Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

šejla

Učenik

(10)

 • »šejla« je žensko
 • »šejla« je autor ove teme

Postovi: 118

Datum registracije: 19.05.2008

Lokacija: njemačka

 • Poruku poslati

1

Petak, 31. Oktobar 2008

TUTINSKO PISMO
Merhaba ti . Eve Hikmete de uzeh olofku da ti na ovo trohu ćahata našaram par riječi . Ko prvo da pitam za zdravlje ? Služili te đovda ? Jeli ti hladno ? Imaš li šta da jedeš i da piješ ?
Ono desno rame što je proljetos poboljevalo jel sadek dobro ? Pričuva se ! Ima li posla , bijes ga gonijo ko ga izmisli .- Bogome ja se šaljim –šta bi čineli da ni nije još toga .
Za nas da ti reknem da smo svi , fala velikome Allahu - Dželješanu , dobro , barem u hudžut , a s pameću , kako ko !
Babo i mama su ti mahsuz selam . Mama ti poručuje da obukujuješ vunjenu majcu i debele čarape , svaka boles od nogu počinje .
Kot nas je udarijo velik snijeg . Heftu dana deca nisu išla u školu . Tek prekjuče rasprtili nekako jedan puteljak , pa su jutros sva otišla . Posla ti nikujeg nemamo . Sve poravnali i primićemo za sofru gotovine . Pića će , galiba , za trohu da nam zafali . Gara odbila –tri joj hefte do teljenja . Ofcama smo turili tor podno kotara .

Deca su ti dobro i zdaravo , na danove rastu , malo –malo , pa te spomenu . Obadvoica idu u školu . Ha se vrnu latu sljenčuge i na fuljaljku . Cipacitavi se kvasni učinu . Ne mogu him ništa , sva deca tako . Čora nam , mašala , lijepa ponapreduje , ista ti : vede nos , kat se osmehne , sve joj tvoje . Moram da je odbijem od sise . Porasli joj zubići pa me živu odera . A mlijeko mi uginulo .

Kot mojija poodavno nisam bila . Majka veli ovo za kuji dan kad se deca pušću , da odem jednu heftu . Smijem li ? Ako otidnem sal ću dva – tri dana . Mlogo mi heftu . Odek nekog posla nema , to trohu hljeba mogu i njih dvoje časkom da ispeču . Jedno dok pomuze , drugo će da umijesi .

Ovo što me pitaš za sestru ti , ne umijem ništa da ti izgovorim . Ona je devojka na policu . Tu školu završuje . Za ono vremena dok bide u kuću ja ne mogu da joj vidim mahane . Naopošljena je , vrijedna , čiste ruke , kućevna i hele nejse . Sade to što si čuo , te me pitaš , ja to neznam – šta čini u te škole i po autobusa –niti mogu da znam . Kako ću ? Galjba dušman hoće da je obijedi , da joj naturi , na obraz da joj udari . Ja to tako , a ti bolje znaš , muško si .

Kat smo primili ono pismo , svi smo se uzbunili . Ona je heftu dana plakala i klela se da o tome nema ni habera – ne bi to učinela za cipacijo dunja . Iskušavala sam je , ništa ne
doznah .

Hoću još ovo da ti reknem . Ot onija para što si poslo kupila sam idare i sve ko što si poručijo.
Dva šorvana i kovanu petolirku – to ako dočekamo da ženimo i udajemo . Mene sam obuću uzela . Deci sve od kape do čarape . Tvojoj majki dvanes metara duple širine , čiste svile , za dimiluk . Skrojile smo i sašile . Besa ti je , da je za nevestu , ne bi bilo sramota . Babu smo uzeli paltu , kapu i tri kila duhana . Njozi sam dala pare da kupuje šta sama želi , sadek moda drukša .

A vidiš li ti de mi prista što ono ido kot učiteljke Milunke na kurs . Ti cirkuzaš samnom , a poljedni sade !

Skoro sam snila san , da bide pret hajir i pret dobro . Ko stigo ti , pa pritisko da me grliš , pa ljubiš , pa ljubiš –ihaa , šta si me tu noj ozljubijo . Za cipacijo život toljko se nismo hajali , koljko tu noj . Čini mi se ona krvet će podamnom da izgori ot vatre . Kad se probuih sva u golu vodu . Digoh se i promijenih veš . Mlogo sam ti se uželjela . Izgore mi moja mladina .
Evo de ova ćahat gužvam i stišćem u njedra , među sise , da ti prenesem vatru !

Sprži me ta vatra . Pomiriši ga čućeš onu dihnu , ko kat smo se prvi put hajali . Kad si me na prevaru poveo u kotar , na lanjsku slamu –ne žalim sa svojojem sam čojekom , jok ka ove današnje sa modom . Prekide mi se ćahat !

Mahsuz selam i povedi računa šta činiš . Te su Švapkinje pogane , vrijeme hi ukapilo . Javise kat mogadneš i tako . Ne umijem sve da ti reknem što šćedo , al hairli bilo , drugi put će sve bolje ...

Tutinac

Zlatna sredina

(10)

 • »Tutinac« je muško

Postovi: 457

Datum registracije: 05.09.2004

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

2

Subota, 01. Novembar 2008

Woooow šejla, mislim stvaaaarno odusevljeni smo ovim tvojim remek djelom...bas si nas zabavila ovdje...ushiceni smo tvojim talentom za pisanje...
[SIZE=3][SIZE=4]"VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO"[/SIZE] [/SIZE]

emir-RA

Zlatna sredina

(26)

 • »emir-RA« je muško

Postovi: 455

Datum registracije: 03.07.2008

Lokacija: BIH okolina Tuzle

 • Poruku poslati

3

Subota, 01. Novembar 2008

hahahahaha - halalite mi ali ja moram da se smijem :)) kako samo orginalan sandžački naglasak sa onim naglašenim ( Lj )

ali zaista mislim sve najbolje - neka me ne svati nitko pogrešno :)
Na vatru odgovori vatrom !

šejla

Učenik

(10)

 • »šejla« je žensko
 • »šejla« je autor ove teme

Postovi: 118

Datum registracije: 19.05.2008

Lokacija: njemačka

 • Poruku poslati

4

Subota, 01. Novembar 2008

Isto se i ja nadam da se neko nije naljutijo . Ovdje se samo radi o specifičnosti dijalekata , koji vrijedi upoznati . A nikako sam sadržaj pisma .

kelam

Početnik

(10)

 • »kelam« je muško

Postovi: 28

Datum registracije: 16.03.2008

Lokacija: Minhen

 • Poruku poslati

5

Subota, 01. Novembar 2008

selam

Necu reci nista o pismu ali nacin izrazavanja je uistinu tipcan za taj kraj.
Milo mi je sto danas ima neko ko cuva svoj jezik (pa makar on smijesno zvucao nekom )

Jedina zamjerka za zadnji dio pisma , mislim da je unistila onu ljepotu na pocetku , zato ti savjetujem da ga izbacis. Ne zbog samih rijeci koje koristis vec stila, smatram da on u potpunosti odudara od namijenjenog.

mahsuz selam


šejla

Učenik

(10)

 • »šejla« je žensko
 • »šejla« je autor ove teme

Postovi: 118

Datum registracije: 19.05.2008

Lokacija: njemačka

 • Poruku poslati

6

Subota, 01. Novembar 2008

Možda si u pravu ali ja nisam pisala taj članak , to jest ja nisam autor postavljenog texta ,već sam ga samo kopirala sa drugog sajta i postavila ga ovdje zbog toga i ne mogu izvršiti ispravku . Znam da su poneki ljudi osjetljivi na neumjesnu riječ , da ne kažem "stidljivi su " ali gledano sa druge strane takvih riječi ima u književnosti dosta , jer opisuju osjećaje . U ovom pismu punom naiviteta ipak neka prevlada savršenstvo dijalekta koji se ne smije zaboraviti . JOŠ JEDNOM SE IZVINJAVAM SVIMA ONIMA KOJI SU SE NAŠLI UVRIJEĐENI . aKO PROČITATE MOJE TEXTOVE PRIMIJETIĆETE DA JA NIKADA NE UPOTREBLJAVAM SLIČNE IZRAZE .

emir-RA

Zlatna sredina

(26)

 • »emir-RA« je muško

Postovi: 455

Datum registracije: 03.07.2008

Lokacija: BIH okolina Tuzle

 • Poruku poslati

7

Subota, 01. Novembar 2008

Mislim da nema apsolutno nikakve potrebe da se ti Šejla izvinjavaš bilo kome pa taman i da si lično autor ovog pisma. Prva stvar : pismo je svo dobro od prve od zadnje riječi i da se bilo šta izbaci izgubilo bi svoj smisao i poruku. Druga stvar : što se tiče naglaska smatram da samo na ovom naglasku na kojem je pisano može zvučati dovoljno dobro, uvjerljivo jednostavno rečeno ovako slikovito. Ja se niukom slučaju nisam rugao naglasku kao što znam da nije ni Šejla, a siguran sam sto posto da na bilo kom naglasku koja imamo na području bivše Jugoslavije pa ni BIH da je pisano nebi bilo ovako simpatično. Tko misli drugačije neka ga proba prevesti na neki od drugih naglasaka, ali neka to podijeli sa nama ovde.
Al unaprijed mu savjetujem da to ne čini. Ja nisam Sandžaklija ali pismo opisuje sliku iz jedne muslimanske sredine pa sebi dajem za pravo da budem ponosan na njega. I ja ću ga sebi kopirati.
Na vatru odgovori vatrom !

Maputo

Učenik

(10)

 • »Maputo« je muško

Postovi: 113

Datum registracije: 13.11.2006

 • Poruku poslati

8

Subota, 01. Novembar 2008

Evo jos jedne teme na forumu koja obiluje dijalektom karakteristicnim za nas region :).

http://forum.novipazar.org/thread.php?th…20ziva%20istina

Meni je bilo veoma interesantno za citati, jer su mahom (tragi)komicne situacije opisane :)...

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

9

Subota, 01. Novembar 2008

zanimljivo i originalno! ;) ;) ;)
,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

buco

Učenik

(10)

 • »buco« je muško

Postovi: 94

Datum registracije: 06.07.2008

Lokacija: sarajevo

 • Poruku poslati

10

Nedjelja, 02. Novembar 2008

Jako dobro sagledavanje specifičnosti govora ruralnog stanovništva u Tutinskom kraju. Zanimljivo je da postoji spcifikum komuniciranja različit čak od sela do sela, od grada do grada u Sandžaku. Neke riječi su skoro izumrle i mogu se samo još sresti u udaljenim selima Sandžaka, a karakteristično je da se "modernim" riječima ne može iskazati pun smisao izrečenog. Tako recimo riječ "đovda" ne može se zamijeniti adekvatno sa nijednom riječju, takvih riječi i izraza ima na pretek, to je bogastvo našeg jezika i njega treba obnavljati, nikako nipodaštavati. Za početak ovakva pisma su simpatična, a pisac je itekako načitan i vičan da kroz pismo nasmije publiku i kaže nešto više od sadržaja priče.

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Nedjelja, 02. Novembar 2008

Lepo recno buco.

TO je specificnost naseg jezika, ovog podneblja, nesmemo zabotravljati te stare reci, jer su one nase pravo bogastvo.
Nikada ne mozete izraziti neke stvari modernim recima kao onim pravim starim, NASIM recima.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

šejla

Učenik

(10)

 • »šejla« je žensko
 • »šejla« je autor ove teme

Postovi: 118

Datum registracije: 19.05.2008

Lokacija: njemačka

 • Poruku poslati

12

Ponedjeljak, 03. Novembar 2008

Ćamil Sijarić (rahmet mu duši ) je najljepša svoja djela pisao "Bihorskim dijalektom ) i upravo ta djela su imala posebnu draž i leksičku vrijednost . Upravu je Gospodin koji reče , da ima raznih dijalekata koji zamiru , što i ja smatram velikim gubitkom jednog dijela bošnjačke kulture zato , jer nam ti dijalekti upravo govore nešto iz prošlosti iz onih autentičnih izvora , prije moderizma . Ja sam recimo u mom romanu pisala dijaloge koji su tipični za jedno područje u kome se radnja odvija ,jer se radi o dva čovjeka koji živeći na selu nisu promijenili način govora koji se recimo etablirao još iz ranog osmanlijskog doba , a koji nažalost više ne postoji .

Mehdi

Učenik

(16)

 • »Mehdi« je muško

Postovi: 126

Datum registracije: 18.03.2004

 • Poruku poslati

13

Ponedjeljak, 03. Novembar 2008

Ako od "Skoro sam snila san..." do "...ove danasnje sa modom." odstranimo,
(zbog neautenticnosti) onda "Tutinsko pismo" mozemo nazvati malim biserom
sandzacke knjizevnosti.
Autor vjerno prenosi nacin zivljenja, izrazavanja, odnosa u porodici i drustvu,
sedamdesetih godina. Originalno, kratko, istinski. Aferim.


Usput, za mlado momce, koje se smije nepostojecim (za njega nepoznatim)
naglascima u pisanom tekstu. Halalosum.


Bosnjaaak

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosnjaaak« je muško

Postovi: 245

Datum registracije: 17.05.2008

Lokacija: Luksemburg

 • Poruku poslati

14

Utorak, 27. Januar 2009

Nikad ne zaboravi

Samo cuvanjem jezika svog cuvas svoj indetitet.
Aferim draga sestro,Allah nek te nagradi.
Zaboravis li svoj jezik i ti padas u zaborav.
[SIZE=3]Samo naukom mozemo doc do istine...[/SIZE]

Sting Lady

Profesionalac

(10)

 • »Sting Lady« je žensko

Postovi: 752

Datum registracije: 07.08.2005

Lokacija: Kitchener, ON

 • Poruku poslati

15

Utorak, 24. Februar 2009

Ovo "Tutinsko pismo" je, izgleda, napisao Jahja Fehratovic; mislim da je red da pomenemo tu nimalo nebitnu chinjenicu.

Upravo sam na televiziji "Jedinstvo" chula odlomak iz gorenavedenog pisma, koje je odlomak iz njegove knjige "Bedova".

Ispravite me ako greshim, ako se ovaj odlomak nalazi u josh nechijoj knjizi osim Jahjine, ali mislim da je poshteno prema autorima da ih makar pomenemo kad citiramo njihovo delo.

http://forum.novipazar.org/thread.php?th…&styleid=5&sid=

Ima u meni tmine,
no ima u meni i vedrine,
i moja divna sloga.

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

16

Utorak, 24. Februar 2009

Citirano

Orginalno od buco
Za početak ovakva pisma su simpatična, a pisac je itekako načitan i vičan da kroz pismo nasmije publiku i kaže nešto više od sadržaja priče.


Niti je simpaticno a niti smesno.Sve zavisi kako ko stvara sliku ( ako je stvara ) citajuci ovo pismo.Po meni je ovo pismo jadno i tuzno.....nikako mi nije simpatcno a jos manje mi je smesno!
" Bilen alemlere rahmettir "

buco

Učenik

(10)

 • »buco« je muško

Postovi: 94

Datum registracije: 06.07.2008

Lokacija: sarajevo

 • Poruku poslati

17

Srijeda, 25. Februar 2009

Citirano

Orginalno od annonimus

Citirano

Orginalno od buco
Za početak ovakva pisma su simpatična, a pisac je itekako načitan i vičan da kroz pismo nasmije publiku i kaže nešto više od sadržaja priče.


Niti je simpaticno a niti smesno.Sve zavisi kako ko stvara sliku ( ako je stvara ) citajuci ovo pismo.Po meni je ovo pismo jadno i tuzno.....nikako mi nije simpatcno a jos manje mi je smesno!

Volio bih malo više argumenata za ovu tvrdnju. Zar treba bježati od narodnih mudrosti, kojih je ovdje hebet, zar treba zaobilaziti riječi naših starih koje su skoro izumrle namjetanjem "šumadijskog dijalekta", i treba li zaboravljati naše običaje koji kroz patrijahalnu porodicu daju odgovor na neka zagonetna pitanja današnjice.

Bosnjaaak

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosnjaaak« je muško

Postovi: 245

Datum registracije: 17.05.2008

Lokacija: Luksemburg

 • Poruku poslati

18

Srijeda, 25. Februar 2009

TUTINSKO PISMO

Mozda je za pojedince samo nerazumljivo,ili su zaboravili svoje rijeci i obicaje.
Dragi annonimus pa to ti je lahko pitaj baba ili majku,amidzu ili amidzincu,dajdzu ili dajdzinicu.


NE ODRICI SE SVOGA JER CE TE PITATAI KOSI TO TI...
[SIZE=3]Samo naukom mozemo doc do istine...[/SIZE]

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

19

Četvrtak, 26. Februar 2009

Nisam u elementu za odgovaranje, pa cu vam odgovorit narednih dana.


@Bosnjaaaaaakk


Sandzaklija forever and ever :D ;)
" Bilen alemlere rahmettir "

Bosnjaaak

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosnjaaak« je muško

Postovi: 245

Datum registracije: 17.05.2008

Lokacija: Luksemburg

 • Poruku poslati

20

Petak, 27. Februar 2009

Dok se ti malo razhavizas ima vakta jadan cucemo i tvoj haber.

POSTUJ SVOJE DA BI TE DRUGI POSTOVALI
[SIZE=3]Samo naukom mozemo doc do istine...[/SIZE]

Social bookmarks