Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Tutinac

Zlatna sredina

(10)

 • »Tutinac« je muško
 • »Tutinac« je autor ove teme

Postovi: 457

Datum registracije: 05.09.2004

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

1

Petak, 18. Novembar 2005

Univerziteti - Drzavni vs Privatni

Ovih dana rasplamsala se polemika izmedju razlicitih interesnih grupa koje forsiraju svako svoje. Neko privatne neko drzavne univerzitete...

U posljednje vrijeme osnovan je veliki broj privatnih univerziteta sto je "odlika zemalja u tranziciji".

Negdje se vise cijene diplome privatnih a negdje drzavnih.

Zanimljiva trzisna utakmica.

Kako je vase misljenje o svemu ovome, za sta ste Vi, ko pruza bolje znanje, odnos cijena - kvalitet ???

Bujrum da promuhabetimo !
[SIZE=3][SIZE=4]"VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO"[/SIZE] [/SIZE]

Tutinac

Zlatna sredina

(10)

 • »Tutinac« je muško
 • »Tutinac« je autor ove teme

Postovi: 457

Datum registracije: 05.09.2004

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

2

Subota, 19. Novembar 2005

Blic – 16.11.2005.

Pravnicima sa privatnih visokih škola osporava se stručnost

Državni fakulteti negiraju privatne

Konferencija državnih pravnih fakulteta uputila je inicijativu Ministarstvu prosvete i sporta da se formira rang-lista svih pravnih fakulteta, i državnih i privatnih, kao i da se izdvoje četiri najbolja čiji će svršeni studenti moći da polažu pravosudni ispit i zatim rade u organima državne uprave, tužilaštvu, sudstvu, advokaturi itd.
- Nedopustivo je da tako odgovorne poslove rade svi studenti koji završe studije na više od 60 odeljenja državnih i privatnih pravnih fakulteta širom Srbije, zato što većina njih ni približno ne ispunjava potrebne kriterijume i standarde. Neophodna je striktna kontrola primene zakona o visokom obrazovanju na pravnim fakultetima - kontrola nastavnog kadra, načina dodeljivanja naučnih zvanja, kao i izvođenja nastave van sedišta fakulteta, zato što, verovali ili ne, postoje studenti prava koji pohađaju predavanja u jednoj fabrici sijalica u Pančevu - kaže za „Blic“ profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović.
Pomoćnik ministra prosvete za više i visoko obrazovanje Emilija Stanković obećala je pomoć po ovom pitanju Konferenciji državnih pravnih fakulteta kroz veću kontrolu Upravnog nadzora Ministarstva, dodao je naš sagovornik. A sve će biti definitivno regulisano novim zakonom o pravosudnom ispitu koji je u pripremi, rekao je Avramović.
Inicijativa da se svršenim studentima privatnih pravnih fakulteta ne dozvoli polaganje pravosudnih ispita, a samim tim i ulazak u advokaturu, sudove, tužilaštva i druge državne organe, suprotna je Ustavu, zakonu i međunarodnim aktima - kaže za „Blic“ profesor dr Nebojša Šarkić, prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“ ističe da je iznenađen što takav predlog potiče od Pravnog fakulteta u Beogradu, koji mora da bude perjanica u tumačenju prava.
- Beogradski Pravni fakultet je iznedrio najveće velikane naše pravne misli i imamo izuzetno poštovanje prema ovoj instituciji. Ali onima koji sada tamo rade to ne daje pravo da budu arogantni i da omalovažavaju druge. Naš fakultet je od Ministarstva prosvete i sporta pre četiri godine dobio legalnu dozvolu za rad u kojoj piše da su naši studenti diplomirani pravnici. Ne osećamo se prozvanim i nijedna inicijativa ove vrste nas ne plaši. Ali ona je kod jednog broja roditelja i naših studenata unela nepotrebnu nervozu i zabrinutost, a neke od neupućenih možda dovela i u zabludu - navodi Šarkić.
Na pitanje da li su mu poznati razlozi za pokretanje pomenute inicijative, profesor Šarkić odgovara:
- Ne znam da li je u pitanju konkurencija ili pokušaj da se odvrati pažnja od stanja na našim državnim fakultetima. O tome neka vodi računa stručna javnost. Privatni fakulteti su neminovnost i ovakvi predlozi predstavljaju bezuspešan pokušaj koji je sličan svojevremenom protivljenju uvođenja višepartijskog sistema ili privatne svojine.
Profesor Šarkić dodaje da jedva čeka formiranje akreditacione komisije koja po novom zakonu na svim fakultetima treba da proveri način studiranja, uslove, kvalitet nastave, broj zaposlenih...
- Ne plašimo se nikakve kontrole, ali ona ne može da bude usmerena samo prema privatnim fakultetima, sa uverenjem da su privatni apriori loši, a društveni dobri. Neka jedna nezavisna komisija izvrši akreditaciju i jednih i drugih i kaže koji su dobri, a koji nisu - kaže dr Šarkić.
Iako je pomoćnik ministra Emilija Stanković Konferenciji državnih pravnih fakulteta, po svemu sudeći, obećala podršku, ona za „Blic“ to nije želela da potvrdi. Niko iz Ministarstva prosvete još ne želi javno da se izjasni u vezi sa inicijativom državnih pravnih fakulteta, koju su podržali i studenti državnih pravnih fakulteta.
M. Ilić - J. Subotić
........................................
Blic – 17.11.2005. - Dragan Galić (urednik)
Podela pravnika
Da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj ima najviše posla za pravnike odavno je svima jasno. Ali da je u Srbiji, u 21. veku, još aktuelna podela na državne i privatne institucije, do juče malo ko je verovao. Da je praksa upravo takva najbolje govori inicijativa Konferencija državnih pravnih fakulteta. Od Ministarstva prosvete zatraženo je da svršenim studentima privatnih pravnih fakulteta ne dozvoli polaganje pravosudnih ispita. U praksi to bi značilo da bi im bio uskraćen ulazak u advokaturu, sudove, tužilaštva i druge državne organe.
Kao glavni argument pisaca ovakvog zahteva naveden je podatak da se kod nas budući pravnici obrazuju na više od 60 odeljenja pravnih fakulteta. Istaknuto je i da većina diplomaca ne zadovoljava potrebne kriterijume i standarde buduće profesije. Možda je to i istina. Ali ko je taj ko sme protiv Ustava, zakona i međunarodnih akata koji zabranjuju svaki vid diskriminacije. U uređenom društvu niko ne bi smeo osporiti pravo na obrazovanje i rad.
Druga je stvar kvalitet nastave. I tu ne sme biti favorizovanja. Ako je Ministarstvo dalo dozvolu za rad i ako prosvetne inspekcije kontrolišu kvalitet nastave, svejedno je ko je osnivač fakulteta. Dakle, licence se stiču i gube. Merilo je upravo program školovanja. Ako se neko oglušio o pravila, sve je jasno, katanac u bravu, a ključ ministru. Sudije bi trebalo da budu samo inspektori.


Blic – 18.11.2005.

STUDENTI NOVOSADSKOG PRAVNOG FAKULTETA P(R)OZVALI DRŽAVU DA REAGUJE

PROTIV PRIVATNIH DIPLOMA U SUDOVIMA, UPRAVI...

(preuzeto iz Dnevnika od 18.11.2005.)

"Stop izjednačavanju nejednakih stvari" osnovni je moto jučerašnjeg zbora studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu posvećenog, kako je formulisano u pozivu, "gorućim problemima nastalim haosom u aktuelnom zakonodavstvu i naglim porastom broja privatnih pravnih fakulteta u celoj Republici". Studentski zbor, kao i peticija čije je potpisivanje u toku (juče do 14 časova sakupljeno je 1.000 potpisa studenata ovog fakulteta koji ima ukupno oko 5.000 akademaca), zahtevaju od državnih institucija da preduzmu odgovarajuće mere kako bi pravosudni ispit mogli da polažu samo diplomirani studenti državnih, a ne i privatnih pravnih fakulteta.

Studenti su svim nadležnim ministarstvima (pravde, prosvste, za državnu upravu i lokalnu samoupravu...), Advokatskoj komori, premijeru i predsedniku Srbije, predsedniku Narodne skupštine Srbije, narodnim poslanicima, kao i sredstvima informisanja, uputili otvoreno pismo u kojem se naglašava da se mora stati u odbranu vitalnih društvenih interesa koji su od značaja za funkcionisanje normalnedržave, a da je edan od najbitnijih interesa dražave njen pravni sistsm. Podsećajući na to da svaka ozbiljna država mora voditi računa o tome koji kadrovi mogu da rade u pranosuđu, državnoj upravi, advokaturi... i visokorazvijene zemlje Evrope, ali i one u tranziciji, “zadržavaju isključivo pravo da u svojim državnim strukturama zapošljavaju pravnike školovane na državnim fakultetima", studenti od naših državnih institucija traže da učine to isto i apeluju "da se stane na put izjednačavanju nejednakih stvari". Pod ovom nejednakošću podrazumevaju razliku u kvalitetu nastavnih programa i ispitnih kriterijuma, te ukupnom znanju studenata privatnih fakulteta, koji, kako stoji u otvorenom pismu, diplome dobijaju uz plaćenu školarinu, po sistemu "ključ u ruke", i studenata državnih pravnih fakulteta koji u svoje obrazovanje moraju da ulože daleko više rada, energije i vremena. U pismu se takođe ukazuje na to da "su studenti privatnih fakulteta mahom bili neuspešni studenti državnih fakulteta, a da sada upadljivo lako dolaze do diploma koje bi želeli da izjednače s državnim".

S obzirom na to da se u Srbiji priprea novi zakoni o pravosudnom ispitu, prvi zahte novosadskih studenata državnim institucijama jeste da u tom zakonu "nedvosmisleno mora biti formulisano da pravo na polaganje pravosudnog ispita imaju samo diplomirani studenti s državnih pravnih fakulteta sa zvanjem diplomirani pravnik". Takođe se traži "da se u organima državne uprave na pravnim poslovima sa službenim ovlašćenjima mogu zapošljavati samo pravnici školovani na državnim fakultetima". Od nadležnih državnih organa studenti zahtevaju da "hitno preduzmu adekvatne mere i kako državni fakulteti i naše obrazovanje ne bi bili obesmišljeni". Oni insistiraju na tome da se svi nadležni i odgovorni izjasne o njihovim zahtevima, a za odgovor su im ostavili deset dana.

ANTRFILE:

PETICIJE I U BEOGRADU, NIŠU, KRAGUJEVCU...
Podsećajući na zaključke Konferencije studenata državnih pravnih fakulteta od 31. oktobra, u kojima se takođe od držannih institucija i organa traži da se uvede red u sistem obrazovanja pravnika kako bi se zaštitili interesi države i studenata državnih pravnih fakulteta, potpredsednik Saveza studenata Pravnog fakulteta UNS-a Milan Babić za "Dnevnik" je rekao da su peticije sadržaja sličnog ovoj novosadskoj napravljene i na ostalim državnim pravnim fakultetima u Srbiji. Od ponedeljka potpisi se prikupljaju na pravnim fakultstima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici a organizuju se i zborovi studenata.

MINISTARSTVO PROSVETE NUDI PODRŠKU
Povodom predloga Konferencije pravnih (državnih) fakulteta Srbije (koji se podudaraju sa zaključcima njihovih studenata) da se studentima privatnih pravnih fakulteta ne dozvoli polaganje pravosudnog ispita, juče se saopštenjem - "komentarom" oglasilo Ministarstvo prosvete i sporta. U saošptenju se kaže da će ovo ministarstvo "podržati svaku vrstu dogovora Ministarstva pravde i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Pravnog fakulteta u Beogradu".

Uz podsećanje na to da je ministar prosvete Slobodan Vuksanović nekoliko puta rekao da "postoji inflacija privatnih fakulteta, posebno u oblasti prava i menadžmenta" i da zato ovo ministarstvo podstiče donošenje standarda i strategije visokog obrazovanja, zaključuje se da "ideja potekla s Pravnog fakulteta u Beogradu deluje logično i prihvatljivo", ali da konačnu reč, kao najkompetentnija, moraju imati ministarstva pravde i državne uprave i lokalne samouprave.

V. ČekićPETICIJA STUDENATA PRAVNOG FAKULTETA U NOVOM SADU

U SUDOVE SAMO SA DRŽAVNOM DIPLOMOM

Studenti prava na državnom univerzitetu traže da se njihovim kolegama sa privatne akademije zabrani polaganje pravosudnog ispita zbog, kako tvrde, nižih kriterijuma na studijama.

(preuzeto iz Blica od 17.11.2005.)


NOVI SAD - Savez stu¬denata Pravnog fakulteta u Novom Sadu pokrenuo je inicijativu da se studentima sa privatnih pravnih fakulte¬ta onemogući polaganje pravosudnog ispita. Glavni razlog zbog koga se stu¬denti državnog fakulteta protive izjednačavanju njihove diplome sa diplomom privatne ustanove je, kako kažu, razlika u kriterijumu.


- Studenti koji nisu uspeli da na državnom fakultetu polože čak ni najlakše ispite odlaze na privatne i vrlo brzo sustižu bivše kolege. To znači da je na tim ustanovama snižen kriterijum, o čemu svedoči i podatak da je na njima prolaznost 99 odsto. Tamo se polažu ispiti koji imaju do 100 strana, a neki predmeti koji su među osnovnim na državnim fakultetima, kao što je rimsko pravo, kod njih ne postoje - kaže potpredsednik Saveza studenata Pravnog fakulteta Milan Babić i napominje da svake godine iz te ustanove ode oko 350 studenata, koji nisu uspeli da zadovolje kriterijume i da deo njih upisuje pri¬vatne fakultete.

- Zbog sniženih kriterijuma sa tih fakulteta izlaze veoma loši stručnjaci. Nemamo ništa protiv da oni rade u privredi, ali ako oni uđu u sudstvo, biće problem. Kako neko može da dosudi 20 godina robije ako ne zna šta je krivično delo - pita se apsolvent novosadskog
Pravnog fakulteta Rajko Marinković.

Studenti novosadskog fakulteta uputiće danas pismo premijeru, ministrima prosvete, pravde, državne uprave i lokalne samouprave, Advokatskoj komori Srbije, predsedniku Skupštine i poslanicima. U prilog svojim argumentima oni napominju da su u brojnim zemljama, pa i u Madarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, Švedskoj zabranjeni privatni pravni fakulteti.


Dekan privatne novosadske Privredne akademije, prof. dr Slavko Carić,

- Na našoj akademiji tri ili četiri studenta rade sa sopstvenim mentorom. Naš plan i program je uskladu sa Bolonjskom deklaracijom, a onaj na državnim ustanovama nije menjan 25 godina – tvrdi profesor Carić

H. Duković

[SIZE=3][SIZE=4]"VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO"[/SIZE] [/SIZE]

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

3

Subota, 15. April 2006

Studiram na privatnom univerzitetu i prezadovoljna sam statusom studenata i nacinom na koji se oni tretiraju na mom univerzitetu. Student je zasticen moguce korupcije od strane profesora sto je slucaj sa drzavnim Univerzitetima gde profesor ne trazi znanje vec novac od studenta. Zatim, student je slobodan da udje u diskusiju sa profesorom ne bojeci se da ce ga ovaj poslije "uzeti na oko", prosto shvatis i tako se osjetis da su profesori u sluzbi studentu a ne obrnuto sto je slucaj na drzavnim univerzitetima. Narocito mislim da je student omalovazen i bezvrijedan na univerzitetima koji posjeduju samo par isturenih odjeljenja s drugih maticnih univerziteta gdje sta god da te "zaboli" nemas kome da se zalis.

Moj,prvatni univerzitet, dopada mi se zbog toga sto prati zivot studenata,organizuje zurke, kulturne manifestacije, posjeduje list studenata i list profesora isl. Dopusta ti da se osjetis sigurnim i zasticenim, osjecas da mozes traziti da ti se u povodu necega izadje u susret i sl. Kratko- nikad ga ne bih mijenjala za drzavni jer sem kvaliteta u nastavi,kvalitet pokazuje u svakom smislu.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

4

Subota, 15. April 2006

Ti Altuna kako ovo napisa, ispade da se na državnim fakultetima ništa ne uči, da se tamo sve sređuje preko mita i da se samo kupuju diplome. Ja sam studirala na državnom fakultetu u jednom gradu a postdiplomske upisala u drugom. I na jednom i na drugom je nemoguće podmititi profesora, kriterijumi su visoki a profesori pružaju puno. Uvijek smo mogli ući u diskusiju sa profesorima, niko nas nije, kako ti reče, ‚‚uzimao na oko”. Moji fakulteti, i svi ostali za koje znam, prate život studenata, organizuju žurke i kulturne manifestacije, imaju svoje listove, pružaju kvalitet i još mnogo, mnogo toga. Profesori su nam bili kao drugari, išli smo s njima na kahvu, organizovali proslave, književne večeri, uvek smo im mogli tražiti savjet bilo koje vrste. I sada kada smo završili, često im se javimo. Oni nam pomažu oko angažmana, šalju nam literaturu za istraživanja, preporučuju nas naučnim časopisima… To sve što rekoh odnosi se na fakultete u većim gradovima, a možda je situacija na tim isturenim odeljenjima takva kao što ti kažeš. O tome ništa ne znam. To ne znači da u većim gradovima nema podmićivanja, dešava se i to, mada ja to zaista nisam nikad iskusila.

Što se privatnih fakulteta tiče, ima i njih raznih…Ima zaista kvalitetnih a ima i onih na kojima, eto, profesori ne uzimaju mito, ali se to nadoknadi ogromnim školarinama i niskim kriterijumima. To je mnogo gore od direktnog mita, liči na neko legalizovano podmićivanje. Nisu naravno svi privatni fakulteti takvi. Hvala Bogu što ima i onih na kojima je sve legalno i kvalitetno, a tvoj je možda upravo takav.

Na mom sadašnjem fakultetu tj. na postdiplomskim studijama, sproveden je veći deo Bolonjske deklaracije. Ispiti se polažu u vidu naučnih istraživanja i prezentacija, nema bubanja i odgovaranja. Komunikacija sa profesorima se odvija preko interneta i na taj način su stalno dostupni. S njima možemo raditi projekte nezavisno od fakulteta i ostvariti saradnju za čitav život.

Kad sam upisivala fakultet nije ni bilo privatnih fakulteta u Pazaru. Kada sam upisivala postdiplomske, bilo je privatnih fakulteta ali ipak nisam upisala jedan od njih. S obzirom kako funkcionišu stvari na mom fakutetu, jako sam zadovoljna svojom odlukom. Voljela bih da i nekad moja djeca, ako Bog da, dobiju priliku da studiraju na nekom fakultetu bar takvog, ako ne još boljeg kvaliteta i duge tradicije.
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

Emnid

Učenik

(10)

 • »Emnid« je zabranjen

Postovi: 99

Datum registracije: 24.12.2005

 • Poruku poslati

5

Subota, 15. April 2006

Zuti cvet mozes li reci u koji grad si studirala i gde studiras sad ? Unpred hvala. I da, jos ovo, mozes li objanisti zasto ne studiras na drzavnom fakultetu u Novom Pazaru ? Studiras li van Novog Pazara iskljucivo zbog kavaliteta koji je na strani fakuteta iz drugih gradova Srbije ?

zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

6

Subota, 15. April 2006

Emnid, koji su gradovi u pitanju reći ću ti na PM. Van Pazara studiram jer moj fakultet i moj smjer u Pazaru ne postoji. Kakva je razlika u kvalitetu između državnih fakulteta u Pazaru i u drugim gradovima, zaista ne znam. Nisam se nikad čak ni raspitivala kakva je situacija, jer kao što rekoh, mog smjera kod nas na državnom fakultetu nema, pa ne mogu napraviti neko poređenje na osnovu svog iskustva.
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

Tutinac

Zlatna sredina

(10)

 • »Tutinac« je muško
 • »Tutinac« je autor ove teme

Postovi: 457

Datum registracije: 05.09.2004

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

7

Subota, 15. April 2006

UDJES, IZADJES - GOTOVO !!!


[SIZE=3]UDJES, IZADJES - GOTOVO !!! [/SIZE]

Ovo sam nedavno cuo kako studenti jednog drzavnog fakulteta u Pazaru zezaju neke sa privatnih tj. Internacionalnih. Bez uvrede molim !!!

:)) :)) :)) :)) :))


A evo i saopstenja Ministarstva prosvjete od prije neki dan.... (mucno mi je da ga prebacujem na latinicu pa neka ide ovako :) )


10. април 2006. године
Министарство просвете и спорта издало је данас упутство о примени Закона о високом образовању.

Упутство се односи на рад високошколских јединица ван седишта, такозваних одељења. Закон о високом образовању предвиђа да се у школској 2006/07. години не могу оснивати високошколске јединице (одељења) ван седишта. Не може се вршити упис студената на већ постојеће високошколске јединице ван седишта (одељења).

То значи да до сада уписани студенти настављају започето школовање, али да нема уписивања нових студената у наредној школској 2006/07 години.

На овај начин уводи се ред у област високог образовања и обуставља се хаотично и неконтролисано отварање одељења ван седишта факултета и виших школа...........


Ovo prakticno znaci da od ove godine na odeljenjima u Pazaru nece moci da se upisuju novi studenti. Videcemo koliko ce se to postovat.

I jos nesto...cujem da se prica da ce odeljenja drzavnih od oktobra ove godine u Pazaru zvanicno postati Drzavni Univerzitet u Novom Pazaru. Hodi mu ga znadi :)

[SIZE=3][SIZE=4]"VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO"[/SIZE] [/SIZE]

 • »be_unique« je žensko

Postovi: 96

Datum registracije: 10.02.2006

 • Poruku poslati

8

Nedjelja, 16. April 2006

A sta mislite o privatnim gimnazijama i od ove godine se ovde otvara privatna osnovna skola?

Emnid

Učenik

(10)

 • »Emnid« je zabranjen

Postovi: 99

Datum registracije: 24.12.2005

 • Poruku poslati

9

Ponedjeljak, 17. April 2006

Gde to ???? privatna gimnazija i osnovna skola ?????

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

10

Ponedjeljak, 17. April 2006

Zuti cvijet,u pravu si,moja greska je sto se nisam ogranicila. Kada kazem Drzavni univerzitet prvenstveno mi padne na pamet nekoliko sakupljenih isturenih odjeljenja koja nose naziv Drzavni Universitet i upravo te malverzacije ja sam na njemu primjetila.
Sto se mog Univerziteta ticei on takodje radi po Bolonjskoj deklaraciji i s tim je zapoceo rad u startu. Takodje,na njemu postoje i postdiplomske studije za one koji to zele. Konkretno o privatnim univerzitetima naspram drzavnih nemam lose misljenje,kao ni o srednjim skolama. Ako ce dati bolji kvalitet u nastavi i kadrovima uvijek bih ga podrzala.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

galaksija

Profesionalac

(10)

 • »galaksija« je žensko

Postovi: 1.598

Datum registracije: 09.10.2005

Lokacija: Gradacac

 • Poruku poslati

11

Ponedjeljak, 17. April 2006

Molim da se niko ne nadje uvrijedjen.Privatni faxovi nisu za naseg prostora........nije ovo USA.Do duse nisam probala privatni fax pa necu nista da tvrdoglavo tvrdim.......ali rado bih ove sa privatnog faxa premjestila u drzavni.......
P.S. Predpostavljam da je lako "kupovati" profe i na jednom i na drugom faxu.Onaj ko hoce da kupuje ispite on ce to svakako pokusati i na jednom i na drugom faxu.....eh,kako je to jadno :(
Ako kliknete OVDJE nista se nece dogoditi :D

Nisam stvarna.Ja ne postojim.Ja sam laz....varka....vidis me samo uz pomoc Lysergic Acid Diethylamide

 • »be_unique« je žensko

Postovi: 96

Datum registracije: 10.02.2006

 • Poruku poslati

12

Utorak, 18. April 2006

U Beogradu. Ima nekoliko privatnih gimnazija i ove godine treba da pocne sa radom i priv. osnovna skola.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

13

Utorak, 18. April 2006

Ne znam zasto to mi nismo za privatne univerzitete a SAD jeste? Ako od SAD i uopste sa Zapada mozemo da kopiramo minice, golotinju, blud,drogu, sekte i sl.zasto ne bismo obrazovanje? Ili mozda ovo drugo nije moderno a prvo jeste...pa mi nismo za to, ne mogu to nasa pleca podnijeti.

Ne,odgovorno tvrdim dvije stvari: da mi jesmo za reformu skolstva pa makar to bilo i otvaranje privatnih skola ako ce to biti u korist narodu, i drugo, na Univerzitetu koji pohadjam i gdje radim odgovorno tvrdim da nema korupcije. Da li zato sto je to mlada institucija, da li zato sto bi to momentalno doslo do rektora te bi se podvrglo kazni,mozda udjela ima oboje,ali tako je. O tome ne moze niko da mi prica jer u kontaktu sam silom prilika sa svim studentima i na Univerzitetu provodim po skoro 10 sati dnevno. Zato odbijam apsolutno tu propagandu kao i onu "UDJES,IZADJES I GOTOVO." To je toliko uvrjedljivo i podlo s jedne strane jer je mozda ovaj narod navikao samo na kupovinu znanja a ne na sticanje, s druge strane, o Allahu dz.s. se izmisljaju lazi a nekamoli za nas...tako da nas ni to nece dotaci. UDJES,IZADJES I GOTOVO je samo za one koji nemaju pojma a dodju na ispit, te tako i zavrse.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Tutinac

Zlatna sredina

(10)

 • »Tutinac« je muško
 • »Tutinac« je autor ove teme

Postovi: 457

Datum registracije: 05.09.2004

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

14

Utorak, 18. April 2006

Niko ne spori da na drzavnim univerzitetima postoji korupcija. Podsjeticu vas samo da je prosle gosine u Beogradu uhapsena jedna organizovana grupa koja je namestala ispite na ekonomskom i pravnom. Dakle, na Beogradskom univerzitetu, najjacem u Srbiji.

Mislim da ova korupcija, o kojoj ovdje govorimo, znaci da das profesoru "toliko i toliko" i on te pusti na ispitu ili uopste ne izadjes ili ti unaprijed kaze pitanja ili te skroz malo pita i ti prodjes.

Problem je kod privatnih univerziteta (ne mislim samo na NP, naprotiv smatram ga jednim od najboljih privatnih ako ne i najboljim u Srbiji) sto profesori i studenti smatraju da ako je student dao za skolarinu nekih 1000 eura samim tim profesor ne treba puno da ga "davi" na ispitu vec da mu trazi skroz malo znanja i da prodje. U najgorem slucaju da padne najvise jednom. To je slicno (naravno ne u moralnom smislu vec u tehnickom) kao kod ovih gore dzavnih gde se direktno daje mito.

U oba slucaja profesor ti malo trazi ili skoro nista.

Znam dosta studenata koji studiraju na privatnim i svi, ali bukvalno SVI, tako misle a i prolaze.

I jos nesto, iako sam student drzavnog, smatram da na svim drzavnim univerzitetima u Srbiji ima korupcije koliko hoces. Samo je cijena ispita srazmerna jacini univerziteta.

Beograd - naaaajskuplji i mnogo skup
Novi sad - malko ali samo malko jeftiniji
Nis - prilicno jeftiniji
Pristina (K.Mitrovica) - u odnosu na sve ove gore najjeftinji
Kragujevac - najjeftiniji ali za mnoge i to je skupo :D

Ovo je neka moja procjena.

A kao sto rekoh smatram da na privatnim nema korupcije ali je prolaznost i ono sto se od studenta trazi na ispitu isto kao da je ima (opet ponavljam ne u moralnom vec u tehnickom i u smislu sticanja znanja).

P.S. Da ne budem shvacen pogresno samo da pojasnim moj stav.

[SIZE=4]ZIVEO INTERNACIONALNI UNIVERZITET U NOVOM PAZARU ![/SIZE] (To je buducnost gdje ce nasa djeca i unucad moci sticati svoje znanje. Svi treba da radimo na tome da on postane najjaca obrazovna institucija u zemlji i sire. On ima jednu izvanrednu osnovu i kapacitet za to.)

[SIZE=4]ZIVEOOOOO !!! [/SIZE] (o) (o) (o) (o) (o)


Selam !
[SIZE=3][SIZE=4]"VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO"[/SIZE] [/SIZE]

Tutinac

Zlatna sredina

(10)

 • »Tutinac« je muško
 • »Tutinac« je autor ove teme

Postovi: 457

Datum registracije: 05.09.2004

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

15

Petak, 09. Juni 2006

VLADA DALA SAGLASNOST ZA DALJI RAD

NOVI PAZAR - Šef Informativne službe opštine Novi Pazar Fikret Nikšić rekao je našem radiju da je Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici dala saglasnost za rad odeljenja fakulteta u Visokoškolskoj ustanovi. «Data su odobrenja za rad, za narednu školsku godinu, Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, Fakulteta za fizičku kulturu univerziteta u Nišu, Fakulteta za likovne umetnosti i grafičkog dizajna u Zvečanu, Fakulteta informatike sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Višoj ekonomskoj školi iz Leposavića», rekao je Nikšić. On je naglasio da je ova saglasnost veliki uspeh opštine Novi Pazar i budućih brucoša koji će moći da studiraju sa istim nastavnim programom kao i studenti u drugim univerzitetskim centrima Republike Srbije. Na odeljenjima pomenutih fakulteta trenutno studira oko 2400 studenata iz Novog Pazar, Tutina, Sjenice, Raške i drugih gradova.


www.radiostoplus.com
[SIZE=3][SIZE=4]"VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO"[/SIZE] [/SIZE]

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

16

Utorak, 29. August 2006

[SIZE=3]Univerziteti - Drzavni vs Privatni??? [/SIZE]

A šta mislite o mogućnosti koja mi je stogla kao spam:

Citirano

[SIZE=3]Order a completely legitmate, legal degree online.. no tests, exams, or classes required [/SIZE]

Greetings!

Have you ever thought the only thing stopping you from getting a higher paying job, and living a wealthier life, is the lack of a few letters after your name? Well, now you can solve this problem, quickly and easily.

According to the U.S. Census Bureau, with the following degrees, here's how much you can expect to make in your lifetime:

High School Diploma: $1,900,500
Bachelor's Degree: $2,700,600
Master's Degree: $2,200,800
Doctorate: $4,200,900

We offer REAL, genuine degrees, that include Bachelors, Masters, MBA, and Doctorate degrees. They are fully verifiable, and certified transcripts are also available. No books, classes, or examinations will be required, and complete confidentiality is assured.

Statistics clearly show a new degree of this caliber can easily add $1,000,000+ to your income over your lifetime.. one simple call could potentially earn you $1m over time!

Turn your professional life experience into the University Degree you deserve! Simply call the number below to listen to completely free information, for further details or to get your degree today!

Call: 1(206)350-0735

There are absolutely no phone charges, this is merely to have you give us the best way to contact you. Call 24 hrs a day, 7 days a week, including Sundays and Holidays (system is automated, be sure to leave your phone number so that we can get back to you!)Po meni, ko ima para, ovo mu je još bolja solucija od privatnih fakulteta onakvih kakvi su u nas.


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

17

Srijeda, 30. August 2006


Tutinac, sve ovo o cemu ti prucas, je visoko individualno...

Hvala Bogu, te ima mogucnosti za svakoga, i za one koji zele da plate i za one koji to ne zele...

U principu mislim da placanje potice od onih koji to zele, neko sto mu se ne uci, neko sto ne zeli da uci, neko sto ne moze da nauci i tome slicno...

U svakom slucaju, ne bih postavio ruku ni za jednu ustanovu, jer nisu ustanove te koje diktiraju pojavu mita u njima, vec su to oni koji mitu pribegavaju...

Pozdrav

zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

18

Srijeda, 30. August 2006

Citirano

Orginalno od alBazari
A šta mislite o mogućnosti koja mi je stogla kao spam:


Subhanallah, sta je taj cirkus ?( ?( ?(
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

19

Srijeda, 30. August 2006

Citirano

Orginalno od zuti cvijet

Citirano

Orginalno od alBazari
A šta mislite o mogućnosti koja mi je stogla kao spam:


Subhanallah, sta je taj cirkus ?( ?( ?(


I ja se pitam sta je taj cirkus, mislim tolike cifre, sve to moze za manje novca da se zavrsi :D
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Tutinac

Zlatna sredina

(10)

 • »Tutinac« je muško
 • »Tutinac« je autor ove teme

Postovi: 457

Datum registracije: 05.09.2004

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

20

Utorak, 05. Decembar 2006

Monopol nad našim životima

04.12.06.
Jasmina Kruševljanin

U Sandžaku je isplativije biti neobrazovan vlasnik podobne partijske knjižice, nego konkurisati za posao u državnoj službi sa diplomom fakulteta i univerziteta koji su od strane pojedinih centara moći obeleženi kao nepoželjni.
Opštinska vlast u Novom Pazaru donela je internu odluku da „studenti sa domaćih univerziteta imaju prednost pri zapošljavanju.“ Na prvi pogled korektna, ova odluka je na mala vrata donela sasvim neočekivanu pozadinu, i polako postaje vid diskriminacije.
Koalicija Lista za Sandžak, vidno uzbuđena što je njenom zaslugom grad dobio državni univerzitet, pokušava da eliminiše konkurenciju. Eliminacija doduše nije formalna, ali jeste suštinska, i ogleda se u nastojanju da ni jedan svršeni diplomac Internacionalnog univerziteta ne dobije posao u društvenim preduzećima, školama ili opštinskoj upravi.
Izuzetak su malobrojni potomci prvoboraca koalicije Lista za Sandžak, koji su, ne nadajući se da će od aktuelnog premijera uoči predreferendumske kampanje dobiti univerzitet, pre četiri godine, sa prvom generacijom polaznika, odlučili da studiraju na Internacionalnom univerzitetu.
Minimum tri zabeležena i proverena slučaja ignorisanja zahteva za posao u državnoj službi, od juna meseca do danas, prošla su bez naročite pompe i prašine, po sistemu jedan po jedan. Zajednička im je diploma Internacionalnog univerziteta.
IRIB je jedini medij koji za sada pokreće tu temu. Na pitanje o čemu je reč, inicijatori novih razdora odgovaraju besmisleno, a njihov odnos prema medijima je nepopravljiv, osim kada je reč o Regionalnoj televiziji. U potrazi za objašnjenjem, i u Opštini i na državnom Univerzitetu rečeno nam je da „neće biti zvaničnih oglašavašavanja o novonastaloj situaciji“ Subota je barem na Univerzitetu radni dan, ali svi pokušaji da kontaktiramo Sadika Ugljanina, koordinatora za visoko obrazovanje pri Opštini, su propali.

Nije daleko od istine zaljučak da ovo što se događa mladim generacijama potiče iz netrpeljivosti lokalnih apsolutista prema muftiji sandžačkom, Muameru ef. Zukorliću, rektoru Internacionalnog univerziteta. Po pravilu je međutim, najočiglednije stvari u svakodnevnom životu, najteže i dokazati.

Elma Šabanović, menadžer za informisanje na Internacionalnom univerzitetu rekla je u telefonskoj izjavi da odabir kadrova svuda pa i u Novom Pazaru mora biti vršen po prihvatljivim normama, na osnovu stepena znanja i stručnosti. Na pitanje zašto državne ustanove na konkursima mahom ignorišu pojavljivanje diplomaca Internacionalnog univerziteta, dodala je:
„U koliko se radi o odbijanju više od jednog čoveka, onda to nije slučajnost. Internacionalni univerzitet ispunjava sve Zakonom propisane uslove, i nema razloga da se našim svršenim studentima uskraćuju prava koja oni imaju. Svi moraju imati jednake šanse.“
Šabanovićeva najavljuje ozbiljne razgovore unutar rukovodstva Internacionalnog univerziteta, kako bi pokušali da utiču na sve prisutniji problem zapošljavanja svojih diplomaca. Prema njenim rečima, u takvim situacijama je moguće tužiti službu koja bez pravog razloga odbija da zaposli kvalifikovan kadar, pa makar se radilo i o vlasti.

Pitanje je da li tužiti sistem iza koga stoji vrh države, i to treba otvoreno reći. Priča o evropskim sudovima i međunarodnom pravu asocira na suviše duge i mučne prtocese bez kraja, u kojima se nakon naporne bitke ne zna da li ste dobili ili izgubili.
Vlastodršci na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom se, licemerno, u svojoj predizbornoj kampanji za republički parlament pozivaju na šansu koju baš njihova koalicija daje mladosti. Ni za nove lokalne izbore koji nas očekuju polovinom 2007., nema prognoza da će se politički nešto menjati. U postojećoj situaciji, najhumanije bi bilo da stvorimo još jednu, paralelnu opštinsku vlast, jer ova, koju već imamo daleko je od toga da istupnjava svrhu postojanja. Može se tumačiti i kao poziv na dvovlašće i državni udar, ali bi se barem građani, prema sklonostima ili nuždi, opredeljivali na koju će stranu. Druga mogućnost, jednako nerealna, je da se svi diplomci Internacionalnog univerziteta zaposle na svojim fakultetima. Prva generacija iznedrila je, informacije radi, oko 150 profesionalaca, a druga će u junu mesecu, bar još dva puta toliko...Uz monopol u odlučivanju ko je na tržištu dobro došao a ko ne, vlast postaje odgovorna za težak ekonomski status na stotine i stotine porodica.
Pod obrazloženjem da Muamer ef. Zukorlić navodno podržava Rasima Ljajića, Ugljanin je, kao kapiten jednog velikog, disciplinovanog tima odlučio da preseče sve kontakte sa ljudima koji se dovode u ma kakvu vezu sa tim čovekom, i tako stavi tačku na višemesečnu negativnu kampanju uperenu protiv Zukorlića, internacionalnog univerziteta, ali i svih koji osporavaju valjanost delovanja vladajuće političke opcije. Novi Pazar živi dva paralelna života, kao u nevidljivim enklavama, za i protiv KLZS.
Velika je istina da čovek o ovoj temi ne može govoriti i pisati sasvim profesionalno, niti bez emocija i dileme da li postoji i jedan razlog koji opravdava političku gramzivost i neosnovanu osvetoljubivost lidera KLZS i njrgovih saradnika. Subjektivan, ali ne i beznačajan, odgovor je „NE“. Razlog za prefinjenu torturu intelektualaca ne postoji. Kroz floskule o demokratiji, a u poigravanju tuđim sposobnostima i sudbinama, reflektuje se jasna sklonost Ugljanina ka teoriji da cilj ne bira, ali opravdava sredstvo.

http://bosnian.irib.ir

[SIZE=3][SIZE=4]"VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO"[/SIZE] [/SIZE]

Social bookmarks