Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

1

Utorak, 28. Septembar 2004

Tragedija zvana Emir Kusturica 2


Pozivam moderatora da spoji ovu temu sa onom koja je zatvorena, jer su se pojavili ocigledni dokazi o umijesanosti cuvenog rezisera u genocid protiv muslimana u Bosni. Mozda ce covjek dozivjeti da dobije i nagradu za zivotno djelo koje se ovih dana dodjeljuju u Hagu.

Naime, suđenje Monitoru, ovoga puta po privatnoj tužbi za klevetu srpskog reditelja Emira Kusturice, počelo je - greškom. Advokat tužitelja, Marika Novaković, saopštila je da je u međuvremenu uvidjela da nema zakonskog osnova za tužbu protiv Esada Kočana, glavnog i odgovornog urednika Monitora, koji je u tužbi bio naveden kao prvooptuženi. Tako da joj je na raspolaganju ostao Andrej Nikolaidis, pisac tuženog teksta "Dželatov šegrt".

Nakon što se izjasnio da je razumio ali ne priznaje optužnicu, Nikolaidis je potvrdio da je tuženi tekst napisao sa punom sviješću i odgovornošću. On je naveo kako je angažman Emira Kusturice na srpskoj strani u ratu u Bosni bio javan, kako je njegova podrška Slobodanu Miloševiću bila javna i kako je, napokon, javna bila i njegova saradnja sa RTS-om, srcem Miloševićeve propagandne mašine. Otud je Kusturica javno bio na strani dželata, koji je danas u Hagu, ne na strani žrtve. Upravo onako kako je navedeno u tekstu "Dželatov šegrt".

Nikolaidis je potom naveo da je o Kusturičinom angažmanu na strani zločinačkog pothvata kojim je rukovodio Slobodan Milošević više puta pisano, između ostalog i u Monitoru. Stanko Cerović tako u Monitoru od 2. juna 1995, u tekstu pod naslovom "Trijumf manipulacije" piše o Kusturičinom filmu "Underground" i rediteljevim političkim i vrjednosnim stavovima o ratu u Bosni.
Citirano

Tajni razgovori o etničkom čišćenju

Da je Emir Kusturica ne samo davao političke izjave u korist dželatske strane u ratu u Bosni, nego i aktivno politički djelovao, Nikolaidis je potkrijepio riječima samog reditelja. Kusturica u NIN-u 1997. piše kako je organizovao (režirao?!) susret Alije Izetbegovića i Dobrice Ćosića u sarajevskom hotelu Holiday Inn, na kojem se razgovaralo o humanom preseljenju stanovništva u Bosni. U narednom broju NIN-a Dobrica Ćosić, svjestan da ovakva izjava mora zanimati sud u Hagu, reaguje i tvrdi da sa Izetbegovićem nije pričao o etničkom čišćenju u Bosni, našto se Kusturica opet javlja i tvrdi da se o tome na sastanku koji je on ugovorio ipak jeste pričalo. "Ako ovo nije dokaz o involviranosti Emira Kusturice u politička zbivanja, onda ne znam šta jeste", rekao je Nikolaidis.http://www.monitor.cg.yu/arhiva/a_715_19.html
http://www.monitor.cg.yu/arhiva/a_716_17.html
http://www.monitor.cg.yu/arhiva/a_717_16.html
http://www.monitor.cg.yu/arhiva/a_718_16.html"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

PASHA

Zlatna sredina

(5)

 • »PASHA« je zabranjen

Postovi: 182

Datum registracije: 29.01.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Utorak, 28. Septembar 2004

Selam Alejkum Dobri Ljudi...

Na tog "covjeka" uopste ne treba trositi rijeci imam isto misljenje o njemu kao i prema Fikretu Avdicu, Sejdu Bajramovicu, Rasimu Ljajicu, Rahmanu Morini.

Selam Alejkum...

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

3

Utorak, 28. Septembar 2004

Citirano

Orginalno od PASHA
Selam Alejkum Dobri Ljudi...

Na tog "covjeka" uopste ne treba trositi rijeci imam isto misljenje o njemu kao i prema Fikretu Avdicu, Sejdu Bajramovicu, Rasimu Ljajicu, Rahmanu Morini.

Selam Alejkum...


Ada dje nadje Sejda Bajramovica da tu pominjes... on ti je malo dijete prema Kusti.


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

 • »carsijaner« je zabranjen

Postovi: 71

Datum registracije: 25.09.2004

 • Poruku poslati

4

Utorak, 28. Septembar 2004

Citirano

Citat:

Citirano

Orginalno od PASHA
Selam Alejkum Dobri Ljudi...

Na tog "covjeka" uopste ne treba trositi rijeci imam isto misljenje o njemu kao i prema Fikretu Avdicu, Sejdu Bajramovicu, Rasimu Ljajicu, Rahmanu Morini.

Selam Alejkum...Ada dje nadje Sejda Bajramovica da tu pominjes... on ti je malo dijete prema Kusti.


HA HA HA HA HA !!! Dobar si brate!!!

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

5

Utorak, 05. Oktobar 2004

[SIZE=5]Zašto srpski decki vole Kusturicu? [/SIZE]


Fenomen Kusturica, koji se može objasniti samo zapadnoevropskom pretežno levičarskom ignorancom, neznanjem i širom kolonijalnom samouverenošću i neodgovornošću, došao je svome kraju. Ovi prostori više nisu nikakva medijska senzacija. Svi se trude da se ponašaju što više evropski, kako bi što lakše i brže prevarili Evropsku zajednicu, a onda će već lako. I Kusturica je konačno tamo gde pripada – u zabitome srpskome selu, napravljenom za njega. O filmu ne treba gubiti ni reči, ni vremena. To je verovatno onoliko genijalno koliko su to bile i prethodne manipulativne slikovnice rečenog autora. Očekivati da će se u glavi zalivenoj plitkim laskanjem, uprkos svim privilegijama i lakim rešenjima, iznenada roditi kritička ili bar paradoksalna i zaumna misao potpuno je nerealno. Kusturica ima svoje nesumnjivo srpske zasluge – elegantna odbrana Miloševićevog režima u nevreme, prikazivanje Roma kao najšarenije znamenitosti ’cirkusa Balkan’, animalnost, pokvarenost i glupost uvijene u tzv. vizuelnu poeziju, koja se sastoji od beskonačnoga samocitiranja, i najzad opšte zadovoljavajući stav prema ženama koje su silovane, bivene i ciče, kao i u prethodnih zlatnih 40 godina srpskog filma. No, je li sve to dovoljno da izazove poluosmeh na licu Koštunice smanjen na normalu, široki osmeh akademika Bećkovića i izazove bar drhtaj usnica strogo kontrolisanog Borisa? Očito jeste, ali ima i drugih antropoloških i kulturno zanimljivijih razloga.

Citirano

Emir Kusturica:

Kao gledalac koji voli da gleda filmove od Brus Lija do Bergmana, ja pokušavam nešto što otprilike Cigani u svojoj muzici rade – da spajam nespojivo, i na jedan, rekao bih, eklekticni nacin udružujem taj veliki raspon izmedu oduševljenja nad naivnošcu Brus Lija i ozbiljnosti, recimo, Bergmana.Lingivisticka simpatija

Kusturičina svojevolja sa novinarima zapravo je ono isto što smo čuli na svim njegovim javnim pojavljivanjima, dodelama nagrada i intervjuima. Dečko je beznadežno neverbalan, što budi i druge sumnje epistemološkog, kognitivnog tipa. Drugim rečima, nema bog zna šta da kaže. No, došao je trenutak kada neverbalnost treba da doživi nešto što bismo nazvali ’interpretacio Serbika’, dakle da ga lokalni mudraci protumače i klasifikuju. Pojava akademika Bećkovića je tu ključna. Besmrtnost je, u slučaju akademika Bećkovića, postignuta već time što je u davnim ’80-tim njegovom zaslugom sve što je muško poreklom iz dinarskih krajeva, upoznato sa većinom slova ćirilice i sa gotovo polovinom padeža, ušlo u Udruženje književnika Srbije. Druge usluge tokom godina - kao što je formiranje javne ratoborne poetike epskih formula, sa kojima se na junačkim usnama moglo elegantno pasti rasutih creva od Slavonije do Hercegovine, zasluge za uništavanje opozicije protiv Miloševića, za opštu misogoniju današnjeg društva Srbije, za veličanje ratnih zločinaca, za zaslepljivanje masa – samo pojačavaju skup uslova za besmrtnost. I za sve to vreme jezik akademika Bećkovića ostao je isto onoliko bez značenja i isto onoliko oralno gromopucatelan, kao što je bio u praistorijsko doba pričanja viceva u kafanama. Ko bi bolje razumeo Kusturičina zaplitanja i nemogućnost izražavanja? Ko bi bolje verbalizovao Kusturičinu, izvinite na izrazu, poetiku?

Citirano

Emir Kusturica:

Prvi gledaoci su bili seljani juce. I moram da priznam da sam bio dirnut kako su se oni lijepo obukli, kao da idu kod doktora.Vizuelna simpatija

Boris Tadić bi konačno dobio više boje i oblika kada bi se okružio sirenama, satirima, nimfama, Kentaurima, jednorozima, gnomima i sličnima. Kako to, nažalost, ne može da se izvede, odnosno kako suzni tandem – Dobrica Ćosić, tata Tadić – nema širu upotrebu sem predsedničke inauguracije, Kusturičina pojava sa vozićima, zabacivanjem pramenolikih masnih lokni i ostalim rustikalnim okolišom ispunjava upravo ovu nužnu potrebu najboljeg od svih loših rešenja u srpskoj politici. Predsednik Tadić izvesno nije mogao naći strasnu, opasnu, politički izazovnu ženu za ovakvu ulogu, recimo, neku od srpskih veštica koje još uvek govore o odgovornosti i ratnim zločinima, nije mogao napraviti prijem za žene u crnom, i nije mogao pozvati Natašu Kandić na neku savetodavnu funkciju. Zato je tu Kusturica – najbolja moguća šabesa od malo kulture, malo politike, malo rock’n’roll. Možda će neki budući glasači to ipak upisati u raboš.

Citirano

Emir Kusturica:

E sad, malo promocije za Drven grad. To je mijesto zamišljeno da bude prostor za moralno-estetsku obnovu naroda. Namjerno govorim naroda ne zato što je B92 tu, nego zato što ja podrazumevam da su svi narodi jednaki i imam definisano nacionalno osijecanje, što je danas, nažalost, sramota.Pojmovna simpatija

Najtemeljitiji od svih u triju, Vojislav Koštunica u Kusturici vidi sve svetle elemente prošlosti – ašik sa vlašću, sa oružjem, relativizovanje zločina i sve mogućne konceptualne osnove jednog velikog budućeg prijateljstva, u kome bi i dalje bilo mogućno govoriti ponižavajuće o Haškom sudu i Evropskoj zajednici, uz mogućnu prisutnost svetskih medija, snižavati temperaturu kada se spomene Sarajevo, imati mali alibi za pljuvanje po Hrvatima u budućoj tesnoj trci, i uopšte sve što treba devalorizovati onim neponovljivim stilom raje i polovinom usta. Tri ugledna posetioca na premijeri novog Kusturičinog filma – akademik Bećković, Boris i Vojislav Koštunica – imaju, dakle, jake simpatičke odnose sa Kusturicom, koji izvesno ništa bolje nije ni zaslužio. Preostaje li išta nama ostalima? To, da ćemo kad-tad biti kažnjeni gledanjem novog Kusturičinog ostvarenja na televiziji.


http://www.b92.net/radio/emisije/pescani…yyyy=2004&mm=10"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Social bookmarks