Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

PAUK_

Profesionalac

(10)

  • »PAUK_« je muško
  • »PAUK_« je autor ove teme

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

  • Poruku poslati

1

Petak, 03. Decembar 2004

Uzdrmani temelji RS

SKANDALOZNO
MAFIJA U ULOZI DRZAVE


[SIZE=3]Kako je Salih Alijagic uzdrmao temelje RS[/SIZE]

Ne postoji valjda primjer u kojem je neko toliko uzdrmao temelje jedne segregacijske tvorevine kakva je RS, kako je to uradio Salih Alijagic. Ne samo, dakle, sto se mijenjaju zakoni zbog njega, nego se mijenja i pitanje ustavnog sistema, a Vlada RS pristaje na nevjerovatne ustupke lobirajuci tako sto vlastite gace stavlja na stap. Sve to da ne bi platila ono sto mora. Kad – tad, naravno.

Pise: Emir Hasanovic


Salih Alijagic je bio privatnih iz Trebinja. Imao je svoju firmu koja je radila poslove opremanja velikih gradjevina po citavoj bivsoj Jugoslaviji. On danas moze reci da je opremio gotovo sve najznacajnije i, reklo bi se, naljepse gradjevine u regiji. Pocevsi od zgrade HTV-a, pa preko najmocnijih klinickih centara, od Sremske Kamenice, preko Klicnickog centra u Ljubljani, Novom Sadu, te Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.


Dokumenti o pljacki


Negdje oko 150 ovakvih gradjevina opremio je Alijagic i bio jedan od najbogatijih Bosnjaka Hercegovine.

Kad je svojevremeno u njegovo Trebinje dosao na celo SDS, odmah je haranga pocela, a etnicki cistaci su bacili oko na njegovu golemu imovinu. Naravno, u zadnji trenutak Alijagic sa porodicom bjezi glavom bez obzira u susjedni Dubrovnik, ostavljajuci porodicno zlato, vrijednosti i imovinu firme SDS-ovim strucnjacima za etnicku “privatizaciju”.

Imovina njegove firme bila je slucaj kojim se bavio sam vrh Karadziceve vlasti. Naime, Ministarstvo trgovine, smjesteno na Palama, u opstoj pljacki bosnjacke imovine, potpisuje zahtjev za izuzimanje Alijagiceve firme, te takav dokument salje u Trebinje. Tadasnji sef juzne Hercegovine Bozidar Vucurevic dobija usmeni zahtjev i stavlja ga na glasanje pred Skupstinu. U prvi momenat ova se paljanska zelja odbija, jer treba sacekati papir. Sedam dana nakon toga, stize i zvanicni zahtjev, nakon cega se imovina Alijagica plijeni. Pocinje prava bitka za ovo bogatstvo. Dio opreme uzima kasnije propala trebinjska firma Metalac, dio se mijenja u Crnoj Gori za kolicine nafte vrijedne dva miliona njemackih maraka, a ostatak se gubi u nepoznatom pravcu. Ovaj treci, preostali dio vezan je za licno bogacenje nekih lidera SDS-a, u cemu bas i nije velika uloga samog bosa Vucurevica, za kojeg se zna da ima pumpu i kucu u Novom Sadu.

Odmah nakon rata, nekim cudom, a to ce biti najveca tajna ove afere koja je uzdrmala temelje Republike Srpske, pa je i danas drzi pred mogucim bankrotom, Alijagic predaje tuzbu i trazi vracanje imovine. Gotovo sludjeni tuzioci Okruznog suda u Trebinju dobijaju dokumentaciju o svakom djelicu oduzetog materijala firme Alijagic, sve zapisnike o izuzimanju masina i adrese na koje su predate. Nakon prvih saslusanja u procesu, traze se dodatni dokazi, a Alijagic pred zapanjene sudije stavlja i sve carinske potvrde o prelazu granice Crne Gore, gdje je uglavnom zavrsavala njegova imovina. Svaki gram od gotovo hiljadu tona materijala ima svoj dokaz i papir, a tacno se zna i gdje je zavrsilo 108 najmodernijih masina, od kojih su neke bile unikati na Balkanu.

Presuda - signal za mafiju


Prica je nadalje poznata. U ovom gotovo sest godina dugom procesu nekoliko sudija biva smijenjeno, tri presude donose se u korist Alijagica, ali nema krajnje odluke da se Alijagic konacno obesteti za ovu nevidjenu pljacku. Ukupna odsteta iznosi 440 miliona maraka sa kamatama. Konacno, kad se donosi definitivna presuda po kojoj Alijagicu, od 24. oktobra ove godine, Republika Srpska mora isplatiti odstetu od 8,2 miliona maraka, sto uz kamate iznosi 35,3 miliona KM, samo za materijal, ovaj se entitet prikazuje kao mafijaska skupina te donosi zakon po kojem, retroaktivno premijer Dragan Mikerevic odgadja placanje ovih i svih ratnih dugova. Politicko mafijasenje i jedna licna tragedija tako su upotpunjeni protiv Saliha Alijagica. Ovaj slucaj ce entitet dovesti do apsurda, tako sto ce njegova Narodna skupstina izglasati sramni, protivustavni zakon o odgadjanju duga nakon jedne legalne sudske presude. Naime, od ponedjeljka 24. oktobra svi racuni RS-a su trebali biti blokirani, a sa njih se morala isplacivati sudska odsteta Alijagicu do poptunog izmirenja. Cak i sada postoji problem za RS: Najmanje mjesec dana potrebno je bilo svakom zakonu da se objavi u Sluzbenim novinama RS-a. Ovaj se, kazu, vec odstampao samo da bi se sprijecila legalna Aijagiceva naplata. Tvrdi se da je Mikerevic upravo zbog Aljagica odletio u Washington da tamo ponudi privatizaciju Elektrorivrede RS, a da zauzvrat ne bude reakcija na ovaj sramni potez njegovog nestabilnog entiteta: Zakon napravljen samo za Saliha Alijagica.

Tragedija se upotpunjuje sve vise, jer Ustavna komisija, tacnije njen bosnjacki dio, zeli staviti veto na ovakav zakon zbog ugrozenog nacionalnog interesa. No, da bi i to izbjegli, Mikerevic i Ivanic, uz podrsku Dodika, prave novi prijedlog Ustavnopravne komisije, u kojem izlaze ususret zahtjevima stranaca, a u isto vrijeme odlazu rjesenje slucaja Alijagic.

Ne postoji valjda primjer u kojem je neko toliko uzdrmao temelje jedne segregacijske tvorevine kakva je RS, kako je to uradio Salih Alijagic. Ne samo, dakle, sto se mijenjaju zakoni zbog njega, nego se mijenja i pitanje ustavnog sistema, a Vlada RS pristaje na nevjerovatne ustupke, lobirajuci tako sto vlastite gace stavlja na stap. Sve to da ne bi platila ono sto mora. Kad – tad, naravno, ceka je dug. Dnevna kamata za ovaj slucaj iznosi 18 hiljada maraka.

Salih Alijagic, u sustini obican covjek, tako je dosao u fokus i postao neka vrsta sudbine jedne primitivne i ekonomski tesko odrzive entitetske tvorevine.

Bit ce nadalje zanimljivo gledati ponasanje Mikereviceve bratije, zbunjene i izgubljene pred neminovnim uzasom,
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

Social bookmarks