Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »Dipche_boy« je muško

Postovi: 58

Datum registracije: 27.04.2005

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

561

Utorak, 20. Januar 2009

NIJE BITNO STA KAZU LJUDI, BITNO JE DA ZNAS STA TI PRICAS!

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

562

Srijeda, 21. Januar 2009

Citirano


Direktor Doma kulture u Novom Pazaru Rifat Redžović upitao je danas javno ministra za kulturu u Vladi Republike Srbije Nebojšu Bradića da kaže koliko institucija ovakve vrste u zemlji ima u svom prostoru kao podstanare političke partije.

On je na konferenciji za novinare istakao da Domovi kulture predstavljaju mesto gde treba da se artikuliše kultura, a ne sukobi i nemiri.

“Novi Pazar je univerzitetski grad, u kojem je sedište multikulturalnosti Srbije. Ovaj narod koji u njemu živi je je nositelj pravih civilizacijskih normi, a ne rušilačkih ataka”, rekao je Redžović.

“Smatram da ovo što se desilo tokom vikenda u Novom Pazaru predstavlja prošlost i poslednje izdisaje jedne blede slike, koja je pokušala da naruši red u ovom gradu i da nas predstavi kao ljude koji nisu dostojni ovog civilizacijskog trenutka. Ovo je 21. vek, a siguran sam da mi imamo potencijala i snage da se suočimo sa svime što nam nosi budućnost”, rekao je Redžović.


Citirano


Generalni sekretar Sandžačke demokrtaske partije Mirsad Jusufović ocenio je danas da Bošnjačka lista za evropski Sandžak i njen lider Sulejman Ugljanin sukob koji je tokom vikenda bio u Novom Pazaru koriste u marketingške svrhe.

On je na konferenciji za novinare odbacio tvrdnje ove koalicije da je u sukobu pokušan atentat na Ugljanina.

"Najpre su rekli da je to bio pokušaj da se onemogući rad njihovoj koaliciji, potom da je to atak na bošnjačko nacionalno biće, a sada su se setili da kažu kako je to bio pokušaj atentata", rekao je Jusufović.
On je dodao da Bošnjačka lista davanjem različitih ocena ovog sukoba pokušava da skrene pažnju javnosti sa stvarnog događaja.

"Zašto Ugljanin to nije rekao policiji još prvog dana, nego se posle četiri dana neko setio toga. Radi se samo o kampanji, jer Ugljanin želi da skrene pažnju sa onoga što se stvarno desilo", ocenio je Jusufović.

On je rekao i da leci koji su se jutros pojavili na ulicama Novog Pazara takođe predstavljaju deo propagandne kampanje Sulejmana Ugljanina.


Radio Sto +
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Tufan

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 234

Datum registracije: 13.03.2008

Lokacija: tu sam

 • Poruku poslati

563

Srijeda, 21. Januar 2009

Dragan Janjić
Ucena vlasti – vlašću


Najpre je na vlasti bila stranka Sulejmana Ugljanina koja je na dobroj lokaciji, a po „pristupačnoj ceni”, od gradskih vlasti (dakle, sama od sebe) u Novom Pazaru iznajmila prostorije. Onda je na vlast došla stranka Rasima Ljajića, pa je gradska vlast pokrenula proceduru za izbacivanje oponenata iz prostorija. Proceduru je pratio fizički obračun, a jedna osoba je ranjena pošto je upotrebljeno vatreno oružje.

Recept je odavno poznat i primenjivan širom Srbije. U nekim drugim delovima zemlje možda se ne bi odmah dohvatili oružja nego bi, recimo, najpre nepoželjne stanare pokušali da isteraju tako što bi im isključili struju i vodu ili primenili neku drugu sličnu meru. Ali u Novom Pazaru su malo temperamentniji pa su „skratili postupak“, odmah se dohvativši oružja.

Ruku na srce, reč je o veoma bitnoj razlici koja može da staje i ljudskog života. Ali, novopazarski slučaj nije samo priča o fizičkom nasilju. Nasilje je tu samo posledica. Suština je u tome što u Srbiji biti na vlasti i dalje znači biti u poziciji za nametanje partijske volje i partijskog interesa. Tuča Rasimovih i Suljovih otuda pokazuje da su minulih godina mnoge stvari ostale nepromenjene i to jeste vrlo ozbiljan razlog za zabrinutost.

Sukob se i te kako tiče komplikovanih odnosa na političkoj sceni u Srbiji. I Ljajić i Ugljanin su ministri u Vladi Srbije, pa i jedan i drugi s pravom traže podršku vladajućih struktura. Njihovi zahtevi, sami po sebi, dovode u neprijatnu situaciju vodeću snagu tog bloka Demokratsku stranku i predsednika Srbije Borisa Tadića. Ako bi dali za pravo jednom ministru, drugi bi bio nezadovoljan, a i jedan i drugi su im potrebni za održavanje većine u parlamentu.

Ljajić je još u nedelju zapretio da će napustiti vladu ukoliko njegovoj stranki ne bude omogućeno da, u skladu sa zakonom, vrši vlast u Novom Pazaru. Ugljanin je, shvatajući značaj takvog poteza, već u ponedeljak zatražio sastanak s Tadićem. On će, naravno, da se žali na Ljajića i njegove. Za očekivati je da će Tadić nastojati da posreduje i smiri strasti, ne samo zbog potrebe da se očuva mir u Novom Pazaru, nego i zbog potrebe da se očuva stabilnost vladajuće koalicije.

www.politika.rs


Zanimljiva analiza politicke pozadine zadnjih dogadjanja.
SDA 1990

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

564

Četvrtak, 22. Januar 2009

Citirano


Gradsko pravobranilašvo Novog Pazara podnelo je danas krivičnu prijavu protiv predsednika Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina i još 50 drugih lica.

Uprava Grada je saopštila da je prijava podneta “zbog sukoba koji su izazvali u subotu, 17. januara u Novom Pazaru”.
Kako se navodi u saopštenju, Ugljanin je predvodio grupu građana pri čemu su izvršili napad na zgradu Doma kulture, prostorije koje je obezbeđivala službena agencija “Tigar InterGard” i tri lica Policijske uprave u Novom Pazaru.

U saopštenju se dodaje i da Skupštini Srbije podnet zahtev da ukine imunitet Sulejmanu Ugljaninu radi vođenja istražnog postupka.


Citirano


Član Gradskog veća Novog Pazara Fevzija Murić rekao je danas da će lokalna samouprava nastaviti sa iseljavanjem preostalih zakupaca koji koriste poslovni prostor u vlasništvu Grada.
On je na konferenciji za novinare rekao da je reč o ukupno osam takvih slučajeva i izrazio očekivanje da će pravosudni organi što pre rešiti spor nastao u vezi sa iseljenjem Bošnjačke liste iz prostora u Domu kulture.

“Postoje programi koje smo već dogovorili sa Ministarstvom poljoprivrede koji čekaju, jer nemamo poslovni prostor za njihovu realizaciju. Istovremeno, neke bespravno useljenjene institucije i pojedinci zaposedaju naš prostor već nekoliko godina”, rekao je Murić.

On je kao primer takav naveo i Regionalnu TV u vlasništvu Grada, „koja ne može da koristi radio frekvenciju zbog toga što su `Sandžačke novine` nevalidnim ugovorom zaposeli prostor“.
Murić je dodao da će Veće na narednim sednicama poništiti sve ugovore o prodaji stanova, lokala i zemljišta koje je donela prethodna lokalna samouprava, jer ni za jedan ugovor ne postoji saglasnost Vlade.

“Neka se pripreme građani koji su kupili zemljišta, lokale i stanove da ih vrate, a Grad će im nadoknaditi sa onoliko novca koliko su oni dali. Mi još uvek ne znamo da li će to biti vraćeno u okviru gradske imovine i njime se na drugi način raspolagati ili će to biti tema nekog novog tendera, ali ćemo presipitati sve ugovore”, rekao je Murić.

On je na pitanje radija Sto plus da li će iz gradskih prostorija biti iseljena i Srpska radikalna stranka (SRS), čiji opštinski odbor takođe koristi takav prostor, rekao da će se i taj ugovor preispitati i, najverovatnije, raskinuti.


Radio 100+
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

565

Četvrtak, 22. Januar 2009

Vesti kod kojih autor ne navede izvor informacije ce biti brisane iz ove teme.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

566

Četvrtak, 22. Januar 2009

Citirano


Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek i lider Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejman Ugljanin sastaće se sutra u Vladi Srbije.

Kako saznajemo u lokalnoj samoupravi Novog Pazara, sastanak je zakazan za devet sati, a Đerlek će tom prilikom Ugljaninu ponuditi nove prostorije, dok sud ne reši status spornih u Domu kulture.

Đerlek je prethodno Ugljanina pozvao da dođe u Novi Pazar, na šta je Ugljanin odgovorio da u Vladi Srbije mogu razgovarati o svim temama vezanim za probleme u gradu.Policija je posle dva sata potrage jutros na administrativnom prelazu Tabalije uhapsila Samira P. (44) iz Novog Pazara, osumničenog za teško ubistvo u pokušaju i napad na službeno lice u vršenju dužnosti.

“Postoji osnovana sumnja da je Samir P. jutros oko pet časova pucao u pravcu porodične kuće službenika Policijske uprave (PU) u Novom Pazaru Ivice P. ”, saopštila je policija.

Kako se navodi u saopštenju, uhapšeni se tereti i za nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Radio 100+
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

567

Petak, 23. Januar 2009

Ima li kraja rivalstvu Ljajića i Ugljanina?
Iako se ne očekuje skoro pomirenje, ni SDP ni Bošnjačka lista za Sandžak ne žele da budu uzrok pada vladajuće koalicije
U Novom Pazaru se ne viđamo, u vladi se pozdravimo, iskreno opisuje Rasim Ljajić odnos između njega i Sulejmana Ugljanina. U jučerašnjem „Kažiprstu” Radija B92 bio je još iskreniji govoreći o mržnji pripadnika njegovih i Ugljaninovih pristalica koja je podelila i porodice u Sandžaku.

Ali verovatnoća da se Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin pomire mora da bude makar za procenat veća nego što je početkom devedesetih godina prošlog veka bila da Slobodan Milošević i Vuk Drašković sednu za isti sto. Jer ako su razgovarali Milošević i Drašković, Tadić i Dačić, onda će se u oči pogledati i dvojica Sandžaklija iza kojih ne stoje samo dve političke stranke, nego i dve verske zajednice, obe islamske.

Teško je verovati da njihov spor mogu da razreše i premijer Mirko Cvetković, koji je sa njima razgovarao, ali i Boris Tadić, od koga se ponovo traži i posredovanje i rešenje sukoba dugog više od decenije.

Ljajiću je to jasno, jer već nudi sporazum o nenapadanju, a ranije je trpeljivost pokazao ostavljajući Ugljaninove ljude u opštinskoj administraciji, od kojih su neki sada razbijali državnu imovinu. Ugljanin će morati da pokaže razumevanje, ali će ono biti minimalno dok se ne vidi kuda vodi krivična prijava zbog „ubistva u pokušaju, nanošenja teških telesnih povreda...”, koju je protiv lidera Stranke demokratske akcije i 50 njegovih pristalica podnelo pravobranilaštvo Novog Pazara.

Ako pomirenje u ovom trenutku nije izvesno, izgledno je smanjivanje intenziteta sukoba, jer nijedna stranka u ovom trenutku neće da bude uzrok pada vladajuće koalicije u kojoj se obe nalaze. Ljajićev SDP rekao je da i ako napusti ministarsko mesto – neće da ruši vladu. Ugljanin je još manje u prilici da izloži sebe riziku rušenja vlade, jer se već nalazi na političkoj nizbrdici, gubeći moć tamo gde je bio najjači – u Sandžaku.
Ljuto rivalstvo Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina traje gotovo koliko i višepartijski život u Srbiji. Obojica su politički preživela dramatične ratne godine tokom kojih su se njihovi sunarodnici u Bosni i Hercegovini (ali i sugrađani iz Sandžaka) sukobljavali sa srpskim snagama. Na istoj strani bili su kratko, krenuli su svaki svojim putem, tragajući za saveznicima u Beogradu, u regionu i u svetu. I Ugljanin i Ljajić su sarađivali i sa Zoranom Đinđićem i Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem... Neki od tih saveza izgledali su nemogući kao kada je Ugljanin podržao Koštunicu, odnosno kada je Ljajić pravio lokalne dogovore sa radikalima. Obojici lidera Bošnjaka bilo je jasno da nemaju budućnosti, koliko bez snažnog uporišta u biračkom telu Sandžaka, toliko i bez jasne podrške neke od vodećih partija iz demokratskog bloka. Ali i stranke iz demokratskog bloka znale su da zbog političke stabilnosti Srbije moraju da imaju dobar odnos makar sa jednom od dve najjače stranke Bošnjaka.

Političke filozofije Ljajića i Ugljanina se i te kako razlikuju, a njihove političke taktike najvažniju dodirnu tačku imaju upravo u borbi za prevlast u Sandžaku. Jer kao što je Ugljanin od samog početka bio svestan da je to područje jedina ozbiljna i relevantna baza za bošnjačkog političara, tako je i Ljajić razumeo da blagonaklonost koju uživa u Srbiji, pa i u svetu, nije dovoljna da se održi na političkoj sceni. Na koji način se Ugljanin i Ljajić bore za naklonost Sandžaklija, znaju oni, i nije baš pristojno iz Beograda opisivati i presuđivati. Ali iz Beograda se može kazati da je svako nasilje, ma ko ga počinio nedopustivo i da mora da bude kažnjeno.

------------------------------------------------
Od državnog neprijatelja do ministra
Sulejman Ugljanin Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, lider Bošnjačke liste za Sandžak i dugogodišnji gradonačelnik Novog Pazara, u poslednjih dvadesetak godina prešao je put od separatiste i državnog neprijatelja s početka devedesetih godina prošlog veka, do poželjnog koalicionog partnera svake vlasti posle 2000. godine. Aktuelna vlada Mirka Cvetkovića je skupštinsku većinu uspela da obezbedi zahvaljujući dvojici njegovih poslanika. Njegov najjači oponent Rasim Ljajić optužuje vladu da Ugljaninu zbog ta dva glasa preterano popušta.

Njihovo rivalstvo, započeto još početkom devedesetih, došlo je do punog izražaja kada je krajem 2004. godine Ugljanin izabran za gradonačelnika Novog Pazara a većinu u lokalnom parlamentu osvojila Ljajićeva stranka. Od tada je grad postao sinonim za političke razmirice koje su podelile i vernike dovodeći konačno do toga da i jedan i drugi imaju „svoje muftije i svoje džamije u Sandžaku”.

Ugljanin je rođen 1953. godine u Kosovskoj Mitrovici, završio je Stomatološki fakultet u Sarajevu 1980. Na prvim višestranačkim izborima Stranka demokratske akcije osvojila je tri poslanička mesta, a Ugljanin je kao predsednički kandidat zauzeo četvrto mesto.

U oktobru 1991. organizovao je referendum o autonomiji Sandžaka na kome se 98 odsto Muslimana izjasnilo za „potpunu političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja jednoj od republika”. U junu 1993, pošto je policija uhapsila 15 njegovih pristalica, Ugljanin je napustio zemlju i tri godine proveo u Turskoj.

U međuvremenu vlasti u Srbiji su protiv njega podigle optužnicu za pokušaj stvaranja države Sandžak. Međutim, on se 1996. ipak vraća u zemlju i nesmetano se uključio u izbornu kampanju za savezne i lokalne izbore. Spekulisalo se da je tada sklopio neku vrstu sporazuma sa tadašnjim šefom Državne bezbednosti Jovicom Stanišićem, a optužbe za saradnju sa tom službom pratiće ga i kasnije.

Sa liderima pet muslimanskih stranaka u Sandžaku formirao je „Listu za Sandžak – dr Sulejman Ugljanin”, i tada postao savezni poslanik. Imunitet mu je oduzet 1997. godine, optužen je za pripremanje oružane pobune, u Novi Pazar je uvedena prinudna uprava, ali do suđenja nikada nije došlo.

Na izborima 2004. dvojica poslanika njegove koalicije u republički parlament ulaze na listi Demokratske stranke, ali godinu dana kasnije Ugljanin potpisuje sporazum sa tada vladajućom koalicijom i dobija mesta državnih sekretara u vladi Vojislava Koštunice. Njegovi protivnici su tvrdili da je to uradio suočen sa optužbama da je proneverio novac iz opštinskog budžeta. Na izbore 2007. Bošnjačka lista izlazi samostalno i osvaja dva mandata, koliko je dobila i posle prošlogodišnjih parlamentarnih izbora koji su Ugljaninu doneli i mesto u Vladi Srbije. Istovremeno, posle 15 godina ostaje bez vlasti u Novom Pazaru.

---------------------------------------------------

Talenat za kompromis


Rasim Ljajić Lider Sandžačke demokratske partije i aktuelni ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić spada među retke političare u Srbiji koji su uspeli da od 2000. godine neprekidno budu na veoma visokim funkcijama. Jedan od razloga je svakako to što pokazuje veliku dozu spremnosti na kompromis, ali i ti što je u raspodeli funkcija prihvatao zadatke koje drugi nisu hteli.

Ljajić je rođen 1964. godine u Novom Pazaru, završio je Medicinski fakultet u Sarajevu, gde je kao student 1990. godine postao član Stranke demokratske akcije BiH. Jula iste godine sa Sulejmanom Ugljaninom osnovao je SDA u Novom Pazaru, u kojoj je Ugljanin bio predsednik, a Ljajić generalni sekretar.

Posle rascepa u toj stranci, do koga je došlo kada je Ugljanin napustio zemlju, Ljajić sa delom članstva 1994. godine osniva Koaliciju Sandžak, sa idejom da više promoviše građanske vrednosti. To je bio odgovor na izrazito nacionalnu politiku SDA. Lista 2000. godine menja ime u sadašnji naziv Sandžačka demokratska stranka i u okviru koalicije DOS ulazi u vlast.

Za saveznog ministra nacionalnih i etničkih zajednica u Vladi SR Jugoslavije Ljajić je izabran je 4. novembra 2000, a iste godine postao je potpredsednik Koordinacionog tela za rešavanje krize na jugu Srbije i potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Funkciju ministra (za ljudska i manjinska prava) zadržao je i je i u Savetu ministara SCG, a 2004. je imenovan za predsednika Nacionalnog saveta za saradnju SCG sa tribunalom u Hagu. Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije je od 1. septembra 2005. godine, a obe funkcije je zadržao i posle raspada SCG.

Uprkos stalnim učešćem u vlasti na državnom nivou, SDP je u Ljajićevom Novom Pazaru sve do poslednjih lokalnih izbora bila oštra opozicija Ugljaninovoj stranci, a sukobi njihovih pristalica doveli su i do ubistva odborničkog kandidata Liste za Sandžak na vanrednim izborima 2006. godine.

Posle ovogodišnjih lokalnih izbora SDP je, ušavši u koaliciju sa Jedinstvenom srpskom listom (koju čine SRS, DSS-NS i SPS) preuzela vlast u tom gradu.


Ekipa „Politike”
[objavljeno: 23/01/2009]

,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

568

Petak, 23. Januar 2009

Citirano


Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek izjavio je danas da se sa ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom dogovorio da zajedno rade na ekonomskom prosperitetu Sandžaka, jer je to pitanje mnogo važnije od lokalnih sporova.
"Današnji sastanak je velika poruka za Novi Pazar, Srbiju i Vladu Srbije, jer smo ipak smogli snage da sedimo pola sata i da pričamo o tako bitnim temama", rekao je Đerlek novinarima ispred Vlade, posle sastanka sa Ugljaninom.

"Od Ugljanina sam tražio, i on je to prihvatio, da se oba ministra iz Novog Pazara (Ljajić i Ugljanin) potrude da grad u budućnosti bude prosperitetan i da to bude grad u kojem će mladi moći da se zaposle i da, kao ranije, bude prepoznatljiv po trgovini, proizvodnji i prosperitetu", rekao je Đerlek.

Na pitanje da li je bilo reči o sukobima i prostorijama u Novom Pazaru, Đerlek je odgovorio da su razgovarali i o tome i da je zaključeno da prostorije ne mogu biti važnije od interesa građana Novog Pazara i Sandžaka, posebno imajući u vidu da se incident odrazio na skupštinsku većinu i Vladu Srbije.

"Smatramo da povod za incident nije značajan kao ekonomski razvoj Novog Pazara i kako zaposliti 21.000 nezaposlenih", rekao je Đerlek.

Upitan da li se pomirio sa Ugljaninom, Đerlek je odgovorio da bi on "pre upotrebio termin konsolidacija odnosa u Sandžaku, a ne pomirenje", i najavio da će ponovo razgovarati sa Ugljaninom.

"Ako suprotno mislimo, to ne znači da se mrzimo i da ratujemo, nego moramo da sučeljavamo mišljenja kako bi došli do prave ideje, a to je prosperitet Novog Pazara. Ljudi koji ratuju ne bi sedeli zajedno", rekao je Đerlek.

Radio 100+

Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

569

Subota, 24. Januar 2009

Blic

Citirano

NOVI PAZAR - Braća Esnaf (23) i Elvis (21) Kurbašević iz Novog Pazara posle pet godine borbe za život, na putu su da ozdrave zahvaljujući pomoći koja im je stigla posle pisanja medija o njihovoj teškoj bolesti. Starijem Esnafu izvršena je transplantacija bubrega na VMA u Beogradu, a za mlađeg su obezbeđena sredstva samo se čeka donator.

Porodica Kurbašević je pre dve godine preko medija zatražila pomoć za lečenje i transplantaciju bubrega sinovima. Humani ljudi sa raznih strana su im pomogli, a novac je skupljen u Nemačkoj gde su se odazvali tamošnji radnici Bošnjaci, Srbi, Albanci.

- Sa VMA se vratio sin Esnaf, operisan, srećan, procvetao. Operacija je uspela, jer se bubreg primio. Vratio mu se osmeh na lice, a meni je jedan kamen sa srca pao - kaže majka Emka Kurbašević i zahvaljuje svim ljudima koji su pomogli, kao i novinarima koji su raširili priču.
Ona se nada da će za nekoliko nedelja i njen drugi sin Elvis ozdraviti nakon što ga budu operisali stručnjaci sa VMA u Beogradu.

- Jedno dete su mi povratili u život, nadam se da će i drugo. Od mene nema srećnije žene kada vidim da su moja deca zdrava i srećna - kaže Emka.

- Meni je laknulo, a nadam se da će se moj brat obradovati kao ja - kaže oporavljeni Esnaf koji ističe da uživa u životu, planira ženidbu i srećan je što više ne mora da ide na dijalizu.
Otac Ismet Kurbašević ne ume ni da se obraduje kakva ga je sreća našla i kaže da samo čeka da i se drugi sin nasmeje.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

570

Subota, 24. Januar 2009

Uhapšen učesnik incidenta u Novom Pazaru


Pripadnici Policijske uprave Novog Pazara sinoć su, u okviru rasvetljavanja događaja od 17. januara u novopazarskom Domu kulture "Oslobođenje", uhapsili Adema H. (55) iz Novog Pazara zbog osnovane sumnje da je izvršio teško ubistvo u pokušaju Adnana G. iz istog grada, saopštio je MUP.

Adem H. je pucao iz pištolja u ilegalnom posedu i njime naneo telesne povrede Adnanu G. i doveo u opasnost živote nekoliko osoba. Policija Novog Pazara preduzima dalje aktivnosti, navedeno je u saopštenju.
Incident u Novom Pazaru dogodio se 17. januara uveče, kada su se pristalice Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina sukobile sa obezbeđenjem koje je čuvalo prostorije koje je ranije koristila ta stranka u Domu kulture. Tom prilikom povređen je Adnan Ganić (39), koji je zadobio prostrelnu ranu potkolenice.


http://www.blic.rs/hronika.php?id=75745
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

571

Ponedjeljak, 26. Januar 2009

Talentovan čovek

Autor: Vesna Mališić | Foto:S. Maričić | 24.01.2009. - 05:00


Političku karijeru započeo je kao ekstremista, izvan i protiv sistema, danas je partner u izgradnji proevropske Srbije, deo sistema i ministar. U vremenu nacionalističkih i verskih euforija devedesetih bio je jastreb, danas političar na koga se računa, faktor stabilnosti pa i opstanka Vlade Srbije.

Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja u Vladi Srbije i lider Bošnjačke liste, jedan je od onih političara koji se najviše menjao. Pa, ipak, ta čudesna promena njegove političke biografije bila je više sticaj okolnosti nego njegova istinska unutrašnja promena. Izgleda kao da Sulejman Ugljanin u Beogradu i Sandžaku nije ista ličnost. U Beogradu je više političar, u Sandžaku više paša. I to silan! Politički je preživeo sukobe koji su mnoge odneli. To može da zahvali veštini kalkulisanja, spremnosti da trguje i lako menja kurseve. Kad nije išlo snagom argumenata, ovaj bivši bokser koristio je argumente snage. Mnoge je vode lako preplivao, ali se, već petnaest godina sapliće o čudno rivalstvo koje se davno zametnulo između njega i Rasima Ljajića. Lični animozitet preneo se na stranke i doveo do potpunog raskola sandžačkog društva pa i islamske zajednice. A slučaj je hteo da upravo Ljajić uvede Ugljanina u politički život. Posle osnivanja SDA u Bosni, Alija Izetbegović ga je zamolio da pronađe ličnost koja bi vodila sandžački ogranak stranke. Ljajić je predložio mladog stomatologa Sulejmana Ugljanina,koji je bez mnogo premišljanja rekao: Hoću! Tako je počelo. Usledio je veliki miting SDA, na fudbalskom stadionu u Novom Pazaru, uz punu versku i nacionalnu ikonografiju i patos, kako i dolikuje euforiji uoči ratova. Ugljanin se brzo uživeo u ulogu mesije koji će probuditi uspavani muslimanski narod i vratiti ga Alahu. A Srbiji ispostaviti zahtev za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka i „priključenje jednoj od republika”. To mu je donelo popularnost i podršku muslimanskog naroda i lokalnih imama. Svoje političke ambicije Ugljanin je pokazao kandidujući se za predsednika na prvim višestranačkim izborima u Srbiji. A onda je Miloševićev režim protiv njega podigao optužnicu zbog neprijateljske delatnosti. Ugljanin je pobegao u Tursku i pokušao iz Ankare da vodi stranku. Ali, već u to vreme Adil Zulfikarpašić je napustio bosanski SDA optužujući ga za skretanje u fundamentalizam i isključivost. Deo kritičke atmosfere preneo se i na sandžački ogranak i počelo je napuštanje stranke. A Rasim Ljajić se polako okreće srpskoj opoziciji.
Sukob koji je tada planuo između njega i Ugljanina nikada se nije ugasio. Kada su se našli u dve partije, počela je bespoštedna borba svim sredstvima. Nekada ujedinjene muslimanske partije našle su se razbijene i za Miloševića više nisu predstavljale problem. Naprotiv. Zato je, samo naivnima bilo čudno što se Sulejman Ugljanin 1996. godine vratio iz Turske preko beogradskog aerodroma. I nije uhapšen iako je, protiv njega, na snazi bila poternica. Štaviše, dobio je policijsku pratnju do Novog Pazara. Tamo su ga pristalice dočekale u špaliru s pesmom: „Sulejmane, naše rosno cveće…”. A kad je Zoran Lilić, u jednom govoru, za Ugljanina rekao da je značajan politički faktor u jugoslovenskoj mirovnoj opciji, više nije bilo dileme da je po sredi nagodba, a da optužnica ide u fioku kao garancija za kooperativnost. Ugljanin je dobio slobodu a Milošević razdor unutar muslimanskog korpusa, koji mu je dobrodošao već na sledećim izborima. SDA se raspala na pet partija. Godine 2000. Ugljanin je stao na pravu stranu. Hvalio se kako su baš sandžački muslimani pretegli na Koštuničinu stranu. Srbija mu više nije bila „maćeha” nego „naša zemlja”. A i pored toga što je Zoran Đinđić bio nepoverljiv prema njemu, uspevao je da isposluje bolja mesta u vlasti nego Rasim Ljajić koji je dugo imao dobre odnose sa srpskom opozicijom. Pa se govorilo: „Kad je teško Beograd računa na Rasima, a kad treba koji glas, tu je Sulja.”
Ugljanin je 2005. godine ipak napravio najveći politički slalom i spojio nespojivo. Sa Koštunicom je potpisao sporazum o koalicionoj saradnji, a Lista za Sandžak postala je deo narodnjačke koalicije, umesto Nebojše Čovića. „Izbori su trgovina, politika je biznis”, objašnjavao je svoju političku filozofiju Sulejman Ugljanin. Ali, za njega uspeha nema, ako se ne napravi u Sandžaku. Zato je punu satisfakciju dobio 2004. godine, kada je postao predsednik opštine Novi Pazar. Bila je to prilika da Novi Pazar „sredi” po svojoj meri. A izgledalo je ovako: Sve podele, sukobi i trvenja, koji su tinjali između SDA i SDP eksplodirali su. Ubistvo kandidata za odbornika, pucnjave po gradu, sveopšte tuče, ranjavanja vatrenim oružjem, miniranja vikendica, „molotovljevi kokteli” bačeni na sedište stranaka, eksplozije oko zgrade opštine, napadi na vernike, podele, rat za muslimanske duše, učinili su da se ovaj grad otruje mržnjom i pretvori u kasabu u kojoj divljaju privatna obezbeđenja, u kojoj paradiraju džipovi, cveta kriminal, rastura se droga, klanja se u centru grada. Tu je Ugljanin neprikosnoveni gazda, veliki beg koji ima, kažu, pretorijansku gardu spremnu da posluša svaku komandu. Samo se Muhamedu i njemu pevalo: „Tvoj nas nur obasjava”, odnosno božanska svetlost.
Četiri godine gazdovanja gradom bilo je dovoljno da se ćurak okrene naopako, da mu opadne politički rejting, oslabi stranka i da izgubi vlast. I da na dan kada je Novi Pazar dobio status grada policija jedva razdvoji grupe ljudi koji su skandirali: „Suljo lopove”.
Za sve što radi, Sulejman Ugljanin ima dobru stražu, nestabilnu srpsku Vladu. Ona bez njega, kakav god da je, za sada ne može. A on to dobro zna. Ako se štogod promeni. Pa, snaći će se. Pokazao je da ume.

http://www.blic.rs/temadana.php?id=75665
Fotograf je dodao/la ovu sliku:
 • ugljanin--s-maricic-vr.jpg
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

572

Utorak, 27. Januar 2009

Novi Pazar: Sud odlučio

Citirano


Novi Pazar -- Sud u Novom Pazaru doneo je danas privremenu meru kojom se koaliciji Bošnjačka lista za evropski Sandžak nalaže iseljenje iz prostorija u okviru Doma kulture.

Član kabineta gradonačelnika Novog Pazara Ivana Milić, međutim, nije mogla da precizira rokove za iseljenje, ali je dodala da će to biti utvrđeno obrazloženjem odluke o privremenoj meri.


http://www6.b92.net/info/vesti/index.php…nav_category=11
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

573

Petak, 30. Januar 2009

Citirano


Direktor USAID-ovog programa ekonomske sigurnosti Majkl Pilsberi potpisao je danas u Novom Pazaru Sporazum o saradnji u sprovođenju programa „Dostignuća mladih u Srbiji“ u pet opština i dva okruga.

Program se, uz učešće 28 profesora i 400 učenika, realizuje u 14 srednjih škola iz Novog Pazara, Nove Varoši, Prijepolja, Raške i Sjenice,

Posle potpisivanja Sporazuma Pilsberi je midijima u Novom Pazaru izjavio da program promovišse vrednosti preduzetništva i razumevanje biznisa među mladima u Srbiji.

„To su biznis veštine koje će mladi ljudi moći da primene u svojoj budućnosti, a na njima je da odluče da li žele naučeno da iskoriste u svom napredovanju i karijeri“, rekao je Pislberi.

Pored Pilberija sporazum su potpisali i član Upravnog odbora „Dostignuća mladih u Srbiji“ Tigrin Kačar, kao i gradonačelnici i predsednici pet opština Raškog i Zlatiborskog okruga.

Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek rekao je da ovaj grad spada među mlađima u Srbiji i da ima oko 18.000 građana starosti od 10 do 25 godina.

„Naša lokalna samouprava želi da ulaže u mlade na različite načine, a jedan od njih je upravo ovo učešće u ovakvom programu. Sigurni smo da će mladi učešćem u ovom programu dobiti izuzetna znanja iz oblasti preduzetništva, biznisa i privrede i da će na taj način postati potencijal na koji grad može da računa u budućnosti“, rekao je Đerlek.

Radio 100+

Redizajniran zvanicni site grada Novog Pazara
www.novipazar.org.yu
Na site-u mozete naci budzet grada Novog Pazara
http://www.novipazar.org.rs/images/dokumenta/BUDZET_2009.pdf
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

rime

Zlatna sredina

(10)

 • »rime« je muško

Postovi: 485

Datum registracije: 22.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

574

Petak, 30. Januar 2009

NOVI PAZAR ILI NEMANJIĆ-GRAD?

U nedavno objaljenom tekstu na našoj stranici "LJAJIĆ ĆE BITI GORI OD UGLJANINA" mogli ste se upoznati sa "par poteza" koji predstavljaju ustupke stranke Rasima Ljajića Šešeljovim radikalima i Nikolićevim naprednjacima, kako bi im ovi za uzvrat obezbjedili skupštinsku većinu u Novom Pazaru, odnosno Prijepolju, a samim tim i vlast.
Podsjećamo da se radi o primjeru mjenjanja loga Regionalne televizije koji je simbolizirao historijske granice Sandžaka i stavljanje loga koji sadrži veliko slovo „R“ i stilizovano slovo „O“, što bi trebalo da je skraćenica od Raške oblasti. U Prijepolju isti akter (stranka Rasima Ljajića), iako je uzela najviše odborničkih mandata (18), prepustila mjesto predsjednika Nikolićevim naprednim radikalima koji su uzeli svega 10 odbornika u skupštini grada.

Očekivali smo da naredni potez "nadriBošnjaka" iz redova SDP-a u Novom Pazaru bude recimo mijenjanje naziva ulice u centru grada, koji ce u sebi sadržati ime nekog od proslavljenih novopazaraca iz redova Bošnjaka. Pošto su bošnjački intelektualni krugovi poprilično štedljivi sa prijedlozima, u "pomoć" su im pritekli članovi koalicije "Jedinstvena srpska lista" sa svojim neiscrpnim idejama kako da sadašnji izgled Novog Pazara vrate u srednji vijek, kako bi sve u njemu podsjećalo na prvu srpsku državu i dinastiju Nemanjić.

Srpski štampani mediji pišu kako se udruženje "Ras" u Novom Pazaru nada (opravdano) da će "novo gradsko rukovodstvo sa Jedinstvenom srpskom listom imati više razumjevanja od prjethodne Ugljaninove" za njihov prijedlog da na platou ispred gradske skupštine postavi bistu Stefana Nemanje, osnivača prve srpske države. Udruženje se takođe nada da bista neće iritirati nikoga u Novom Pazaru imajući u vidu činjenicu da na tom mjestu "počinje ulica sa Nemanjinim imenom".

Put koji trasira Jedinstvena srpska lista u Novom Pazaru na čelu sa radikalima najviše podsjeća na put kojim su išli nosioci ideje "Velike Srbije" u proteklom ratu u istočnoj Bosni i Hercegovini. Samo sad je izgleda došlo do promjene smjera. Umjesto da se prvo vrši promjena demografske slike etničkim čišćenjem, pa da se onda mijenjaju nazivi gradova, ulica, regiona....., u Sandžaku se prvo mijenjaju nazivi svega onoga što podsjeća na Bošnjake i Islam. Da li će se pokušati i sa promjenom demografske slike, ostaje nam da vidimo, ali šanse uvijek postoje. Pogotovu ako znamo da su radikali Novog Pazara, Sjenice i Tutina, nakon raspada SRS, ostali privrženi Šešelju, koji se nije povratio od ideje "Velike Srbije" u kojoj nebi imalo mjesta za Bošnjake. Šešelj bi bio miran samo ukoliko bi sve Bošnjake vidio u Tursku.

Ako je za samo nekoliko mjeseci vladavine stranka SDP u Novom Pazaru učinila toliko usluga Jedinstvenoj srpskoj listi, svome koalicionom partneru u vlasti, a na štetu svog naroda, šta tek očekivati u naredne tri godine?!
I da li neko od bošnjačkih lidera može dati odgovor na pitanje: Do koje granice se smiju gaziti interesi sopstvenog naroda da bi se ostalo na vlasti?!
http://www.sjenica-info.com/news.php?readmore=847

 • »Dipche_boy« je muško

Postovi: 58

Datum registracije: 27.04.2005

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

575

Petak, 30. Januar 2009

apel za pomoc

NIJE BITNO STA KAZU LJUDI, BITNO JE DA ZNAS STA TI PRICAS!

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

576

Petak, 30. Januar 2009

Citirano


Iako je Crveni krst u Novom Pazaru broj besplatnih obroka uspeo da poveća na 900, problem sve siromašnijih stanovnika ovog grada je samo ublažen, jer su potrebe uvek oko hiljadu.
Kako piše Sandžak Danas, u Crvenom krstu traže načine da povećaju broj porodica koje će dobijati po jedan obrok u kuhinji i za sada ne brinu o obezbeđivanju namirnica.

Gradska uprava obezbeđuje po pet tona brašna mesečno, iz Ambasade Irana stigle su dve tone ovog artikla, što je dovoljno da kuhinja nesmetano radi nepuna dva meseca.

Prošlog meseca pomoć za korisnike narodne kuhinje stigla je i od Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Srpske pravoslavne crkve, nekih političkih partija, ali i od pojedinaca.

Tada je stiglo najviše mesa i prema dogovoru kad god ovog artikla bude u manjku, Crveni krst može da raćuna na pomoć IZ u Srbiji.

“Veliku pomoć pruža nam i Crveni krsta Norveške, a od Vlade Srbije očekujemo da nam za tri meseca stignu brašno, ulje, pasulj i testenine”, kaže sekretarka Crvenog krsta u Novom Pazaru Ljiljana Kostić.

Radio 100+
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

 • »Sultan Bosniack« je muško

Postovi: 44

Datum registracije: 31.01.2009

Lokacija: Novi Pazar (Sandžak)

 • Poruku poslati

577

Ponedjeljak, 02. Februar 2009

medresa

Novi sajt medrese „Gazi Isa-beg“ –

www.medresa.net

Naša medresa ne prestaje težiti prosperitetu, pa tako i njeni učenici ne prestaju nastojati u tom doprinosu. Na redakciji „Softe“, koja je održana u oktobru, je podnijeta molba, od strane dva učenika - Dženisa Ejupija i Usameta Zukorlića, da im se dozvoli da naprave medresinu internet stranicu, što je direktor i odobrio.
U vremenu kada je islam na ovom prostoru u ponovnom razvoju i cvjetanju, javlja se potreba da znanje, edeb i iskustvo koje steknemo u medresi pokažemo i prenesemo na druge, koji, možda, nisu imali priliku upisati ovu elitnu školu ili da bi postakli one koji završavaju osnovnu školu da je upišu.
Kroz ovaj sajt se također učenici bore, na svojevrstan način, za prava koja su im uskraćena kao učenicima etničkih manjina i muslimanima. Cilj ovog sajta je doprinos u rješavanju problema i pružanju moralne podrške u iskušenjima sa kojima se susreće današnja omladina.
Na ovom sajtu će te moći naći vijesti i aktuelnosti vezane za medresu i omladinu. Želja nam je i da omladina u drugim srednjim školama učestvuje u ovom projektu tako što će nam pisati o svojim razmišljanjima, shvatanjima, problemima sa kojima se susreću i drugim stvarima, šaljući nam textove na:

medresanp@gmail.com

Posjetite naš .................. www.medresa.net
Sandžački sajt bez cenzure...

http://sandzakpress.net/

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

578

Utorak, 03. Februar 2009

Citirano


Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i predstavnici palestinske ambasade u Srbiji dogovorili su se danas da se finansijska pomoć za Gazu koristi isključivo u humanitarne svrhe.

Kako je saopštio IZ u Srbiji, Zukorlić je u Novom Pazaru razgovarao sa delegacijom palestinske ambasade o podršci i pomoći "narodu Gaze i Palestine".

"Sagovornici su se složili da je neophodno nastaviti aktivnosti, posebno na polju boljeg informisanja o pozadini i stvarnosti događaja u Palestini", navedeno je u saopštenju.

Planirano je, kako je navedeno, organizovanje izložbe i tribine o Palestini na kojoj će učestvovati i palestinski ambasador u Srbiji Muhamed Nabhan.

Radio 100+
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

579

Utorak, 10. Februar 2009

Citirano


Dana 07.02.2009. godine Ambasador Republike Turske u Beogradu Ahmed Suha Umar je zajedno sa gradonačelnikom Novom Pazara Mirsadom Đerlekom obišao kompleks Altun-alem džamije i u razgovorom sa predsjednikom Medžlisa IZ-e Novi Pazar Sead ef. Šaćirovićem izrazio zadovoljstvo što je ovaj kompleks – mekteb i džamija sačuvan i što se vodi briga o kontinuiranom nastavku upotrebe džamijskog kompleksa u svrhe za koje je izgrađen, a to su podučavanje djece i organizovanje vjerskog života muslimana.

Gospodin Ambasador je kazao da Altun-alem džamija treba da ima prioritetno mjesto na turističkoj mapi Novog Pazara a također i prioritet u pomoći za završetak resaturatorskih radova na džamijskom kompleksu.
Sead ef. Šaćirović je upoznao ambasadora o radu dječijeg mekteba Rewda i Wildan kao i o izdavačkoj kući El-Kelimeh koji djeluju u kompleksu Altun Alem džamije. Ambasador Republike Turske nije krio svoje zadovoljstvo, i obećao je pomoć u cilju očuvanja objekata iz Osmanlijskog perioda.

Islamskazajednica.org


Citirano


Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek i rektor Državnog univerziteta Ćemal Dolićanin potpisali su danas Sporazum o saradnji kojim se uspostavlja intelektualna, poslovno- tehnička i naučno- obrazovna saradnja između gradske uprave i ove visokoškolske ustanove.

Iz gradskog odeljenja za informisanje je saopšteno da se saradnja odnosi na one delatnosti za koje postoji obostrani interes.

Sporazum podrazumeva pružanje intelektualnih usluga, obuku i stručno usavršavanje kroz edukativne programe, podršku u naučno- nastavnim aktivnostima, razmenu stručnih i drugih publikacija, zajedničku pripremu i nastupanje u projektima zaštite i obnove kulturnog nasleđa, kao i druge aktivnosti.

Saopšteno je i da su se sporazumne strane usaglasile da se saradnja može proširiti i na druga istraživačka i ostala područja iz domena svojih delatnosti koja su u obostranom interesu.

Radio 100+
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

580

Četvrtak, 12. Februar 2009

Citirano


Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Saša Dragin, i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić otvorili su danas u Novom Pazaru Poljoprivredni regionalni centar koji će, osim ovog grada, pokrivati i opštine Tutin i Sjenica.

Ministar Dragin je novinarima rekao da se ovaj centar razlikuje od ostalih po tome što je poljoprivrednicima ovog kraja obezbeđena i stručna služba.

“Ministarstvo poljoprivrde je ovakve centre otvorilo u preko 30 opština u Srbiji, ali jedino će ovde poljoprivrednici imati stručne savete i besplatnu pomoć u cilju podizanja opšteg znanja. Ukoliko poljoprivrednik dobije kredit, stručna služba će mu pomoći savetima da ostvari maksimalni profit”, rekao je Dragin.

On je zaposlenima u ovom centru uručio ključeve od dve lade nive.


Ministar Ljajić je novinarima rekao da je današnje otvaranje Regionalnog centra poljoprivrde konkretan primer decentralizacije vlasti.

“Ovo je dobar primer kako treba da funkcioniše i Republička vlada i lokalna samouprava. Nakon što je Novi Pazar dobio filijale Penzijko invalidskog fonda i Nacionalne službe zapošljavanja, ovo je treća institucija koja se praktično ovde formira, a čije je sedište do sada bilo u Kraljevu”, rekao je Ljajić.

“Pozivam sve privrdenike iz ovog kraja da konkurišu za sredstva od 122 milijarde dinara, koje je Vlada izdvojila i da ih iskoriste za podsticaj proizvodnje i izvoza”, rekao je Ljajić.

Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek ocenio je da postoje uslovi za ruralni razvoj ovog kraja.

“Pokušaćemo da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju osavremenjavanjem savremene tehnologije i mehanizacije. Tražićemo da promenimo infrastruktiuru u selima, mislim na puteve, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. Novi Pazar je za ovaj Poljoprivredni centar izdvojio 10 miliona dinara”, rekao je Đerlek.

Grad Novi Pazar je obezbedio prostorije i infrastrukturu za rad ovog Poljoprivrednog centra.

Ministarstvo poljoprivrede će snositi troškove plata pet inžinjera poljoprivrede, a obezbediće i svu drugu materijalnu, tehničku i stručnu pomoć.

Radio 100+

Citirano


Vlada Luksemburga doniraće gradu Novom Pazaru 4,5 miliona eura za rešavanje problema vodosnabdevanja. Novac će biti uložen u rekonstrukciju vodovodne mreže kako bi se poboljšalo vodosnabdevanje, izjavio je gradonačelnik tog grada Mirsad Đerlek.

Građani Novog Pazara već osam godina svakog leta trpe restrikcije vode, a više od pola grada nema vodu od 20.00 do 8.00 časova, dok četvrtina grada ostaje bez vode od 8.00 do 20.00 časova. Infrastruktura Novog Pazara građena je za grad od 40.000 ljudi, a Novi Pazar sada ima više od 100.000 stanovnika.

Dužina realizacije ovog projekta biće tri godine. Pojačaćemo kapacitet filterskog postrojenja i količinu sirove vode", saopštio je gradonačlenik Mirsad Đerlek.
On je naglasio da će se time u potpunosti rešiiti problem vodosnabdevanja u gradu.


Novipazar.org.yu
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

3 korisnika osim vas pregledava ovu temu.

3 Gostiju

Korišteni tagovi

Novi Pazar, Sandzak, vesti, vijesti, vjesti

Social bookmarks