Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Dinna_

Zlatna sredina

(10)

  • »Dinna_« je žensko
  • »Dinna_« je autor ove teme

Postovi: 460

Datum registracije: 01.04.2003

Lokacija: vrtim se tudekanke

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 11. Mart 2004

Turci na Balkanu

Nesto sada sedim i razmisljam sa kavom temom da vas opet iznenadim pa rekoh malo da kompkamo u istoriji. Interesuje me nesto vise o Turcima na Balkanu.

Evo mali pogled u istoriji...

Pošto su porazili srpsku vojsku u dve ključne bitke: na reci Marici 1371. gde je poražena srpska vlastela iz Makedonije i na Kosovu Polju 1389, gde je poražena vojska kneza Lazara, koji je tada bio najjači oblasni vladar u Srbiji i komandant vojske svojih vazala. Bitka na Kosovu je definitivno rešila sudbinu Srbije, jer nakon nje u zemlji više nije bilo sile koja bi mogla da se suprotstavi Turcima. To je bio nestabilan period u kome su vladali sin i naslednik kneza Lazara despot Stefan Lazarević, koji je bio pravi vitez evropskog tipa, vojskovođa i pisac, a zatim njegov rođak Đurađ Branković, koji je prestonicu države preselio na sever, u novoizgrađeni grad Smederevo. Turci su nastavili svoja osvajanja sve dok nisu uspeli da zauzmu celu teritoriju srpske države 1459. godine, osvojivši Smederevo. Srbija je bila pod vlašću Otomanske carevine skoro pet vekova.

Izvolite...
[SIZE=2] Veseo čovjek je kao sunce; kud god ide osvjetljava[/SIZE]


Bosnjaaak

Zlatna sredina

(10)

  • »Bosnjaaak« je muško

Postovi: 245

Datum registracije: 17.05.2008

Lokacija: Luksemburg

  • Poruku poslati

2

Srijeda, 28. Maj 2008

posto je tema Turci na balkanu desilo se to mnogo ranije nego 1371.god.Jos za vrijeme vladavine Cara Urosa I koji je bio na vlasti od1243-1276.god. Ratujuci protiv Vizantiskog carstva u svojim vojnim redovima je imao oko 20.000 turskih vojnika.Eto u to vrijeme se pojavljuju Turci na teitoriji Donje mizije tojest Stare Raske Drzave.
[SIZE=3]Samo naukom mozemo doc do istine...[/SIZE]

Social bookmarks