Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

61

Utorak, 12. Decembar 2006

Citirano

Orginalno od ed
Apsurdno je ali je istinito da sto smo nacionalno i vjerski postajali svjesniji i slobodniji postajali smo sve primitivniji.A zašto bi to morao da bude apsurd. Zašto ne bi razbili naše ustaljeno mišljenje, pa da se zapitamo (ovo ne znači automatski i da moramo da zaključimo) da li smo istinski postali svjesniji naše vjere i da li smo uistinu sada slobodniji nego što smo bili nego u vrijeme (recimo) komunizma.
P.S.: Mislim da bi određeni prilozi (počev od Altuninog u kojem ona kaže: "jer sta su 3-4 godine budjenja spram stotina godina primitivizma i sna neznanja u kome smo bili. Ne moze nista preko noci, ali se valja nadati boljem.") mogli da sačinjavaju jednu novu, i dakako, važnu, temu.


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

62

Utorak, 12. Decembar 2006

Mislim da si u pravu i da je to i objasnjenje te apsurdnosti. Nas povratak vjeri i nasa sloboda su izgleda samo fiktivne.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Tutinac

Zlatna sredina

(10)

 • »Tutinac« je muško
 • »Tutinac« je autor ove teme

Postovi: 457

Datum registracije: 05.09.2004

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

63

Nedjelja, 17. Decembar 2006

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru


Popusti za dobre studente


Novi Pazar - Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ove školske godine upisao je petu generaciju studenata i svaka od njih može da računa na beneficije prilikom studiranja. U zavisnosti od fakulteta, školarina se kreće od 900 do 1.200 evra za studente glume i plaća se u ratama. Rektorat ove visokoškolske ustanove doneo je odluku da je sve devojke koje se odluče da studiraju na Internacionalnom univerzitetu školarina za 10 odsto niža. Isti popust je i za dva studenta iz iste porodice. Na besplatno školovanje pravo imaju deca bez oba roditelja i ona koja dolaze iz porodica koje imaju sedmoro i više dece.
Određivanjem popusta za školarinu studentima koji studiraju dva i više fakulteta Internacionalni univerzitet odobrava određene popuste. Svakako najvažnija odluka je da pravo na besplatnu narednu školsku godinu imaju visokoškolci koji u prethodnoj ostvare prosečnu ocenu iznad 9,5.
- Ove beneficije važe samo za studente na matičnom Univerzitetu i zasad ih ima stotinjak. Studenti s prosekom 9,5 i u narednoj školskoj godini moraju da se bore za takav prosek, u protivnom gube povlašćeni status. Svi ostali zadržavaju stečene uslove - kaže Elma Šabanović, PR menadžer na Internacionalnom univerzitetu.

S. Novosel

www.danas.co.yu
[SIZE=3][SIZE=4]"VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO"[/SIZE] [/SIZE]

Muhammed_Alim

Zlatna sredina

(10)

 • »Muhammed_Alim« je muško

Postovi: 347

Datum registracije: 29.03.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

64

Ponedjeljak, 18. Decembar 2006

Vidi vidi, prvo je uslov za besplatno skolovanje bio da se ima prosek 9. Pa kad su vidjeli da je dosta studenata to postiglo, onda su napravili uslov da se svi ispiti moraju u junu ocistiti. Pa kad im ni to nije valjalo, onda su podigli da prosek bude 9,5. Sljedeci korak ce im vjerovatno bit da prosek bude 10 ?( X(

Znate sta ljudi, nas narod je zaostao mnogo, u svijesti je zaostao. A ako nije narod, onda vodje svakako jesu zaostali, vecinom. Ovdje se ne gleda kvalitet, ovdje se gleda "ako si moj hajd, a ako imas slucajno drugacije razisljanje, žibe!" To je jasno odavno. Za to ima bezbroj primjera na oba univerziteta, pa i u Srbiji i u Bosni, tako je to. I posle se pitamo kako nas je to Zapad tako presiso u tehnologiji? Pa oni ne gledaju jesil ti crn, zut, bijel, saren, nego dal ti znas da radis svoj posao ili jok, da li si dobar u tome ili jok, i najbolji ostaju! Eno ti u CERN-u, najvecem naucnom institutu na svijetu u kojem se izucava fizika, matematika i milion nekakvih nauka, u kojem se proizvodi antimaterija (eeeej), tu mozes da vidis ljude svih boja iz citavog svijeta sa skroz razlicitim pogledima na svijet (i ateista, i mnogobozaca i krscana i ovih i onih) koji imaju skroz suprotna gledista na svijet od onog direktora CERN-a, ali on ih ne tjera za to jer znaju dobro da rade svoj posao, jer gledaju kvalitet.

Jedan text, koji govori o faraonovom fizickom eliminiranju konkurencije (muske jevrejske djece), nam na mnogo lijep nacin objasnjava neke stvari koje su karakteristicne za zaostala drustva (barem sto se intelektualnog nivoa tice), a evo jedan isjecak:

"Moderni diktatori različitih profila i uticaja potencionalne detronizatore/konkurente eliminišu istim, ali i suptilnijim metodama.
Kao što smo vidjeli fizička likvidacija proceduralno dolazi na kraju, a prije toga slijede razne metode institucionalnog šikaniranja i eliminisanja.

U kontekstu modernog vremena to može biti sistematsko otežavanje integracije u matična društva svršenicima različitih svjetski priznatih univerziteta i to kroz nametnute apsurdno skupe nostrifikacije marljivo stečenih svjetskih diploma. Najžalosniji dio je da te svjetski priznate diplome (koje nailaze na otvorena vrata u cijelom naprednom svijetu) moraju doći pod urokljive oči organa zaostalog lokalnog ministarstva obrazovanja koje uživa apsurdno smiješan rejting u svjetskom obrazovanju. Što, naravno, dovodi do nepovratnog odlijeva umova koji svojim znanjem i konkurentnošću mogu ugroziti krute i privatno-interesne životne predstave inferironih mini-diktatora.
Drugi, ništa manje aktuelan način «klanja» djece, momaka i djevojaka , je eliminacija velikog broja svršenika različitih islamskih svjetskih univerziteta od strane klaustrofobične lokalne vjerske zajednice, i to kroz uslovljavanje da imaju jedan dio obrazovanja završen kod kuće, a ne u inostranstvu (lokalne medrese, npr.). Na taj način vjerske institucije i autoriteti bezočno anuliraju mukotrpan trud, rad, godine žrtve i samoodricanja djece pripadnika svoga «stada» o kojem bi trebali da vode cjelokupnu brigu. I to je samo jedan od vještačkih načina stvaranja satanizirane vjerske opozicije, dijeljenja ljudi u stranke/grupe na bazi dekorativnih detalja te njihove zloupotrebe u dnevno-političke svrhe (npr. skretanjem pažnje sa vlastite neučinkovitosti) i jeftino ubiranje poena."


Text se moze cio procitati na Dodje covjek s kraja grada
„Moguce“ upita „Nemoguce“: Gdje zivis? Rece: U snovima nesposobnih.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

65

Petak, 22. Decembar 2006

Orginalno od Muhammed_Alim

"Vidi vidi, prvo je uslov za besplatno skolovanje bio da se ima prosek 9. Pa kad su vidjeli da je dosta studenata to postiglo, onda su napravili uslov da se svi ispiti moraju u junu ocistiti. Pa kad im ni to nije valjalo, onda su podigli da prosek bude 9,5. Sljedeci korak ce im vjerovatno bit da prosek bude 10 ?( X("

Hajde Alime, ne kukaj.Kad je beg bio cicija. Samo ti uci i uzivaj.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

66

Petak, 22. Decembar 2006

Ada oni gledaju kako god mogu da zakinu. Cast pojedincima.

saf

Učenik

(10)

Postovi: 94

Datum registracije: 18.12.2006

 • Poruku poslati

67

Ponedjeljak, 25. Decembar 2006

zvanicno otvoren univerzitet u n.p. predat kljuc univerziteta rektoru nek nam je sa hajrom...

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

68

Ponedjeljak, 25. Decembar 2006

Citirano

Orginalno od Ibnul_Qajjim
Ada oni gledaju kako god mogu da zakinu. Cast pojedincima.


Pa nisu ti dosli kuci da ti uzimaju pare. Ako hoces da studiras studiraj. Ako ti se ne svidja predji na drugi. Imas drugih opcija sirom dunjaluka pa udri. Sta kukas?

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

69

Utorak, 26. Decembar 2006

Dobro sad...Kom je malo nek da i vise, kom je mnogo nek se snadje. ;)
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

aka EmirAljovic

Zlatna sredina

(10)

 • »aka EmirAljovic« je muško

Postovi: 327

Datum registracije: 03.01.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

70

Četvrtak, 04. Januar 2007

Ovi nasi univerziteti su toliko ocajni, da me sramota da ih komentarisem.
Boze, daj mi strpljenja, ali brzo. :D

Tutinac

Zlatna sredina

(10)

 • »Tutinac« je muško
 • »Tutinac« je autor ove teme

Postovi: 457

Datum registracije: 05.09.2004

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

71

Nedjelja, 14. Januar 2007

Tadić i Đelić razgovarali sa muftijom Zukorlicem
NOVI PAZAR, 14. januara 2007. (Beta) - Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić i kandidat DS za premijera Božidar Đelić razgovarali su danas u Novom Pazaru sa muftijom sandžačkim Muamerom Zukorlićem.

...


Prema njegovim rečima (muftije Zukorilica), predstavnici DS su podržali ideju o tome da se umesto privatnog i državnog univerziteta u Novom Pazaru, osnuje jedan koji bi bio zajedničko vlasništvo privatnog i državnog kapitala.


...


www.beta.co.yu

Predosetio sam ovo u nekom od mojih prethodnih postova kada je Altuna odgovorila da do integracije ova dva Univerziteta nece doci.
[SIZE=3][SIZE=4]"VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO"[/SIZE] [/SIZE]

iMan-a

Profesionalac

(10)

 • »iMan-a« je žensko

Postovi: 692

Datum registracije: 11.11.2004

Lokacija: NL

 • Poruku poslati

72

Nedjelja, 14. Januar 2007

Citirano

Orginalno od Tutinac

Prema njegovim rečima (muftije Zukorilica), predstavnici DS su podržali ideju o tome da se umesto privatnog i državnog univerziteta u Novom Pazaru, osnuje jedan koji bi bio zajedničko vlasništvo privatnog i državnog kapitala.

Hm...Daj Boze, to bi bilo najbolje za oba univerziteta, a posebno za narod. Mogli bi onda i da otvore i neke fakultete i smjerove koje nemaju.
"Primjer onoga koji se sjeća svoga Gospodara spominjući Ga i onog koji Ga se ne sjeća je kao primjer živog čovjeka i mrtvaca."

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

73

Nedjelja, 14. Januar 2007

Nema sanse. Dok god je Sulejman na vlasti i dok on bude stajao iza drzavnog univerziteta nece doci ni do kakvog mirenja ni sjedinjavanja. Osim ako vjetar ne puhne drugacije pa ovi novi izbori donesu i nove politicke potencijale s kojima ce moci na civilizovan nacin da se pregovara.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

74

Nedjelja, 14. Januar 2007

Možda je ideja dobra, zavisi kako bi bila sprovedena u praksu... No, preče bi bilo da se zavađene strane izmire i integrišu u nekim drugim stvarima a za sad nam ne fali ništa da imamo dva univerziteta. A ako bi to bio povod da se započne neki dijalog izmirenja, onda daj Bože... Samo za hajr...
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

Tutinac

Zlatna sredina

(10)

 • »Tutinac« je muško
 • »Tutinac« je autor ove teme

Postovi: 457

Datum registracije: 05.09.2004

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

75

Nedjelja, 14. Januar 2007

Citirano

Orginalno od Altuna
Nema sanse. Dok god je Sulejman na vlasti i dok on bude stajao iza drzavnog univerziteta nece doci ni do kakvog mirenja ni sjedinjavanja. Osim ako vjetar ne puhne drugacije pa ovi novi izbori donesu i nove politicke potencijale s kojima ce moci na civilizovan nacin da se pregovara.


Altuna,

Mislim da nakon ovih izbora Sulejman Ugljanin nece imati toliko uticaja. Osnivac drzavnog Univerziteta u NP je Vlada Srbije, tako da ako postoji volja na ta dva Univerziteta (tj. na Internacionalnom univerzitetu i kod Vlade Srbije) onda nece biti problema.

I ja sam saglasan da bi se onda mogle osnovati i neke nove studijske grupe kojih sada nema ni na jednom ni na drugom Univerzitetu.

Misljenja sam da bi i profesroski kadar na tom univerzitetu bio kvalitetniji nego sto je to sada slucaj na oba.
[SIZE=3][SIZE=4]"VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO"[/SIZE] [/SIZE]

saf

Učenik

(10)

Postovi: 94

Datum registracije: 18.12.2006

 • Poruku poslati

76

Ponedjeljak, 15. Januar 2007

nije univerzitet ortacko drustvo,i bolje je sto imaju dva kamo srece da ih ima vise, da ima i za pare i bez para.drzavi bi odgovaralo ortacki pa bi se vadila da ne moze da upisuje studente na budzet kao ortak se ljuti ,tako bi bili mi samo na gubitku razmislite vi koji podrzavate ovu ideju*mi se nista ne pitamo*.

iMan-a

Profesionalac

(10)

 • »iMan-a« je žensko

Postovi: 692

Datum registracije: 11.11.2004

Lokacija: NL

 • Poruku poslati

77

Ponedjeljak, 15. Januar 2007

Saf, ako bi se oni udruzili onda bi trebali iskombinirat i pravilnike. Na Internecionalnom eto nema budzeta, ali ima popusta raznih, ima to ako ostvaris prosjek, a ovamo ima budzet, pa najbolje bi bilo kad bi i ostalo nekoliko budzeta(mozda i manje), a i ovi popusti za one koji ne uspiju da budu na budzet.

A mogli bi da otvore medicinski fax, pa onda istoriju, geografiju, fiziku,hemiju... Bas sam ocekivala da ce to imat na drzavnom, a ono vec sve isto ko i na Internacionalnom sto ima. Treba da ima i engleski jez., i pravo, ekonomija...ali ti fakulteti imaju vec dosta svrsenika.
"Primjer onoga koji se sjeća svoga Gospodara spominjući Ga i onog koji Ga se ne sjeća je kao primjer živog čovjeka i mrtvaca."

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

78

Ponedjeljak, 15. Januar 2007

Citirano

Prema njegovim rečima (muftije Zukorilica), predstavnici DS su podržali ideju o tome da se umesto privatnog i državnog univerziteta u Novom Pazaru, osnuje jedan koji bi bio zajedničko vlasništvo privatnog i državnog kapitala.

Meni se cini da ovaj prijedlog muftije sandzackog otkriva njegovu zabrinutost za dalju sudbinu IUNP. A i njegova nedavno izrecena ocjena da se u slucaju drzavnog univerziteta radi o 'sirotinjskom univerzitetu' dobija posebnu tezinu. Ako je drugi Univerzitet sirotinjski u cemu je onda smisao govora o zajednickom vlasnistvu kapitala?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

saf

Učenik

(10)

Postovi: 94

Datum registracije: 18.12.2006

 • Poruku poslati

79

Ponedjeljak, 15. Januar 2007

http://www.mps.sr.gov.yu/code/navigate.php?Id=460

na ovoj adresi se mozete bolje upoznati sa propisima koje Коmisija zа акrеdiтаciјu i prоvеru кvаliтета trazi pa onda su moguci komentari kad se malo bolje upoznate sa zakonom.

Tutinac

Zlatna sredina

(10)

 • »Tutinac« je muško
 • »Tutinac« je autor ove teme

Postovi: 457

Datum registracije: 05.09.2004

Lokacija: Tutin

 • Poruku poslati

80

Ponedjeljak, 15. Januar 2007

Bozidar Djelic (po nekima budici premijer Srbije) juce u Pazaru na mitingu DS i SDP doslovce kazao:

"...Demokratska stranka sa SDP - om misli na mlade, i zato jedan Univerzitet ovde u Pazaru. Snazan, prepoznat, ne samo u Srbiji nego u svetu, nekorumpiran, u mesovitom vlasnistvu tako da mozete i ovde u Pazaru da naucite sve sto vam treba za zivot. I kroz drzavni stipendiski fond koji cemo formirati nije vazno ko koliko ima novca svako ce moci da studira da moze da dobije dobro radno mesto.... "Mislim da rektor Internacionalnog univerziteta nema nikakvog razloga da bude zabrinut za sudbinu tog Univerziteta. Covjek je prepoznao ono sto bi u svakoj normalnoj drzavi uradili - od dva slaba stvorili jedan jaci Univerzitet. Ovim prijedlogom on demantuje sve one koji su govorili da se na tom univerzitetu "dobro zaradjuje...".

Ovim prijedlogom je pokazao da je covek koji misli mnogo sire od tih uskih interesa.
[SIZE=3][SIZE=4]"VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO"[/SIZE] [/SIZE]

Social bookmarks