Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

621

Petak, 19. Juni 2009

Ohrabrujuce vesti...valjda

Citirano


Ambasador Turske u Beogradu Suha Umar ocenio je danas u Novom Pazaru da su se u Sandžaku u poslednjih godinu dana desile mnoge pozitivne promene, kao i da je tom regionu potreban mir.

Turski diplomata, na čiju je inicijativu danas održan sastanak predsednika sedam sandžačkih opština i poslanika iz tog kraja, izjavio je za Sto plus da nije siguran koliko je tome doprineo, ali da je pozitivna promena uočljiva.

"Danas su predsednici opština i poslanici učinili krupan i važan korak za Sandžak. Mi smo videli da partije ministara Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina žele saradnju, i mi smo im samo u tome pomogli", rekao je Umar.

Turski ambasador je dodao da veruje da će od danas situacija u Sandžaku biti još bolja, kao i da Turska, radi bezbednosti Srbije, podržava dobru saradnju i mir u Sandžaku.

Umar je dodao da i lokalni mediji u Sandžaku imaju veliku ulogu u prosperitetu regije, kao i da je potrebno da što više ukazuju na pozitivna dešavanja u tom kraju.


Citirano


Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek ocenio je danas da sandžačke opštine mogu prevazići ekonomsku krizu zajedničkim, regionalnim delovanjem.
On je nakon sastanka predsednika sedam sandžačkih opština i poslanika iz ovog kraja, koji je održan na inicijativu ambasade Turske, rekao novinarima da su se oni odlučili za zajedničko nastupanje pred Vladom Srbije i pristupnim fondovima EU zbog zajedničkih problema.

„Danas smo se dogovorili i da posanici u republičkom parlamentu i naša dva ministra u Vladi Srbije pomažu svim sandžačkim opštinama, kako bi ostvarili zacrtane ciljeve. Mi ćemo napraviti strategiju ekonomskog razvoja Sandžaka, jer smatramo da imamo veliki broj ljudi iz ovog kraja radi u važnim republičkim institucijama“, rekao je Đerlek.

On je rekao da će opštine sandžačke regije formurati udruženje i da će na taj način mnogo jače delovati.

Đerlek je dodao da će ovi sastanci predsednika sandžačkih opština biti održavani jednom mesečno. “Danas je grad domaćin bio Novi Pazar, sledeći sastanak je u Prijepolju, potom će biti u Tutinu, Raški, Novoj Varoši, Priboju i Sjenici”, rekao je Đerlek.

Poslanik Bošnjačke liste za evropski Sandžak Bajram Omeragić izrazio je zadovoljstvo ovim sastankom i ocenio da to ima poseban značaj u procesu regionalizacije i decentralizacije Srbije.

Omeragić je u izjavi medijima izrazio i očekivanje da će sledećem ovakvom skupu prisustvovati i svi zaposleni u državnim organima, bez obzira na svoju političku pripadnost.

“Građani od nas očekuju da sarađujemo. Posebno me obradovalo to što smo se dogovorili da u Skupštini Srbije svi poslanici iz regiona, bez obzira na to što ne pripadamo istim poslaničkim grupama, napravimo zajednički forum i zajednički istupamo po svim pitanjima od vitalnog značaja za ovaj kraj”, rekao je Omeragić.
Poslanik iz redova Sandžačke demokratske partije Munir Poturak je ovom prilikom ocenio da je krajnje vreme, “kako bi investitori mogli da pokušaju da pomognu”, da se objedine političke i intelektualne snage u Sandžaku.

On je dodao da u tome “od nas” (političara i predsednika opština) najviše zavisi.

“Danas je poruka da su i politika i predsednici opština spremni da sarađuju kako bi svima, pre svega mladima, bilo bolje”, rekao je Poturak.


Citirano


Odbornici Skupštine opštine Sjenica zatražili su da ta opština zakonom o regionalizaciji Srbije bude u istom regionu u kojem će biti i Novi Pazar.

Predsednik sjeničke skupštine Harun Hajradinović izjavio je da će taj zahtev biti upućen resornom ministarstvu.
"Sjenica je i do sada administrativno bila 'rastkana', tako da naš Dom zdravlja pripada Užicu, sud Kraljevu, a nadleznost za šume je u Ivanjici. Nadamo se da će država sada ispraviti tu nepravdu", rekao je Hajradinović za Sto plus.

Radio 100+

Citirano


U 11 časova u Velikoj sali medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili predsjednik upravnog odbora medrese muftija Rešad ef. Plojović, direktor medrese Nedžad ef. Hasanović i pomoćnik direktora za žensku medresu Mr. Misala Pramenković.

Muftija Rešad ef. je govorio o važnosti medrese u obrazovanju muslimana bošnjaka na prostoru Sandžaka. Muftija je naglasio da su konstantni napadi na instituciju Medrese samo uvećali njen ugled u očima naroda.

Direktor medrese Nedžad ef. Hasanović je govorio uopšteno o medresi, o njenom razvoju i konstantnom napredovanju. On je naglasio da je ove godine postignut rekordan broj prijavljenih i da su svi prijavljeni kandidati upisani-primljeni u prvi razred. "Na taj potez smo se odlučili zato što je medresa već dvije godine pod konstantnim napadima dušmana a nasuprot toga ona uživa i stiče ogromno povjerenje građana što pokazuje i visok broj upisanih učenika, tako da smo sa ovim činom izašli u susret roditeljima i djeci što nam pružaju nesebičnu podršku. Tako da je ove godine primljeno 3 odjeljenja muške medrese i 2 odjeljenja ženske medrese."

O ženskim odjeljenjima govorila je Mr. Misala Pramenković, koja je kazala da ženska medresa postoji u Novom Pazaru a u Rožajama departman ženske medrese. Ona je naglasila da je su svi prijavljeni kandidati primljeni u prvi razred.

Ove godine Medresa je upisala ukupno 68 muškaraca i 48 djevojaka, što je rekord otkad medresa postoji.

Islamskazajednica.org
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

622

Petak, 19. Juni 2009


Citirano

Novi Pazar po 12 sati bez vode

19. jun 2009. | 00:57 | Izvor: B92

Novi Pazar -- Novopazarsko Javno komunalno preduzeće “Vodovod“ uvelo je restrikcije vode koje će trajati po 12 sati dnevno.

“Pola grada ostajaće bez vode od 8 do 20 časova, a pola od 20 do 8 časova", rekao je direktor novopazarskog Vodovoda Gradimir Nedeljković. On je rekao da je vodovod prinuđen da uvede tu meru, jer grad nema dovoljno vode, a mnogi žitelji je nenamenski troše, rekao je Nedeljković i dodao da gradski vodovod raspolaže sa 450 litara vode u sekundi, a Novom Pazaru je potrebno 800 litara u sekundi.Citirano

Donacija Luksemburga za vodovod

29.Avg.2008, Izvor: Kurir

NOVI PAZAR - Vlada Luksemburga je izdvojila 4,5 miliona evra kao pomoć Novom Pazaru i taj novac će biti uložen u rekonstrukciju vodovodne mreže kako bi se poboljšalo vodosnabdevanje, izjavio je gradonačelnik tog grada Mirsad Đerlek. Građani Novog Pazara već osam godina svakog leta trpe restrikcije vode, a više od pola grada nema vodu od 20.00 do 8.00 časova, dok četvrtina grada ostaje bez vode od 8.00 do 20.00 časova. Infrastruktura Novog Pazara građena je za grad od 40.000 ljudi, a Novi Pazar sada ima više od 100.000 stanovnika.
Šta malji deca zna šta je to 4.5 miljiona evra?

"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

623

Nedjelja, 28. Juni 2009

Politika

Citirano

Predlog zakona o regionalnom razvoju, koji će podeliti Srbiju na sedam regiona, izazvao je nemir kod sandžačkih partija zbog mogućnosti da se novim granicama razdvoje opštine u toj oblasti. Lider Sandžačke demokratske partije i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić rekao je juče za „Politiku” da ovaj zakon, o kome bi trebalo da se glasa 8. jula, neće proći u Skupštini Srbije bez čvrstih garancija da će Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Prijepolje, Priboj i Nova Varoš biti u istom statističkom regionu.

Kako je rekao, o tome će najpre razgovarati sa Demokratskom strankom, koja je stožer u vladajućoj koaliciji.

Iako je reč samo o statističkim regionima čije se granice još precizno ne znaju (osim načelne podele na regione Vojvodine, Beograda, zapadni, istočni, južni i centralni region Srbije i Kosova i Metohije), bošnjačke partije poslednjih dana protestuju zbog toga što će, kako smatraju, Tutin i Novi Pazar biti u jednom, a ostale četiri opštine u drugom regionu. Granice regiona će, međutim, biti utvrđene tek posle donošenja zakona – i to uredbom vlade na osnovu predloga Republičkog zavoda za statistiku.

Ističući da je reč o životnom, a ne političkom i etničkom pitanju, Rasim Ljajić navodi da je prema svim kriterijumima logično da svih šest opština bude u jednom statističkom regionu i da nema nijednog razloga da tako ne bude.

– Ukoliko nam ne daju garancije da se te opštine neće razdvajati, sigurno nećemo glasati za taj zakon. Inače se gubi smisao našeg postojanja u Skupštini Srbije – kaže Ljajić za naš list dodajući da ovo pitanje ne može da poremeti odnose u koaliciji i da će jedina posledica ovakvog stava SDP-a biti to što zakon neće proći.

Sa stavom da šest opština iz Sandžaka treba da budu u jednom regionu saglasan je i narodni poslanikEsad Džudžević iz koalicije Lista za Sandžak koju predvodi ministar Sulejman Ugljanin. Kako kaže za „Politiku”, sam Predlog zakona o regionalnom razvoju je u skladu sa standardima Saveta Evrope i ima podršku njegove koalicije, ali, pošto će granice regiona biti određene naknadno, podzakonskim aktom, potrebne su političke garancije da će sandžačke opštine činiti celinu, bilo u okviru zapadnog, bilo centralnog statističkog regiona. Džudžević garancije očekuje od visokih funkcionera DS-a, sa kojima se vode razgovori o ovom problemu.

Kako kaže, politički razgovori se vode i sa poslanicima SDP-a o tome da u ovom slučaju podrže iste stavove. Bez četiri Ljajićeva i dva Ugljaninova poslanika, zakon o regionalnom razvoju verovatno ne bi mogao da se izglasa, jer su se u toku skupštinske rasprave sve opozicione stranke izjasnile protiv njega.

Dejan Jovanović, državni sekretar za regionalni razvoj, kaže za naš list da „statistički regioni ne znače administrativne celine i u tom smislu potpuno je irelevantno pričati da je toliko važno da li je jedna ili druga opština u nekom statističkom regionu”. Prema njegovim rečima, predloženim zakonom o regionalnom razvoju najvažniji kriterijum za razvrstavanje opština je broj stanovnika koji će pripasti pojedinim statističkim regionima (svaki region će imati između 800.000 i tri miliona stanovnika), a ceniće se i određene ekonomske i kulturno-istorijske veze, geopolitička pozicija. Zavod za statistiku će se voditi i principom da granice regiona prate granice upravnih okruga, koje su definisane Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Srbije (u okviru jednog regiona biće, znači, nekoliko „celih” okruga).

Prema ovom kriterijumu, dakle, šest sandžačkih opština koje pripadaju Raškom i Zlatiborskom okrugu neće biti u istom statističkom regionu ako ova dva okruga ne pripadnu istom regionu.


Hajde hairli. Nadam se jos da ce ostati istrajni u svojim stavovima.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

SoSS

Učenik

(10)

Postovi: 90

Datum registracije: 02.07.2004

Lokacija: Frankfurt a. M

 • Poruku poslati

624

Utorak, 30. Juni 2009

JASNO I GLASNO KAŽITE: NE PODJELI SANDŽAKA!!!

Povodom najavljene regionalizacije Srbije u kojoj bi Sandžak bio podijeljen u dva regiona, Zajednica sandžačke dijaspore uputila je zahtjev bošnjačkim ministrima u vladi i narodnim poslanicima u skupštini Srbije u kojem se kaže sljedeće:Ministrima u Vladi RS, Rasimu Ljajiću i Sulejmanu Ugljaninu

Poslanicima u Parlamentu RS, Esadu Džudževiću, Bajramu Omeragiću, Muniru Poturku, Muju Mukoviću, Bajramu Šehoviću i Mehu Omeroviću.

Frankfurt, 29.06.2009 god.
Z A H T J E V

Zbog najavljene regionalizacije Srbije o kojoj se ovih dana uveliko vodi polemika u političkim krugovima i koja bi mogla da ima nesagledive negativne posljedice po Bošnjake i Sandžak, tražimo Vašu hitnu i adekvatnu reakciju. Ovaj zahtjev upućujemo Vama, ministirma u Vladi RS te narodnim poslanicima u Parlamentu RS iz reda bošnjačkog naroda zato što Vi neposredno učestvujete u vršenju zakonodavne i izvršne vlasti.

Tražimo od Vas da zajedničkim nastupom kako u Vladi tako i u Parlamentu stanete u odbranu interesa Bošnjaka i regiona Sandžaka. Tražimo od Vas da Vladu i Parlament podsjetite da se pri regionalizaciji Srbije ne mogu zanemarivati političke, vjerske, nacionalne, kulturne, ekonomske, komunikacijske i sve druge karakteristike koje povezuju šest sandžačkih opština a koje po planovima srbijasnke vlasti treba da budu podijeljene između dva regiona. To je politički neodgovorno, strateški štetno a sa aspekta humanizma necivilizovano i nemoralno.

Tražimo od Vas da jasno i glasno kazete NE podjeli Sandžaka u dva regiona a time i bošnjačkog nacionalnog, kultirnog i vjerskog bića.

Tražimo od Vas da ukoliko se vlast Srbije ogluši o ove zahtjeve uskratite svaku dalju podršku vlasti i demonstartivno napustite vladajuću koaliciju sve dok ne pokaže da poštuje ono na šta se obavezala, tj. da sve svoje građane podjednako uvažava.

Takođe zahtijevamo da se prije svih Stranka demokratske akcije i Sandžačka demokratska partija jasno odrede po ovom pitanju. Ovo pitanje će pokazati koliko autentične nacionalne politike je još ostalo u djelovanju ove dvije najjače političke partije Bošnjaka u Sandžaku. Obzirom da su do sada često bile u prilici da prave kompromise od kojih su koristi imali samo pojedinci iz političkih partija ali ne i Bošnjaci, ove dvije političke partije imaju šansu da poprave i te kako poljuljan ugled kod sopstvenog naroda.

Podsjećamo da je ovo jedno od pitanja na kojem će biti testirana vlast u Srbiji, pitanje koje će njihovu sliku u očima Bošnjaka popraviti ili će pak samo potvrditi da se u predizbornim najavama i obećanjima da će se uvažavati interesi i potrebe Bošnjaka koji žive u Srbiji radilo o političkom marketingu a ne o iskreno pruženoj ruci saradnje. Ovo je prilika za državne organe i predsjednika Republike Borisa Tadića da poslije izuzetno negativne uloge koju su imali u slučaju brutalnog napada kojem je sa raznih strana bila izložena Islamska zajednica u Srbiji, donekle isprave svoje greške.

Ovo je prilika da podsjetmo vlast u Srbiji da Bošnjaci u Srbiji još od Berlinskog kongresa pa do današnjih dana nisu imali nikakvog povoda da Srbiju dožive kao sopstvenu domovinu. Godinama zapostavljani, ekonomski, kulturno i politički izolovani i diskriminisani, ne tako rijetko i fizički zlostavljani, Bošnjaci nikada nisu imali prilike da prema Srbiji osjete simpatije. A uvijek su pokazivali spremnost na saradnju i da daju svoj doprinos razvoju kako regiona tako i cijele zemlje. Bošnjaci su ponosni što, i pored tako maćehinskog odnosa Srbije prema njima, upravo Sandžak u kojem oni čine većinu karakterišu dobri međunacionalni odnosi. To je bogatstvo Srbije kojeg bi ona, ako je odgovorna država, trebala da čuva i njeguje a na da se sa njim poigrava. Posebno u ovom periodu kada vlast u Srbiji intenzivno radi na pridruživanju Srbije evropskim tokovima i pokušajima da postane član Evropske unije.

Očekujemo od svih ostalih političkih partija u Sandžaku, od nevladinih organizacija i svih pojedinaca koji javno djeluju u Sandžaku da se pridruže ovim zahtjevima.

Zajednica sandžačke dijaspore će, ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima, nastaviti da proziva aktuelnu srbijasnku vlast i neće se ustručavati da uperi prst u bilo koju političku partiju ili pojedinca koji rade na štetu Bošnjaka ili Sandžaka.

S poštovanjem,

Predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore

Edin Salković

www.dijaspora.org

U SoSS-u smo...

rime

Zlatna sredina

(10)

 • »rime« je muško

Postovi: 485

Datum registracije: 22.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

625

Četvrtak, 16. Juli 2009

Kamere snimaju Novi Pazar
Novi Pazar dobio sistem video nadzora saobraćaja. To je prvi grad u Srbiji u kome će u tri naredna meseca eksperimentalno biti primenjen ovakav sistem kontrole saobraćaja putem modernih tehnologija.


Predstavnici Novog Pazara, Ministarstva unutrašnjih poslova i kompanije Telekom predstavili su projekat "Siguran grad" kojim se u Novom Pazaru planira uvođenje sistema video nadzora.

Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek rekao je da će pomoću sistema za video nadzor puteva biti smanjen broj saobraćajnih nesreća.

"Video nadzor je i jedan od načina da se pomogne Policijskoj upravi u suzbijanju kriminala u gradu", rekao je Đerlek na predstavljanju tog projekta.

Načelnik Policijske uprave Novi Pazar Dragan Terzić je rekao da će instaliranjem video nadzora u gradu biti postignut visok stepen lične i imovinske sigurnosti svih građana.

"Policijska uprava će dati svoj maksimalni doprinos da Novi Pazar bude siguran i bezbedan grad", poručio je Terzić.

Sistem za video nadzor je u potpunosti digitalizovan i omogućava visok stepen zaštite podataka, a biće postavljen zahvaljujući kompaniji "Telekom Srbija".

Direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbije Vladimir Lučić rekao je da video nadzor garantuje veću bezbednost za sve učesnike u saobraćaju.

"Ovaj sistem kontrole sadrži vrlo kvalitetne kamere visoke rezolucije koje omogućavaju odličnu vidljivost i danju i noću, kao i otpornost na različite atmosferske uticaje", rekao je Lučić.

Novi Pazar će biti prvi grad u Srbiji u kome će u naredna tri meseca probno biti primenjen sistem kontrole saobraćaja putem video nadzora.

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

626

Nedjelja, 19. Juli 2009

Diplome kod inspektora!?

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?…od%20inspektora!&kword_add=univerziteti%2C%20zakon%20o%20visokom%20obrazovanju
Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

RoyDin

Učenik

(10)

 • »RoyDin« je muško

Postovi: 123

Datum registracije: 22.04.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

627

Ponedjeljak, 20. Juli 2009

ooooooooo

Hapšenja u Novom Pazaru zbog pljački i razbojništva
Autor: Beta | 20.07.2009. - 17:02

Novopazarska policija je uhapsila tri osobe zbog sumnje da su odgovorne za pljačke i razbojništva, saopštila je danas policija. Uhapšeni su Nazim K. (30), Mirsad S. (29) i Danilo M. (33), sva trojica iz Novog Pazara.

Nazim K. i Mirsad S. su osumnjičeni da su iz jedne kuće u selu Kovačevo kod Novog Pazara ukrali osam hiljada evra i 200.000 dinara. Njih dvojica su 16. jula naoružani upali u kuću Milomira Markovića u tom selu i opljačkali ga.

Policija je kod Nazima K. pronašla 7.500 evra i pištolj kojim je izvršio pljačku. Pored razbojništva on se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja i eksploziva. Policija je kod Mirsada S. pronašla 3.160 evra, 170.000 dinara i 120 švajcarskih franaka, kao i pet grama droge. On se pored razbojništva tereti i za prodaju droge.
Nazim K. je zajedno sa Danilom M. (33) iz Novog Pazara osumnjičen i za pljačke dva butika iz kojih je ukradena roba vredna oko 500.000 dinara.

Svoj trojici uhapšenih je određen pritvor od 30 dana.

(o) (o) (o)
Svaka moć u svijetu počinje kao moralna čvrstina.
Svaki poraz počinje kao moralno zakazivanje.

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

628

Utorak, 21. Juli 2009

Citirano

Orginalno od sanjin-020
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?…od%20inspektora!&kword_add=univerziteti%2C%20zakon%20o%20visokom%20obrazovanju


Reagovanje IU na tekst :“Diplome kod inspektora”

Društvo

Vlastodršci lome najsvetliju tačku

19.07.2009 19:59:47 Ocena:


U SKLADU sa Zakonom o visokom obrazovanju, član 46. stav 9, “visokoškolska ustanova može osnovati visokoškolsku jedinicu izvan svog sedišta bez svojstva pravnog lica, u postupku iz člana 16. ovog zakona - navodi se u reagovanju Uprave Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru na tekst “Diplome kod inspektora”, objavljen u “Novostima”.

- Čudi činjenica da je ovaj, očito naručeni tekst, izgubio iz vida da je upravo Novi Pazar od osnivanja Internacionalnog univerziteta postao poligon za isturena odeljenja, kako bi ovaj univerzitet bio gušen nelojalnom konkurencijom. Tako je u Novi Pazar došlo odeljenje Učiteljskog fakulteta iz Beograda, odeljenja BK univerziteta iz Beograda, odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Kragujevca, odeljenje Pravnog fakulteta iz Prištine, odeljenje Fakulteta za fizičku kulturu iz Kragujevca, razne menadžerske, saobraćajne i druge više škole...

Uprava dalje navodi da su “tadašnji vlastodršci započeli osnivanje univerziteta u Novom Pazaru pod apsolutno istim imenom, pod kojim je registrovan Univerzitet u Novom Pazaru, suprotno zakonu o upisu u registar privrednih subjekata”.
- Sud je presudio u korist Internacionalnog univerziteta i osnivaču naložio da u roku od mesec dana vladin univerzitet promeni ime, što se i dogodilo, iako i danas na zgradi stoji naziv Univerzitet u Novom

Pazaru. Vlastodršci se ponovo suočavaju s potrebom da lome najsvetliju tačku na pustom sandžačkom moru u nameri da potope i tu poslednju svetlu tačku.

Uprava navodi da je odlukom Vlade Srbije, 13. 6. 2002. godine, doneta privremena dozvola za otpočinjanje rada Univerziteta u Novom Pazaru, a da 13. 10. 2003. (rešenjem I 612-00-232/2002-04) Univerzitet dobija trajnu dozvolu, koju mu uručuje lično premijer Zoran Živković, koga citiraju:

- Ja vam obećavam da je ovo poslednji put da vam dajemo dozvolu. Ona je trajna. Čestitam vam i neka traje puno vekova.

U reagovanju Uprave piše i da “čudi odlučnost profesora Vere Dondur, člana Komisije za akreditaciju”:

- Verujemo, da je znala u koje će svrhe biti zloupotrebljena njena izjava - kojom se ispostavlja da samo Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ima izdvojene visokoškolske jedinice - ne bi dala saglasnost na njeno objavljivanje.

- Briga mnogobrojnih institucija u Srbiji za naš univerzitet učvršćuje našu veru da brod koji nosi ime Internacionalni univerzitet nikada neće biti potopljen. Toga moraju biti svesni svi koji za takvom idejom posegnu. Ne bi bilo dobro ako bi se verovalo da se radi o istim onima koji su pokušali da pocepaju bošnjačko biće u Srbiji. O istim onima koji pokušaše da podele Islamsku zajednicu u Srbiji - zaključuje Uprava.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?…i%20univerzitet

www.uninp.edu.rs

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

629

Petak, 24. Juli 2009


Turska investira u izgradnju autoputa kroz Sandžak
24. jul 2009. | 13:30 | Izvor: Tanjug
Čitaj mi!

Test verzija. U saradnji FTN i firmom AlfaNum.

NOVI PAZAR - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas u Novom Pazaru, nakon jednočasovnih razgovora sa svojim turskim kolegom Ahmetom Davutoluom, da je postignuto jedinstveno gledanje na probleme koji postoje u Sandžaku i da su se dogovorili da Turska investira u izgradnju autoputa kroz Sandžak.

"Govorili smo o viziji Sandžaka, kao i o viziji Zapadnog Balkana. Razgovarali smo o ekonomskim, infrastrukturnim i strateškim projektima u Sandžaku. Uradićemo zajedno autoput koji prolazi kroz Sandžak, a u tome nam je potrebno jedinstvo među ljudima, političkim partijama, jedinstvo među državama", rekao je Jeremić.

Ministar Jeremić je nagalasio da je ovo značajan dan pošto su se ministri dve zemlje prvi put sastali u Sandžaku, i ukazao da je Sandžak prioritet i za Srbiju i za Tursku.

Lideri dveju najvećih bošnjačkih političkih partija - Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić i koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejman Ugljanin, koji su i ministri u Vladi Srbije - rekli su da je sastanak sa dvojicom šefova diplomatija bio "politički dogovor sa ekonomskim razlozima".

Dvojica ministara su se na ovom dogovoru obavezali da će, kao lideri dve najuticajnije bošnjačke političke opcije, obezbediti stabilnu političku klimu za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata od intersa za Sandžak, Srbiju i region.

Taj politički dogovor je simbolično potvrđen tako što su se dvojica ministara i lidera dveju do danas žestoko suprostavljenih političkih opcija, rukovala što je izazavalo buran aplauiz prisutnih.

Turski šef diplomatije i trojica srpskih ministara razgovarali su u hotelu "Tadž", a sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek.

Kako je najavljeno, ministri Jeremić i Davutolu u Novom Pazaru obići će Gradsku tvrđavu i Hamam i posetiti manistir Sopoćani.
,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

rime

Zlatna sredina

(10)

 • »rime« je muško

Postovi: 485

Datum registracije: 22.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

630

Petak, 24. Juli 2009

Ugljanin izjavio da nije bio u svađi sa Ljajićem

Lider koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejman Ugljanin negirao je danas da je bio u svađi sa liderom Sandžačke demokratske partije Rasimom Ljajićem

Na novinarsko pitanje upućeno Ljajiću i Ugljaninu, posle razgovora s ministrima inostranih poslova Srbije i Turske Vukom Jeremićem i Ahmetom Davutogluom da li je bilo neophodno da dođe "neko iz Turske da bi se njih dvojica pomirila", Ugljanin je odgovorio da on sa Ljajićem nije bio u svađi, već da je u pitanju bila nesaradnja.
"Pogrešno postavljeno pitanje. Radilo se o nesaradnji, a ne o svađi. A, danas pokazujemo interes da zajednički radimo u korist svih naših građana", odgovorio je Ugljanin, simbolično potvrdivši svoje reči pružanjem ruke Ljajiću, što je propraćeno burnim aplauzom svih prisutnih.
Današnjem skupu dvojice ministara Jeremića u Davutoglua sa liderima nauticajnijih bošnjačkih stranaka u Sandzaku - Ugljaninom i Ljajićem, prethodila je neuspešna poseta zamenika reis -ul-uleme Islamske zajednice Turske Mehmeda Gormeza.
Reis Gormez je u Novi Pazar doputovao juče posle podne da bi pokušao da "pomiri sve suprotstavljene opcije Islamske verske zajednice i njihove lidere privoli na razgovor".
Gormez je prvo razgovarao sa glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Moamerom Zukorlićem, a potom i prošle noći sa reis ul-ulemom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem.
Da ti razgovori nisu bili uspešni pokazuje i činjenica da su šef turske dilplomatije i ministri Ugljanin i Ljajić džumu namaz, najveću molitvu muslimana koja se održava petkom, klanjali odvojeno i bez prisustva verskih poglavara.
Davutoglu je, zajedno sa Ugljaninom, molitvu klanjao u Melajskoj džamiji, najbližoj hotelu "Tadž", koja je bila i predviđena protokolm Ministarstva inostranih poslova, dok je Ljajić verski obred obavio u džamiji koja se nalazi u naselju gde je njegova porodična kuća. Melajsku džamiju "kontroliše" Islamska zajednica kojom rukovodi Zukorlić.
Davutoglu je potom obišao Bor džamiju koja je pod jurisdikcijom Islamske zajednice Srbije, koju predvodi reis ul-ulema Zilkić.

Tanjug

rime

Zlatna sredina

(10)

 • »rime« je muško

Postovi: 485

Datum registracije: 22.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

631

Nedjelja, 26. Juli 2009

Hlađenje usijanih glava na plus četrdeset

Novopazarska bajka malog Vuka

Najlepše stranice srpsko-turske istorije ispisuju Bošnjaci: Osmeh ili režanje

Nakon višemesečnog lomatanja po prašumama Srednje Amerike i ekvatorijalne Afrike, šef srpske diplomatije napokon se helikopterom spustio na tlo Srbije i zabeležio prvi ozbiljni diplomatski uspeh. Nakon srdačnih razgovora sa ministrom inostranih poslova Turske u Beogradu, u kojima su se tradicionalno ,,složili da se ne slažu” kada je u pitanju status Kosova, dva ministra su odlepršala do Novog Pazara gde su svečano, pred kamerama obznanili pomirenje dva ljuta protivnika, Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića. Time je, nadamo se, stavljena tačka na tihi građanski rat koji je poslednjih godina bio na delu u Sandžaku

Veliki uspeh Jeremić je prokomentarisao velikim rečima kako je to ,,najvažniji dan u istoriji odnosa Srbije i Turske.” Važniji čak i od čuvenog Vidovdana 1389. godine, koji je u duši jeremićiziranih Srba ostao urezan za sva vremena. Danas, istorija se događa nešto severnije od Kosova, pošto su se dva ministra saglasila da se ne slažu oko Kosova, ali da to ne predstavlja problem da dve države uspostave strateško partnerstvo. A most do strateškog partnerstva predstavlja Sandžak koji će postati zanimljiv oživljavanjem projekta autoputa prema Crnoj Gori, nastavkom idejnog zanosa Velimira Ilića.
Nespretnim odgovorom na novinarska pitanja ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, umanjio je istorijsku dimenziju samog čina pomirenja, pošto je rekao da on i Rasim ,,nisu bili u svađi već da je u pitanju bila nesaradnja.” To je nova kovanica za politički motivisano ulično nasilje, koje je odnelo nekoliko ljudskih života do sada. Tako bi i Nacionalni stroj, na primer, mogao svoje nasilne napade na antifašiste, da okarakteriše kao nesaradnju a ne sukob ili nasilje. Da nasilje i nesaradnja nisu iste kategorije, vidljivo je svima pod uslovima da nisu srpski političari. Negacija negacije je već postala standard u svakodnevnom srpskom jeziku, a koliko vidimo ukorenila se i u bošnjačkom.
Da li je pomirenje dva sandžačka lidera bilo iskreno pokazaće vreme, ali fotografije rukovanja koje su se pojavile, s obzirom na stisnute zube i zaleđene osmehe dva nova prijatelja, navode na dilemu da li su se nasmejali ili su zarežali jedan na drugoga. Samo slavlje je ostalo nepotpuno, pošto čak ni Jeremić, koji kao pridruženi član Sinoda Srpske pravoslavne crkve važi za jednog od najboljih poznavalaca verskih pitanja, nije uspeo da na mirovnu konferenciju dovede Adema Zilkića i Muamera Zukorlića čiji sukob predstavlja drugu liniju podele među sandžačkim Bošnjacima. To znači da, bar dve od četiri zaraćene strane u tom lokalnom sukobu ostaju nepomirljivo podeljene. A njihovim podelama svojski su doprinele srpske tajne službe i Vlada koja je svojim odlukama samo dolivala ulje na vatru.
Novopazarsko julsko pomirenje osvetlilo je još jednu činjenicu koja je više nego čudna. Kako je moguće da do pomirenja dva političara dođe nakon što su duže od godinu dana zajedno prisustvovali sednicama Cvetkovićevog kabineta, čiji su ministri. Prosto je neshvatljivo kako ministri jedne vlade mogu da ne komuniciraju jedni sa drugima zbog ličnih animoziteta i političkih razlika. Vlada Srbije posmatračima sa strane sve više deluje kao loše pomešan koktel od kojeg vam ili pripadne muka ili vas zaboli glava, što na beogradskih plus 40 nimalo nije preporučljivo.
Da bi se zaštitili od štetnih posledica, građani Srbije trebalo bi da se klone sunca, dnevnih novina, televizijskog programa i ostalih kanala informisanja, kao bi očuvali svoje mentalno zdravlje i kako bi Ugljaninova, Ljajićeva i Jeremićeva vlada mogla u miru da nastavi sa noćnim štancovanjem zakona, daleko od očiju javnosti. Kada vrućine budu prošle, neko od vladinih glasnogovornika će nas obavestiti kako je tokom leta doneto nekoliko desetina, stotina ili hiljada zakona koji su svi odreda u skladu sa evropskim standardima i koji nas džinovskim koracima vode ka članstvu u EU.
Ukoliko slučajno neko pokuša da proveri da li su zaista u skladu sa evropskom zakonodavnom praksom, suočiće se sa nepremostivim preprekama. Prvo, neće moći da dođe do teksta zakona, pošto uspavana administracija Vlade i Skupštine još uvek nije ovladala tajnama interneta, a ako i dođe do traženog teksta, neće moći da ga uporedi sa evropskim standardima pošto nigde precizno nisu imenovani propisi koji su kao uzor korišćeni prilikom donošenja tih zakona.
Tako u staroj dobroj tradiciji srpskih legalista ponovo do izražaja dolazi mantra da je forma sve a sadržina ništa. Važan je broj donetih zakona, a to šta u njima piše ispravljaće generacije koje dolazi. Pa ne mogu naše vlasti baš o svemu da vode računa i to u sezoni letnjih odmora. Kada ovo tropsko ludilo bude prošlo moći ćemo samo da konstatujemo staru poznatu istinu da inflacija propisa neminovno vodi devalvaciji njihove vrednosti, što će društvenu stvarnost u Srbiji samo dodatno zakomplikovati, a nipošto učiniti uređenijim društvom.

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

632

Petak, 31. Juli 2009BEOGRAD, 27.07.2009.

PRESS
INTERVJU... Rasim Ljajić, predsednik SDP-a
Više se i ne sećam zašto sam se posvađao s Ugljaninom

Predsednik SDP-a Rasim Lajić kaže da njegov razgovor sa liderom SDA Sulejmanom Ugljaninom, posle više od 10 godina oštrih sukoba, ne treba posmatrati kao pomirenje već kao stvaranje normalne političke klime u Sandžaku

[Rasim Ljajić]
Rasim Ljajić

Ministri Ljajić i Ugljanin zvanično su se „pomirili" u četvrtak tokom sastanka sa šefovima diplomatije Srbije i Turske, Vukom Jeremićem i Ahmetom Davutogluom, u Novom Pazaru. Ljajić u intervjuu za Press kaže da nije bilo pritisaka, ali da turski šef diplomatije jeste pomogao „pomirenje".

- U našim naporima da privučemo investicije iz inostranstva uvek se u razgovorima sa predstavnicima EU i turske vlade kao problem javljala politička nestabilnost u Sandžaku. Nešto je moralo da se uradi da bismo spasli Sandžak od daljeg propadanja. Insistirano je da šef turske diplomatije nema odvojene susrete sa političkim liderima, nego da sastanak bude simbolična poruka da ćemo se zajednički boriti za dolazak investicija.

Da li se učešće stranog državnika u lokalnim političkim pitanjima može smatrati mešanjem u unutrašnje stvari Srbije?

- Ja ne bih dozvolio bilo čije mešanje u unutrašnje stvari države. Mi prihvatamo dobre usluge stranaca, a posebno svakog stranog investitora. Ovo je bila vrlo važna poseta za Srbiju. U razgovorima je istaknuto da se otvara nova stranica u odnosima dve države. I ministar Jeremić je rekao da su Srbija i Turska strateški partneri. Istina je da postoji sporna tačka neslaganja, a to je Kosovo i Metohija, ali po svim drugim pitanjima vežu nas zajednički interesi. Naš je interes dovođenje turskih privrednika u Sandžak i u Srbiju. Domaći privrednici neće da ulažu u Sandžak, a bez svežeg kapitala i novca nema ekonomske i socijalne stabilnosti. Ako ne spasemo Sandžak od propadanja, bavljenje politikom nema smisla.

Ipak, čini se da pomirenje vas i Ugljanina nije iskreno?

- Ne treba to posmatrati kao pomirenje, već kao stvaranje normalne političke klime. Ne može se posle jednog sastanka reći „pomirenje", jer podele nisu lične nego realne. Deceniju su trajali sukobi naše dve stranke, na izborima je bilo povređenih ljudi... I na sledećim izborima mi želimo da pobedimo SDA, kao što i oni žele da pobede nas. Ali, sada u novom, zdravom političkom ambijentu, to više neće biti borba na „život i smrt", pružićemo ruke jedni drugima kakav god rezultat bio.

Da li vam je drago što ste se pomirili s Ugljaninom?

- Meni samom je najteže. Ja sam bio žrtva medijske harange, ja i moja stranka stavljani smo na stub srama. Trpela je i moja familija. Ali, nemam pravo na lično osećanje i lični odnos. Mora se gledati unapred, ne smeju se stvarati problemi celom narodu. I mi i oni ćemo se boriti za strane investitore, izgradnju puteva... Trudićemo se da budemo bolji od SDA.

Sećate li se kada i zašto ste se prvi put posvađali?

- Verujte da ne znam. Dosta davno je to bilo, ima 15 godina. A u međuvremenu se toliko toga izdešavalo.

Da li je sada u planu i pomirenje muftija Adema Zilkića i Muamera Zukorlića?
- Mislim da ne treba da se mešamo u stvari verske zajednice. Naravno, ako možemo ikako da pomognemo, učinićemo sve što možemo, ali smatram da politika ne treba da se bavi kadriranjem, organizacijom islamske zajednice, koja je autonomna. Tu se razlikujemo od SDA.

B. BOJIĆ

http://www.pressonline.rs/page/stories/s…d=37&view=story

 • »Mandelbrot« je muško

Postovi: 166

Datum registracije: 04.05.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

633

Subota, 01. August 2009

Ljajić: Nova stranka na jesen


Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić najavio je da će na jesen predstaviti novu radničku, socijaldemokratsku partiju.

On je odbacio mogućnost objedinjavanja postojećih manjih stranaka u tu novu partiju, najavio nastavak strateške saradnje sa Demokratskom strankom i ujedno naglasio da će Sandžačka demokratska partija nastaviti samostalno da deluje u Sandžaku.

Nova partija će imati dva stuba - jedan je jačanje osećaja državotvornosti, koje u Srbiji nedostaje i drugo je vraćanje problemima običnih ljudi i običnog čoveka u Srbiji, odnosno imaće naglašenu socijaldemokratsku orijentaciju, rekao je Ljajić u intervjuu agenciji Beta.

'Mi smo želeli da potpišemo sporazum o konfederaciji sa DS, ali na Predsedništvu DS su neki ljudi dovodili to u pitanje s obzirom da smo mi mala stranka i naveli da DS nema nikakav interes da sa nama potpisuje taj sporazu'', rekao je Ljajić.

To je bila, prema njegovim rečima, inicijalna kapisla da SDP samostalno izađe na izbore u Zemunu i Voždovcu i pokaže da nije baš tako mala stranka.

''Žalim što do sporazuma nije došlo. Sada imamo druge okolnosti, moramo dalje da pokazujemo da smo respektabilna i dovoljno velika stranka sa velikim koalicionim potencijalom, kakav nema nijedna druga stranka u Srbij'', naveo je Ljajić.

On je naveo da će, posle osnivanja nove partije, SDP sasvim sigurno ostati da deluje u Sandžaku i podsetio da je, posle DS-a, to bila druga stranka koja je predala potpise za preregistraciju.


Izvor: B92
A ovaj jabandzija, ocigledno, ne boji se ni dana, ni noci, ni sela, ni muhtara, ni vlasti, ni zvijeri. Mora da je ili krupan junak ili sitna pamet.

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

634

Srijeda, 05. August 2009

Islamska zajednica osniva politički savetMešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, odlučio je da formira politički savet glavnog muftije, rečeno je danas u toj Zajednici.

Sastav političkog saveta biće naknadno utvrđen na predlog muftije Zukorlića.

Portparol Mešihata Sead Šaćirović rekao je za agenciju Beta da će u savetu biti intelektualci i političari, ljudi od iskustva i znanja.

"Broj ljudi koji će činiti politički savet nije ograničen, on zavisi od volje i želje glavnog muftije, ali i potreba. To će biti nadgeografski ili nadnacionalni savet, što znači da on može biti mešovito uređen, odnosno da će u njemu osim muslimana biti i pravoslavaca", rekao je Šaćirović.

Prema njegovim rečima, savet će zauzimati stavove povodom pitanja važnih za život, interese i opstanak muslimana u Srbiji.

"Savet će davati svoje stavove, savete i smernice kako muftiji tako i Mešihatu, vezane za pitanja od krucijalnog značaja za život muslimana u Srbiji. Mi konstantno tvrdimo da se prava muslimana u Srbiji krše, a najbolji pokazatelj za to je napad na legalnu i jedinstvenu IZ u Srbiji. Drugi primer je neproporcionalna upošljenost muslimana u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, gde oni čine većinu, u ustanovama i preduzećima koja se finansiraju od strane države, kao što su Policijska uprava, muzeji i drugo", rekao je Šaćirović.

Šaćirović je naveo da na savet ne treba gledati kao na uvod u osnivanje političke partije, jer Mešihat već ima više saveta, kao što su Savet za medije, Savet za odnose za inostranstvom i druge.

(Beta)

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

635

Ponedjeljak, 10. August 2009

Zukorlić sprema i partiju?U SANDŽAKU se, po svemu sudeći, sprema nova stranka. Mešihat Islamske verske zajednice, koji predvodi muftija Muamer Zukorlić, osnovao je Politički savet, a pojedini sandžački političari kažu da je ovo telo osnovano s ciljem da preraste u političku stranku. Osnivanje Saveta, tvrde oni, reakcija je na pomirenje Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića. Sada, muftija Zukorlić vidi šansu da obojici uzme glasače na izborima i tako zadrži sve konce u svojim rukama. Iako u Mešihatu kažu da neće osnivati partiju, takvu mogućnost, ipak, sasvim ne isključuju.
- Ne treba nam stranka. Zašto bismo padali s konja na magarca. Ionako imamo kontrolu nad biračima u Sandžaku.
Isto kao što Srpska pravoslavna crkva ima uticaj na srpske, tako i mi imamo uticaj na muslimanske glasače. Stranka zasada nije u planu, mada ne znam šta sve u budućnosti može da se dogodi - kaže za "Novosti" Sead Šećirović, portparol Mešihata IZ.
On navodi da Islamska zajednica već sarađuje sa mnogim političkim organizacijama, ali ne i sa SDA Sulejmana Ugljanina.
Međutim, Esad Džudžević, predsednik BDSS koja je članica Bošnjačke liste, uveren je da će Savet prerasti u stranku. On ocenjuje da je neprimereno da se muftija i jedna verska institucija bave politikom.
- Zukorlić zloupotrebljava verska osećanja građana i želi da kontroliše sve političke opcije. Priča oko formiranja Saveta intenzivirana je nakon zajedničkog zahteva SDP i Bošnjačke liste da šest sandžačkih opština bude jedan region - kaže Džudžević za "Novosti".
Sa druge strane, Rasim Ljajić, lider SDP, tvrdi da formiranje ovog saveta ni na koji način ne može da utiče na promenu političkih i verskih odnosa u Sandžaku.
- Prioritet SDP nije političko prepucavanje s bilo kim, jer tako ne mogu da se reše osnovni problemi građana u Sandžaku - kaže Ljajić.
Milan Veselinović, predsednik Skupštine opštine Novi Pazar, uveren je da će Politički savet prerasti u stranku.
- Partiju neće voditi Zukorlić, nego drugi ljudi, ali pod njegovim patronatom. Ljajić i Ugljanin se plaše muftijinog delovanja. Zukorlić želi da drži sve konce u svojim rukama i kada je reč o veri, ali i o politici. Počeće da pravi odbore po Tutinu, Sjenici, Prijepolju... On želi da ima uticaj u Sandžaku, što ne znači da se neće širiti i na republičkom nivou. Dobićemo stranku pod okriljem Sarajeva - kaže Veselinović za "Novosti".

SVI SEM UGLJANINA
JoŠ uvek se ne zna ko će sve ući u Politički sastav Saveta.
-Mogu da uđu i Srbi, zašto da ne. To će biti nadnacionalni Savet. Biće muslimana, Albanaca, pravoslavaca... Mogu da uđu svi, osim onih koji podržavaju Sulejmana Ugljanina - kaže Šećirović.

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

636

Ponedjeljak, 10. August 2009

Da nije ovo sa sandzak news-a?


Svi sem Ugljanina :)) :)) :)) :))

Kraljevi ste.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

MATRIX

Zlatna sredina

(10)

 • »MATRIX« je muško

Postovi: 538

Datum registracije: 22.04.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

637

Ponedjeljak, 10. August 2009

:)) :)) :))
Nemaju druge teme... Blago im za pamet :D
我还记得

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

638

Ponedjeljak, 10. August 2009

Halalite
Izvor: [URL=http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=153259&title_add=Zukorli%C4%87%20sprema%20i%20partiju%3F&kword_add=muamer%20zukorlic,%20islamska%20verska%20zajednica]Vecernje Novosti[/URL]

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

639

Srijeda, 12. August 2009Amerikanac istražuje sukob među muslimanima

Američki ekspert za pitanja islama Ahmed Junis boravio je u Novom Pazaru, gde je odvojeno razgovarao s reis ul ulemom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem i glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem.

Junis je na konferenciji za novinare u novopazarskom hotelu "Tadž" rekao da ima puno poštovanja za muftiju Zukorlića i vrhovnog poglavara Zilkića i da ne veruje da su neslaganja te dve opcije u islamskoj zajednici nepomirljiva.

"Verujem u malo kreativnosti, pročišćenje srca i marginalizaciju ega", naveo je on i dodao da je "putovanje ka pomirenju pokazivanje poštovanja prema svakoj od perspektiva".

Junis, koji u Srbiji boravi na poziv vlade Sjedinjenih Američkih Država, kaže da je "u fazi prikupljanja činjenica".

"Radiću na terenu u uverenju da svaki od ove dvojice lidera svoju motivaciju i svoj ego treba da proveri na vratima i onda možemo pronaći rešenje", rekao je Junis.

Posle razgovora s njima, Junis je Zilkiću i Zukorliću, ali, kako je rekao, i onima kojih ih slede, uputio poruku podsećanjem na Svetu knjigu Kuran u kojoj piše da „Bog neće promeniti sudbinu jednog naroda dok taj narod ne promeni sebe“ i pozvao ih da "pristupe brzinom razvoja uma i da budu pozitivan i produktivan faktor u društvima u kojima žive“.

Ni Zilkićev Rijaset, ni Zukorlićev mešihat nisu se saopštenjem oglasili posle susreta verskih lidera s američkim ekspertom.

Junis će u Srbiji boraviti do 16. avgusta i za to vreme, pored Novog Pazara, obići će Tutin, Niš i Bujanovac.

Od oktobra 2007. godine u Srbiji deluju dve islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju, a njihovi sukobi su veoma česti čak i oružani.

Aktivnosti na pomirenju dve opcije unutar islamske zajednice su poslednjih meseci intenzivirane, a poslednji pokušaj načinio je krajem jula, tokom posete Srbiji, šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu kome je pošlo za rukom da približi dvojicu suparnika na sandžačkoj političkoj sceni – ministre u vladi i lidere Bošnjačke stranke za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina i Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića.

Zukorlićev mešihat organizaciono pripada Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine i resi-ul-ulemu Mustafu Cerića priznaje za jedinog vrhovnog poglavara, dok pristalice Zilkića smatraju da muslimani sva svoja, a i verska prava treba da ostvaruju u zemlji u kojoj žive.

MONDO (Tanjug)

MATRIX

Zlatna sredina

(10)

 • »MATRIX« je muško

Postovi: 538

Datum registracije: 22.04.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

640

Srijeda, 12. August 2009

Over and over, over and over, I fall for you,
Over and over, over and over, I try not to...
:D
我还记得

Korišteni tagovi

Novi Pazar, Sandzak, vesti, vijesti, vjesti

Social bookmarks