tako mali grad i poredili atmosferu sa onom koju stvara Torcida iz Splita.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...adnickiiii.JPG
Proitv FK Radnički Kragujevac

Najbolje gostovanje navijača FK Novi Pazar je bilo 1980-te, u Beogradu, kada je 8000 navijača prisustvovalo utakmici. Navijači su se tada jednostavno zvali “Pazarci”. Iako su bili dobro oraganizovani ne možemo ih nazvati pravim navijačima. Prva organizovana navijačka grupa u Novom Pazaru poznata je pod imeneom “Blue Hunters”. FK Novi Pazar je uvijek bio na pragu ulaska u Prvu Jugoslovensku ligu i tada su “Blue Huntes-i” pratili klub ma gde god da igrao. Širom cijele zemlje su se organizovale navijačke grupe, pa je tako i u Novom Pazaru oformljeno još nekoliko grupa sa imenima: “Fighters” – 1987, “Pirates”, “Eagles”, “Blue Girls”- 1989 i “Blue Warriors” 1989. Nacionalizam se širio zemljom pre “rastanka” bivših republika i ratova, pa se tako počeo širiti i u Novom Pazaru glavnom gradu Sandžaka. Sandžak predstavlja region u Srbiji naseljen pretežno Bošnjacima. Ime Sandžak potiče od Novopazarskog Sandžaka, bivšu adminitrativnu oblast u Osmanlijskom carstvu, koja je postojala sve do početka Balkanskih ratova 1912. godine. Za vreme komunizma, ovo ime je zabranjeno i učinjeno je sve da se zaboravi. Budući da je komunizam pao, a nacionalizam rastao, navijači su odlučili da se svi stanu pod jedno ime i odlučeno je da to ime bude “Torcida Sandžak”. Ime Torcida je uzeto od dobro poznatih fanova širom Brazila, Hrvatske i drugih zemalja u Europi, a ime Sandžak je uzeto da bi se predstvljao grad, region, nešto jednistveno za našu Torcidu. Od tog dana pa nadalje, Torcida Sandžak je prisutna svim utakmicama kod kuće i na strani fudbalskog kluba Novi Pazar i bila zaštitnik grada Novog Pazara tijekom rata. Moto Torcide Sandžak je “Na braniku grada - nekada i sada”.

Rane ’90-te.

Kako je raspad bivše Jugoslavije počeo 1991, počeo je i raspad kvalitetne domaće fudbalske lige. Nekadašnji derbiji se nikad više neće odigrati (bar ne u nekoj jedinstvenoj ligi), i mnogi rivali se više nikad neće susresti ponovo. Došlo je vreme da ustanu neke nove grupe i da se stvore nova rivalstva. Neke manje grupe su odjednom su dospele na naslvonice vijesti i novina. Jedna od njih bila je i Torcida Sandžak. Najveći podvig, ako se može tako reći desio se Oktobra 1993 godine, kada je FK Novi Pazar ugostio FK Priština iz Prištine. Tijekom te godine, Bosna, domovina svih Bošnjaka, uključujući Bošnjake iz Novog Pazara, je bila duboko u ratu. Jedan od ratnih kriminalaca koji su bili u Bosni bio je predsednik FK Priština, klub koji gostova u Novom Pazaru tog dana. Ime tog čoveka je Željko Ražnatović, poznatiji svima kao Arkan.

p.s Uskoro nastavak..
Pazar je dio zivota mog on ce biti sampion!

Prizrenac

Početnik

(5)

 • »Prizrenac« je autor ove teme

Postovi: 23

Datum registracije: 23.03.2009

 • Poruku poslati

5

Petak, 03. April 2009

evo još malo, povodom godišnjice

jedan snimak slabijeg kvaliteta sa marakane, gdje su TS bodrili reprezentaciju BiH

TS je inače vjerni navijač BH ali i reprezentacije Turske8)
Mora se priznati da nisu baš naklonjeni sportskimekipama Srbije 8o što je posebna priča, kada su u pitanju razlozi i sl

Pored Marakane, bodrili su BH i u više drugih navrata, između ostalog bili su prisutni i na posljednjoj utakmici u Zenici BH-Belgija:
Neki dan, pričam jednom prijatelju o godišnjici TS, sjetih se kako sam i ja nekada nosio šalove sa tim natpisom (ustvari tada i nije bilo šalova :D više smo pravili transparente od čaršafa i sl :D) i spomenuh kako i na ovom forumu postoji topic koji sam otvorio povodom godišnjice TS! :]

Tada mi on reče da će mi poslati sliku putem e-maila, odnosno animaciju...
Meni se jako svidjela!
Pa evo postavljam je i ovdje za sve ljubitelje TS, i posebno za ljubitelje Sandžaka ;)

TORCIDASANDŽAK - NEDAMSANDŽAK:


na-braniku-grada

Zlatna sredina

(-24)

 • »na-braniku-grada« je muško

Postovi: 226

Datum registracije: 25.08.2008

Lokacija: 7 Bosanski Sandzak

 • Poruku poslati

6

Petak, 10. April 2009

Nastavak..

Iako je ime bilo zabranjeno navijači nisu prestajali da dolaze na stadion. Morali su korsititi drugo ime, druge pesme ali osećaj je je bio tu. Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja da se navijači ubace na stadion, napokon je to pošlo za rukom 1998 godine, okupili smo se svi pod imenom Ultra Azzuro. Momci koji su oformili grupu bili su isti oni koji su pre devet godina oforili Torcidu Sandžak.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Lucani1998.jpg
Protiv FK Mladost Lučani 1998

Ništa se nije promenilo. Zadnji rat nestajuce Jugoslvije desio se 1999 i izgubljen kao i svi prethodni, režim Slobodana Miloševića je pao. Torcida Sandžak je odlučila da je vreme da se to ime vrati na stadion. Deset godina od zvaničnog osnivanja grupe ime i grupa se vraća na stadion. Većina je raširenih ruku dočekala taj povratak, dok je nekolcina momaka ostala pod zastavom Ultra Azzuro. Jedini problem je bio da li će obe egzisirati.


http://upload.wikimedia.org/wikipedi...eRaska1999.jpg
Protiv FK Bane Raška in 1999


21. vijek i sadasnjica

Zajedno sa Ultra Azzuro-om, Torcida Sandžak gostima nikada nije dozvolila da se osjećaju kao kod kuće. Niko nepozvan nije dobrodošao. Grad je postao poznat kao „Zabranjeni grad“. Torcida Sandžak je išla širom zemlje sa FK Novi Pazar, posećujući veće gradove kao što su Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac i ostali. Najviše incidenata se događalo sa komšijama iz Raške i Ivanjice. FK Novi Pazar je diskvalifikovan iz Druge lige 2002 godine, kad su došli navijači iz Ivanjice i kada ih je Torcida Sandžak napala. Tada su gostujući navijači prebijeni, a neki su čak bili bacani i sa trbine, da im se ukaže dobrodošlica.
2003. posle lako osvojene Treće lige FK Novi Pazar se vratio. Teško je reći koliko je Torcida tada brojala ali zvanično 1.436 članova je plaćalo članarinu. Međutim taj broj nije bio relan jer je bilo jos mnogo vise onih koju su dolazili na stadion, nosili obilježija pjevali pjesme..

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...b/Np-uzice.jpg
Protiv Slobode iz Užica 2003 godine

Zanimljivo je to da pripadnici Torcide Sandžak nisu bili smo iz Novog Pazara. Torcida Sandžak je imala i dan danas ima pripadnike iz cijelog Sandžaka i širom svijeta. Ranije su postojala jaka jezgra grupe u Sjenici, Tutinu, Rožajama. Bili su sa Torcidom i kod kuće i na st rani i dobrim i lošim vremenima. U martu 2004 godine, Torcida Sandžak je dobila svoju drugu najveću bitku, kada je FK Novi Pazar ugostio FK Rad iz Beograda. U Novi Pazar, je došlo nekoilko stotina navijača FK Rad (a nisu bili samo oni, bilo je četnika iz cijele Srbije, opet) i počeli da napadju zapadnu, mirnu tribinu stadiona. Navijači FK Novi Pazar su tada bili na istočnoj tribini. Kad su neredi počeli, pripadnici Torcide Sandžak su preskočili ogradu, pretrčali teren i ušli u borbu sa navijačima Rada. Došlo je do opšte tuče koja je trajala nekliko minuta, onda se umiješala policija i navijači Rada su izbačeni van. Nekoliko manjih napada je izvršeno na navijače Rada na ulicama grada. Oko 20 ljudi je bilo povređeno, 10-ak je zatražilo poomoć u medicinskom centru.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...rcaSandzak.jpg
Protiv FK Loznica 2004

Poslije pet godina ko-egzistencije dvije grupe, neki ljudi, zbog nekog njihovog interesa odlučili su da osnuju svoju grupu i nazvali je “Ekstremi”. Problem je nastao kada su drugi momci odbili da se pridruž Ekstremima. Ovo je razdvojilo sve tri grupe i puno mržnje je stvoreno između tri grupe. Da bi sve bilo jos gore, fudbalski savez kažnjava FK Novi Pazar da 12 utakmica mora odigrati van Pazara, jer je stadion suspendovan. Najteža kazna u cijeloj zemlji pa i šire. Od stvari nisu iste. Godine lete preostali navijači čine sve da se povrati navijačko tijelo na stadione, ista borba kao u vrijeme Slobodana Miloševića deceniju ranije. Puno tog se izdešavalo, Ultra Azzuro i Ekstremi su se ugasili, a za to vrijeme osnovana nova grupa Blue White Boys, koja je sad ugašena, dok su Ua i Ekstremi ponovo aktivni.
Jedno je sigurno Torcida Sandžak je uvijek bila tu i biće.. Još dugo!
http://en.wikipedia.org/wiki/Torcida_Sandzak
JEDAN KLUB - JEDAN GRAD- JEDNA GRUPA,TS FOREVER
Pazar je dio zivota mog on ce biti sampion!

na-braniku-grada

Zlatna sredina

(-24)

 • »na-braniku-grada« je muško

Postovi: 226

Datum registracije: 25.08.2008

Lokacija: 7 Bosanski Sandzak

 • Poruku poslati

7

Ponedjeljak, 04. Maj 2009

Posljednji grafit
Medicinska skola NP


Pazar je dio zivota mog on ce biti sampion!

na-braniku-grada

Zlatna sredina

(-24)

 • »na-braniku-grada« je muško

Postovi: 226

Datum registracije: 25.08.2008

Lokacija: 7 Bosanski Sandzak

 • Poruku poslati

8

Četvrtak, 21. Maj 2009

Nova serija majici.
Prenijeto sa foruma TS1989


Majice stigle,slike kasnije..A evo i slika :Pazar je dio zivota mog on ce biti sampion!

na-braniku-grada

Zlatna sredina

(-24)

 • »na-braniku-grada« je muško

Postovi: 226

Datum registracije: 25.08.2008

Lokacija: 7 Bosanski Sandzak

 • Poruku poslati

9

Subota, 23. Maj 2009

Kad ja podjoh na Bembashu:]
Pazar je dio zivota mog on ce biti sampion!

Social bookmarks