Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

321

Ponedjeljak, 31. Mart 2008

NOVI PAZAR- Prema poslednjoj odluci Skupštine opštine Novi Pazar devetočlanu Opštinsku izbornu komisiju u ovom gradu čine četiri predstavnika koalicije Lista za Sandžak, dva Sandžačke demokratske partije i po jedan predstavnik Liberalno demokratske partije, Demokratske stranke Srbije- Nove Srbije i Srpske radikalne stranke.
Ovo je treći sastav izborne komisije, jer su prve dve skupštinske odluke “oborene” odlukama Okružnog suda u Novom Pazaru, nakon žalbi Sandžačke demokratske partije.
Generalni sekretar ove stranke Mirsad Jusufović rekao je radiju Sto plus da su oni zadovoljni sadašnjim sastavom i rasporedom snaga unutar komisije. “Mi smo, pre svega, srećni, jer smo uz poštovanje zakona uspeli da sprečimo krupnu krađu i malverzaciju, koju je Skupština opštine spremala da učini pre nego što su izbori i počeli. Nadamo se da je trenutnom opštinskom rukovodstvu jasno da će ovoga puta morati da se poštuje zakon”, rekao je Jusufović.
Podsećamo da su prve dve izborne komisije imale sedam članova, u kojima je bilo po četiri predstavnika koalicije Lista za Sandžak. U sastavu druge komisije čak nije bilo predstavnika Sandžačke demokrtaske partije .
www.radiostoplus.com
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

322

Utorak, 01. April 2008


Produžen pritvor vehabijama
1. april 2008. | 10:54 -> 11:34 | Izvor: B92, Beta
Beograd -- Vrhovni sud u Beogradu odbio je kao neosnovanu žalbu branioca Enesa Mujanovića iz Novog Pazara.

Enesu Mujanoviću i Adisu Muriću je Okružni sud produžio pritvor za 30 dana. Optužnicom Okružnog javnog tužilaštva Mujanoviću i Muriću su, kao pripadnicima grupe vehabija, stavljena na teret krivična dela terorizma i držanja oružja i eksploziva. Specijalno tužilaštvo podnelo je 25. septembra 2007. godine zahtev za sprovođenje istrage protiv grupe vehabija osumnjičenih za terorizam i nedozvoljeno držanje oružja i eksploziva.

To tužilaštvo je 14. septembra za ista krivična dela podiglo optužnicu protiv druge grupe od 15 vehabija, a istragom koju će sprovesti posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu utvrdiće se da li su te dve grupe povezane.

,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

323

Utorak, 01. April 2008

Posljednjeg dana marta, u dvorištu Internacionalnog univerziteta za čiji su se prelijep izgled i dekoraciju pobrinuli radnici Univerziteta, podijeljeno je 256 diploma studentima koji su okončali osnovni, 15 diploma magistrima i 15 diploma studentima koji su uspješno završili doktorski studij.
Dodjela je, zbog velikog broja diplomaca počela od 7 ujutru, da bi se okončala tek poslije 14 časova. Diplome studentima osnovnih studija uručivali su ujutru prorektor Sait Kačapor i menadžer Misala Zukorlić, dok je garnitura magistara i doktora svoje diplome uzela nešto iza 13 časova.

Prisutnu masu posjetilaca, prijatelja, rodbine i kolega, zabavljali su studenti glume, dok je sam program vodila dr. Suada Gicić Skenderi. Nakon 13 časova na dodjeli diploma magistrima i doktorima, prisustvovali su brojni gosti iz političkog, društvenog, javnog, nevladinog sektora kao i veliki broj profesora, asistenata, prorektora i rektora. Diplome magistrima uručio je izaslanik predsjednika Republike Srbije, ministar Slobodan Milosavljević, a diplome doktorima ministrica nauke Ana Pešikan.

Podijeljene i plakete najzaslužnijima

Ovom prilikom uručene su i plakete najboljima i najzaslužnijima, a njih je uručio rektor, muftija Muamer ef. Zukorlić. Plaketa je uručena Jusufu Muškiću direktoru štamparije Grafokarton iz Užica zbog dobre saradnje sa Univerzitetom i brojnih štamparskih usluga koje je učinio Univerzitetu. Kao najboljem studentu školske 2002/2003 i diplomcu uručena je plaketa Enisu Ujkanoviću, a za najboljeg diplomca iz generacije 2003/2004 plaketa je uručena Muzaferu Saračeviću dok je Milan Krstić dobio plaketu kao najbolji student u školskoj 2007/2008 godini. Ovoj trojici studenata odnosno diplomaca uručena je i novčana nagrada od po 500 evra zahvaljući donatoru Hasku Duljeviću iz Sarajeva.

Jedina uspješna multietnička ustanova u Srbiji

U svom jezgrovitom obraćanju, rektor Muamer ef. Zukorlić istakao je da je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru proglašen jedinom uspješnom multietničkom ustanovom u Srbiji, te da samo originalne stvari imaju budućnost, što se u imodernom svijetu naziva brendom, a Internacionalni univerzitet je jedan od najvećih brendova kako Sandžaka tako i cijele Srbije. Rektor je govorio o važnosti koju za ovaj kraj ima ovoliki broj diplomiranih studenata naglasivši da više od 90% njih već radi u okviru svoje struke.

U svom govoru izrazio je zahvalnost svim prijateljima Univerziteta a posebno prvoj generaciji studenata koja je odlučila da svoje povjerenje pokloni baš ovom univerzitetu, ali i svima onima koji su na bilo koji način u toku ovih 6 godina, uticali na njegov uspjeh i napredak. „Osjećam se dužnim početi se zahvaljivati, ali se bojim da je spisak suviše predug. Ali, čovjek koji nije danas sa nama, dr. Zoran Đinđić, je najzaslužniji za postojanje ovog Univerziteta, „ istakao je uvaženi Rektor.

www.islamskazajednica.org
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Tufan

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 234

Datum registracije: 13.03.2008

Lokacija: tu sam

 • Poruku poslati

324

Srijeda, 02. April 2008

OIK odbio listu SDP-DS-LDP

2. april 2008. | 08:38 | Izvor: Beta

Beograd -- Sandžačka demokratska partija zatražila je danas od RIK-a i OEBS-a da pojačano kontrolišu izbore u Sjeničkom regionu.

Ovakav zahtev je upućen zbog toga što je Opštinska izborna komisija iz tog grada odbila izbornu listu koalicije SDP, Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije. U saopštenju SDP-a se navodi da je OIK odbio tu listu jer, prema njihovim navodima, na njoj ne može biti lice koje radi kao referent u Opštinskom sudu.

SDP tvrdi da je ta ista osoba poslednje četiri godine odbornica u lokalnoj skupštini i da je to "još jedan pokušaj lokalnih moćnika da opstruira podnošenje zajedničke kandidature".

"Tome je predhodilo jučerašnje odbijanje OIK-a da u 18 sati primi prikupljene potpise pod izgovorom 'da je suviše kasno', kao i izbacivanje predstavnika koalicije 'Za evropsku Srbiju' iz stalnog sastava komisije", navodi se u saopštenju.


Sto me sve ovo podsjeca na atmosferu pred izbore 2000. Made by Sulejman Ugljanin


SDA 1990

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

325

Srijeda, 02. April 2008

Opštinska izborna komisija u Sjenici prihvatila je izbornu listu koalicije SDP, Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije, koja će u ovom gradu biti pod rednim brojem jedan.
Potpredsednik SDP-a Munir Poturak je rekao da je ova lista prihvaćena nakon žalbi upućenih Republičkoj izbornoj komisiji, Ministarstvu za lokalnu samoupravu i OEBS-u. On je na konferenciji za novinare pozvao Izbornu komisiju da poštuje zakon. “Sve se na kraju-krajeva dobro završilo, ali su pokušali da spreče prihvaćanje izborne liste za Sjenicu”, rekao je Poturak.
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

326

Četvrtak, 03. April 2008

NOVI PAZAR- "Bošnjačka lista za evropski Sandžak" Sulejmana Ugljanina prikupiće najmanje 10 hiljada potpisa podrške za učešće na parlamentarnim izborima 11. maja. Predsednik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka, jedne od članica ove manjinske koalicije, Esad Džudžević izjavio je danas nasem radiju da “za svaki slučaj” žele da obezbede dovoljan broj potpisa. “Da bismo izbegli neprijatnu situaciju u kojoj bi Republička izborna komisija, zbog prigovara Srpske radikalne stranke, u poslednjem trenutku da tumačenje, mi ćemo skupiti više od deset hiljada potpisa”, rekao je Džudžević. Osim BDŠ, "Bošnjačku listu za evropski Sandžak", čine i Stranka demokratske akcije, Socijal-liberalna partija Sandžaka i Reformisti Sandžaka. Lider ove koalicije Sulejman Ugljanin ocenio je da će ova koalicija odgovorno zastupati interese svih Bošnjaka. “Ovo je prilika da Bošnjaci okupe svoje glasove i tako postanu poželjan partner za sve državotvorne stranke u našoj zemlji”, rekao je Ugljanin.

U prevodu,ovaj poslednji pasus znaci:"mi tarifu imamo,ko god bude zeleo nasu podrsku u parlamentu,nema problema,a mi cemo posle "objasnit"narodu da je to u nasem interesu,koja god da je stranka u pitanju...
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Sultan

Učenik

(10)

 • »Sultan« je muško

Postovi: 93

Datum registracije: 29.11.2006

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

327

Petak, 04. April 2008

Prijepolje (sia-online) Demokratska partija Sandzaka kao clanica koalicije Evropski pokret Sandzaka je predala izbornu listu u Prijepolju. DPS je prva stranka koja je ovu listu predala u ovom gradu na Limu.

Izborna komisija opstine Prijepolje je u utorak 1.aprila prihvatila ovu listu i ona ce se na listicu za lokalne izbore naci pod rednim brojem 1.

Inace DPS je u rekordno kratkom vremenu, svega dva dana, skupio oko 1500 potpisa.

Prema nekim nezvanicnim podacima koji su se mogli cuti iz izbornog staba DS u Prijepoilju, prema istrazivanju javnog mnjenja koju ova stranka uvijek praktikuje pred lokalne izbore, DPS je ubjedljivo najpopularnija stranka u bosnjackom birackom tijelu Prijepolja.

Prikupljanje potpisa za ovu koaliciju NPS-DPS-BDS je pocelo i u Sjenici i u Novom Pazaru.

www.epos2008.org
Neda nana svog Sultana

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

328

Ponedjeljak, 07. April 2008

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom u Beogradu u ponedeljak se nastavlja suđenje grupi od 15 vehabija optuženih za terorizam i nedozvoljeno držanje oružja, municije i eksploziva. Članovi te grupe optuženi su da su planirali ubistvo muftije Muamera Zukorlića, miniranje džamije u Novom Pazaru i napad na policijsku stanicu u tom gradu.

Optuženi su i da su formirali kamp za vojnu i terorističku obuku na planini Ninaji kod Novog Pazara. Grupa je, prema navodima optužnice, uspostavila blisku vezu sa istomišljenicima u susednim zemljama i u više zemalja sveta sa kojima su komunicirali neposredno i elektronskom poštom.

izvor: kurir
,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

329

Ponedjeljak, 07. April 2008

Autor Radio StoPlus
ponedeljak, 07 april 2008
BEOGRAD- Pred Specijalnim sudom danas je nastavljeno suđenje grupi od 15 vehabija, optuženih za terorizam i nedozvoljeno držanje velike količine oružja. Optuženi Senad Vejselović, koji je u istrazi priznao da je počinio dela za koja je optužen, danas je u iznočenju odbrane porekao priznanje i naveo da je priznao da bi pomogao supruzi koja je trebalo da se porodi i kako bi dobio status svedoka saradnika. Vejselović je ranije priznao da je učestvovao u planiranju ubistva muftije Muamera Zukorlića, napadu na policijsku stanicu u Novom Pazaru i ručenju džamije u tom gradu. "Izmislio sam sve čto sam rekao istražnom sudiji, bio sam u tečkom stanju, žena je trebalo da mi se porodi, nisam bio tu da joj pomognem i ona bi morala da ide u bolnicu, a vera zapoveda da niko ne sme da joj vidi lice", rekao je Vejselović i zaplakao se. Predsednik sudskog veća sudija Milan Ranić odredio je zatim pauzu, posle koje je optuženi plačnim glasom rekao da je jedne večeri zakopao bure sa oružjem i da je njegova supruga bila uznemirena, pa je morao da je odvede u bolnicu. "Doktorka je rekla da može da se iskomplikuje i da moja žena može da izgubi dete ili da rodi nenormalno dete", rekao je Vejselović plaćući, i dodao da je u pritvoru stalno mislio o tome, a onda se setio da bi mogao priznanjem u kojem bi ponovio navode zahteva za sprovođenje istrage mogao da dobije status svedoka saradnika. Sudija Ranić pitao je optuženog da li mu je poznato kako se taj status dobija, a Vejselović je odgovorio da je o tome čitao u novinama. Optuženi je danas priznao da je nosio oružje na planinu Ninaju kod Novog Pazara, i dodao da je ga je Ismail Prentić, koji je stradao prilikom pokučaja hapčenja, pitao da li bi se suprotstavio muftiji Zukorliću ako bi on napao njihovu grupu, na čta je Vejselović odgovorio potvrdno. "Mi smo klananjali i sve je bilo u redu do 2006. godine, kada su muftija i njegovi ljudi počeli da nam prete i teraju iz džamije, ne znam začto", rekao je Vejselović. Vejselović je naveo da je oružje bilo zakopano kod Prentića u burićima, i da su ga kasnije prenelli na Ninaju. Optuženi je rekao da je počeo da klanja 2003. godine, kada se vratio sa odsluženja vojnog roka i upoznao tri frizera, brata u veri, a da je do tada slučao muziku i izlazio u kafiće. Na početku danačnjeg suđenja optuženi Fuad Hodžić pitao sudsko veće da li je upoznato sa poslednjim događajima u Tutinu i Novom Pazaru i da li u Specijalnom sudu važe dvostruki standardi. "Ubiče sudiju, zapaliče ambasadu u Beogradu... Da li je to terorizam? A nas su startu optužili sa smo teroristi", rekao je Hodžić. Suđenje će biti nastavljeno sutra.


ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

330

Ponedjeljak, 07. April 2008


B92 Info Vesti Hronika


Uvredljivi grafiti na crkvi

7. april 2008. | 06:18 -> 15:48 | Izvor: Beta, Tanjug


Novi Pazar -- Na crkvi Svetog Petra u Novom Pazaru ispisane uvredljive poruke i grafiti. U Novom Pazaru osuđuju incident.

Starešinstvo crkve Svetog Petra u Novom Pazaru obavestilo je policiju i medije da je nepoznato lice ispisalo vulgarne i uvredljive grafite na zidu tog verskog objekta i zatražilo od nadležnih organa da hitno pronađu i sankcionišu počinioce. Povodom tog slučaja oglasili su se opština Novi Pazar, "Bošnjačka lista za evropski Sandžak"i Rijaset Islamske zajednice Srbije, kojim rukovodi Adem Zilkić.

U odvojenim saopštenjima, lokalna samouprava i bošnjačka lista zatražile su od nadležnih organa da hitno reaguju tim i povodom i da se privedu počinioci i nalogodavci ovog, kako se navodi, gnusnog čina.

"Skrnavljenje bilo kojeg verskog objekta predstavlja seme smutnje i po Kuranu je veći greh od ubistva", navodi se u saopštenju Rijaseta IZS.

Istakavši dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, u saopštenju Rijaseta navodi se da se takvim i sličnim provokacijama služe oni koji ne žele dobro sopstvenom narodu, posebno kada je reč o multietničkom prostoru poput Sandžaka.

"Bošnjaci i Srbi godinama dele ovaj zajednički prostor živeći u miru i toleranciji, odolevajući uspešno svim dosadašnjim iskušenjima", saopštio je Rijaset.

Crkva Svetog Petra u Novom Pazaru podignuta je u devetom veku i predstavlja najstariju pravoslavnu crkvu na Balkanu.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

331

Utorak, 08. April 2008

Vehabija zaplakao na sudu

BEOGRAD - Na suđenju u Specijalnom sudu optuženi vehabija Senad Vejselović, koji je u istrazi priznao da je grupa planirala terorističke napade, juče je u iznošenju odbrane porekao priznanje i naveo da je priznao da bi dobio status svedoka saradnika.

On je u istrazi rekao da je grupa planirala ubistvo muftije Muamera Zukorlića, napad na policijsku stanicu u Novom Pazaru i rušenju džamije u tom gradu.
- Izmislio sam sve što sam rekao istražnom sudiji, bio sam u teškom stanju, žena je trebalo da mi se porodi, nisam bio tu da joj pomognem i ona bi morala da ide u bolnicu, a vera zapoveda da niko ne sme da joj vidi lice - rekao je Vejselović, nakon čega je zaplakao. Suđenje se nastavlja danas, kada bi o optužnici trebalo da se izjasne ostali optuženi.

Blic
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

332

Srijeda, 09. April 2008

www.radiostoplus.com

Citirano

Fond za humanitarno pravo tužio je državu Srbiju zbog odgovornosti za torturu koju su nad Elmazom Hukićem iz sela Ugao, u opštini Sjenica, izvršili
pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije 1993. godine. U saopštenju FHP navodi se je advokat te nevladine organizacije u ime Hukića danas podneo tužbu protiv Srbije i tražio naknadu štete zbog odgovornosti države za torturu. Postupak je pokrenut u okviru programa FHP podrške žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti. U saopštenju se navodi da su pripadnici SUP-a Sjenica Dragan Paunović i Milan Nedić u decembru 1993. godine došli u kuću Hukića i zatražili od njega da im preda pištolj koji navodno poseduje. Hukić je rekao da nikada nije imao oružje, nakon čega je uhapšen i sproveden u policijsku stanicu u Mesnoj zajednici Karajukića bunari, gde je zatekao komšije iz sela, Šefketa Bibića i Sabita Bibića, na kojima je bilo tragova batina. Hukića su doveli u kancelariju Milana Nedića koji je odmah počeo da ga udara nogama u stomak, tražeći da prizna da poseduje oružje. FHP navodi da je batinanje trajalo oko pola sata, nakon čega su ga policajci isterali napolje jer im je rekao da nema šta da prizna. Hukić je na hladnoći proveo nekoliko sati, a i danas oseća ozbiljne fizičke i psihičke posledice pretrpljene torture. U saopštenju FHP se navodi da su u vreme oružanog sukoba u BiH, pripadnici MUP-a Srbije na teritoriji Sandžaka stalno pretresali kuće Bošnjaka pod sumnjom da poseduju ilegalno naoružanje. Prema saznanjima FHP-a, nad većinom je sprovođena fizička i psihička tortura kako bi se iznudilo prizanje. Kako se dodaje, iako su ti slučajevi prijavljeni nadležnim organima, u većini njih nikada nije sprovedena ozbiljna istraga, niti disciplinski postupak. FHP je apelovao na državne organe Srbije da donesu program reparacija prema žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti.


Citirano

Ustavni sud Srbije obustavio je primenu odluke Republičke izborne komisije da je nacionalnim manjinama potrebno najmanje 3.000 sudski overenih potpisa birača za podnošenje izborne liste, saopštio je taj sud. Inicijativu da je i manjinama kao i drugim podnosiocima izbornih lista potrebno 10.000 overenih potpisa, podneli su poslanici Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije. U saopštenju se navodi da je Ustavni sud danas pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti odredaba člana 43. stav 1. i članova 80. do 82. Zakona o izboru narodnih poslanika koje se odnose na utvrđivanje izborne liste, raspodelu i dodeljivanje mandata narodnih poslanika. Rešenje o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti tih odredaba Zakona o izboru narodnih poslanika Ustavni sud će dostaviti Skupštini Srbije na odgovor. Kako se dodaje, rok za dostavu odgovora je 15 dana od dana prijema rešenja Ustavnog suda.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

333

Petak, 11. April 2008

www.radiostoplus.com (autor: Osman Čoković)

Citirano

BIJELO POLJE- Diplomirani pravnik Samir Guberinić (39) iz Bijelog Polja svoju životnu priču počinje od svog polaska u prvi razred osnovne škole, jer tih se dana, kaže, dobro seća. O početku Samirovog "drugovanja" sa invalidskim kolicima nije spremna da govori ni njegova majka Fikreta, osim što je napomenula da je on rođen kao zdravo dete, da je mesec i po po rođenju dobio visoku temperaturu i da je njegovo višemesecno lečenje bilo neuspešno. "Otac Vehbija i majka Fikreta veoma oprezno i toplo obavestili su me da mi je ta bolest za posledicu ostavila cerebralnu paralizu, ali su mi i kazali da sam pametno dete i da trebam ići u školu. Svakodnevno su me, ne osvrćući se na vremenske uslove, naizmenično odvodili u školu i sa nastave vraćali kući, a ja sam im kao nagradu za njihovu brigu nakon svakog razreda donosio đačku knjižicu sa upisanim odličnim uspehom, kaže Samir. Samir priča da je uspešno i u roku završio srednju školu u Zavodu za rehabilitaciju invalidnih lica u Podgorici, a zatim vanredno i Pravni fakultet u tom gradu. Tokom studija, kaže, počeo je da se interesuje za versku nauku, posebno islamsku, i uz pomoć literature koju su mu poklanjali neki verski obrazovani građani počeo se "približavati" Bogu, sve više verujući u njegovu moć. "Nakon završenih studija, uspešno sam odradio pravnički staž u bjelopoljskom Višem sudu, ali bez pretenzija da budem sudija zato što mi je bolest nametnula lakšu govornu smetnju i otežala normalnu komunikaciju sa ljudima. Zadovoljio sam se prvo volonterskim angažmanom u tamošnjem Dnevnom centru Tisa, a posebno postavljenjem na dužnost sekretara te ustanove koje je usledilo nekoliko godina kasnije, priča Samir. On kaže da je odmah po završetku fakulteta nabavio kompjuter, da je sam bez bilo čije pomoći savladao gotovo sve tajne tog uređaja, te da je informacijama koje je stekao njegovim korišćenjem svestrano proširio i oblikovao svoj intelekt. "No, verujući u Boga ja sam pre tri i po godine izborom sugrađanke Ermine, diplomiranog pedagoga i vernika, ostvario svoju prvu životnu želju. Bog nam je oboma ostvario i drugu zajedničku želju i u tom periodu podario nam dva lepa i zdrava sinčića, zbog kojih se Ermina za duže vreme odrekla zaposlenja, da bi njima pružila svu roditeljsku pomoć u vaspitanju i obrazovanju. Obaveze koje imam na radnom mestu ne ostavljaju mi dovoljno prostora za neke druge aktivnosti, ali uspevam da odvojim potrebno vreme za druženje sa Erminom, da se poigram sa sinčićima, obavim verske obrede i da ne zaboravim roditelje, ističe Samir. On se nada da će do kraja iduće godine steći mogućnost da zajedno sa Erminom poseti islamsko svetilište Meku, u Saudijskoj Arabiji, i na taj način ostvari svoju treću životnu želju, da se zahvali Bogu za dobročinstva koja mu je poklonio.


Odavno nisam procitao lepsu pricu. Ovaj tekst je ostavio na mene bas jak dojam. Covjek koji citav svoj zivot boluje od celebralne paralize neprestano se zahvaljuje Allahu dz.s. za sva doprocinstva koja mu je podario, a koliko je nas kojima nista ne fali, a koji smo nezahvalni?
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Sultan

Učenik

(10)

 • »Sultan« je muško

Postovi: 93

Datum registracije: 29.11.2006

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

334

Petak, 11. April 2008

BDS: Znamo ko planira prolivanje krvi!

NOVI PAZAR - Predsednik Bošnjačke demokratske stranke Redžep Demirović izjavio je danas da ova partija, članica koalicije
Evropski pokret za Sandžak, raspolaže informacijama da pojedine grupe planiraju prolivanje krvi u Novom Pazaru. On je na
konferenciji za novinare izjavio da je reč o naoružanim pripadnicima obezbeđenja. Demirović je rekao da je o tome obavestio
i načelnika policijske uprave u Novom Pazaru Dragana Terzića i predsednika Okružnog suda Ćamila Hubića. “U razgovrima
smo jasno definisali problem da u Novo Pazaru postoje određene grupe koje su obezbeđenje pojedinih političkih lidera.
Oni nose oružje za koje nemaju dozvolu. To je konstatacija i činjenica koju smo zajedno definisali”, rekao je Demirović.

Izvor: www.epos2008.org
Neda nana svog Sultana

insanbp

Početnik

(10)

 • »insanbp« je muško

Postovi: 13

Datum registracije: 26.02.2008

Lokacija: B Polje

 • Poruku poslati

335

Subota, 12. April 2008

Muftija prvi svedok

IZNOŠENJEM odbrane optuženog Safeta Bećirovića, koji je sa još 14 vehabija optužen za terorizam, u petak je u Specijalnom sudu završen prvi deo ovog postupka, pošto su svi optuženi izneli odbranu. Za utorak, kad počinje dokazni postupak planirano je da kao svedok bude saslušan muftija Muamer Zukorlić, kojeg su skoro svi okrivljeni optužili da je lično učestvovao u montiranju procesa.
Bećirović je u petak pred krivičnim većem tvrdio da nema veze sa optužbama, da je isprobavao nagazne mine i da je uspostavljao kontakte sa ljudima u inostranstvu. Ispričao je da je Senada Ramovića, kojeg je tužilaštvo označilo kao vođu grupe, upoznao tokom 2006. godine u zatvoru u Novom Pazaru, gde je izdržavao kaznu od 30 dana.
- Krajem februara prošle godine sreo sam ga u gradu. Bio je uznemiren, a kada sam ga pitao šta se dešava, odgovorio je: „Kako da budem dobro, jedan dušmanin mi je tri brata ranio i osudili su ga samo na 30 dana. Od tog dana ga više nisam video“.
Negirajući da je ikada bio na planini Ninaji, gde je prema optužnici bio kamp i gde je policija pronašla velike količine oružja, municije, vojne opreme i hrane, Bećirović je kazao da je čuo o tome, ali da se nije preterano interesovao za taj slučaj.
Optuženi je ispričao da je uhapšen 20. aprila prošle godine i da je tada saznao da su u blizini kuće njegovog oca Adema ubijeni Ismail Prendić i Safet Bećirić, a da je uhapšen Senad Ramović. Dodao je da nije znao da su se ova trojica tamo krila, a sa ocem se nije čuo poslednjih nedelju dana.
Na pitanje sudije Milana Ranića da li se Ramović kod njega raspitivao gde mu živi otac, Bećirović je kazao da ga je jednom prilikom pitao da mu pokaže mesto na kojem se prostire imanje.

KOMUNISTA
- DA li vi upražnjavate veru? - upitao ga je sudija Ranić.
- Ne - odgovorio je optuženi. - Potičem iz komunističke porodice.
- Da li vas je Ramović ubeđivao da budete vernik? - nastavio je sudija.
- Nije. Mene je poštovao kao starijeg čoveka. - odgovorio je Bećirović.

Preuzeto sa Novosti
Posalji SMS sa tekstom: FO PAZARSKI na kratki broj 4828 i dobija povratnu poruku i link za registraciju zarada zagaranotovana registracija besplatna

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

336

Ponedjeljak, 14. April 2008

Danas

Citirano

Arif Torbić nije narodni neprijatelj

Novi Pazar - Novopazarski trgovac Arif Torbić, posle šezdeset dve godine, više nije narodni neprijatelj. Takvu odluku donelo je veće sudija Okružnog suda u Novom Pazaru, kojim je predsedavala Verica Vasojević. Torbić je streljan 1946. godine, a posle toga proglašen je narodnim neprijateljem i konfiskovana mu je sva pokretna i nepokretna imovina. Do danas je ostalo nepoznato ko je i kada streljao ovog trgovca.
Pre dve godine, Sabahudin, Munevera i Muzafera Torbić podneli su zahtev za rehabilitaciju svog dede. Sudsko veće je nakon izvođenja dokaza zaključilo da je odluka Narodnog sreskog suda u Tutinu bila zasnovana na "ideološkim i političkim razlozima, što znači da nije od strane nadležnog organa u zakonom propisanom postupku utvrđeno da je pokojni Arif učinio neko krivično delo protiv naroda i države". Osim, tadašnje sudske odluke, sadašnji sud nije moga da utvrdi zašto je Arif Torbić smatran državnim neprijateljem. Na os- novu iskaza desetak svedoka utvrđeno je da ovaj trgovac nije bio učesnik ratova, da u Drugom svetskom ratu nije bio pripadnik nijednog pokreta, "nije učestvovao u borbenim operacijama, niti je vršio bilo kakve zločine". Tako je odluka Narodnog sreskog suda u Tutinu "II odeljenje br. 651/45 od 23.1.1946. godine, ništava od trenutka njenog donošenja i ništave su sve njene posledice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine".
Arif Torbić je imao više od dvadeset lokala u Novom Pazaru i Tutinu i kuću sa radnjom u Peći u tadašnjoj Ulici Ismaila Cemaija. Posle konfiskacije imovine njegovoj supruzi, sinu i kćerki ostala je samo kuća u Novom Pazaru.
- Odluka o rehabilitaciji moga dede je moralna satisfakcija za našu porodicu. Sve ove godine nosili smo teret da smo potomci narodnog neprijatelja i ovim se skida ta mrlja sa porodice. Moj deda je bio vernik, bio je dobrotvor i za vreme Drugog svetskog rata prihvatio je i zbrinuo 40 porodica iz Bosne i Hercegovine - kaže za naš list Sabahudin Torbić.
Presuda o rehabilitaciji Arifa Torbića je prva takve vrste u novopazarskom Okružnom sudu.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

337

Srijeda, 16. April 2008

Dnevnik

Citirano

Albanska Partija za demokratsko delovanje s juga Srbije još ima poteškoća s prikupljanjem 10.000 potpisa potrebnih za predaju izborne liste, što je, nakon odluke Ustavnog suda Srbije, ponovo neophodno i za manjinske liste, a njen lider Riza Halimi je juče najavio da ne isključuje ni mogućnost da u tom poslu prihvati ponuđenu pomoć Saveza vojvođanskih Mađara. Halimi je juče rekao da se još vode pregovori o formiranju predizborne koalicije u kojoj bi se, osim PDD-a, našle još i Demokratska unija Doline i grupa građana koja se odvojila od Demokratske partije Albanaca, te da će eventualni dogovor o asistenciji SVM-a uslediti po okončanju ovih pregovora.


Naime, jedine manjinske izborne liste koje su do sada uredno skupile svih 10.000 potpisa i koje su verifikovane od Republičke izborne komisije su Mađarska koalicija i Bošnjačka lista za evropski Sandžak, dok albanske i romske partije imaju objektivne poteškoće s prikupljanjem traženog broja potpisa i negoduju zbog odluke USS-a da poništi uputstva RIK-a koja su važila na prošlim parlamentarnim izborima i prema kojima je za manjinske liste bilo dovoljno 3.000 potpisa. Da bi se to prevazišlo, SVM je prošle nedelje ponudio svoju infrastrukturu drugim manjinskim partijama, kako bi i one došle do potrebnog broja potpisa.

– Ponudili smo pomoć svim strankama koje zastupaju brojčano manje nacionalne zajednice, prvenstveno misleći na Albance i Rome, i ostajemo pri tome – nudimo im našu celokupnu stranačku infstrukturu po Vojvodini, skupa s kancelarijama i opremom. Naravno, ne možemo im ustupiti naše potpisa, niti obezbediti ljude koji bi im potpisali izbornu listu, ali su im na raspolaganju naši aktivisti koji će im pomoći u sakupljanju potpisa – izjavio je juče za "Dnevnik" visoki funkcioner i narodni poslanik SVM-a Balint Pastor.


Celu vijest mozete procitati ovde.

Svaka cast Savezu Vojvodjanskih Madjara!!! Rasim gura onog njegovog Roma, Sulejman Tuta Bugarina , a Albanci bi, da nije SVM, ostali na cedilu. Ovo sto su Ralja i Suljo uradili cak ni predstavlja pomoc Romimina, odnosno Bugarima, respektivno vec pokusaj da se usicari jos koji glas sa strane. E ovo sto radi SVM je stvarna i iskrena pomoc i Albancima i Romima i na tome im svaka cast. Pitanje je zbog cega su Albanci, pored muslimana u Sandzaku, morali da idu cak do Vojvodine za pomoc. Pa ne treba im pomoc da bacaju bombe, vec da se izbore za svoje ustavno i politicko pravo da budu zastupljeni u parlamentu. Zao mi je sto, za razliku od Madjara, nemamo nacionalnu partiju, vec nekolicinu interesnih grupa koje ni ne zasluzuju naziv partije, a ponajmanje nacionalne.

Svo postovanje Madjarima i madjarskim strankama u Vojvodini.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Tufan

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 234

Datum registracije: 13.03.2008

Lokacija: tu sam

 • Poruku poslati

338

Srijeda, 16. April 2008

Krivična prijava protiv Sinanović Jusufa
Srijeda, 16. April 2008.| 13:43


Mešihat Islamske zajednice u Srbiji podnio je krivičnu prijavu protiv SINANOVIĆ JUSUFA, zvanog JUKA, iz Tutina zbog osnovane sumje da je putem SMS poruka uputio prijetnje glavnom muftiji Muamer ef. Zukorliću.
Prijetnje su upućene 08.01.2008. god., a u vezi najavljenog skupa u povodu Nove hidžertske godine u Tutinu.

Jusuf Sinanović je inače visoki činovnik Opštine Tutin i bliski saradnik Šemsudina Kučevića i Sulejmana Ugljanina. Takođe je poznat i kao ključni organizator nemira koji su se desili prilikom priprema za polaganje kamena temeljca za izgradnju Medrese u Tutinu.


http://www.islamskazajednica.org/
SDA 1990

cosak_uma

Početnik

(10)

 • »cosak_uma« je žensko

Postovi: 34

Datum registracije: 14.04.2008

Lokacija: Freiburg/Fribourg

 • Poruku poslati

339

Nedjelja, 20. April 2008

Sarajevo -- Dete iz sarajevskog Doma "Ljubica Ivezić", koje je 1992. konvojem Dečje ambasade odvedeno u Italiju, konačno je pronađeno posle 16 godina potrage.

Prema pisanju Dnevnog avaza, radi se o Elmiru Šehoviću, rođenom 1989. godine u Sarajevu. Elmira je tražila sestra Elma koja je sa drugom grupom dece 1992. godine bila odvedena u Nemačku i nakon čega se brat i sestra nikad više nisu videli.

Direktor sarajevskog "SOS telefona" Jagoda Savić potvrdila je da je vest o njegovom pronalaženju saopštena sestri, baki i dvema tetkama.

"Elmir je godinama pokušavao saznati gde mu je sestra Elma i tek je pre četiri dana saznao da je ona u Sarajevu. Elmir je brižljivo čuvao svoju fotografiju iz 1992. godine, nadajući se da će mu ona pomoći da ga njegova šira familija prepozna ukoliko se ikad budu sreli. Ta je fotografija pre nekoliko dana poslata sestri i ostalima", rekla je Savićeva.

Izvor: FoNet
Ako tezis za dostojanstvom, ne prihvataj nista manje od zvezda. :]

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

340

Ponedjeljak, 21. April 2008

Mondo

Citirano

Potpredsednik Sandžačke demokratske partije Munir Poturak optužio je u ponedeljak lokalnu vlast u Novom Pazaru, u kojoj većinu ima bošnjačka lista "Za evropski Sandžak" Sulejmana Ugljanina, da neracionalno troši novac iz gradskog budžeta i da donosi nezakonite odluke.

Na konferenciji za novinare u Novom Pazaru, Poturak je lokalnu vlast optužio da je samo za manifestacije kojima je juče obeležen Dan opštine potrošeno 30.000 evra.

U Novom pazaru je povodom Dana opštine održan koncert Harisa Džinovića, a potom je upriličen vatromet.

"U opštinskoj kasi posle 11. maja neće ostati ni dinara", upozorio je on i ukazao da Skupština opštine, neposredno pred izbore, donosi nezakonite odluke.

Poturak je kao primer naveo davanje u zakup građevinskog zamljišta na 99 godina bez licitacije ili tendera.

SDP Rasima Ljajića na lokalne i parlamentarne izbore izlazi u koaliciji sa Demokratskom strankom, a na lokalnom nivou u Novom Pazaru je u opoziciji. Na vlasti u ovoj opštini je bošnjačka lista "Za evropski Sandžak", koja je do raspisivanja izbora delovala pod imenom Lista za Sandžak.


Opstina je skoro dovela Hari Mata Harija, a sad Harisa Dzinovica. Posle ovoga ne mogu, a da ne pomislim da je Novi Pazar bogat kao Berlin, pa moze sebi da priusti desetine hiljada evra na koncerte. Na zalost, ta misao me napusti posle prve udarne rupe na nasim prljavim kolovozima. Mislim da bi svako od nas mogao da navede bar 100 stvari koje su bile prece da se u gradu urade od angazovanja ova dva (skupa) pevaca. Ocigledno je da je izreka rimskih imperatora: "Dajte narodu hleba i igara" od strane opstinskih vlasti ozbiljno shvacena. Bar ovaj drugi deo, a prvi... narod ce se za hleb valjda vec nekako snaci.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

2 korisnika osim vas pregledava ovu temu.

2 Gostiju

Korišteni tagovi

Novi Pazar, Sandzak, vesti, vijesti, vjesti

Social bookmarks