Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

41

Petak, 23. Januar 2004

Citirano

Orginalno od ZAMBAK
Sjecam se jednog teksta u "Ljiljanu" prije jedno desetak godina gdje se izmedju ostalog kaze da su Bosnjaci kada su culi da se pojavila nova vjera-Islam dosli kod Resulluhaha i nakon sto su culi o kakvoj se vjeri radi htjeli da prime Islam. Bozji posalnik im rekao da ce islam njima doc, te posto su bili bosi Allahov poslanik s.a. im poklonio kozu da sasiju obucu,a ono iz postovanja prema Muhammedu a.s.od te koze sasili kape.

De ako ti ikada taj tekst dodje do ruku posalji mi ga. Volio bih da vidim ko ga je potpisao.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

42

Subota, 24. Januar 2004

Citirano

Orginalno od bux_ludvig_np

Tzv. AlBazari se boji kjafira jer napominje da njemci ganjaju muslimane zbog navodno "vehabija" - terorista. Hocel to tebe srbi zavoljet pa ces postat njihov prisni prijatelj pravadajuci se da ti nisi tzv. vehabija - terorista.
Da ne duljim, mnogo sam vam vremena posvetio, pomislicete da nesto znacite kod mene.
Znajte, o vi zabludjeli koji sebe zovete dervisima - sufijama, znajte da se mora desiti ono sto je propisano. Ako je propisano da tebe cetnik zakolje, on ce te zaklat taman da mu se uvuces u zadnjicu.Ludvig,

imaš selam od "takozvanog" al-Bazarija. :D


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Manager

Profesionalac

(10)

 • »Manager« je žensko

Postovi: 790

Datum registracije: 31.07.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

43

Nedjelja, 25. Januar 2004

Mislim da o ovome ne treba vise govorit, sve je suvisno jer svi pada mo JDNOM ALLAHU NA SEDZDU
Ne mijenjaj vjecno za prolazno!

bux_ludvig_np

Zlatna sredina

(10)

 • »bux_ludvig_np« je muško
 • »bux_ludvig_np« je zabranjen

Postovi: 532

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Prolazni Dunjaluk

 • Poruku poslati

44

Srijeda, 10. Mart 2004

MashAllah neznam sta je ovo sto ste se ucutali ne napadate Bracu vise mozda ste nesto citali pa videli da niste u pravu!!!Al evo da se malo obrazujete

UKAZIVANJA NA POGRESNE MENHADZE, AKIDU, ITD.

OSOBINE PRIPADNIKA AHLI SUNNETA I DZEMMATA

klikni ako zelis da saznas vise
Rekao je Allahov Poslanik Muhammed,a.s.,: " Iskoristi petero prije peteroga; mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromastva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i zivot prije smrti. "

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

45

Četvrtak, 11. Mart 2004Citirano

klikni ako zelis da saznas vise

bux-e, kliknuo sam i saznao, odnosno samo potvrdio ranija saznanja da se znanje ne uzima od bilo koga a pogotovu ne od priucenih i emocijama nabijenih pojedinaca poput ovoga Salahuddina Abu Hudhayfah AlRozaji-a.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

ernad

Zlatna sredina

(10)

 • »ernad« je muško

Postovi: 223

Datum registracije: 01.01.2004

Lokacija: Srbija iCrna Gora, Novi Pazar

 • Poruku poslati

46

Četvrtak, 17. Juni 2004

Pravda, ponekad spava, ali nikad ne umire...

 • »pustinjar« je muško

Postovi: 120

Datum registracije: 11.01.2003

Lokacija: Beirut, Middle East

 • Poruku poslati

47

Četvrtak, 17. Juni 2004

Citirano

'Mentori' iz arapskog sveta u Novom Pazaru i drugim mestima oblasti Raške prave ideološki i vojni ambijent koji neminovno mora dovesti do ratnog sukoba u skorijoj budućnosti! Kako smo saznali, vehabije su uspostavile više desetina malih, mobilnih kampova za diverzantsko-terorističku aktivnost. U njih vrbuju mlade ljude koji su odrastali u neposrednoj blizini ratnih dejstava, i koje je veoma lako indoktrinirati. Nudi im se neka vrsta rambo-mačoizma, kombinovanog sa najstrašnijim ideološkim sredstvima koje poseduje militantni islam. Naročiti problem predstavlja velika pokretljivost ovih kampova. Oni se sele maltene svakih nekoliko dana, premeštajući se sa imanja na imanja bogatijih trgovaca i zanatlija ove oblasti koji su voljni da islamsku stvar podrže i novčano i logistički.;( ;( ;(
naprosto mi dodje da zaplačem, cijeli svijet se podigao da ove srbe vrati u normalu ali oni neće .

p.s. novinari jedino ovako mogu da prodaju tu glupost od zone sumraka, i ustvari, ko to još čita... ?(

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

48

Petak, 29. Oktobar 2004

Citirano

Orginalno od hadalj
KO SU VEHABIJE

Iako ne postoji skoro nikakvo interesovanje za ovu temu, ja nastavljam sa mojim malim traganjem da saznam ko je ko i kako su nastali svi ovi pravci i sekte.

Danas dodje red na Vehabije.

O vehabizmu postoje mnoga oprecna miljenja, od onih koji ga smatraju za opste zlo Islama do onih za koje je jedini ispravni put.

Evo jednog zanimljivog vidjenja kojeg nadjo na jednom forumu.

“Postoje Memori jednog engleskog spijuna koji govore o planu Engleskog ministarstva za kolonije, kako da vladaju svijetom, jer kazu ako ne budu vladali, nece moci lagodno da zive. Tako su se sastali negde 1700. godine. I resili da uniste islam. Posto su zakljucilida budizam i hinduizam nisu opasni i interesanti, jer njih i tako ovaj svijet ne interesuje, oni tragaju za nekakvim duhovnim zivotom. Dok muslimani su vrlo cvrsto na zemlji, i cvrsto vjeruju, pa ih treba razbidi i unijeti razdor. A pri tom koristiti , alkohol, kocku, izvrtanje Kurana i ubacivanje prostitucije. Jer kazu to je unistilo ove ovde unistice i njih.

Pa salju spijune da na tome rade. I jedan od njh je napiso memoare, cini mi se da se zove Hemsmer, Ili tako nekako. Objavljeni su bili u Njemackom spigel-u i London Times-u (i to po sjecanju) .

U navedenoj knjizi, memoarima, govori se o tome na koji su nacin Englezi instalirali vehabije u Saudijskoj Arabiji.
Ucenje Abdul Vehaba, totalno ekstremno, radikalno, nazadno i ruzno se tacno uklapalo u zamisao da se islam prikaze u liku koji ce odvracati od sebe, koji ce ga kompromitirati i izvrnuti osudi .Uz podrsku korumpiranih Sauda, zeljnih vlasti, i radikalnog Vehaba, nastao je nakaradni oblik islama, koji ako bolje pogledamo, nastaje ni iz cega, bez teoretske, misaone i duhovne osnove i temelja. Na slican nacin, uz pomoc, podrsku i obilatu finansijsku pomoc Engleza nastala je i sekta Ahmedija u Indiji. A ne znas ko je gori od njih.
Uz podrsku Amerike, nastao je i Bin Laden.
Na nesrecu, uz pomoc Zapada, razvaljeno je bice bosanskih muslimana, svijetli primjer spojivosti islama sa ostatkom svijeta. Na nesrecu, nema kod muslimana dovoljno jake snage da se usprotivi gore pomenutim pojavama.”

Interesuje me vase misljenje o Vehabizmu. Ovo je jedno od vidjenja ovog fenomena, a koja su ostala mozete i vi navest.

Ovom prilogu je mjesto ovdje a ne na temi o sektama.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

AsMiR_NP

Početnik

(10)

 • »AsMiR_NP« je muško
 • »AsMiR_NP« je zabranjen

Postovi: 37

Datum registracije: 10.11.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

49

Subota, 30. Oktobar 2004

Ljudi ja samo znam kada ocu u dzamiju treba da se molim mami i babi da bi me pustila i ona cula za neke sekte i strah je sad da idem u djamiju itd... A Cuo sam da ove sto nose brade da ih placaju po 300 Eura mesecno za te brade dal je istina neznam. :) Sta mislite vi rajo?

 • »Talibul-ilm« je muško
 • »Talibul-ilm« je zabranjen

Postovi: 41

Datum registracije: 23.10.2004

Lokacija: np

 • Poruku poslati

50

Petak, 05. Novembar 2004

Ada jes no sta, i to po kubnom metru... hehe, eh decja masta moze svasta (mislim na onoga ko ti je to reko)...
Pustimo da nam eminentni strucnjak u islamskom pravu, na nasem pristoru, Dr Sukri Ramic odgovori na neke zablude o Selefijama ("Vehabijama"), posto vidim da vecina ima pogresno misljenje o braci muslimanima...


[SIZE=4]Pitanje:[/SIZE] Želio bih nešto više saznati o Muhammedu ibn Abdul-Vehhabu i njegovu pokretu.

[SIZE=4]Odgovor Dr Sukri Ramica: [/SIZE] Muhammed ibn Abdul-Vehhab nije imao iza sebe klasični pokret. On je imao ideju o vraćanju muslimana izvornom učenju islama i uklanjanju svih vidova širka koje su muslimani prakticirali. Tu njegovu ideju podržala je vlast u Der‘iji u Nedždu, tako da je, imajući političku i druge vrste, potpore ona zaživjela prvo u Nedždu, a potom i u drugim dijelovima Arabijskog poluostrva. Dakle, ideja Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba je selefistička ideja koja poziva vraćanju izvornom islamskom učenju sadržanom u Kur‘anu i sunnetu. Može se reći da je ta ideja bila preteča svih reformističkih pokreta koji su se pojavili u zadnjih dvjesto godina prošlog milenija, a koji su pokušali probuditi islamski ummet nakon dugog perioda stagnacije i dekadence. Svi ti reformistički pokreti su se uveliko okoristili idejama da‘ve Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba, koja je pozivala da se islamsko vjerovanje uzima sa čistih nepomućeih izvora, da se to vjerovanje očisti od svih vidova širka. Nije naučno utemeljeno sljedbenike da‘ve Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba nazivati vehabijjama, jer ta da‘va nije neki novi mezheb, niti neki novi put, nego je nastavak da‘ve prvih generacija muslimana, ashaba i tabiina.
Treba naglasiti da mnogi koriste izraz vehabija da bi anatemisali islamske aktiviste i muslimane koji se trude da prakticiraju islam. Tako u našim sredinama gdje muslimani ne klanjaju, vehabijom nazivaju osobu koja ponekad klanja, u sredinama gdje muslimani malo više klanjaju, vehabijom nazivaju onu osobu koja klanja sve namaze, ondje gdje muslimani dobro klanjaju vehabijom nazivaju onu osobu koja klanja u džematu i nosi bradu itd. Dakle, oni koji koriste taj izraz, nemaju za to naučno opravdanje, a mnogi, kako se čini, nemaju ni lijepe namjere. Doduše, mnogi ga koriste i ne znajući o čemu se radi. Oni koji imaju loše namjere, taj izraz koriste, uglavnom, kao što se nekad koristio izraz fundamentalista. Dovoljno je, u komunističkom vremenu, bilo da nekog proglasite fundamentalistom pa da ga po zakonu možete pljuvati, degradirati i osuđivati na višegodišnju robiju. Pošto je riječ fundamentalista izrabljena i pošto fundamentalista ima i među nemuslimanima, izmišljena je riječ vehabija, da se nemuslimanski fundamentalisti ne bi vrijeđali, a da bi se muslimanski mogli blatiti do mile volje. Sredstva informisanja u rusiji čečenske mudžahide nazivaju isključivo vehabijama, upravo zbog gore spomenutog razloga.
S druge strane, treba znati da se pod firmom vehabija i selefija ponekad skrivaju mnogi koji s idejom i da‘vom Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba nemaju baš puno zajedničkog. Treba podvući da su selefije oni koji slijede i prakticiraju islam u svim njegovim segmentima, a ne oni koji eventualno samo u svome odijevanju i vanjskom izgledu liče na selefije, a krše praksu Poslanikovu, s.a.v.s, i njegovih ashaba, kada je u pitanju porodični život, odnos prema komšijama, rodbini, muslimanima, nemuslimanima, radu itd. Dakle, i s te strane postoji velika igra i ponekad velika zabluda.
Dakle kao zaključak možemo kazati da oni koji slijede izvornu ideju Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba su, ustvari, sljedbenici selefističke ideje koja nastoji vjerovati onako kao je vjerovao Allahov Poslanik, s.a.v.s, i prakticirati obrede islama onako kako ih je Poslanik, s.a.v.s, radio i da nije vehabija niti selefija svako koga nazivaju tim imenima, niti je vehabijja ili selefija svako ko sebe tako naziva i tako se deklariše.
Više o ovom pitanju napisao sam u omladinskom časopisu Saff br. 10 i 11 (oktobar i novembar ’97) u feljtonu o suvremenim pokretima, partijama i sektama koji je ovaj omladinski časopis bio počeo objavljivati.[SIZE=4]Pitanje: [/SIZE] Dragi brate, moje pitanje tiče se aktualne situacije. Zamolio
bih Vas da iznesete mišljenje o praksi koja se prakticira u nekim "selefijskim" (Vehabijskim)
krugovima. Naime, zanima me šta Vi mislite o pitanjima koja se u tim krugovima
propagiraju: promoviranje hanbelijskog mezheba, proglašavanje neispravnim namaza
gdje se ruke ne drže na grudima, tekfirenje ljudi koji ne nose brade, isticanje
da će u Džehennem oni kojima hlače nisu zavrnute do iznad članaka, itd.
Interesuje me, također, koliko ima utemeljenja u šerijatu mišljenje da svako
može sam sebi biti mudžtehid i tumačiti islamsko pravo, a na osnovu par
besplatnih knjiga prevedenih na bosanski jezik? Allah, dž.š, da te nagradi,
brate.

[SIZE=4]Odgovor Dr Sukri Ramica:[/SIZE] Cijenjeni brate, sve što si naveo ne prakticira se u selefijskim (vehabijskim) krugovima,
jer selefijski(vehabijski) krug znači da oni koji su oko njega okupljeni slijede praksu
Muhammeda, s.a.v.s, i njegovih ashaba, a spomenuto nije bila njihova praksa.
Poslanik, s.a.v.s, naredio je puštanje brade i potkraćivanje brkova, zabranio je
muškarcima da nose odjeću ispod članaka, dvadesetak ashaba prenijelo je da je on
dizao ruke pri odlasku na ruku itd, ali ja ne znam da je Poslanik, s.a.v.s,
nekoga kaznio zato što je potkratio bradu, zato što je nosio dužu odjeću, ili
pak nije dizao ruke pri klanjanju itd. Štaviše, on je Ebu Bekru, r.a, odobrio da
nosi dužu odjeću rekavši mu: ”Ti to ne nosiš iz oholosti.” (Vidi:
Sahihul-Buhari, ”Kitabul-menakib”, br. 3665)

S druge strane, nema sumnje da se mnogi muslimani, kod nas i u svijetu, stvarno
ponašaju tako kako si opisao. Oni sebe možda nazivaju selefijama, ili ih drugi
tako nazivaju. Međutim, oni nisu selefije, ili pak nisu selefije u svim svojim
postupcima jer, kako sam rekao, u selefije ubrajamo one koji slijede praksu
Muhammeda, s.a.v.s, njegovih ashaba i učenih ljudi iz prvih generacija muslimana,
a ne one koji tu praksu jasno krše. Jeste, kako sam već napomenuo, da je
Poslanik, s.a.v.s, naredio puštanje brade, naredio da muškarci ne nose dugu
odjeću itd. Međutim, treba znati da naredbe nisu uvijek na istom stepenu. U
metodologiji islamskog prava poznato je da naredba (el-emr) može imati
dvanaest značenja (Vidi: Ibn Kudame, Revdatun-nazir ve džennetu-l-menazir,
1/191). Stručnjaci u metodologiji islamskog prava precizno su objasnili pravila
na osnovu kojih se željeno značenje može prepoznati.

Činjenica je da upravo zbog nepoznavanja šerijata mnogi sebe smatraju sposobnim
da tumače islam. To je velika opasnost kako za takve osobe tako i za sredinu u
kojoj se one nalaze. Ja ne sumnjam da takve osobe imaju iskren nijet i najbolje
namjere, ali to nije dovoljno da bi rezultat uvijek bio ispravan. Primjera za to
imamo puno.

Što se tiče promoviranja hanbelijskog mezheba, smatram, također, da osoba koja
slijedi Kur‘an i sunnet, ne protežira nijedan mezheb. Inače, spomenuto pitanje
se pogrešno razumije. Ja odgovorno tvrdim da svako utemeljeno tumačenje
određenog šerijatskog propisa, dakle tumačenje koje se bazira na validnim
dokazima, koje je protumačeno naučnom metodologijom, i koje, kao takvo, donosi
dobro ljudima na dunjaluku i ahiretu, da je to hanefijski mezheb, isto kao i
šafijski, hanbelijski itd, pa čak da se u hanefijskom mezhebu, ukoliko je to
pitanje u mezhebu tretirano, može naći neko od hanefijske uleme ko ima takav
stav. Prema tome, ako neko želi promovirati nauku to ne znači da želi
promovirati određeni mezheb. Slijepo slijeđenje određene knjige u bilo kom
mezhebu prevaziđeno je i pogrešno, kao što je pogrešno zapostavljanje bilo koje
knjige u bilo kom mezhebu, pošto je u svakoj knjizi sakupljeno znanje i iskustvo
prijašnjih generacija a sve to nam može itekako pomoći da u ovo naše vrijeme
bolje razumijemo i protumačimo određeni pravni propis.

Što se tiče besplatnih knjiga koje spominješ, većina tih knjiga je dobra i
korisna. Međutim, mnoge knjige su pogrešno shvaćene, jer su ih ljudi samostalno
čitali i razumijevali na osnovu svoga znanja i intelektualnih sposobnosti.
Zamislite kako bi izgledao samouki ljekar, kakve bi kardinalne greške taj činio!
Slična je situacija sa mnogom našom braćom i sestrama. Ja znam da su oni mnoga
pitanja pogrešno ili površno shvatili. Iskreno se nadam da će vremenom,
proširivanjem njihova znanja, situacija da se mijenja, da će oni shvatiti
pitanje prioriteta u islamu, da će shvatiti da Džennet ima puno deredža,
te da svi muslimani ne mogu biti na najvišem stepenu, da muslimani mogu
griješiti pa čak i velike grijehe činiti, da je naređeno da se lijepim savjetom
i mudro poziva u islam.

Izvor: Novi Horizonti
Sve vrste pojedinacnih neprijateljstava covjeka bilo kad ce se pretvoriti u prijateljstvo i ljubav, osim neprijateljstva koje nastane iz zavidnosti (haseda). Ne mogu ga oprati sve vode, ni ublaziti sve ljubavi svijeta. On uvijek ostaje crna tacka, cekajuci momenat da eksplodira.

Parali su stomake trudnica, potom vadili zivu djecu koju su poslije pekli u sporetima i tjerali majke da piju djecju KRV!!! X( X( X(- Muderris

SVE SMO ZABORAVILI...I ZGARISTA...I RAT. ZABORAVILI BORBU DOBRA PROTIV ZLA, BORBU PRAVDE PROTIV NEPRAVDE, BORBU TESKU I KRVAVU. ZABORAVITI NE SMIJEMO. PROKLET BIO KO ZABORAVI IZGLADNJELU NANU, OSAKACENOG BABU, ZAKLANO DIJETE, SILOVANU SESTRU! ;( ;( ;(
Allahu ti pomozi mudzahidima u Ceceniji, Allahu , ti pomozi mudzahidima u Afganistanu, Allahu, ti pomozi mudzahidima u Iraqu, Allahu, ti pomozi mudzahidima u Palestini, Allahu ti pomozi mudzahidima sirom svijeta ma gdje se nalazili, podari im pobdjedu na ovom i dzennet na buducem svijetu. Amin! ;( ;( ;(

Shady

Učenik

(10)

 • »Shady« je muško
 • »Shady« je zabranjen

Postovi: 83

Datum registracije: 03.01.2005

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

51

Ponedjeljak, 03. Januar 2005

Ekstremizam uopće, a posebno njegov najfatalniji oblik u islamskom svijetu, tzv. vehabizam (ili kako njegovi pripadnici vole sebe nazivati: selefizam) jeste jedna od pojava rodjenih iz odredjenih frustracija. Ta reakcionarna pojava, muslimane je mnogo koštala, kako u prošlosti tako i posebno u današnje vrijeme, čemu smo svi svjedoci, nažalost. :O

U naslovnom postu Bazari spomenu kako je 5000 njemačkih policajaca "vršljalo" po muslimanskim domovima u Njemačoj. Naravno da će vršljati, jer koga su zmije pecale poslije se boji i glista! Potpuno ih razumijem! A nije uvijek bilo tako... njemačka je do prije dvije decenije bila otvorenije društvo! Te provjere se dogadjaju tek sa pojavom vehabizma na političku scenu, kao i sa pojavom talibana, al kaide... I dok se to zlo ne sasječe u korijenu, "vršljanja" će biti i dalje, i to ne samo u Njemačkoj, već i potpuno liberalnim zemljama kao što su Holandija ili Švedska.

Jako mi je žao što su mnogi od nas, običnih ljudi, bili tako naivni i što su nasjeli na te fanatične priče... i što su gomilu najobičnijih bandita sa prividom shvatili kao branitelje islama i borce za islam edit . Jer, kada to zapad učini, onda to po pravilu bude bolno za mnoge, ni krive niti dužne, muslimane... posebno žene i djecu.

Vehabije su neprijateljima islama, kojih naravno i te kako ima, dali izvanredan legitimitet da nas ponižavaju i ubijaju u mnogim zemljama svijeta. edit Onom dijelu Srba koji nas mrzi i koji ne misli dobro našeme narodu, oni će samo davati legitimitet za neke nove napade na nas.

Shady

Učenik

(10)

 • »Shady« je muško
 • »Shady« je zabranjen

Postovi: 83

Datum registracije: 03.01.2005

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

52

Utorak, 04. Januar 2005

ED
1. U prethodnom sam editiran dva puta, pa je zato taj moj post sada konfuzan i nedorečen, a nije takvim napisan. Ja se, inače, uvijek trudim da dobro koncipiram svoje izlaganje i da ne ostanem nedorečen... Prema tome, OŠTETILI ste moj trud i POVRIJEDILI moju ličnost, kao čovjeka i kao muslimana. (upravo se tako sada osjećam dok vam ovo pišem).

2. Kada sam pristupio ovom forumu, na samoj pristupnici u obavještenju je pisalo da će se uredništvo foruma truditi da isti održava na demokratskom nivou koliko god je to bilo moguće. Prema tome, vaše editiranje smatram antidemokratskim činom, koji ne doprinosi ugledu muslimana, već nasuprot - samo ga blati.

3. U datom postu ja nisam ničim napao ili povrijedio bilo kog člana, niti prekršio pravila foruma na BILO KOJI način. Ukoliko mislite suprotno zašto mi niste ukazali na to i javno me upozorili?


4. Umjesto nepopularne metode "editiranja bez objašnjenja", nije li bolje pružiti šansu nekome da replicira na taj dio kojeg ste mi editirali, pa tako i meni dati šansu da ispravim svoje stavove koji su eventualno bili pogrešni.

5. Ja razumijem da je vaš posao editirati neprimjerene stavove (i ja bih to činio da sam moderator) ali to nikada ne bih učinio na vaš način, kako ste to vi učinili, jer taj je način nedostojanstven!!! Naime, novi sam član, ovdje sam došao jučer i to na poziv dugogodišnjeg poznanika (nick Mehdi) i tek sam napisao samo 2 posta a već sam editiran, I TO BEZ OBJAŠNJENJA ILI UPOZORENJA!

6. Ukoliko imate namjeru da i dalje editirate moje postove na ovakav način, kako ste to gore učinili, ja ću se povući sa foruma i neću smetati vašim dušebrižničkim nastojanjima da gumicom zašptitite "integritet muslimana". Uvjeravam vas da je takvo ponašanje nedostojantstveno, a i VEOMA, VEOMA ŠTETNO!!! ... jer na sličan način se ponaša branša svake druge ideologije koja nema drugoga načina zaštititi svoje sudove i mjerila, do golom silom (nedavno sam bio gost jednog katoličkog foruma, vjerujte da i oni postupaju slično vama)


7. Dalje neću pisati na ovom forumu dok se ne javite i ne izjasnite se o ovome. Ukoliko niste spremni ispuniti ovo ššto od vas tražim, ja ću odavde otići bez ikakvog problema.
Selam

53

Utorak, 04. Januar 2005

Shady, najprije pozdrav tebi kao novom clanu, a onda i ovaj link za tebe http://forum.novipazar.org/thread.php?th…a102b0&page=1#5

Uz svo postovanje prema tebi, i prema svemu sto si dosad napisao, moram da ti ukazem na neispravnost tih ishitrenih, a i neosnovanih, zakljucaka. Dati link ti daje objasnjenje koje si trazio, a obzirom da je objasnjenje koje si trazio postojalo (samo nisi ga ti vidio) sve tvoje optuzbe iznijete su pomalo u prazno, a izgledaju ruzno jer su iznijete za racun sopstvene koze (koja eto nije ni oprzena :) ). Al nema veze.. mnogima se to tako eto desi. Eto, kao jedan od moderatora, a jedini koji bijase prisutan u ovo vrijeme, osetih se duznim da ti ukazem na gresku, a sve u cilju otklanjanja tvojih sumnji, tj produzetku tvojeg pisanja na forumu. Neslaganja u misljenjima neminovno je da ce biti, na tebi je da ih savladas, tj svojim ponasanjem da ovladas (ne pali se na prvu, pa i nepostojecu, varnicu ;) ). A sve da je i bilo ko sto si naveo uzeti u obzir da niko nije bezgresan ovdje.. ljudi rade, trude se, al i grijese. A ed je eto ispostovao sve sto je trebao ispostovati, a po njegovim ubedjenjima, koja ti je eto i pojasnio, ucinio je ono sto je ucinio. Ti nastavi da pises.. misljenja sam da vise ces uciniti, i za sebe i za druge, ako pises nego ako se povuces..
Jos jedan selam za tebe.
mogu ja da se potpisem i bolje...

 • »PublicEnemy« je muško

Postovi: 18

Datum registracije: 28.12.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

54

Utorak, 04. Januar 2005

Apsolutno se slazem sa Shady-em oko iznetih stavova i rekao je istinu koju sam ja htio da kazem jos poodavno samo se bilo strah da ne budem uklonjen sa foruma :(Cinjenica je da je zelja zapada i neprijatelja Islama da prikaze nas Muslimane kao neke divljake,glupe ,prljave,zaostale grube,i sta ti ja znam ...Ali sad su dosli mediji :TV ,Internet,radio ,Satelit,i nastao im problem???Narod im poceo da vice:" pogleda Muslimani nisu onakvi kakvi su nam ih dosad predstavljali".Zacudili se kad su vidjeli da se vanjski mnogo ne razlikujemo.I sjetili se neki tamo hajde da promovisemo Vehabije.I vidis danas vise vehabija po Njemackoj i Becu nego i u Sandzak i Bosnu. edit Navescu jos samo neke od razloga podjele Muslimana danas iz skorije istorije.Kada je velika Muslimanska drzava pocela da se raspada tj kada je Napoleon zauzeo Egipat ,Englezi Indiju Muslimanska elita je pocela da se pitaju kako to da Muslimani koji su odabrani od Allaha dz.s gube bitke kad Allah dz.s garantuje pobjedu u Kuranu Muslimanima.Tada pocinju da se javljaju dvije osnovne frakcije medju Muslimanima.Prvi su govorili da treba da se mijenja Serijat.Neuzubillah.Kao Islam 16 stoljeca ne moze da je isti kao Islam 15 i tako te nebuloze.To su takozvani modernisti ili dedzalovci.Nasuprot njima javlja se grupacija koja je zagovarala da treba da vratimo ono vrijeme kao sto je bilo za vrijeme Poslanika saws,pritom zaboravljajuci da je to bilo "Zlatno doba" koje se vise nikad ne vraca.To su takozvani Dabetul-erdovci ili konzervativci u Islamu.Za one koji ne znaju Dabetul erdov stap je okrenut prema nebesima sto si mbolizira zapostavljanje dunjaluka a okretanje nebesima...Nastavicu insAllah...

Shady

Učenik

(10)

 • »Shady« je muško
 • »Shady« je zabranjen

Postovi: 83

Datum registracije: 03.01.2005

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

55

Srijeda, 05. Januar 2005

Fingerbroken
najprije, hvala na dobrodošlici. :]

Što se tiče moje ishitrenosti, ne bih se složio sa vama. Ukoliko mi je post u ovom topicu editiran, onda sam trebao biti obaviješten ili PM-om ili ovdje javno, da mi je dio posta premješten "tu i tu"...Ali toga nije bilo! Jednostavno sam došao na ovaj topic vidjeti ima li novih replija, kad, na moje zaprepašćenje, zatičem samo svoj na dva mjesta sasječeni post, i to bez ikakva objašnjenja ili obavještenja!!! Ukoliko je neko moderator, onda to podrazumjeva makar minimom njegove opreznosti i znanja o obavezama moderatora, jer ja nisam dužan gatati da li mi je moderator samo obrisao dio posta, ili ga je pak premjestio negdje drugdje... Ovdje jednostavno nije bilo nikakvog objašnjenja, samo sam vidio ono crveno "edit" i to na dva mjesta, i to je sve!

I još nešto! Nakon što mi je post, za kojeg sam uložio vrijeme i trud, masakriran - ne samo o tome nisam obaviješten, niti mi je za to OVDJE ILI NA PM dat bilo kakav razlog - nego sam na pomjerenom dijelu mog teksta još i DOREKTNO OPTUŽEN od strane Eda, da sam pozivao na nasilje, pa mi je zato editiran post! :O


Od Ed-a tražim da se ispriča meni, što mi je rekao da sam pozivao na nasilje (ukoliko to izostane, smatraću do rudimentom oholosti, ponosa i nadimanja). Ukoliko se, on pak meni ispriča ja ću prihvatiti tu ispriku i spreman sam zaboraviti ovo do sada u obostranom interesu.

Dakle, dragi fingerbroken, nisu moje optužbe "iznijete u prazno" (a tamo sam svakako odgovorio Ed-u na njegovu insinuaciju da sam, navodno, "pozivao na nasilje"). Takav postupak ja i dalje smatram uvredom i jednostavno sam zapanjen takvom slobodom... slobodom da mi se sudi na neartikuliran i nedosljedan način, da mi se prekrajaju moje misli i da se onda iz njih izvlači neodgovarajući apsurd o mojim nijjetima (tj nepostojećem pozivu na nasilje i sl.)

Razmislite, ili se stavite u moju poziciju, i vidjećete da je to sve tako kako napisah.

Inače, hvala vam na podršci i pozivu da ostanem ovdje i doprinesem boljitku..... Rado ću se odazvati! Ja sam ovdje došao od skora, svidja mi se i želim ostati i pokušati da makar za gram doprinesem boljitku ovog foruma, a time i boljeg stanja svih nas, muslimana. Ne želim otići, osim ako ne budem na to primoran. A biću primoran, ukoliko se nastavi ovakva nepopularna praksa da mi se postovi objašnjenja uzurpiraju (jer oni su ipak izraz mog duha i svijesti), ili ako se premještaju bez obavještenja gdje su premješteni.... ili ako se nastavi sa uvredama, poput ove da sam pozivao na nasilje. Ja ne tražim ništa drugo, do poptivanja mojih sloboda koje su mi zagarantirane kako zakonom, tako i statusom samog foruma (ukoliko je administraciji i urednicima doista stalo da ta sloboda mišljenja i izražavanja ovdje bude realnost). Selam.

Admir

Početnik

(10)

 • »Admir« je muško

Postovi: 6

Datum registracije: 07.07.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

56

Utorak, 18. Januar 2005

Naziv "vehabije" je izmišljen od strane sekti i frakcija (sufija, šija, racionalista,…) koje mrze slijedbenike ispravne-vjerodostojne tradicije (sunneta Poslanika sallallahu alejhi ve selleme). Ljudi koje oni nazivaju ovim nazivom sami sebe ne nazivaju tako, niti prihvataju taj naziv, oni se obično nazivaju ehli sunnetom ili selefijama (tj. slijedbenicima prakse prvih generacija).

Shady

Učenik

(10)

 • »Shady« je muško
 • »Shady« je zabranjen

Postovi: 83

Datum registracije: 03.01.2005

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

57

Četvrtak, 20. Januar 2005

Citirano

Orginalno od Admir
Naziv "vehabije" je izmišljen od strane sekti i frakcija (sufija, šija, racionalista,…) koje mrze slijedbenike ispravne-vjerodostojne tradicije (sunneta Poslanika sallallahu alejhi ve selleme). Ljudi koje oni nazivaju ovim nazivom sami sebe ne nazivaju tako, niti prihvataju taj naziv, oni se obično nazivaju ehli sunnetom ili selefijama (tj. slijedbenicima prakse prvih generacija).

No, o tome smo već pisali i na to odgovorili.
http://forum.novipazar.org/thread.php?th…ardid=13&page=1

Citirano

Orginalno od bux_ludvig_np
1. Naziv "vehabije" je izmišljen od strane sekti i frakcija (sufija, šija, racionalista,…) koje mrze slijedbenike ispravne-vjerodostojne tradicije (sunneta Poslanika sallallahu alejhi ve selleme). Ljudi koje oni nazivaju ovim nazivom sami sebe ne nazivaju tako, niti prihvataju taj naziv, oni se obično nazivaju ehli sunnetom ili selefijama (tj. slijedbenicima prakse prvih generacija).

Admire, probajte iznijeti svoje vlastito mišljenje, umjesto "copy-paste" metode. ;)

Admir

Početnik

(10)

 • »Admir« je muško

Postovi: 6

Datum registracije: 07.07.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

58

Petak, 21. Januar 2005

ma kakvo misljenje,dovoljno vi pricate za nas 1000 ovde, a i isto toliko se i grijesite,jel tako brate Bux :)

Shady

Učenik

(10)

 • »Shady« je muško
 • »Shady« je zabranjen

Postovi: 83

Datum registracije: 03.01.2005

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

59

Petak, 21. Januar 2005

Pa dobro sad... ja razmišljam svojom glavom i govorim u svoje ime. 8)
Ali, mislio sam da i vi, takodje, imate svoje mišljenje. ;)

 • »Ibn_Izzet« je muško

Postovi: 154

Datum registracije: 18.10.2004

 • Poruku poslati

60

Utorak, 08. Mart 2005

Po ovoj temi ''VEHABIZAM'', moram da naglasim, kao prvo: ovo je nepotrebna tema i neprioritetna, a drugo:
Glavna razlika izmedju ''vehabija'', sufija-dervisa, te si'ija, jeste: ''vehabijama'' je taj epitet pridodat mimo volje samih ''vehabija'', od strane onih koji zele smutnju da protnu medju mase. Sto se tice sufija-dervisa, i si'ija, oni sami sebi kazu: >>Mi smo sufije-dervisi<<, ili sto si'ije sebi kazu: >>Mi smo si'ije.<<
Upravo zbog toga sam stavio ''vehabije'' pod znake navoda, a ove druge ne. A zar nije tako. I ponovo bih apelovao da se s ovim zatvori ova tema. :)
Me'asselam.

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Social bookmarks