Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Bosnjaaak

Zlatna sredina

(10)

  • »Bosnjaaak« je muško
  • »Bosnjaaak« je autor ove teme

Postovi: 245

Datum registracije: 17.05.2008

Lokacija: Luksemburg

  • Poruku poslati

1

Petak, 03. April 2009

Tuzili Dobricu Cosica

Tuzili Dobricu Cosica
Jukom Biljane Kovačević-Vučo i Helsinški odbor Sonje Biserko tužili Dobricu Ćosića zbog „izazivanja nacionalne, rasne I verske mržnje i netrpeljivosti“, jer je navodno vređao Albance

BEOGRAD - Komitet pravnika za ljudska prava Jukom i Helsinški odbor za ljudska prava podneli su Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv književnika Dobrice Ćosića, u kojoj tvrde da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Prema rečima predsednice Jukom Biljane Kovačević-Vučo, krivična prijava protiv Ćosića podneta je zbog navoda u njegovoj knjizi „Vreme zmija - piščevi zapisi 1999-2000“.
- Dobrica Ćosić je u toj knjizi, na strani 211, napisao za Albance: „Taj socijalni politički i moralni talog tribalnog varvarskog Balkana uzima za saveznika Ameriku i EU protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda“ - rekla je Vučo i naglasila da Jukom i Helsinški odbor za ljudska prava očekuju da će tužilaštvo postupiti nepristrasno i u skladu sa zakonskim obavezama. Krivičnom prijavom Ćosić se tereti za krivično delo rasne i druge diskriminacije. Biljana Kovačević-Vučo nije želela da za Kurir pojasni razloge koji su njen komitet naveli da tuži „oca nacije“.
Sa druge strane, funkcioner SNS Brana Crnčević tvrdi da je upravo Jukom organizacija koja širi mržnju.
- Od osnivanja do danas taj komitet širi rasnu versku i nacionalnu mržnju pokušavajući to da pripiše drugima. Oni bi trebalo ili da uđu u ovaj novi zakon o zabrani diskriminacije kao posebna jedinica, kako bi bili izuzeti od svake osude javnosti, ili ih treba odmah ukinuti. Dobrici Ćosiću može da se pripiše svašta, ali nikako širenje mržnje. On je jedan od najvažnijih srpskih pisaca, bio je je uključen u sve najvažnije političke događaje stare Jugoslavije i nove Srbije, apsolutno niko ne može da sumnja u njegove dobre namere. Mislim da bi bilo dobro da podnese kontratužbu, jer su njegovi argumenti mnogo ozbiljniji - poručuje Crnčević.
Zorana Stojkovića, funkcionera DSS i nekadašnjeg ministra pravde, nije iznenadio postupak predsednica ove dve nevladine organizacije Biljane Kovačević-Vučo i Sonje Biserko.
- One rade svoj posao, koji su i do sada radile. Što se tiče krivične prijave, mislim da od toga nema ništa, to je moje stručno mišljenje - ističe Stojković.
Vladan Batić, takođe nekadašnji ministar pravde i poslanik DHSS, nije čitao Ćosićevu knjigu, zbog čega ne može da odredi da li postoji pomenuto krivično delo.
- Ako taj citat koji su one navele nije istrgnut iz konteksta, to mi liči na nešto što se može kvalifikovati kao omalovažavanje nekog drugog - smatra Batić.
Za zamenika predsednika SRS Dragan Todorović delovanje ove nevladine organizacije, a posebno Jukoma, predstavlja „moralno i ljudsko dno dna“.
- Komentarisati njihove postupke i sve ono što rade za mene je ponižavajuće - naglašava Todorović
[SIZE=3]Samo naukom mozemo doc do istine...[/SIZE]

  • »Dr.Albieri« je muško

Postovi: 67

Datum registracije: 04.05.2009

Lokacija: negde tamo...

  • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 04. Maj 2009

Izgleda da je svim gorepomenutim akterima izazivanje svestrane i idiotske mrznje isplativ posao,u trenutku kad vecina ljudi svih vera i nacionalnosti jedva sastavlja kraj s' krajem.Nek idu dodjavola.
"Ozeni me majko stara
lepom Fatom iz Pazara"

Social bookmarks