Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško
 • »Ibnul_Qajjim« je autor ove teme

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

1

Utorak, 29. Mart 2005

Uvodjenje zaljubljenih u vrt ljubavi

Esselamu alejkum

Verovatno je svako od nas bio zaljubljen, volio jako, bio slomljen ili ostao srecan u ljubavi. Mnogo pitanja povlaci tema ljubavi i zaljubljenih, pa sam mislio da bi ovo bio dobar kutak za takve (a svi smo mi ponekad zaljubljeni :O _ :O ) Ne govorim o prvoj ljubavi, vec uopste o ljubavi i svim njenim vrstama kao i samoj sustini ljubavi...
Prvo i glavno pitanje je [SIZE=3]sta je to ljubav[/SIZE] ?
Sta je to BIT Ljubavi???
Koje su njene vrste?
Zasto volimo?
Koji su uzroci ljubavi?
Da li je ljubav izbor ili se ne moze birati dal cemo se zaljubiti?
Da li je ljubav instiktivna ili emocionalna?
Kakva je razlika izmedju ljubavi prema nekoj osobi i ljubavi prema odredjenim osobinama neke osobe?
Kakva su vasa iskustva u ljubavi?
Ljubav je prije svega duhovno osjecanje, pa bih zamolio unaprijed da se ne mijesa ljubav i strast u definiciji, jer iako jedno cesto povlaci drugo (ali ne i obratno) ovo nije tema o strastima.

Evo ja cu prvi poceti sa nekim odgovorima...

Bit ljubavi jeste pokret duse ka onome sto se voli, a sama ljubav je ono sto tu dusu pokrece...

Kaze Ali Tantawi: "Da nije ljubavi ne bi se spojilo brdo s brdom i rodilo dolinu. Da nije ljubavi ne bi se ptica skrasila uz pticu i sagradila gnijezdo. Da nije ljubavi ne bi nebesa plakala da oplode Zemlju, niti bi se razvili plodovi proljeca. Da nije ljubavi ne bi ni svijeta bilo."

Bujrum...

 • »Ibn_Izzet« je muško

Postovi: 154

Datum registracije: 18.10.2004

 • Poruku poslati

2

Utorak, 29. Mart 2005

Lijepa tema i lijep tekst od sejha Ali Tantawija.
ja bih za sada samo ovo naveo: ljubav u pravom smislu i zaljubljeni par vole se: Kada ih stisnu iskušenja i nesreće, a uz to se hrabro, zajednički nose s tim problemima i iz toga iziđu, a rezultat bude da njihova ljubav ojača. :)

Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško
 • »Ibnul_Qajjim« je autor ove teme

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 30. Mart 2005

Esselamu alejkum. Ja ne znam da li se clanovi suvise stide da bi pisali na ovu temu nesto, ili je mozda nesto drugo u pitanju... Ali nema veze, polako, bice bolje. Dajte svi po kap vode kako bi iz sjemena ljubavi koje simbolise ova tema izraslo stablo visoko sa krosnjom prelijepom ka nebu okrenutom...nadam se da me razumete...
Allah da te nagradi brate Muaze.
Evo i ja da dam mali doprinos, pa cu reci pre svega nesto o ljubavi prema Allahu Dz.S. jer sve ljubavi prema onome sto je stvoreno su kao rijeke i rjecice koje se ulivaju u nepregledno more ljubavi prema Stvoritelju Uzvisenom cije je
korito srce vjernika...
Znaj da probudjeno srce ne moze ni za trenutak zanemariti posmatranje Njegovoj djela, da ne razmislja kako i na cemu pociva Njegovo Uzviseno Bice. Sve ljubavi su samo sjene ljubavi prema Allahu, a pravi vjernik moze voljeti samo Njega jer sve ostalo voli radi Njegovog zadovoljstva vjernikom koje ce se prosuti kao milost na tog asika u vidu dozvole gledanja u Njegovo uzviseno lice. Zbog toga je nuzno da se spozna da sve stvari svjedoce i pokazuju trag Njegove Moci te trag odsjaja svjetla Njegovog bica kao nadnaravnost Njegove Mudrosti. Kroz sve to i iz svega toga izbija odsjaj ljepote koja je od Njega, tako da se u svemu On pokazuje svojim stvaranjem... On je stvarno postojanje koje je vjecno, jer sve stvari i postojanja su odsjaj svjetla Njegovog Bica. Znaj da Istinska LJubav i iskreni odnosi pripadaju samo Allahu uzvisenom, a s pravom se moze reci da je ona pravi i krajnji cilj svih stepeni. A svrha svih odgoja i ciscenja nije nista drugo do odgoj i ciscenje od svega sto smeta i utice na ljubav prema Allahu Uzvisenom...

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

4

Srijeda, 30. Mart 2005

Ono sto mogu iz svog skromnog iskustva :) da kazem je da je ljubav izuzetno lijep i izuzetno opasan osjecaj. Za ovo lijep ne treba nikakvo objasnjenje. A opasan je zato jer je to ipak u neku ruku iracionalno stanje a u takvom stanju se lahko donose pogresne odluke.

Inace, ljudski je zaljubiti se. Mislim da nije normalno da se covjek ne zaljubi. U sjecanje mi je ostala jedna prica o nekom ashabu koji je toliko volio zenu koja ga nije htjela da je plakao danima za njom. Zaboravio sam imena a bas se radilo o interesantnoj prici.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

šišmiš

Zlatna sredina

(10)

 • »šišmiš« je muško

Postovi: 281

Datum registracije: 25.06.2003

Lokacija: nedohvatljivo blizu

 • Poruku poslati

5

Četvrtak, 31. Mart 2005

Radost je kratka,
tuga je duga,
sreća je lepa,
a ljubav luda

daa,i moja malenkost oseca prolece... :O

 • »Ibn_Izzet« je muško

Postovi: 154

Datum registracije: 18.10.2004

 • Poruku poslati

6

Petak, 01. April 2005

Od znakova imana je: ''voliti u ime Allaha i mrziti u ime Allaha, privrženost radi Allaha i odricanje radi Allaha.'' /Hadis/ :)
Ljubav je jedan dio Allahove milosti na Zemlji. Jer od 100 dijelova Allahove milosti, samo jedan je prosut po dunjaluku, i iz tog dijela vidimo privrženost jednih prema drugima, čak i kod životinje. :klanja:

Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško
 • »Ibnul_Qajjim« je autor ove teme

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

7

Petak, 01. April 2005

[SIZE=3]Uzroci ljubavi[/SIZE]

Prvi uzrok:
Prvo sto svako zivo bice voli je sopstveno JA. Ova ljubav prema samom sebi znaci da u prirodi svakog zivog bica lezi teznja za ocuvanjem sopstvenog postojanja i mrznje prema nestanku, nepotpunosti i ponistenju samog sebe.

Drugi uzrok:
Drugi uzrok ljubavi je primanje dobrocinstva. Covjek je rob dobrocinstva i srca su po prirodi takva da vole onoga ko im cini dobro, a mrze onoga ko im cini zlo.

Treci uzrok:
Treci uzrok ljubavi jeste ljepota onog sto se voli, kako spoljasnja tako i unutrasnja.

Cetvrti uzrok:

Cetvrti uzrok ljubavi se sastoji u tome da covjek voli nesto ili nekog zbog samog njega, a ne zbog njegovih dobara koja daje, niti zbog toga sto ocekuje od toga neku korist za sebe, nego zato sto predmet same ljubavi predstavlja vec postignuto dobro. To je ona prava velika ljubav na cijoj se trajnost covjek moze izgradjivati.

Peti uzrok:
Peti uzrok ljubavi je unutrasnje skriveno srodstvo, bliskost dusa zbog slicnosti koje imaju jedna izmedju druge.

A sto se tice mene licno, mislim da za onu koju volim vazi sledece... Kad bi mi rekla :"Udji u vatru", i kad bih znao da si tim zadovoljna i da ce nas to zbliziti, pruzio bih korak prema vatri i u nju usao radi upute tvoje ili zablude u koju me zoves. Iako me zalosti sto je put do tebe tako bolan, veseli me sto si me se ikako sjetila... To je isto kao sto uzivam u lijeku ruznog ukusa kada ga uzimam jer znam da taj lijek moze biti uzrokom prestanka moje bolesti. iako mi je sama gorcina lijeka mrsta, smanjuje je saznanje skorog ozdravljenja. Tako zaljubljenici (Asici) kada god se sjete trenutka kada trebaju da se sretnu sa voljenom osobom i srece koju ce tom prilikom dozivjeti, trud i muke koje na svom putu osjecaju odjednom im postanu ugodne i prijatne...

O ti zaljubljeni, cuvaj se ljubavi, ako u braku nisi glave te kostati moze. Ljubav koja dusu pokrece ka onome sto ta dusa voli inicira duhovno spajanje zaljubljenih, a to je nepotpuno bez kompletnog i duhovnog i tjelesnog spajanja, a posto ovo drugo biva inicirano od strane strasti, to je spajanje koje je moguce u potpunosti zadovoljiti samo u braku, a da Ujedno time bude zadovoljan i Allah, dajuci nam nagradu, a ne kaznu (koja bi slijedila ako bi spajanje zaljubljenih bilo van braka).
Ako vlast i uprava budu pripadali razumu, strast ce s njim sklopiti primirje i bit ce njegov sluga i sljedbenik. I slucaju da uprava pripadne strasti, razum ce postati njen zatocenik s kim ce ona upravljati i suditi mu. Pa tesko covjeku koji razum takav ima, potopljen u moru strasti.
Strast je more po kojem ladja duse plovi, i ona je korisna dokle god je za kormilom vjera i cist razum. Ali kada mora probije ladju, pocne da je plavi, potrebno je vremena da je mornari imana i savjesti poprave. Istina, kod mnogih ljudi su ti mornari mrtvi, pa more strasti plavi ladju duse vukuci je polako na samo dno...

Ljubav kad se pojavi, blista; slavljen neka je Onaj Ko joj svjetlost podari, lica predivnog; Uzvisen neka je Onaj Koji je stvori. Ljepota joj prelazi granice maste i zbog toga onaj koji gleda-place... O ti koji pitas o ljubavi koju krijes, tvoj lijek je sabur i on ce dobro da ti donese dok do dozvoljenog spajanja dvije polovine ne dodje. Nemoj zuditi za razvratom i ne budi kao onaj koga bujiva strasti ponese. Boj se Allaha i cuvaj se kazne Njegove i ne postupaj kao grijesnici i razvratnici.
Da li je voljeti sramota?
O ti ljubavlju zaneseni, donijecu presudu u onome sto me pitas, presudicu medju zaljubljenima i pravedan cu biti. Voljeni nije nikakva sramota, sramota je pametan biti, a ne voljeti. Ko god kudi ljubav, pa znaj da je on kod mene gori od svakog neznalice. Ljubav prema onom koga voolis, a ko te od sebe pomalo odgoni nuzna je, tako onaj ko je utopljen u ljubavi prosudjuje. Ovo je moj odgovor koji ispravnim smatram za ono o cemu ti, o zanesenjace, upita.
To je uvodjenje u vrt ljubavi ceznjom ispunjenih...

iMan-a

Profesionalac

(10)

 • »iMan-a« je žensko

Postovi: 692

Datum registracije: 11.11.2004

Lokacija: NL

 • Poruku poslati

8

Četvrtak, 14. April 2005

Citirano

Ja ne znam da li se clanovi suvise stide da bi pisali na ovu temu nesto,


A mislim da se ne stidimo, već smo došli do knjige koja nosi isti naziv kao i ova tema, pa čekamo da je pročitamo da bi imali materijala za raspravu... :O
"Primjer onoga koji se sjeća svoga Gospodara spominjući Ga i onog koji Ga se ne sjeća je kao primjer živog čovjeka i mrtvaca."

prasina

Početnik

(10)

 • »prasina« je zabranjen

Postovi: 55

Datum registracije: 25.06.2004

 • Poruku poslati

9

Petak, 15. April 2005

Da te Uzviseni Allah dz.s. nagradi za ove lijepe tekstove koje ti ispisa, o Ibnul_Qajjim. Masallah.

Onaj cije srce po razumu luta, tudjin je svom bicu po hiljadu puta.

Jednom prilikom jedan je covjek padao niz jednu liticu (provaliju). U tom padanju uspije se uhvatiti za jednu granu koja je izrasla iz stijene pored koje je padao. Medjutim, grana se poce lagano izvlaciti iz stijene i on uvidje da ce pasti ubrzo. Tada se one okrenu "nebu". Boze, ako te ima, pomozi mi sada i ja cu te vjerovati i trazicu te i bit cu ti pokoran rob. Tada iz "neba" Glas on cu: Robe moj pusti tu granu i spasit ces se. Tada covjek rece: Ima li neko drugi "gore" sa kim bih pregovarao?"

Ovo je jedna veoma interesantna hikaja koja upravo ukazuje na jednu situaciju u kojoj se bore ljudska pamet i stvari koje su izvan ljudske pameti. Ljudskom pamecu gledano on ako pusti granu za koju se je uhvatio sigurno ce dolje pasti i razbiti se. U ovom slucaju je ovaj covjek birao izmedju svoje pameti i onoga sto mu je "ponudio" Glas iz "neba". Izabrao je pamet svoju, sto je pogresno bilo. Najteze se je osloboditi pameti svoje, a ljubav je upravo jedan nacin na koji se moze covjek pameti svoje osloboditi i spoznati jednu "visu pamet". Naravno ispravno ce shvatiti "visu pamet" samo ako bude isao Putem ispravnim. Ako na tom putu bude vodjen od strane onih koji su taj put prosli i Spoznali.

Ego je jedna suprotnost ljubavi. Gdje je ljubav jaka tu se Ego gubi, osim ako se ne radi o samoljublju. A pamet ljudska se najcesce veze za Ego, pa oni koji su Egoisti se plase ljubavi i stide se je, jer to udara direktno u licnost njegovu, u ego njegov. To je lazni stid. To nije pravi stid. Tog stida se treba osloboditi.

Kome srce po razumu luta tudjin je svom bicu po hiljadu puta.
[SIZE=2]"Najvise se za svoj Ummet plasim dobrih govornika (oratora)"[/SIZE]

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

10

Petak, 15. April 2005

Ova hikaja je zaista poucna i duhovita. Ja sam se nasmijao na rijeci: "Ima li tamo gore neko drugi sa kim bih pregovarao?" :) .

Sigurno ce oni koji postupaju po svom razumu a ne slijede Uputu nastradati. Pod Uputom se podrazumijeva ono o cemu su nas Allah i njegov Poslanik obavijestili. Ono o cemu nas nisu obavijestili a sto nam se servira je spekulacija i kao takva zabranjena te svakako treba na osnovu stecenih saznanja, cistog nijeta i uz konsultacije ucenjaka slijediti svoj razum. Interesantnan je primjer kada imam Gazali u "Niši svjetlosti" govori o nedostacima razuma. Medjutim, on aludirajuci na Haladzove rijeci "Ja sam Istina" i "Ispod ovog dzubeta nema nista drugo osim Boga" kaze da je to govor zaljubljenika u stanu opijenosti od ljubavi i da se u takvome stanju i izgovaraju ovakve izreke te da zaljubljenik treba da saceka da to stanje prodje pa tek onda da se izjasnjava kako ne bi doslo do ovakvih izjava.

Haladz je inace zbog ovakvih izjava osudjen i pogubljen.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Petak, 15. April 2005

Citirano

Ovo je jedna veoma interesantna hikaja koja upravo ukazuje na jednu situaciju u kojoj se bore ljudska pamet i stvari koje su izvan ljudske pameti.


Šta tek reći o onima kojima nije dovoljno ono što nam je dato iz Kur'ana i sunneta nego moraju da dodaju (izmišljaju) iz pameti svoje.
U čiji li su oni vrt ljubavi ušli?

Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško
 • »Ibnul_Qajjim« je autor ove teme

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

12

Nedjelja, 17. April 2005

Sta postizemo ljubavlju prema Allahu Uzvisenom?

Kako su jadni oni koji zude samo za dunjalukom. Zude za njim a odlaze sa njega a da I nisu probali niti osjetili najsladju stvar na njemu - Ljubav prema Allahu, svijedocenje Njegova postojanja i neprekidno spominjanje Njegovog imena. Slicno ovome, jedan je ucenjak rekao: “Odista postoje momenti kada srce insana igra i svo treperi od radosti.” Drugi je na to dodao: Ja cesto kazem sebi da ako ce se ljudi stalno tako osjecati onda kada udju Allahovom miloscu u Njegov Dzenet, onda su njihovi zivoti tamo zaista neopisivi.” Voljeti Allaha iznad svega drugog, uspostaviti lijep odnos sa Njim, sjecati Ga se stalno i spominjati Njegovo ime, naci svoj smiraj i odmor u tome, voljeti samo Njega, bojati se samo Njega, nadati se i pouzdati se samo u njega; sve ciniti samo u Njegovo ime i zarad njegovog zadovoljstva i nagrade- to je Dzennet na dunjaluku i to je blagoslov sa kojim se nista ne moze porediti.
To je ono sto raduje srca onih koji odisu ljubavlju prema Allahu i smisao zivota koji uceni poznaju a kraljevi zavide. Kako se njihova srca raduju Allahu, tako se i drugi raduju njima. Jer ko god nadje radost svoga srca u pokornosti Allahu, zna obradovati i srca drugih ljudi; a ko to ne uspije, ne nalazi nista na dunjaluku osim nemira. O ovome svjedoce oni cija su srca ziva i osjecajna. Ali oni cija su srca mrtva i slijepa samo druge mogu udaljiti od Allaha; zato izbjegavaj drustvo takvih ako zelis postici lijep odnos sa svojim Gospodarem. Ali ako si iskusan takvim drustvom, onda budi blag i uljudan prema njima ali neka ih tvoje srce prezre da se ne bi desilo da te odvrate od Onoga koji treba da bude iznad svega. Znaj da je najveci gubitak vrijemena druzenje sa onima koji cine da tvoj iman slabi i koji te odvracaju od Allaha, slabe tvoje pouzdanje u Njega, truju ti srce i cine da zaboravljas svoj ocnovni cilj- [SIZE=4]Allahovo zadovoljstvo. [/SIZE] Pa ako si iskusan na ovaj nacin, a za mnoge od nas to je neizbjezno, strpi se na tome i zahvaljuj Allahu. Pokusaj da Mu se priblizis svim onim djelima koji vode tome. Ucini svoje druzenje sa ljudima na dunjaluku korisnim a nikako pogubim po sebe. Budi na dunjaluku putnik i kada te neko pozove da zastanes ti nemoj stati vec toga pozovi da i on krene sa tobom. A ako takav i podje sa tobom budi ti njemu vodic a ne on tebi. Ako te pak odbije i ti izgubis svaku nadu da ce on ikada krenuti na takav put, onda mu bar ne dozvoli da te zadrzava i odvrati od tvog puta. Bolje ti je da tada pozuris onome ka cemu si se zaputio i da na takve ne obracas paznju. Nemoj se ni osvrnuti da ga pogledas jos jednom jer je takav poput oholog drumskog razbojnika. Cuvaj svoje srce od grijeha i pazi kako provodis dane i noci. Ne dozvoli da Sunce zadje a da ti ne stignes do svog odredista, pa makar te tamo morali i odnijeti na nosilima. Niti dopusti da svane zora a da ti budes onaj koga je karavana zaboravila i ostavila samog, jer nece biti dovoljno vrijemena da ih stignes prije mraka. . .

prasina

Početnik

(10)

 • »prasina« je zabranjen

Postovi: 55

Datum registracije: 25.06.2004

 • Poruku poslati

13

Ponedjeljak, 18. April 2005

Da te Allah dz.s. nagradi i u Svoju blizinu uvede za iznosenje ovog lijepog teksta.
[SIZE=2]"Najvise se za svoj Ummet plasim dobrih govornika (oratora)"[/SIZE]

Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško
 • »Ibnul_Qajjim« je autor ove teme

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

14

Utorak, 19. April 2005

Amin i sve nas inshallah.

Mnogi su zbunjeni zasta je Strah od Allaha, zasta nada i imal jos nesto tu... Naiso sam na jednu recenicu kod ibnul qajjima koji je to sazeo mnogo lijepo. Kaze :"Strah od Njega udaljava te od grijesenja prema Njemu, nada u Njegovu milost podstice te na pokornost prema Njemu, a ljubav prema Njemu vodi te Njemu."
O ti koji se zalis na ceznju zbog duzine rastanka od svog Voljenog, strpi se, mozda ces Onoga Koga volis vec sutra sresti. Neka te plamen ceznje podstakne na put ka Njemu, mozda u plamenu ljubavi pronadjes smiraj za sebe. Jedan od ucenika Ibn Tejmijje ga je pratio krijuci u vremenu iskusenja Ibn Tejmijje, pa ga je vidio kako se udaljava u pustinju tako da bude siguran da je daleko od ljudi pa bi citirao stihove :
"I odlazim od naselja daleko
kako bih te se u samoci u srcu sjecao."
Kaze Ibnul Qajjim: "Upitan je Dzunejd:"Zbog cega onaj koji voli place kada se susretne s voljenom osobom?", pa odgovori: To je zbog silne srece i lubavi i velike ceznje za njom."
Srca onih koji ceznu za Allahom obasjana su Njegovim nurom. Kada se njihova ceznja ustalasa, obasja prostor izmedju nebesa i zemlje. Allah Uzviseni pokazi ih Svojim melekima i kaze :"Ovo su oni koji ceznu za susretom sa Mnom. Uzimam vas za svjedoke da Ja jos vise ceznem za njima."
Subhanallah, pa gdje smo mi? Mi znamo da istinski zaljubljenik (Asik) kada razgovara sa onim koga voli ne vidi nista i nikog oko sebe i totalno je predan tom razgovoru. Zato Ebu Hanife kada je bio u namazu, razgovoru sa Allahom Uzvisenim, zmija je dosla do njega, pa su je prisutni ubili i izbacili napolje uz veliku galamu. Kada je Ebu Hanife zavrsio sa namazom, prisutni su ga upitali zasto se nije zastitio od zmije, zivot mu je bio u opasnosti... KAze on :"Koje zmije?" Pa zar nisi cuo kad smo je ubili i izbacili? Kaze :"Nisam." Takodje je bilo zaljubljenika koji bi imali gangrenu, pa bi im noga trebala biti amputirana, te su im nudili alkohol kako ne bi osjetili bolove. Oni su govorili da im odsjecu nogu dok su u namazu, jer tada ne osjecaju bolove zato sto je svo njihovo bice ispunjeno ljubavlju i nema mjesta za bol. Subhanallah, kakvo je nase stanje danas u odnosu na te generacije. Danas klanjac vidi brata muslimana kako klanja u saffu iza njega a Ebu Hanife nije vidio zmiju pored glave, niti su zaljubljenici osjecali bol. Gdje je nasa ljubav prema Allahu??? Mnogi kazu da vole Allaha, kad ih upitamo, ali kada se zaljube u neku curu ili cura u momka, pa ih voljena osoba pozove na grijeh, bio to poljubac ili nesto drugo sto je Onaj Koji se najvise voli zabranio, oni im se odazivaju, a tvrde da vole Allaha. Subhanallah, koga mi ovdje vise volimo ustvari? Neka svako da sebi odgovor.
Allah nece promijeniti nase stanje dok sebe ne izmjenimo.
Po svih pet uzroka ljubavi koje sam naveo u jednom od gornjih postova, jedina logicna i apsolutna ljubav koja je moguca jeste ljubav prema Allahu Uzvisenom (a o uzrocima i zasto je to tako pisacu nekad u buducnosti inshallah). Sve ostalo se voli radi Njega, u sjenci ljubavi prema Njemu. Bozanska ljepota je odsjaj na licima stvorenja. Sve ljepote ovog svijeta samo su odsjaj ove ljepote. Ko nema culo vida, taj ne moze osjetiti ljepotu vidljiivih oblika. Ko nema culo sluha, taj ne moze osjetiti ljepotu melodija. A ko nema imansko srce, taj nuzno ne moze osjetiti onu najvecu radost koju samo imansko srce moze osjetiti...
A sad nesto o ljubavi prema suprotnom polu :)
Ljubav je zudnja koja se radja u srcu, napreduje i raste. Kada dostigne odredjeni stepen, sebi potcinjava sve covjekove zelje i napore i sto vise raste, njen je nosilac sve uporniji i odlucniji u nastojanju da postigne svoj cilj, tako da, ukoliko taj cilj ne ostvari, to u njegovom srcu budi nemir i brige. Ljubav je nemir bezbrizne duse. Ona je zaslijepljenost osjetila od svih nedostataka i manjkavosti voljene osobe. Ljubav je neznanje koje pogadja i napada srce koje nije zauzeto trgovinom niti bilo kojom drugolm aktivnosti.
I ne vidis mahane voljene, niti jednu od njih ako je stvarno iskreno volis. Oko tvoje koje voli zanemaruje svaki nedostatak, ali ono koje mrzi i dobro i lose vidi istim. Naravno ovdje se misli na nedostatke poput nekih fizickih, ili nekih navika i ostalih nedostataka koji se ne sukobe sa naredbama Onog koji se najvise voli, tj. koji nisu haram. Jer od svake ljubavi postoji veca, a najveca od svih jeste ljubav prema Onome koji Jedini ljubav i istinski zasluzuje. Ostali je ne zasluzuju, ostalima je samo poklanjamo kao znak paznje i naklonosti nase duse ka njima.
Zaljubio sam se u nju,
prije nego sto sam znao
i ljubav sta je,
nasla je prazno srce moje
i njime ovladala je...

Eeehhh moja voljena )o( )o( )o( :P :O :D :P :O :D
)o( )o( )o(

Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško
 • »Ibnul_Qajjim« je autor ove teme

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

15

Četvrtak, 21. April 2005

O Pokudjenosti strasti i o blagodatima koje se kriju u suprotstavljanj

O Pokudjenosti strasti i o blagodatima koje se kriju u suprotstavljanju njoj

Strast je zudnja duse za necim sto joj se cini privlacnim. Ova zudnja koja je stvorena u covjeku jedna je od njegovih nuznih osobina koje ga odrzavaju u zivotu, jer da nije zelje za hranom, picem i spolnim opcenjem, niti bi jeo, niti pio, niti bi se razmnozavao. Strast ga podstice da od sebe otklanja sve sto ga uznemirava. Zbog toga strast ne treba kuditi u svakom slucaju, kao sto je ne treba ni hvaliti u svakoj situaciji. Isto tako, ni srdzba nije uvijek pokudjena kao sto nije ni pozeljna u svakoj situaciji. Ono sto je pokudjeno jeste pretjerivanje u ovim stvarima kao sto je prekomjerno upraznjavanje nagona prema necemu sto nam je u normalnim kolicinama dovoljno i srdzba u trenucima kad nam ona nije potrebna. Onaj ko se pokorava svojim strastima i srdzbi uglavnom prelazi granice normale, te je zbog toga slijedjenje strasti i prepustanje srdzbi opcenito pokudjeno jer uglavnom sa sobom donosi stetu. Rijetki su slucajevi da neko u ovom slucaju nadje sredinu.
Strast je more po kojem ladja duse plovi, i ona je korisna dokle god je za kormilom vjera i cist razum. Ali kada mora probije ladju, pocne da je plavi, potrebno je vremena da je mornari imana i savjesti poprave. Istina, kod mnogih ljudi su ti mornari mrtvi, pa more strasti plavi ladju duse vukuci je polako na samo dno...
Zbog toga se treba istinski truditi da se strast i srdzba Ukrote u svakoj situaciji. Samo su pojedinci u stanju da se odupru svojim strastima i da budu umjereni. Zbog toga Allah, dz.s., nije ni na jednom mjestu u Kur'anu spomenuo strast, a da to nije bilo u negativnom kontekstu. Na isti nacin se spominje i u hadisima Allahovog Poslanika s.a.w.s. osim u odredjenim situacijama, kao u rijecima :"Nijedan od vas nece biti pravi vjernik sve dok njegova strast ne bude slijedila ono s cime sam ja dosao." ( Biljezi Hatib el Bagdadi u Tarihul-Bagdad, bejheki)

Neki kazu:"Strast je klopka od koje niko nije siguran." Sha'bi veli:"Nazvana je ovim imenom (el-hewa) jer ponizava onoga kime ovlada." Ona poziva covjeka da se preda trenutnom uzivanju bez ikakvog razmisljanja o posljedicama djela koje mu u tom trenutku predstavlja uzitak. Nagovara ga da se nasladjuje pa makar mu taj uzitak prouzrokovao mnogo vece boli prije ili kasnije. Postoji ovodunjalucka kazna prije ahiretske kazne. Strast ucini da covjek zaboravi na te kazne. Dostojanstvo, vjera i razum odvracaju covjeka od uzitaka koji su uzrok vecoj boli i patnji, i od strasti koja ce biti povod kajanju. Svi mu oni vele:"Ne pokoravaj se strastima." Covjek ce se pokoriti onome sto je jace kod njega. Zar ne vidis dijete koje se prepusta onome sto mu se svidja, pa makar mu to bilo uzrokom smrti, a to sve zbog slabosti njegovog razuma. Onaj ko ne posjeduje vjeru u svom srcu daje prednost onome cemu ga strasti pozivaju pa makar mu to upropastilo ugodan zivot na ovom svijetu, a to sve zbog slabosti vjere. Onaj ko ne posjeduje dostojanstvo daj prednost svojim strastima pa makar mu one narusile ugled i dostojanstvo koje uziva medju ljudima, a sve to zbog toga jer je njegovo dostojanstvo veoma slabo. Zasto takav ne razmisli o rijecima imama Shafije, Allah mu se smilovao:"Kada bih znao da ce mi hladna voda narusiti dostojanstvo, nikad je ne bih popio."
Posto je covjek iskusan strascu mimo ostalih stvorenja i posto ga ona u svako vrijeme nagovara na zlo, obdaren je s dva sljedbenika: vjerom i razumom. Naredjeno mu je da svoje prohtjeve uvijek gleda kroz ova dva savjetnika i da se pokori njihovoj presudi. Zbog toga mu je potrebno da se vjezba u nepokoravanju strastima koje mu ne donose nikakvu stetu kako bi bio u stanju oduprijeti se strastima koje ga mogu unistiti.
Ona je poput vatre koja, ako je ne ukrotis, unistava sve pred sobom rasplamsavajuci se, a ako je ukrotis, pomaze ti u mnogim situacijama.
Neka svako ko pameti ima zna da ce oni koji su se predali strastima i nedozvoljenim uzicima jednog dana doci u situaciju kada u tome uopce nece vise uzivati, ali se i pored toga nece moci izbaviti iz okova tih strasti. Oni su postali ovisni o njima u tolikoj mjeri, da im je ona zivot kojim moraju zivjeti. Zbog toga vidimo da oni koji su postali ovisni o vinu i spolnom opcenju ne uzivaju ni deseti dio kao onaj ko to ponekad radi. Oni su uobicajili da to cine i zbog tog ce se obicaja baciti u propast samo da ga ispune. Kad bi s njih kojim slucajem bila skinuta koprena strasti, vidjeli vi da oni nimalo nisu sretni. Ono sto im je predstavljalo radost, postalo bi za njih tuga, ono sto im je predstavljalo uzitak, pretvorilo bi se u bol. Oni su poput ptice kojoj je kao mamac u zamci postavljeno zrno psenice, pa niti se domogla zrna niti je u stanju da se izbavi iz klopke u koju je upala. Ako bi neko upitao :"Kako da se oslobodi iz zamke strasti onaj ko je vec upao u nju ?" Odgovorit cemo mu:"Uz Allahovu pomoc i podrsku moci ce se osloboditi iz te zamke na sledece nacine (bice nabrojano 50 nacina):

Prvi: Da odlucnoscu casto i dostojanstvenog covjeka bude ljubomoran na svoju dusu, da je omalovazi i ucini poniznom;

drugi:da se u trenutku kada ga strast pozove, odupre njenom pozivu i da hrabro podnese gorcinu strpljenja;

treci: da ga njegova jaka i postojana licnost podstice na strpljenje. Hrabrost se i ogleda u strpljivosti u datom trenutku. Najvece uzivanje u zivotu covjek moze postici strpljenjem i upornoscu.

cetvrti: da se prisjeti uzivanja koje ce osjetiti na kraju zato sto je odolio grijehu, i to ce mu uveliko olaksati gorcinu strpljivosti;

peti: da se prisjeti da ce bol zbog pokoravanja strastima biti daleko veci nego sami uzitak koji ce osjetiti ako im se pokori;

sesti: da nastoji da ne narusi ugled koji uziva kod Allaha, dz.s., i postovanje koje prema njemu osjecaju Allahovi robovi, te da mu je to bolje i korisnije od kratkotrajnog uzitka koji ce osjetiti kada bude udovoljavao svojim strastima;

sedmi: da dadne prednost slasti koju osjeca zbog cednosti nad uzitkom cinjenja grijeha;

osmi: da bude svjestan srece koju ce osjetiti kada shvati da je uspio savladati svoga neprijatelja i da je uspio odbiti njegov napad ponizivsi ga i ucinivsi ga nesretnim jer neprijatelj nije uspio da ostvari ciljeve kod njega. Allah dz.s., voli kada se Njega rob srcem bori protiv svog neprijatelja i kada neprijatelj zbog njega osjeca srdzbu u svojim grudima, kao sto kaze Uzviseni :" Niti ce stupiti na neko mjesto koje ce nevjernike naljutiti, niti ce ikakvu nevolju od neprijatelja pretrpjeti, a da im to sve nece kao dobro djelo upisano biti." (Et-tewba, 120). I rekao je :"Onaj ko se iseli Allaha radi naci ce na Zemlji mnogo mjesta uprkos svojim neprijateljima- i slobodu." (Nisa, 100), tj. mjesto iz kojeg ce moci srditi Allahove neprijatelje. Jedan od znakova istinske ljubavi jeste cinjenje onoga sto ce rasrtditi neprijatelje Voljenog.

Nastavice se...green

Učenik

(10)

 • »green« je žensko

Postovi: 66

Datum registracije: 19.04.2005

 • Poruku poslati

16

Četvrtak, 21. April 2005

Ibnul_Qajjim-e, tema je jako interesantna, a i tekstovi su stvarno lijepi, ali, imam jednu molbu. Jel' možeš malo kraće tekstove da pišeš, stvarno deluje zamarajuće kad vidim koliko ima da se čita, bez obzira koliko da je tekst lijep kad vidim koliki je...
Nemoj da se naljutiš. Hvala!
Zatvori oci, zelenooka...

Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško
 • »Ibnul_Qajjim« je autor ove teme

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

17

Subota, 23. April 2005

esselamu alejkum

Ja da pisem svakog dana, pisao bih po malo, al ovako pisem po jedan post na svakih nekoliko dana, tako da napisem malo vise, da bi imalo sta da se cita (pa makar i dio po dio posta) jer vidim da drugi ne pisu mnogo. Ne morate cio zalogaj za jedan obrok, ne valja moze zaprijet, bolje podijelite na vise dana pa svaki dan po jedan dio slatkisa :)

Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško
 • »Ibnul_Qajjim« je autor ove teme

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

18

Subota, 30. April 2005

O onima koji su se odrekli manje vrijednih ljubavi u zamjenu za onu najvecu

Ovo se odnosi samo na one plemenite i vrijedne duse koje se ne zadovoljavaju necim sto je manje vrijedno i koje ne mijenjaju ono sto je bolje za ono sto je gore. Njih ne zavarava prividna ljepota koja u sebi krije mnogo manjkavosti... Dusa kojoj je urodjeno da stalno stremi ne zadovoljava se nicim drugim osim najvredniji. Kaze Uzviseni :"Zar zelite da ono sto je bolje zamijenite za ono sto je gore?" (El beqara, 61)
Ibrahim ibn dzund prenosi da je neki covjek nagovarao zenu na blud, pa mu ona rece :"Ti si izucavao Kur'an i hadis, ti si uceniji od mene." On joj rece:"Zatvori vrata." Kada ona zatvori vrata i on joj se priblizi ona mu rece :"Ostala su jedna vrata koja nisam zatvorila." On je upita:"Koja vrata?" Ona rece :"Vrata izmedju tebe i Allaha Uzvisenog." On je ostavi i ne pocini sa njom blud.
Namjesnikova zena reka je Jusufu a.s. :"Udji sa mnom u sobu." On joj rece :"Zidovi sobe ne skrivaju me od moga Gospodara."
Kaze pjesnik :
"Ne upropastavaj svoju vjeru i grijeha se kloni
pa ce posljedice tih grijeha tebe da se klone."

Obicavao je govoriti Ali ibn ebi Talib :
"Odgoj dusu svoju da se zadovolji samo onim sto joj treba,
u suprotnom ce od tebe traziti i ono sto joj ne treba.
Cijeli zivot koji ti je darovan
sastoji se od trenutaka koje trenutno provodis."

Jedan od prijasnjih ucenjaka je rekao :"Ko u svom srcu bude imao Opominjaca, Allah ce mu povecat snagu i ponos. Poniznost u pokornosti Allahu je bolje od gordosti prilikom cinjenja grijeha."
Ljubav prema Allahu Uzvisenom sprijecila je da u srca onih koji Ga vole udje ljubav prema nekome drugom. Uz ljubav prema Njemu oni se ne mogu nasladjivati necim drugim niti se na onom svijetu nadaju vecoj nagradi od gledanja u Lica Onoga Koga vole.
Allahov Poslanik s.a.w.s. je rekao :" Allah dz.s. navodi kao primjer put bez krivina a sa strana tog puta su 2 zida. Na zidovima se nalaze mnogobrojna otvorena vrata, a na vratima zastori. Na kraju puta nalazi se glasnik koji govori :"O ljudi, krenite ovim putem i nemojte oklijevati." Iznad puta nalazi se drugi glasnik koji, kada neko htjedne da zaviri kroz vrata, kaze:"Tesko tebi, ne zaviruj, jer ako to uradis, uci ces kroz vrata." Ovaj je put islam, zastori na vratima su Allahove granice, otvorena vrata su Allahove zabrane, glasnik na kraju puta je Knjiga, a glasnik iznad puta jeste Opominjac koji se nalazi u srcu svakog vjernika." (biljezi Ahmed u musnedu)

Ne postoji nijedan covjek a da nema 2 oka na licu kojima gleda ovodunjalucke stvari i 2 oka u srcu kojima gleda ahiretske stvari. Ako Allah dz.s. zeli nekom Svom robu dobro, otvori mu oci srca kojima on spozna ono sto mu je Allah pripremio na onom svijetu. A ako mu ne zeli dobro, prepusti ga samom sebi. ...Ili su im na srcima katanci...(Muhammed 24)
Kaze Muhammed s.a.w.s. :"Pametan je onaj ko dusu svoju obuzdava i radi za zivot poslije smrti, a zalutao je onaj cija dusa prohtjeve svoje slijedi i onaj koga puste zelje zavaravaju. (tirmizi)
Rekao je Ubejj ibn Ka'b :"Ko osvane, a njegova teznja bude usmjerena prema nekom drugom mimo Allaha dz.s., taj nije istinski Allahov rob."
Kako se moze zvati ucenjakom onaj ko je stjecao znanje da bi pricao o njemu, a ne da bi radio po njemu?


Zelja za Allahom

Osnov svega jeste zelja za Allahom, nastojanje da se postigne Njegovo zadovoljstvo i da Mu se priblizi na razlicite propisane nacine, ceznja za susretom i stajanjem pred Njim. Ako kod roba ne bude postojala zelja za ovim, onda ce on ceznuti za Dzennetom i njegovim blagodatima i svemu onome sto je Allah pripremio Svojim dobrim robovima. Ako kod roba ne bude ni ovih ambicija, onda ce biti prisutna bojazan da ce njegovo prebivaliste biti vatra i kazna koju je Allah pripremio onima koji su Mu nepokorni. Ako ni to ne bude prisutno u njegovom srcu, neka zna da je stvoren da u ognju gori, a ne da u blagodatima boravi. Ove visoke stepene, nakon Allahove odredbe i pomoci, covjek nece moci postici nicim drugim osim suprotstavljanjem prohtjevima svoje duse.Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško
 • »Ibnul_Qajjim« je autor ove teme

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

19

Ponedjeljak, 02. Maj 2005

Godisnja doba vjernika

Postoje 4 godisnja doba vjernika. Vjernikova zima proljece, ljeto i jesen. To su njegovi stepeni na putu ka Allahu dz.s. i ne postoje drugi stepeni mimo ovih. Allah nije ostavio drugog puta do dzenneta osim suprotstavljanja prohtjevima i strastima duse, niti je ostavio drugog puta do dzehennema osim ako se slijede strasti i prohtjevi duse... uzviseni je rekao :" Onda ce onome ko je bio obijestan i zivot na ovom svijetu vise volio Dzehennem prebivaliste postati sigurno (Ennaziat). I rekao je :"A za onoga ko se stajanja pred Gospodarem svojim bude bojao bit ce dva perivoja..." (er-rahman). To je rob koji je namjeravao uciniti grijeh pa se sjetio stajanja pred svojim Gospodarem na ovom i na onom svijetu te se radi Njega klonio tog grijeha." Rekao je Muhammed s.a.w.s. :"Najvise sto se za vas bojim jeste udovoljavanje strastima stomaka i spolnog organa i slijedjenja strasti koje ce vas s Pravog puta odvesti." (biljezi Ahmed u musnedu)
Kada biras izmedju dvije stvari, pogledaj koja je bliza tvojoj strasti pa je se kloni."
Vjernikova strast treba slijediti vjeru, a ne da bude slijedjena. Ko se povodi za svojom strascu postaje njenim sljedbenikom, a ko se bude suprotstavio svojoj strasti u onome s cime je dosao Allahov poslanik s.a.w.s. strast ce postati njegovim sljedbenikom. Vjernikova strast slijedi njega, dok licemjer i grijesnik slijedede strast...
Kaze Allah Uzviseni :" A zar je iko gore zalutao od onoga koji slijedi strast svoju, a ne Allahovu uputu? Allah doista nece ukazati na pravi put narodu koji sam sebi nepravdu cini." (el kasas)
Upitan je Kasim el Dzunejd :"Kada ce dusa postici vrhunac svoje srece?" On rece :"Kada njena bolest postane njen lijek." Upitase ga :"A kada ce njena bolest postati njenim lijekom ?" On odgovori :"Kada se bude suprotstavljala svojim strastima."Zelja za Allahom dz.s. , za postizanje nagrade gledanja u Njegovo lice i ceznja za susretom sa Njim temelj je onoga sto ima svaki vjernik, pokretac njegovih djela i ono sto njegov zivot cini lijepim i ugodnim. To je osnova njegove srece, uspjeha, uzivanja i zadovoljstva. To je ono radi cega je stvoren i sto mu je naredjeno da cini, radi toga su objavljene knjige, poslani poslanici. Srce covjeka nece biti zdravo niti ce osjecati zadovoljstvo ako njegova najveca zelja i stremljenja ne budu usmjereni prema Allahu dz.s., Jednom i Jedinom, tako da ce On biti jedina njegova zelja i nada, kao sto kaze uzviseni :" A trebalo bi da se zadovolje onim sto im daju Allah i Poslanik Njegov i da kazu :"Dovoljan nam je Allah, Allah ce nam dati iz obilja svoga, a i Poslanik Njegov, mi samo Allaha hocemo" (Et-tewbe, 59)
Postoje tri vrste onih koji zele :onaj koji zeli Allaha dz.s., onaj koji zeli ono sto je kod Allaha i onaj koji ne zeli Allaha. Onaj koji voli, zeli Allaha dz.s., onaj koji se trudi zeli ono sto je kod Allaha a onaj koji se prepustio i zadovoljio ovodunjaluckim zivotom i ne zeli ahiretski svijet, on ne zeli Allaha dz.s. Ko bude nastojao da postigne Allahovo zadovoljstvo, On ce ga izbaviti iz svake nevolje i bit ce njegov zastitnik u svemu, otklonit ce od njega nevolje koje on sam nije u stanju da otkloni i cuvat ce ga poput Svoga bespomocnog miljenika i od svake nevolje ga zastitii. Ko dadne prednost Allahovom zadovoljstvu, On ce mu dati prednost nad ostalim stvorenjima. Ko se bude zrtvovao radi Allaha dz.s., On ce mu pomoci i onda kada on ne bude u stanju sebi da pomogne. Ko istinski spozna Allaha, nece mu biti nista draze od Njega niti ce i za cim vise zudjeti mimo Njega, osim za onim sto ce mu pomoci da se sto vise priblizi svome Stvoritelju na putu ka Njemu...
Od znakova spoznaje jeste i postovanje, jer sto je spoznaja veca, to su i postovanje i skrusenost izrazeniji kao sto Uzviseni veli :"A Allaha se boje od Njegovih robova - uceni." tj oni koji najbolje poznaju svog Gospodara. Muhammed a.s. je rekao :"Ja najbolje od njih poznajem Allaha dz.s. i najskruseniji sam pred Njim"Ibnul_Qajjim

Zlatna sredina

(10)

 • »Ibnul_Qajjim« je muško
 • »Ibnul_Qajjim« je autor ove teme

Postovi: 237

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Novi Pazar-Riyadh

 • Poruku poslati

20

Utorak, 24. Maj 2005

Esselamu alejkum

Jos malo pojasnjenja oko straha, nade i ljubavi. Gore je spomenuta osnovna uloga svakog od ovoga troje, ali ima jos nesto da se pojasni. Gdje je mjesto straha i nade, a gdje ljubavi, sta je bolje i vece od toga? E ovako... Imanske vrijednosti ne gube prelaskom iz jednog oblika u drugi, vec se niza ugradjuje u visu, kao sto se Islam (koji prvi ulazi u srce) ugradjuje u Iman (koji dolazi kao veci stepen po onom redoslijedu Islam, Iman i najveci stupanj - Ihsan , dobrocinstvo) ali u njemu ne nestaje, a zatim se Iman ugradjuje u Ihsan, koji je od njega veci stepen, ali time ne nestaje. Strah i nada Ugradjuju se u LJubav, ali ne nestaju zbog toga. I najpotpunije je vjere onaj koji u sebi ima i strah i nadu i ljubav koja obuhvata ona dva stepena prije nje i koja je najuzvisenija. Ljudi koji to postignu su Ewlijaullah (Allahovi sticenici).Onaj ko je istinski spoznao Allaha napusta ovaj svijet, a da se nije zasitio dvije stvari : Plakanja nad samim sobom i ceznje za susretom s Allahom dz.s. Covjek nece istinski spoznati Allaha sve dok ne dostigne taj stepen da , kad bi mu dali blago Sulejmana a.s. to ga ne bi nijednog trenutka odvratilo od Allaha dz.s. Za sve postoji kazna, a kazna za poboznjaka jeste da prestane spominjati Allaha dz.s.
Zivot srca moguc je samo uz spominjanje Allaha, dz,s, i bez toga ono umire. Kada jezik srce utone u spominjanje Allaha d.z.s. ono shvati sta njegov Miljenik od njega zeli. Vecinu svojih rijeci i djela on posveti Njemu, a male blagodati koji mu Allah dz.s. podari, on smatra velikim. On je potpuno predan Allahu dz.s. i u potpunosti se klonio grijesenja. Sve svoje bice on je poklonio svome Voljenom i sebi nista nije ostavio. Njegovo je srce ispunjeno velicanjem i uzdizanjem svoga Gospodara i nastojanjem da se stekne Njegovo zadovoljstvo. Tesko mu je da se strpi zbog daljine susreta sa Njim, smiren je samo kada Njega spominje, za Njim zudi i Njemu cezne. Sretan je samo kada Njega spominje, cuva Njegove granice i kada daje prednost Njegovom zadovoljstvu nad zadovoljstvom Njegovih robova. To je onaj koji istinski voli svoga Gospodara. Ljubav je da u potpunosti tezis prema nekome, da mu dajes prednost i nad samim sobom, svojim zivotom i imetkom, i da ga podrzavas i javno i tajno i da nakon toga smatras da je tvoja ljubav prema njemu nedovoljna. To je ulaganje krajnjeg napora s ciljem postizanja zadovoljstva voljene osobe.
Upitan je Dzunejd O ljubavi. On zavrtje glavom, oci mu se orosise suzama, a zatim rece :"Rob koji je napustio prohtjeve svoje duse, u stalnom je spomenu svoga Gospodara , dozlovno ispunjava svoje obaveze prema Njemu, u Njega gleda svojim srcem, svjetlom srca spalio je svoje prohtjeve, ispio cisto pice iz pehara Njegove ljubavi, kada nesto kaze, to je na osnovu Njegove naredbe, ako suti, o Allahu misli , sve sto radi u ime je Njega, radi Njega i s Njegovom naredbom....

Oni koji vole Allaha postigli su i ovodunjalucki i ahiretski ugled. Allahov Poslanik s.a.w.s. rekao je : »Covjek ce biti s onim koga voli. » Oni su bili sa Allahom na ovom svijetu i s Njim ce bii i na onom svijetu.
Ljubav je stablo u srcu ciji je korijen poniznost prema voljenoj osobi, njegovo je stablo spoznaja voljene osobe, njegove su grane strahopostovanje, njegovi su listovi stid pred voljenom, njegov je plod pokornost, a spominjanje (zikr) tecnost koja to stablo zalijeva...

Social bookmarks