Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

  • »alBazari« je muško
  • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

  • Poruku poslati

1

Srijeda, 02. Februar 2005

Veliki prijatelj Bosne: Czeslaw Milosz

Czeslaw Milosz - jedan od najvećih pjesnika današnjice. Pjesnik varšavskih ruševina i egzilantskih tema, pjesnik očajanja i nade, ostat će jednim od sinonima moderne Poljske. Uz njegovog takodje poznatog zemljaka i prijatelja Waclawa Havela, gajio je duboko postovanje prema Bosni i Bošnjacima, kao i bol i suosjećanje u njihovoj boli i patnji.Pored pjesama, Miloszu će svjetsku slavu donijeti dvije knjige političkih eseja - Zarobljeni um i Osvajanje vlasti, obje objavljene 1953. godine. U knjizi Zarobljeni um Milosz će nemilosrdnoj analizi izložiti ponašanje i djelovanje pisaca u zemljama socijalističkog bloka, ispisujući nacrt intelektualne morfologije u vremenima tzv. narodne diktature. Ta knjiga smatra se općenito nekom vrsti biblije zatvorenih društava.

Pjesnik će sve vrijeme pisati poljskim, kao jednim od uvjeta egzila na koji je pristao: U knjizi razgovora s Evom Czarnetzkom on to objašnjava ovako: "Prvo, držati se svoga jezika znači držati se cijelog tog poljskog galimatijasa. Drugo, to proizlazi iz osjećaja krivice. Pisanje na poljskom razgovor je s mrtvima. Jer ne preživljavaju se takve godine nekažnjeno kad je toliko nevinih ljudi poginulo. Moje držanje za poljski jezik čvrsto je vezano za osjećaj krivice što sam uopće ostao živ."

U povodu agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, dok su šutjeli gotovo svi intelektualci moderne Europe jer "nisu znali", on je odmah shvatio o čemu se radi - hitro je objavio pjesmu Sarajevo, jednu blistavu pjesmu, u kojoj, isto kao i u slučaju rodne Varšave, izražava svoje nepristajanje na sile mraka koje su pokušale uništenje jednog grada:

"Kad ubijana i silovana zemlja zove u pomoć Evropu
U koju su vjerovali,
oni zijevaju

(...)

primajući ravnodušno vapaj onih što ginu,
jer su to mračni barbari što se međusobno ubijaju
da bi zadrhtali i u posljednjem trenutku uočili
da će odsad riječ Sarajevo značiti
istrebljenje njihovih sinova
I obeščašćenje njihovih kćeri"
Nobelovu nagradu za književnost Czeslaw Milosz dobio je prije četvrt stoljeća (1980). Pisao je do kraja, rekavši u jednom skorašnjem intervjuu da je još uvijek nezadovoljan artikulacijom: "I u ovim godinama ja tražim jezik za izražavanje svijeta."

Umro u Krakowu je u 93. godini.

"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Social bookmarks