Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »DOM-ZDRAVLJA« je muško

Postovi: 62

Datum registracije: 30.11.2004

Lokacija: u ono sokace

 • Poruku poslati

181

Srijeda, 17. Oktobar 2007
Novi Pazar: Udruženje povratnika «Reintegracija» za 40 dece povratnika dodelila je đačke torbe sa kompletnim školskim priborom u sklopu programa koji sprovodi Misija Oebs-a. U osnovnim školama «Rastko Nemanjić Sava» i «Aleksandar Stojanović Leso» školu pohađaju deca povratnici koja su sporazumom o readmisiji vraćeni u Srbiji. Deca povratnici imaju dosta poteškoća u nastavku školovanja, problemi se uglavnom odnose na nedovoljno poznavanje maternjeg jezika, dugim procesom nostrifikacije svedočanstava, nedostatkom udžbenika.

Udruženje povratnika Reintegracija već tri godine u sklopu Centra za reintegraciju povratnika organizuje nastavu za učenje maternjeg jezika i pružanju pomoći pri izradi domaćih zadataka. Ove radionice do sada je prošlo preko 250-oro dece iz zemalja Zapadne Evrope. Inače u obe osnovne škole od septembra se realizuju psihosocijalne radionice za decu povratnike u sklopu AENEAS programa i projekta «Podrška procesu readmisije kroz održivu reintegraciju povratnika iz zemalja Zapadne Evrope» koji finansira Evropska komisija.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

182

Petak, 19. Oktobar 2007

Citirano

NOVI PAZAR- Fond za humanitarno pravo saopštio je danas da je većina počinilaca zločina nad Bošnjacima iz Sjeverina i posle 15 godina na slobodi, a da porodice žrtava, bez pomoći i podrške države, još tragaju za kostima svojih najbližih, istinom o njihovoj sudbini i pravdom. U ponedeljak, 22. oktobra navršava se 15 godina od otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz Sjeverina. FHP i Sandžački odbor za ljudska prava pozvali su državne organe Srbije da iznesu punu istinu o sudbini Bošnjaka iz Sjeverina, podrže inicijativu za izgradnju spomenika i zvanično obeležavanje dana sećanja. Žrtve tog zločina su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Ramahudin Ćatović, Idriz Gibović i Melvida Koldžić. Oni su 22. oktobra 1999. godine krenuli na posao ili zbog drugih obaveza u Priboj, redovnom autobuskom linijom. U selu Mioče, u blizini Ruda, kod spaljene kafane "Amfora", na teritoriji Bosne i Hercegovine, kuda vodi put za Priboj, autobus je zaustavila grupa vojnika Vojske Republike Srpske, na čelu sa Milanom Lukićem. Nakon legitimisanja, iz autobusa su izveli 16 Bošnjaka. Potom su ih kamionom prevezli u Višegrad (Bosna i Hercegovina) u hotel "Vilina vlas", gde su ih brutalno zlostavljali, a nakon toga odveli na obalu reke Drine, gde su ih sve streljali. Tela ubijenih do danas nisu pronađena. U julu 2005. godine Okružni sud u Beogradu je osudio Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao im višegodišnje kazne zatvora. Vrhovni sud Srbije je u aprilu 2006. godine potvrdio ovu presudu. Oliver Krsmanović se i dalje nalazi u bekstvu dok je haški optuženik Milan Lukić u avgustu 2005. godine uhapšen u Argentini i predat Haškom tribunalu. Dana 26. juna 2007. godine, advokat FHP-a je podneo tužbu za naknadu štete protiv Republike Srbije u ime 25 članova porodica 16 Bošnjaka iz Sjeverina. Porodice žrtava smatraju Srbiju pravno i moralno odgovornom jer je od početka ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, finansirala i snabdevala oružjem Vojsku Republike Srpske, o čemu su izvedeni brojni dokazi na suđenju Slobodanu Miloševiću. FHP navodi da, pored toga, državni organi nisu preduzeli nijednu meru kako bi osigurali bezbednost svojih građana u vreme oružanih sukoba, koji su zbog svoje nacionalne pripadnosti bili ugroženi svakodnevno, kao u slučaju Bošnjaka iz Sjeverina, prilikom odlaska na posao.Citirano

NOVI PAZAR - Na novopazarskoj TV „Jedinstvo“ već nekoliko dana emituje se oglas, kojim se pozivaju oni kojima je potreban bubreg da se jave na ostavljeni broj telefona. Na navedeni telefon javlja se izvesna Fatima.
- Želim da pomognem nekom mladom, kome je to potrebno, bez obzira na to koje je vere. Ne želim novac. Osećam da sam zdrava, i da mogu nekom da dam svoj bubreg - kaže izvesna Fatima.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

183

Nedjelja, 21. Oktobar 2007

Knić -- Grupa odbornika Skupštine opštine Knić smenila je, zbog porodiljskog odsustva, predsednicu Snežanu Banković - Đokić.

Uprkos osudama Odbora za ravnopravnost polova Skupštine Srbije i republičkog ombudsmana, Snežana Banković - Đokić smenjena je mesec dana posle porođaja, na vanrednoj sednici Skupštine opštine Knić, kojoj je od 33 odbornika lokalnog parlamenta, prisustvovalo njih 18.

Predsednik opštine Knić Branislav Nikolić izjavio je FoNetu da je za njenu smenu glasalo 17 odbornika Demokratske stranke, Srpskog pokreta obnove, Srpske radikalne stranke, Pokreta snaga Srbije, Grupe građana "Da nastavimo" i Gružanskog foruma, što je bilo dovoljno glasova za smenu.

On je rekao da su vanrednu sednicu, na kojoj se glasalo o smeni predsednice skupštine, bojkotovali odbornici Nove Srbije, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije.

"Apsolutna je izmišljotina da je njenim odsustvom blokiran rad Skupštine. Ona je odsutna zbog rođenje deteta, a njene poslove mogao je legalno da obavlja njen zamenik", rekao je Nikolić.

"Ovom skandaloznom odlukom povređena su osnovna ljudska prava Snežane Banković - Đoković koja je pre mesec dana postala majka. Ovo je velika sramota za Knić, ali i za Srbiju koja se bori protiv bele kuge, dok pojedini lokalni odbornici na ovaj način ugrožavaju pravo na materinstvo", istakao je Nikolić.

Nikolić je dodao da je odluka o smeni predsednice skupštine "neljudska i nemoralna" i da je doneta mimo poslovnika o radu Skupštine opštine Knić.

"Zbog toga ću zatražiti i zvanično tumačenje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a podneću i zahtev da ovo ministarstvo preispita odluku odbornika Skupštine opštine Knić", napomenuo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, zbog ovog problema u Knić je, pre nekoliko dana, dolazio i republički ombudsman Saša Janković.

"On je upozorio odbornike koji su pre petnaestak dana potpisali peticiju za smenu Snežane Banković - Đokić da je njihova inicijativa neprihvatljiva, i da se time dovode u pitanje osnovna načela ravnopravnosti polova, ali su oni uprkos tom upozorenju glasali za njenu smenu", zaključio je Nikolić.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

184

Ponedjeljak, 22. Oktobar 2007

Novi Sad -- Grad Novi Sad predlaže da se Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" preimenuje u "Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu".


A Savet za kulturu Skupštine Novog Sada prihvatio je i inicijativu da se na fasadu škole stavi natpis "Baron Miloš Bajić srpskom narodu" , koji je tu nekada stajao.

Predloženo je da se umesto fontane, u školskom dvorištu postavi spomen-česma, na kojoj bi bili dva mozaika "Hristos kao pastir" i "Sveti Sava blagosilja Srpčad".

Kako nas gleda ova drzava,ruke joj se pozlatile.
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

185

Ponedjeljak, 22. Oktobar 2007

15 godina od otmice Sjeverinaca
22. oktobar 2007. | 09:40 -> 17:18 | Izvor: B92, FoNet, Beta
Beograd, Novi Pazar -- Na današnji dan pre 15 godina, oteto, mučeno i ubijeno je 16 građana Srbije iz Sjeverina samo zato što su Bošnjaci.


Mučenje Sjeverinaca u Višegradu
Pripadnici srpske paravojne formacije Osvetnici su 22. oktobra 1992. iz autobusa na liniji Pljevlja-Priboj, tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske, u mestu Mioče, oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gde su ih psihički i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine. Smatra se da je većina počinilaca i dalje na slobodi, iako su četvorica osuđena.

Vrhovni sud Srbije potvrdio je 18. maja 2006. prvostepenu presudu da su četvorica pripadnika Osvetnika počinili taj ratni zločin.

Kaznu zatvora od 20 godina izdržava Dragutin Dragićević, Đorđe Šević je osuđen na 15 godina, a na po 20 godina u odsustvu osuđeni su Milan Lukić, u međuvremenu uhapšen i izručen Haškom tribunalu, i Oliver Krsmanović, i dalje u bekstvu.

Poslanik Sandžačke demokratske partije u Skupštini Srbije Meho Omerović izjavio je danas da je na slobodi najveći deo počinilaca tog zločina.

"Iako su neki pripadnici paravojne formacije Osvetnici osuđeni, najveći deo počinilaca je na slobodi. Porodice žrtava su bez ikakve pomoći i podrške države Srbije. Pozivam državne organe Srbije da iznesu punu istinu o sudbini stradalih iz Sjeverina", naveo je Omerović u saopštenju.

On je istakao da bi država trebalo da podrži inicijativu za izgradnju spomenika i da zvanično obeleži dan sećanja ako joj je stalo da iskreno i istinsko pokaže žaljenje za žrtvama. "Ako se to ne desi, država će poslati poruku kao da tog zločina nije ni bilo", naveo je Omerović.

O ovoj temi možete čitati i komentarisati i na Forumu B92.

Mirovni skup u Novom Pazaru


Skup u Novom Pazaru (Fonet)
Na korzou u Novom Pazaru danas je održan mirovni skup, pod nazivom "Sačuvajmo mir u Sandžaku", kojim je obeležena 15. godišnjica otmice u Sjeverinu i sa kojeg je poručeno da je vlast u Beogradu odgovorna za aktuelne podele u Sandžaku.

Staša Zajović iz organizacije Žene u crnom poručila da su otmice Bošnjaka u Sandžaku izvršene samo zato što su oteti ljudi bili druge etničke pripadnosti.

Koordinatorka nevladine organizacije Urban-in, Aida Ćorović, rekla je da je lokalna vlast u Novom Pazaru jasno pokazala da je povezana sa vlastima u Beogradu, za koje je ocenila da nastavljaju politiku Slobodana Miloševića.

Ona smatra da najnovije podele u Sandžaku izaziva lokalna vlast u Novom Pazaru.

Biljana Kovačević-Vučo iz JUKOM rekla je na ovom skupu da je Srbiji potreban raskid sa politikom Slobodana Miloševića.

"Treba da se izvinimo svima nad kojima su izvršeni zločini u naše ime", rekla je Kovačević Vučo.

Skup su organizovali beogradski Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava, JUKOM, Inicjativa mladih za ljudska prava Žene u crnom, Damad, Urban-in i Impuls.

A povodom godišnjice otmice, Fond za humanitarno pravo saopštio je da porodice 16 žrtava bez pomoći i podrške države još tragaju za kostima svojih najbližih, istinom o njihovoj sudbini i pravdom.

Fond i Helsinški odbor pozvali su državne organe Srbije da iznesu punu istinu o sudbini Bošnjaka iz Sjeverina, podrže inicijativu za izgradnju spomenika i zvanično obeležavanje dana sećanja, kaže Džemail Halilagić, predsednik Odbora za zaštitu ljudskih prava u Priboju:

"Provejava mišljenje da je za ovaj zločin odgovorna država koja pere ruke od toga jer se sve navodno dogodilo na teritoriji druge države", kaže on.

@ef je dodao/la ovu sliku:
 • SkupNP.jpg
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

186

Utorak, 23. Oktobar 2007

SDP: Falsifikovani rezultati referenduma

NOVI PAZAR- Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića optužila je danas novopazarsku opštinu da je falsifikovala rezultate nedeljnog referenduma o mesnom samodoprinosu. Kako je saopštila SDP, opštinsko rukovodststvo na čelu sa liderom koalicije Lista za Sandžak Sulejmanom Ugljaninom, “već sedam godina krši finansijske zakone i manipuliše biračkim pravom građana”. Ova stranka je saopštila da su njeni “nezavisni posmatrači pratili izlaznost građana, koja se kretala između 4 i 5 odsto upisanih birača, odnosno 1.800 građana Novog Pazara”. Opštinska komisija za sprovođenje referenduma saopštila je juče da su se građani referendumom izjasnili za nastavak mesnog samodoprinosa. “Od 48.252 građana Novog Pazara sa pravom glasa, na referendum je izašlo 25.225, odnosno 52.27 odsto. Za nastavak mesnog samodoprinosa glasalo je 24.825 (98,41 odsto), dok se protiv izjasnilo 315 građana (1,24 odsto)”, saopštila je referendumska komisija. Na osnovu rezlutata izjašnjavanja, svi zaposleni koji žive na gradskom području Novog Pazara u narednih pet godina izdvajaće dva odsto od neto mesečnih prihoda.

Radio Sto Plus

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

187

Utorak, 23. Oktobar 2007

Pa kom to dosad nije bilo jasno xx(
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

Babbha

Profesionalac

(10)

 • »Babbha« je muško
 • »Babbha« je zabranjen

Postovi: 1.336

Datum registracije: 23.07.2002

Lokacija: Neznash za to mesto... nisam ti prichao nikad...

 • Poruku poslati

188

Srijeda, 24. Oktobar 2007

Ada nema vesti iz kraja bre...

Crko-punko Pazar 300
Nema popravke
Sve je otishlo u Honduras
Dnevno: http://babbha.blogspot.com
Can't Rain All The Time

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

189

Četvrtak, 25. Oktobar 2007

B92 Info Vesti Politika

Tužba protiv Srbije zbog torture
25. oktobar 2007. | 14:25 | Izvor: Beta
Beograd -- FHP u ime Hazbije Smajlovića tužio Srbiju zbog torture koju su nad njim u martu 1994. izvršili policajci SUP-a Tutin.

Fond za humanitarno pravo podneo je, kako se navodi, tužbu za naknadu štete u ime Smajlovića iz sela Suvi Do jer su tri policijca iz Tutina 15. marta 1994. došla u kuću Smajlovića i priveli ga u policijsku stanicu zbog navodnog posedovanja oružja.

Dodaje se da ga je po dolasku u stanicu inspektor Željko Obradović vezao za radijator u hodniku i tražio od njega da preda pušku koju poseduje i da mu kaže ko u njegovom selu ima oružje. FHP navodi da je vezanog Smajlovića isti inspektor, koji je bio pod uticajem alkohola, potom uveo u jednu kancelariju, gde ga je u prisustvu još jednog policijaca tukao.

"Tukli su ga policijskim palicama po leđima, bubrezima, nogama, rukama i licu. Tortura je trajala oko sat i po, zatim su ga ponovo vezali za radijator", saopštava FHP i dodaje da su ga ujutru tri policajca sprovela u SUP Novi Pazar, gde se ispitivanje nastavilo, iako je Smajlović bio u lošem zdravstvenom stanju.

FHP navodi da je iz stanice policije u Novom Pazaru Smajlović sproveden u zatvor na izdržavanje kazne zbog seče šuma, na koju je ranije osuđen, ali ni tamo nije dobio lekarsku pomoć. "Od posledica torture, Hazbija mesec dana nije mogao da hoda. Danas Hazbija oseća ozbiljne fizičke i psihičke posledice torture", navodi FHP.

Sandžački odbor za ljudska prava iz Novog Pazara je Okružnom javnom tužilaštvu u martu 2002. podneo krivičnu prijavu protiv policajca Željka Obradovića, ali je ona odbačena zbog nedostatka dokaza.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

190

Utorak, 30. Oktobar 2007

NOVI PAZAR- Više opozicionih partija iz Novog Pazara optužilo je novopazarsku opštinu za falsifikovanje rezultata referenduma o samodoprinosu i ocenilo da u ovom gradu vlada medijska blokada.
U zajedničkom zaopštenju osam partija je najavilo da će podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih za sprovođenje referenduma, po kojem će Novopazarci u narednih pet godina izdvajati pet odsto od neto mesečnih primanja. Ove stranke su “najoštije” osudile ponašanje Regionalne televizije i “upozorile” Televiziju Jedinstvo da se “što hitnije” vrati na raniju uređivačku politiku.
Kako se navodi u saopštenju, ove političke organizacije od državnih organa traže adekvatnu reakciju u odnosu na novopazarske televizije.
Saopštenje su potpisali Demokratska stranka, Sandžačka demokratska partija, Stranka za Sandžak, Liberalno demokratska partija, Sandžačka demokratska unija, Stranka Zelenih, Bošnjački demokratski savez i Sandžačka alternativa.


Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

nurudin

Početnik

(10)

Postovi: 24

Datum registracije: 25.10.2007

 • Poruku poslati

191

Utorak, 30. Oktobar 2007

pa optuzili i sta dalje da nam beograd resava probleme ...ne treba igrati kako on hoce treba pametnije ...treba direk pa centar burko

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

192

Srijeda, 31. Oktobar 2007


B92 Info Vesti Politika
CPC podnela zahtev za registraciju
31. oktobar 2007. | 16:17 -> 17:31 | Izvor: B92, FoNet, Tanjug
Beograd, Cetinje -- Predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve predali su na pisarnici Vlade Srbije zahtev za registraciju u Srbiji.


U Ministarstvu vera najavljuju da će na zahtev odgovoriti u roku od 60 dana, ali stručnjaci sumnjaju da će taj odgovor biti pozitivan. U zahtevu Crnogorske pravoslavne crkve navedeni su naziv crkve, odluka o osnivanju, statut, prikaz osnova verskog učenja, kao i podaci o stalnim izvorima prihoda.

Poverenik te crkve Nenad Stevović, koji je predao zahtev, izjavio je za B92 da je siguran da će Ministarstvo vera pozitivno odgovoriti budući da srpski ministar vera danas boravi u, kako se izrazio, "najcrnogorskijem gradu Cetinju“, zbog proslave "najvećeg crnogorskog sveca Petra Cetinjskog“.

"Mislim da bi brzom registracijom CPC u Srbiji po povratku iz crnogorske prijestonice ministar vjera Srbije imao priliku da da još jedan krucijalni doprinos daljem zbližavanju crnogorskog i srpskog naroda i afirmaciji prijateljstva između vjernika dve pravoslavne i bliske crkve. Mi smo optimisti po pitanju registracije CPC u Srbiji", kazao je on.

Naumov: Radićemo prema zakonu


Ministar vera Srbije Radomir Naumov, uprkos insistiranju novinara, nije danas na Cetinju precizirao kakav će biti odgovor njegovog ministarstva i Vlade Srbije na zahtev crnogorske crkve za registraciju u Srbiji.

"U Srbiji postoji Zakon o radu verskih zajednica. Radićemo po zakonu", kratko je kazao Naumov.

Bas da vidimo da li ce gospodin naumov priznati crnogorsku pravoslavnu crkvu i reci: "Mi priznajemo obe, neka se oni sami dogovore."
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

193

Srijeda, 31. Oktobar 2007

Danas je u prostorijama Mešihata Islamske zajednice u Srbiji podijeljeno oko 200 kg kurbanskog mesa za ishranu bolesnika Doma zdravlja u Tutinu.
Inače, ovo je količina koja se svakog mjeseca tokom godine dodjeljuje tom Domu zdravlja, rekao je glavni kuhar medrese Gazi Isa-beg Nazif Salihović.

Jučer je isporučeno oko 300 kg kurbanskog mesa Okružnom zatvoru u Novom Pazaru, zbog povećane potrošnje.

Specijalna bolnica Novopazarska banja je također juče dobila 300 kg kurbanskog mesa.

http://www.islamskazajednica.org/
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

hesen

Početnik

(10)

 • »hesen« je muško

Postovi: 49

Datum registracije: 20.05.2004

Lokacija: Hessen

 • Poruku poslati

194

Subota, 10. Novembar 2007

POSAO ZA STO POVRATNIKA

Za one koi dobro govore Nemacki jezik, posle testa znanja jezika odlazi se na jednomesecnu obuku u poslovni centar Usce Beograd gde se nalazi sediste za Srbiju ove nemacke firme koja se bavi trgovinom akcijama i u opste trgovinom u Nemackoj.
Svi troskovi testiranja i obuke su pokriveni.
Posle jednomesecne obuke u firmi "Tvrdi Kamen' kako se prevedeno na nas jezik zove, najuspesniji ce poceti da rade u Novom Pazaru. Za neki dan pocinje opremanje prostora od 500 m2.
Probni rad ce trajati tri meseca sa zagarantovanom platom od 500 Evra
Prva grupa koja je testirala znanje jezika od 20 osoba proslo je njih 15.
Svi zainterosovani se mogu javiti na Tel. 020 319534

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

195

Ponedjeljak, 12. Novembar 2007

U Srbiji skuplje nego u Nemačkoj

Izvor: Blic.co.yu
Beograd -- Osnovne životne namirnice u Nemačkoj jeftinije su za oko 30 odsto nego u Srbiji, piše "Blic nedelje".


Petnaestak nabrojanih primera pokazuju da su namirnice, sokovi i higijena, kod nas skuplji za oko 30 odsto
Građanin Srbije, koji mesečno zaradi oko 360 evra, svakodnevno u prodavnicama za iste proizvode plaća više nego Nemac, čija je prosečna zarada, oko 2000 evra, sedam puta veća od naše.

Osim hleba, koji je i u Nemačkoj skup, gotovo sve osnovne namirnice jeftinije su nego kod nas. Tako litar dugotrajnog mleka u Nemačkoj košta 81 cent (63 dinara), dok se kod nas plaća 72,9 dinara. Razlika u ceni je još evidentnija kod ulja, koje Nemci (doduše ono najpovoljnije) plaćaju 60 dinara, a mi čak 93,90 dinara.

I popularna koka-kola im je dosta jeftinija, dok su neznatno povoljniji i šveps i voćni sokovi. "Milku" i "kinder" čokoladu Nemci plaćaju barem dvadeset dinara manje.

Kad je u pitanju kozmetika i higijena, razlika je još uočljivija. Sapuni su im za dvadesetak dinara jeftiniji, iste marke deterdženata plaćaju tridesetak odsto manje, a povoljniji su im i šamponi, mleka za telo. Ima i drastičnih primera. Tako recimo, ženski dezodorans "fa" Nemica može kupiti za 0,99 evra (77 dinara), dok dama u Srbiji za isti proizvod mora da izdvoji 178 dinara. Kalgonit tablete za sudove( 44 komada) kod nas staju 831 dinar, a u Nemačkoj gotovo 300 dinara manje (545 dinara).

"Ima nekoliko razloga za toliko skuplju robu u Srbiji. Dva osnovna su postojanje monopola i ogromne trgovačke marže", kaže ekonomista Vladana Hamović. Ona ističe da monopoli na našem tržištu postoje samim tim što nekoliko trgovinskih lanaca diktira cene, iako nude veliki izbor robe.

I odeća jeftinija

Cene domaće garderobe, pogotovo dečje, u stopu prate cene poznatih evropskih brendova. Nemci koji žele da svoje mališane obuku kvalitetno, ali povoljnije, kupuju u čuvenom lancu "C&A", gde se somotske ili deblje teksas dečje pantalone mogu kupiti po ceni do devet do 15 evra. Dečja zimska jakna staje od 20 do 30 evra, duksevi od pet do 10 evra, a dečji veš i pidžame mogu se pazariti za svega nekoliko evra. Teško je naći stvar skuplju od 40 evra, što se u našim radnjama za decu već smatra niskom cenom."Trgovačke marže kod nas idu i do 25 odsto, a nekad i mnogo više, dok je u svetu ubičajena marža oko 12 odsto", kaže Hamovićeva. Zato ona smatra da država mora da počne da primenjuje antimonopolski zakon, čija bi primena dovela do veće konkurencije, smanjenja marži i samim tim i nižih cena.

Nemci imaju daleko kvalitetniju i jeftiniju telekomunikaciju. Većina stanovnika Nemačke odlučuje se za mesečni flet paket, koji obuhvata neograničeno fiksno telefoniranje (i ka inostranstvu), neograničen internet i kablovsku televiziju, po ceni od svega 30-40 evra (u zavisnosti od provajdera).

Ako je za utehu, građani Nemačke za iznajmljivanje stanova i komunalije mesečno moraju da izdvoje u proseku između 800 i 900 evra, a žitelj Beograda upola manje.

Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

196

Utorak, 13. Novembar 2007

Protiv dikatatora samo zajedno!

NOVI PAZAR- Pet stranaka i jedna nevladina organizacija pokrenule su u Novom Pazaru formiranje Političkog fronta za promene.
Koordinatorka Nevladine organizacije Urban in Aida Ćorović rekla je da je cilj ove ideje ukazivanje građanima u ovom kraju i u Srbiji na želji za korenitim političkim promenama i drugim, lepšim licem Novog Pazara. "Smatrali smo da je jedini način da dođemo do tog cilja objedinjavanje svih ovih činilaca, a očekujemo da nam se pridruže svi koji žele dobro ovom gradu", rekla je Ćorovićeva. Ona je dodala da su trenutno, u ovom telu Demokratska stranka, Sandžačka demokratska partija, Stranka za Sandžak, Sandžačka demokratska unija, Sandžačka alternativa i nevladina organizacija Urban in, a da su u toku pregovori sa još nekoliko relevatnih nevladinih organizacija.

Radio Sto+
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

nurudin

Početnik

(10)

Postovi: 24

Datum registracije: 25.10.2007

 • Poruku poslati

197

Utorak, 13. Novembar 2007

Ovo je dobra vijest treba delovati na ostale da udju da ne gledaju svoje usko stranacke interese,koliko vidim hvali jos NPS.Koliko sam cuo i Ceda ce da se pridruzi i da gradjani Pazara osete slobodu

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

198

Srijeda, 14. Novembar 2007

Ako se priključi i SDA, eto svih na okupu!
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

199

Srijeda, 14. Novembar 2007

Slazem se Sanse, ali samo SDA sa nekom drugom garniturom. Ova se garnitura i suvise dekreditovala.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

200

Srijeda, 14. Novembar 2007

Radio 100+

Citirano

BEOGRAD - Skupština Srbije odobrila je danas pritvor zameniku Okružnog tužioca u Novom Pazaru Palamaru Senadu, osumnjičenom da je zloupotrebio službeni položaj. Skupština je tu odluku donela na početku popodnevnog rada, na predlog Administrativnog odbora koji je prethodno razmotrio zahtev istražnog sudije Okružnog suda u Somboru za odobrenje određivanja pritvora Palamaru Senadu. Pred Okružnim sudom u Somboru podnet je zahtev za sprovođenje istrage protiv Palamar Senada zbog sumnje da je od decembra 2005. do 12. jula 2007. godine znao za trgovinu ljudima, a da to krivično delo kao i njegove počinioce nije prijavio. Navodi se da je Senad neposredno znao za to krivično delo jer je koristio seksualne usluge žena žrtava trgovine ljudima.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Korišteni tagovi

Novi Pazar, Sandzak, vesti, vijesti, vjesti

Social bookmarks